2014. június 19., csütörtök

Emlékeztető levél Fodornak a múltról

Kedves Gábor! Érdeklődéssel olvastam "visszaemlékezésedet" a Gyurcsány interjú kapcsán a szakértői kormányról, meg ilyen dolgaidról. Éshát hogy Ferisen fogalmazzak, hamár általa kaptad ezt a memóriázós indíttatást: nem fejtetted ki az Igazság minden szeletét. De semmi baj, én most megteszem.




Arra emlékszel, Gábor, mikor én voltam a téma az SZDSZ Fővárosi Választmányában, és Magad Pártelnökként voltál az előterjesztője a Szabó Gábor kollektív elítélésének? Biztos emlékszel, hisz ha ilyen jó a memóriád, akkor csak beugrik, hogy azt a Választmányi Ülést szerény személyemnek szenteltétek egész csapatoddal, hisz a Neked a Népszavában írt nyílt levelem nagyon kiborított Téged. Büszke voltam erre, ma is az vagyok, mert egy szánalmas ámokfutást sikerült lelassítanom. Jelzem, még ahhoz is "bátortalanok" voltatok, hogy legalább kizárjatok az SZDSZ-ből, bár biztos csak a dolog nehézsége miatt hátráltatok meg, ugyanis semmi antiliberális dolgot nem követtem el, Te viszont annál inkább. Na, de akkor ugorjunk, és akkor mesélek.

A Te gerinctelenkedésed, Kedves Gábor, akkor kezdődött, amikor az SZDSZ kilépett a koalícióból. Kevesen tudják, de a kilépés valós indoka nem a Gyurcsány Kabinet megbuktatása volt, hanem inkább annak megerősítése saját pártjával, az MSZP-vel szemben. Nyilvánvaló volt kezdetektől - az Őszödi Beszéd csak a leglátványosabb, de nem az egyetlen eleme volt a folyamatos fúrásfaragásnak - hogy a Feri igazi ellenségei nem a túloldalon vannak, hanem a saját pártjában és annak is a vezetői között. És egyre mélyebben nyomták a kést a bordái közé, és a Feri végül ebbe ki is vérzett: mikor kirúgta Horváth Ágnest az egészségügyi miniszteri székből, akkor egyértelmű lett, hogy már gúzsba kötötték. Azt a pozíciót ugyanis a koalíciós megállapodás az SZDSZ-nek adta, és egyeztetés nélkül ilyen egyoldalú lépést nem lehet megtenni. Ugyanaz volt, mint mikor Medgyessy annak idején Csillagot akarta kirúgni a Gazdasági Miniszteri székből, és akkor az SZDSZ keményen vissza is lőtt a koalíciós megállapodás felrúgása miatt. Ez csak azért fontos, hogy rögzítsük: mindkét esetben az SZDSZ-en múlott a parlamenti többség, és Medgyessy esetében ez a Miniszterelnök eltávolításával járt, míg a Ferinél ez szóba sem került.


Pedig lettek volna ajánlkozók MSZP részről, de erről majd később. Akik rákényszerítették Gyurcsányt, hogy szegje meg a koalícis szerződést, azok arra számítottak, hogy az SZDSZ ugyanúgy fog reagálni, mint Medgyessy idején: kér egy másik MSZP-st Miniszterelnöknek, és Gyurcsánynak annyi. De az SZDSZ ennél okosabb volt, merthát Kóka volt a Pártelnök, nem a Fodor. Kilépett a koalícióból, és megfogalmazta, hogy mit vár el a Kormánytól, hogy azt továbbra is támogatni tudja. Lehet, hogy ez kívülről úgy tűnt, mintha kormánybuktatás lett volna, pedig pont nem az volt. Ha ugyanis az MSZP-nek eltűnik a többsége a Parlamentben, akkor kénytelen tárgyalni az SZDSZ-szel. És az ilyen tárgyalások a Miniszterelnök mozgásterét növelik saját pártjával szemben: kénytelenek a Főszocik belemenni a Ferivel szemben engedményekbe, vagy a Feri nem tudja hozni az SZDSZ-t, hisz csak Ővele tárgyal Kóka. Szóval a koalícióból való kilépés a Feri erősödésével és az Őszödi Főszocik meggyengülésével járt.

Kóka pedig letett egy csomagot az asztalra, 400 milliárd forintról, ami az ország költségvetésének kábé 1 százaléka, és azt mondta: ha ezeket a döntéseket a Szocik elfogadják - csupa gazdaságfejlesztési elképzelés egyébként - akkor megszavazza az SZDSZ a kötségvetést, és marad a többség. És akkor vissza Fodorra, nézzük mit tett Ő eközben. Mikor az SZDSZ kilépett a koalícióból, akkor minden miniszteri, államtitkári meg ilyesmi pozíciókat azonnal leadott. Egy kivételével. Na, ki lehetett az, aki ezt nem volt hajlandó megtenni? Fodorgabi, persze. Ő elkezdett kavarogni, hogyhát Ő nagyon szeret ám miniszter lenni, és ezért nem mond le, csak beteszi a páncélszekrénybe a lemondását, és majd lesz vele valami később. Na, ettől azért az SZDSZ-ben elégséges mértékben fordult ki mindenkinek a bele, hogy pár nap múlva aztán nyögvenyelősen Ő is visszaadja az AUDI-kulcsot. Merthát közben elindult az SZDSZ elnökválasztási procedúrája, elég mocskos történet, de most maradjunk a főcsapásnál.


Az egész Kóka kontra Fodor elnökválasztási kampányban a Kóka vitte tovább az elvi vonalat: kívülről támogatjuk a Gyurcsány Kormányt, ha az teljesíti a pontosan megfogalmazott feltételeket. És Fodor volt az, aki első perctől a menjünk vissza minél gyorsabban a koalícióba "elvet" követte. Elég feltűnő volt a dolog, mert mint mondtam: a külső támogatás Gyurcsányt erősítette a Főszocikkal szemben, míg egy koalíciós visszamenés szabad kezet adott volna az Őszödieknek a Feri gyors lemészárlására. Ugorjunk egy nagyot, egészen az elnökválasztás napjára, ami végül Fodor 2 szavazatos győzelmével végződött. Ez is megér egy misét, de nem most. Szóval Kóka elmondta a szokásos szöveget, hogy 400 milliárdos gazdaságfejlesztési csomag, és külső támogatást kap Gyurcsány, Fodor meg elmondta, hogy legyünk jóban a Szocikkal, és mily csúnya is Kóka, hogy feltételeket szab a Szociknak. Fodor persze az SZDSZ megélhetésijeire játszott, akik MSZP-SZDSZ közös emberekként voltak az országban szerteszéjjel felügyelőbizottságokban a nagy országos cégektől a helyi önkormányzatokig. És persze Ők vették is az adást: Fodor nyert, hazament, örült, aludt egyet, ééééésss...


Nagyjából másnap bejelentette, hogy Gyurcsánynak mennie kell. Hopp. Az elnökjelölt, aki azért bírálja előzőleg Kókát, mert feltételeket mer szabni a Szociknak, másnap egyenesen Miniszterelnököt akar buktatni. MSZP Miniszterelnököt akar buktatni az az SZDSZ Elnök, akit azért választottak meg, hogy barátkozzon a Szocikkal... Ha van 180 fokos pálfordulás, akkor ez az. Éshát föl is ment a pumpa sokunkban az SZDSZ-ben ettől, és neki is pattantunk minden ponton - párton belül és azon kívül is, a nyilvánosságban - a Fodorizmusnak. Ja bocs, a Fodorizmus annyit jelent: liberális zászló mögé rejtett amoralitás és nullgerinc. És az is látszott, hogy Fodor ilyetén Gyurcsánytakarító szándékát a Főszocik táplálják. Megvolt ugyanis a Miniszterelnök-jelöltjük Kiss Péter személyében, csak nem merték MSZP-n belül megvívni a csatát, ezért aztán Fodort használták ilyen célra. A játszma lényege annyi volt: Fodor beleköti magát egy "szakértői kormányzás" valamibe, az SZDSZ parlamenti képviselői pedig mindaddig nem szavaznak meg semmit a Gyurcsány Kabinetnek, amíg van olyan, hogy Gyurcsány Kabinet. Így aztán a Feri mozgásképtelenné válik, az Őszödiek kicsit úgy csinálnak, mintha szakértő Minelnököt keresgélnének, aztán jobb híján benyögik Kiss Pétert, akit végül ugyancsak jobb híján a Fodor elfogad nagyduzzogva, vagy inkább az előzetes forgatókönyvüknek megfelelően. Taps, Gyurcsány kinyírva, Főszocik végre kezükbe kaparintják Kiss Péteren keresztül a Minelnöki posztot, hamár 2004-ben az nem sikerült, és ennyi, mehet a mutyi még másfél nyugodt évig.


Csakhát Kóka meg betette ebbe a remek tervbe a keresztrudat. Ő volt ugyanis a Frakcióvezető, és az SZDSZ parlamenti képviselőinek többsége Mögé sorakozott föl, nem Fodor mögé. Biztos emléxik a publikum micsoda harcok dúltak akkortájt az SZDSZ Frakciója és Pártelnöke között, na ezek a harcok erről szóltak. Sikerült is megakadályoznia Fodor tervét, nem sikerült a "szakértői kormányzás" című kamut Kiss Péterré változtatni. Folytathatnám persze tovább még, de látom, sok kezd lenni a sztori, és úgyis ez volt a leglényegesebb. Mikor Fodorgabi utólag a szakértői kormányzásra, mint komoly fölvetésére emlékezget, akkor sajnos megcsalja a memóriája. Az nem volt egy percig sem valós cél, Gáborunk csak azért beszélt erről, hogy valahogy kipöckölje Gyurcsányt a Miniszterelnöki székből és végre jöhessen az áldott jóbarát: Kiss Péter. Csakhát ez a gyönyörű terv Kóka frakcióvezetői, meg párunk párton belüli ellenállásán megbukott, és aztán jött az EP Választás, ami amúgyis a Fodor vezette SZDSZ-ről kimondta a végítéletet.

Gabesz, kellett ez Neked?



37 megjegyzés:

  1. ... és nem Kunczét tették be helyette ... brühühühühűűű :(

    VálaszTörlés
  2. Akkor most Fodor "Pétert játszik", és 3x fogja Ferit megtagadás helyett elárulni? Írásod szerint 2x megtette már! Feri nem látja ezt??? Miért ragaszkodott hozzá???
    Ezek nem költői kérdések remélem !? :(((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megvolt már a három, a Feri meg az Indexes interjúban belátta, hogy Fodor egy tévedés volt a részéről, Fodornak mostmár ennyi, remélem végleg.

      Törlés
    2. Én is nagyon remélem és még sokan mások!

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Fodor mellé fogott.!! Remélem végleg törölte magát megérdemelné!

      Törlés
  3. Valahogyan, valamiért nem lepődtem meg. Nem ismertem így a történetet, de azzal, hogy ő a leggerincesebbnek próbálta magát mutatni, valahogy pont az ellenkezőjét érte vele el nálam. Megnyilatkozásai alapján - néha - úgy éreztem, hogy sokat változott előnyére, amióta a Fideszt otthagyta. Ezek szerint változott, nem bírta az egyszemélyű döntéshozó párt kereteit, talán azért is hagyta ott, aztán az ott tanultakat próbálta alkalmazni saját előrejutása érdekében. Ez nem jött össze, eleve nem is egy olyan alkat, mint Orbán, hogy sikerülhetett volna neki. Ezek szerint csak jól beletudott keverni az éppen körülötte lévő méregkeverő üstökbe, ami nem is volt üres. Gondolom a felszín alatt most is rotyog az üstben a trutyi, még most is keveri, de már elfőtt az üstben a lé, csak a maga adagja maradt, annak kevergetésével, meg nem sokra megy. Pedig lehetne jó ember is.....

    VálaszTörlés
  4. Fodorról eleinte nem feltételeztem ezt, de később mikor pártelnökké választották már látszott hogy egy gerinctelen alak. Nem értettem hogy Gyurcsány miért vitte be a hátán az összefogásba.
    Fodorról már régen meg van a véleményem és nem jó . Egyébként a színfalak mögött annak idején tárgyalgatott ő nagy titokban orvbánnal is. A cikk nagyon jó, mert Te igazán láttad belülről a tényeket. Szerintem a fodort le kell írni mint embert.

    VálaszTörlés
  5. Jó reggelt Gábor! fodorról lehullt az álarc amit nagyon sokáig takargatott.Mint politikus, mint ember már nem számít, átlépnek rajta Nyögve nyelősen próbálja megvédi az igazát.

    VálaszTörlés
  6. Bendikné Katalin2014. június 20. 6:59

    Nagyon jó megállapítások Fodorról. Szerintem akkor "szállt" el amikor Horn Gyula beválasztotta a kormányába. És, mivel ott nem tudott kavarni, hamar le is mondott. Amit nem értettem az SZDSZ-nél: annyira erőltették az elveiket, az ideológiáikat, nem vették észre, nem gondoltak bele, hogy ez a társadalom még nem érett meg arra amit ők képviselnek. (de ha jól szétnézünk a világban, kevés liberális kormány van) Nem jártak az emberek közé, hogy lássák, sokkal fontosabb dolgok foglalkoztatják őket, mint a liberális eszmék. (amelyek, valljuk be, a pór népnek egészen mást jelent) És még sokáig így is lesz, ha marad és állandósul ez a nyomor. Mert mit ér a szabadság, ha nincsenek meg hozzá az anyagiak, hogy élni tudjon vele. Ezért nem lett a szegények pártja, de nem is foglalkoztak a leszakadókkal.
    És persze, arról mélyen hallgat, hogy ez neki anyagilag mennyire megéri! Kellett volna mást is tanulnia, hogy kelendő legyen a munkaerőpiacon és ne kelljen visszatérnie a politikába. Most négy évig megint el lesz, de ez nem nyugdíjas állás... Meglettünk volna nélküle...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg bizony és mekkora tévedés ez fodrocska! /Kuncze kellett volna, de ez van/ Lehet belőle tanulni!!!

      Törlés
  7. a kis megélhetési politikus, jobban járt volna, ha marad a fideszben, ott hasonló gerinctelenek vannak és qrva jól élnek (valószínüleg ez hiányzik neki) egy tetű köpönyegforgató, remélem mindenki kiismerte, egy nagy 0 (nulla) emberként és politikusként is

    VálaszTörlés
  8. Gerinctelennek kell mindenkinek lenni, mert 10 éve folyamatosan ezt játsszák az ország kárára nagyjából ebben az összeállításban. Ebből a bandából csak a temetőből biztos, hogy nem jönnek vissza. .

    VálaszTörlés
  9. Gyurcsány szélesíteni akarta a politikai választhatóság palettáját . Álmában sem gondolta,hogy Fodorgabika milyen mértékben van elgerinctelenedve. Ezek után már tiszta sor.Csak az hibázik aki tesz valamit.Olcsóbban is tanulhattunk volna,de így felejthetetlenebb a lecke.

    VálaszTörlés
  10. Ha az egyszerű választók mindezt elolvashatnák, megtudhatnák akkor kapával -kaszával zavarnák el a politikusokat, nem csak a parlamentből hanem az országból is. Egyeseket még az életből is.
    De így?
    Egyszerűen nem mennek el szavazni.
    Az internet meg marad az érdeklődők számára a gőzleeresztő szelep.
    Mert mi baja van vagy lehet pl. Fodor Gábornak?
    Vagy az öszödi szivárogtatóknak?
    Vagy a Fidesz küldöttséggel utazgató Kókának?
    Vagy......(ide mindenki hozzágondolhatja a maga kérdését)
    És az önkormányzati választással meg megy az óvodás színvonalú vitatkozás. (elnézést az ovisoktól)
    Most nagyon fel vagyok háborodva.
    Minden esetre jó, hogy Tuareg ezt megírta, és remélem, hogya válaszreakciót is itt láthatjuk.

    VálaszTörlés
  11. Fodorról alkotott képem nem sokat változott, no de Kóka miben lett volna jobb alternatíva? Kedves Tuareg, erről is kérnék konkrétumokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp e cikkben írtam már párat. :)

      Törlés
    2. Az a Kóka, aki "fideszes" diplomataútlevéllel utazgat a fidedszes delegációval?

      Törlés
    3. 5 éve nem politizál. Ez terelés. :)

      Törlés
    4. És biztosan véletlenül utazgat a fidesz gazdasági holdudvarával...aham...a régi barátságok gondolom.

      Törlés
    5. Menyire nincs mondanivalód, nem érzed cikinek, hogy Kókát vádolod régi Fidesznyik barátságokkal, miközben Fodor Orbán szobatársa volt a Bibó Koleszban? :))) Ekkora öngólt rúgni művészet...

      Törlés
    6. A Fodor ettől még ugyanolyan gerinctelen. Egyik szadeszos se különb a másiknál.A Kóka ügyesebben mutyizott gazdasági téren a Fidesszel.Ennyiben más.

      Törlés
    7. Majd ha egy konkrétumot mondasz, akkor lesz is értelme a két ember összehasonlításának :)

      Törlés
  12. Hát köszönöm ezt az írást, ezt a szemfelnyitást, mert egyszerű politika után érdeklődőnek, egy tv-ből és a netről informálódó nézőnek, ez az akkori kavarás nem így jött le, hanem pont ellenkezőleg.
    Jó ha tisztában vagyunk ki a gerinctelen, megélhetési politikus és mi folyik a háttérben, micsoda szemétségek. Félelmetes.
    Úristen még jó, hogy Kiss Péterből nem lett minelnök, más már nem is hiányzott volna.

    Kedves Szabó Gábor Tuareg több ilyen őszinte, az összefüggéseket részleteiben és a kulisszatitkokat is feltáró írásra van szükségünk, hogy tisztán lássunk és úgy is szavazzunk, hogy egyáltalán menjünk szavazni !!!!
    Ezért is örülök az RTL napi híradóinak fidesz és kormánytagokat leleplező információinak - még ha érdekből is, még ha eddig nem is csinálták, még ha eddig óvatosan próbáltak is belesimulni az itteni mocsokba, AZÉRT, mert ebben az országban az RTL-t milliók nézik, olyan milliók akik most kapnak először tényleges igazságokat kedves vezetőnkről és pártjáról és kormányáról, akiken pedig a szavazás múlik. Mert ezek a milliók nem neteznek, mert más tv-t nem néznek és csak a bulvársajtót olvassák.

    Nemóvatos 8.57 minden szavaddal egyetértek és én is fel vagyok háborodva.

    VálaszTörlés
  13. heltai Zsuzsanna2014. június 20. 13:33

    Kedves Gábor! Vajon Feri a leírtakból semmit sem tudott??? Ennyire jóhiszemű, h most bevitte a parlamentbe ellenségnek?

    VálaszTörlés
  14. Slusszpoén: "Gabesz" a parlamentben ül képviselőként, a mindig mindent jobban tudó Tuareg szupersztár pedig bloggerként osztja az észt.

    Ezt csak azért teszem hozzá, mert ha esetleg valaki tájékozatlan olvasná a blogot, és nem lenne tisztában a kontextussal, még azt hihetné a cikk hangvétele alapján, hogy minimum fordított a helyzet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem meglepő, ha egy megélhetési a parlamentben üldögél, a nem megélhetési meg blogot ír, nemdebár? ;)

      Törlés
    2. Fodor profi. Ezt lehet megélhetésinek is nevezni, bár kissé nevetséges ez a "savanyú a szőlő" mintára kitalált elhárító szöveg.

      Te szerintem többet politizálsz, mint Fodor, mégsem kapsz egy fillért sem az egészért (állítólag). Vagyis nem vagy profi. Kitalálhatod, hogy ez az amatörizmus "gerincesség" vagy "idealizmus", azonban a tényeken nem változtat.

      Én olvasó vagyok, nekem mindegy, hogy azt, hogy valaki szenvedélyesen foglalkozik valamivel, amiért nem fizetik, és még perekre is jár stb., hősiességnek nevezik-e mások vagy balekságnak. Azt viszont látom, hogy erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy Fodor ért a politikához, te meg nem. Így gabeszozd meg gabikázd Fodort. Csak ezt akartam finoman jelezni.

      Törlés
    3. Amihez Fodor ért, azt a politikát erősen nemkívánatosank tartom és a létező kísértéseitől igencsak távoltartottam magam. Érted, a gyakorlatban nem voltam hajlandó elvtelen parazitává válni, mint Fodor tette. Ezt Te profizmusnak hívod, én meg gerinctelenségnek. Asszem nekünk igencsak eltérnek az életelveink, és ahogy elnézem a Te értékrendedben egy Orbán és egy Lázár az igazi sikerember. Egészségedre :)

      Törlés
  15. Azzal, hogy Fodor ott van a parlamentben, már nem szajkózható , hogy Gyurcsány a liberális !!

    VálaszTörlés
  16. Jó kis szemnyitogatós írás. Köszönöm Gábor. Rendkívül informatív. Helyenként véleményformáló. Ahogy kell. Kösz!

    VálaszTörlés
  17. Fodor már lefutott téma!
    De ahhoz mit szóltok, hogy Komássy Ákost elsöprő többséggel újra elnökké választották?

    VálaszTörlés
  18. Kedves Gábor! Elképesztő és meglepő, hogy épp a napokban és éppen erről a témáról juttattam el egy 2008-as írást a DK két prominens vezetőjének, mert különösen aktuálisnak éreztem.Úgy látom, és nagyon örülök, hogy ebben nem vagyok egyedül. Cikked bizonyossá tette, ami akkor csak erős sejtés volt. A stratégiai vázlatot, amelyet akkor kimondottan K.J. felkérésére írtam, szívesen eljuttatom neked, vagy másnak erről a mail címről. Köszi!

    VálaszTörlés
  19. Fodor Gábornak elküldted az írást ?
    Tuti, hogy elolvassa ő is ?
    Nagyon kíváncsi volnék a válaszára, reagálására.
    Mert azt már régen megtanultam, hogy abszolút igazság nincs.
    Majd minden cikkíró, blogger stb. a valóságnak azt a szegmensét ragadja ki, ami az ő véleményét, álláspontját támasztja alá.
    Szeretem látni az ütköző álláspontokat adatokkal, tényekkel alátámasztva. Mindkét oldalról.

    VálaszTörlés
  20. .....köszönöm ezt az írást ,sok mindent megvilágít amit eddig nem tudtam...

    VálaszTörlés