2014. május 28., szerda

Most inkább kérdezni kéne

Kritika következik, mégpedig a DK vezetésének címezve, aki nem bírja innen már ne is olvassa tovább. Tapasztalatom szerint jó a Demokratikus Koalíció kritikatűrése, de ez most a szokásosnál keményebb lesz, előre szólok.




Olvasóim tudják, hogy önként vállalt feladatom az a DK-val kapcsolatban, hogy megpróbáljam megóvni azoktól a csapdáktól, amikbe életem egyetlen pártja, az SZDSZ beleesett. Van aki az ilyen írásaimtól visítófrászt kap, csaxólok, hogy engem meg ez hidegen hagy. Még egyszer nem fogom azt a hibát elkövetni, mint az országgyűlési kampányban, hogy mások vágyálmait fogadom el saját nézőpontnak az elemzői racionalitással szemben. És amikről most írni fogok, azok olyan hibák, amiket az SZDSZ anno elkövetett, és amik miatt hosszú és keserves úton, mindig az 5% körül táncolva fogyott el végül.

Az SZDSZ legnagyobb hibája elitista berendezkedése volt. Az alapító atyák közül páran, de leginkább Magyar Bálint úgy gondolta, hogy Ő a világ legokosabb embere, és a párt kollektív bölcsessége, ami tagjainak egészéből fakadna, az nem erő, hanem hátráltató tényező. Van benne annyi becsület, hogy egyébként ezt saját maga is elismeri a könyvében, kár, hogy ezt nem aktív évtizedében tette. Szóval a lényeg annyi, hogy a gyakorlatban nem volt kommunikáció a helyi szervezetekben koncentrálódó tagság és a vezérkar között. Visszajelzés hiányában pedig a központ egyre rosszabb döntéseket hozott, ezernyi aktív és értelmes tag összesített tapasztalata helyett a Horn Gábor által megrendelt, Karácsony Gergely által kivitelezett közvéleménykutatásokra hagyatkozott. Nos, nincs már SZDSZ, csaxólok, és igazából már 2002-ben agonizálni kezdett, csak a Központ ezt nem volt hajlandó belátni. Nagyjából az a helyes állítás, hogy akik az SZDSZ-t megalapították, azok aztán a sírba is tették.


A DK két fő erőforrása a Feri és a tagság. Előbbiről ilyen összefüggésben most kár ódákat írni, ismerjük, támogatjuk, azért amilyen. A tagságról is elég annyi: aktivitásában, szellemiségében minimum olyan erejű, mint az SZDSZ felívelő kezdeti korszakában annak tagsága volt. És most van az első olyan pont, amikor elitizmust észlelek a DK-ban. Mikor előbb vannak kijelentések, mint a kérdések. Először is: a párt vezérkara koherensen azt mondja, hogy majd az EP választás után három héten keresztül, egy június 14-i zárókongresszusra kifuttatva fogja kielemezni az eddigi politikát, és aszerint határozza meg az újat. Ha viszont ezt komolyan gondolja, akkor senki, de még a Feri, meg a Molnár Csaba sem tehet olyan kijelentéseket, amely az elemzést megelőzi. Pedig tesznek, épp önkormányzati összefogás ügyben, újra és újra leszögezve, hogy annak pedig lennie kell. Mégis miről fog akkor vitatkozni a Demokratikus Koalíció, ha előre megmondásra kerül a végeredmény?

Nincs és nem is lesz a DK-ban hitelességi válság Gyurcsány és a tagság között, nyilvánvaló, hogy a pártot a személyes képességei hozták létre és azok mozgatják, és bármilyen döntését úgyis elfogadja követendő útnak a tagság. De ebből azért annyi következik ám, hogy az egyszemélyi döntéshozó felelőssége igen nagyra nő, megalapozott döntéseket pedig megalapozott információk alapján lehet hozni. És most bizony kérdezni kellene. Ha 3 év alatt sikerült létrehozni az ellenzék legerősebb aktivista-hálózatát, akkor célszerű annak tapasztalatait begyűjteni stratégiai döntések előtt. Merthogy van egy alapvető kérdés, amit a DK-nak meg kell tudnia válaszolnia, mielőtt nekivág a következő négy évnek. Ez a kérdés pedig annyi: kik is a DK szavazói? Van itt múlt vasárnap óta 225 ezer ember, aki a Demokratikus Koalícióra szavazott. Egy részük nagy valószínűséggel valóban egykori MSZP szavazó, de egy részük, és véleményem szerint a többségük meg nem az MSZP-től jött.


Ne keverjük össze egy párt tagságát annak szavazóbázisával: a tagság a Feri döntéseit mindig jóvá fogja hagyni, legföljebb cöcög egy kicsit, de a szavazóbázis meg nem. Ésha a szavazóbázis jelentős része számára az MSZP éppoly taszító, mint a Fidesz, akkor a DK egy újabb összefogással szavazók tízezreit fogja elveszteni az önkormányzati választásig. Lehet hogy nem így van, lehet hogy a 225 ezer ember elfogad egy újabb Szocikkal való együttműködést, de épp ez a kérdés: vajon elfogadja-e? Mertha a két Nagyfőnök, a Feri, meg a Molnár Csaba az országos értékelés előtt leveri a karót, miszerint lesz összefogás, akkor a tagság lojalitásából fakadóan nem fog ennek ellentmondani. Akkor viszont a nagy konferenciázás csak látványelem lesz, puszta eszköz, hogy ráüssék a pecsétet eleve eldöntött dolgokra. Egy valóban teljesen szabad, 7000 DK Tag tapasztalatát és tudását összegző elemzési folyamat képes lenne megmondani, hogy kik is a DK szavazói. Ha az jön ki, hogy olyanok, akik elfogadják az MSZP-t újra, akkor ám rendben. De mi van, ha meg nem olyanok? Mert ebben a kérdésben perpillanat senkinek nincs valós, megalapozott információja, magát a DK-t is meglepte a mellette szavazók nagy száma.


Nem tudom, hogy Blogom olvasótábora mennyire reprezentatív ilyen szempopntból, lehet hogy semennyire. Nagyjából olvasóim egyharmada valamilyen kapcsolatban áll a DK-val, kétharmada meg semilyenben, max annyiban, hogy tán épp az én eléggé megalapozott DK-t támogató álláspontom miatt ott volt az urnáknál múlt vasárnap, és beikszelte a DK-t. Mikor erről beszélek, akkor azért nem három emberről, hanem párezerről minimum, és Blogom olvasóközönségét azért elég jól ismerem ahhoz, hogy mondjam: ha a DK nem csak helyi és eseti együttműködéseket folytat az MSZP-vel, hanem országos szintűt, akkor jópárszáz iksz hiányozni fog októberben a szavazólapokról. Ettől még sem én, sem az olvasóközönségem nem fog elpártolni a Demokratikus Koalíciótól, de ha nem lehet önálló DK-jelöltre, vagy csak a DK által támogatott függetlenre szavazni, akkor nem fognak szavazni senkire.

Szóval szerintem kicsit be kéne húzni a nyilatkozati kéziféket. Ott található 7000 DK aktivista agyainak összességében a döntésekhez szükséges összes információ. Egy valódi, nem eleve irányított információ-begyűjtési és összegzési folyamat valódi összképet tud adni a DK friss szavazóbázisáról. Ha viszont egy eleve leszögezett prioritás mentén megy egy ilyen folyamat, abból nem valós vélemények fognak bejönni, hanem a központ akaratának light kritikával való jóváhagyása. Csak abból meg rossz döntés következhet, és nemhogy tovább erősödne a DK, hanem soktízezer embert veszthet el a most vasárnapi szavazóbázisából is. Elitizmusra nem lehet tömegpártot építeni, főleg nem olyat, amelyik váltópártként négy év múlva el akarja űzni az Orbánbandát. Nem tudom, kik a DK új szavazói. De szerintem ezt a DK vezetése sem tudja. 7000 tag viszont együttesen biztos hogy tudja. Senkit nem hajt a tatár, jobb később jó döntést hozni, mint sietve rosszat.

Most kérdezni kéne.


85 megjegyzés:

  1. Gábor! A kritikát jól tűröm, mint látod elolvastam, ezért tudok válaszolni.
    A csütörtöki taggyűlésünkre megkaptam a meghívót és kiséretében 9 kérdéscsoportot, amire választ várnak. Nem írom le ide, mert nem vagyok híve annak, hogy párt belső leveleit valakik rendszeresen kirakják minden felületre, de a kérdések az általad megfogalmazottakkal harmonizálnak.
    Ami a nyilatkozatokat illet, szerintem nem eszik olyan forrón a kását. Most "divat lett a DK prominenseit kérdezni mindenfelé, ...és...: A DK megalakulása óta mi a szlogenje? "Az összefogás pártja". Nem mondhatja senki se Feri, se Csaba, hogy "nem, mi aztán nem", de ....én sok megszólalásukat visszahallgattam ma, és bizony ott vannak az árnyalatok......" ahol érdemes, ........a helyi jelöltek és esélyek függvényében,........nem kell összefogás, csak az esélyes ellen nem indítunk...." stb, stb, szóval ......"csak okosan Peti fiam" :o)))) meglesz az gondolva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MIndketten profi politikusok, tudják, hogy provokatív sajtókérdésekre hogy lehet ilyen esetben válaszolni. Mondjuk ennyit: Szerkesztő Úr, Ön lesz az első, akinek június 14 után erre választ fogok adni, addig meg nincs a DK-nak ezügyben álláspontja.

      Törlés
    2. Alátámasztva. Van, lesz ahol megkerülhetetlen a dolog. Van ebből egy pár. http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/05/szegedi-dk-botka-laszloval-szemben-nem-allitunk-jeloltet.html

      Törlés
    3. Egyet értek Görög Beáta véleményével. Amellet, hogy Szabó Gábor figyelem felkeltő gondolatai értékesek, világossá kell tenni - és meggyőződésem, hogy a DK szavazók ezt átlátják - , hogy a választáson való részvétel nem egy "hangulatos időtöltés". Számunkra az is világos, hogy a mai helyzetben "eredményekre" a demokratikus ellenzék csak erejének egyesítésével számíthat. Ez az álláspont -szerintem - nem egy kongresszust megelőző prekoncepció, hanem evidencia.

      Törlés
    4. Csakhogy nem evidencia,m pont úgy, mint egy többszakaszos kerékpárversenyen is a profi versenyzők az egészet akarják megnyerni és nem csak egy szakaszt. Ugyanis a kettő biz egymás rovására megy. Elég ránézni a szavazatok számára és minden csak nem evidencia az összefogás. A települések 10% elhozható, ill megtartható, ott helyi alkut kell kötni, a 90%-ban meg puszta vágyálom a nyerés, racionális érv nincs az összefogásra, annál több ellene.

      Törlés
    5. Nem hinném hogy erőből ragaszkodni fog a vezetés az összefogáshoz. Volt már ebből fakadó rossz tapasztalatunk, közös megegyezés egy-egy jelölt vonatkozásában elfogadhatóbb lenne szerintem.De hadd jegyezem meg, mi DK-sok ebben az irásban úgy vagyunk beállitva, mint akinek nincs önálló véleménye, ezt kikérem magamnak.

      Törlés
    6. Beáta akkor egy helyre megyunk------a kilenc kérdést félretettem

      Törlés
  2. A mai napon elindult a tagság véleményének bekérése a korábbi választások tapasztalatairól. Mind a 106 választókerületben feltesznek 9 kérdést pont az őszi együttműködés előkészítéseként.
    Ugyhogy nem kell aggódnod Gábor!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az jó, csak azt meg is kéne várni, addig nem szögezni le semmit előre, mert az a véleménybekérést komolytalanná teszi.

      Törlés
    2. Kedves Gábor!
      Mint eccerű választó, a családi párt preferenciát megadva a szavazati arány, 2 DK 2 EgyütPM szavazat. Mint egy alátámasztva írásod helyességét az MSZP szóba sem került, illetve szóba került, az MSZP-t soha!!! A családunkban bekerült a fidess mellé.
      Üdvözlette, a Magyar Birka.

      Törlés
    3. Ne mond hogy soha, bár lehet, hogy nálatok nem egy Tóth József, vagy Botka kvalitású ember van, ahol a DK sem teszi fel a kérdést, hogy kire

      Törlés
    4. Magam is mindig Angyalföldet és Szegedet hozom föl példaként, ahol az összefogás abszlút indokolt. Van még ezen kívül is pár település, amit meg lehet tartani, illetve meg lehet nyerni összefogásban, ott koncentrálni kell az erőket, de a települések 90%-ban meg erősen ellenjavallt.

      Törlés
    5. Én meg abban bízom, hogy helyben okosabbak lesznek, mint hogy elfogadják az itteni ész osztást. Ha nyerni akar a jelölt, nem engedhetik meg maguknak, hogy a Fidesz, Jobbik mellett még volt szövetségeseikkel is harcba szálljanak. Persze lehet, ha nem a nyerés, hanem csak a megmérettetés a cél. De én hiszem, helyben tudják mi a helyes.

      Törlés
  3. Kocsis György2014. május 28. 1:43

    Szia Gábor!
    Értem és érzem a féltést, ami szavaid mögött van! Egy kicsit azért vitatkoznék veled!
    Van itt kis hazánkban olyan párt, ami erősen centralizált struktúrában dolgozik és - sajnos - nagyon sikeres!
    Bizonyos szempontok alapján még hasonlóságot is fel lehet fedezni a két párt között, persze kizárólag a működés struktúrájára vonatkoztatva! Legyen most elég egy hasonlóság: mindkét szervezet egy karizmatikus ember vezetésével működik. Az már más kérdés, hogy számomra az egyik hiteltelen.
    Az összefogás kérdése számomra evidencia! Nincs más lehetőség. Nem tartom elhamarkodott kijelentésnek erről beszélni. Természetesen az ördög mindig a részletekben rejlik. Abban egyetértek, hogy az összefogás részleteiben ki kell kérni a tagság véleményét, hiszen nem egy sablonos dologról van szó. Az hogy ez a "szövetség" milyen tartalommal jön majd létre, a helyi körülmények figyelembe vételével kell hogy kikristályosodjon. Mindenhol más és más tartalommal. És ehhez elengedhetetlen a helyiek véleménye!
    Abban viszont teljesen egyetértek veled, nagyon kell vigyázni arra, hogy a DK identitása önállóan megmaradjon, hogy olyanok maradjunk amilyenek most vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gyuri :)

      A DK önálló arcának megóvása és az együttműködés evidencia volta viszont antagonizmus. Most nagyon oda kéne figyelni a szavazótáborra, mert nagyon el lehet tévedni a susnyásban elhamarkodott nyiltkozatokkal :)

      Törlés
    2. Kocsis György2014. május 28. 7:51

      A második mondattal teljes mértékben egyet értek, az elsővel nem feltétlenül.
      Ha elfogadjuk azt a tételt, hogy a DK fő célkitűzése a Fidesz leváltása, akkor nem is olyan antagonisztikus az ellentét a két állítás között.
      Az együttműködés egy eszköz a cél eléréséhez vezető úton. Lehet, hogy ez túlzottan Machiavellire hajaz, de szerintem szükséges.Kellenek olyan önkormányzatok, ahol nem a Fidesz a főnök. Ott ahol esély van arra, hogy az együttműködéssel a DK az önkormányzatban vezető szerepet töltsön be, egyenesen kötelező.

      Törlés
    3. Ez tök rendben van, de a települések 10%-ában az a szitu, hogy nyerni lehet egy összefogással. A másik 90%-ban meg nem lehet. Ha ahelyett, hogy minden nagyívű összefogósdi szöveg helyett egyszerűen a DK a 10%-nyi településen létrehozná a taktikai szövetséget, és elindulna szólóban - max civilekkel összefogva - a többi 90%-nyi helyen, és utóbbit hangsúlyozná, sokkal jobban járna a választói felé, ebben biztos vagyok.

      Törlés
    4. Egyetértek veled, önkormányzata válogatja, pl Angyalföld, Szeged és van még egy pár. Persze kérdés leakarjuk e váltani az adott önkormányzatot, ahol talán nagyobb lehetőséggel tudnának a demokratikus pártok politizálni, vagy egy pár évtizedig azon pinpongozunk, melyik a nagyobb baloldali párt, ki lesz a Fidesz leváltója 20-30 év múlva. Erre még a DK tagságának összetételét ismerve, esélye nincs megélni. Ha jól látom rajtunk kivül már Csepel is és több kerület is üzent a Jókaiba. A helyzet meg ez http://nol.hu/velemeny/minyon-1464515

      Törlés
    5. Angyalföld, Szeged, és még nagyjából 20 további település együttműködésre ítélt, ez tök oké. Általánosságban, az ország egészét nézve meg itt nem lesz már pingpongozás, az MSZP mint országos párt már menthetetlen, a ciklus vége felé már küszöb alá süllyed.

      Törlés
    6. Ezt mondták már 90-ben (33 képviselő jutott be) és 2002-ben is. Remélem a huhogók tévednek. Szar a helyzet, de megoldjuk, méghozzá remélem szombaton. Ez nem az SZDSZ, Kigazgák, Miép, de még csak nem is a KDNP. Túl fogjuk nem csak élni, hanem újjá fog születni. És bár mennyire szeretnék együtt fogunk menetelni, remélem egyenlő partnerekként. Én a VK-ben legalább is így kezeltem a dolgokat. Jóval előbb tettem a dolgom azokkal akikkel kell, amikor még mindenki aludt. És ezt lehet csendben, egyenlő feltételekkel tenni. Örülök is az eredménynek, hármunknak több van, mint nekik, nem kicsivel, sokkal. És ezt mindnyájan látjuk

      Törlés
    7. Nem az én előrejelzésem volt a téves az EP Választáson. ;)

      Törlés
  4. vajdapeterutca2014. május 28. 2:39

    Bocs, én ritkán szólok, de most talán érdemes. Gyurcsányról elterjedt vélemény a volt stábjánál és társutasainál - tehát vele nem ellenséges, ugyanakkor tájékozott körből -, hogy nagyon nem tud kormányzást szervezni, és nagyon nem tud együttműködni. Ellenben óriási lendülettel kampányol, és remek hittérítő. Ha ezek igazak, akkor ezek az alternatívák vannak szerintem: Ha a tagság nem megy utána: kiábrándulnak, szétesnek. A tagság megy utána: hasonló mechanizmus, mint ami miatt valamikor felemelkedett, ebből jobb kormányzás nem néz ki (lásd: nem tud kormányozni és nem működik együtt), ha eljut odáig megint, de valószínűleg nem jut.

    Hibák az érvelésemben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Önmagában megáll az érvelés, ha az alapja igaz. Egy éve figyelve a DK történéseit úgy látom, hogy a Feri túlmozgása jelentősen lecsillapult, tehát az alaptézis lehet akát téves is. Nem tudom, szerintem sokat változott, és előnyére.

      Törlés
    2. Gyurcsány nem LMP vezető, nem fog mindenáron makacskodni, szerintem annak is köszönheti a DK a mai napig tartó fejlődését, hogy hihetetlenül visszafogja magát, alá tudja rendelni egyéni "akarnokságát" a közösség érdekének. Ezt a habitust ha megtartja, akkor nem lesz gond és ha valóban tekintettel lesz a tagságra, akkor azt díjazni fogják a követői. Azt viszont a követőknek kell tudomásul venni, hogy sok olyan információ van, amely a taktikai mozgásteret szűkítik, sokszor az érthetetlennek tűnő döntések mögött ezek vannak a háttérben. Bizalom kell mindkét fél részéről.

      A kormányzásról annyit: ha túlzottan demokrata valaki, akkor még a döntés után is képes hezitálni, bizonytalankodni. Ez nem előny döntéshozó pozícióban. Viszont azt se felejtsük el, hogy 2006 ősze utáni állapotban még senki nem kormányozta az országot 1990-óta ( a taxisblokád gyerekzsúr volt). Vannak a mai politikában olyan idegrángásos emberek, akik valóban lövettek volna, ha velük szemben formálódik erőszakos, "véres" ellenállás.

      Visszatérve a cikkhez: jó megállapodást, olyan eredménnyel lehet majd igazolni, amit be lehet mutatni úgy a tagságnak, hogy látjátok, itt meg itt mi engedtünk, de cserébe itt meg itt ennyit nyertünk az összefogással, ha ennek az egyenlege + lesz, akkor el fogja fogadni a DK szavazóbázisa.

      A lényeg, hogy siker kell ősszel is!!! Mindegy milyen mértékű, de siker legyen, ami további erőt, hitet ad a további munkához.

      Törlés
    3. Utolsó előtti mondatodban van a lényeg, bárki, bármit is szeretne belemagyarázni a helyzetbe.

      Törlés
    4. ez egy elterjedt vélemény----valakiktol szokás szerint -----de nem igaz-nem egyedul kormányzott -ott volt a frakcio valamint meg kellett felelnie-látjuk most változást akart az Mszp-ben -nem akarták - most nem tartanának itt---

      Törlés
    5. Ha Gyurcsányhoz az MSZP felért volna agyilag, akkor nyilvánosságra hozzák az EGÉSZ őszödi beszédet, és nem hátráltak volna ki mögüle hagyván, hogy a Fidesz azzal a bizonyos kiragadott, elhíresült mondattal kampányoljon (hazudtunk...). Mert a beszéd lényege pozitív volt, a lényege, hogy elég volt a tötyörgésből, ideje valóban tenni is valamit.

      Törlés
  5. vajdapeterutca2014. május 28. 2:47

    Öö.. nem együttműködés alatt természetesen azt értem, hogy nem hallgat meg másokat és nem veti alá magát kollektív bölcsességnek. Nem azt, hogy "összefog"-e vagy nem.

    (Ha úgy tetszik, Magyar is, Orbán is. Ez a típus egyébként ebben az országban sikeres, csak az ország nem sikeres ettől.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddigi tapasztalatom szerint messze nem annyira öntörvényű, mint amilyennek elsőre látszik :)

      Törlés
  6. Én éppen a kampány előtt voltam egy kisebb zártkörű beszélgetésen Gyurcsánnyal, ott is szóba került a dolog. Nem minden együttműködést akar elutasítani, persze akkor még a választás előtt voltunk, de azt mondta: (nem szó szerint!), ha sikeres lesz az EP választás, ha 2 fő bejut, nagy sikernek értékeli, de nem szabad túlértékelni! Az Önkorm. választásra úgy gondolja (akkor ő, de később az értékelésnél átbeszélik, hisz minden csoport véleményét figyelembe kell venniük!), hogy ott és csak ott működik együtt majd a DK, ahol egyértelmű a leendő polg.mester jelölt esélye! Ha a személynek mármilyen módon, támogatottság, egyebekben valamiért kétely merülne föl, akkor saját ember csakis! De éppen ezt fogják megvitatni elnökségi ülésen a csoportok által megbeszélt, eldönött, beküldött vélemények elemzése után. Tehát mindenki véleményét meghallgatják, döntés annak megfelelően lesz! Egyedül a Tarlós ellen indított személyt kell támogatni, de csak azt, akinek esélye van, s ez nem Molnár Cs.! Ezt is meg akarják még vitatni, nekik is van jelöltjük. A névről természetesen nem volt szó! Amit hallottam, teljesen alulról induló vélemények összefoglalás utáni döntés készül. Ennek pedig örülök!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kérdés, hogy az EP választás fényében mennyire vesztette el a jogot az mszp, hogy főpolgármester-jelöltet állítson. Tarlós sikeres óbudai polgármesterből lett (sikertelen és utált) főpolgármester. Költői kérdés: nem kellene-e Tóth Józsefet indítani főpolgármesternek? Az egyik legjobban irányított kerület hosszú ideje a 13. kerület.

      Törlés
    2. Zsófi és a 13-ban vagyok az önk-nál. Jóska a kerülettel kötött szövetséget, a főpolgármester már elér a nagy politikát vezetők szintjére. Oda olyan ember kell, aki a politikai harcot nem csak elviseli, hanem kedveli is. Neki az utóbbi nem erős oldala. Gyakorlati ember, aki nem csak köztük él, hanem oda is figyel a gondokra és ha lehet a megoldást is rövidre zárja. nem is szivesen engednék el, szerintem itt sem fog szembe vele menni senki, mert ahhoz kaliber kell, ami persze lehtne, de akkor egy Spaller kvalitású lenne a röhögő 4. Ettől mentsen meg bennünket a Jó Isten

      Törlés
    3. nem akarunk Tóth Józsefnek és a kerület lakóinak sem rosszat... mégis egy ilyen kvalitású főpolgármester kellene Tarlós helyett, nem olyan, aki szdsz-esből nácipárti lett.

      Törlés
    4. Szerintem nem Molnár, hanem Horváth Csabára gondoltál.

      Törlés
  7. Gabriella Pásztorné
    Nem fog tetszeni amit írok, szólok előre.
    Görög Beáta írja:"ott vannak az árnyalatok" (mármint a kijelentésekben).
    Na! Akkor azt is tudni kéne már - a közelmúlt történéseiből levonva a tanulságot - hogy ha valamiből elege van a választónak, akkor pont ezek az árnyalatok azok, amik visszatartják a szavazókat az állásfoglalástól,ami az x-ek sorrendjét aztán el is döntik!
    EGYÉRTELMŰ beszédre van szükség, és nem himi-humizásra! Orbán kielégíti a nagyérdeműt a sokértelmű beszédével, nem kellene átvenni tőle ezt a gyakorlatot. Persze ez azzal a veszéllyel járna, hogy számon kérhetők lennének a kijelentések...
    Ami meg az összefogást illeti. Orbán kivel fog össze, hogy sikeres legyen? (a KDNP-t ne vegyük figyelembe,mert az is fidesz)
    Ez a nagy összefogásnak nevezett dolog nem más, mint a kompromisszumok végtelensége, amiben elveszik minden párt jellegzetes vonása,és amiben feladják önmagukat.
    Észre kéne venni végre már, hogy a DK sikere az eddigi szembenállása a kormánnyal,és abban ne akarjon már osztozni senkivel, mert az esetleges hozadékát minden összefogó magának tulajdonítja, ami megint azzal fog járni, hogy apadni fog a DK szimpatizánsainak a száma.
    A nagy összefogás előtt is ez volt a véleményünk sokaknak, és bejött a félelmünk!
    A hibákat nem ismételni kéne, hanem korrigálni.
    Az meg megint egy másik kérdés, hogy a DK tagok nem igazán szeretik, ha kritikát fogalmaz meg valaki..Eszükbe nem jut, hogy érted haragszom, nem ellened a dolog lényege.
    Egyébként nagyon igazad van Gábor.

    VálaszTörlés
  8. Jogos egyetértek veled Gábor .

    VálaszTörlés
  9. Nem kell az összefogás! A saját erőnkből kell elérni amit szeretnénk. Mindenki a teljesítménye szerint érheti el a valódi eredményt! És ez az ami megmutatja, hol tartunk és hogyan tovább! Az országgyűlési választást is az összefogás miatt bukta a DK. Ha kitartott volna az előző (miután kihagyták az első menetben) szándéka mellett, sokkal jobb eredményt érhetett volna el. ...most lehetne frakciója...(ezt akadályozta meg újra az MSZP a "nagylelkűen" felajánlott 4 jelölti hellyel). Nem követhetjük el még egyszer ugyanazt a hibát! Igaza van Gábornak! Viszont az SZDSZ-t elsősorban nem az alapítók vitték a sírba, hanem a Kóka és Horn Gábor-félék (persze, néhány alapító is belefér ebbe a körbe) és a személyeskedés, a hatalom mánia.

    VálaszTörlés
  10. Ha jól látom Tuareg: kiállsz Gyurcsány mellett és reméled, megváltozott (átmenetileg valóban).
    Ugyanakkor éppen a korábbiakra emlékeztető hibákra figyelmeztetsz.
    Félek, hogy Ferenc egy bizonyos siker mérték után vissza fog térni régi önmagához, mert a mindennapi politikai aprómunka nem a kenyere, gúzsba köti a szárnyalását. Két munkást elküldött maga mellől az EU.-ba.
    Bár mikor elszólhatja magát mint pl. az Európai Egyesült Államok gondolata, ami jó csak elsietett volta miatt most még támadási felületet jelent.
    A tempóérzékével baj van: vagy siet vagy késik. Sikeréhes és az önkormányzati választásokon még inkább meg akarja mutatni, hogy teljes joggal újra a porondon van.
    Pedig a neheze az idei utolsó választás után következik és 2018-ig fog tartani.
    Majd kiderül, mi az igazság.
    A cikkeddel egyébként egyet értek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Európai Egyesült Államok gondolatát már min.elnöksége idején megpendítette, de akkor még mosolyogtak rajta Brüsszelben is. Majd néhány évre rá Merkel is ugyanezzel a gondolattal jött elő.
      Azt pedig nem kéne negatívumként kezelni, ha egy politikus-pártelnök meg akarja mutatni, szárnyalni akar. Hajrá Feri!

      Törlés
    2. Szerintem az EEÁ nem volt elszólás. Alternatíva, ami pl. nekem régi álmom.

      A táncos videó megmutatta, hogy van ritmusérzéke, szóval, ha kellően beleöregedett a politikába, talán most már higgadtabban csinálja majd azt is. Bízzunk !!!!

      Törlés
    3. nemóvatos, azt gondolom, Gyurcsányt nem okvetlenül a sikeresség iránti vágy hajtja, hiszen azt már elérte vállalkozóként, és politikusként épp csak hogy túlélte a Navracsics-Tömjén tandem vezérelte agyonverést. Azt gondolom, Gyurcsány látja, miféle szörnyű állapotba taszította az országnak jó felét Orbán és bandája. Az országnak ebben az állapotában nem lehet az egyéni politikai siker a cél és ezt szerintem Gyurcsány is tudja. Gyurcsányra háború utáni romeltakarítás vár, - és ezt Gábornak mondom - amit nem lehet széleskörű együttműködés nélkül elvégezni. Mindenkire szükség van: a véleménykülönbségeket félre kell tenni életveszélyben és én azt hiszem, az életveszély itt már jó ideje fennáll.

      Törlés
    4. terlasz, Béla Nob, Zsófia Tüske!

      Ha máshová is tesszük a hangsúlyt, reménykedünk Gyurcsányban.
      Kívánom neki is, magunknak is, napláne az országunknak, hogy ne csalódjunk.

      Törlés
  11. Én összefogáspárti vagyok. Az EP választási eredményei alapján, most már mind a három résztvevő egyenlő "esélyekkel" léphet be. Vagyis már nem az MSZP diktál. Így lehetőség nyílik egy újabb megmérettetésre, és az újabb eredmények alapján lehet dönteni, hogy a 2018-as választásra hogyan készüljenek. Szerintem külön-külön 2018-ban, de a további választásokon sem lehet a Fideszt megverni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. juli, én azt valószínűsítem, hogy a fidesz összeomlása belülről fog bekövetkezni és nem a választásokon. A választók ugyanis úgy el vannak varázsolva, mint a majmok, amikor Ká dalol nekik. És a balsikerű összefogás szó helyett az együttműködést használnám. Az EP választások óta Gyurcsány nem egy támogatás nélküli - sőt, kárt okozó pária - hanem lassan feljövő támogatottsággal rendelkező államférfi. Persze az álarcos harcosok és a támogatói növekvő számban és növekvő támogatottsággal még mindig megvannak és számolni kell velük.

      Törlés
  12. A DK-nak integráló szerepet kell vállalni.Nem összefogás,hanem hozzájuk csatlakozás lehet a baloldal megújulásának forgatókönyve. Szerintem amig a fanyalgás és a vájkálás lesz a fő téma,nem megy előre a szekér.

    VálaszTörlés
  13. Nagy hülyeség lenne az, ha a 3 párt arányosan felosztaná egymás között a nyerhető körzeteket és nem indítanának egymás ellen jelölteket?
    Ez mégsem összefogás lenne, hanem együttműködés és így nagyobb esély lenne a fideszt kiütni néhány helyen.

    VálaszTörlés
  14. Kérdezni biztosan fognak. Sőt, már a KÉRDÉSEK ki vannak küldve. Az viszont más "kérdés"? MEGHALLGATÁSRA KERÜL - E, vagy a válasz előre borítékolt? Ez az IGAZI KÉRDÉS! A magyar nyelv tele van közmondásokkal, amik mindig megszívlelendőek: "Amit elvesztünk a vámon, megnyerjük a réven" /lehet, hogy nem pontos, de ez lényegtelen a példában/ VAGYIS, ha ide is, oda is "húzunk", semmivel sem leszünk BELJEBB. Nem kéne úgy alakítani, hogy ITT IS, ott is NYERJÜNK? Sok okos ember van a DK-ban. Nem biztos, hogy "okos dolog" a végsőkig kitartani egy olyan "rögeszme" mellett, amiről kiderül: TÉVESZME VOLT. De van még néhány közmondás, amit érdemes megszívlelni. "Más kárán tanul az "okos", a hülye meg a sajátján sem". Hogy mi ebből a tanulság? Ennek leszűrését az "okosokra" bízom. Remélem, nem fogják "elqrni".

    VálaszTörlés
  15. heltai Zsuzsanna2014. május 28. 8:53

    kEDVES GÁBOR! Kezd már gyanús lenni nekem, h állandóan kiírod a véleményemet ország-világ elé.De köszönöm.Remélem, h a mostani összefós nyilatkozatok árnyaltabbak, tehát igen nagyon szelektált lesz.Én helyben és tágabb körben is 90 %-ban olyan tagokat és nem tag aktivistákat ismerek, akik nem voltak mszp-sek, és soha nem is lennének,és nem is akarnak olyan szavazást többé, mint áprilisban. Itt Pest megyében gyakorlatilag nincs mszp tagság,25-én 6-8 % volt, akik ugye ős mszp szavazók.A DK több körzetben 13-18 %-ot ért el ! Áprilisban is egészen biztos, h hasonló arányok voltak! Ehhez képest elég durva a parlamenti felállás.Egyénként 10.000 körüli tagunk van + a pártoló tagok hasonló arányban. Szóval bízom benne, h meghallgatják, meg is fogadják a véleményünket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. heltai Zsuzsanna2014. május 28. 8:56

      Bocs az elütésekért, rohantam ! Kitelepülni! Meghallgatjuk mit mond a "nép" az eredményről!

      Törlés
  16. Nem olvastam el a hozzászólásokat,mert amit Tuareg Szabó Gabi leírt az teljes mértékben tükrözi az én meglátásomat is.Tökéletesen igazad van mint mindég.Sajnos kezd a DK elszállni a sikertől.De! Szeretném megjegyezni,hogy ez a siker,csak a kezdetek kezdete.Ha nem konzultálnak velünk,azokkal akik a szavazó bázisát erősítik,nagy valószínűség szerint kiábrándultságot fog okozni.Nagyon sokak írásait olvasom én is. Én nem voltam soha egyetlen pártnak sem a tagja.Tehát én nem az MSZP től batyogtam a DK ba DK tag vagyok. Még... Azt is el kell ismerni,ha tetszik ha nem,amit Gábor nem ír le úgy ahogy én leírom,hogy igen is a bő 80% a a DK-nak az MSZP szavazói voltak.Lehet ezt vitatni,meg lehülyézni ezért engem. De javaslom ezeknek a kételkedő velem egyet nem értő embereknek,hogy jól nézegessék meg a fotókat. Vagy emlékezzenek vissza Feri beszédeinek rendezvényeire.Mert ott tetszik vagy nem mind idős vagy nagyon idős emberek voltak.Nagyon fiatalnak éreztem magam 47 évesen.A mi csoportunkban ezekről a gondolatokról amit Gábor leírt gyakran beszélgetnénk. De sajnos a sikerben fürdőző tagjaink lehurrogják a beszélgetéseket.Nem is akarnak tovább lépni ezen a sikeren.De sajnos ez csak annyira lesz elég a jövőben,hogy ebben a sikerben vérezzen el a DK.Ha nem beszélünk át dolgokat,nem elemezzük ki a miérteket. Akkor csak a remény fog marad,hogy hátha ősszel is lesz némi sikerünk.Nem szabad demokratikus pártnak kötelező irányelveket meghatároznia.De jelenleg így működik a DK.Kíváncsi vagyok rá,hogy meddig fog ez így menni.Működik egy internetes tv a DK tv.Többször kéne,beszélgetni azokkal akik valóban ötleteket,javaslatokat akarnak közölni a vezetőkkel.De ha erre nem hajlandók,akkor minden bizonnyal ez a DK gyengülését fogja okozni. Gábor ha durva voltam az írásommal,Nyugodtan törülheted. De előtte vedd figyelembe,hogy én is egy DK párt tag vagyok,és egy cigány ember aki a DK ra szavazott. Viszont borzasztóan elégedetlen,mindennel ami jelenleg történik a DK-ban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A korról hadd mondjak egy pici megjegyzést: ha munkaidőre szervezik az összes gyűlést stb., miért csodálkozik bárki, hogy csak a nyugdíjasok tudnak ott lenni? :)

      Amikor az áprilisi választások előtt kaptam a Feri alkalmazásból meghívót a Syma csarnokba, nem bírtam megállni, hogy ne jelzzek neki, hogy légyszi, NE munkaidőre szervezz, mert így ki tud ott lenni? :)

      Törlés
  17. Apró jelekből én az látom, az MSZP már feladta.. Anno Mesterházy, mikor iszonyatos elánnal élre akart törni, még a karizmatikus-ragaszkodomhozzá (bár idétlen) bajúsz-szakáll kombót is levágatta, hogy kellően jól fésültnek és simaképűnek tűnjön a választók előtt. És mi lett mostanra? : http://index.hu/kulfold/ep/2014/05/26/lemondott_mesterhazy_es_az_mszp_elnoksege/
    Visszaállt minden az AZELŐTTIRE. Ezek belső, párton belüli ki nem mondott döntések tömegét sejtetik.. Elég nagy hülyeség lenne olyannal összefogni, aki elve vesztesnek érzi magát. Gondolom én.. sverde

    VálaszTörlés
  18. "...ha a DK nem csak helyi és eseti együttműködéseket folytat az MSZP-vel, hanem országos szintűt, akkor jó pár száz iksz hiányozni fog októberben a szavazólapokról."

    Ezzel abszolút egyetértek, de kiegészíteném azzal, amit a "NapiFeri" androidos alkalmazással megüzentem a pártelnök úrnak: Csalódtam, amiért a DK EP képviselői egy frakcióba ülnek a szocikkal! Én már ott sem szívesen közösködnék velük, inkább a liberálisokhoz vártam a csatlakozást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a szoci csoport nem olyan szoci!!!!! A néppárt ellenében pedig szerintem jó helyre ültek, és a DK is több segítséget kaphat a Szociál liberális frakciótól. Szerintem ez jó döntés volt. Összmagyar szempontból is jobb az, ha marad a 4 képviselő egy csoportban. Csak dolgozzanak rendesen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Törlés
    2. Értem én a koncepciót, de az egyszerű választó csak annyit fog látni, amit felvetettem: megint a szocikkal közösködnek!
      Mindamellett, hogy sok dologban inkább a liberálisokkal kompatibilis számomra a DK, ahonnan ugyanúgy lehet támogatni azt, amiben van közös metszet.

      De ettől jó a DK, hogy több véleményen lévők beszélnek és nem veszekednek ;)
      Tuareg írása is erről szól...

      Törlés
    3. az Európai Unió szocijai nem azonosak a hazánkbeliekkel.

      Törlés
  19. A cikkel egyetértek.Nem szabad előre karókat leverni és ha közben,kilazul,akkor meg csak a magyarázkodás megy.Az összefogással kapcs.csak annyit,hogy szerintem helyi szinten több minden elérhető,mint felső vezetői utasításokra.Nálunk már folyik az egyeztetés a párt.és civil szervezetekkel,de nem sietném el,mert még messze a választás











    VálaszTörlés
  20. Gábor, igazad van, meg kell határozni ki a szavazó bázis. De ha megnézed a fideszt, van ott fiataltól idősig, szegénytől gazdagig minden féle ember. Orbán eladott egy ideológiát. "a baloldal a mocskos komcsi" És ezt addig sulykolta, na meg azt, hogy az a magyar aki fideszes, mert a komcsik idegen érzelműek. Ez semmi máson nem múlik, mint az eladáson. Eddig minden Ferit igazolta. Az MSZP-ben nem tudta eladni a reform nézeteit. De neki lett igaza, nézd meg hogy holt tart most az MSZP. Mert ahelyett, hogy változtak volna, inkább kitúrták azt, aki változást akart. Az önkormányzati választáson pedig a fő cél ahogy elnézem, hogy Tarlóst leváltsák. Ehhez pedig össze kell fogniuk, csak most más lesz a tárgyalási pozíció. Pontosan tudják, hogy mit hibáztak. A kérdőívre pedig azért van szükség, hogy lássák, hogy a tagság mit értett meg ezekből, és ez után olyan üzeneteket tudjanak adni, amit ért a tagság és ha ők értik, akkor ezt átviszik a szavazókon is.

    VálaszTörlés
  21. Most belecsapok a lecsóba.. A probléma felvetése jogos és időszerű Gábor részéről de irányultsága nem pontos és ez félreviszi az egész vitát. E kijelentésem érthetőbbé tételére-szerintem senki ne is álmodjon arról, hogy azt a politikát bármelyik erő folytathatja ugy mint eddig. Ez ugyanis a csődbe vezet.. A népfelség akarata Magyrországon ma nem érvényesül-és ha a demokráciafelfogásunk ugyanez marad mint most- akkor nem is fog. Tehát a rendszeren kell finomítani és nem a személyeket "csiszolni". Példa :Ha a közösspég egy gépjármű vezetését vizsgához köti biztonsága érdekében- amúgy teljes joggal)- akkor miért nem köti ezt a szavazás feltételéül- noha biztonságát és jólétét, jövőjét sorsát ez alapvetően befolyásolja! Erről szeretnék szót érteni (nem veszekedni!) itt az értelemmel :-) (most kis szünet részemről.)Ember János

    VálaszTörlés
  22. Hát Gábor! Bizony a kritikád helyénvaló, és nagyon remélem, hogy ezt úgy Feri, mint Molnár Csaba is olvassa, és óvatosabb lesz a nyilatkozatokkal. Bár a ma reggeli Rónai Egon-Molnár Csaba párbeszédben azért mindenképp mutatkozott egy egyrészt-másrészt.
    Magamról annyit, hogy én NEM az MSZP-ből jövök, oda sose mentem volna. Azzal együtt tavasszal, mint egyetlen esélyt, támogattam az összefogást.
    Az EU-választásról annyi a véleményem: az egy nagy mintán végrehajtott reprezentatív közvéleménykutatás. Hogy örölünk nek? Hát az azért nagyon természetes, hiszen rengeteget dolgoztunk érte aktívistaként. Én táncolni nem tudok, de azért dalra fakadtam, az azért megy nekem.
    Ami viszont az önkormányzati választásokat illeti: engem az Újbudán induló, és a Budapesten induló polgármester érint. Molnár Gyula mostani bírósági győzelme miatt igenis sikerrel indulhat, akár függetlenül is mszp-s mivoltával. Én biztos vagyok, hogy sikerül vele megállapodni, ő is keresi a megfelelő fórumokat velünk is, Bajnaiékkal is, de egyéb civil szervezetekkel is. Tehát itt ennek van esélye.
    A főpolgármester ügye bizony a jövő kérdése. De nagyon jó lenne valami olyan pasas, aki a Tarlóst elküldheti a rabokéra. Mert elég lenne belőle. És azért ahhoz kevés csak a DK. De benne kell lenni, és kihagyhatatlan tényező lett a DK. Pl. erre is jó volt ez a májusi választás.

    VálaszTörlés
  23. Gábor, az aggályaidat jogosnak tartom, de Horváth Béláné hozzászólását olvasva megnyugodtam. Az alapján amit leírt, Gyurcsányék is támaszkodni akarnak a tagság véleményére és csak ott tartják szükségesnek az összefogást, ahol az taktikai okokból szükséges.

    VálaszTörlés
  24. Andrea én is azt gondoltam, Józsa Imre simán le fogja verni Simicskót, és az a lakótelepi körzetekben meg is történt. De a kerületben a régi városrészekben más eredmény lett, hiszen ezekben a sikerrel működő Csapodyt is ki tudta írtani az arrogáns kdnp-s néhai András. Molnár Gyula bírósági sikerét ezekben a kerületekben nem veri nagydobra sem a hírtv, sem az echo, márpedig ott ezeket nézik, így megint az lesz, hogy egy tolvaj maffiózót akarnak a szocik hatalomba juttatni. Mellesleg én sem voltam sosem - nem is lettem volna - szoci szavazó, de most hozzád hasonlóan az összefogást támogattam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsófi, van még 5 hónap, nem lehet a babérokon ülni. A kormánymédiát ellensúlyozni kell aktívitással. De továbbra is azt gondolom: neki van esélye. Persze, magától nem megy.

      Törlés
    2. egyetértek. én is drukkolok Molnár Gyulának, a legjobb kerületi polgármester volt.

      Törlés
  25. Sok igazság van abban amit leírtatok, de azt továbbra se értem, hogy gondoljátok, hogy a Molnár Csaba vagy a Gyurcsány Ferenc egy blogbejegyzés alapján hozna döntést! Helyükben én is tojnék nagy ívben a bloggerekre! Én bízom bennük, van elég tapasztalatuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha tojnak a bloggerekre, akkor baj van, mert akkor ugyanilyen hozzáállással a szavazókra is tesznek, a blogger is egy szavazó és jó esetben még fókuszálja is a véleményeket.

      A térben sok vélemény kering, amit tudnak biztos a csapatuk tagjai átnéznek kutatnak, gyűjtenek stb.

      és legalább mi jót beszélgettünk, soha sem lehet tudni, hogy kinek lesz alkalma elmondani az ilyen beszélgetések lényegét továbbadni felsőbb fórumoknak.

      Törlés
    2. Igazad van, mindenki véleményét figyelembe kell venni.
      Amit írtam az arról szólt, hogy egy blogger vleménye is annyi mint Marinénié a hátsó lépcsőnél. Mer egyik blogger ezt írja másik meg azt ugyan úgy kiegyenlítik egymást mint Juli néni Kati néni, hiába van nagyobb rálátásuk. Egyébként a 13%-al mát én i összefogás ellenes vagyok, de ha a Csabáék végkövetkeztetése más lesz akkor azt is elfogadom.

      Törlés
    3. Attól függ ki a blogger, és attól, hogy hányan olvassák. :)

      Törlés
    4. Szerénység elvtársak, szerénység.......

      Törlés
  26. Gábor az írásoddal teljes egészében egyetértek. Én egyébként a magam részéről nem támogatom az összefogást, de hát én csak egy ember vagyok. Sokan biztosan másképp gondolják. Én úgy érzem hogy az MSZP-vel semmilyen körülmények között nem szabad közösködni. El kell őket felejteni. A Bajnai félékkel is nagyon óvatosan bánnék.

    VálaszTörlés
  27. "Ha az jön ki, hogy olyanok, akik elfogadják az MSZP-t újra, akkor ám rendben. De mi van, ha meg nem olyanok?"

    Gábor, Ferink, DK!

    Csak magam nevében tudok erre válaszolni: NEM, nem olyanok!!!

    Értsétek meg, Ferink és Csaba (ha olvassák a kommenteket is): azért kaptatok 10%-ot, mert NEM közösködtetek a szocikkal, ELKÜLÖNÜLTETEK TŐLÜK!
    Kérlek: fogjátok be a nagy szátokat, NEM kell összefogni a szocikkal, komolyan, meddig mentek le még kutyába???? Egy olyan izével akartok összefogni, amelyik:
    - megakadályozta, hogy frakciótok legyen
    - ki akart csinálni titeket politikailag tavaly szeptemberben
    - most ismét megakadályozta, hogy frakciótok legyen???????????

    Az ég szerelmére, tényleg fogjátok be a lepcsest (bocs) és inkább koncentráljatok az önkori választásokra! Ha nem látjátok, akkor eléggé vakok vagytok!!!
    Egyáltalán nem biztos (sőt), hogy elmegyek szavazni, ha bebújtok a szocik seggébe!

    Indulatos voltam, de elegem van. Szeptemberben ha a Feri befogja a száját és inkább megy előre, bazz, 20%-ot, vagy többet is kaszálhattak volna (ha arra alapozok, hogy 2-3%-ra mérték őket és végül 10 lett)!

    Ferink: kérlek. Hagyd már békén a szocikat! Nem kell őket bántani, ha olyan téma van, akkor együtt kell dolgozni a fidesz ellen, DE A DK NEM KÖZÖSKÖDHET VELÜK!!!

    VálaszTörlés
  28. Finomítanék az előző kommentemen: nem utasítom el MINDENÜTT az összefogást, az a 10% az oké, ahol van értelme. No de általánost: nem.

    Olvasva a kommenteket, egész megnyugodtam! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vigyázat a rossz matematikai képlet használata torz eredményt ad, és rossz lesz a következtetés.

      Mindhárom választás más aktivitást váltott, vált ki az emberekből.

      Minden eddigi számot el kell kicsit rakni a befőttesüvegbe, és lehet nézegetni.

      Önkormányzati választásnál újra kell mindent kitalálni és főleg ott helyben kell okosnak lennie a DK szervezeteknek.

      A DK értéke, jelentősége megnőtt, de kezeljük helyén a dolgokat.

      Törlés
  29. Gábor már délelőtt olvastam a blogod,csak ma rohanós napom volt.Éppen ezért itt az előttem szólók már mindent elmondtak.Nekem az a véleményem,hogy az egyeztetés,mint lehetőség még belefér....de az összefogás gondolata egyenesen taszít.Amikor az Összefogáson belül Kiss Péterre kellett szavaznom,fogcsikorgatva,de megtettem.Többször nem fér bele....sem a zmszp,sem az Együtt...a DK-nak a maga útját kell járnia ahhoz,hogy megőrizze a hitelességét.

    VálaszTörlés
  30. Én előre elnézést kérek a nem minden napi álláspontom miatt,de az összefogás nem ős bűn,de azokkal,akik mindenhol csak keresztbe tesznek a megállapodás után,vagy csak unicummal tudták lenyelni Feri jelenlétét.Tehát határozott nem az összefogásra.

    VálaszTörlés
  31. jajjj....Elolvasva a blogodat és nem kevés hozzászólásokat,nagyon vegyes érzelmek kavarognak bennem.Mint volt DK tag és a megyém és a városom túlzás nélkül mondom,egyik legnagyobb aktivistája mondom,hogy egy kicsit hamar akar a DK jövőbeli programot honi arról,hogy legyen az őszi önkormányzati választás.Tapasztalatból mondom,hogy legalábbis nálunk a tagság és a vezetés színte 100%-ig az MSZMP és az MSZP tagja volt korában.Itt nálunk,nem lehetett szava a munkásmozgalmi múlt nélküli tagnak,főleg aktivistának.Ennek ellenére ,mivel karier orientált az megyénk és a városom vezetősége,elöre kodolni lehet,hogy a tagság nem is,de a vezetés DK színekben akar indulni az őszi önkormányzati választáson.A DK vezetés most a tagságon és a szimpazizánsokon keresztül akanak karierista ambiciójukat elérni.Én nagyon sok új embereket akartam és tudtam volna a helyi DK-át bőviteni,de a jelenlegi munkásmozgami vvezetés félt,féltette a megszerzett DK-ás poziciójukat.Adig mig ilyen gondokodás fog úralkodni a helyi DK-án belül,nem tudok optimizmussal nézni az őszi önkormányzati választás elé.

    VálaszTörlés
  32. Sokakkal találkoztam a szavazás után régi szoci szavazok------most a DK-ra szavaztam hogy legalább 1 vagy 2 képviselojuk legyen ----de azt ok se értették miért lett ez az eredmény-talán azért mert biztos voltak az 5 fő bejutásához ----valaki azt irta be az Egyutt PM-et se lehet leirni egész jo eredményt ér el nálunk kozel annyit mint az Mszp----ők nagyon ráhajtanak az onkormányzati választásra----

    VálaszTörlés
  33. Összefogás?
    1. Először is kérdés nélkül, azonnal minimum 1-1 helyet át kell önként adnia az MSZP-nek az E14PM és DK részére. Két rövidebb gyufaszál, ha másképp nem tudják eldönteni. Kijár a frakció mindkét pártnak!
    2. DK-nak ki kell értékelnie, hogy kik azok a hiteltelen, lejárt és dinoszaurusz emberek, akiket semmilyen körülmények között nem támogatnának közös jelöltként. Horváth Csaba, Komássy Ákos és még sorolhatnám...
    3. A DK-nak egy kicsit a saját háza táján is rendeznie kellene a sorokat. Semmi szükség egy Bauer Tamás hisztire, egy önkényeskedő (demokráciát sajátságosan felfogó) facebook-os DK csoport adminokra: Tölgyes Péter és barátnéje... Mert bizony-bizony a DK soraiba is beférkőztek már olyanok, akiknek semmilyen hatalmat nem szabad adni, különben a DK sem lesz, más mint a többi.
    4. Én is kaptam e-mail-t a DK-tól, hogy várnak "értékelő taggyűlésre". Ott sem fogom véka alá rejteni a véleményemet. Jó sok kérdésre várják a választ itt is, úgyhogy látszik az, hogy kíváncsiak mindenki véleményére, hisz nem vagyok tag, csupán szimpatizáns és mégis meghívtak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi bajod van Tölgyes Péterrel? Én is tagja vagyok a csoportnak, de én nem tapasztaltam semmi problémát!

      Törlés
    2. http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/05/a-legnehezebb-proba.html

      Törlés
  34. Ha az önkormányzati választáson a DK és az mszp összefog pártszinten, minden szívfájdalom nélkül a DK-t is lehúzom a klozeten.

    VálaszTörlés
  35. Rohadt elegem van már a néphülyítésből. Gábornak van igaza. Nem lehet a számokat összeadni, mert hamis képet kapunk. Az EP választás eredménye bebizonyította, hogy a parlamenti választáson pont az mszp volt, amelyik miatt szavazatokat veszített az összefogás...Vegyük már észre, hogy a választók nem kis része (szerintem a többség, ami egyben oka is lehet a távolmaradásnak) két pártot nem akar látni. A fideszt és az mszp-t.

    VálaszTörlés