2014. november 20., csütörtök

Kávészünet a Forradalomban

Háború zajlik az ellenzéki médiában a Kossuth téri tüntetés megítéléséről. Saját álláspontomat megírtam, ahogy elnézem, egybecseng az általam kedvelt, vagy elismert pár bloggerével, de amíg nem jutunk dűlőre, kell egy kis gondolkodási szünetet tartanunk.




Magam is fölraktam tegnap este a Blogra egy közvéleménykutatást, a technikai lehetőségek négy verziót engednek, abból gazdálkodtam, bal fönn teccenek találni, kérném a véleményeket. Az egész tüntetési napot az első színpadelem érkezésétől az utolsó tüntető éjféli távozásáig a Kossuthon töltöttem tömegnyi OGYM aktivistával, a Tömeg hangulatát átéltük, annak alakításában részt is vettünk. De per pillanat kitört a káosz: a három szervezőgárda - netadós, NAV-os, Közfelháborodós - épp három irányba megy, a nettérben meg épp a fanyalgás és vezetőajánlgatás jómagyar rítusa zajlik. Összevisszaság a javából, ilyenkor kristályosodni kell hagyni a dolgokat, épp körforgalomba értünk, inkább körözzünk kicsit, mintsem nekiinduljunk a rossz útnak. Látva a hétfői tüntetés dinamikáját, az Ország Gyűlése Mozgalom aktivitását, és a velünk kapcsolatba kerülők pozitív reakcióit benne van a pakliban, hogy már meg tudnánk szervezni egy párezres Orbán elleni tüntetést a magunk erejéből, de az a Nép számára a korábbi létszámhoz képest visszaesés lenne, ekként kerülendő.


Úgyhogy tartunk egy kávészünetet, és megbeszéljük a Kossuthon, hogy merre tovább: meghívom Bokros Lajost, aki főpolgármester-jelöltként 36 százalékot szerezve a létező ellenzéki politikusok közül a legnagyobb táborral bír, ráadásul semilyen fizetett stalluma sehol nincs, így aligha tekinthető megélhetésinek. Mondja el, mit gondol a most zajló folyamatokról, nekem is lesz pár gondolatom, és néhány az OGYM bázisán létrejött, vagy velünk együttműködő szerveződés vezetőire is számítok, csakúgy, mint a Kossuth tériek ifjú vezetőjére. Aztán meg a Nagytüntetések után a Térre megérkező tömeggel kialakított gyakorlatunknak megfelelően körbeadjuk a mikrofont: mi ezt úgy nevezzük: a Nép Hangja, mert valóban az. Ha gondolkodni akarunk, és a per pillanat létező káoszból minimálkonszenzusos előreutat találni, akkor meg kell hallgatnunk minél többféle véleményt. Szombaton 17 órakor épp ezt fogjuk tehát tenni: begyűjtjük azt a szellemi muníciót, ami a későbbi cselekvések pontos megtervezéséhez szükséges.


Meg kell találnunk a helyes egyensúlyt a cselekvések ütemezésében: sem rohannunk, sem késlekednünk nem szabad. A Kossuth téri tüntetés létszáma és radikalizmusa tény, és elég a Fideszből és környezetéből jövő infókra figyelnünk, hogy észrevegyük: az elmúlt hónap többet ütött a Felcsúti Maffián, mint az azt megelőző 4 év összes ellenzéki cselekvése. Van a fejemben egy forgatókönyv a későbbi tennivalóinkra vonatkozóan, abból pár elemet már a megírhatóság szintjén el is mondtam, de most szükséges a több szem többet lát bölcsességére támaszkodnunk. Jön ráadásul a Mikulás, meg a Karácsony, meg a Szilveszter, és bármennyire is fájó, de ilyenkor ezt is be kell terveznünk: tart-e a Nép már ott, hogy a családi jellegű események fontosságát a közéleti aktivitás mögé rendelje. Tudom, hogy sietni kéne, bár mint mondtam: egy hónap alatt több történt, mint előtte négy évig, úgyhogy pár nap gondolkodás belefér, meg valóban szükségünk is van erre. Inkább menjünk kicsit később, de egyirányba, mintsem gyorsan szanaszét. Szombat, 17 óra, Kossuth tér: Kávészünet a Forradalomban, várlak Titeket.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


30 megjegyzés:

  1. Valóban, most a "kávészünet" a per.pill. aktuális...
    - Időben messze előrébb tartunk, mint azt ahogy eredetileg reálisnak gondoltuk.
    - A siker érdekében össze kell adjuk a magunk élettapasztalatát és kitartását a fiatalok erejével és lendületével.
    - Egyszerűbben és ütősebben megfogalmazott programpontokkal kell előállni, szerintem hárommal.

    VálaszTörlés
  2. Jó reggelt :)
    A legutóbbi tüntetés sokaknál kiverte a biztosítékot a "25 év elsöprése" miatt, ezt bátran mondhatom, tudom én nem voltam ott, de rengeteg ismerős ott volt. Ezt valószínű a napi politikával szembeni megcsömörlés hozta elő a fiatalokból, amit különösebben én nem is csodálok. De itt és most tényleg meg kéne állni nekik is és gondolkodni kicsit. Szerintem nem lehet egyenlőség jelet tenni a Horn-, Gyurcsány, Bajnai kormány intézkedései és az Ártunk és Ormányunk tettei között még akkor sem, ha az ő nem megfelelő döntései is hozzájárultak a narancs uralom létrejöttéhez. Persze voltak rossz döntések, hibásak és voltak semmilyen döntések is, amiben pedig lépni kellett volna, s nem tették. De ezek közül egyiket sem lehet összehasonlítani a ma érvényben lévő - szerintem még egyenlőre lájtos diktatúrával, ha lájtos? ! Értem, hogy mást és jót szeretnének, meg hogy végre igazán föl vannak háborodva nem csak magukért, másokért is! Ez egy nagyon jó tulajdonsága a szervezőknek, mert végre kezd kialakulni valami szolidaritás egy másik, több féle sértett csoportért is, és sok-sok közönyöst, a politikától elfordulót is meg tudtak szólítani, utcára hívni - ez pedig nagy dolog! Ezt értékelni és használni kell tudni! Ott látom a bajt, hogy elutasítják a 25 év alatt bármilyen politikát, illetve annak szereplőjét. No, itt van a bajom. Lehet, hogy titkolják, dugdossák azt a tapasztalt, politikai és szakmai szinten is elfogadható civil személyt, aki a bölcsek kövével rendelkezik fiatalon, minden esetre akkor jól csinálják, de én ebben nem hiszek. Nem hiszek abban, hogy jön egy ismeretlen, fiatal, aki minden szakmai tudással, ebben lehet vezetői-, politikai-, szervezői készség - fiatalon rendelkezik. Az életben mident tanulni kell, még ezeket is, s sajnos általában a saját hibáinkból tesszük ezt, nem máséból - ez a tapasztalat. Tehát mégis csak végig kéne nekik gondolni, hogy kivel, hogyan, mikor, milyen gyakorisággal és még egy fontos dolog: KI- és MI ELLEN - akarnak fordulni. Nem mindegy. S ehhez mégis kell tudás, tapasztalat, stb. nem írom le mind, de hogy politikában jártasnak, s legalább talpraesett, gondolkodó beszélőnek kell, hogy legyen az biztos. Nekem már nem hiszem, hogy van 20-25 évem arra várni, hogy a fiatalokból kiemelkedjen egy olyan értelmiségi, aki a fent leírtakat tudja, a tömeg el is fogadja őt, s elzavarja ezt a söpredék kormányt. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a most föl-, és előtörő jobbikosokat egy hanggal is támogatnám, no azt nem. Csöbörből egy nem hogy lyukas, de fenék nélküli vödörbe: NEM! Szóval azt érzem, hogy nem szabad elkövetni azt a szinte rendszeres hibát, hogy öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel együtt, mert nem vesszük észre, hogy csak a víz lett mocskos a fürdés során, a gyerek tiszta lett!!!
    No, ezt gondolom.
    Ha hosszú lettem, bocsánat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Gratulálni szeretnék a hozzászólásodhoz.
      Valóban a legfőbb probléma az, hogy közel sem tudható, hogy ezek a szervezők és az utcára hívott fiatalok honnan jöttek és hová tartanak.
      Az nagy valószínűséggel tudható, hogy ők még csak nem is szimpatizálnak a jelenlegi ellenzéki - (baloldali) pártokkal és mivel egyértelműen az eddig elmúlt 25 évet is visszautasítják, nagy biztonsággal valószínűsíthető, hogy eszmei síkon a Jobbik szellemiségéhez állnak közel.
      Itt jön be a félelmed, amikor azt írod, hogy nem szeretnél csöbörből-vödörbe esni. Nekem is az a félelmem, hogy a megmozdulások holdudvarában az egyre magabiztosabb jobbikosok mozgatják a szálakat.
      Ha ez így van, akkor nekik közel sem a közélet megtisztulása, hanem a hatalom meragadása a fontos! Valóban nem kell a fürdővízzel a gyereket is azonnal kiönteni, - a letisztulás lehetőséget meg kell nekik adni - csak az a kérdés, hogy erre van-e halandóságuk és igényük.
      Jó lenne ezt mielőbb tisztázni velük, mielőtt még „bevisznek bennünket az erdőbe”.

      Törlés
  3. Igen készülök erre a napra.Nekem is lenne egy pár gondolatom.Az Űnnepek elött és közte is lehetne Kávészünet.Azt híszem mindenki így gondolja.

    VálaszTörlés
  4. Jó reggelt Gábor! Jó reggelt Erőd!
    A fenti írás címe találó, kell egy kis kávészünet, de lehet tea szünetnek is nevezni. Most az elmúlt hetek történéseit kell kielemezni és megtalálni a közös cél felé vezető kiutat. Az elmúlt 25 évben voltak jó dolgok is, amit a mostani kormány eltörölt, de nem a 2/3-ad élt akkor jól hanem a 80 %.
    Nem ismerték azt a fogalmat, hogy gyermekéhezés, mély szegénység.Emlékszem még arra, hogy 2006-2010 közötti miniszterek formálisan 1,- ft-ért tették a dolgukat, szemben a mostani miniszterelnökkel. Nem kellene egy kalap alá venni.
    Igen legyen kávé/tea szünet ahol meg kell beszélni a mostani tenni valókat.
    Hajrá Magyarok! Hajrá Köztársaság!
    Hajrá O.GY.M.!

    VálaszTörlés
  5. Hivd a szakszervezetek vezetőit is.Alakuljon meg az ellenzéki kerekasztal ott a Kossuth téren.
    Ismét egy nagy elterelési manőver,Hirtelen bedobták a Vizoviczki pert..

    VálaszTörlés
  6. Alakuljon meg a Kossuth téri Ellenzéki Kerekasztal, Hívd a pártpk,civilek,szakszervezetek képviselőit.
    Megkezdődött a Vizoviczki per nagy sebbel-lobbal.

    VálaszTörlés
  7. Gábor.

    Gondoltál már arra, hogy az OGYM párttá alakuljon?

    Szerintem nem lenne teljesen hülye ötlet...

    Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vágó József Noky! Ezt a kérdésedet átgondoltad??? :(

      Törlés
  8. Nahát, íme még valaki aki gondolkodik is meg tesz is valamit azért, hogy a Tömeg érezze a törődést, mivel a netadó eltörlését "ünneplő" esemény és a hétfői befejezése a szervezők részéről elég sutára sikerült. A spontán folytatás meg veszélyes volt.
    Vesszőparipám (rögeszmém lassan), hogy a demonstrációnak kell legyen egy (bármilyen kicsi is) célja, mert annak elérése magában hordozza a folytatás meg az ismétlés vágyát, az együtt elért siker élményét, a félelem oldását.
    Bízom benne, hogy Tuareg is osztja és képviseli ezt a gondolatot. Szombaton majd meglátom.

    Párttá alakulni (ha egyáltalán) meg bőven ráér a mozgalom szerintem.
    A kormány cselekedeteivel, tereléseivel meg már nem érdemes foglalkozni. Nem ehhez az improvizációkhoz, kapkodáshoz, tévelygéshez kell már viszonyulni --hiszen már leszerepeltek-- hanem a létrejött helyzetből kivezető út megtalálásán szükséges munkálkodni.
    E munka része (kezdete?) lehet a szombaton körbe járó mikrofon.

    VálaszTörlés
  9. az ellenzéki pártok áthozták az ügyet ---
    "Létem ha végleg lemerült
    ki imád tücsök-hegedűt?
    Lángot ki lehel deres ágra?
    Ki feszül föl a szivárványra?
    Lágy hantu mezõvé a szikla-
    csípõket ki öleli sírva?
    Ki becéz falban megeredt
    hajakat, verõereket?
    S dúl hiteknek kicsoda állít
    káromkodásból katedrálist?
    Létem ha végleg lemerült,
    ki rettenti a keselyűt!
    S ki viszi át fogában tartva
    a Szerelmet a túlsó partra! "/Nagy László

    és ez nem volt kevés

    VálaszTörlés
  10. Igazolva látom az OGYM célkitűzéseit!

    A mai nap kávészünetre is való kitűnő írás jelent meg a Galamuson, Herényi Károlytól, Ha én civil lennék címmel: http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/422959_ha_en_civil_lennek

    Az írás tökéletesen fogalmazza meg az átbuherált választójogi törvények által okozott problémákat.

    Küzdeni kell az igen szavazatokkal arányos képviseletért, a 2/3-os képviseletre torzított szabályok eltörléséért.

    Ezzel a témával foglalkozott Vörös Imre volt alkotmánybíró jogászprofesszor is a Vasárnapi Hírek-nek adott alábbi interjújában: http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alkotmanyos_jogunk_torvenyt_szegni_interju_voros_imre_volt_alkotmanybiroval_jogaszprofesszorral

    Illegitim kormánnyal, alkotmányellenes helyzetben élünk!

    VálaszTörlés
  11. Szombaton mikor ülünk le kávézni? és mikor jön a szónok. Majtényit is meg kell hívni.
    Folytatás kell és vezető erő!!!Romániában a forradalom idején a tömeg napokon keresztül nem oszlott.A lakosság látta el őket forró teával és élelemmel.pedig nagyon hideg volt kinn.Meg is lett az eredmény.Mint tudjuk ez lett a diktátor végzete is.

    VálaszTörlés
  12. A fanyalgók mi a bánatot akarnak? AZT TUDOM ,HOGY ŐK IS RÉSZESEI VOLTAK AZ ITT TÖRTÉNTEKNEK ÉS MOST MOSDATJÁK A SZERECSENT!

    VálaszTörlés
  13. Az Ő véleményükkel nem kell törődni, mert azt ne várja senki, hogy Bűnbánó Magdolna módjára vállalják tetteikért a felelősséget! Azért maszatolnak! És igeni én is azt mondom, hogy ezt az egész gerngszterváltást azok találták ki ,akik az "átkosba" is nagyon jól éltek csak már kevesellték az ellophatni valót! Mikor fordultak a bátor ellenállók Kádár ellen? Amikor már teljesen leépült! Masrha bátor tett döglött oroszlánba belerúgni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hölgyem!
      Az még közel sem fanyalgás, ha valaki a maga szerény módján megpróbál az eseményekről véleményt mondani miközben egyúttal a kétségeit is megfogalmazza.

      Képzeld el, hogy én már az elmúlt rendszerben is éltem és közel felnőtt gyerekeim voltak. A lányom már dolgozott, a fiam 1990-ben kezdte el a főiskolát.
      Nem voltam az MSZMP-nek tagja, tehát nem voltam részese a hatalomnak sem és nem rúgdaltam a döglött oroszlánt. Nem követtem el semmi olyant, amiért felelősséget kellene vállalnom.
      Végül szerecsent még nem mosdattam, de egyszer szívesen megpróbálnám. Egyetlen feltétel, hogy nőnemű legyen!

      Törlés
  14. Csak az előbb lett rá időm, hogy elolvassam az írásodat. Remek ötlet, hogy meghívsz ismert és elismert embereket a "kávészünetre". Azt hiszem, az OGyM alapcéljai mindenki számára elfogadható. Kíváncsi lennék, felveti-e valaki, hogy az ellenzék bojkottálja együtt(!!) a parlamenti mmunkát. Az igazi az lenne, ha visszaadnák a mandátumukat, és teljes erejükkel támogatnák a tüntetéseket. Ennek lenne hazai és határontúli visszhangja csak!! /PuPu is ezt javasolta/ Nem hinném, hogy megteszik. Bár tévednék. Kaptam meghívót most szombatra a DK kongresszusára. Bevallom, nincs kedvem elmenni. Azért...megírtam ezt a javaslatot nekik! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javaslom Szél Bernadett meghívását is, mert Ő legalább tesz valamit és nem is titkolja!!! Nagyon tetszenek az írásaid teljes mellszélességgel támogatlak!

      Törlés
  15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  16. Kedves, Kedves Lóránt !
    Kinek gondolod megmutatni, "hogy tudjuk JOBBAN csinálni, mint amivel ők bénáznak".
    Először is, kik azok a "mi", mármint akik megmutatják... Egy-két- (nem túl) sok magányos kisérlet látható ugyan, volt néha tekintélyes tömeg is, de az elég heterogénnek bizonyult...

    Kinek mutatjuk meg, ki lesz az értékelő... A cöff, vagy azok a nemzettársak aki nemritkán vastapssal jutalmazva végignézték, hogy a többieket hogyan alázza meg és rabolja le a ner?
    Az a megfélemlitett tömeg, amely permanens streszben van hogy vajon mikor kerül rá a sor, akik nem mernek lelájkolni egy kormányellenes blogbejegyzést, mert nem tudja hogyan és mikor néznek utána?
    Szerintem be kell látnunk, az egyén csak tömegesedve érzi biztonságban magát a jelen rendszerben.

    Viktátor nem kispályás, rendesen megkomponálta rendszerét, azzal együtt, hogy most az amik bekavartak neki, plusz xarban van a költségvetés miatt. Pár nap alatt 5-6 új adó. ebből nem kevés visszavonva, mert ERŐBE ütközött!

    Viszont az "általuk eltaposott értékek" sajnos már nem felemelhetőek!

    Kishantos ma már sóval van behintve. Egy fél éve még esély lett volna, - aktiv, tudatos, közérhetően megfogalmazott, fizikálisan megmutatkozó ellenállással, erővel. Azonban a magát zöldnek valló pártunk xart sem tudott felmutatni, a többiről nem is beszélve. A "független magyar biróság" hirtelen nem tudta jogszabályilag értelmezni a birtokvédelem nagyon is egyértelmü jelentését. Egyszerre volt birtokon belül az eredeti és a szemérmetlen, törvénysértő módon, sőt erkölcstelenül birtokba kerülő samesz.

    Egyetemek... A rektorok vagy orbán figurái, vagy kénytelenek a tenyeréből enni különben útilaput köthetnek a talpukra.. Ha valamelyik suttyomban mégis önálló gondolkodásra vetemedne, s ennek szellemében valamiféle intézkedést is megkockáztat, ott van fölötte a kormány komisszárja aki vagy visszarángatja a ner-valóságba, vagy a központi utasitás szerint úgy rúgja-rúgatja ki, hogy örülhet ha közmunkát kap a hazában. ...

    Startup... Ha valamelyik viktoriánus pénzember fantáziát is látna benne, akképpen támogatná: a dicsőség a tied, a haszon az enyém. Emlékezz a Rubik-kockára, vagy a hazából a két háború között elüldözött Nobel dijasainkra. Nem tudom a Leo most hogy áll, de úgy néz ki hogy tényleg áll. Innováció? Nálunk? A lefölözött, ellopott pénzt kockázatmentesen, a ner által garantált haszonnal lehet befektetni. Minek kockáztatni mindenféle hóbortba.

    VálaszTörlés
  17. folyt.... Azzal együtt szerintem lenne mit csinálni, a nagyon helyesen erőt mutató de nem elégséges tüntetéséken kivül is. Lehet a rendszer szennyes voltát indirekt úton is bizonyitni... A Vadai / Szabó Gábor / Kedves Lóránt/ bárki aki számit, akire odafigyelnek, vizumot/ kitiltatlansági-igazolást kér az USA nagykövetségtől.
    Miután megkapta bemutatja a parlamentben / a médiában és követeli, hogy Heim Péter, stb. legyen szives előrukkolni hasonlóval. Ha nem tud, éppen ideje többek között az évi 10 milliárdokat herdáló századvéget is átvilágitani. Ha pedig ott is büdi van, a teljes indulciós bizonyitás elve alapján ki lehet követelni presszióval a többi, kormány által irányitott pénznyelő szervezetet, de legalábbis meg kellene próbálni! Az USA által bedobott lehetőséggel nem élni hibább a Mely un. ellenzéki tömörülés állt eddig élére annak, hogy miután kivülről is és belülről is - USA/Horváth András - konkrét adatokkal alátámasztva közlik hogy a NAV egyik eszköze és végrehajtója is az államilag irányitott korrupciónak, polgári engedetlenségi mozgalmat hirdet, mely szerint korrupt kormány korrupt hivatalának sem jogi sem erkölcsi alapon nincs joga adót szedni, ellenőrzéseket irányitottan végrehajtani... Igy hirtelen...

    Végül: Az e-napló rendszerével kapcsolatos vállalásodért mélységes tiszteletem. A hagyományos formájában volt alkalmam néhányat végigvezetni. Nem gondolom hogy sokat tévedek ha azt mondom, olyan kihivásra vállalkozol, mint aki - Moldova nyomán - arra kiván megfelelni, mi történik ha egy mindent elsöprő erő egy leküzdhetetlen akadállyal kerül szembe...
    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves, Kedves Lóránd ! Ez nem vall rád! Csalódást okozol... Ha maliciát, neadj 'Isten cinizmust sejtenél, felejtsd el! Talán félreérthetően fogalmaztam. A feljegyzésedet a saját blogodon olvastam, de ott nem láttam lehetőséget reagálni, pedig kikivánkozott belőlem.

      Azt jól tudom hogy eltérőek a nézeteink, a közös nevezőnek esélye csekély, de komolyan érdekel, hogy az e-napló problémáit milyen rendező elvekre alapozva kivánod megoldani.

      Törlés
    2. Nem tudom eldönteni, vajon soha nem vettél még részt felnőtt emberek konstruktív vitájában, vagy csak belőlem nem nézel ki ilyesmit? Én nem pazarlom az időmet arra, hogy személyeskedést keresgéljek a szövegedben, aztán azon bosszankodjam.

      Tettem egy szerintem is építő felvetést, amire felsoroltad, miért nincs értelme. Az oktatási rendszer kérdését én egyedül megoldani nem tudom, ezért (nem tőled) segítséget kértem, de nem kaptam választ. A technikai oldalához 99% valószínűséggel lövésed sincs, tehát egyik részével sem kívánlak szórakoztatni, miután jelezted, hogy szerinted értelmetlen.

      Érveid előtt, a más irányból remélt szakmai együttműködés hiányában meg kell hajolnom. El kell fogadnom, hogy ma számomra is értelmes kommunikációt kizárólag gépekkel tudok folytatni. Pár órát beszélgettem hát a fejlesztőkörnyezetemmel. Megtanultuk, hogyan jelennek meg tuareg blogján a hozzászólásaim, aztán összegyűjtöttük és töröltük mindegyiket, mert jelen kontextusban a tapasztalatok alapján teljesen idegenek. (lásd: Máté 7:6)

      Béke veled.

      Törlés
  19. Bocs, félreértettem. Az épitési naplót is e-naplónak szokták nevezni, s ma már kötelezően elektronikus.

    VálaszTörlés