2014. június 22., vasárnap

Barátok közt

Két Teleregény megy évtized óta az Országban. Az egyiket, amiről a címet adtam, azt az RTL Klub csinálja, a másik meg a Bibó Szakkollégium egykori lakóinak életét mutatja be Fidesz címen. Utóbbiak most nekiestek az előbbinek, és ebbe lehet hogy belebuknak. 




Mindkét Teleregénynek huzamosabb ideje 2 millió nézője van, az egyik csapat távkapcsolóval, a másik 4 évenként egy lapra rajzolt X-szel fejezi ki szimpátiáját. A Barátok Közt néven futó sorozat viszonylag hétköznapi hősökből áll, akik épp csak annyival romantikusabbak az átlagembernél, hogy meseként nézhető és érthető legyen. A Fidesz című sorozat hősei a Négykezes Géppisztolyra világából bújtak elő, Őket nézőik csodálják, Las Vegasi és Chicagoi romantikára is mindig van tömegigény. És a két nézősereg között van ugyan átfedés, de azért alapvetően más társadalmi rétegek azok, akik az egyik vagy épp a másik rajongói. És tapasztalt médiások tudják, hogy amire igény van, azt ki kell elégíteni, és nem lehet az egyik típusú Teleregény nézőit a másik típusúhoz átterelni. Aki bort iszik, az nem iszik vizet, legföljebb belefullad, ha nagyon erőltetik.


És a Fidesz nevű chicagoi romantikusok most úgy döntöttek, hogy elég a konkurenciából: mostantól már nincs mese, illetve van, de csak egy: a Négykezes Géppisztolyra. Csakhát ez meg sehol se működött még, szociológusok a megmondhatói, hogy minden, amit betiltunk, az bújkálást és feketegazdaságot szül, legyen szó alkoholról, cigiről, drogról. Pedig mindezen tudatmódosítók hatása közelében nincs, mint a meséké, a mesék betiltásánál nagyobb öngólt nem lehet lőni, de a felcsúti focista most mégis megtette. Illetve hát csak megtenné, de elszámították magukat: nem szoktak hozzá ahhoz, hogy valaki ellenáll, és most láthatóan megzavarodtak ettől az új fejleménytől. Egy ideje amúgy is azt érzem, hogy elszakadtak kicsit a valóságtól, és már elkezdenek stratégiai hibákat véteni, de ezeket majd egy másik cikkben foglalom össze.


Szóval elvenni az emberek meséit, az öngyilkos vállalkozás. Mindig, mindenütt. Ugyanis egy olyan féldiktatorikus közegben, ami hatalmát népbutításra, és a nép lenyomására építi, mindig kell szelepet hagyni. Ha sokmilliós az a társadalmi csoport, amelynek az élet valósága örömtelen brusztolás, akkor hagyni kell, hogy legalább esténként álmodozhasson. És amit saját életében nem él meg, mert nem lehetséges, vagy mert nem elég bátor hozzá, azt legalább mesében megnézhesse, és beleélhesse magát a Hősök szerepébe. Ha ezt elveszik Tőle, akkor nem lesz már hová menekülnie, és kénytelen lesz szembenézni a valósággal, az meg aligha tenne jót a népbutításra épülő hatalomnak.


Az RTL Klub szuperjól reagált mikor a reklámadónak nevezett bandatámadást arcba kapta. Nem pöcsölt, rögtön benyögte, hogy akkor nem lesz Barátok közt, bocsi. Csakhát per pillanat még Fideszék azzal vannak elfoglalva, hogy valahogy fölfogják: mostantól az Ő Ügyeik is nyilvánosságra, és milliós, mindennapi nyilvánosságra kerülnek. És próbálnak mindenféle eszközzel fogást találni, hátha el lehet hallgattatni a Híradót, ami mostanra valóban a címének megfelelően működik. Csakhát ha egy picit fölfüggesztenék a pánikot, rájöhetnének: ezt a Háborút még Nekik sem lehet megnyerni. Az RTL Klubnak ugyanis nem a Híradója a legfőbb fegyvere. Az RTL Klubnak a Barátok közt a legfőbb fegyvere, amit mégcsak be sem kellett vetnie eddig, és már így is minimium erőegyensúly áll fönn a csatázó felek között.


A mai magyar valóságban az alkotmány kiüresítéséért, a magánnyugdíj lenyúlásáért, egy vezető netes híroldal kicsinálásáért csak ezrek mennek utcára, mert ezek olyan távoli dolgok, értelmiségi sipákolásnak tűnnek. Ezek az átlagpolgár számára értelmi, és nem érzelmi dolgok, nem találkozik velük minden nap, vagy legalábbis nem tud róla. De ha egyszer a Barátok közt idősávjában nem a következő rész képsorai villannak föl, hanem csak ennyi: "Berényiék meghalnak, ha nem jöttök a Kossuth térre mindahányan", akkor ott forradalom lesz. Láthatóan egy fáradt, kiégett népet nehéz megmozdítani, újra életre lehelni. Saját magáért nem hajlandó kiállni, szinte mindent lenyel, ha kiskanalas precizitással adagolják. De ha Isauráért annak idején pénzt gyűjtöttek, akkor csak képzeljük el, mit tesz meg 2 millió ember Berényiék megmentéséért. Mert ezek az emberek már régóta nem a saját életüket élik, hanem a Barátok közt főszereplőiét. És azt magyar virtussal meg is fogják védeni.

Bármiáron.



12 megjegyzés:

  1. Gábor! Én segítek megmenteni Berényiéket annak ellenére, hogy eddig nem néztem, de most már érdekel, hogy miért nézték annyian!
    Csak azt tudom írni, hogy természetesen most is szellemeset és jót írtál:)

    VálaszTörlés
  2. A "Barátok közt" teleregényt mivel nem ismerem, így nem tudok hozzá szólni, a másikat meg a bőrömön érzem és egyáltalán nem szórakoztató!

    VálaszTörlés
  3. Nem mennének még akkor sem a Kossuth-térre, hanem átkapcsolnának az "Édes élet"-re.Muterom is megnyugodna, hogy nem kell "kapkodni" a távirányítóval, mert most mindig szentségel, hogy ezek a "piszok tévék" egyszerre adják a kedvenc műsorait..

    VálaszTörlés
  4. Gábor nagyon jó a cikk. Ezek az emberek nem a valóságban élnek, hanem a TV sorozatok szereplőivel azonosulnak. Nem egy olyan embert ismerek aki a Barátok közt című sorozatot úgy várja mintha azon múlna az élete. Ez ismét egy nagyon jó írás érdemes elolvasni.

    VálaszTörlés
  5. Barátok közt és Barbárok közt...

    VálaszTörlés
  6. A Barátok köztben soha nem foglalkoztak közélettel,és soha nem is fognak!Ez csak egy szappanopera!Az igazi közélettel foglalkozó Sorozat a Szomszédok volt!Az rólunk szólt,egészen 2000.ig amikor megszűnt.A Barátok közt miatt -ami vígjáték sorozatból a legjobb magyar gyártású-renki nem fog tüntetni,még piros kék kitüzött se fog az autója antennájára tenni,ahogy tették a Sláger 2009es megszűnésekor.A Barátok közt nem fog megszüni,ezt az RTL KLUB nyilatkozta is,de az Éjjel nappal se.

    VálaszTörlés
  7. Ez az írásod megint telitalálat! Én ugyan évek óta nem nézem ezt a sorozatot, de azt is tudom, hogy az RTL legnézettebb műsora. Ha ez egyik napról a másikra eltünne, kb. 2 millió nézőnél, elvonási tüneteket okozna. Azt meg ha másból nem, hallomásból ismerjük, mit jelent?! Okosan használta ki ezt a tényt az RTL, ha úgy tetszik azért, hogy megmutassa karmait.

    VálaszTörlés
  8. Igen.Ezek a magyar emberek akik nézik,ha okosan csinálja az RTL demonstrációra,akár a kormány megdöntésére is alkalmas lehet.Az RTL nézői akár meg is döntheti ezt a kormányt.Az útóbbi napokban a Hírdón kívül megnézem ezt a két "szappanoprát"Igen ha megszüne ez a két filmsorozat a nézők akár harcba is vonható.Most is igen jól rátappintottál Gábor egy aktuális témára.

    VálaszTörlés
  9. A harmadik "teleregény" pedig most formálódik a FB-on.

    Tölgyes Pétert nem minősítettem addig, amíg mai írása meg nem jelent.. Ezek alapján azonban egyértelmű: sértett, rosszindulatú, bosszúálló, a Szabó Gábor által korábban írottakat szándékosan rosszhiszeműen magyarázó, önmagával szembe nézni nem tudó, kritikát hisztériás rohamokkkal leküzdő, lecsúszott (a megismert HVG-ben leközölt történetet), másokat megvezető és megkárosító sport-firkász.

    És mint ilyen, eredeti szakmáját tekintve rendelkezik némi gyakorlattal abban (főleg, ha a munkáspárti attitűdöt figyelembe vesszük), hogyan lehet pozitívról negatívat (és fordítva) fogalmazni. Néztem a hozzászólásait is. Lekezelő, fennhéjázó, pökhendin a más véleményen lévőt leszóló, nagyon kellemetlen pszichéjű, antidemokrata ember..

    Ami pedig a tevékenységét illeti: szörnyen káros. MINDENKIRE. De főleg azokra a kevésbé iskolázott, de tisztességes emberekre, akik nem látnak át a politika szitáján, akiket a labirintusból ki kell vezetni. Akik nem többet szeretnének, mint munkát, kenyeret, szociális biztonságot, iskoláztatni a gyerekeiket, közbiztonságban élni, és uniós tagságuk előnyeivel élve TISZTA közbeszerzések útján fejlődni szeretnék látni környezetüket.

    Gábor ezt ígérte. Ezt próbálja évek óta a háttérből megvalósítani függetlenként. Mikor, kiben látja meg erre a lehetőséget, korábbi Polgármesterének meghagyva a méltóságot, hogy betegsége miatt Józsefváros ne kerüljön patt helyzetbe, hanem a közösen vállalt úton fejlődhessen tovább. Csakhogy porszem került a gépezetbe.. (ténylegcsak.., mert attól többre nem tartom) Kocsis Máté elkurvult..a kameráknak, a hírnévnek, a celebségnek, a népszerűségnek, no és a hatalomnak. Először csak elkezdte szégyellni, kerülni, elkenni Tanácsadójának a korábban közös cél irányába vett döntéseit.. majd, mivel a kromány párt hátulról megtámogatta, szembe mert fordulni Vele. De nem vele, hanem azokkal akik ezt a szebb jövőt valóban remélték, és most ott állnak a labirintusban.. És mivel nehéz tisztának maradni, és könnyű elkurvulni, Gábor ezt már még egyszer nem engedheti meg.. Hát, kedves Tölgyes Péter, az én értelmezésem szerint EZÉRT akar Polgármester lenni!! Szép estét kívánok. sverde

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy előző Tuareg cikkel is ezt csinálta. Akkor még posztolhatott ott Gábor.
      Először törölte az eredeti posztot.
      Aztán a saját szájíze szerint kitette újra.
      Mivel kontra produktív eredményt hozott és jöttek az őt bíráló kommentek, ezért aztán törölte az egészet a kukába.

      Nem minősíteném már, mert minősítettem ezért eleget TP-t.

      Törlés