2014. május 15., csütörtök

Vészcsengő és életösztön - Levél a Ferinek

Kedves Feri! Jó vagy válságkezelésben, és a Medián mai közvéleménykutatása alapján a következő másfél hétben csodát kell tenned, hogy a DK-nak legyen európai parlamenti képviselője. Mert bár a Pártod léte nem május 25-én dől el, de egy rossz szereplés nagyon nehézzé teszi az eredeti célok elérését.




Tegnap még a Nézőpont kutatására lehetett azt mondani, hogy kamu, bár azok, akik tanultak az áprilisi vereségből, köztük magam is, már nem ebbe az irányba jártatták az agyukat. Ma viszont a Medián még rosszabb adatokkal állt elő, innentől puszta struccpolitika figyelmen kívül hagyni a nyilvánvaló tényeket. A tények pedig egyértelműek: ha holnap lenne az EP Választás, a DK a közelbe nem kerülne az 5%-os bejutási küszöbhöz. Te utána lemondanál, hogy még nagyobb legyen a kudarcélmény, a DK közvéleménye ezt úgysem fogadná el, mintahogy szavazóbázisotok sem, és lehetne nekivágni újra nagyjából onnan, ahol egy évvel ezelőtt álltatok.

Kevés ember születik political animalnak - magyarul: vérbeli politikus, mielőtt valamely olvasóm letükörfordítja -, de aki igen, annak van egy előnye minden más közéleti szereplővel szemben: válság idején hallgathat a megérzéseire, mert Neki vannak olyanok, ellentétben a politikát iskolában tanultakkal. Most itt az ideje, hogy használd a veleszületett képességedet. Tegnapi cikkemben még azt javasoltam a Nézőpont adatok után, hogy üljetek le szűk körben, és villámgyorsan gondoljátok végig, mit kéne tenni, ma már ennél tovább kell mennem: egyedül üljél le. Ne hallgass senkire, csak hagyatkozz a megérzéseidre.


Minden vezetőnek vannak stratégiai tanácsadói, akikkel szűk körben meg szokta vitatni a politikai útjának fő állomásait és kilométerköveit. Nem tudom kik ezek melletted, de annyit kérek, most ne hallgass senkire, rájuk se. Ugyanis a DK januári 7%-ról való folyamatos visszaesése egy hibás stratégia következménye, azt pedig aligha egyedül alakítottad ki. Hibás következtetés volt annak idején azt hinni, hogy a havi 2%-nyi erősödés annak a következménye, hogy a DK összefogást akar, és annak pártolói kezdtek el besorakozni a zászló alá. Nem, épphogy azok kezdtek, akiket fölháborított az MSZP és az Együtt fölényesen elutasító magatartása múltév őszén, és a legkisebb királyfi mögé álltak egyszerű érzelmi reakcióként.

Hibás alapról pedig hibás döntések születnek. Ha tisztában vagy azzal, hogy a 7% az valóban a Tiéd, és azért az, amit és ahogy Te és a Pártod képviseltek, akkor nem akartál volna mindenáron összefogást, mikor előrelátható volt, hogy az vereséget fog szenvedni. Mesterházyt benyelni közös vezetőként újabb stratégiai hiba volt, épp elégséges indok lett volna az erőszakos ostobaságuk ahhoz, hogy fölálljatok és otthagyjátok a tárgyalóasztalt. A választások persze elvesztésre kerültek, pont úgy, ahogy előrelátható volt, és a legkevesebbet pont az MSZP vesztette ebből, a parlamenti helyek száma ezt ugyebár ténnyé teszi. Arra mindenesetre jó volt az összefogás, hogy a DK lendületét megtörjék, és ha egy fejlődő és feltörekvő poltikai erő lendülete megtörik, akkor csak perceken múlik a zuhanás megkezdődése.


Tömérdek cikkben, elemzésben próbáltam fölhívni a DK és a Te figyelmedet az Összefogás megkötésééig ezekre a csapdákra, és sajnos azt kell mondjam: pontosan és mindenben igazam volt. Egy hibát követtem csak el: hogy elhittem, hogy a Te stratégáid látják jól, én meg rosszul, és beálltam belső meggyőződésem ellenére február közepétől az Összefogás kampányába. Volt némi haszna az Összefogás számára, de a DK-nak inkább csak kárt okozott, ki kellett volna tartanom meggyőződésem mellett, mert legalább az elemzői hitelem nem csorbult volna. De ez végülis magánügy, ugorjunk.

A választási vereség után következett az újabb menetrendszerű stratégiai hiba: Gordonék fölismerték azt, ami egyébként nyilvánvaló: az Ország nem kér többet az MSZP-ből, így azokból sem, akik velük árulnak akár most, akár a jövőben egy gyékényen. Ők elhatárólódtak az MSZP-től, jól tették, nem is zuhantak tovább a választás óta. A DK meg nem tette meg, és most akkor csak rá kell nézni a közvéleménykutatási adatokra, és ott látható az eredmény. Fél év alatt három politikai stratégiai hiba, csoda hogy még egyáltalán jegyzik a DK-t. Ha pedig most ugyanazzal a stratégiai tanácsadó körrel beszéled meg a közvéleménykutatási adatokat, akkor meglesz a negyedik is, és onnan már tényleg nehéz lesz fölállni. Gondolom nem kell kifejtenem, milyen lesz az, mikor minden valamirevaló párt bejut az EP-be, csak épp a DK nem.


Tíz nap múlva EP választás, itt az ideje helyrehozni a stratégiát, és visszatérni ahhoz az állapothoz, amitől a DK erősödött.  A DK lehet az Ellenzéki Váltópárt. A Demokratikus Koalíció a szavazóitok számára nem azt jelenti, hogy mindenkivel összeálltok, hanem azt, hogy a demokraták egy párton belül kötnek egymással koalíciót a Ti zászlótok alatt. Jegyzem meg, eredeti koncepciótok is ez volt, csak később lett belemagyarázva a mindenkivel való összefogás igénye. Röviden mostmár: a DK az MSZP erkölcseivel és gyakorlatával szemben jött létre. A DK nem fog össze pár polgármesteri helyért megbukott, lejáratódott párttal, mert akkor végleg elveszíti a saját identitását. A DK rendszerváltó párt, nem pedig a 20 év alatt kialakult velejéig romlott politikai felépítmény egyik mérvadó pártjának segédereje. Ez a DK, nem pedig az a valami amivé mostanra kezd átalakulni.

A régi DK a régi Ferivel, az átütő és sikeres. Ez a mostani, ez pihapuha, jellegtelen, erőtlen. Van még tíz nap, itt az idő csodát tenni. Vonulj el kérlek két napra mindenkitől, hajtsd el, akik segíteni akarnak, mert már eddig is túl sokat segítettek, köszi, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, és csak gondolkodj, és hallgasd meg az ösztöneidet. Aztán az utolsó nyolc napban annak megfelelően cselekedj, senkire sem figyelve, hanem menve, mint a gőzgép. Ha az LMP-nek sikerült, egy Gyurcsánynak is sikerülni fog.

Rajtad a sor.


18 megjegyzés:

  1. heltai Zsuzsanna2014. május 15. 17:14

    EZ AZ ! EZT AKARJUK!!! És ezt akartuk korábban is , de eltérültünk. Sajnos.

    VálaszTörlés
  2. Kalmár Béláné Viki.
    Treljes mértékben így igaz. Már máshol én is írtam, hogy menni kell és önállóan előre. Nem szabad az önkormányzti választások "összefogás csapdájába" esni, annál inkább sem, hogy az országos pártvezetések azt hiszik, hogy Budapestről Ők mindent jól látnak. Hát nem. Erre példa Baja Ferenc, aki eleve bukásra volt ítélve a nagykátai körzetben, miután ott mindenki azt kérdezte, mit keres ez itt? Amelyik párt a választási körzetekben nem tud megfelelő embert felépíteni, az bukásra ítéltetett. Az EU választás nagyon közel van, de a DK sem igen áldoz arra, hogy hangosan kampányoljon. Vannak kitelepülések, de példának hoznám az Örs vezér teret, ahol napok óta ott a Jobbik, és hol a DK. Nem csak belváros van. Sok olyan csómópontra kéne kitelepülni, ahol nagy az átmeő utasfogalom, pl. Kispest, Újpest, Örs vezér tér és még számos hely. Ha a szimpatizánsokat hívják a kitelepülésekre, és szórják a szórólapokat bizonby mennének. Sajnos a baloldal és ezen belül a DK is azt a látszatot kelzi, hogy "alszik".

    VálaszTörlés
  3. Talán a legnagyobb hiba, hogy állandóan BALOLDALRÓL beszél mindenki, de a DEMOKRATIKUS oldalról meg senki.
    Mint korábban is jeleztem a baloldallal szemben a Fidesz könnyedén mondja magát jobboldalnak, de a DEMOKRATIKUS oldallal szembe, csak DIKTATÓRIKUS oldalhoz tartozóknak vallhatják magukat.

    Nem az összefogás gondolatával volt baj, hanem azzal, hogy a többiek csak "kényszernek" érezték és úgy is álltak hozzá. Előre eltervezték, hogy az összefogás győzelme esetén Ők a JÓK, de a vereséget simán ráfogják a DK-ra, illetve Gyurcsányra.

    VálaszTörlés
  4. Gabriella Pásztorné
    Én már az összefogás előtt kiabáltam, hogy NE! Uszítónak tituláltak, holott már akkor látszott, hogy az összefogás egy gát lesz a DK-nak, és a meredek létszám emelkedés át fog váltani csökkenésre, ha belemennek az összefogásba! Előttem Mészáros László nagyon helyesen azt tanácsolja, hogy DEMOKRATIKUS oldalnak kell nevezni a DK-t, és nem baloldalnak, mert az már napjainkra pejoratív jelzőként hat!

    VálaszTörlés
  5. Tuareg sorra veszi a hibákat amiket vélhetően a tanácsadókra hallgatás eredményezett.
    Én nem tudom, hogy ez kinek róható fel (ha egyáltalán felróni érdemes).
    A DK-s EP lista sorrendje szerint:
    -az első nem megy ki,
    -a második honi parlamenti képviselő,
    -a harmadik oktatás és humán szakember (mindhárman itthon ismert személyek),
    -a negyedik és ötödik képzett diplomata külszolgálati gyakorlattal.
    Nincs itt valami zavar?

    VálaszTörlés
  6. Én félek, hogy késő lehet.
    Új szavazók meggyőzése, szavazásra bírása nem egyszerű feladat.
    A biztos szavazóbázis számossága elég lehet, ha kevesen mennek el a vetélytársak szavazói közül.
    Jó lenne, ha nem mások kaparnák ki nekünk a gesztenyét, de sajnos már ezért is drukkolnunk kell, hogy a csillagok állása, a felhők vonulása, a napsugarak beesési szögei kedvezőek legyenek azon a nagyon fontos napon.

    Én személy szerint 25-ig illegalitásba vonulok, nem tudok érdemben már hozzászólni. Szavazatom biztos, +1 embert tudok még vinni.

    VálaszTörlés
  7. Sajnos az összefogással kezdődtek a bajok :-( Elég szomorú képet festettél fel, de teljes mértékben tükrözi a valóságot! Sajnos tapasztalom,mint DK tag vk. elnök, hogy az embereknek elegük van, nem győzőtt a DK, nem tudtunk győzni, és kétségeim vannak afelől is, hogy hiába posztolgatjuk a május 25-én az EP-kampányt, sajnos nem fognak elmenni szavazni! :-(

    VálaszTörlés
  8. Én akkor is, ha ezerszer is, ha egyedül kell- hát akkor is -
    Európai voltam ,.vagyok és leszek!
    De Magyarként és holmi elmebeteg orbánokra és aljas banditákra magasról teszek!
    Mert van hazám- ez Magyarország - Európa közepén,
    és európai vagyok, és innen el nem megyek!
    Ideje hogy megértsétek hogy másképp legyen-
    agyon kell hogy verjetek!

    VálaszTörlés
  9. Nekem se tetszik az összefogósdi az MSZP-vel meg a mostani Együttel!
    De ha matekozunk egy kicsit akkor egy átlagos budapesti kerületben így fog kinézni a végeredmény ha a demokratikus pártok külön indulnak:
    12 egyéni helyet mind megnyeri a FIDESZ
    2 kompenzációs listás helyet kap a Jobbik
    2 kompenzációs listás helyet kap az MSZP
    1 kompenzációs listás helyet kap vagy az Együtt vagy a DK attól függően, hogy hol melyik éri el az 5%-ot
    Én nem tudom mi a helyes út, de szerintem most olyan nincs! Én bízom a Feriben és ha tehetném akkor azt tanácsolnám neki, hogy ne olvasson most blogokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megéri pár esetleges önkormányzati ellenzéki pluszképviselői helyért fölélni a DK jövőjét? Ha igen, akkor amúgy sem volt...

      Törlés
    2. Én nem tudom, hogy melyik úton éli föl a DK a jövőjét! De azt igen, hogy a választóknak megerősíti a hitét ha nem nulla az eredmény.

      Törlés
    3. DeKa
      Gáborral egyetértve, azonban én fontosnak tartom, hogy legalább egy fővel képviseletet tudjon nyújtani a DK választóinak, mert belülről tudunk tovább és tovább építkezni. DE NEM MINDEN ÁRON!!! Ennek kidolgozása a helyiek felelőssége.

      Törlés
  10. Nagy divatja van manapság az összefogás kárhoztatásának. Nem az összefogás volt a hiba, hanem a módja és elsősorban az ideje. A választások leamortizálták őket együtt és külön -külön is. Most nem azon múlik a demokratikus oldal sikere, hogy - az általam is tisztelt - Feri elvonul-e gondolkodni. Amíg a politikai palettán nem jelenik meg egy új demokratikus erő, a jelenlegi pártocskák együtt és külön külön is vesztésre vannak ítélve.

    VálaszTörlés
  11. Nincs egy órája, hogy hívott telefonon Gyurcsány és beszélt világosan, tömören, röviden az EP választás jelentőségéről, egy kis vidéki falu telefonjára, persze automatáról, gondolom sorban mindenhová megteszi.
    Isten őrizzen, hogy ne legyen, hogy eltűnjön a politikai palettáról a DK és Gyurcsány.
    Gondoljatok bele, az egyetlen akitől Orbán retteg és kiveri a hideg verejték.
    Senki mástól nem tart ennyire.
    Én bizakodom nagyon bennük és Gyurcsány józan eszében, meg azokban a választókban akiknek elegük van az összes többiből itt az ellenzéki oldalon.

    VálaszTörlés
  12. Januárban már mindenki közülünk tudta, hogy a tisztességességért nagy árat fogunk fizetni! Januárban már őrültség volt az összefogás!
    Az mszp járt jól--és a legszebb: hogy maguknak és csak maguknak köszönik!
    a dk tán nem megy rá! de közel került hozzá.
    Ezért aztán most mentsük meg a dk-t!

    magunknak!

    VálaszTörlés
  13. Nem az összefogás volt a hiba. A hiba az volt, hogy nem akkor, mikor Feri ezt elkezdte szorgalmazni. Kik is zengték '13. okt, 23-án az "Összefogást!"? A választási rendszer miatt - szerintem - külön-külön sem lett volna jobb eredmény. (Akik meg azért nem jöttek el szavazni,mert összefogás volt, azok nagyon, de nagyon szégyelljék magukat.) Ez a kényszer nincs meg a következő két választáson. A mostani problémát abban látom, hogy a "támogatottság felmérése" címszó alatt a csendes kampányt favorizálta a párt egy ideig. Sajnos nincsenek jó szlogenjeink, hívószavaink. (Hozzáteszem, hogy demagógia - amitől irtózom - nélkül tömegeket ma nehéz megszólítani EU ügyben.) A DK-t kellene folyamatosan szem előtt tartani, hogy beégjen az emberek tudatába a párt, és a "hitvallása. Az uniós parlamenti választások erre egy jó lehetőség. Persze jó, ha siker mérhető.

    VálaszTörlés
  14. Egyetértek a fent leirtakkal, azzal kiegészitve, hogy a kormánypárt az ellenzék leamortizálásában a legjobb, ezért szerintem az ő fegyverükkel kellett/kellene élni: Pl. mindig, mindenhol elmondani, hogy Orbán megtapasztalva a hatalmat, foggal-körömmel ragaszkodik, de a 2002, majd 2006-os veszteségbe szinte belerokkant, aztán 2010-ben az Uniós miniszterelnökség teljes mellőzése, amikor senki nem jött el, hiába volt a nagy készülődés, költekezés, ez végképp betett az egójának. Azóta a bosszúvágy élteti, nem tud sem Gyurcsánynak, sem az Uniónak megbocsátani, ezért képes az ördöggel is (a gyülölt oroszokkal) is összefogni, bárkivel, képes az országot is tönkretenni, a népet szolgasorba dönteni, nincs vesztenivalója, mert ők viszont dúskálnak, azt tesznek, amit akarnak, hiszen a nagy többség még most sem érti, hová vezet ez az út, nekik kellene elmondani, a jövőnk, az életünk a tét!

    VálaszTörlés
  15. Igen a le írtak alapján én is azon vélemény írók közé tartozom akik DK de csak a DK legyen egy korszakváltó Magyarországot meg újító párt ! Ahol kimondottan csak a demokraták irányitonak és képesek váltosztatni e mostani csúfos tákolmányon! Legyen ez a cél!

    VálaszTörlés