2016. szeptember 14., szerda

Rendszerváltás 2017

Rövid leszek. Elmondom, mit csesztünk el, és azt is, hogyan lehet helyrehozni. 




Orbán csak egy következmény. Hívhatnák Kovácsnak is a Diktátort, vallhatna épp baloldali, vagy akármilyen elveket. Ő csak egy tünet, nem baleset a léte, és országlása, hanem egy 1989-ben bekódolt rendszerhiba megmutatkozása. 1989-ben történhetett volna rendszerváltás, de NEM történt. Elvileg persze igen: az egypárti diktatúrát parlamentáris többpártrendszer váltotta fel. Csakhát a játékszabályokat úgy rakták össze, hogy mégiscsak mindenben a politika maradt az úr, független hatalmi ágak - igazságszolgáltatás, média, miegymás - valójában nem jöhettek létre. A játékszabályok rosszak. Ezek a játékszabályok azt mondják: kerülj választással kétharmados többséggel hatalomra, és onnantól bármit megtehetsz. Ezek a játékszabályok tehát eldobandók.


Ha a Parlament kétharmados többséggel bármikor átírhatja az Alkotmányt, kinevezhet Köztársasági Elnököt, Főbírót, Főügyészt, Főrendőrt, Főmédiást, Főkatonát, Főbárkit, akkor valójában MINDEN és MINDENKI a politika markában van. Semmi meglepő nincs abban, hogy eljött az a Gazember, aki maradéktalanul ki is használja a játékszabályok nyújtotta lehetőséget. Nem volt kérdéses, hogy lesz ilyen Gazember, a kérdés csak az volt: mikor jön el, és hogy hívják. Az 1989-es rendszerváltásunk nem volt az. Nem rakott valódi fékeket a politika kezére, mindazokat, akiknek a feladata a politikai elit felügyelete lenne, épp a politikai elit nevezi ki, innentől meg komolytalan az egész rendszer. Ha én nevezem ki, akinek a feladata az, hogy engem korlátozzon, akkor le is válthatom, ha épp komolyan venné a feladatát. Röhej.


Rendszerváltás akkor lesz, ha a politika felügyeletét ellátó többi hatalmi ágat a Népfelség alá rendeljük. Alkotmányt csak a Nép módosíthat, hatalmas részvételi arányú és többségű népszavazással, Közjogi Főembereket - följebb felsoroltam a leglényegesebbeket - szintén közvetlenül a Nép választhat, az általuk vezetett rendszerek költségvetését pedig Alkotmányba kell rögzíteni, hogy a Parlament ilyen módszerrel se tudjon befolyást gyakorolni a működésükre. Ha ugyanis egy Főbírót nem lehet kirúgni, mert a Nép választotta, akkor ki lehet szárítani: nem ad a Parlament pénzt a bírósági rendszer üzemeltetésére, aztán összeomlik a bíráskodás, lemond a Főbíró, máris újra politikai kézbe kerül az igazságszolgáltatás.


A dolgunk tehát roppant egyszerű. Olyan rendszert kell létrehoznunk, amelyben a független hatalmi ágak VALÓBAN függetlenek. Költségvetésüket Alkotmány garantálja, vezetőiket a Nép közvetlenül választja. Egyszerű ez, mint a faék, átlátható is, eredményes is, nemcsoda, hogy már a felvetése is tiltott gondolat. A mai politikai elit mindegyik fele utálja az ilyesmit. Ők ugyanis szeretik a teljhatalmat, az éppen ellenzékban levők is abban reménykednek: ha hatalomra jutnak, a mostani, mindent lehetővé tevő játékszabályok között szabadrabolhatnak és uralkodhatnak. Hát NEM. A mi dolgunk az: fölébreszteni a Népet, elmagyarázni: nem játékosokat kell cserélni, hanem játékszabályokat, aztán a többi már jön magától.

És meg is tesszük. 



18 megjegyzés:

  1. Nem szeretném, ha okoskodásnak tűnne, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy társadalmi folyamatok kérdésében pontatlanul fogalmazzunk, különösen akkor, ha ebbe a hibában nagyon sokan beleesnek. Magyarországon 1989 a rendszerváltás megtörtént!!! Magyarországnak nem csak a neve, jogállása is Magyar Népköztársaságról, Magyar Köztársságra változott, hanem a politikai rendszere is, egy párti uralomból, többpárti parlamentáris uralomról beszélhetünk. Magyarország gazdasági szerkezete is gyökeresen megváltozott a korábbi csaknem teljes közösségi tulajdon formát, 95 % magán tulajdon váltotta fel. Magyarországon kapitalizmus van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó mondat nem csak érzésem, de konkrét tapasztalatom alapján is sántít! Magyarországon szeretnénk, ha kapitalizmus lenne, de jelenleg "szabad-rablás" folyik maffia felépítésű állami védelem alatt!

      Törlés
    2. :) Hogy te mit szeretnél és mit gondolsz az a te dolgod, de Magyarországon minden társadalmi mutató szerint, kapitalizmus van.

      Törlés
    3. Nem jól tud dolgokat pl. Magyar ország a név. Újra államosítás manapság stb.

      Törlés
    4. Az állam én vagyok, mondá Orbán. Milyen államosításról beszélsz? Milyen dolgokat nem tudok? Ezek csak azért államosítanak, hogy aztán lenyúlják hasznot. Hát nem jársz a Kósa, Matolcsiféle tanfolyamokra, hogy kell a közpénzből magán vagyont csinálni?

      Törlés
    5. Erről van szó! Pont a lényeget hagyták ki az új megnevezésből! A Nép szót! Akkor most ez a rendszer miért is hivatkozik pont a népre? Hiszen már csak Köztársaság, ahol a nép már nem kívánatos. ha az a rendszer Népköztársaság volt, azt jelentette, hogy a nép köztársasága. Ma már a nép csak kellék.

      Törlés
  2. .....csak éppen az új rendszerben a múlt emberei és az általuk kiválasztottak játszanak a saját szabályaik szerint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Független igazságszolgáltatás esetén a mostani parlamenti elit nagyrésze vezetőszáron lenne ;)

      Törlés
  3. A megváltoztatott közösségi forma azt jelentette, hogy vadkapitalizmus formájában lerabolták az országot, akkor és azóta folyamatosan. A másodlagos elosztás lezüllött, nincs szociális biztonság, van viszont oligarha rétegünk, ami a mostani orbáni regnálás alatt már nem fér bele az öltönyébe sem. A szocializmus egypárt uralma sokkal több féket tartalmazott mint a jelenlegi rendszer a korrupcióval szemben.Szijjártó villájában hányszor fért volna bele Kádár villácskája? Mondhatnám nem ezt a lovat akartuk!

    VálaszTörlés
  4. Egyre letisztultabbak a gondolataid, ez tetszik Gábor! Egyébiránt általános érvénnyel ugyan ezt szajkózóm évek óta, azaz nem a pártokkal, szervezetekkel, el-és megnevezésekkel, stb. van soha a probléma, hanem az azokba -jobb esetben valóban delegált - "szolgákkal", és a SZABÁLYZÓKKAL !!!!

    VálaszTörlés
  5. Magyarországon igenis történt rendszerváltás.
    Igaz, a helyes megnevezése gengszterváltás, mert az össze politikai párt, ami talpon maradt, mind-mind a régi MSZMP többedik soraiból kapott vezetőket. Az, hogy egyikük-másikuk rokonszenvesebbnek mímelte magát, alényegen nem változtat. Igenis a NÉPFÖLSÉGRE kell építeni a valóban demokratikus átalakulást és NEM A NÉP FÖLÖSLEGRE!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz, ezek mind egygyökerűek, ahogy Kőrösi Imre mondta. A népfölség viszont ott bicsaklik, hogy a média, mint hatalmi ág totálisan agymosta a társadalmat, és annyira megosztotta, hogy már nem lehet az ötvenes évekbeli viszonylag egységes nemzethez hasonlítani. A médiabefolyás irányítaná, hogy kiket válasszanak meg, hiába lenne "alulról" kinevezett X vagy Y, csak névleges demokrácia lehetne az is.

      Törlés
  6. Magyarországon Demokrácia helyett DEMOCSOKRÁCIA van. Sajnos.

    VálaszTörlés
  7. Az is megérne egy posztot - épp ezen gondolkodtam most - hogy az emberek miért nincsenek felháborodva pl. az Orbán Ráhel által lefolytatott tárgyaláson. Aztán eszembe jutottak az ellenzékiek, akik azt mondják "Orbán Viktor életében egy napot nem dolgozott". Szerintük politikusnak lenni nem munka, azt bárki csinálhatja, és így érthető, hogy akár RÁhelke is, mindenféle felhatalmazás nélkül. Nem számít, egy miniszterelnök által lefolytatott tárgyalásnak (még ha a külső szemlélő számára az kedélyes ebédnek is tűnik), mekkora hazsna lehet, ha mondjuk megállapíodik egy beruházóval, és munkahelyeket teremt, vagy egy kedvezőtlen hitelt kedvezőbbre cserél egy pénzintézet vezetőjével tárgyalva. Azok az ellenzéki értelmiségiek, akik pedig elmagyarázhatnák, hogy attól még, hogy nem szeretjük Orbánt, el kell ismernünk, hogy amit végez, az munka, (még ha nem tartjuk jó munkának, akkor is). Egyszerűen örülnek, amikor Orbánt, vagy a fideszeseket szidja valaki, és az sem zavarja őket, hogy az egyszeri állampolgár alapfogalmakkal sincs tisztában. Olyanokkal, hogy diplomácia (ki képviselheti az országot), többpártrendszer (ellenzékienk lenni nem bűn, és hazaárulás, hanem teljesen legális dolog), parlamentarizmus, adóbevétel, közpénz. Amíg ezek a fogalmak keverednek a fejekben, addig nem csodálkozhatunk azon, hogy az emberek nem kérik számon a politikusokon az általuk elvégzett munka eredményeit (hiszen még csak nem is tartják munkának azt, amit a politikusok végeznek). És ez a nép újra és újra választja Orbánt sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehetséges, hogy ennek mélyén pusztáén annyi van, hogy a magyar néplélek a királyságra van berendezkedve, és egyszerűen nem tud felfogni, értelmezni másfajta berendezkedéseket, ezért aztán törvényszerűen félreértelmezi őket? Ezen pedig nem segít egy idegen nép szellemiségébe jól illeszkedő oktatás vagy felvilágosítás... mert az nem a mienk, és sosem fog tökéletesen feküdni senkinek, aki magyar, akit a gyökércsakrája ehhez a földhöz köt, aki ezzel a tájjal rezeg együtt. Ez a térség eredetileg egy szakrális királyság, nem? Így alkották.


      Törlés
  8. Basszus..Gabi még mindig a saját tengelyed körül pörögsz? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy van. Gerincnek hívják. Keresd meg az értelmező kéziszótárban. :)

      Törlés