2015. január 26., hétfő

Ebből még bármi is lehet

Biztos találnék olyan motívumokat, amik alapján remek kis agyonolvasott, pikírtkedő cikket írhatnék a tegnapi Demokratikus Kerekasztal (DEKA) alakulóüléséről, de eszem ágában sincs: összességében jó volt, biglájk a szervezőknek és résztvevőknek egyaránt.




Mindenkinek magánügye, hogyan áll egy új és reményteljes kezdeményezéshez: fontosabb-e számára, hogy mondjon egy nagyot példányszám-növelési célból, vagy inkább megkeresi benne a közügyet, és csendben marad, ha már segíteni nem akar, akkor legalább ne ártson alapon. Az Ország Gyűlése Mozgalom (OGYM) kapcsán épp elégszer tapasztaljuk, hogy a tényekre oda sem figyelve megy a fikázás, már ebből az alaphelyzetből is következik, hogy én biztos nem fogok beállni a vízalányomók sorába. Ugyanis a DEKA kifejezetten reménykeltő, létező problémákat próbál megfelelő eszközökkel orvosolni, ezért is mondtam a címben: ebből még bármi is lehet. Ha egy dologhoz nem a csodavárás ködével közelítünk, hanem a dolgot önmagát nézzük, akkor csalódni is kevésbé fogunk: nem azt ígérték a szervezők, hogy megszűnik holnapra az Orbán Rendszer, hanem azt, hogy megpróbálják létrehozni azt az ellenzéki minimumot, mind az elvek, mind a gyakorlat kérdéseiben, amelyre alapozva a Narancsok eltávolíthatóak lesznek. Ezt a kitűzött célt pedig el tudják, el tudjuk érni azzal a módszertannal, amit ehhez választottak.


Sok látszólag egyérdekű felet egymás mellé ültetni úgy, hogy közben pontosan tudjuk: megy az ellenzéki táboron belül is a fúrásfaragás: nem könnyű dolog. Szavakban mindenki összefogáspárti, és Orbánellenes, a gyakorlati lépések, főleg a háttérben meg többnyire épp ezzel ellentétesek. A DEKA egyik célját máris elérte: a meghívottak túlnyomó többsége elfogadta az invitálást, így a kellő súlyt megadta a szervezőknek, hogy ciki legyen kimaradni. Ugyanis látható, hogy sok szereplő épp arra játszik, hogy ne kelljen a nyilvánosság előtt fölvállalni a tetteit, menekül az érdemi vitától, pontosan tudva, hogy cselekvései nem hozhatók egy szintre a szavaival. Ilyen szempontból a DEKA egy tetemre hívás: a benne szereplők erkölcsi, intellektuális és szervezeti súlya elégséges ahhoz, hogy ha valaki abból önakaratából távolmarad, akkor máris megmutatja: az ellenzéki összefogást az Orbán Rezsim elűzésére nem tartja elsődleges prioritásnak. Minél több szervezet, közszereplő, médium vállalja föl a DEKÁ-t, annál hatékonyabb lesz: összesített súlyuk, súlyunk elég lehet arra, hogy még olyanokat is tárgyalóasztalhoz kényszerítsen, akik az első körből tudatosan kimaradtak.


Elértek a szervezők egy másik célt is: megteremtették az őszinte és civilizált vita fórumát. A felszólalók egyáltalán nem voltak kíméletesek egymással, de mégis mindenki tiszteletben tartott egy láthatatlan határt: nem ment át anyázásba és üzengetésbe az ülés, ezt pedig a mai magyar ellenzéki rögvalóságban nagyon meg kell becsülni. Amik ott elhagzottak, azok egy hétre elég muníciót adhattak volna az Orbánsajtónak, ha a korábbi keretekben történnek: mikor az egyik szervezet, vagy személy üzen a sajtóban a másiknak, az válaszol, és máris megy az öngyilkos showműsor. Így azonban, kölcsönösen tiszteletben tartva a másik jogát az igazmondáshoz és jóhiszeműséghez, nem botrány lett belőle, hanem értelmes gondolatok a későbbiekben egyberendezhető egymásmelletisége. A harmadik elért cél: a választott szervezeti forma pont jó egyensúlyt biztosít. Az organikus szervezetfejlesztés művészet, nem szakma, megtalálni a helyes egyensúlyokat a struktúra merevsége és a szabad kibontakozás lehetőségének biztosítása között: nehéz feladat. Ez is jól sikerült: pont annyira van szervezői oldalról kézbentartva a dolog, amennyire feltétlenül szükséges az operativitás miatt, de pont annyi szabadságfok került kinyitásra, hogy  szervesen alakulhasson majd menetközben.


Ha egy valamicsoda a kezdeti lépéseinél az időarányos célt el tudja érni, akkor az sikeres, és a DEKA az alakulóüléstől elvárható eredményeket hozta, tehát okés, a szervezőket dicséret illeti, a meghívást elfogadó döntő többséget szintén. Az Ország Gyűlése Mozgalom a DEKÁ-t támogatja, és támogatni fogja a rendelkezésére álló eszközökkel: a Tuareg Blog, a netes hírhálózatunk, a szervezeti erőnk, a tüntetéseink mindegyikére bátran számíthat. Ha kritikát mondunk, azt a jobbítás szándékával tesszük, de jelen pillanatban ebből mindössze egy van: az igazi ellentét a demokraták és az autokraták között van, ennek megfelelően célszerű nyitni az europer jobboldal felé is, rájuk is szükségünk lesz az Orbán Rezsim megbuktatásához. Különösen azért indokolt ez, mert a meghirdetett és a gyakorlatban is betartott elv a minimálkonszenzus, ebbe pedig nem fér bele a bal-jobb megosztás, mert gyengíti a szervezők szándékát. Bokros Lajosnak a MoMával mindenképp ott a helye az asztalnál, de biztosan találhatók rajtuk kívül is olyan jobboldali szervezetek, amelyek erősíthetik a DEKÁ-t, célszerű Őket is bevonni, nem mindenki Jobbik, vagy Fideszfan, szerencsére. Az OGYM legközelebbi tüntetése a Kossuth téren február 7-én lesz (katt), amennyiben a DEKA ott képviseltetni akarja magát, biztosítjuk ennek lehetőségét. Röviden: hajrá DEKA!

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


49 megjegyzés:

  1. A demokratikus állam visszaállításának vannak feltételei és van menetrendje, amit Bokros nem fejthetett ki a DEKA alakuló ülésén, viszont elmondott Kossuth téri beszédében.
    Ha már a MOMA nem lehetett jelen a DEKA ülésén, vajon a DEKA-tól jelen volt bárki is a Kossuth téren?

    Aki el akarja olvasni Kossuth téri beszédét, Bokros Lajos facebook oldalán elolvashatja :)

    Engem érdekelne, hogy a DEKA terei mennyire esnek egybe a Bokros által elmondottakkal.
    Tudom, hogy vot helyszíni közvetítés, de több órát nem volt lehetőségem végignézni.

    Esetleg van valami rövid összefoglaló?

    VálaszTörlés
  2. Végre! Végre valaki nem "lifikázóan" beszél a DEKA tegnapi üléséről. Sajnos nem rögtön az elejétől, de végig néztem teljesen. Egy vitákkal - emberi vitákkal - teli napon vannak túl, ahol egyes kezdő fázisokban megegyeztek, hogy hogyan haladjanak előre fontossági sorrendet betartva. Mindenkit meghallgattak, szinte mindenki véleményt, javaslatát meg is beszélték röviden, velősen. Hogy meddig terjed a DEKA befogadókészsége, még nem dőlt el. Viszont az eldőlt, ami szerintem nagyon fontos, hogy mindenki csatlakozhat, tehet javaslatot, elmondhatja véleményét, csak aktív politikus azért ne vállaljon szerepet, azért, hogy az ún. civileknek ne legyen okuk elutasításra. Igen, nem lesz ez sem zökkenőmentes, de ha tényleg demokratikus lesz a hozzáállásuk -- erre esélyesek személyükből adódóan is - sok olyan politikától elfordult embert tudnak talán megmozdítani, akikre nagy szükség van Orbán és kormánya elmozdításához. Én gratulálok nekik és támogatom őket Jó volt látni, hogy Gábor is ott volt, szavazott kérdésekben.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg jó volt látni, hogy mégis túl tudsz lépni magadon. Megtaláltad a helyedet.?Talán.
    Bokrost meghívták.Nem ment . Ez a ti dolgotok.
    A DEKA már a megalakulása előtt, a tervezés fázisában nyitott jobbra.
    Ajánlotta egy jobboldali kerekasztal megalapítását, akikkel majd érdemben lehet párbeszédet folytatni.
    Szerintem létezik jobb és bal oldal , de máshogy is nevezhetjük.Kettő opció mindig van. És majd el lehet dönteni ki hova ül le.- és időnként össze kell ülni. Magunkért.
    A DK-nak itt a helye és itt is van.
    Egy liberálisnak itt is lehet és ott is lehet.
    Nekem is itt a helyem, lévén ballibsi/szociálliberlális.
    Ti meg Bokrossal majd eldöntitek.

    (apropó, a MOMA is bejelentkezett március 15. -re a Kossuthra, mint azt Gyurcsány tette- nem várakoztatva három hosssszúúúú napig -elsőként?) ide tennék egy vigyorgó fejet, de itt az nincs, képzeld oda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bokrost magánemberként hívták meg, a pártját pedig nem. Ez olyan, mintha Angela Merkelre idegsebészként tartanál igényt. :)

      Törlés
    2. Merkel atomfizikus. A lényegen nem változtat, bár Bokros közgazdász-tudására picit nagyobb szükség lenne. Csak ne hívnák Bokrosnak.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Egyébként képzettsége szerint fizikus. Mármint Merkel.

      Törlés
  4. Ez a tegnap megalakult DEKA lehetne(?) szellemi hátországa azoknak az utcai tömegesedést fontosnak és szinte elsődlegesnek tartó mozgalmaknak, amelyek nélkül itt nem lesz változás, de még választás sem.
    Orbánnal szemben észre és erőre is szükség van.
    Ha e két összetevőt képviselő szereplők (hiteles személyek, akik vállalják önmagukat) ezt kölcsönösen elismerik és ŐK fognak össze; abból lehet valami.
    Ha ez a fővárosban létrejön akkor a vidék hamar felébred.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És felmerült bennem:
      Vajon a NER elleni harcban hitelesnek tekinthető-e az aki tevékenységéért --bármilyen formában és státusban is-- jövedelmet kap ettől a rendszertől?

      Törlés
    2. http://hvg.hu/itthon/20150126_Az_ember_akinek_a_szele_Orbant_is_elsopor

      Törlés
    3. Feltéve, ha hiteles a hozzászólás és a tevékenység, és valóban a NER elleni harcra irányul.. ;)

      Törlés
    4. nemóvatos: Azért ez túlzás. Ezek szerint állami alkalmazott, pl egy tanár, nem vehet részt a rendszer elleni küzdelemben. Hát az nagyon egybevágna azzal, amit Viktorék is akarnak.

      Törlés
    5. András!
      Nem sikerült árnyaltabban, pontosabban eltűnődnöm, és természetesen nem a munkavállalói jövedelemre gondoltam.

      Törlés
  5. Szép Napot kívánok Mindenkinek!
    Új hét kezdődött, melyet lehetne reménykeltő hétnek is nevezni.A tegnapi DEKA kerekasztal egész napos rendezvénye megadja rá az alaphangot.
    Jó volt látni és hallgatni Gábort és két társunkat ott a rendezvények. Beérett a gyümölcs amiért oly sokáig küzdöttünk, ugyan halvány még, de lassan teljesen érett lesz. Addig is tesszük a dolgunkat a téren. :)
    Húzzunk bele!
    Hajrá Köztársaság!
    Hajrá O.GY.M!

    VálaszTörlés
  6. Na a hvg.hu megint cikkezik rólad Gabi. "Hol vannak a régi barátok?" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam osztottam meg a fészen, tudod, minden hír hír ;)

      Törlés
  7. Kis lépés a demokrácia felé, hatalmas tett azok részéről akik megtették.
    Ez most nekünk fontosabb, mint a holdraszállás.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon alapszint, nagyon szétszórt és nagyon, nagyon szelíd. Ez az értelmiségnek "bejön", de a "népnek" nagyon kevés. Márpedig a "nép" kell az egymillióhoz. Tehát mindennél fontosabb megtalálni végre azt a férfit vagy nőt, aki nemcsak az értelmiség nyelvén, hanem a nép, az istenadta nép nyelvén is ért és beszél. Aki karizmatikus, erőteljes és roppant szenvedélyes. Egy új fiatal Gyurcsány. (Vagy egy új Orbán) Aki ha megszólal, egyaránt képes szólni az egyetemi tanárhoz és a menzai mosogatólányhoz. Akihez egyszemélyben lehet kötni a változás irányát. Aki képes lelkesíteni és megszerettetni magát a háziasszonnyal és a morc rendőrrel. Azt mondjátok nem kell "vezér"? De, kell. Azt mondjátok nincs ilyen ember? De minden bizonnyal van, csak meg kell találni. Ezért semmi sem fontosabb ma a keresésnél. Én már majdnem találtam is egyet. Nem fiatal, de aki hallotta a szabadságról és a demokráciáról szenvedélyesen egy tömeg előtt beszélni, az egyetért velem. Ám tehetséges és jó színész is. Ezért nem kívánhatjuk tőle, hogy feladja a karrierjét, ha ő maga nem "hallja" a haza hívását. Hegedűs D. Gézának hívják…

    VálaszTörlés
  9. Komisszár:Sajátos módon válogatnak a szerzők a nyilvánosságnak szánt információk között. Úgy látszik legtöbbje számára nincsenek elvi kérdések, az ország jelenlegi állapota elfogadható a számukra, se éles kritika, az esetleges cselekvés pláne nem kenyerük. Eladható a pletyka, egy lejáratás. Hát nem vagyunk egyformák. Pozitív hozadéka is van a "tárgyilagos" híreknek, egyre több emberhez jut el az OGYM híre, tevékenysége. Az ezzel kapcsolatos cikkek olvasottsága, a saját információs köreinken kívül is többszörösére nőtt az elmúlt hetekben.

    VálaszTörlés
  10. "Az Ország Gyűlése Mozgalom (OGYM= Sz.G.T) kapcsán épp elégszer tapasztaljuk, hogy a tényekre oda sem figyelve megy a fikázás.."
    Hát akkor nézzük azokat a tényeket, hátha lehet okulni belőle..
    "A tüntetéseket szervező civil és kevésbé civil csoportokat, személyeket jól ismerő forrásunk hosszan taglalta az ezen a körön belüli személyes, stratégiai, és ideológia ellentéteket, de az OGYM-et és Tuaraget egyszerűen “marginálisnak” és “outsidernek” mondta. A közös egyeztetésekre, vitákra Szabó sosem hivatalos, ha másban nem is, abban egyetértenek, hogy nem szeretnének kapcsolatot létesíteni az OGYM-mel, mert Szabót hitelét vesztettnek, mozgalmát valós támogatás nélkülinek látják."
    http://hvg.hu/itthon/20150126_Az_ember_akinek_a_szele_Orbant_is_elsopor

    VálaszTörlés
  11. "Szabó állítja, mindenki felé jószándékúan kinyújtotta a kezét, de falakba ütközött. A hvg.hu által megkeresett tüntetésszervezők még azt is tagadták, hogy Szabó részéről bármilyen kapcsolatfelvétel történt volna. Pedig, ha valaki megkerülhetetlen az OGYM élén, akkor az ő: egészen addig marad, amíg a “kossuth tériek” kétharmaddal nem választanak más vezetőt. Nem mintha lenne kihívója."
    http://hvg.hu/itthon/20150126_Az_ember_akinek_a_szele_Orbant_is_elsopor

    VálaszTörlés
  12. "Vannak, akik biztosan nem egyeztetnek az OGYM-mel. Kopiás Attila Steve, főleg hajléktalan emberek ügyeit felkaroló aktivista például – nyilván Szabó józsefvárosi rendészeti ténykedésére utalva – a hvg.hu-nak azt mondta, hogy “számára az egyik legvállalhatatlanabb politikai szereplő”, és hogy hamarabb dolgozna együtt Kocsis Mátéval és Gyurcsány Ferenccel egyszerre, mint vele. “
    http://hvg.hu/itthon/20150126_Az_ember_akinek_a_szele_Orbant_is_elsopor

    VálaszTörlés
  13. Na de érdemes elolvasni az egész cikket és megnézni a hivatkozásokat is! Csak bátran! Tuareg blogjára is van több hivatkozás... DDDDDDD

    http://hvg.hu/itthon/20150126_Az_ember_akinek_a_szele_Orbant_is_elsopor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam is ajánlom a cikket, mint azt már följebb leírtam, csak hár charlietroll sosem olvas, csakí, csakír cskaír :D

      Törlés
  14. Szintén idézet a charly által ajánlott, Kálmán Attila Hvg-s cikkből:
    Szabó szerint:
    “Amikor Nemes Balázsék tüntetést akartak szervezni a Kossuth térre, akkor beengedtük őket (ugyanis az OGYM kéthavonta lefoglalja az egész teret), ők pedig egyből le akarták velünk bontatni a sátrakat”
    A cikkíró szerint:
    "Nemes szerint ilyenről szó sem volt, a sátrak valóban zavaróak voltak, de végül maradtak, úgyhogy a tömeg akár rá is csodálkozhatott volna, hogy vannak, akik már augusztus óta demonstrálnak."
    Szerintem meg: ha "végül maradtak" akkor bizony lehetett előbb szó a lebontásról, a tömeg egy része meg rá is csodálkozott.
    Ennyit a "civil csoportokat, személyeket jól ismerő forrás"..-ról, meg a rá való hivatkozásról.
    És ha már a cikk Szabó blogjára is hivatkozott, megemlíthette volna Kocsis kapcsán az ellene is folyó eljárást, ami ugyan úgy nincs még lezárva mint a 70-ről 1,5 millióra olvadt Szabó ügy.

    VálaszTörlés
  15. SZGT: "Biztos találnék olyan motívumokat, amik alapján remek kis agyonolvasott, pikírtkedő cikket írhatnék a tegnapi Demokratikus Kerekasztal (DEKA) alakulóüléséről,"
    Ez nem valami udvarias kezdés!!!! Már miért kéne pikírtkedni egy olyan rendezvényről amelyikkel egyetértesz és tetszik is??
    Erről nekem az a Hruscsov (asszem ő volt) történet jut az eszembe, hogy amikor gyerekek fejbe találják véletlenül egy labdával, majd Ő váratlanul csak vissza dobja a labdát! pedig akár le is lövethette volna Őket.
    Én ha valahova elmegyek vendégségbe, utána a beszámolómat nem úgy kezdem, hogy akár oda is szarhattam volna nekik a szőnyegre, egyébként a kaja ehető volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a szép a mondatokban, hogy nem állnak meg félúton, így aztán tisztességes kommentelő nem is vágja azokat ketté :)

      Törlés
    2. Rostás Béni: Miért mondaná le?

      Törlés
    3. Bocs de én pont a kezdésre hívtam fel a figyelmet! Tulajdonképpen jól lefikázhattad volna de "nagyvonalúan" nem teszed!
      Ha valamit meg akarsz dicsérni, de úgy kezded hogy akár fikázhatnád is onnan már álságos a dicséret!

      Törlés
    4. Vagy csak nem értetted az utalást: a blog írásának kezdetéig kizárólag fikázó cikkek jelentek meg, azzal a szemlélettel, amit írtál. Nekik szóltam be, látva a fészbukon a reakciók széles körét, vették is az olvasók az utalást. :)

      Törlés
  16. Rosszindulatú emberek az élet minden területén akadnak. Ajánlanám figyelmetekbe Német Tamás (Index) cinikus írását, a DEKA alakuló ülésével kapcsolatban, majd Mihancsik Zsófia ( Galamus) válaszlevelét. Lovas Zoltán pedig őszintén leírta, hogy milyen tanulságokat vont le az első gyűlés után. A magam részéről most inkább ezt a három cikket osztogatom.

    VálaszTörlés
  17. Ez a DEKA kb olyan mint a Farkasházy szárszói összeröffenései. Csupa levitézlett arc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Árad belőled a jóindulat. Ugye nem ezt kell kritikának tekinteni? Abban igazad van (aminek te persze örülsz), hogy kevés az ellenzéki oldalon a fiatal. Hát persze, Orbán terve az iskolák saját irányítás alá vonásáról kezd beérni. Ha pl egy Tényi István, a Fidesz feljelentő-gépe iskolában tanít olyan korú kisgyerekeket, akik még teljesen védtelenek a doktrinációval szemben, akkor világos, hogy ezek túlnyomó része Fidesz hívő lesz. A levitézlett arcokkal kapcsolatban: Válaszd ki a tíz legjobb koponyát, aki támogatja Orbánt, és ugyanezt a másik oldalon! Attól tartok, nagyon nem lesz összemérhető a két oldal súlya.

      Törlés
    2. Árad belőled a jóindulat. Ugye nem ezt kell kritikának tekinteni? Abban igazad van (aminek te persze örülsz), hogy kevés az ellenzéki oldalon a fiatal. Hát persze, Orbán terve az iskolák saját irányítás alá vonásáról kezd beérni. Ha pl egy Tényi István, a Fidesz feljelentő-gépe iskolában tanít olyan korú kisgyerekeket, akik még teljesen védtelenek a doktrinációval szemben, akkor világos, hogy ezek túlnyomó része Fidesz hívő lesz. A levitézlett arcokkal kapcsolatban: Válaszd ki a tíz legjobb koponyát, aki támogatja Orbánt, és ugyanezt a másik oldalon! Attól tartok, nagyon nem lesz összemérhető a két oldal súlya.

      Törlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  19. Érdemes megnézni a videót...döbbenet.

    VálaszTörlés
  20. Mindenki Szabón röhög.
    Engedd meg, hogy egy kis verssel kedveskedjek neked.

    "S porba hullasz, porba
    Hol giliszta vár, meg bogár
    Sav emészt, majd enzim
    S mocskos tested szétrohad a bélben"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk én nem lennék rá büszke. Olyan L. Simon szint.

      Törlés
    2. Ez a bogár az a Bogár (lászló) aki az ország egyharmadának jövendölt (szánt) a versben(?) leírt sorsot?
      Balfaxok.

      Törlés
  21. Kistrollok, csaxólok, hogy bár szeretem ha vagytok, de azt nem engedem, hogy agyonírogassátok az oldalt. Úgyhogy szépen vegyetek vissza a mennyiségből, vagy az egész kis falkát kidobom, aztán zokoghattok egymás csapott vállán ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jól. Úgy néz ki tényleg bekeményítettél!

      Törlés
    2. A minőségi trollokat kedvelem, a mennyiségiek bénák, nem valók ide :)

      Törlés
  22. Nem értik, hát ez van, akkor kis adminkodás lesz. :)

    VálaszTörlés
  23. Igazi demokrata hozzáállás? Fáj a kritika? Szomorú vagyok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komiszár: nem a kritika fáj, hanem a mennyiség. Igaza van Gábornak. Ez már nekem is sok.. Így is elég türelmes volt.

      Törlés
  24. Hát aki közszereplőnek áll...bírja :)

    VálaszTörlés
  25. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés