2014. szeptember 26., péntek

A budapestiek főpolgármester-jelöltje

Egy ütős kampányszlogen többnyire nem valami hiperkreatív nyelvi lelemény, hanem egy végtelenül egyszerű kijelentés, mely azonban több lényeges valós tényt és lappangó érzületet csomagol össze rövid, közérthető formába.




És ez a szlogen: a budapestiek főpolgármester-jelöltje, ez bizony üt. Hogy mennyire, azt most a Kedves Olvasóm saját magán már le is tesztelte. Ugyanis nem írtam le még a jelölt nevét, de máris nyilvánvaló, hogy kire célzok, hisz a mellékelt kép is Őt ábrázolja. Ha meg van egy olyan jelölt, aki annyira közismert, hogy a nevét sem kell leírni, elég róla egy kép, és Te, Kedves Olvasóm már rá is kattintottál a cikkre, és épp olvasod, akkor bizony ez a szlogen máris tudatosított Benned olyat, ami kimondatlanul volt eddig csak jelen a gondolkodásodban. És akkor most már nyugodtan leírhatom: a budapestiek főpolgármester-jelöltje Bokros Lajos. Nem áll mögötte valami rettenetes szervezettségű, az államkasszából szépen merítő párt, bár remélem e választás után a MoMa kellően meg fog erősödni ahhoz, hogy a demokrata jobboldalon tömegével szívhasson majd el Orbánéktól szavazókat. Szóval amit elért ebben a kampányban, azt azért érte el, mert a budapestiek spontán úgy döntöttek, hogy tesznek az ellenzéki pártok játszmázásaira, és saját kezükbe vették a jelöltállítást. Ezért tudott Bokros tömegével jelöléseket gyűjteni, ezért érzékelhető a Kossuth téren az élő tapasztalat a mellette való kiállásról, és ezért nyeri az összes ilyenirányú közvéleménykutatást.


Javaslom is a Bokros Csapatnak használatra, pár százalékot ez a szlogen dobni fog fölfelé, az biztos. Mesélek egy ilyesmiről, merthát sokszoros polgármesteri kampányfőnökként gyártottam jópárat, és mivel mindig nyertünk, gondolom annyira rosszak nem lehettek. Egy konkrét sztorit mesélek el, a nyolckeres olvasók szerintem a mai napig emlékeznek rá, akkorát ütött. 2002-be, az országgyűlési választások elé viszlek vissza most, Kedves Olvasóm. Akkor még kétfordulós volt a parlamenti választás, a második fordulóba azok jutottak be, akik elértek az elsőben 15%-os minimum-eredményt, vagy pedig az első három jelölt között voltak. Mivel nyilvánvaló volt, hogy a második fordulóra Orbán leváltása érdekében az MSZP és az SZDSZ között kölcsönös támogatási, visszaléptetési megállapodás lesz az egész ország területére, ezért aztán törekednünk kellett arra, hogy minél számosabban legyenek olyan SZDSZ jelöltek, akik a második fordulóra is állva maradnak. Akkor az SZDSZ 8% körül állt, a második fordulóra belépőjegyet jelentő 15%-ot ezért aztán nem volt oly könnyű megugorni. Hameg csak nagyon kevés helyen sikerül az akkor 176 egyéni választókerületben talpon maradni, akkor a koalíciós tárgyalásokon a liberálisok súlytalanná válhatnak.


Csécsei Béla, a regnáló nyolckeres polgármester volt a mi jelöltünk, az MSZP-jé meg Hárs Gábor, korábbi lengyelországi nagykövet, nem túl ismert, és nem egy meghatározó arc. Négy évvel korábban éppencsak sikerült Csécseivel megugornunk a lécet, néhány tizeddel 15% fölé értünk, én meg azon morfondíroztam, hogyan lehetne most sokkal jobb eredményt elérni az első fordulóban. Aztán kifundáltam, és az lett az egész kampány vivőmotívuma, és végül abban a kampányban 21%-ot értünk el, ami országosan is kimagasló SZDSZ eredmény lett. Szóval az ötlet ennyi volt: Ismerjük egymást. És sehol egy név, soha, semikor. Úgy ment végig kéthónapnyi választási kampány, hogy sem a szóróanyagainkon, sem a plakátjainkon sehol nem szerepelt a jelöltünk neve. És semmi sallang, csak ennyi: Ismerjük egymást. Meg mellé rakva Csécsei Béla fényképe. A legutolsó héten adtam csak ki olyan plakátokat meg szóróanyagot, amin már a neve is szerepelt, de az már csak a szavazólapon való névszerinti eligazodást segítette, jelentősége addigra nem volt, a szavazók már döntöttek, várták az ikszelés napját.


Két hónap, két szó, egy kép, 21%-os eredmény, semmi melléduma. Ugyanis szavazáspszichológiailag ez a szlogen a választókban kiváltotta az összetartozás érzését. Jééé, tényleg, hát én ezt a Csécseit ismerem, ez helyi srác, a mifiunk, ellentétben a többi jelölttel, akiknek ugye föl kellett írni a nevüket mindenhova, hogy ismertséget szerezzenek. Sokakban előtérbe ugrott a lokálpatriotizmus, és vették az adást: valóban, Csécseit ismerjük, összetartozunk, együtt, egy helyen és időben élünk, ismerősök között meg nem kell bemutatkozni, nemdebár. És akkor vissza a budapestiek jelöltjére. Le se kéne írnom, hogy Bokros, mert mostanra ennyi kifejtés után már valójában azonosultál is ezzel a szlogennel, Kedves Olvasóm. És azért tudtad ily könnyen befogadni, mert Magad is így érezted, csak nem mondtad ki. Igen, az egyik oldalon van egy többpárti jelölt, akit egy zártkörű kevésszereplős alkuban dobott ki a gép, a másik oldalon meg az Ember, aki önmaga erejéből, legkisebb királyfiként maga mögé gyűjtötte a budapestieket. A pártok jelöltjét a mai napig nem ismeri a fővárosiak többsége, a budapestiek jelöltjét azonban mindenki ismeri. És bizony egy ilyen szembeállításban, mikor az egyik oldalon a Nép, a másik oldalon meg a pártok jelöltje van, ott biz a pártember a vesztes, és nagyon. Jó kis szlogen ez, használjátok egészséggel, gyerünk Bokros Csapat.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok! 


24 megjegyzés:

  1. Fogjunk szavazni Bokros Lajosra,főpolgármesterre!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Én lakom XI kerületben,fogok szavazni Molnár Gyulára,XI kerületi polgármesterre !!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Jó reggelt Gábor! Remélem, hogy egy magyar jövőt látó szól belőled, az itt szokásos tuvai sámán helyett. (Majdnem sátánt írtam...) Tegnap este hallva a híreket, Falus el se ment, mert Tarlós se ment, az LMP-s se ment, a liberális dörmögött valamit. :( Két értelmes ember beszélt, beszélgetett, megértette a helyzetet. Falus és támogatói még most sem értik, pedig nagyon jól jönne még annyi szavazat, melyeket ők képviselnek. Igen, nagy Bokros támogatottsága, de úgy érzem mégis, hogy így kevés lesz:(
    Az árát több éven, évtizeden keresztül fogjuk megadni, nem kicsit, hanem nagyon. Még ha az LMP-st, Jobbost, és a Liberálist le is számítom, talán a másik 3 főre leadott szavazat elég lehetne, talán írom....
    De így nincs reményem... Marad minden a régiben és folytatja a Fidesz:( Sajnálom, de így érzem! Majd fizetünk, a megint otthon maradók, az ellenzéknek nevezezett széthúzó, párt érdekeket képviselők helyett! Mégis fölülkerekednek a pártérdekek Budapest és annak lakossága csak másodrendű kérdésnek fog számítani, ha nem 3-ad rendűnek:( Bocsi! Az hiszem ez nem pesszimizmus, hanem realitás....

    VálaszTörlés
  4. Nem adom fel!Még életben találsz!

    VálaszTörlés
  5. Tudod ki a jó hadvezér? AKI NEM AZT MONDJA, HOGY ELŐRE HANEM AZT MONDJA, HOGY UTÁNAM!

    VálaszTörlés
  6. Ha akarod én leszek a követed, viszem a nagy követ!

    VálaszTörlés
  7. Most még adok egy kis munkát a dokiknak, aztán ha időm engedi délután meglátogatom az erősöt.

    VálaszTörlés
  8. Jó reggelt az Ébredőnek, Jó reggelt Budapest!
    Ez az írás rávilágít az igazi kérdésre. Mert csak egy legény maradt talpon........., a többiek még a fáradságot sem vették, hogy elmenjenek. Talán nincs még kidolgozott tervük a fővárosi emberek számára. Lehet úgy vannak ezzel a tervvel, mint a regnáló kormány: "Ej ráérünk arra még...."
    Tegnap az ügyeim intézése közben több fővárosi kerületben jártam, azt láttam, hogy a csapból is Tarlós plakátjai folynak........ Egy-két ellenzéki főpolgármester plakátját lehetett csak látni.
    De mint tudjuk az utolsókból lehetnek az elsők........
    Hajrá Köztársaság! Hajrá Budapest!
    Viva O.GY.M !

    VálaszTörlés
  9. Tarlós hiába magyarázza, hogy Budapest címerét jogosan rakja a plakátra, nem az övé. Megfelelő ember kell a város élére, Bokros Lajos az lenne.

    VálaszTörlés
  10. Falus doki nem ment el a főpolgármester jelöltek vitájára. Megmutathatta volna, hogy miért szavazzon rá, aki Tarlóst váltana... De neeem, nem volt rá képes, hogy elmenjen... Szánalmas...

    VálaszTörlés
  11. "A mi programjainknak nincs most jelentősége. A lényeg, hogy marad-e a főpolgármester a helyén, vagy valaki le tudja váltani."-Magyar György

    http://index.hu/belfold/2014/09/25/egy_helyben_totyogott_negy_fopolgarmester-jelolt/
    "v Csárdi Antal szerint nem feltétlenül szükséges, hogy Tarlóssal szemben egy jelölt jelenjen meg, „ez álságos vita", mert „nem lehet összetolni a programokat, a programokról és nem a cicaharcról kell szólnia a kampánynak".
    Bokros Lajos egyetértett Magyar Györggyel, „még mindig nem késő összefogni". És hogy ki legyen a közös induló? Bokros ezt is megmondta: „Ha a demokratikus ellenzékről beszélünk, úgy tűnik, én vagyok a legnépszerűbb jelölt."
    Magyar György ismét megragadta a mikrofont: „Én azonnal hajlandó vagyok visszalépni más javára, mert a cél a főpolgármester leváltása. Ha négyen visszalépnek, rohanok a négyekkel. Öt jelölt helyett egy kell."
    Bodnár Zoltán: Na, ő érdemben erre nem válaszolt semmit, egészen másról beszélt. Amiből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nincs az az Isten, hogy visszalépjen – ahogy ezt az Indexnek adott interjújában is mondta.
    A végét kitalálhatják: senki nem lépett vissza senki javára, így a helyzet továbbra is ugyanaz, mint a beszélgetés elején volt, Tarlósnak marad továbbra is öt kihívója a baloldalon. Vagy Magyar György szavaival élve:

    maradt az egy helyben totyogás."

    2014.09.24.http://index.hu/belfold/2014/09/24/falus_ferenc_tarlos_nelkul_nem_vitazik/
    "Rácz Krisztina, az Együtt-PM sajtófőnöke viszont megerősítette az Indexnek, hogy Falus biztosan nem lesz ott a vitán. szerinte az elejétől fogva világossá tették a szervezőknek is, hogy csak abban az esetben lesz ott Falus, ha Tarlós István főpolgármester is elfogadja a meghívást. Tarlós neve ugyanakkor nem szerepel a rendezvény meghívójában. "Tarlós István nélkül kevésbé látjuk érdeminek a vitát" – mondta a sajtófőnök. Szerinte Falus ugyanakkor bármikor és bárhol kész a vitára Tarlós Istvánnal, aki eddig nem reagált a kezdeményezésre."

    most már akkor fel kell vállalni a kampányolást valaki mellett--- mert így senki nem győzhet---
    a kerületek fontosabbak--- ott lehetnek az ellenállás kis szigetei!

    VálaszTörlés
  12. Itt csak egy megoldás lenne:
    Nem visszalépni kéne, hanem látványosan szövetségre lépni--mindnek közös támogatást adni ----közülük bárkinek
    A pártok által kötött megállapodásokat--amely többnyire kerületenként közös támogatás--nem szabadna veszélyeztetni---

    VálaszTörlés
  13. " A VALÓDI ÖSSZEFOGÁS a diktátor ellen AZT JELENTI, hogy a POLITIKAI ÉLET VALAMENNYI, a demokrácia iránt elkötelezett, diktatúraellenes SZEREPLŐJE RÉSZT VESZ BENNE. NINCS finnyáskodás, NINCS primitív gyerekeskedés, NINCS "alma játszik, körte nem " típusú kiszámolósdi, ÖSSZEFOGÁS VAN. " /PuPu/

    VálaszTörlés
  14. Remélem nincs messze az az idő, hogy végre felismerjük: Orbánt nem a 2 millió birka és a 4 millió passzív tartja hatalomban, hanem az 1.5 millió ostoba ...

    VálaszTörlés
  15. no!
    ebben egyetértek, csak ők magukat királycsinálónak tartják

    VálaszTörlés
  16. Ennyire buta nem lehet valaki, mint a "demokratikus" "ellenzék" vezetői. Biztos vagyok abban, hogy egynéhányuknak rejtett - és nem jó - szándékai vannak.

    VálaszTörlés
  17. Szia Gábor!
    Bocsi, hogy így kezdem, de sajnos azt kell mondanom, egyre inkább vakvágányon haladsz.
    Látnivaló, hogy a "demokratikus ellenzék"-nek nevezett gittegyletnek esze ágában nincs a józan észre hallgatni. Leírhatod ezeket a dolgokat október 12-ig n+1-szer, az mit sem ér. Kár az erődet és az energiádat ebbe fektetni. Véleményem szerint térj visszaz OGYM szervezéséhez, ahhoz, hogy minél hamarabb kiterjedhessen a mozgalom a város, az ország egészére. Mert az "erőd" nem látszik sehol! A média - nyilvánvaló pártutasításra - szisztematikusan kerüli még a téma említését is, nem hogy széles nyilvánosságot biztosítson neki. És nyilvánosság nélkül a kezdeményezés előbb-utóbb, de inkább előbb érdektelenségbe fog fulladni. 250-300 ember nem fogja megrendíteni Orbán hatalmát. És amíg nem sikerül nagyobb nyilvánossághoz jutni, addig eredmény se lesz. Vagyis szerintem az energiádat inkább erre fordítsd, ne meddő kampányolásba, ami sajnos nyilvánvaló kudarchoz fog vezetni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. .. fenéket! Beszélsz hülyeséget! Ez lesz majd az áttörés! :)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Sajnos igaz, hogy Gábor kevés embert ér el. De rosszat nem tesz vele. Falust ugyanis nem fogják megválasztani. Nagy bizonyossággal mondható, hogy a Tarlós fog győzni.
      Ennek ellenére kell ez a lelkesítő agitáció, mert sokan gondolják, hogy hát azt mondják, szavazzunk a Falusra, de nekem Bokros jobban bejön. És nem tudja, hogy oda merje-e tenni az x-et, és nem őmiatta kerül majd Tarlós nyerő helyzetbe.
      Viszont, ha mi, akik Bokrost jobb választásnak érezzük, és halljuk, olvassuk Gábor blogjait, akkor sokkal inkább oda merjük tenni az x-et, lelkiismeretfurdalás nélkül.
      Szerintem, Gábor, csak folytasd! Fontos, amit teszel. Még akkor is, ha a végén mégse sikerül. De ne legyen úgy!

      Törlés
  18. https://www.facebook.com/events/1480097725587762/

    Jujj de jó! Akkor addigra lehet meg is borotválkozol? :D :D
    Kár volt így beharangozni, addigra úgyis lebeszélik róla..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bokros mondta: "Nem tudom pontosan, hogy szakmai hiányosságok, vagy közvetlen parancs miatt, de az úgynevezett közmédia még mindig képtelen megjegyezni egy nagyon apró,de fontos részletet a MoMával kapcsolatban. Mi nem baloldali, hanem JOBBKÖZÉP párt vagyunk." Akkor mááán most ezisjó?

      Törlés
  19. http://index.hu/belfold/2014/08/25/nalunk_mar_most_szavazhat_ki_legyen_a_fopolgarmester/?rnd=3629
    a mostani állás szerint e nem reprezentatív szavazáson Falus magasan vezet :)

    VálaszTörlés
  20. Ezen a választáson fájó,és jogos pofon fogja érni a pártokat.Támogatottságukból most kiderül,hogy az elmúlt időszakok kudarcaiért," ÍGY JÁRTAK "Maguknak köszönhetik....

    VálaszTörlés