2016. február 8., hétfő

Gondolatkísérlet

Nem mondom, hogy így fog történni a szombati tüntetés. Azt sem, hogy így történjen, mert akkor rögtön elvisznek TEKes olvasóim, és nem lehetek ott szombaton. Csak épp elmondom, MI TÖRTÉNHET egy 100 ezres tüntetésen a Kossuth téren.




Sem a tömeglélektan, sem a fegyveres erőszakszervek nem mai találmányok. Éppoly törvényszerűségek vezetik mindkettőt, mint az almát a fáról a földre a gravitáció. Ráadásul tele volt a világ békés, meg kevésbé békés forradalmakkal, így aztán pontosan lehet tudni, mi, mikor és miért történik. Fegyvertelen tömeg, kontra fegyveres erő, ez persze első ránézésre vesztes meccs a Nép számára. Aztán meglepődhetünk: MINDEN esetben a fegyvertelen tömeg akarata érvényesült, mikor odáig eljutott a dzsembori, hogy valamilyen barom konkrétan kiadta az éles tűzparancsot. Meglepő állítás ez, tudom. Ellenben ez a TÉNY. Végigmegyek mindjárt, miért is törvényszerű, hogy egy éles lőparancs a Diktatúra sorsát pecsételi meg, és miért nem a Tömegét, de elsőre csak egy dolgot gondoljunk végig. A Tömeg mérete, és elszántsága meghatározza az események végkifejletét. Egy kritikus tömegű és vesztenivalómentes, eltökélt tömeget hagyományos eszközökkel - vízágyú, pajzsfal, gumilövedék, kiemelés - NEM LEHET megállítani. Egyszerűen az egyik oldalon van többezer tonnányi emberanyag, a másikon meg párszáz tonna, ráadásul körbekörbe szétosztva. Tudom, ez durva, hogy anyag, dehát ez eddig fizika, nem humánum: ha sokezer tonna nekilódul egy iránynak, ott át is jut, ahová csak akar.


És ezt MINDENKI tudja, aki valaha rendészettel, rendfenntartással, tömegkezeléssel foglalkozott. Mondjuk ott a Kossuth tér, és rajta, meg a környéki utcákon 100 ezer ember. Magára a Kossuthra 50 ezernél több nem fér be, ezt 9 hónapnyi állandó ottlétünk alatt kitapasztaltam, ismerem némileg a terepet. A másik 50 ezer biz az utcákon, rakpartokon, meg mindenütt áll. Egy ilyen területi elosztású tüntetést lehetetlen rendőrileg biztosítani, pláne akkor, ha ott a kiemelten védendő épület: a Parlament. Nem veheted körbe a Tömeget, mert ha összenyomod: kitör. Ha kitör, elsöpör mindent, ami az útjába kerül, és erejére ébred. És mint mondtam: ezt a karhatalom is tudja. Nézegetnek, számolgatnak, megy a füleken a riadt rádióforgalmazás. Hagyományos tömegoszlatáshoz ugyanis kell egy irány, amerre lehet szorítani, és az azzal ellentétes pont, ahonnan a kiszorítást megkezdik. Csakhát van itt egykis gebasz. A Tömeg egyik vége minimum félkilométerre van a másiktól. Ugyanazon a látásszinten, magyarul dunsztja nincs a Nádor utcában levőnek, hogy épp mi történik a parlamenti garázslejárónál. Egyik helyen megindul egy 1000 fős rohamrendőrosztag, kiszorítási céllal, csakhát onnan félkilométerre ezt senki sem tudja. Az emberek tehát nem áramlanak semerre, hanem csak összenyomódnak. van aki pánikba esik, van aki feldühödik, és egyszercsak megindul valamerre az összenyomott Tömeg. És megállíthatatlanul.


Akik átlátják az egészet, azok a karhatalmiak. Helikopter, térfigyelők, drótosfülűek jelentései: pár ember, akik az operatív központban csücsülnek, csak azok látják az összképet. Csakhát olyan sincs, hogy egységes karhatalom. Vannak TEKesek, nem túl sokan, és nem örvendenek közszeretetnek a zsaruk között. Mikor összeválogatták Őket, személyes hűségük Hajdú Tábornokhoz - a TEK Főnöke, és egyben Orbán személyes testőre, mióta van olyan, hogy Orbán - volt az elsődleges, nem alkalmasságuk. Persze ne becsüljük le Őket, de egy százezres tömegnek nem ellenfél. Van a Készenléti Rendőrség, Őket szoktuk fekete páncélban látni. Párezer emberes elitalakulat, Pintér alá rendelve. Náluk sokkal inkább volt feltétel az alkalmasság mint TEKéknél, erősebbek mind képességek, mind létszám szempontjából az Orbángárdánál. Vannak még kerületekből, és megyékből összehozott rohamrendőri századok, Ők se rosszak, de együttesen a tömegoszlatásra kiképzett profi állomány létszáma nem haladja meg az 5000 főt. A többi rendőr alkalmas lehet álló biztosításra adott helyszíneken, de az úgynevezett "csapaterős" tevékenységre nem. Van még a Honvédség, annak békefenntartásban edzett része tud tömeget kezelni, a többi nem, valójában perpillanat nem tétel. És mint mondtam volt: mindezen egységek különböző Főparancsnokok irányítása alatt állnak, akik együtt üldögélnek az operatív központban.


Nem egyszerű a dolguk. Pontosan tudják, hogy a rendelkezésükre álló erő messze nem elégséges ahhoz, hogy egy ilyen földrajzú terepen 100 ezer embert hagyományos eszközökkel megzabolázhassanak. Próbálnak lélektani hadviselést folytatni, az ilyesmit bátran nevezhetjük blöffnek: leföl vándoroltatják a páncélos rohamszázadokat, hogy többnek tűnjenek, ugyanezt teszik, a már kiürített szállítójárművekkel is, villogóval körbekörbe vonatozás. És közben vadul reménykednek, hogy a Tömeg nem indul meg. Ha ugyanis megindul, bármerre, akkor összesen két választásuk marad. Hátrálni, vagy kiadni az éles tűzparancsot. Ha nem hátrálnak időben és kellő gyorsasággal, akkor a Tömeg letapossa a kitörési ponton lévő karhatalmi osztagokat, és ha dühös, akkor bármi megtörténhet. Tehát inkább menekülni kell, nem hátrálni, mert sokezer tonna, ha megindul, azt nem állítja meg, csak másik, ellenirányú sokezer tonna. Az meg NINCS. Szóval ott ülnek a Főgórék a Központban és imádkoznak erősen. De tételezzük föl: a Tömeg megindul valamerre. A-verzió: menekülési parancs azonnal az érintett egységeknek. B-verzió: éles tűzparancs. Előbbi nem jó, mert a Tömeg vérszemet kap, menekülő rendőrök, katonák nem tesznek jót a visszafogottságnak. Ha meg tűzparancs megy, akkor annak kiadója azonnal háborús bűnös lesz, és az soha nem évül el. És semmi garancia arra, hogy a kiadott parancsot végre is hajtják.


Ugyanis épp a háborús bűnösök perei mutatták meg: nem mentőkörülmény a "parancsra tettem". Aki fegyvertelen tömegre lő, bárki parancsára, az maga is háborús bűnös lesz abban a pillanatban. És a fegyveresek maguk is emberek. Csapaterőben működnek, de egyénként kell döntéseket hozniuk, ha emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésére utasítják. És ezen a ponton omlanak össze MINDIG a Diktatúrák. Ugyanis általában nem adnak ki végül ilyen parancsot, ha kiadják, akkor nem hajtják végre, hameg mégis páran ezt teszik, azokat a többiek állítják le villámgyorsan. És megindul a dominósor. Egyszercsak a Tömeg azt veszi észre, hogy karhatalmi alakulatok néznek egymással farkasszemet, pattanásig feszült légkörben. És az operatív központban a Főgórék szintén egymásnak esnek. Aztán olyanok történnek, mint például Romániában: ott a hadsereg átállt a Nép oldalára, és onnantól Ők harcoltak a Securitate ellen, mint tudjuk, átütő sikerrel. Vagy Egyiptom, vagy Ukrajna, vagy bármi. MINDIG így történik, mert ez TÖRVÉNYSZERŰ, mert máshogy NEM TÖRTÉNHET. Mindezt miért foglaltam így össze? Roppant egyszerű: nem árt, ha az ember megismeri az ismeretlent mert akkor kevésbé fél Tőle. Tudja a Karhatalom is mit tehet és mit nem, és Magyarországon vagyunk, ami biz kis ország, és mindenki ismer mindenkit. A LÉNYEG tehát ennyi: egy 100 ezer fős eltökélt Tömeg bármit megtehet.

Ha akar.


8 megjegyzés:

  1. A tökéletes elméleti levezetés gyakorlati adaptációja:
    Néhány (max. 10 fő) éltökélt, hiteles személy, 100 ezer fős rájuk hallgató Tömeggel a háta mögött bármit megtehet, ha akar.
    Pozitív, egyben negatív példa erre: a 1012. februári operaházi tüntetés.
    Ok most is van, helyszín és időpont szintén.
    Vajon február 13-tól, a Kossuth téren, meddig és hányan fognak hiányozni a 100000+10 főből?

    VálaszTörlés
  2. Könnygàz..Gabesz.Elfelejtetted.Sok könnygáz.Kijózanitó.A feltüzelt maroknyi vénasszony is feladná "provokátoros" énjét. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zárt tömegben, menekülési út nélkül nem vetheted be, mert a tömeg neked megy azonnal. :)

      Törlés
  3. A nagy gond,hogy figyelnek minden mozgást minden jelentkezést és ha kritikusnak ítélik a helyzetet még elötte elhagyhatják az országot!Egy gyors akcióval le kellene valahogy fogni mind,egy se tudjon menekülni,aztán élne mint egy kiskirály az elrabolt milliárdokból!Elszelelnek,főleg ahogy így leírtad a mire számíthatnak ők is mi is!Egyre többen osztják,akik eddig a közelbe se voltak,fülüket se mozgatták!Szaporodik a létszám :)

    VálaszTörlés
  4. A „Százezren az internet adó ellen” tüntetés békésen zajlott, sőt, a „zemberek” vidáman derűsen vettek részt benne. Tény, most komorabb a hangulat. De, a következő szombatra meghirdetett tüntetést a pedagógusok szervezik. A pedagógus pedig alapállapotában szelíd, és szelídséget hirdet, türelemmel és békésen igyekszik feloldani a konfliktusokat, mert a felnövekvő nemzedéket az együttműködésre kell nevelnie. A pedagógusok túlnyomó többsége nő, és a gyakorlat azt mutatja, hogy az utcai összetűzések kiprovokálói és megvívói nem hölgyek szoktak lenn i. A hölgyek harcmodora egészen más, de legalább annyira pusztító erejű mint az utcakő hajigálása:). A tüntetés főszervezője Gallóné, egy-két éves rendszerességgel egészségügyi sétákra invitálja kollégáit a Szalay utcába. Most is „megkéri” majd egyenruhás aktivistái útján a felvonulókat, csak szakmai jellegű észrevételeiknek adjanak hangot, még véletlenül se legyen politikai színezete a megmozdulásnak. „Gyerekeim aki itt orbántakaroggyonozik azt kizavarom az osztályból!” Méltóságteljes, csendes tiltakozásra szólítja majd fel a publikumot, majd felhangzik „azt hitted, hogy elfeledtük minden álmunk…” édes bús melódiája, érzékeltetve mennyivel hatásosabb érdekérvényesítési módszer magunkban legyőzni az indulatot a düh meghatottsággá szublimálásával, mint jól pofán vágni a hülyéket. A makarenkói nyakast ki kéne már osztani a miniszterelnöknek, „akit nem nevezünk meg”. Tehát: sajnos nem lesz 100 ezer ember, és nagyon békés lesz a megmozdulás sok szép és okos beszéddel. A kormány viszont addig is minden nap bejelent valamilyen hangulatjavító intézkedést, mellé téve mennyi fizetésemelést kaptak a pedagógusok az elmúlt években, miképpen mentette meg a kormány az elmaradt körzetek iskoláit, és mekkora hatalmas fejlesztések várhatók a közoktatás infrastruktúrájában. Mindezek terheit a „magyaremberek” vállalják miközben az elégedetlenkedő pedagógusok Európa legrövidebb tanévében foglalkoznak gyerekeinkkel. Amiről azonban viszonylag kevesen tudnak kies honunkban: a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelének egyéni támogatói többen vannak 31 ezernél, a támogató intézmények száma pedig 750-nél tart. Mindkét szám növekedése folyamatos. Ha csak ez a 32 ezer ember és a 750 iskola jönne el szombaton a Kossuthra, már az is szép lenne. Kényelmesebb interneten aláírni, mint ott lenni a flaszteron. Majd meglátjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol ismerhető meg a 13-i tüntetés programja, útvonala?

      Törlés
  5. Jó írás, csak hiányzik a végső következtetés. Főleg, miután példákat is írtál Gábor! Mi hiányzik? Mi lett Romániában? Maradt ugyanaz a rendszer. Ukrajnában? Még rosszabb.

    A spontán 100 000 ember már csak ilyen. Az használja ki, aki akarja és tudja. Ezért nem vezet a forradalom eredményre. Ezért nem vezet a tüntetés eredményre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az internetes tüntetés nem igazolja pesszimizmusodat. Összehúzták magukat jóuramék, tele lett az a bizonyos gatya. Tudták mit kockáztatnak, ha tovább feszítik a húrt. Reméltük a tiltakozások (tüntetések) folytatását, talán most nem hiába!

      Törlés