2014. szeptember 15., hétfő

Közösséget építünk, nem pedig Hordát

Az OGYM szombati Demokrata Seregszemléiről mindnyájan gazdagabban megyünk haza, mint ahogy odaérkeztünk: gondolatokat, élményeket kapunk egymástól, és mindeközben összetartó Közösséggé válunk. És ez az igazi erőnk.




Ezt pedig azért fontos leszögezni, mert folyamatosan kapom ezerfelől a különböző tanácsokat, hogyan lehetne gyorsan nagy tömeget összehozni a Parlament elé, én pedig mindezen javaslatokat elolvasom, majd pedig elutasítom. Magam is tudnék lépni pár olyat, hogy hirtelen megugrana a létszám szombatonként, de eszem ágában sincs ilyesmit tenni: az Ország Gyűlése Mozgalom a Közösség minőségére, nem pedig a minél gyorsabb tömegesedésre teszi a hangsúlyt. Ezek a tanácsok egyébként kiváló emberektől érkeznek és jószándékúak, nincs is semmi baj velük, de arról tanúskodnak, hogy nem sikerült eddig még pontosan tisztáznom, hogy a kitűzött Célig milyen Úton kívánok eljutni. Úgyhogy most pótolom ezt a mulasztásomat, mert a koncepciónak, ami már a terepen ölt formát, ugyanolyan fontos része a módszer, mint az ideológia. Utóbbit nagyjából mostanra mindenki ismeri, de azért amikor csak lehet elmondom bevésés gyanánt: összehozni a Demokrata Minimum mellé két és félmillió szavazót, azzal nyomást gyakorolni Orbánra terepen, hogy írja ki a választásokat, de legalábbis a 2018-ast törvényesen bonyolítsa le. A Demokrata Minimum pedig három tételből áll: az Alkotmány 2010-es - Fidesz hatalom előtti - állapotának szöveghű hatálybaléptetése, az akkori választási törvényekkel együtt, ezek bármikori megváltoztatásának feles részvételű, kétharmados többségű Népszavazáshoz kötése, ennek megtörténte után pedig a Parlament önfeloszlatása és szabad választások kiírása.


Két és félmilliós demokrata tömeget azonban abban az Országban, ahol a DK, mint legjobban tömegesítő párt 1000, az összes Norvég Alapos civil együtt, teljes médiaháttérrel 600 embert tud utcára vinni, mások meg meg sem próbálkoznak ilyesmivel, mert közröhej lenne belőle: szóval ilyen fokú apátia esetén nem szabad sietnünk, mert csak kudarc lehet belőle. A sokmillió magyar politikától való elfordulását nem mi idéztük elő, de annak negatív hatásával minden pillanatban szembesülünk, és jobb a tényeket tudomásul venni, és terveinkbe beépíteni, mint azokat elszenvedni. Számomra egy egyszeri többezres tömegnek, amit nem szervesen, türelmesen, és érték-közösségi alapon hoztunk össze, nincs igazi értéke. Az látszat, ami gyorsan eloszlana, és inkább kudarcélményt, mint tartós sikert alapozna meg. Nem kerülhető el, és nem is akarom elkerülni a lassú, nyugodt, elvi és erkölcsi alapú építkezést, ugyanis a közéleti apátia hosszú évek alatt alakult ki, azt föloldani nem lehet kapkodva. Olyan emberekre van szükségünk, akik azért jönnek hozzánk, mert értik és átérzik amit teszünk, így aktívan ki is veszik a részüket az Ország Gyűlése Mozgalom továbbépítéséből, nem pedig csak tölteléknek csatlakoznak.


A Kossuth teret nem azért foglaltuk el törvényesen, hogy ott megálljunk: az csak az első lépés, bár kétségkívül a legfontosabb, és egyben a leglátványosabb. De igazából ez csak a Kezdet: 10 millió magyart akarunk ráébreszteni, hogy nincsenek Orbánék valójában többségben, hogy a Hatalmuk egy Blöff, ami csak azért jöhetett létre, mert úgy alakították a törvényeket, és úgy manipulálják a közhangulatot, hogy mindössze 2 millió támogatójuk elsöprő többségnek tűnjön. És tudjuk, hogy a média nagyrészt az övék, és azt is tudjuk, hogy más hatékony módszer a legyőzésükre nincs, mint utcán, személyes példamutatásunkkal ráébreszteni mindenkit, hogy van Ellenállás, és eljutni odáig, hogy mindenki ráébredjen: több az ellenálló, mint a Fidesznyik. Ehhez pedig a Kossuth tér csak az indulás: az Ország Gyűlése Mozgalom az idő előrehaladtával újabb és újabb nonstop tüntetéseket fog felállítani az Ország minden jelentősebb közintézményéhez. Minden magyar találkozni fog ezekkel az ellenállási gócokkal, úgy tervezzük és telepítjük ezeket, hogy ki se lehessen kerülni terepen egyiket sem. Budapesten az Ügyészség, a NAV, a minisztériumok lesznek a további színhelyek, jönnek párhuzamosan a nagyvárosok, azok Polgármesteri és Kormányhivatalai. Mindenhol ott leszünk előbb-utóbb, a Kossuth téri csak kisugárzásunk csomópontja, ezért is nevezzük a Demokrácia Erődjének, míg további nonstop táborainknak a Demokrata Végvár nevet adtuk.


És ennyi kulcspontot országosan ellenállókkal belakni, az bizony kemény és hosszú meló. Minden tábor, minden Végvár ugyanis az egész Mozgalomról állít ki képet: ha kapkodunk, és bárkit fölveszünk a sorainkba, akkor a rövid távú gyorsaságért cserébe a koncepció egészét omlasztjuk össze. Tudatos, és öntudatos Demokratákra van szükségünk, akik a Kossuth téren feltöltekezve hírvivőként, szervezőként tudják aztán majd megcsinálni saját környezetük ellenálló Közösségét. Nagyon vékony a határ az Ország Gyűlése Mozgalom utcai demonstrációs módszere, és az ennél erőszakosabb ellenállási formák között: mi pedig azt soha nem fogjuk átlépni, ezért önkénteseink folyamatos képzésére és bizony válogatására van szükség. Az OGYM minden egyes tagja egyben az OGYM maga, saját személyében, viselkedésével jelenti a Célt, amit el kívánunk érni. Ha a tömegesedést nem ellenőrzött és végiggondolt viszonyok között, hanem kapkodva, és a mennyiségre hajtva végezzük, akkor hírvivőink rosszhírünket terjesztik majd nemsokára. Szóval minden tagunkat, szimpatizánsunkat, támogatónkat arra kérem: nyugi és türelem, elérjük a Célunkat, de értsétek meg: csak akkor érjük el, ha szisztematikusan haladunk, és hagyunk mindig érési időt a bornak, mielőtt fölszolgáljuk.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!



34 megjegyzés:

  1. Jó reggelt Gábor, Jó reggelt Erőd!
    Újabb dolgos hét következik. Gábornak köszönjük a cikket. Mi akik az O.GY.M tagjai vagyunk, értjük a lényeget, mi is mint demokraták kapjuk a hideget, meleget barátainktól ismerőseinktől. De szép szóval elmagyarázva megértik, mit miért teszünk. Sokunknak ez az utolsó előtti lehetősége arra, hogy változtassunk ov.és stábja által kijelölt úton. Mi nemcsak magunkért, hanem gyermekünkért, unokánkért sőt van aki a dédunokájáért áll ki. Azt szeretnénk hogy ne lehajtott fejű félő embereket lássunk az utcán tovább sietni, hanem vidám felszabadultakat akik már érzik a változás szelét. Sok demokratikus csoportban elhangzik egyes emberektől, hogy nem is tudják mikor kerültek be az O.GY.M csoportba, nem is hallottak róla. Ez egy képtelen hazugság, mivel a csoportba csak azok kerülnek be, akik jelentkeznek, nem működik az automatikus hozzá adás. Barátok, ismerősöket ajánlhatnak, de nem lesznek automatikusan
    tagok. Tehát nem mondanak azok igazat akik azt állítják, hogy fogalmuk sincs miért kerültek be. Felnőtt emberek vagyunk, vállaljuk tetteinkért a felelősséget, nem homokozóban játszadozó óvodások vagyunk. Jó lenne ezen elgondolkozni. Csaxolok............
    Várunk mindenkit továbbra is a szabad levegő szippantásra a Térre.
    Hajrá Magyarok, Hajrá Köztársaság!
    Vivát O.GY.M!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá! És türelem!!!::)

      Erre a cikkre vártam....Nem lehet elégszer ismételni a benne foglaltakat.

      Ehhez csak egyetlen hozzáfűzni valóm lenne: a türelem terjedjen ki azokra is, akik nem annyira bátrak mint ti, akik ott vagytok a téren az esőben és akiket nagyon tisztelek ezért. Nem vagyunk egyformák ( ebben sem) van, akinek ez nagyon nehéz döntés különféle okokból. Becsüljétek meg a most még külsős támogatókat és segítsétek őket a döntésben. Ne kövessétek el azt a hibát, hogy a jó szándékú érdeklődőket/támogatókat, vagy a kételyeket is megfogalmazókat az erkölcsi fölény (hamis) tudatával riasszátok el.

      Ezért javasoltam egy lapot.. az egységesen belül, amelyen a külsős érdeklődők, szimpatizánsok is megnyilvánulhatnak, ahol feltehetik a kérdéseiket. Kommunikáljatok velük. Ne becsüljétek le őket és a támogatásukat se, mert az nagyon fontos. Igaz nem annyira látványos.. A példát toleranciára, befogadásra ti mutatjátok hát-mutassátok!

      Törlés
  2. Jó reggelt Gábor! Talán bort (szeszt) már ne is emlegessünk! Így is úgy néz ki, mintha az az apátiába süllyedt sok-sok ember most is valamifajta delíriumban élne. Talán, ha betiltanák? Jut eszembe Gorbacsov.... Nem tudom, de igazad van, nem szabad sietni, tényleg nem, de mi lesz azokkal, akik ezt már nem fogják tudni kivárni? Nem tudom, sajnos nincs a zsebemben a bölcsek köve - bár lenne! Azt remélem, hogy azért valamelyik zsebedben a kavics, ami majd talán kövé nő, mégis ott lapul valahol....

    VálaszTörlés
  3. Szerencsétek volt szombaton,hogy nem akkor volt ilyen hatlamas vihar mint tegnap! Komolyan azt hittem ,hogy eljött a végitélet napja, mert ilyet még eddigi életemben nem tapasztaltam!És ebben az a vicc, hogy máshol nem volt ilyen égszakadás földindulás! Mintha direkt odaszánták volna az égiek!

    VálaszTörlés
  4. Én speciál nem féltem, mert hozzáállás kérdése szerintem az egész! Ha úgy viselkedsz mint egy sas és elrepülsz a szelek szárnyán még élvezed is!

    VálaszTörlés
  5. Sajnálom,hogy nem találkoztunk, na de ami késik az nem múlik!

    VálaszTörlés
  6. Egyébként nagyon jó volt a hangulat, jöttek különböző túristacsoportok és vittél a szórólapokat, egy angol fiatalokból álló társaságnak nagyon tetszett a dolog azt hiszem még a füzetbe is beírtak!

    VálaszTörlés
  7. Bocsi, de most elköszönök, mert várnak a vámpírok! VÉRVÉTELRE KELL MENNEM!FOLYT.KÖV.

    VálaszTörlés
  8. A "horda" kifejezés egy kicsit erősre sikeredet. A cápa hasonlatnál maradva, nem csak állandó mozgásban kell maradnia, de a túléléséhez elengedhetetlenül szüksége van arra, hogy az elveszített fogai pótlódjanak. Egy cápa életében több ezer fogat növeszt újra. Egy bonyolult, összetett rendszer biztosítja számára azt, hogy az élővilág csúcsragadozója lehessen. Ebben a rendszerben, minden részének meg van a sajátos funkciója és célja, ami a túlélését szolgálja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán nem is annyira, ha a korábbiakra asszociálunk:)) A realitás az, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy ezt a képet elűzzük a tudatokból. Ezért nagyon fontos, hogy az a sátor mindig rendben van, hogy esztétikus, kellemes a környezet. Nem horda, hanem kulturált emberek gyülekező helye... apróság, de nagyon fontos!

      Törlés
  9. Egyiptomban és Ukrajnában is szép civilizált, rendezett forradalom zajlott tiszta sátorokkal. Te jó ég :D

    VálaszTörlés
  10. A forradalmak általában nem civilizált sátorokban szoktak zajlani, kedves Komisszár:) A forradalmak általában nagyon koszosak szoktak lenni a gyakorlatban..egy robbanás is sok kosszal jár, amit aztán lehet takarítani. Néha mégis megtörténnek és olyankor nagyon gusztustalan jelenetek szoktak játszódni.. pl. fejek szoktak hullani, meg minden...:)

    Na de ki beszélt itten forradalomról?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem lesz forradalom akkor mihez kell a sereg?
      Tudom, hogy minden csoda csak egyszer történik meg, de azért én még ebből a "tömegesedésből" meg teázgatásokból nehezen tudom levezetni még gondolati síkon is azt hogy ettől egyszer csak lemond Orbán!
      Biztos, hogy csak az én fantáziám szűklátókörű, de ha én az Orbán helyében lennék ezen a mozgalmon csak nevetnék, eszembe se jutna a lemondás. Sőt egy teára ki is mennék a sátorba és és ott mondanám el véleményemet.

      Törlés
    2. Komisszár meg Joe, Tőletek, mint állíndó trolljaimtól elfogadom, ha el sem olvassátok a kommentjeiteknek helyet adó posztot, mert láthatóan ismét nem sikerült. Sőt, a korábbiakat sem, mivel nagyjából ketten vagytok, akik nem értitek a kitűzött célt... ;)

      Törlés
  11. A kutya farka csóválja a kutyát?

    Számtalanszor feltett költői kérdés, melyre többnyire rossz válaszok születnek, a kevés jó válasz pedig a feledés homályába vész. Nézzük a tényeket! A pártok taglétszámát.


    A magyar pártok társadalmi beágyazottsága csekély. A bejegyzett pártok taglétszáma összesen nem éri el a felnőtt lakosság 5%-át. Magyarországon 2011-ben 122 párt volt bejegyezve. Nem indokolatlan a pártokat a kutya farkával azonosítani. Ugyanakkor nagyon alacsony a bizalmi indexük is. Amikor az agyonhallgatott OGYM a nyerhető választásokhoz két és félmillió szavazatot lát szükségesnek, látható az, hogy a demokratikus pártok összes támogatója is csak a felére elég ennek. Hiába egyeznek meg egy nemzeti minimumban, ez nem elég a győzelemhez! Az kétségtelen ténynek látszik, hogy sokkal növekedne a választói támogatás már attól is, ha közös akaratot, elszántságot látnának a széthúzás, a mandátumokért folytatott szégyenletes alkudozás helyett, mint ezt 2012 óta láttuk. Tehát nem mellőzhető, nem kerülhető meg egy megvalósítható, a NER által folytatott politikánál, a valódi többség által nagyobb arányban támogatott vízió kidolgozása, a választók ezzel való megszólítása. Érthetetlen, hogy egy ilyen program szükségességét az ellenzéki politika nem képes felismerni. E vízió része lehetne az, hogy az évszázados magyar sikertelenséget kielemezve, az idáig preferált szűk elit helyett a nemzetalkotó, valódi többség venné kezébe az érdekei képviseletét.

    "Vajon mi az oka Magyarország sorozatos kudarcainak, vereségeinek, évszázados visszatekintésben? („Bal sors, akit régen tép,”) Mi ebben a mi felelősségünk, mit csinálunk rosszul? A sikertelenség legfőbb okának a támogatottság döntő nagyságú hiányát tartom. A magyar társadalom, a közgondolkodás, megrekedt a középkor hűbéri szintjén, befejezetlen maradt a polgári demokratikus átalakulás, a nemzetté válás. Igen, lehet fanyalogni! A nyakunkon maradt a „győztes” alfa hím, a Vezér, a nemesség, a Szent Korona, a politikai elit, újabban a nemzeti burzsoázia, ahol Én, vagy Mi (kevesen) uralkodunk, kormányzunk, a többieknek nincs joguk, vagyonuk, megélhetésük és ezért NINCS HAZÁJUK. Övék a munka, az engedelmesség, az alázat, életük feláldozása ÉRTÜNK, a hazára hivatkozva, mely csakis a miénk. Itt két lényeges szempont akad: egy arányaiban jelentéktelen, (10-20%-nál nem nagyobb), nem elég intelligens, önző „elit”, amely magában KÉPTELEN elegendő erőt felmutatni, az országot megvédeni. A nemzet nagy, döntő részét kitevő nép, nem érzi maradéktalanul hazájának az országot, a fent jelzett helyzete miatt, csak félszívvel hajlandó érte áldozatot hozni, erős nyomás alatt garantált a bukás. A mindenkori magyar uralkodó réteg SZÉGYENE, hogy erre képtelen volt rá jönni, vagy NEM mert előre lépni."

    (http://face2face.blog.hu/2014/08/02/nemzet_haza_148)

    Talán a legnehezebb dolog az életben belátni, még inkább elismerni a tévedéseinket, a hibáinkat. A nyakasság, a görcsös ragaszkodás a gyakran téves, elégtelen, esetenként önző képzeteinkhez, csak arra jó, hogy konzerváljuk a meglévőt, bár ez sem kevés. Ez a fajta nézet azonban nem teszi lehetővé a fejlődést, az előrelépést, mondhatjuk, hogy irracionális magatartás. Egyre inkább láthatóvá válik, vannak Magyarországon olyan emberek, akik képesek racionálisan gondolkodni, a honfitársaira nem ellenségként tekinteni, akik címkéken, dogmákon felülemelkedve elkötelezettek a felemelkedés, az ország valódi megújulása iránt. Vannak emberek, akik nem élősködni akarnak, nem a kapcsolati tőke a megélhetésük alapja. Képesek magukról gondoskodni és másokat is segíteni a kétlábra állásban. A felsorolásból is látszik, nem a politikusokról van szó elsősorban! A néhány kivétel erősíti a szabályt, ahogy mondják.
    Kedves politikusok! Próbáljátok meg az előre lépést, amíg nem késő.







    VálaszTörlés
  12. T.Gábor!
    A cél méltányolható a stratégia viszont elhibázott.
    Hogy miért mondom ezt? Azért mert "két maroknyi" ember, nem képes a világot megváltani. Ahhoz nagy szervezőerő és hangos tömeg kell - beleértve a "töltelékemberek" is.
    A kontraszelektív módon kiválasztottak pedig nem tartoznak azok körébe, akik tömegeket lennének képesek az ügy számára megmozdítani.
    A tömegek meggyőzéséhez hangadók kellenek. A hangadók a tömegből spontán módon választódnak ki. A sportot kedvelők a sportpályákon és küzdőtereken, a kocsmázók az italkimérésekben, a rockerek a koncerteken, a kutya, macska tenyésztők a kiállításokon és versenyeken. Ezek a maguk módján civilek, elvileg nem foglalkoznak politikával. De ha belegondolunk, akkor a kedvtelésükön felül van még más kapcsolatuk is a külvilággal, amit viszont keresztül-kasul átjár a politika. Történetesen naponta bevásárolnak, a gyerekeket iskolába viszik, utaznak, híreket hallgatnak, a munkahelyeiken különféle emberekkel találkoznak stb. Hogyan lehet az így szerzett tapasztalataikat a politika áramába bekonvertálni?
    Első lépésként össze kell őket valamilyen vonzó környezetbe terelni ahol, valami könnyen emésztető populáris program - hol ilyen, hol olyan műsorral a kommersztől a professzionálisig - kínálatával együtt elő kell adni nekik a mondanivalót. Erre a műsor szünete a legalkalmasabb, mert akit nem érdekel az egész, már úgyis elment, akit pedig érdekel az a folytatás kedvéért hallgatja az "igét" is.
    Ha ebből valami rendszer keletkezik, akkor az idő múlásával egyre nagyobb lehet a siker is. Mindig többen és többen ragadnak ott és ha másért nem, hát a műsorért és a haverok kedvéért először kényszerűségből, de később talán kényszer nélkül önmaguktól is visszatérnek.

    Másképpen ez nem megy. A becsület, a demokrácia, a jogok védelme, az összetartozás érzése, a jogállam és a régi-új alkotmány visszaállítása, a szabad választás feltételeinek újbóli megteremtése önmagában csak keveseknek jelentenek hívószót.
    Az elszámoltatás, a bűnösök felelősségrevonása, a képviselők jogállásának megváltoztatása, a pártfinanszírozás megreformálása stb már lehetnek témái egy-egy ilyen összejövetelnek. Ezek között aztán már el lehet rejteni néhány kevésbbé érdekes - de nagyon fontos - mondanivalót is.

    A siker első lépése a befektetés. Amikor a pénz elkezdi termelni a sikert, akkor indulnak be az automatizmusok. Ha minden alkalommal mindenki hoz magával még egy embert, akkor ha exponenciálisan is, de egyre növekszik a tömeg.
    Programról viszont folyamatosan gondoskodni kell, hogy az emberek - főleg a fiatalok - ne veszítsék kedvüket. A feszültség állandó fennmaradása a relatív tömeg állandó mozgásban tartása alapvetően fontos!
    Képzelj el két fiatal között egy olyan párbeszédet: - Baby elmegyünk ma buliba. Hová megyünk baby? Az OGYM -hez a Kossuth térre, ahol X és Y nevű banda ad koncertet.
    Ja, hogy ehhez pénz is kell. A megoldás: - Néhány balra elkötelezett sponzor (ha van ilyen egyáltalán!), aki fantáziát lát a dologban. Arra viszont számítani lehet, hogy siker esetén kamatostól kéri majd vissza a pénzét.
    Ez a siker záloga, amit lehet akár a korrupció melegágyának is nevezni.

    Azt olvasom, hogy az OGYM ma is anyagi gondokkal küzd. Saját, összeadott pénzeteket használjátok fel az alapvető infrastruktúra megteremtésére.
    Ez teljesen szembemegy a fentekben vázolt elérendő céllal.
    Ha rosszmájú lennék akkor azt mondanám, hogy ez ilyen feltételek között nem más, mint egyfajta exhibicionista magatartás, ahol a legfőbb cél mindössze annyi csupán, hogy felhívjátok magatokra a figyelmet.
    Mert támogatók nélkül ez eleve sikertelenségre itéltetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyjából leírtad az elmúlt 25 év magyar politikájának összes rákfenéjét, ami a mai közéleti apátiához vezetett. És mindezt javaslatként. Bocs, de nem. ;)

      Törlés
    2. Olvass kicsit alaposabban... én azt hittem érted miről van szó, de nem...nem a pénz fog megoldani mindent. Pénzen nem lehet elkötelezettséget, hitet, tudást, az ügy iránti alázatot meg pláne...vásárolni.

      Törlés
    3. Cimbi, erre találták fel a pártokat.

      Törlés
  13. Huh. Jó hogy megírtad ezt a cikket mert ugyan én minden reggel elmondom magamnak a kitűzött célokat, de valahogy erről la két és fél millióról megfeledkezek. Hát ez valóban nem fog összejönni néhány hét alatt.Viszont egy dolog szöget ütött a fejemben: biztos hogy van ebben az országban kulturáltan viselkedni tudó bátor ember?

    VálaszTörlés
  14. Éljen a Demokrata Minimálprogram!
    Sok fejtegetés nem, csak "3 IGEN" kell hozzá, se több, se kevesebb. Ezt megérteni oly nehéz a különféle demokratáknak? Tehát:
    IGEN, IGEN, IGEN!

    VálaszTörlés
  15. asta:
    Azt hiszem, kár volt megszólalnod!
    Ne legyen igazam, de Ti úgy összességében mindannyian javíthatatlan optimisták vagytok.
    A semmiből csak semmi keletkezhet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez igaz.. és én büszke is vagyok erre:O) Optimizmus nélkül az ember semmi értékeset nem tudna alkotni.

      Törlés
    2. A semmiből valóban csak semmi keletkezhet, csakhát az OGYM nagyon is valami, ki is derül egyre inkább. ;)

      Törlés
    3. Az ugye logikailag lehetetlen, hogy MINDIG volt valami. Tehát a valami csak a semmiből születhetett. Persze kellett hozzá egy obligón kívüli Teremtő. Most meg teremtők. Ott vannak a Kossuth téren.

      Törlés
  16. Gábor Szabó!
    Ez lett volna a 25 év legfőbb problémája?
    Amit én leírtam az elsősorban a fiataloknak programot adó lehetőség. A fiatalok 25 éve hiányoznak a demokratikus baloldali politikából. Eddig a Fideszen és a Jobbikon keresztül nem foglalkozott velük senki. A meghatározó MSZP megvolt a maga bázisa - ami mára már teljesen elkopott - a többi párt meg szóra sem volt érdemes.
    Ma Te is tkp. 250 nyugdíjaskorúval vagy körülvéve. Meddig lehet velük, velünk elmenni. Messzire már biztosan nem.
    Valóban az eltelt 25 évben a baloldal figyelmen kívül hagyta a fiatal nemzedékeket.
    Én ezek bevonására adtam programgondolatokat. Biztosan nincs mindenben igazam, de hogy semmiben sincs az nem igaz.
    Ezt azzal lesöpörni, hogy ebből minden az elmúlt 25 év rákfenéje lenne, ostobaság.
    Az a bizonyos apátia érdekes módon csak nálunk és az eddig sem aktivizálható szavazókorúak között van.
    Abban bízni, hogy ezek egyszer majd maguktól megmozdulnak, alapvetően naivitás. Szívjósággal és ráolvasással pedig nem lesz eredmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Estefelé három ifjú is jött, különböző helyekről, és célzottan hozzánk, és jönnek máskor is. Egyikük föl is szólal szombaton, mert van mondanivalója. Az értékelvű dolgok előbb utóbb sikerre ítéltetnek, nem a kenyeret és cirkuszt elvén építjük a Közösséget. :)

      Törlés
  17. T.Gábor!
    Javasolnám, hogy olvassátok el PuPu mai blogjának "névtelen" által 20:00 órakor feltett 3 részből álló hozzászólását. Olasz történelem, de mintha Orbánék ebből a kottából játszanának.
    Azt hiszem, hogy hatására átértéklődik benned is az "értékalapú közösség" gondolata.
    Jó elmélkedést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én elolvastam és mintha a mai magyar állapotokat írta volna le. Semmi nem értékelődött át bennem, legfeljebb tanulságul szolgálhat... egyébként pedig ezek ismert dolgok. Ez a történelem, amit volt/lett volna időnk alaposan megismerni és elemezni. Sőt, urambocsá' még akár az ellenszerét is kigondolhattuk volna. Itt az idő, hogy ezt megtegyük és más formák után nézzünk.

      Törlés
  18. Üdv. itt!

    A Demokrata Minimumhoz:
    - (...) az akkori választási törvényekkel együtt,
    Nem szeretnék újra 386 nyomkodórobotot (majmot) látni a parlamentben. Véleményem szerint egy képviseleti demokráciában nem emelhetünk pártfegyelmet és pártutasítást az egyes képviselők választási körzete alapján kialakított álláspontja fölé! Mindaddig pedig, míg a képviselő nem a választóit, hanem a pártot képviseli, nincsen rá szükség.
    - (...) Népszavazáshoz kötése,(...)
    A népszavazás egy jó (bár drága) demokratikus eszköz volna, ha az emberek képesek lennének az eléjük tárt kérdésekben tájékozódni (és lehetőségük is volna), valamint felfognák, hogy az adott döntés milyen következményekkel jár(hat). Sajnos azonban ezek egyike sem igaz általánosan, így a minimum, hogy a szavazást szellemi cenzushoz lenne szükséges kötni. Minden jogképes állampolgár szavazhatna (LEHETŐLEG ÜGYFÉLKAPUN KERESZTÜL), azonban egy a szavazás témájában kitöltött kérdőívet követően. Ez felméri a polgár tájékozottsági szintjét és anélkül szűri ki a sültbolondokat és kilóra megvett szavazókat, hogy ők tudnának róla a szavazás pillanatában. A szavazás lezárultakor pedig megérkezik a visszaigazolás, hogy sajnos a szavazata nem lett figyelembe véve, méghozzá ezért és ezért...
    Gondoljunk a 300 Ft-os szavazásra, hogy mi ment előtte, vagy pl. a magánnyugdíjpénztári pénzek kapcsán megmutatkozó ismeretdeficitre, amit a nyilatkozók alacsony száma remekül indikál.

    VálaszTörlés