2014. május 14., szerda

Najó, de mi van, ha igaz?

Kijött a Nézőpont Intézet közvéleménykutatása, és abban elég meglepő dolgok szerepelnek. Mondhatnám, hogy Fideszcég, mert az, meg még sok mindent mondhatnék, de az országgyűlési választáson erre nagyon ráfaragtam, ugyanis a közvéleménykutatóknak lett igaza, és nem nekem.




Az országgyűlési választás előtt engem is ugyanúgy elkapott a kampányhév, mintha terepen aktivistáskodtam volna, és azokat a jelenségeket értékeltem túl, amelyek jó eredményre, azokat meg súlyosan alá, amik vereségre mutattak. Ez hiba, az ember ne keverje össze a vágyálmait a valósággal. Tanultam belőle, többet ilyet nem teszek, ennyi. Így aztán most is abból indulok ki: manipulálhatósága és oldalhoz tartozása ellenére nagyjából elfogadom a Nézőpont Intézet adatait. Teszem ezt azért is, mert bár a Medián és a Szonda Ipsos függetlenségéről és objektivitás-igényéről vagyok csak meggyőződve, de sajnos a fidesznyik hátterű cégek is sokkal jobb eredménybecslést tettek április 6-ra mint én. Szóval abból indulok ki, hogy a Nézőpont adatai közelítőleg és trend szempontjából megfelelnek a valóságnak.

A trend pedig röviden összefoglalva ennyi: Fidesz elsöprő fölény, Jobbik erősödik, MSZP gyengül, Együtt és LMP erősödik, DK bejutási küszöb környékén álldogál. Közismert, hogy független bloggerként a DK támogatója vagyok, akkor váltam azzá, mikor még 1%-on állt, és mivel a támogatásom elvi alapú, ezért aztán nem függ az aktuális pártnépszerűségektől. A DK-ban látom azt az erkölcsi és intellektuális pluszt, amivel Orbánékat le lehet majd győzni, és rengeteg személyes ismeretséget teremtve körükben azt kell mondjam, hogy a DK tagjainak lelkülete, elkötelezettsége és intellektusa is kiemelkedő. Szóval nemcsak a jövő ígéreteként állok mellettük, hanem azért is, mert szerethetőek. Úgyhogy tisztázzuk mindenekelőtt: alap, hogy a DK-ra fogok szavazni május 25-én, és arra kérem olvasóimat, hogy ugyanezt tegyék.


És akkor vissza a Nézőpont DK számára kedvezőtlen adataira. Annél is könnyebben hiszem el, hogy nagyjából igazak, mert magam is büfizem a levegőbe az országgyűlési választás óta, hogy egy fontos dologban a DK hibás politikát folytat. Ez pedig az Összefogáshoz, azon belül is elsősorban az MSZP-hez fűződő viszony. Feri is, mások is tesznek rossz megjegyzéseket ebben a témában. Az alapkérdés egy DK Szavazó számára nem az, hogy holnap vagy holnapután önálló vagy pedig MSZP csatolmány lesz-e a Demokratikus Koalíció, hanem az, hogy hosszú távon merre megy. Ilyen szempontból gyenge érv az, hogy az EP-választáson mindenki külön indul, ugyanis ez tulajdonképpen lényegtelen az ország belviszonyai szempontjából. Az a lényeges, hogy a DK önállóan akar-e végigmenni a következő években, semmilyen taktikai engedményt nem téve önálló arcának megóvásából, vagy pedig időnként saját karakterével ellentétben mégiscsak összenő picit ittott a Szegfűkkel.


Mert a legegyszerűbb magyarázat ezekre a közvéleménykutatási eredményekre annyi: mindazon ellenzéki pártok, akik azonnal elhatárolódtak az MSZP-től a országgyűlési bukta után, azok gyors erősödésbe kezdtek, a DK meg ugyanott áll, mint az országgyűlési választások előtt. És itt már egy kicsit megengedő voltam, ha ugyanis százalékra pontosan fogadnám el a Nézőpont adatait, ami 4%, akkor most azt kéne mondanom: a DK gyengült a korábban mért legutolsó 7%-os adatához képest. Az MSZP már a Jobbikkal van egy szinten, elvesztett szavazói pedig megduplázták az Együtt és az LMP erejét. Azét az Együttét, ami leginkább a se hús se hal kategóriába esik, és azét az LMP-jét, amelyikről még támogatói egy része is azt gondolja, hogy kicsit túl közel van a Fideszhez. De mégis Ők erősödnek, és az egyébként karakteres és egyértelmű identitású DK pedig gyengül.

És ennek így csak egy oka lehet: az Együtt is és az LMP is kategorikusan elhatárolta magát az MSZP-től. Meg is hálálják ezt Nekik az MSZP-ből egyre inkább kiábránduló baloldali és liberális szavazók. Velük szemben sajnos a DK időnként belengeti, hogy bizony nem kizárt az MSZP-vel némi újabb közösködés, sőt, maga Gyurcsány is odanyilatkozik, hogy az önkormányzati választáson országos megállapodást szeretne. Feri, bocs, ne szeress ilyet, kérlek. A frissen agyonvert, és azért leginkább az Összefogást domináló MSZP-t sújtó ellenzéki szavazótömeg nem ezt várja Tőled, láthatóan. Pont Tőled olvastam most, hogy meglepődtél, mennyi baloldali szavazó gondolja még mindig, hogy Te az MSZP vagy, és nem a DK. Már elnézést, de ennek is ugyanez az oka. Végigment egy országos választási kampány, ahol nem különült el, ki minek a micsodája, hisz Összefogás volt, de épp ezért kellett volna azonnal leszögezni a választás után, hogy Te, Gyurcsány Ferenc, az DK, és sohatöbbé MSZP. Mert azok a lebegtetések, amik nem zárnak ki további együttműködéseket a Szegfűvel, azok bizony ide vezetnek: nem tudják a Zemberek, hogy ha beállnak Mögéd, akkor nem találják-e akaratuk ellenére az MSZP-re szavazók között magukat.


Ideje lenne nagyon sürgősen tisztázni, hogy a DK nem azért vált ki az MSZP-ből hogy aztán némi vargabetűk után visszatérjen Hozzájuk. Ideje lenne tisztázni, hogy Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció a jövő nagy ellenzéki pártjának szerepét kívánja betölteni, és önállóan, taktikai alkuk nélkül fog végigmenni az ehhez vezető nehéz úton. Nem célszerű a választók hosszú távú azonosulás-igényét megakadályozni rossz jövőbeni politikai alkuk belebegtetésével. Aki a DK-hoz és Gyurcsányhoz csatlakozik, az ezt nem rövidtávon teszi, hanem azért, mert Bennük látja a jövőt. A Jövő, az meg nem május 25-ig tart, hogy kiszúrjuk a választók szemét olyan féligazsággal, ami az épp most igaz önálló indulásról szól, de nem ad garanciát arra, hogy ez így is fog maradni. A sasszézgatást a Választó már az MSZP-nél sem díjazta, jó lenne nem beleesni az ismert elhelyezkedésű mély gödörbe.

Szóval javallom, nagyon gyorsan tessenek összeülni páran, és végiggondolni még május 25. előtt, hogy mit mondtok az utána következő évekről és a Szegfűhöz való viszonyról. Ugyanis sok ember aszerint fog 25-én szavazni, hogy mire ad a továbbiakban fölhatalmazást itthon. És a DK általam ismert nemkevés szavazója nem akar és nem fog soha többé az MSZP-re szavazni, és előbb-utóbb azokra sem, akik velük még egyszer összeszövetkeznek. Nem lemondásról kell beszélni, hanem úgy politizálni, hogy fel se merüljön a lemondás lehetősége.

Még nem késő.


47 megjegyzés:

  1. Ezeket a cikkeket vajon olvassa Gyurcsány is? Ha meg nem, akkor esetleg nem ártana a kezèbe adni szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néhány cikkről tudom hogy igen, de úgy hallom vannak, akik rejtik előle az ilyesmiket...

      Törlés
  2. Trendről beszélni nincs értelme, mert EP-választásra vonatkozó mérések eddig nem voltak, az ogy. és EP-választás pedig két külön műfaj. Az EP tét nélküli szimpátiaszavazás a kedvenc pártra, a parlamenti választás pedig stratégiai szavazás a kisebbik rosszra.

    Visszatekintve a múltba azt látjuk, hogy az Ipsosnál 2013 második felében a DK 3%-on, az Együtt 6%-on volt átlagosan. Az Együtt erősebb volt a DK-nál akkor is, amikor még arról álmodoztak, hogy átveszik a baloldal vezetését, és akkor is, amikor már kezdtek összefogni az MSZP-vel.

    Semmiféle fordulat nem látszik. Az Együtt erősebb a DK-nál, és EP-választáson erősebbek a kispártok, mint a parlamentin.

    "Nem célszerű a választók hosszú távú azonosulás-igényét megakadályozni rossz jövőbeni politikai alkuk belebegtetésével. Aki a DK-hoz és Gyurcsányhoz csatlakozik, az ezt nem rövidtávon teszi, hanem azért, mert Bennük látja a jövőt."

    Mivel a DK-nak 2018-ban is be kell majd állnia az akkori aktuális összefogásba, ezért teljesen mindegy, hogy a DK-szavazók azonosulás-igénye ki van-e elégítve 2014 és 2018 között. 2014-ben és 2018-ban is csak összefogás volt/lesz a szavazólapon, nem pedig DK. Teljesen mindegy, hogy az egyes összefogás-szavazók közben kiben látják a jövőt Bajnaitól Gyurcsányig. Botkára(?) fognak szavazni, az összefogás jelöltjére.

    Érdekes pszichológiai kérdés persze, hogy mi a jobb: ha 4 évig csak a nagy nihil van, a színtelen-szagtalan összefogás Botka/Mesterházy/ki tudja ki vezetésével, vagy ha 4 év lázas mozgalmi identitásépítés végén jön a hidegzuhany, hogy megint az összefogásra kell szavazni. De akármi is a válasz erre, a választás kimenetele aligha ezen múlik végül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pártok népszerűségének mérése ugyanazokban a szavazói csoportokban nem attól függ, hogy milyen választás előtt állunk épp, úgyhogy természetesen trendet rajzolnak föl. A legutolsó mérés pedig nem 2013 második felében volt, hanem 2014 legelején, és ott a DK és az Együtt azonos erejű volt már. Az általad állított "tények" tehát tévesek, az abból levont követlkeztetéseid is szükségszerűen azok. A 2018-as választásokra szóló véleményed meg vágyálom semmi több. :)

      Törlés
    2. Abban igazad van, hogy a miniszterelnök jelölt személye nagyon nem mindegy. Azemberek mindig szimpátia alapján fognak szavazni (én is) és nagyon nem szimpatikus nekik egy jellegtele, erőtlen figura. tehát a következő öszefogásnak nem mindegy, hogy ki lesz a vezető ereje. Ha megint az MSZP akkor előre borítékolva van a bukás. Kis hazánkban kb pont annyian utálják a szocialistákat, mint a Fideszt. (Erről kéne egy közvélemény kutatás). És már az sem segít ha új pártelnököt választanak maguknak.Ami egyáltalán nem biztos, hogy megtörténik.Ilyet én még nem is láttam, hogy egy bukás utána azt mondja a pártvezető, hogy most nem alkalmas a változtatás, az EP miatt, ősszel meg az önkormányzati választások miatt....DE. A lemondást azonnal fel kellett volna ajánlani. Úgy lett volna tisztességes.Valóban el kéne határolódni tőlük Gyurcsányak. Tudom ebben van kockázat mert akkor tisztán kiderülne mennyi támogatottsága van valójában. De ennek előbb-utóbb úgyis ki kell derülnie!

      Törlés
    3. Nem a pártok "népszerűségét" mérik (bármi is legyen az), hanem azt, hogy a minta tagjai kire szavaznának, ha most lenne a választás. Egyébként ez számodra is világos lenne, csak el kellene olvasni, mi van odaírva a grafikonok fölé. Már megint csak azt "látod", amit látni akarsz, és ez a választás előtt is ahhoz vezetett, hogy pl. komolyan vetted a Voks14-et, meg kitaláltad, hogy az ellenzék 47%-ot kap. Ennyit a vágyakról és a tényekről.

      Ami a trendeket illeti, 2014 elején volt egy 5:5 mérés, előtte meg 9 hónapon át kb. 6:3. Egy mérési pont nem csinál új trendet. A mostani mérés csak megerősíti azt, amit egész 2013-ban láttunk, a 2014 eleji adat kivételes, de nincs folytatása. Ilyen ingadozások mindig vannak.

      Törlés
    4. Ismét csúsztatsz, nem én vettem komolyan a Voks14-et, tán olvass vissza a korábbi blogban, és a 47%-ot sem közkutikra alapoztam, mint az szintén visszaolvasható a korábbi blogban. A pártok népszerűsége meg pont azt jelenti, amit a mindig ugyanúgy föltett kérdés: ha most vasárnap lenne... És természetesen attól, hogy tisztáztam, rossz hivatkozást citáltál Együtt-DK százalékokban, nem vált hitelesebbé a többi mondanivalód sem...

      Törlés
    5. A 47%-ot valóban nem felmérésekre alapoztad, ebben egyetértünk - hanem a vágyaidra. A Voks14-et illetően rosszul emlékeztem, valóban. Nem te hoztad fel, hanem az egyik kommentelő. Bár éppen komolyan is vehetted volna, mert hasonlóan torz eredményt adott, mint a te vágyalapú becslésed.

      " A pártok népszerűsége meg pont azt jelenti, amit a mindig ugyanúgy föltett kérdés: ha most vasárnap lenne"

      Ha most vasárnap lenne micsoda? EP-választás vagy parlamenti választás? Egyébként úgy tűnik, nem érted, mi a bajom a "népszerűség" fogalmával.

      Törlés
    6. Figyu, egymás után látod be, hogy tévedtél, lassan már eredeti beírásodat porrá omlasztottad. Tökmindegy, hogy most vasárnap milyen választás lenne, ha csak pártok vannak a kínálaton és nem személyek, amik torzíthatnák az eredményt mondjuk önkormányzati választások esetén, ahol van jelentősége.

      Törlés
  3. Hibát követsz el, Tuareg, amikor a közvéleménykutatóknak hiszel. A közvéleménykutatók azért hozták ki előre a fidesz győzelmét, mert a fidesz győzelme le volt zsírozva. Úgy hívják, választási csalás. Ezért volt a nagy magabiztosság a fidesz részéről, pedig tömegek utálják őket, mint a...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor követtem el a hibát, amikor nem hittem a közvéleménykutatóknak az országgyűlési választás előtt. Ugyanis tényszerűen igazuk volt, nincs még oly messze az április 6-i ordas bukta, hogy átírd miatta a történelmet. :)

      Törlés
  4. A közvélemény kutatásoktól függetlenül is igaznak tartom, de én az ő helyükben még szaporítanám az elhatárolandóktól való sort...

    VálaszTörlés
  5. Valahogy én is hasonlóan érzem...

    VálaszTörlés
  6. Névtelen2014. május 14. 4:55
    „Mivel a DK-nak 2018-ban is be kell majd állnia az akkori aktuális összefogásba, ezért teljesen mindegy, hogy a DK-szavazók azonosulás-igénye ki van-e elégítve 2014 és 2018 között.”

    Szerintem nincs igazad. Egyáltalán nem mindegy, hogy 2018-ban a DK egyike lesz-e a futottak még, parlamenti küszöb körüli pártocskáknak, vagy a vezető ereje lesz az összefogásnak, netán annyira megerősödik, hogy egyedül is indulhat. Ez pedig szerintem nagyjából még az idén el fog dőlni.
    Mozigépész

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2018-ra bármilyen becslés pont annyira pontos most, mint 1994-ben a Fideszre ugyanez. Akkor 7%-on voltak, négy év múlva meg besöpörték a választást...

      Törlés
    2. Gábor, én nem a becslésről írtam. Hanem arról, hogy már most el kell kezdeni felépíteni a DK-t, hogy 2018-ra az ellenzék vezető ereje legyen. Hogy a 2014. évi megalapozás nagymértékben meghatározhatja, hogy 2018-ban hogy fog szerepelni.
      Mozigépész

      Törlés
    3. Nem ellenvélemény volt Feléd, csak akinke szólt, akire Te is reagáltál, oda már előbb beírtam ezért írtam Hozzád. :)

      Törlés
    4. Igen, vannak furcsa dolgok, hisz az MSZP is 11%-os volt a Parlamentben, aztán 207 képviselője lett 1994-ben. Az emberek okoznak kiszámíthatatlan dolgokat. Ja és igen csak temették őket. Mint ahogy 2001-ben is és 2005-ben aztán lett 2002 és 2006. Azt meg látom, hogy a demokratikus oldallal már nem kell lassan foglalkoznia a Fidesznek, elrendezik itt néhányan rendesen, ők meg célba veszik a Jobbikot, mert mi magunk tesszük 2. erővé. Ősszel is ellehet játszani, amit most az EP választáskor és nem lesz egy polgármesterünk sem, mert akkor megint életbe lép, a győztes mindent visz. És aki azt gondolja, hogy önkormányzati háttér nélkül fenn tud maradni bármelyik ellenzéki párt 18-ig, úgy hogy eséllyel induljon, az baromian téved. És azt ne feledje senki, hogy az önkormányzati választások az ez évit követően 5 év múlva lesznek, úgy hogy ha azt tesszük amit sejtetni vélsz, a következő Ogy választás még nagyobb Fideszes önkormányzati ellensúlyban kerül levezénylésre, minden meglévő közjogi méltóság Fideszes kézben maradása mellett.

      Törlés
    5. Angyalföld, Szeged, civil, közösen támogatott főpolgi, ezek rendben. De ezek esetileg elmagyarázva, ugyanis ezeken a helyeken a szocik pont tökmások, mint általában, ezért is eredményesek. A többi helyen nincs értelme együtt indulni, veszteni egyedül is lehet, hogy a DK arca ne vesszen el, mielőtt kialakulna.

      Törlés
  7. Nagyon köszönöm a képet a végén.
    Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisitottam..
    .mondta volt a rajta látható úriember.

    Van még egy másik nagyon találó mondás, Montesquieu-től származik
    "Három féle hazugság van: kis hazugság, nagy hazugság, statisztika"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kiskató!

      Ebben ne bízzunk, mert nagyon le leszünk döbbenve.

      Törlés
  8. A "független" Szonda. Amely amúgy rendszeresen felülméri az MSZP-t. Na mindegy.
    Valóban, a kvk-k igen jól megmondták az eredményt, nem is értettem, hogy hihetette el ennyi ember, hogy ennek a levitézlett csapatnak esélye van bármire is. Önmagában az, hogy valaki utálja Orbánt még nem vezette az Összefogásnak nevezett bohózat támogatói közé. Egymillió szavazót kellett volna még szerezni, na de ez nem megy a szoci őskövületekkel és, mondjuk ki nyugodtan, Ferivel sem. Ehhez új emberek kellenek.

    Az eredményeken meg nem kell meglepődni. Az EP-választáson is hasonló lesz az eredmény, mint a parlamentin volt. Ez egy sima pártszimpátia-szavazás. Nem meglepő, hogy az LMP meg az E2014-PM a szociktól való elhatárolódás óta erősödik. Az LMP tábora eleve soha nem is akart közel menni hozzájuk, és az E2014 részéről is óriási hiba volt. Aztán mikor Fodor és Gyurcsány is bekerült a csapatba, az már tényleg kiverte a biztosítékot még az elkötelezett bajnaisták körében is. Egyébként a kisebb pártok az EP-n jobban szerepelhetnek, mint a parlamentin, de ebből sem kell majd komoly következtetéseket levonni. Az EP-választást sokan lesz.rják.

    Az viszont mindig meglep, mennyire álomvilágban élnek még sokan. A DK mint az ellenzék legnagyobb ereje, és váltópárt? Hogyne. Azzal a Gyurcsány Ferenccel az élen, aki még a baloldalon is megosztó, jobbról és középről (ha vany egyáltalán ilyen) meg egyöntetűen elutasított. És mellesleg liberális, és ezzel a politikával maximum 15% azonosul az országban. Vele akartok többséget szerezni. Nem mondom, szeretitek a kihívásokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tárgyilagos ellenvélemény.

      Törlés
    2. Szerinted 2018-ig meg fogja találni az ellenzék azt az embert, akinek a vezetésével le tudja váltani OV-t? Mert ha nem, akkor szerintem még mindig GyF a legjobb alternatíva…
      Mozigépész

      Törlés
    3. Én egyetértek a felettébb szólóval, hogy sajnos GYF sem alternatíva. Pláne nem baloldali. Gyurcsány leginkább a liberális-kapitalista-nagytőkés vonalon mozog, némi populista lózungokkal meghintve. Ez baromira messze van a plebejus baloldaliságtól amit leginkább a Fidesz nyom és nem utolsósorban a Jobbik.

      Törlés
    4. Béla köszönöm!

      Névtelen: Szerintem nem fog találni. Még sokáig fognak marakodni azon, hogy ki legyen az egykori MSZP-SZDSZ megmaradt táborának legnagyobb kiskakasa. Egy olyan táboré, amely önmagában nem elég a győzelemre, mert a fideszes tábor nagyobb. És még ott a Jobbiké is, amely lassan egyedül is van akkora, mint a szoclib tábor.
      Miből gondolod, hogy Gyurcsány alkalmas rá? Aki le akarja győzni a Fideszt, annak legalább kétmillió szavazót kell összeszedni (valójában többet, de mindegy). Mondjuk Gyurcsány hozza a jelenlegi MSZP-SZDSZ tábort (ez sem biztos, de most tegyük fel, hogy sikerül neki), azzal megvan a fele. De a másik egymilliót honnan szedi össze? Ezen a táboron kívül senki sem kíváncsi rá.

      Törlés
    5. Ha Fletó sem alkalmas rá, akkor valószínűleg marad OV, vagy jön a Rosszabbik.
      Másrészt miért ne lenne alkalmas rá? Van tapasztalata, kezd egy csapat felállni körülötte, kellően elszánt. Kérdés, hogy mennyire képes tanulni a hibáiból. Mindenesetre négy év alatt sok mindent meg lehet változtatni.
      Mozigépész

      Törlés
    6. Mozigépész te az elmúlt 6-8 évet távol töltötted Hazánktól? Picit pörgesd már vissza a virtuális emlékezetet Feri kormányzásáról. Ha akkora sikertörténet lett volna nem jött volna 2010-ben a Fidesz kétharmad.Ezen kár vitatkozni. Egyébként engem nem különösebben zavar Gyurcsány túlmozgása, inkább már-már vicces. Szegény ha megszakad sem tud kitörni ebből a 4-6%-os sávból. Még elpörög ott néhány évet amíg végre jön egy normális valódi baloldali formáció egy kellően karizmatikus vezetővel.

      Törlés
    7. Nekem az vele az egyik legnagyobb bajom, hogy 10 év alatt sem győzött meg róla, hogy a dumán kívül máshoz is ért. Folyamatosan csak a mentségeket hallom tőle és híveitől, hogy ezért nem sikerült, meg azért nem sikerült, és valahogy mindig az a vége, hogy Feri a körülmények áldozata. Szerintem meg egyszerűen gyenge miniszterelnök volt, vagyis egyáltalán nem jó vezető. Szövegelni tud, és főleg szerepelni imád, de ennyi és nem több. És nem látom, hogy tanulna a hibáiból. Pont a legfontosabb hibáit nem ismeri el azóta sem.

      Az elutasítottsága igen nagy, és ez nem sokat változott 2007 óta. Lehet, hogy a DK hívei alkalmasnak tartják, de ezzel nagyjából egyedül vannak, és a DK hívei nem lesznek elegen egy kormányváltáshoz.
      A DK is egy érdekes jelenség. Valójában nem baloldali párt, hiszen Gyurcsány sem baloldali, hanem liberális, amit képvisel, az sokkal inkább az SZDSZ utódpártjává teszi, és nem az MSZP utódjává, ennek ellenére a szavazói zömmel az MSZP-től megörökölt nyugdíjasok, akik megkérdőjelezhetetlen Orákulumként tekintenek rá. Engem ez taszít, utálom a személyi kultuszt, a rajongást és a vallásos áhitatot. Tudom, hogy ez leginkább a 2006-os győzelméből ered, csak a hívek azt nem veszik észre, hogy 2006 óta sokminden történt. Pl. töredékére csökkent azok száma, akik még hisznek Gyurcsány Ferencnek.

      Törlés
    8. Szerintem se volt sikertörténet, és ezért nagyrészt saját magát okolhatja. Ezért írtam, hogy vajon tud-e tanulni a hibáiból. Ha nem, akkor szerintem is igen rövid idő alatt el fog tűnni a süllyesztőben. Egyelőre viszont úgy látom, hogy van még esélye.
      Mozigépész

      Törlés
  9. Én "összecsináltam" magam mikor megláttam ezt a felmérési eredményt. Sajnos a parlamenti választás megmutatta, hogy a legelferdítettebb kutatási eredményben is van olyan jel, amit, ha észrevesz az ember akkor el tud tűnődni, hogy mi miért és hogyan. Szerintem megint az lesz a baj, hogy a többség sokkal kisebb hevülettel megy el szavazni, mint mi DK szimpatizánsok, magasabb lángon égünk és a nyakunkba boruló vödör hideg víz sokkal hidegebbnek tűnik majd. Mindenki hárítsa el magától azt a védekezési közhelyet, hogy hazudik a statisztika, mert ez nem igaz. Tévedhet, ha rosszul végzik, de ma nem érdemes hazudniuk az intézeteknek, mikor olyan eredmények jönnek ki, ami megfelel a politikai elvárásoknak is. Ne bízzunk abban, hogy majd más lesz az eredmény!! Még minden DK szavazónak 2 embert meg kell győzni, hogy DK, mert különben baj lesz.
    Ez egy, "most vagy soha" választás lesz, mert mi így gondoljuk, ha soha lesz, akkor vége, ha most, akkor tovább lehet szenvedélyesnek lenni. Soha esetén viszont, olyan letargia is következhet, ami végét jelenti annak a pártnak, amit az elmúlt 100 év legtisztább pártjának gondolok.

    Izgalmas lesz és én félek kicsit előre is, minthogy ijedten kelljen néznem 25-én az adatsorokat.


    másik dolog: én nem bánom, ha nem határolódnak el az mszp-től, mert tisztességtelennek tartanám.............. Az összefogás felbomlott, lehet örökre, lehet, hogy a következő olyan választásokig, ahol van jelentősége egy szövetségnek. Most külön indulunk, legközelebb közösen. Szerintem jól van ez így. Ezt is meg kell értetni az emberekkel, hogy azokkal a pártokkal, szervezetekkel, amelyekkel nincs igazán világnézeti összeütközése a DK-nak, bármikor létrejöhet szövetség, bármikor szükség lehet egymás támogatására. Lehet játszani az óvodás "nem leszek a barátod" játékot, de később jöhet olyan időszak, amikor sok tükörtisztítóra lesz szükség, ha változik a politikai kényszer miatt a barátkozás iránya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én szóltam. :) A DK támogatóinak többsége olyan liberális-baloldali, aki soha többet nem kér az MSZP-től és ott fogja hagyni DK-t, ha akár csak az esélye is fönnáll egy újabb összefogásnak. Lehet ezt nem megérteni, csak eltűnik a DK a süllyesztőben.

      Törlés
    2. Megint csalódni fogsz..csak most a Feriben, mint korábban a Gordonban. Sajnos a DK ideológiailag nem létezik. A párt csak és kizárólag Gyurcsány Ferencről szól. Hasonlóan a boldog békeidők pszeudopártjaihoz, amik egy adott képviselő a T. Házba való bejuttatására alakultak, és aztán meg is szűntek. Ez a DK legnagyobb hibája.

      Törlés
    3. Normális esetben a választások után kell "összefogni", koaícíóra lépni egymással a pártoknak. Nem az ellenzék hibája, hogy ez ma nálunk nem így működik. De tán vissza kéne térni a normalitáshoz. Nem? Ez nem zárja ki az együtt működést semmilyen demokratikus erővel, viszont nem köteleződik el előre.

      Törlés
    4. Kedves Gábor! Egy DK-s ne legyen olyan, hogy valakit zsigerből utál, ha nem olyan szélsőséges alakulat, amely deklaráltan nem párbeszéd képes a DK számára. Vagy hallgat a tagság a vezetőkre, vagy nem áll mögéjük. Akkor meg nem is kell vezetőség, se párt, csak egy, csak a .............

      Törlés
    5. A zsigeri utálat az hogy jön ide?

      Törlés
    6. Nézd meg egy két csoport fanatikusainak bejegyzését. A Demokratikus Koalíció embertípusát próbáltam leírni, az én elvárásaim szerint.

      Törlés
  10. Nekünk választóknak az lenne a jó, ha sokféle párt közül lehetne választani, hogy mindenki megtalálja azt amelyiket támogatni tudja. Persze nem annyira gondolok amennyi most indult. Kb 5-6 lenne normális, de az karakteres legyen.Most sajnos összesen tán hármat lehet összeszámolni, de az is ehet hogy csak kettőt.

    VálaszTörlés
  11. Gábor, ha ilyeneket írsz, nem fognak szeretni ))) A magyar politikában csak tévedhetetlen emberek vannak, messiások, akik lelke fénylő kardként világít. Amennyiben mégsem, nés ezt szóvá teszed, jaj neked )))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretetéhségemet nem politikai elemzőcikkekkel szoktam jóllakatni :)))

      Törlés
  12. A közvélemény-kutatás egy dolog, a választópolgár hozzáállása pedig egy másik. A mérés ezért nem lehet mérvadó. Nem hiszem, hogy az országgyűlésit az EU Parlamentivel össze lehetne hasonlítani.

    egyetértek azzal, hogy bizony "rezeg a léc", és nagy a tétje még akkor is, ha a belpolitikában ennek nincs hatása. a pártok további LÉTÉRE viszont annál nagyobb. ÉRTÉKMÉRŐ a továbblépés szempontjából. Megijedni nem kell, de félni ajánlatos: Ezért gondolom úgy én is, hogy a DK szavazótáborának ERŐSÖDNI KELL ahhoz, hogy a jövőbwen vezető szerepet játszhasson.

    Ehhez van egy bő hét, ami arra elég lehet, hogy az elkötelezett hívek hozzanak magukkal MÉG KÉT EMBERT. Ebben az esetben nem lesz gond. Ha viszont ezt nem tesszük meg, megérdemeljük a sorsunk: Könnyen a történelem szemétdombjára kerülhet a párt - vezetőjével együtt.

    Remélem, a DK Vezetői és szimpatizánsai átérzik a helyzet súlyát és megteszik azt, hogy az utolsó héten nem a karosszéket választják, hanem megfogják a munka végét és "teszik a dolguk". Gyurcsány nem fog aludni, ígérete szerint "felszántja az országot". De ha Mi nem segítünk ebben, "egyedül nem megy" sokra.

    Hogy lesz-e a jövőben összefogás vagy nem, az csak akkor releváns, ha ezt az akadályt sikeresen vesszük. Remélem, ehhez minden DK-s hozzáteszi a magáét és akkor lesz értelme annak a teméntelen munkának, amit az eddigi eredményekbe belefektettünk.

    A "feladat" adott. Most már csak teljesíteni kell és a siker nem maradhat el.

    VálaszTörlés
  13. Az EP választás egy felmérés a pillanatnyi pártszimpátiákról, meg egzisztenciális kérdés néhány mandátumot nyerő képviselőnek. Belpolitikai jelentősége alig van és jól látható, hogy a bejutó képviselők gyakorlatilag 3,5 évre eltűnnek itthonról.
    A politikai elit(?) így is áll hozzá és csak mi okoskodunk itt a neten (ami nem baj, csak hát...).
    Az önkormányzati választás egy kicsit más de, hogy ki mit tud narancsországban azt majd utána lehet igazán megmutatni.
    Az itt kibontakozó vita engem egy tétmeccs eredményének valamint a válogatott összeállításának az előzetes és utólagos megmagyarázására emlékeztet. Sok okos mondás elhangzik és érződik az elvárás is.
    Miközben az edzők a saját fejük után mennek, a játékosok meg a csapat(-ok) gyengécskék (az ellenfélhez képest).
    Szívesen látnék már komoly edzőmérkőzéseket, bemutató játékokat, új cseleket, trükköket a közönség szórakoztatásának képességét. Ehelyett rég megszerzett igazolások, hamis sportorvosi pecsétek vannak, meg szájkarate (eltérő mértékben).
    Valószínű: ez az év majd lemegy a különféle választásokkal és jövő tavasztól talán majd meg lehet látni, hogy ki mire képes és mire vállalkozik.
    Többé vagy kevésbé mindenkit ismerünk, ki többet ki kevesebbet mutatott már a képességeiből, de eggyel feljebb kellene lépni, ki kellene magasodni valaki(-k)nek, akár újonnan jöttnek, mert ez a langymeleg ellenzéki politikai klíma kedvez a narancsnak.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon jóllátod a pártok mozgolódását alakulásukat! Bizony jólenne ha azért el olvasnák többen . Én nagyon értékelem mondhatom úgy a párt tudományodat nagyon érted jó lenné nekik tanács adónak

    VálaszTörlés
  15. Az egyetlen ember aki szembe tud menni orbánnal és le is tudja győzni az Gyurcsány Ferenc. Nagyon sok munka áll előtte hogy a DK megerősödjön. Sokat kell járni a vcidéket és ott elmagyarázni köznapi nyelven a mostani orbán által létrehozott elfogadhatatlan helyzetet.
    Gyurcsány Ferenc ha vidéken pl. Juliska nénivel és társaival beszél akkor hiába mondja a közbeszerzések manipulációját. Közérthető nyelven kell neki elmondani, hogy Juliska néninek van 300 forintja, de sajnos az egészségi állapota miatt nem tudja rendbehozni a veteményesét. A 3. szomszéd gyűjti azokat akik ilyen segítségre szorulnak és szól az emberének hogy keresse meg Juliska nénit és vállalja el 300 forintért a munkát, amiből aztán ő is részesülni fog. Van azonban egy olyan ember aki szintén tud a problémáról és jelentkezik Juliska néninél hogy 100 forntért ugyanolyan minőségben elvégzi a munkát. Vajon Juliska néni kit választ. Akinél megmarad 200 forintja amit arra költ amire szüksége van. Na ezt kell elmagyarázni nagyban hogy ha nem a 3-szoros áron vállaló simicska kapja a megrendelést, akkor a pénz a költségvetésben marad és arra fordítható hogy a nehéz sorsú emberek, gyerekek, idősek életét megkönnyítsék, hogy rendbetegyék az egészségügyet és még nagyon sok másra. Igaz akkor nem orbánék bankszámlája dagadozna, hanem a rászoruló emberek kerülhetnének könnyebb helyzetbe.

    VálaszTörlés
  16. Gyurcsány Ferenc annyira emberi hogy mindezt nem ilyen nyakatekerten ahogy én leírtam el tudja mondani az embereknek vidéken és a városokban is.

    VálaszTörlés