2014. december 29., hétfő

Nyílt levél Várady Zsoltnak Orbánbuktatás ügyben

Várady Zsolttal, a január 2-i Operaház előtti tüntetés szervezőjével volt már alkalmam a nyilvánosságban vitázni: a Klubrádió Balkanyar című műsorának voltunk egy órán át a vendégei. Én a mielőbbi Orbánbuktatást, Ő egy új ellenzék létrehozását tekintette elsődlegesen fontosnak. Ideje tisztázni még a tüntetés előtt, hogy megváltozott-e közben az álláspontja, mert a Tömeg abban a hitben van, hogy a január 2-i Operaházi tüntetés az Orbán Rezsim ellen került összehívásra, pedig nagyon úgy tűnik, hogy nem.



Kedves Zsolt!

Nincs azzal baj, ha nem értünk egyet az Ország érdekében megteendő lépések sorrendjében. Én Orbán Rezsimjének mielőbbi eltávolítását tartom mindennél fontosabbnak, Te pedig egy új ellenzéki erő létrehozását. A baj azzal van, ha megtévesztjük az embereket, és az Orbánbuktató hangulatra olyan demonstrációkat telepítünk, melyeknek nem célja a Rezsim mielőbbi eltávolítása. Mindketten tudjuk, hogy a tüntetések meghívóinak szöveges bevezető részét az emberek töredéke olvassa csak el, épp ezért nagy a szervező felelőssége: a Tömeg már sokszor kinyilvánított akaratát a valóságban figyelembe veszi-e. Mert a Tömeg ezt az akaratot spontán módon összefoglalta már néhány rigmusban: Orbántakarodj, Demokráciát, Európa. És minden tüntetésnél ugyanezt mondja, és ehhez ritka esetek kivételével nem kap bátorítást a szervezőktől, ennek köszönhetően pedig nem megy el további tüntetésekre: látványosan elfogyott a kezdeti 100 ezernyi budapesti tüntető, az Operaházi demonstrációra bejelentkezettek száma is 9 ezer alatt van. Persze egy ekkora tüntetés is segít fönntartani a lelkesedést, ha ott a Tömegével azonos akarat jelenik meg a szónokok részéről is, ám tovább csökkentheti az utcára későbbiekben kimenők számát, ha ismét teljesen mást kapnak a résztvevők, mint amiért valójában kimentek.

Operaház előtti rendezvényed meghívójában föltettem egy közvéleménykutatást jópár nappal ezelőtt, amire a résztvevők 10%-a válaszolt, ami pedig messze több mint reprezentatív erejű mintavétel. Lássuk: (nagyításért katt a képre)


A tüntetők 3/4-e szerint az Operaházi tüntetés célja a mielőbbi Orbánbuktatás, 420 ember mondja ezt, míg mindössze 20-an gondolják, hogy az egész elmúlt 25 évnyi politikai garnitúrát kell eltávolítani. Több mint 20-szor annyian akarják leváltani Orbánt, mint akik egy kalap alá vennék az egész elmúlt huszonöt évet.

Ezzel szemben tüntetésed szöveges meghívója így néz ki: (nagyításért katt a képre)






















Itt azonban mindenről szó van, csak épp Orbán, vagy kormányának mielőbbi eltávolításáról nincs. Mondtam korábban, megismétlem: bárki bármilyen célból szervezhet és csak szervezzen is tüntetést, de mindketten tudjuk, hogy a meghívó konkrét szövege éppúgy apróbetűs résznek minősül, mint akár a mobiltelefonos, vagy épp a devizahiteles szerződéseknél: nagyon kevesen olvassák el, és csak akkor reagálnak, mikor a valóságban kiderül, hogy a lényeg az apróbetűkben foglaltatott. Ha viszont a tüntető Tömeg, amelyik abban a hitben van, hogy az általad szervezett tüntetés az Orbán Rezsim ellen irányul, csak a demonstráció során jön rá, hogy ez nem így van, akkor abból botrány lesz, mert tele már a Nép hócipője azzal, hogy más célokra használják föl, mint ami mellett elkötelezte magát.


Jelen állapotban a Te tüntetésed az elmúlt 25 év elutasításáról és egy új ellenzéki mozgalom megalapításáról szól. Ebben van azért egy furcsa motívum: a résztvevők létező politikai identitásának eltitkolására való felszólítás: magyarul ne hozzanak a pártszimpatizánsok zászlókat. Ez elég furcsa elvi kérdés, a jelek arra mutatnak, hogy több párt sem fog ennek eleget tenni, mert épp az a hatalmas, soktízezres tüntetés, amelynek emlékére az operaházit rendezitek, minden létező politikai szervezet zászlóit és transzparenseit beengedte, tán ezért is volt akkor a 100 ezres tömeg. És itt érünk vissza az alapkérdéshez: mi is valójában a tüntetés célja? Mertha valóban úgy van, mint az "apróbetűs" részben leírjátok, hogy az elmúlt 25 év egybemosása, és egy új ellenzéki mozgalom létrehozása, akkor ott valóban nincs helye más szervezetek zászlóinak, de akkor persze más szervezetek szimpatizánsainak sem. Az eddigi tüntetések tapasztalata alapján azonban erősen kérdéses, hogy vajon a pártszimpátiával rendelkezők távoltartása után a bejelentkezett 9 ezer emberből hány is lenne ott valójában. Az egész rendezvényt egy furcsa kettősség uralja: olybá tűnik, mintha az ellenzéki demokrata pártok szimpatizánsaira is igényt tartanátok egy olyan mozgalom megalapításánál, amelynek célja épp ezen pártok elfogadhatatlanná minősítése. És ez nehezen menne, ha a zászlóerdőből kiderülne, hogy mily nagy számban is vesznek részt pártszimpatizánsok ezen a tüntetésen.


Nem is lenne szükség, hogy blogom erejét fölhasználva tegyek föl kérdéseket, ha lenne az esemény fészbuk oldalán bármiféle kommunikáció a résztvevők és a szervezők között. De nincs, nyomokban sincs. Napok óta teszik föl a sürgetőbbnél sürgetőbb kérdéseket a résztvenni szándékozók, de még véletlenül sem jelent meg egy szervező sem, senki semmire semilyen választ ott nem kap. Ennek következménye az, hogy itt vagyok kénytelen Neked föltenni a mindenképp választ igénylő alapkérdéseket:

1. Hajlandó vagy-e a tüntetés tematikáját a Tömeg akaratához igazítani: elsődleges, mindennél sürgősebb és fontosabb célként kijelölni az Orbán Rezsim megbuktatását?

2. Amennyiben nem, tájékoztatod-e erről rövid, közérthető, egyértelmű formában a résztvennni szándékozókat még a tüntetés előtt?

3. Amennyiben ezt sem, milyen módon kívánod föloldani a Tömeg és a szervezők szándéka közti ellentétet a tüntetésen?

4. Szervezőként milyen lépéseket teszel, ha politikai szervezetek saját identitásukat jelképező zászlókkal, transzparensekkel jelennek meg?


Nos, ez a négy legfontosabb kérdés, melyek egyenes megválaszolása képes eloszlatni az Operaházi tüntetéssel kapcsolatban igen sokakban fönnálló, és napról napra elmélyülő kételyeket. Várom válaszodat, akár itt, akár bárhol a médiában.


Üdvözlettel:

Szabó Gábor "Tuareg"


50 megjegyzés:

  1. Nekem a kattra semmi nem történik, nem látom a nagyítandót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jobb klikk a képre, aztán "Kép megnyitása új lapon". Az új lapon egy bal klikk hatására nagyobb lesz a kép.
      Másik módszer: Jobb klikk, aztán "Kép mentése másként", aztán a mentett képet nagyíthatod.

      Törlés
  2. Szia Gábor, jó reggelt!
    Hallottam anno a KR műsorát Veled és Váradival... Ezek után, no meg az eltelt idő még jobban megerősített abban, hogy a kérdéseid költőiek....
    (Csak zárójelben: a képere kattintva még kisebbek lesznek, s nem jelenik meg nyíl, hogy nagyobbíthat lenne!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyíl nincs, mert rögtön teljes képernyőre ugrik.

      Törlés
    2. Gábor Szabó meg jegyzem a pofádat,ha valami ki tör,akkor a listámon szerepelsz,az elsők közt,te nyomorék ingyenélő Zsidó parazita,

      Törlés
    3. Tuareg tőlem lehetsz a a Kuvaiti herceg is,vagy a kalifátus az sem érdekel

      Törlés
  3. Sajnos hatástalan lesz a levél....Sajnos több gyanú is felmerült bennem Váradi urat illetően.1.Saját pecsenye sütögetése.2.Dilettantizmus.3.Orbán pecsenye sütögetése.(Ne adja Isten!)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Szia, Gábor! Azt hiszem én is, hogy Várady Zsolt nem fog válaszolni a nyílt leveledre, de ez nem is lep meg. Elég lesz annyi, hogy akik olvasnak, majd felhívják egymás figyelmét az írásodra. Aztán lesz min gondolkodniuk. Nem is értem, hogy képzeli ezt a "pártzászlót, pártszimpátiát kifejező egyéb tárgyakat ne hozzon senki"--dolgot. A 25 év egybemosásáról nem is szólva. Az már mindennek a teteje! Akik elolvassák az " apróbetűset" is, nem fognak elmenni. Aztán majd ráfogják a hideg időre? :(( Remélem, akik részt vesznek a megmozduláson, a Kossuth téren kötnek ki ismét. Egyszer már észrevehetnék a szervezők, ami kiböki szinte a szemüket.

    VálaszTörlés
  6. Tegnap a tüntiszervező oldalon már szétszedték egymást a kommentelők! Senki nem ért egyet semmiben! Ahogy írod, Gábor, szervező még véletlenül sem szólt bele a vitába!!! Nekem nagyon erős a gyanúm, hogy ezzel a tüntetéssel csak le fognak járatni minden eddigi és jövendőbeli megmozdulást, ezzel orbán malmára hajtva a vizet! Mire jó ez? Most az egyszer remélem, észhez térnek az emberek, és nem mennek el!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valami itt nagyon nem kerek. Tisztábban látnánk, ha ismernénk a szervezők pártszimpátiáját...

      Törlés
    2. Minden demonstrációt Orbán emberei igyekeznek a befolyásuk alá hajtani. Mindenhol ott nyüzsögnek és végzik a feladatukat. A fellazítást, dezinformációt stb.
      "Oszd meg és uralkodj!" Orbán ezt kiválóan alkalmazza.

      Törlés
  7. Nagy kérdés, hogy mire játszik Várady? Ismerjük korábbi politikai identitását? Így lehet zsákutcába vinni egy nagyon fontos politikai célt. Van az a pénz...

    VálaszTörlés
  8. Szinte minden eddigi tüntetésen ott voltam, de egyetértek Gáborral, hogy ez így nem mehet tovább. Én elhiszem Váradynak, hogy ő úgy gondolja először új ellenzék építésére van szükség, de akkor azt tényleg világosan mondja ki. Szeretném, ha lenne ilyen, de ezt az utcán nem fogja tudni megtenni. Az nem arra való. Amennyiben nem derül ki egyértelműen a 2-i tüntetés tematikája, célja, vagy abban nincs benne hangsúlyosan a maffiabanda puccsának visszafordítása - legelőször is az ő elzavarásukkal - NEM megyek 2-án tüntetni!

    VálaszTörlés
  9. Szinte minden cikkedet elolvastam, ép ezért merül föl bennem a kérdés, miért nem te szervezed a tüntetéseket! Talán nagyobb eredményeket érnénk el, és hamarabb célhoz érnénk!

    VálaszTörlés
  10. Remélem Várady úr nem úgy fog reagálni mint az általa már (nem minden alap nélkül) mellőzhetőnek tartott, jelenlegi politikai elit.
    Akik mint tudjuk Tuareg eddigi valamennyi felhívása elől a homokba dugták a fejüket (néhány kivételtől eltekintve).

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi a cél a tüntetésről a pártjelvények eltiltásával? Szvsz azt akarják láttatni, hogy ez a többség elutasítja az összes eddigi pártot. Hogy ne csalfa látszatokra épüljön egy új mozgalom(párt?), annak egyetlen módja van: igenis mindenki vigye magával a pártjelvényeit...:P (Szvsz PuZsu)

      Törlés
  12. Gábor !
    Mondj all in-t, - tedd föl ezt a posztot a szervezők fészbukk oldalára ! Mernek-e vajon csendben maradni?
    Más! Nagyon nem tetszik hogy már Te is azt a kifejezést használod, hogy a "...te tüntetésed..."
    Lassan üzletszerü tüntetésszervezőkkel van dolgunk, aki egymással rivalizálva pontosan azt a tömeget qarják le, akik számától függ egy másik szervezővel szembeni "győzelmük" Egy éve hasonlót játszott mesterházi Fletóval, meg Bajnaival...
    Ha ez igy megy tovább, és az USA vsgy az EU nem tol be valami komolyat, szégyenszemre már csak simicskáékban bizhatunk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem véletlenül használtam ezúttal a "Te tüntetésed" szópárt ;) És fölraktam a fészbukjukra is ...

      Törlés
  13. A kérdések nagyon jók és nagyon kellene Várady válasza. Bármelyik párttagban, támogatóban és szimpatizánsban felmerülhet, hogy persona non grata-vá nyilvánítják és esetleg nyilvánosan "megszégyenítik". Én pl. DK-s támogató vagyok és nagyon nem tetszene, ha pl. azt hallanám, hogy Gyurcsány takarodj! Remélem megérti Várady, hogy az ellenzéki pártokat támogatók, nem vállalják a "biodíszlet" szerepét?!

    VálaszTörlés
  14. "tömeg akarata" = 460 ember

    Szerény megjegyzés: Magyarországon pontosan akkor lesz kormányváltás, amikor már nem lesz MSZP és DK. Amíg ők a Jobbik uralják a két ellenzéki térfelet és elszívják a levegőt a normális pártok elől, addig esély sincs Orbán leváltására.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak szólok, hogy a "normális pártok" pontosan attól lennének normáliask, hogy nem lehet "elszívni előlük a levegőt". Mégis, hogyan gondolod? Tudatmódosító tablettákkal kezelik azokat a milliókat, akik oda szavaznának? A szocik és a dékások valóban hülyék, mert négy ilyen év után bő kétharmaddal kellett volna megnyerniük a választást, de ez egy másik ügy.

      Törlés
  15. Én is utálom magamat, hogy nem tudom megállítani a kezemet mikor ilyet írok: Ez az írás tényleg nagyon jó most, minden gondolatával egyetértek!
    Ezeknek a fiúknak eszük ágában sincs leváltani Orbánékat! Csak az ellenzéket akarják leváltani!
    Egyre gusztustalanabb amiket leírnak, de örülök neki mert ez által mind többen ismerik fel a tüntetésszervezők valódi arcát! Ezek még koronaőrnek (mint Habony! :-) ) se alkalmasak, nemhogy képviselőnek!

    VálaszTörlés
  16. Tisztelt Gábor!
    Kezdtek abba a kérdésben teljesen elmerülni, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?!
    Mind ketten egyről beszéltek, de még is megosztjátok a kormány buktatói akarókat!
    Érdemes lenne végig gondolni, ha Orbán bukik, akkor egy kellően meg nem szervezett ellenzék (vagy egy új párt megalakítására, nem e túl kevés idő marad) a Jobbik ölébe hullik a hatalom! Ez pedig a legnagyobb bűn lenne szerintem!
    Egyeztetést és egyeszséget minden áron!!!

    VálaszTörlés
  17. Ne tüntessenek a rasszisták, a nácik, a cigányok, a fasiszták, az antiszemiták és a zsidók!
    Ne tüntessenek az ateisták, a hívők, a zorbánhívők és a határainkon túl élő magyarok se!
    Maradjanak otthon a különféle pártokhoz tartozó honfitársaink a köcsög zászlóikkal együtt!
    Ne jöjjenek tüntetni a maffiaoligarcha tagjai, mert ellenük tüntetünk!
    Így akarunk változást, úgyhogy minden hazájáért tenni akaró árja magyar honfitársunkat várjuk, akik nem tartoznak a felsorolt csoportokba!
    Fentiek értelmében én úgy döntöttem, hogy a tévén keresztül számolom meg hány „magyar” van hazánkban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igy fogok ezentúl én is tenni!!! Mindig ott voltam, ahol kellett, elbotorkáltam, hogy többen legyünk!!! A jan.2-i tüntetésre nem mi akik esetleg merünk pártokat támogatni, hanem az ifjú titánok telepednek rá!!! Mi ott voltunk, az eredetin és csodás élmény volt a Nagymező u.kereszteződésében együtt, becsületes emberekkel, tisztességes szándékú politikusokkal!! Oké, csináljatok, amit akartok!!

      Törlés
    2. Értelek, sőt megértelek Judit, de szerintem el kell menni és világossá tenni sippal, dobbal, dudaszóval, hogy nem biodiszletnek mentünk oda ! Meg kell értetni az "én tüntetésem" szervezőivel, hogy nekik kell követni a "nép" akaratát, szándékát, nem pedig a tömegnek kell az ő igényeiknek megfelelni ! Ezt nem hallotta meg mesterházi 2013.okt.23.-án, s mi lett belőle...

      Törlés
  18. Azzal, hogy kiléptünk az utcára és kifejeztük nem tetszésünket ezzel az alávaló egomániás rendszerrel szemben politizálókká lettünk. Civil demonstrálóként az utcán elértünk a falig, s most el kell dönteni hogyan tovább? Választ kell adni, nemcsak az utcára kivonuló tízezreknek, hanem a önhibájukon kívül otthon maradottaknak is. Ki kell nyitni az ajtót minden demokratikus erőnek, pártnak, hiszen csak együtt erőt mutatva tudjuk a rendszerváltást kikényszeríteni. Ma már nemcsak a maffiaállamról, hanem ettől sokkal többről a "fasisztoid" rendszer bebetonozásáról döntünk jan. 2-án. Civilek közül is ki kell hogy nője magát új politikai vezető formálódva a jelenlegi demokratikus erőkkel. Külön-külön eltűnünk a süllyesztőbe, s vele együtt hazánk is hosszú időre orbánista ellentmondást nem tűrő, hataloméhesek kezébe maradunk.
    Ez a tét !

    VálaszTörlés
  19. Kedves Tuareg!
    A felmérésed nem reprezentatív. A reprezentativitás nem csak a mintamérettől, hanem annak összetételétől függ, ami fölött a fb-on nincs kontrollod.

    Az már rég rossz, ha egy tüntetés fb szövege olvasatlan, kisbetűs rész. Akkor a "néppel" van probléma, ha így (meg)vezethető.
    Te továbbra is népet akarsz vezetni ilyen vagy olyan módon, míg Várady azt mondja, h ezzel a "népvezető" mentalitással szakítani kell és nem pártoktól, nevektől várni a jót. Ezért nem kellenek pártok sem a tüntetésre, mert ez pont arról szól, hogy ezektől a jelenlegi pártformációktól kell megszabadulni. És saját, felelős, kisbetűs részt is olvasó, gondolkodó emberek kellenek. Emberek és nem pártok, legalábbis nem a mostaniak. Ez a civilségről szól, ott pedig nincs pártoknak helye. Amelyik párt ezt nem érti meg, az nem érti a civilséget. Jöjjön csak el minden DK-s, ha egyetért a civil mozgalommal, de ne zászlók alatt, ez pontosan nem a zászlókról szól.

    Más: szerintem visszataszító, ahogy telespammeled és demagóg cikkekre használod fel a tüntetés fb falát. Persze lehet és kell is kérdezni a szervezőktől és válaszolhatnának is,ebben egyetértünk. De ez nem rólad szól. Jelenleg tevékenységed megosztó hatással van. Természetesen ez jogodban áll, de kérlek fontold meg hol és miért kommunikálsz és annak mi a hatása, akár a saját céljaidat érintően is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szóval én röhögnék, ha nem lenne ennyire katasztrofális..A szervezők nem követelnek egyebet, mint azt, hogy bárki, aki velem együtt, úgy véli, hogy a ma uralgó halmaz nem a nemzet érdekében teszi, amit tesz, és netán ez ellen a puszta jelenlétével demonstrál, gondosan titkolja el, ad absurdum tagadja le, hogy hova tartozik. A szervezőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy GYF ma az egyetlen vezető politikus, aki //nem éppen hibáktól mentesen// következetesen a nemzet érdekét helyezi első helyre, következetesen a maga által -általam is- egyedülinek tekintett cél érdekében dolgozik, jelesül azért, hogy ezer év periférán töltött idő után Európa legyünk,és adottságaiból adódóan azokat is maga mellé /pontosabban, mert ebben a honban élünk, mögé/ tudja állítani, akik nincsenek tisztában azzal, mit is akarnak, csak azzal, hogy mit nem...A szervezők ebből adódóan minden pozitív törekvésük ellenére súlyos hibába esnek: távol akarják azokat, akik nyíltan felvállalják hovatartozásukat, vagyis azokat, akik - GYF és a DK vállalt híveiként- nem pusztán azt deklarálják, mit NEM akarnak, de - szemben a túlnyomó többséggel - azt is vállalják, MIT AKARNAK.....ezzel nem gondolnám, hogy saját kivagyiságuk okán, de mégis, éppen azokat akarják kirekeszteni, akik a jelenléten kívül, részt vállalnának a mai rezsim leváltásában...

      Törlés
  20. Egyetértve 20:17 Kiddel és 13:17 Vágó Györggyel azt gondolom, hogy ez már nem az a klasszikus párt-párt elleni tüntetés.
    Meg kell érteni, hogy a Civilek civilként kívánnak tüntetni. Az az elégedetlen tömeg, amely most elérte a kritikus (lázadás) pontját nem egyenlő azokkal, akik valamely ellenpárt érdekében tüntettek ezidáig (valljuk be ugyanolyan eredménytelenül mint a jelen civil tüntetések).
    A nagy különbség a kétféle tömeget megmozgató tüntetés között az, hogy a civilek éppen azért nem kérnek az elmúlt 25 év pártjaiból, mert ezek csak kárára voltak az országnak.

    Ha alaposan bele gondolunk, akkor ahonnan indult ez az ország és ahová most benavigálták abban éppen a 25 év töketlen, de kapzsi, egymás ellen uszító pártok vették ki aktív/passzív részüket. Mindeközben mi civilek folyamatosan azt látjuk, hogy gyakorlatilag mindegyik párt emberei nem igazán az ország, hanem a pártos érdekcsoportjaikat képviselik elsősorban.
    -- Mellesleg pedig éppen ezek a pártok ezt a tehetséges országot a vegetáció szintjére züllesztették. --

    Szóval akkor, amikor valaki (pl Kuncze) sértődötten azt mondja, hogy ő bizony a 25 év során sokat tett, akkor azt kell válaszolnom, hogy nem eleget és talán sokkal inkább magadnak tetted amit tettél semmint az országnak. Elég ha csak arra figyelmeztetem a tisztelt jobb/bal urakat, hogy tárjuk már fel a titkosított dossziékat, vagy vizsgáljuk meg adózási oldalról a fura meggazdagodásokat, ekkor (milyen érdekes) összetartanak a 25 év pártjai és nem hagyják ezeket napvilágra hozatni.

    Szóval sem DK, sem MSZP, sem Jobbik, sem más párt nem lehet kifejezője annak a szellemi akaratnak amit a civilek képviselnek. Itt nem ideológiákról álnézetekről van szó. Ez nem az a dimenzió.
    Ennek a síknak van jobb és baloldala de van alsó és felső oldala is !!!
    Nos ebben ezek a levitézlett pártok az (origó alatti) alsó negatív tartományban helyezkednek el. Mert az igazi jobb és baloldal nem lop, nem korrumpál, nem osztja meg a népet, hanem az ország dolgait igyekszik előre vinni a pozitív tartományban. (Úgy mint a németeknél, vagy más civilizált országban teszik ezt.)

    Most még ezek a civil mozgalmak (akár jobb, akár bal érzületűek) csetlenek botlanak még szervezetlenek, de ez nem marad sokáig így.
    Új kor hajnalán állunk és lassan jó lenne mélyen elgondolkodni és eldönteni néhány párt-lojálisnak, hogy kiket és miket is képviselnek szeretett pártjaik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Szóval sem DK, sem MSZP, sem Jobbik, sem más párt nem lehet kifejezője annak a szellemi akaratnak amit a civilek képviselnek. Itt nem ideológiákról álnézetekről van szó. Ez nem az a dimenzió.
      Ennek a síknak van jobb és baloldala de van alsó és felső oldala is !!"

      Oszt' eleje meg vége van-e, kedves bátyám?

      Törlés
    2. Van, de némi matematikai tudás szükséges.
      Elmagyarázom!

      Képzelj el egy sík koordináta rendszert. Ebben a rendszerben az abszcissza (x vízszintes tengely) képviseli a pártok irányultságát. Jobb és bal sík tartományok.

      Viszont az ordináta (függőleges y tengely) mutatja meg azt, hogy ezek a pártok a térsík pozitív konstruktív vagy negatív destruktív oldalán mozognak.

      Amit ezzel magyarázni akarok az az, hogy Magyarországon bármely eddig képződött párt, iránytól függetlenül a destruktív volt. Nem az ország előre vitelére koncentráltak, hanem a személyes ambíciók kielégítése, a hatalom megszerzése, az ország kárára való vagyonosodás volt a fő cél.
      (Országunk a rendszerváltás pillanatában nem állt rosszabbul mint a többi átalakuló keleti országok. Elsők voltunk szinte minden területen az összehasonlításokban.
      Csak végig kell böngészni a statisztikai kimutatásokat. Azonban azok a pártok amelyek ráültek erre az országra tönkre tettek mindent, ami csak elképzelhető. Ezek a pártok például az ország termelő erejét magánvagyonokká alakították át. A módszer jogilag talán helytálló volt, mert úgy alakították a törvényeket, de erkölcsileg gyalázatos. )
      Szóval akkor, amikor arról beszélünk, hogy megújhodás vagy restauráció, akkor inkább az előző, mert a pártok már bizonyították alkalmatlanságukat.
      Személy szerint én semmilyen körülmények között sem hinnék a DK/MSZP/EGYÜTT/FIDESZ stb.. képviselte emberekben. Ezek leszerepeltek !

      Visszatérve a kérdésedre, az "elejére" választ adtam.
      A "vége" pedig a civil szerveződés összefogásától, józanságától, kitartásától függ. Nem utolsósorban attól, hogy ebben a koordináta rendszerben a civilek mennyire lesznek képesek a pozitív (y tengely) tartományban tartósan hitelesek maradni.

      Törlés
    3. Hát ez így annyira demagóg, hogy Goebbels, akarom mondani Lázár propagandaminisztériuma sem találhatta volna ki szebben. A baloldali kormányok nem voltak hibátlanok, de azért csak negatívumokat látni több mint ferdítés: hazugság. Azt írod, hogy "Országunk a rendszerváltás pillanatában nem állt rosszabbul mint a többi átalakuló keleti országok. Elsők voltunk szinte minden területen az összehasonlításokban." Ez így messze nem igaz, a szlovének és a csehek mögött mondjuk harmadikak voltunk, messze lehagyva a lengyeleket és a szlovákokat, a románokról, bulgárokról és a baltiakról nem is beszélve. Ezt a helyünket lényegében egészen 2010-ig megtartottuk, azt is figyelembe véve, hogy az egész térségben recesszió volt és mi nagyjából úgy csúsztunk le, mint a többiek. Picit talán erősebben, mert a fidesz aknamunkája miatt a nagyrendszerek reformjáról és a közigazgatási reformról végül le kellett mondanunk. De a lényeg: a szoci kormányok - minden hibájukkal együtt - hozták a régió átlagát. Az más kérdés, hogy erről az eredményről azért hallgat mindenki, mint szar a fűben, mert akkor Gyurcsányt lem lehetne legyurcsányozni, márpedig a szocik stratégiája (már amennnyiben ilyesmi létezik) abból áll, hogy Gyurcsánytól minél távolabb pozicionálják magukat (retrospectíve is). Az egész magyar Orbán-ellenes világ benyalja azt a rohadt fideszes hazugságot, hogy a szocik csak loptak meg sanyargatták a népet. Ez messze nem igaz, és korrekt szituációkban nem is lenne tartható állítás, csak ebben az országban mindenki játsza a hülye agymosottat, az ellenzék is (nota bene, Gyurcsány is...). Az más kérdés, és jól meg kellene vizsgálni, hogy akkor tulképppen a szocik közül ki lopott, mennyit lopott és az a zsozsó hogyan vándorolt a Leisztinger- uradalomba és a Simon-uradalomba és egyéb uradalmakba, amiknek a nevét még nem tudjuk. A szocik, ahelyett, hogy a pártot megtisztitották volna ezektől a szennyes ügyektől, inkább kollektíve magukra veszik az egészet és nyomják a tizenhárom százalékos elfogadottság terhét. Azt ők tudják, hogy ez nekik miért jó, de attől még nekünk meg kellene próbálnunk pontosan emlékezni arra, hogy igazából mi is történt, ahelyett, hogy elolvasnánk a fideszes propaganda hazugságait és szórakozottan rábólintanánk.

      Törlés
    4. Az „annyira demagógiám” a következőkből táplálkozik (neked ajánlott oldalakkal):

      Sárközy T: Magyarország kormányzása 1978-2012 (265-274; 315; 317; 320; 329-332;)

      Vanicsek M: Elosztásos privatizáció (113 oldaltól (vagyonátadások); 149o. (KRP))

      Laky-Neumann-Boda: A privatizáció foglalkoztatási hatásai (92 o; 104 oldaltól; 122 oldaltól)

      Röhrbock I: A PHARE támogatás és a privatizáció Magyarországon (teljes)

      Ferber K: Érdemeink beismerése mellett ( teljes, de kiemelve: a 14, a 15 és a 16 fejezetek)

      Andor L: Eltévedett éllovas (teljes, de kiemelve: 155 oldaltól 190-ig)

      Kondor A Cs: Iparpolitika és Budapest a Kádár korszakban (teljes, de a végén sok adatokkal)

      Czike L: Magyarország privatizációja (többször olvasva, nagyon ajánlva: 193 oldaltól)

      Gazdag L: Magyarország úttévesztése (a rendszerváltás közgazdaságtana) (Teljes olvasat, kedvcsinálóként kiemelve egy idézet a 99 oldalról: „ Ez egyszerűen hazaárulás volt, amit ezek csináltak a mezőgazdasággal”

      W Hirn: Kína a nagyfalat (62 oldaltól, 68 oldalig)

      Garai L: Globális rendszerváltás (257 oldaltól végig)

      Ferge Zs: Vágányok és vakvágányok a társadalom politikában ( végig, de statisztikák a 157. oldaltól 169-ig)

      És még akkor, hogy demagóg legyek nem vettem ide a Debreceni József, Paul Lendvai féle könyveket, valamint Lengyel László és Pünkösti Árpád féle írásokat.

      Jó tanulmányozást antidemagóg barátom!

      Törlés
    5. Ezeket már ronggyá olvastam. Valami újabb nincs?

      Törlés
    6. Hmmm.
      Ezekből 3db az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő kiadványa. Nem éppen könyvesbolti példányok. Azért az meglepne, ha ezeket olvastad volna. Bizonyára tudnál belőlük idézni rövid idő alatt, csak hogy bizonyítsd a tárgyban szerzett antidemagógiát. Egyébként pedig ezen könyvek elolvasása után érthetetlen számomra bármely értelmes ember párthoz kötődő lojalitása. Ez nem személyeskedés akart lenni!

      Törlés
    7. "Ezekből 3db az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő kiadványa. Nem éppen könyvesbolti példányok. "

      Antikvárban vettem, számla nélkül, úgyhogy nem szívesen szellőztetném az ügyet..

      Törlés
    8. Kívülről szemlélve úgy tűnik, hasonló forrásokból hasonló következtetéseket vontatok le, és mintha mindketten a "színektől" független tartalmi értékelés mellett érvelnétek :-)
      Például:
      Henrik: Személy szerint én semmilyen körülmények között sem hinnék a DK/MSZP/EGYÜTT/FIDESZ stb.. képviselte emberekben. Ezek leszerepeltek !
      Zoltán: ebben az országban mindenki játsza a hülye agymosottat, az ellenzék is (nota bene, Gyurcsány is...)

      Kíváncsi vagyok, az alábbi idézetről mi a véleményetek?

      ---
      A demokrácia szó jelentése: a nép uralma, valójában azonban vajmi kevés köze van ehhez a jelentéshez, hiszen egy városállamnyi, közvetlen életközösséget alkotó, azonos vallású, nyelvű, nemzetiségű embercsoportnál nagyobb méretekben mind a „nép” mind pedig az „uralom” jelentése azonnal homályossá válik. A modern demokrácia nem más, mint a gyakorlati (pénzügyi) hatalom elválasztása a látható (politikai) hatalomtól, a felgyülemlő társadalmi feszültségek levezetésére rendszeres, szabályozott „polgárháborúk” szervezésével, amit parlamenti választásnak neveznek.

      Mindezek során a gyakorlati hatalom birtokosainak (bankok, befektetők) uralma töretlen, sőt... Csak egy gyors példa: a politikai pártok támogatottsága nagyban függ a médiában való megjelenésüktől: reklámok, szakértők, tanácsadók, felmérések – hatalmas, és igen drága ipara van a hírverésnek. A média birtokosai (a demokrácia védelmének érdekében) természetesen nem politikusok, hanem „civil” hatalmasságok, lényegében ugyanazok, akik pénzt adnak a pártoknak arra, hogy a kampányaikat finanszírozzák. A politikusok pedig szorgalmasan hirdetnek, vásárolják a szakértőket, tv-reklámokat, plakátokat és műsoridőt, és így a támogatást valójában kifizetik ugyanazoknak, akiktől kapták, csak közben elkötelezetté is váltak.
      ---

      Ha ez így van, mi mást várhatnánk, mint amit tapasztalunk?

      Törlés
    9. Az a véleményem, hogy a való világon (pardon, Való VIlágon) nincs értelme tankönyvi definíciókat számonkérni.

      Törlés
    10. Ezzel teljesen egyetértek, de nem a "tankönyvi definícióra", hanem a "közhiedelemre" gondoltam.

      Az "istenadta nép" általam ismert, itt is olvasható megnyilatkozásai szerint úgy véli, a demokrácia azt jelenti, hogy az óhajai teljesülnek, ennek megfelelően ha kivonul százezrével, akkor "rendszert vált". Ez történelmi ismereteim illetve a jelenkori események tapasztalatai alapján alapvetően téves, ezért jogos egy gyökeresen eltérő definíció felvetése, amely azonban magyarázza a tapasztalatokat. A véleményedet erre az alternatív definícióra, és a működésére felhozott példára kérem, amely ha elfogadható, akkor az utcai parádézásnak nincs sok értelme.

      Hozzáállásod alapján feltételezem, a tézis-antitézis-szintézis "szentháromságot" nem kell bemutatnom (bár édesapám a negyedik "protézis" fázist is hozzátette, mai fejemmel teljesen jogosan: ha sokat filozofálsz, kiverik a fogaidat).

      A "hatalom" mindenkori tézise, hogy a tömeg egyszerű, zsigeri módszerekkel távvezérelhető. Erre épült a kommunista rendszer, amely ellen Orbán Viktor a "Demokrácia, Európa, XXXTakarodj" jelszavak mentén (egy sokkal támogatóbb világpolitikai környezetben), az akkori rendszerváltás szószólója volt. Aztán (évezredek óta pontosan ismert és leírt fejlődési folyamat során) önmaga ellentétébe fordult, most ő képviseli a "hatalom" tézisét, és Tuareg az antitézist - pontosan ugyanazokkal a jelszavakkal.

      Ez nem előre lépés, hanem körhinta. "Előre" a szintézis van, a folyamat megértése és ezáltal való kiemelkedés a mókuskerékből - viszont ez a tanulság az álmodozó tömeg szintjén nem értelmezhető. Íme a 22-es csapdája...

      Törlés
    11. Igen, tudom, hogy milyen kapitális hülyeségek vannak közforgalomban a demokráciáról. Én úgy látom, hogy a demokrácia egy érdekegyeztetési mechanizmus, ami abban különbözik a többi hasonlótól, hogy a partnerek ab ovo egyenlőek. A pártok feladata az, hogy az alapvetően értékalapú szövetségek képviseljék a társadalom csoportjainak partikuláris érdekeit és ezek között egyeztetve megözelítsék a mindenkori optimumot az erőforrások elosztásának a kérdésében (merthogy végsősoron erről lenne szó).
      Úgy gondolom, hogy normális üzemmenet esetében valóban nincs sok értelme "ha kivonul százezrével". A tüntetések és a politikai sztrájk mint eszköz akkor kerülhet képbe, ha a hatalom megsérti a játékszabályokat (vagy mint esetünkben: átírja azokat a saját szükségletei szerint). Ezért most indokolt hogy a politikai harcot kivigyük az utcára is. De azt hiszem (néhányunkkal ellentétben), hogy nem az a lényeg, hogy a parlamentben vagy az utcán folyik a harc, hanem az, hogy vannak-e polgárok, akik érdekeiket helyesen felismerve képesek értékalapú politikát folytatni. Közép-Európában a polgárságnak a története tele van kudarcokkal és ellentmondásokkal, de él. A nagy kérdés az, hogy az Orbán-rezsim elleni tömeges elégedetlenséget képesek leszünk-e konvertálni egy polgári forradalomba.
      A fentiekből talán kiderül, hogy nem tartom tragédiának, ha a gazdaság szereplői (egyebek mellett a sokat szidott "bankok és befektetők") is részévé válnak a folyamatnak, de fontosnak tartom, hogy szerepvállalásuk nyilvános legyen és jogilag jól szabályozott. Hosszab távon ez az ő érdeük is, de mint ahogy a tömeg, ők is nehezen ismerik ezt fel. A politikának azért kell(ene) bölcsebbnek és előrelátóbbnak lennie, hogy saját érdekükben korlátozza mind a "bankokat és befektetőket" mind a tömeget.

      Törlés
  21. Szerintem ez egy műbalhé. Több oldalról is. Tuareg azt mondja, hogy a fődolog az Orbántakarodj. Váradi (Tuareg interpretációjában) azt mondja, hogy a födolog egy "új ellenzék" kialakítása.
    Én meg azt mondom, hogy ez így külön-külön marhaság (pláne egymás ellen). A fődolog a kettő együtt. Ugyanis, ha nincs hadrafogható politikai ellenzék, akkor az Orbánbuktatás legjobb esetben is anarchiába vezet (kevésbé optimális esetben eredményezheti mondjuk a szélsőjobb hatalomra kerülését - majd ők nem fognak azon hisztizni, hogy készen állnak-e a kormányzásra, mint Gyurcsány tette nemrég). Várady viszont ott téved, hogy majd ők képesek lesznek egy vadiúj, majdnem szűz politikai gartitúrt előhúzni a cilinderből, ami ráadásul minden polotikai-kormányzati tapasztalat nélkül ki fogja rángatni a szarból azt a Magyarországot, amit majd azután kapnak a nyakukba,hogy Orbánék önként vagy börtönőri segédlettel elhagyják a sűllyedő hajót. Rossz hírem van. Mindenkire szükség lesz. Tuaregre, Váradyra, Gyurcsányra, ha nincs szerencsénk, még a szocikra is. És nem egyszerűen az egymásra utaltság okán, hanem azért is (elsősorban azért), mert a rezsim lebontásának a folyamata egyben egy tanulási folyamat is lesz, kell hogy legyen a magyar társadalomnak és a demokratikus politikai erőknek: a "senki sem kap meg mindent, de mindenki kap valamit", a nem zéró-összegű játékok tanulásának a folyamata. Amíg ezt a leckét fel nem mondjuk tisztességgel, Orbán itt fog ülni a nyakunkon, akár szeretjük, akár nem. Aki nem együttműködésben gondolkodik, az Orbán diktatúrájának a fennmaradásában gondolkodik. Tudom,, hogy ez ellen mi a szokásos érv; erre csak annyit: az együttmúködés nem azt jelenti, hogy minden idiótát beveszünk a buliba (lásd Fodor Gábor független parlamenti képviselő...). Csak a megfelelő, összemérhető politikai teljesítményeket felmutatók együttműködése hozhatja el Orbán bukását. Nem véletlenül ügyel arra, hogy az ellenzéken belül ez nehogy bekövetkezhessen.

    VálaszTörlés
  22. Na jön a törvény ökle. Mint várható volt…
    Gulyás Gergely:
    "bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen, de a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak."
    http://hvg.hu/itthon/20141231_Nem_a_tuntetesek_miatt_de_hozzanyulna_a_g

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várható volt. Teljesen elgaloppírozzák magukat, és csak öntik az olajat, öntik... Nem lesz ennek jó vége.
      Sorozatos megnyilvánulásaikban egyre inkább kilóg az a lóláb, h ők nem bánnák a balhét. Mivel a harc a lételemük, az ellenségkeresés meg is fogják találni. Azt hiszik, h evvel irányíthatják a dolgokat, pedig így lavírozzák magukat egyre reménytelenebb és persze az egész országot egy egyre robbanásveszélyesebb helyzetbe.

      Törlés
    2. Lehet, hogy ideje lenne közkincsé tenni egy listát a parlamenti képviselők és a minisztériumi főemberek lakcíméről?
      Ha már elintézték a visszahívhatatlanságukat legalább"interpellálhatóak" lennének a választóik által.

      Törlés