2014. május 11., vasárnap

Egyenesen a szívük közepébe

Nyugi, nem vasárnapi mesterlövész kurzusra invitálom a Kedves Olvasót, és mégcsak nem is fizikai agresszióra buzdítok. Ellenben azt gondolom, hogy az összes ballib mondanivalónk nagyjából fabatkát sem ér, sem tartalmában, sem nyelvezetében. Nem jó helyre lövünk, és még azt is vaktölténnyel tesszük.




Mindaddig nem fogunk nyerni a Narancsok ellen, amíg nem tudjuk megmutatni a Népnek az Orbán Rendszer lényegét. Illetve hát még ennél is rosszabb a helyzet. Ugyanis nem elég az Ő lényegüket közérthetően bemutatnunk, hanem azt is mellé kell tennünk, hogy mi miben különbözünk Tőlük. És a különbséget kell ugyanolyan kézzelfoghatóvá tennünk, mint Orbánék a rezsicsökkentést tették. Az európai minimálbér, meg az emberi jogok chartája mind szuper dolog, én spec értem is, meg még itt a nettérben páran, csak a választó, a Nép gyermeke, az meg nem. Kezdünk klassz kis városi szubkultúrává válni az Országunkban, miközben az Ország nálunk kétszer nagyobb része naggyűléseken röhög rajtunk, a még nagyobb része meg otthon szarik ránk. Mert ugye ezek a tények, márha valaki figyelt április 6-án, mikor épp a tudomásunkra hozták ezt a választók.

Topértelmiségünk remek tanulmányokat ír, elolvassák egymást, hátradőlnek, megtettük a magunkét, klassz, kipipa. Jelzem, azokat a tanulmányokat még a ballib politika aktivistáinak a zöme sem olvassa, vagy nem érti. És nekik kéne nemdebár a nem ismert, viszont bonyolultan elmagyarázott összefüggéseket aztán a Népnek eladni, mint mondanivalót. Háááát... Sikerre ítélt projekt, nem mondom. Hüppögünk azon, hogy a Narancsok lenyúlták a médiát - jelzem Ők a politikából ellopott pénzekből kiépítettek sajátot előrelátó módon, míg a mi rablóink ilyesmit nem tettek, csak zsebre a lóvét és felélték -, csak azért azt megkérdem: volna-e mondanivalónk, ha volna médiánk? Merthogy a Jobbiknak sincs médiája ám, csaxólok, és mégis egyre erősebb, mi meg egyre gyengébbek vagyunk, kezitcsókolom. Szóval kéne ám valami használható muníciót összeszedni, hogy legyen mit a csőbe tölteni, ha esetleg lesz csövünk.


Lett volna kormányon 12 évünk az elmúlt 24-ből, hogy elmagyarázzuk a Népnek a világ alapvető összefüggéseit. Mi a jó a kapitalizmusban, mitől jobb a szabad verseny és az öngondoskodás társadalmi szinten és hosszabb távon, mint a vezérelvű elveszem-visszaadom állami gondoskodás, miért jobb nekünk egy nagy szövetség tagjaként létezni, mint az EU, vagy a NATO, mintsem egyedül a bolhapöcsnyi méretű országunkban a semmi közepén, de a legveszélyesebb helyen. De nem tettük, megúszásra játszottunk, kicsi ígéretek a nagy reformok és azok elmagyarázása helyett, konfliktuskerülés, és az üres kalapból választási osztogatás. Így aztán magunk szoktattuk hozzá a Népet, hogy ne gondolkodjon, elégedjen meg azzal, amit kap, és ne is vállaljon kockázatot, ne is akarjon a saját lábára állni. És ezt a lusta és gyáva magatartásunkat most meg is hálálták. Szóval ne butázzuk tovább azokat, akiket mi magunk butítottunk el.

Orbán nem tesz mást, mint kihasználja két évtizedes konfliktuskerülésünket. Nem magyaráztunk el alapvető összefüggéseket, úgyhogy nem is kéri rajta számon senki, ha azokkal szembemegy. EP kampányunk csak azért nem fullad közröhejbe, mert a falu amúgy sem érti, mi ez az egész, így nem kell kikeredett szemekkel találkoznia az aktivistánknak, mikor próbálja elmagyarázni, hogy mi is az a Regionális Operatív Program, vagy mi  ..szom. Eszük ágában sem lesz falun elmenni szavazni, a városokban talán, így onnan megkapják a kellő visszajelzést a kampányguruink, hogy okésrácok, közérthető és ütős a kampányunk. Az hát, marhára. Egymást továbbra is értjük, reménykedjünk egy alacsony részvételben, mert akkor csak a Fidesz ver minket ronggyá, a Jobbik tán annyira nem.


Szóval gyerekek, ez így marhára kudarcos történet lesz ám. Lebutítottuk a Népünket sikerrel, viszont erről a kampányokban, meg a politizálásunkban elfelejtkezünk. Meg kell tanulni emberül beszélni, nem politikusul és értelmiségiül, vagy a Jobbik eltapos bennünket. Mikor plebejus politikáról beszélek, akkor erről beszélek. Közérthető témák, néhány lényeges ponton fölkeltve az amúgy azért kiváltható közérdeklődést, és arra egykét konkrét, nyilvánvalóan megcsinálható megoldás. Nemcsak rendpárti, menetelős tettek lehetségesek, csak le kéne fordítani a létező és számonkérhető javaslatainkat emberi nyelvre. Tulajdonképpen Blogommal épp ezt próbálom jóideje: bonyolult összefüggéseket egyszerű nyelvezettel elmagyarázni, hogy abból az Olvasó hasznáható, továbbvihető muníciót kapjon. Úgyhogy ez itt egy bevezető olvasmány volt, mert belevágok magam ebbe a feladatba, lévén máshol erre valós szándékot nem tapasztalok. Délután el is kezdem, várlak erre a túrára, Kedves Olvasóm.

Készítsd a menetfelszerelést.


18 megjegyzés:

  1. Köszi Gábor, addig összekésítem a motyót:)

    VálaszTörlés
  2. ...és olvassuk magunkat, tovább, tovább )))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak nem mindegy, hogy Kant esszét, vagy Örkény egypercest... Utóbbit lehet terepen is használni. ;)

      Törlés
    2. Nem igaz, én is olvaslak benneteket,, és tolom tovább.

      Törlés
    3. Én tudom, csak Alex reggel depis ;)

      Törlés
    4. Egy ideje én is depis vagyok. :-(

      Törlés
  3. Jó ideje mondogattam, hogy ez a "rezsiharc" a csodafegyverük és sajnos igazam lett. A populista szólamokat az átlagpolgár egyéni életének könnyebbedése reményében örömmel fogadja, többségét "megeszi" és támogatja az azokat hirdetőket. Amíg a baloldal nem képes leegyszerűsített mindennapi módon kommunikálni sokkakkal, addig itt siker nem lesz.

    VálaszTörlés
  4. nem tudom miért lehet hogy azért mert már túl az 50-en dolgozik a nosztalgia bennem de a mi "politikusainkról" , Hofi szövege jut a fejembe Góg és Demagóg gyermeke vagyok .Bár egy két kivétel akad viszont az igen kevés .
    Mivel eddig minden írásod el olvastam Gábor ezt sem hagytam ki s megint azt kell mondjam igazad van .Mint ahogy Alexnak is .
    És csodák csodájára ti nem ugrotok egy más torkának ha valamiben nem azonos a véleményetek .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..dehogynem ;) csak azt Te nem érzékeled.. sverde

      Törlés
    2. Alexszel még soha nem pattantunk egymásnak, pedig volt soxor különböző a véleményünk.

      Törlés
  5. Ezt elolvastam, várom a folytatást.

    VálaszTörlés
  6. Gábor!
    Folyamatosan olvasom a blogodat, és le a kalappal előtted, hogy ekkora kitartásod van!Azonban,ha elindulsz ezen az úton, akkor abból megint köldök nézegetés fog kisülni.A magyarázattal pótolhatatlanul elkésett a baloldal,ezért már csak a tűzoltásra maradt idő.
    Mire gondolok?
    Említed a falusiakat,és nem a legjobb aspektusból. Nem mindenki betokosodott rövidlátó, mint hiszed, de már elég volt a sok fölösleges dumából!
    Én is faluról írok, és elmondhatom, hogy a politikusok ugyan elmondják a saját szemszögükből hogy mi a járható út, de ezzel nem veszik fel a versenyt a jobb oldali megmondó emberekkel!
    Rövid, egyértelmű beszéd kell már!
    Milyen terveik vannak egy egy célterületen,és azt hogyan akarják megvalósítani?
    A Róbert bácsi szerepét már eljátszották, hozzá szoktatva a népet, de a jövőképet hogyan tudják egyszerű emberek számára lefordítva érthetővé tenni, de úgy hogy azok mellé akarjanak csatlakozni a falvakban élő kisemmizett emberek, na ezt kéne gyakorlatba átültetni!!!
    Az már kevés, hogy a demokráciára hivatkoznak,miközben az emberek azt látták, hogy kényelmesen hátradőlve vették tudomásul az Alkotmány,és a vele járó jogaink elvételét!
    Nincs idő másra! Azért nincs, mert elqrták az elmúlt 4 évet!
    Tisztelet azoknak, akik harcolnak a szerény eszközeikkel,de valamit lássanak be!
    Diktatúrával szembemenni a demokrácia zászlaját lobogtatva, elvetélt eljárás!
    Az emberek fordulatra várnak, és olyan eszmék mögé szeretnének beállni, ami az ő jövőjüket is meghatározza! Nem nyomor szinten!
    Lehet itt magyarázgatni a demokráciát és annak mibenlétét, de a nyomor napról napra növekszik, és demokráciával senki nem lakik jól.
    Amíg egy településen a fideszes tanár, pap, és orvos határozza meg a közgondolkodást, meg a kocsmában az alkoholista jobbikos,addig ne várjon senki demokrácia melletti elköteleződést.
    Napi gondok, kussoltatás,és meghunyászkodás mellett az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy a demokrácia hiányáról elmélkedjenek!
    Kitartást kívánok a további felvilágosító tevékenységedhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hatalomnak az a jó, ha a nép buta, mert akkor nem tud gondolkodni, megszervezni magát, önmagáról gondoskodni, el kezd élni a jogaival.... Az osztogatással tartják féken.Semelyik hatalomnak nem jó, ha a társadalom el kezd gazdagodni, mert akkor nem szorul rá annyira az állam csecsére és bármikor elkergeti a politikusokat, ha nem tetszenek neki.. Ezt ki akarja? Szerinted ma a magyarok hány százaléka van tisztában a jogaival? Pláne tud élni vele?
      Nem véletlen, hogy Orbánék az oktatás "átalakításával" kezdték.

      Törlés
  7. Már megint fején találtad a szöget. Két dolgot emelnék ki az írásodból "konfliktuskerülés" és "választási osztogatás". Ezt csinálta a szocialista párt mindig is, és ezt is akarják folytatni. Nem azért nem jönnek elő a farbával, mert nem tudják mit kéne csinálni, hanem mert féltek hogy akkor elveszítik a választásokat és vele a jó zsíros állásaikat.És ezt csinálják most is, hiszen tudták, hogy nem fognak nyerni, de azért huszonvalahányan mégiscsak beülhettek a bársonyszékbe+ a pártjuk is kapott némi kp-t. Akik nem jutottak be a parlamentbe azok is el éldegélnek még megyei párttitkárként, meg különböző pártfunkciókban, aztán majd nyugdíjba mennek. Én közelebbről a rendszerváltás előttről ismertem őket, de mondhatom ez a párt nem változott semmit. Sajnos a jó szándékúakat (Együtt-PM, DK) jól behúzták a csőbe, elhitették velük, hogy ezt akarja az istenadta, így aztán nem derült ki ők valójában mennyit érnek? Még az is lehet hogy mondjuk a DK-soknak köszönhetik a parlamenti helyeik 50 %-át. Aztán mégis azoknak nem lesz frakciója. Ezt a pártot szerintem mindjárt a rendszerváltáskor fel kellett volna oszlatni. Ha jól emlékszem Észt országban hoztak egy olyan törvényt, hogy aki 89 előtt politizált, az innentől nem teheti. Nagyon jó döntés volt! Onnantól kezdve nem lehetett egymást 3/3-asozni, kommunistázni.Bár aszt hiszem nálunk ez nem ment volna, hiszen az 5 párti megegyezésről máig sem tudunk semmit.érdekes módon a Fidesz se igyekszik nyilvánosságra hozni, meg az ügynökaktákat sem, pedig elméletileg nekik érdekük lenne. Németországban pl ezt azonnal megtették.
    Másik téma a kommunikáció: voltam egy Együtt-Pmes gyűlésen még a választások előtt. Valahogy szót kaptam.Mondtam Szigetvári Viktornak, hogy nem jó az a bohócos plakát, mert nem értik az emberek, ráadásul a Fidesz is ugyanazt használja+ kértem, hogy 5világos mondatban fogalmazzák meg a céljaikat és azzal kampányoljanak. Erre azt a választ kaptam, hogy én ehhez nem értek, meg van a kampánystábjuk, azok tudják mit csinálnak. Komolyan kezdtem sajnálni Bajnait.
    Egy ismerősöm folyamatosan azt nyomatta,hogy hiába nyernének, mert minden be van betonozva és úgyse lehet csinálni semmit. Ekkor elküldtem Mesterházy Attilának összegyűjtve, hogy azokon amiken változtatni kellene válaszolja már meg törvényesen hogyan lehetne változtatni? Mert ez lehet, hogy sokakat meggyőzne és bizonyára van erre szakembere aki ezt meg tudná válaszolni. Megköszönte szépen és nem csinált semmit.Lenézik a választóikat, ugyanúgy megélhetési politikusok, mint a többi, nekik sem számít igazán az ország sorsa. Jól mondtad a másik írásodban : nem igazi ellenzék, csak azt teszik amit a Fidesz megenged nekik.
    Azt hiszem Gyurcsány rosszul fogalmazott Öszödön. Azt kellet volna mondania: A szocialisták hazudnak 1949 óta egyfolytában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majoranna!
      Szívemből szóltál.

      Törlés
  8. Nem elég igazat mondani, hihetőnek is kell lenni. A bizalom megszerzése és megtartása lesz a legnagyobb és legnehezebb feladat.
    Mozigépész

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orbánnak sikerült, azóta is követi őt a "rajongóinak hada". Akármit mond vagy tesz, mennek utána, mint a vak bányalovak.

      Törlés
  9. Akkor most megfordítom: nem elég hihetőnek lenni, igazat is kell mondani. Legalábbis ahhoz, hogy változtatni tudjunk. :-)
    Mozigépész

    VálaszTörlés