2014. november 8., szombat

Rózsa, tövis nélkül

Sokan várják tőlem, hogy Váradi András halálához hasonlóan reagáljak Rózsa Milánéra. Milánról írni kell, mert egyszerűen annyira jelentékeny ember, hogy nem lehet nem írni Róla, de ezúttal hallgassunk a barátaira: valóban öngyilkos lett. 




Én erről a regnáló Narancsbandáról bármit el tudok képzelni, és aszerint is szoktam Hozzájuk állni. Ezeknek minden belefér, ez Maffia, itt nincsenek erkölcsi gátak, csak érdekek, és parancsok. Épp emiatt vagyok abban biztos, hogy Váradi András Alcsúti Juhászt nem baleset érte, és épp ezért hiszem el, amit Milán barátai egybehangzóan mondanak és kérnek: ezúttal ne keressünk közvetlen kapcsolatot a Hatalom, és a megrázó haláleset között: egyszerűen Milánt nem merték volna megölni. Mondom: közvetlent ne, mert közvetve aztán nyugodtan, sőt: ebben az országban hullanak az emberek a kilátástalanságtól, a Hatalom által tudatosan fönntartott depressziótól, és minél inkább a lélek embere valaki, annál inkább megviseli az egész országot átható Narancsbűz. Ha pedig a közéleti szereplőinkből olyan ikont keresünk, akinek tisztaságában, mély lelkületében biztosak vagyunk, akkor az épp Rózsa Milán. Ha Váradi András azok jelképe, akiket a Hatalom gátlástalanul elüt, akkor Milán azon százezrek szimbóluma, akiket a Hatalom lassú halálra ítél azzal a mindennapokat mérgező tevékenységgel, amit az Orbánbanda kormányzásnak hív. Írtam már korábban: ebben az országban holokauszt zajlik, aminek célpontjai a cigányok, a rokkantak, az elesettek, mindenki, aki nem hajlandó felvenni a szabadrablás erkölcsét hirdető Narancsmezt.


Rózsa Milán az életével mutatta meg mindannyiunknak, hogy a Nagysághoz nem kell celebbé válni, és hogy az életkor sem szempont a tettek megítéléseben. Biológiai értelemben fiatalként olyan bölcsen képviselte az általa fölvállalt Ügyeket, hogy senki nem vette észre rajta: Kölök még ez a Srác. Vannak kortalan emberek, nem vagyok hívő, de annyit azért tudok, hogy valami olyasmi habitusú ember lehetett a Názáreti, mint a Milán. Egyszerűen Bölcs, mert olyannak született, és bátor, mert az általa fölvállalt harcokhoz emberfölötti merészség szükséges. Kizárólag olyan Ügyeket képviselt, amik a létező magyar viszonyok között a többségi állásponttal szemben álltak, és mégis mindahányan tudhatjuk, és a történelem is igazolni fogja: Neki volt igaza. Melegjogok, antirasszizmus, általában is a kisebbségek és elesettek védelme, és terepen az első sorban, legelsőként. Az ország akkor ismerte meg, mikor a Fidesz Székháznál az exmunkásőr Narancsgyökér "savasbácsi" megfenyegette Milánt, Ő pedig azzal a szeretetteljes türelemmel nézte a bekattant Orbánfant, ahogy a Názáreti nézhette annak idején az Őt keresztre feszítő római katonákat: bocsássunk meg az öregnek, nem tudja, mit cselekszik.


Az a kép él Milánról mindannyiunkban, és az a kép annyira átható, hogy belénk égjen egy életre: a türelmesen végtelen erkölcsi és szellemi fölény, maga a Humánum, amikor értelmet nyer a "tartsd oda a másik orcádat is". Hát ez Milán mindnyájunknak, egy Jelkép, aki mindazt jelenti, amiért közügyekbe érdemes egyáltalán belevágni, és ami miatt akkor is ki kell állni az Igazság mellett, amikor az emberfelettien nehéz. Nem volt személyes ismerősöm, bár a HaHa tüntetésein előfordult, hogy mellettem ment el a megafonjával: eszméletlen kisugárzása volt, ezt szerintem mindenki átélte, aki közel került hozzá. Kevés olyan ember van, akit fölöttem állónak ismerek el szellemisége és képességei alapján: ezek egyike volt a Milán, és biztos hülyén hangzik egy magamfajta középkorú veterán pali szájából, de fölnéztem rá. A baj az, hogy a másik ilyet is elvesztettem nemrég Váradi András személyében, úgyhogy most kicsit magamra maradtam, példaképek nélkül. Ami ennél sokkal rosszabb, hogy rengetegen vagyunk így ezzel: az a két ember ment el közülünk, akikhez tényleg nem ért föl semmiféle mocskolódás, mert mindenki érezte Rajtuk: egyszerűen TISZTÁK. Az életben annyi minden relatív, annyira szürkévé bírnak válni a fehér és a fekete elsőre világos kontúrjai, hogy kell olyan viszonyulási pont, ami hófehér. És most elment és most baj van, mert már csak a fekete maradt, de az nagyon. Milán, tartozunk Neked azzal, hogy a feketét magunk eltöröljük. És csak ugyanazt tudom mondani Milánról, mit amit Váradi Andrásról mondtam:

Értünk élt, értünk halt.



39 megjegyzés:

  1. Jól fog a ceruzád Gáborkám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ....megkönnyeztem, KÖSZÖNÖM. S nemcsak Neked, kedves Tuareg! Hanem Milánnak, Andrásnak – igenis VANNAK TISZTA EMBEREK. Akik "csak" a tisztaságukkal olyan tekintélyt parancsolóak, amikre sok-sok ember mindenféle egyéb segítséggel is KÉPTELENEK!

      Törlés
  2. Első kézből tudom, hogy egy embert mi vezethet el idáig! Elszomorít ennek a fiatalembernek a halála, és értem is Gábor, amit írsz! Nem akarom rombolni az illúziókat, de csak politikai irányzattól, a depresszióban szenvedők nem lesznek öngyilkosok. Ennek a fiúnak hatalmas gondja lehetett, ami idáig vezetett, amiből még az "akciók" sem tudták kirángatni. Ha a barátai állítják, hogy nem kell összeesküvés elmélet, és valóban öngyilkos lett, akkor voltak előjelek, de nem volt, aki "fogja" a kezét!!! Nagyon sajnálom, de ezt le kellett írnom, és mérges vagyok amiért feladta! :(
    Persze Jézust nézve, a szemembe az ő áldozata az emberiség megváltására irányult! Vegyük úgy, hogy Milán értünk adta az életét! Ha így nézzük, akkor viszont tiszteljük meg azzal, hogy kapjon ez a tette értelmet, és az ő áldozata miatt is akarjuk, hogy történjen már valami ott, a Kossuth téri épületben!
    Békében tudjon nyugodni a lelke! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen barátok voltak azok, akik nem vették észre a bajt? Hogy Milánnál valami nincs rendben? Egyáltalán milyen barátság az, ha ilyen lelki problémát nem képes észrevenni, kezelni...

      Törlés
    2. Beteg volt Katalin. Ne bántsuk a barátait. Biztosan próbáltak segíteni rajta, de ez ettől komolyabb segítséget kívánt. És az eredménye annak sem 100%-os. Szegény srác. Isten nyugosztalja.

      Törlés
    3. Kedves Katalin, ugyan igy kezdődött egy fiatal futbalista öngyilkossága kapcsán a német ujságokban a család és a barátok, sporttársak kritizálása(hogy finom maradjak) Ezért lépett a nyilvánosság elé a fiatal feleség, aki elmondta, milyen harcot folytattak ő és barátai a férjével együtt a betegség ellen...van egy foka a bipolaritásnak, amikor NEM LEHET SEMMIT TENNI...a végén a beteg már csak arra koncentrál, hogyan titkolja szándékát szerettei elől...a megvalósitáshoz sokszor elég egy különösen jó élmény, ahonnét a mély depresszióba zuhanás aztán kiváltja a maga ellen fordulást, a legvégső megoldásnak látszó öngyilkosságot!!! Értem én, hogy ezt tudni kell, de azt nem értem, miért keresnek sokan mindenképpen felelősöket, legyen az család vagy barátok...

      Törlés
  3. Rózsa Flores után Rózsa Milán? És higgyük is el, hogy persze mindez abszolút véletlen? Számomra egy biztos: a hatalom mocskos keze kb. 98% valószínűséggel benne volt. Ők lökték vonat alá, akkor is, ha nem voltak ott: azzal, hogy ellehetetlenítették, hogy állandóan fenyegették, utoljára ezzel a kamu 10 milliós károkozással, miközben én biztosra veszem, hogy pontosan tudták, hogy labilis. Pont ezek ne tudták volna? Mindenkinek utánanéznek, aki csak nyilvánosan ellenük merészel szólni, körbevizslatják, keresik a gyenge pontját. Szegénykémnek, megtalálták. Pontosan az történjen, azzal, aki halálba kergette újabb Mártírunkat, amit én most itt gondolok róla.

    VálaszTörlés
  4. Mariaval egyetértek. Mi történhetett benn a rendőrségen, amikor fogvatartották? Már nem tudjuk meg.

    VálaszTörlés
  5. Biztos vagyok benne, hogy olyan lelki nyomásnak tették ki - miközben biztosak voltak a hatásában -, hogy nem volt képes feldolgozni. Nem biztos, hogy pont a rendőrségen érte ilyen hatás. Mint tudjuk, narancsék előszeretettel fenyegetőznek telefonon, személyesen, közvetlenül, vagy közvetítőik révén. A savas szivar is ilyen volt, ki tudja, ki mindenkit állítottak még rá? Nagyon sajnálom ezt a fiatalembert, megrázott a halála.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon sajnálom, együttérzek azokkal akik gyászolják őt, én is ezt teszem. Egy tiszta lelkű, érzelmű, naivan gyermek volt, aki fölnőtt a tetteihez, s mindenkinek példát állított egyéniségével, emberségével, kiállásával a hatalom ellen, értünk és mindannyiunkért tette amit tett. Büszke vagyok rá, s példaként állhat mindenkielőtt, de a minenkinek tanulságul szolgálhat, hogy fognunk kell egymás kezét, erősen, nem szabad elengedni, hisz akkor megszünnek a kapcsolatok.
    Álljon emléke példaként előttünk, akit soha nem felejthetünk el.

    VálaszTörlés
  7. Jó reggelt Mindenkinek!
    Milán halála futótűzként terjedt a neten. Döbbenten és értetlenül olvastuk a róla szóló irásokat. Hihetetlennek tűnt az egész. Végig néztem a róla szóló videókat, végig olvastam a cikkeket. A csibészes mosolya mögött mérhetetlen fájdalom húzódhatott meg. Sajnos, hogy bent a rendőrségen mi történhetett vele már nem fogjuk megtudni magával vitte a titkot.
    Jó volna ha Milán emlékének adózva a mai demon nem a telefonok világítanának, hanem egy-egy szál gyertya lenne a kezekben.
    Emlékezzünk szeretettel és tisztelettel e fiatal tiszta lelkű gyermekre.
    Milán szelleme és önfeláldozó szeretette kísér minket a meg kezdett úton.
    Nyugodj békében gyermek............

    VálaszTörlés
  8. Szervusz Gábor!

    Szépen írtál Rózsa Milánról!

    A véleményem viszont nem változott, hiszen közvetve vagy közvetlenül, de okozója volt Milán halálának a Fidesz maffia!

    Gábor!

    Itt emberek sorban adják fel valamikori "civil" foglalkozásukat, így lesz juhászból, polgármester jelölt, vagy emberjogi aktivista. A hatalom belelép mindenkinek az életébe, van aki vállalja a küzdelmet, van aki nem, csak csendben feladja.
    Azok is áldozatok, akik elmenekülnek az országból, sokszor családot hagyva maguk mögött, tragédia ami történik és éppen itt az ideje, hogy megállítsuk a Fideszt!

    Elég volt az érthetetlen és értelmetlen halálesetekből!

    VálaszTörlés
  9. Legyen békesség Vele a hosszú úton , és áldd meg Őtet Istenem!

    VálaszTörlés
  10. Látjátok a FIDESZESEK még az ördögnek sem kellenek!

    VálaszTörlés
  11. Borzasztó, hogy senki nemvette észre a környezetében ,hogy milyen leki válságban van. Vakok és süketek lettek az emberek egymás iránt!!

    VálaszTörlés
  12. Rettenetesen fog hiányozni! Lesz-e aki a helyére áll?

    VálaszTörlés
  13. ...emlékezünk, de nem búcsúzunk...(visszük tovább a lángot)
    .....
    ...és amikor leteszed majd a mécsest,....vedd fel a kesztyűt...
    ......
    ...s ugye már megértetted:
    ...más választásod nincs!
    ....
    Magyarország, 2014.

    VálaszTörlés
  14. Borzasztóan sajnálom ezt a fiút!!!
    E végzetes döntésésében nyilván meghatározó része volt a folyamatos vegzálásnak is, amit e rendőrállamtól el kellett viselnie. (Ki tudja, mi mindent kellett átélnie abban a 2 napban - de sejtéseink lehetnek...)
    Nem tudom, ilyen súlyos lelkiállapotban egyáltalán hogy volt lelkiereje igaz eszméi mellett mindvégig kitartva tenni MÁSOKÉRT, s azok miért nem érzékelték, v. vették komolyan, hogy NEKI is mennyire nagy szüksége volna az ő segítségükre?!
    Egy nagyszerű embert veszítettünk el vele - s én csak remélni merem, tragikus sorsa végre elég erős figyelmeztetés mindenkinek, hogy a legkeményebb harcosok is emberből vannak: érezniük kell, hogy amit egy közösségnek adnak, azért viszonzásul a közösség is figyel rájuk, óvja őket és jóban-rosszban mellettük áll!!!
    Nyugodj békében, drága Milán - bármi ok álljon is fájó halálod hátterében...! Emléked megőrizzük szívünkben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném. Ha mániás-depressziós volt, akkor azt a részét pont élvezte.. A bipoláris betegek a mániából depresszióra zuhanás közben lesznek a leggyakrabban öngyilkosok. Spekrum betegség.. van kevésbé, és van menthetetlenül nagyon.. Gyógyszeres-pszichiátriai segítség is kevés sokszor. Sajnálom érte. Minden esetre ettől a betegségtől mindenki szenved. Ő. a családja, a barátai, a környezete. De valószínű pont ezért is volt ilyen színes, karizmatikus.. Nyugodjék a Lelke..

      Törlés
    2. depresszióba és spektrum. Elütöttem. Bocs.

      Törlés
  15. Kocsis Máté úr erre is koccint egyet.

    VálaszTörlés
  16. Láttátok? Zajlik a Goldenblog 2014 szavazása. Döbbenten láttam, hogy ez a blog nem szerepel a versenyzők közt. Majd megnéztem a játékszabályokat. http://goldenblog.hu/goldenblog/verseny_menete.aspx
    Az április elseje előtt indult blogok indulhatnak. És ez a blog mikor indult? Na mikor? Nincsösszefüggés.. biztosan.
    Hát Drága HVG főszerkesztők! :
    http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/p/keep-calm-and-kabbe-a-faszom/

    VálaszTörlés
  17. Nem mindegy? Gabit így is milliók olvassák. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Te szádból ez inkább kárörvendés, mint dícséret. :))))

      Törlés
  18. Válaszok
    1. Abszolút. Ezek szerint kb. másfél óránként nézed, hogy frissül-e, és számon tartod a hozzászólások számát. Angyalom. :D

      Törlés
    2. Egyébként pont ezen jelenség miatt nem ér semmit a látogatások száma! Aki szokta olvasgatni a blog cikkeit azok naoonta akár óránként is ide kattintanak és az mind új látogatás de csak egy látogató.
      Én nem próbálok úgy tenni mintha nagyra értékelném a Gábor tevékenységét, sőt inkább károsnak tartom ezt a nonstop pikniket mert a valódi elenzéket távol tartja a Kossuth tértől.
      Viszont azt is őszintén mondom, hogy mint bloggert tényleg nagyra értékelem, jók az írásai, megértem, hogy sokan többször is idekattintanak és ebbe a műfajba még az is belefér, hogy nem nélkülözi a csúsztatás eszköztárát sem és időnként a totális valótlanság is lehet szórakoztató.
      Én a Gonden blogon biztos max pontszámmal díjaztam volna a Tuareg blogot mert az tény, hogy jól ír!

      Törlés
    3. Szerintem ,meg nem tartja távol a valódi ellenzéket, eddig se jutott eszükbe oda szervezni tüntetést.

      Törlés
  19. Üdv Józsi/névtelen !
    Úgy látom formád a régi,bár mintha most cizelláltabb lennél. Kedvesebben szúrsz, bájosan döfsz. Új kapcsolat? szerelem? Elgondolkoztatsz. Úgy magunk közt áruld már el, hogy a komisz xar is te vagy esetleg?

    VálaszTörlés
  20. Üdv Kópé Góbé!
    Miért az olyan hihetetlen hogy egynél többen vannak azok akik nem szemellenzővel ajnározzák a bloggazdát? Ha nem tűnt volna fel most ép megdicsértem! Bíztam benne, hogy az amúgy kritikus hangnemem után a mostani dicsérő szónak nagyobb lesz az értéke mint azoké akik itt ha kell ha nem mélyen szántó nyelvcsapásokkal dicsőitik a Gábort!

    nyuszika57!
    A Gábor hivatkozta be, hogy a Gulyás Balázsék, hogy akarták távol tartani a tünttőket a tértől! Hidd el, hogy ez a szándék nem a térnek szólt, hanem a Gábornak!
    Majd 17 én kiderül, hogy mennyire lesz útban a kutrica, ugyanis akkor a téren lesz a nagy tüntetés. Remélem megtöltjük a teret, leszünk legalább 120 ezren, akkor látnám szebbnek a jövőt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy lóf@szt Joe Névtelen. Miután saját érdekeidet előtérbe nyomva csúfosan megbuktál, most érezve az erővonalak átrendeződését próbálsz annak mentén átrendeződni. Hányok tőle.

      Törlés
  21. Sverde nov.10. 16:04 és ami alatta van.

    Benneteket Rózsa Milán halála (mint a poszt aktualitása) egy cseppet sem akadályoz ITT! az ész osztásban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem. Háború van, ha jól tudom. Milán forogna a sírjában, ha hagynánk ilyen pondrókat beszivárogni. Ne játszd itt a szűzkurvát. Köszi.

      Törlés
    2. És csak, hogy tudd: láttam elég halált ahhoz, hogy tudjam, az ÉLET a legfontosabb (és mentettem is meg sajnos nem eleget). És az mindent felülír, és az megy tovább. Nyugodjék békében.

      Törlés
    3. OK. Csupán posztot tévesztettetek a "háború" hevében.
      Barátsággal szívesen.

      Törlés
    4. Anyuval megint elszaladt picit a ló. Megint Gabi ajnározós szakaszban vagy? Pedig a "forradalomhoz" sok köze nem volt. Hálisten.

      Törlés
  22. Válaszok
    1. Összeesküvés elméletek rulez :) Csak nehogy Gabit is véletlenül elcsapja a 2-es villamos a Kossuth téren. Én szóltam.

      Törlés