2014. szeptember 5., péntek

A Demokrata Közösség fölépítése

Orbánék nem azért nyernek, mert sokan vannak, hanem azért, mert mi vagyunk kevesen. Ők fölépítettek egy érzelmi közösséget is, mi, Demokraták viszont ezt nem tettük meg, és épp itt az ideje belekezdenünk.




A Demokrácia Erődjében töltött éjszakai szolgálat kiváló alkalom a csendes gondolkodásra, tegnap éltem is a lehetőséggel. Ha az ember a napirend fogságában él - by Haraszti Miki -, akkor mindig csak a következő teendőit látja, és nem tudja a dolgokat összefüggéseiben, nagyobb léptékben átgondolni. Úgyhogy pont jól jött pár órányi szabadgondolkodás, és elmondom, mire jutottam. Az Ország Gyűlése Mozgalom egy blogbejegyzésemből indult el, és növi ki magát napról napra. A fő céljaink tiszták, azok elérésének módszertana is, de valahogy az EGÉSZET kell megfoghatóvá, és közérthetővé tennem, ha sikerrel akarunk végigmenni az úton. Ösztönös ember vagyok, minden közösségi és vezetési tevékenységemben a hatodik érzékre hagyatkozom, akik régóta olvassák politikai előrejelzéseimet, stratégiai tanácsaimat, azok tudják: be szoktak jönni a dolgaim. De ha van idő, és most épp volt, akkor nem árt értelmezni önmagam számára is tetteim mozgatórugóit, mert ha részleteiben megértem azokat, akkor könnyebb lesz az újabb lépések megtervezése. Úgyhogy most épp ezt teszem.


Orbánék már évtizede vannak velünk szemben folyamatos nyerőszériában. Mi pedig igazából nem értettük és nem értjük meg, hogy miből is származik az a többlet, ami miatt sikerült minket maguk alá gyűrniük. Adunk persze válaszokat, de azok csak részigazságok: látnunk kell, hogy kétmilliónál több szavazójuk fele nem azért áll ki mellettük tűzönvízen át, mert jól járt volna a Narancskormányzással. Egy fenét, gyakori Kossuth téri találkozásaink a Fidesznyik beszólogatókkal tisztázzák a képletet: a leghülyébb érveket képesek felhozni, mikor szembesítjük Őket a magyar gazdasági és társadalmi összezuhanással. Gyorsan elkezdenek magyarázkodni, és kisiklanak a tények alól: érzelmi jellegű érvelésbe menekülnek, és bár az ilyen viták nyomán mi mosolygunk, Ők meg majd szétrobbannak a dühtől, de azért ne legyen cseppnyi kétségünk: Ők azért mind Orbánszavazók maradnak. És azért maradnak minden ráció ellenére azok, mert a Fideszhez tartozásuk ad valami pluszt számukra, valami metafizikai, közösségi élményt, ami többet jelent, mint a nyugdíjak lerablása, vagy a munkanélküliség és szegénység riasztó térnyerése.


Ők kapnak rendszeresen közösségi élményeket, és bár meggyőződésem, hogy azt egy hamis élményvilágban találják meg, de attól még a Tény Tény marad: az érzelmi plusz fölülírja Bennük a ráció mínuszait. A Téren Velük folytatott rengeteg beszélgetés nyomán azért körvonalazódik bennem az a hitvilág, ami Őket összeköti és ha cselekvésre kerül a sor, egybetartja közösségüket. És persze most kellő iróniával ízekre szedhetném a Fideszvallást és jókat röhöghetnénk rajtuk, de nem teszem. Épp azért nem teszem, amiért nem kezdek nem istenhívő létemre valláskritikába sem: mindenkinek jogában áll abban hinni, amiben jólesik, és egyik hit sem rosszabb a másiknál. Ha elfogadom, hogy emberek tömegei járnak különböző templomokba, gyülekezetekbe, és nem megyek bele az ott hirdetett tanok igazságtartalmába, akkor ezt ugyanígy kell tennem a Narancshit esetében is. Mi racionálisan próbáljuk megtéríteni Őket, de Ők már rég megtértek, és nem a fizikai-szociológiai világképhez. És mivel nem Ők vannak legyőzhetetlenül sokan, hanem mi, Demokraták vagyunk elkeserítően kevesen, ezért aztán valójában mindegy is, miben hisznek, mert rajtunk múlik csupán, hogy egyszer majd sokkal többen legyünk, mint Ők.


A Narancsok eszközöket nem kímélve gondoskodnak arról, hogy hívő közösségük megmaradjon: a CÖF, a baráti média, a polgári körök, meg még ezerféle dolog szolgálja a cél elérését. Ezzel szemben mi, Demokraták nem állítottunk hasonló közösségteremtő értékvilágot: konkrét ügyekben nyilvánulunk meg, az elemzői tényszerűség szellemi fölényével, amivel mindig azokat sikerül csak meggyőznünk, akik maguk is eleve egyetértenek velünk, de senki mást. Pedig jobb, ha fölfogjuk, hogy az Ember nem számítógép, hanem csak egy racionális mázzal leöntött ösztönlény. Hiperintelligens kétlábonjárók is pillanatok alatt megbolondulnak, ha a szerelem fuvallata megcsapja Őket, oszt akkor itt a vége a ráció mindenekfelettiségének. Szóval a lényeg annyi: miközben a Narancsok lépésről lépésre fölépítettek maguknak egy hívő közösséget, aközben mi, Demokraták semmiféle ilyesmit nem tettünk. Valahogy szintalattiként éljük meg az ilyesmit, pedig a társadalom nem filozófusegylet: értelmiségi gőgből pedig súlyos választási vereségek, és társadalmi szétesés következik, semmi más.


Azt hiszem, hogy az Ország Gyűlése Mozgalom féltudatosan ösztönös létrehozása tulajdonképpen innen indult el: a Demokrata Közösség fölépítésének vágyából. Hogy mi is együtt lehessünk a hasonszőrűekkel, hogy legyen közös érték és élményvilágunk azokkal, akikkel egyébként racionálisan is összetartozunk. Az Ellenség tőszomszédságában vállalni a Hatalom és a természet vegzálását: ez az összetartozás élményét adja mindannyiunknak. Táborunk viharok általi összeomlasztása az újraépítés közösségi élményét adja, a hatósági vegzatúrák lepattintása pedig a győzelem ízét nyújtja csapatunknak. Szombat esténkénti Seregszemléinknek is alakul már egyfajta "liturgiája": a Demokrata Erőd határainak élőlánccal történő kijelölése, az Orbánnak való bemutatás, a faültetés, a közös éneklés - legutóbb a Ha én rózsa volnék -, spontán alakultak ki: sem jómagam, sem senki ezeket nem tervezte meg előre, ott, a helyszínen, a Közösség hatására rögtönöztük mindahányat. És mivel erőt adott mindnyájunknak, ezért aztán megtartottuk, és gyűléseink állandó elemévé tettük azokat. Szóval az Erődben töltött éjszakai szolgálatom alatt erre jöttem rá, immár tudatosan elfilózva a spontán történésláncon: mi itt a Demokrata Közösség kialakítását kezdtük meg. Rajtunk nem fog múlni, hogy az nagyobb legyen, mint Orbánéké.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


15 megjegyzés:

  1. Most tetted be, amikor épp készülten innen indulni, azért gyorsan olvstam. Én is az egyik vagyok a reménykedők közül, hogy ha nehéz is a kezdet, de csak-csak elindul majd valmai. Sok erőt, még több kitartást, s még annál is több ébredő demokratát kívánok a nehéz, embert próbáló, kitartó munkátokhoz.
    Remélem nem csak álom az, hogy minden kitartó munka meghozza a gyümölcsét! Nem a narancsot, mert rohadt gyümölcs nem kell senkinek, cseréljük le már azt rossz, rohat, penésztől bezöldült narancsot! Hajrá! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez bízony így van ahogy Gábor leírja.A demokrata pártok,közösségek semmit nem tettek annak érdekében,hogy a demokrata értékét bízonyítsa.Minden demokratikus erők csak a kis nyavajás életükkel foglalkozott,nem pedig egy demokratikus totális tábor felépítésével.Igen ez a veszte a demokratikus erőkben,habár egyenként ha össze álltunk volna,akár meg is duplázodott volna a Fidesz hívő táborával szembe az emberek.A demokráciát igen tanulni kell,de egyik demokratikus erő nem volt rá alkalmas,söt egymással való marakodás foglalkoztatta mindvégig és most is.Igen ez demokratikus erőknek a veszte ahogy Gábor elénk tárja.

    VálaszTörlés
  3. Sajnos, de tényleg igazad van. Mintha mindenki homokba dugná a fejét. Elfásultak az emberek. Bízom benne, hogy általad az OGYM-en keresztül valami megmozdult. Egységben az erő. HAJRÁ OGYM!

    VálaszTörlés
  4. Persze, kell megerősítjeni a demokráciával a Fidesz szembe (Orbán ellen) !!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Minden elismerésem Gábor a kitartásodért, határozottságodért, céltudatosságodért. Remélem, hogy mozgalmad, kezdeményezésed kiterebélyesedik, a demokrácia hívei egyre nagyobb számban és vidéki városok is csatlakoznak hozzá. Mert a sikerhez, a kitűzött cél eléréséhez ez is szükséges szerintem. Én sajnos már idős vagyok és vidéken élek, így többnyire csak drukkolni tudok Neked, Nektek a távolból, de ha Budapesten járok, meg is kereslek benneteket.

    VálaszTörlés
  6. Jó reggelt Gábor, Jó reggelt Demokrácia Erődje!
    Nagyon igaz, amit leírtál Gábor, sok-sok emberből hiányzik az összetartás érzése. Mikor elindultunk akkor mi már éreztük, hogy összetartozunk és tenni akarunk azért, hogy emberhez méltóan felemelt fejjel és jó kedvűen éljünk. Megtaláltuk a közösséget ahol ki tudtuk fejezni mit szeretnénk. A sok-sok támadás ellenére összezárt ez a maroknyi ember. Hol nevetve,hol magában morogva élte meg a Téren a támadásokat, szidalmakat azoktól akik másban hisznek.
    Jó visszagondolni az örömteli pillanatokra, a gondokra, ahol összedughatuk a fejünket a megoldás érdekében.
    A vidékről érkező társaink meg viszik a hírünket, terjesztik a demokráciáról szóló plakátjainkat. Egyben minden oda látogatonak igaza van: aki felkeresett minket az visszavágyik a szabad levegőre.
    Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!
    Hajrá O.GY.M.

    VálaszTörlés
  7. Igen Gábor! A Fidesz felépített valamit, amit a Polgári Kör mozgalommal kezdett. Nekünk is hasonlóan kell megtervezve felépíteni az OGYM csoportokat, és akkor majd többen leszünk mint ők.

    VálaszTörlés
  8. Tetszik, nem tetszik kedves Tuareg, amit írtál passzol a DK. elnök legutóbbi dolgozatához.
    Azt sem bánom, sőt...ha Karácsony Gergő is inspirált legalább e sarkalatos dolgok "papirra" vetésében.
    A TETTEK mindenképpen a Tiétek és ezzel igazi, folyamatos lehetőséget teremtetek arra, hogy a felelősséggel és megfelelő intellektuális képességgel rendelkező politikusok a tömegbázis építésébe bekapcsolódhassanak. Remélem észre veszik és élnek vele.

    Egy megjegyzés: valami méltóbb módon szívesebben mutatnék be a jelenlegi hatalomnak mely mód akár a mozgalom védjegye is lehetne. Pl.: figyelmeztetőleg feltartott mutató ujj?

    VálaszTörlés
  9. Igy igaz! De azért merülnek fel bennem kérdések.Mi a garanciája annak, hogy ez a közösségi nem csap át egyszer csak egy hasonlóan egy emberre alapuló hitté? (látunk ma is ilyet) Hol húzódik a határ, ahol úgy tud az e,er megmaradni szuverén egyéniségnek, hogy közben részese egy közösségnek is? Szerintem annak, hogy ez eddig nem alakult ki éppen az az oka, hogy a demokratáknak nem szokásuk megmondani másoknak, hogy mit higgyenek, sem arra hogy helyettük gondolkodjanak.Nekik nincs szükségük az akol melegére. Nagyon elegünk volt a szocializmusban kötelező felvonulásokból. Az első március 15-én azt mondta egy ismerősöm azért nem megy el az ünnepségekre, mert végre jogában áll otthon maradni. Én értettem, hogy miről beszél.
    Más kérdés, hogy egy nem demokratikusan működő kormányzattal szemben az ellenállás kötelesség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ők egy emberben jisznek, mi pedig egy értékrendben, és egy közösségben :)

      Törlés
  10. A civil összefogás,nagyobb értékrendet képvisel számomra mint az eddigi baloldali összefogás pártjai!!A pártok csak a választások előtt aktivizálták a közösségi munkát az egyszerű emberek körében!Az eddigi 2014-es választások során a baloldali szövetségesek kioltották egymás erejét,nem tudtak népszeűek lenni!!Gábor ,sok sikert és kitartást a végső siker érdekében!!

    VálaszTörlés
  11. 1x2 szer írtam, pl. GyF-nek is, hogy ha megy pl. Szegedre, vagy bármely nagyvárosba, közben álljon már meg akár 1 percre Röcsögén, vagy Reketyefalván, ahol elmondhatná az "igazságot". De hiába! A "Kisemberek" csak M1-et és a hasonló TV adásokból "értesülnek" /félre/ a butításról! Pedig ha hallanák az igazságot akkor a "falirádión" keresztül tűzként terjedne az igazság!
    Én mindenkinek elmondom, hogy a fidesz 2/3? azért van, mert a létért, a kenyérért veszik a fáradságot, hogy elmenjenek szavazni! A válasz mindig uaz: minek? egyik kutya, másik eb! A kör bezárul!!!
    Remélem sokáig ki tudunk tartani. Hát ha lassan felébred ez az ország. Sajnos eljátszottuk az emberek bizalmát. A visszaszerzéshez pedig csak kitartásunkkal tudjuk felébreszteni ŐKET!!!

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tekintsünk el a csúsztatástól!

      A saját fegyver visszafordítása hatásos szokott lenni.

      Csak arra kell vigyázni, hogy a dolog ne a saját zseb megtömésében folytatódjék mint az Általad hozott példapárt esetében.

      Törlés