2014. április 16., szerda

Ilyen a box - Orbán legyőzésének forgatókönyve

Rém egyszerű dolog ám a Vérnarancsokat kiütni. Nem kell hozzá más, mint az érzelgésekből visszatérni a valóságba, és alkalmazni a sikeres szervezetek működésének alapelveit, tekintet nélkül a nosztalgiára és békevágyra.




A világ temészeti és társadalmi törvényeinek alappontja a Verseny. Az erősebb kutya szaporodik, akár tetszik akár nem. Nem azért lett az emberi faj a bolygó ura, mert együtt indult a választásokon a mammuttal, hanem azért, mert levadászta és megette, és a plusztáplálékkal több utódot tudott fölnevelni. Nem azért lett erős a nyugati félteke, mert jópofa kompromisszumokat kötött, hanem azért mert nettó Versenyben győzni tudott. A Szovjetunió sem azért esett szét, mert Reagan rábeszélte Őket, hanem azért mert a fegyverkezési versenyt az oroszok nem bírták finanszírozni, és recsegve-ropogva összeomlott az egész.

Aki a Verseny mindenekfeletti szükségszerűségét nem ismeri fel, az vereségre ítéltetett. Nem Orbánék nyertek, hanem Mi vesztettünk. És azért vesztettünk mert a ballib oldalon 4 éven át nem volt Verseny. A Mesterházy vezette MSZP sokkal nagyobb erőt fordított Gyurcsány, majd később Bajnai vízalányomására, mint a Fidesz kordában tartására. És ebben sikeres is volt, el kell ismernünk. Mikor Bajnai föltűnt másfél éve, azonnal beindult ellene a Szegfűhadjárat, majd mikor Gyurcsány erősödni kezdett, akkor az addigra már lenyomott Bajnait gyorsan bevették a buliba, hogy az oszd meg és uralkodj elvén gyorsan kicsinálják. Szomorú, hogy ebbe Bajnai beleszállt, de attól még a tény tény marad: megtette. Teljes Összefogás meg nem azért lett, mert az MSZP-Együtt Páros hirtelen gesztust akart tenni, hanem azért, mert a Feri a DK-val mindazokat elkezdte begyűjteni a zászló alá, akik nem kértek a Mesterházy-Bajnai duóból. Feri bevétele kényszerházasság volt, birtokegyesítés, ha úgy tetszik, szerelmet abban utólag se tessenek keresni.


Orbánék annyi amennyi: 2,1 millió szavazat. Ügyesen megtervezték előre a választási rendszert, kialakították az abszolút médiauralmat, arra készülve, hogy a 10 milliós országban 2,1 millióval nyerni tudjanak. De nem önmaguk zsenialitása miatt győztek, hanem azért, mert Mi nem tudtunk ennél több szavazót az urnákhoz vinni. És azért nem tudtunk, mert a szoclib oldalon nem volt Verseny. Lehetett Ladát vásárolni, mást meg nem. Az ilyen típusú szervezetek pedig mindig mindenütt megbuknak, ehhez mégcsak szokásos történelmi példáimat sem kell fölhoznom, elég ránézni Magyarország választási térképére. Kezitcsókolom, 800 ezer szavazattal vesztettünk, aki most nosztalgiázni akar, az nyomtassa ki magának az ide emlékeztetőnek berakott képet, és akassza föl a vécé ajtajára, hogy el ne felejtse a valóságot.

A gazdasági szervezetek versenyeznek, és versenyük eredménye a nyugat sikeres erősödése, az erős jóléti államok létrejötte. A politikai szervezetek is versenyeznek, nem eltüntetni, hanem megmutatni akarják a különbségeiket. Vicces lenne, ha az Egyesült Államokban nem lenne hosszú és gyilkos előválasztási kampány, hogy felszínre hozza végül a legerősebb jelöltet, és az is elég furi lenne, ha a boxvilágbajnoki címért nem a kihívó pozíciójáért mindenki mást legyőző versenyző szállhatna harcba a létező bajnokkal. Szóval most kaptunk a Néptől egy ordas nagy pofont, egyben elégséges időt, hogy tanuljunk belőle. A választás új helyzetet teremtett: van egy Gyurcsány egy létező, víz alá nyomhatatlan DK-val, és van egy Bajnai, akit szintén nem tud már az MSZP maga alá gyűrni.


Az előző négy évben az MSZP domináns pozícióban volt, és azzal visszaélt. Önérdeke miatt megakadályozta a szabad versenyt, ezzel pedig lehetetlenné tette, hogy új politikai erők választók százezreinek támogatását elnyerhessék. 2018-ban lesz legközelebb Országgyűlési Választás, nagyjából 2017 közepéig semilyen társadalmi, politikai törvényszerűség nem támasztja alá az összefogás mantráját. Az önkormányzati választás sem, de erről majd később, önálló cikkben, mert még a választási matematika sem támogatja a frissen legyilkolt összefogósdi újrateremtését. 2017-ig aki összefogást akar, az nem értette meg, miért vesztettünk, és pont azt a politikai Versenyt akarja megakadályozni, ami Orbánék legyőzésének egyetlen lehetséges útja.

Három év kemény munkájával, utcai, országos és helyi aktivizmusával elválhat a főzelék a májtól, és az addigra kialakult új erőviszonyok alapján létrejött ellenzéki szövetség simán megverheti Orbánt. Nem célszerű egy karámba terelni a versenylovat, meg a szamarat, mert abból csak öszvér lesz, az meg mint tudjuk, már nem szaporodóképes. Szóval három év önálló politika, három független és egymástól gyökeresen eltérő szervezeti kultúrájú politikai csoporttal: ez vezet a szavazóbázis radikális növeléséhez, egyszerűen tessenek fölfogni: nincs más út. Ha még keletkezik új szereplő, akár a Bokros, akár más, ma még ismeretlen, azt sem szabad elnyomni, induljon csak bele ugyanabba a Versenybe. A verseny elkerülése, bármilyen újabb összefogási kísérlet nem érdeke a demokratikus oldalnak, csak egy szervezetnek: az MSZP-nek.


Most épp Európai Uniós választások lesznek, tökéletes módszer és pillanat ahhoz, hogy az azon induló pártok saját aktuális állapotukat fölmérhessék. Az eredmény megmutatja majd, ki hogy áll most. De ez csak az induló helyzet lesz, mert a következő három évben az Ellenzéknek Versenyben kell eldöntenie, hogy ki legyen majd Orbán győzelemesélyes kihívója 2018-ban. Ha nem így teszünk, akkor lesz ugyan kihívója, de ismét az esélytelenség nyugalmával léphet a kötelek közé. Van időnk, dőljön el, aminek el kell dőlnie.

Hogy aztán Orbánt dönthessük meg.


29 megjegyzés:

  1. A nagy politizálás mellett a hagyományos értelemben vett közösségfejlesztésre, közösségszervezésre, az emberekkel való újraszerződésre is szükség van, sőt ez az alap. Mert elvinni a szavazót azzal lehet, ha tudjuk pontosan, mi az érdeke vö vásárlásra buzdítani a vásárlót is úgy lehet, hogy rengeteget költenek a nagy cégek piackutatásra. Az a bajom, hogy ezt a váléasztási vereség legelején mindneki mantrázza, utána már a kutya se akarja "járni az országot (hülyét kapok, amikor ezt meghallom egy politzikus szájából, mert ez azt jelenti, hogy egyébként nem járja, ha nem muszáj). Szóval meg kell tudni pontosan, mi gondja, baja, és főleg érzésvilága, értékrendje, normavilága az embereknek, utána a feltehetőleg saját ideológia mentén ugyan kategóriákat érthetően megfogalmazni, majd vissza az emberekhez szerződni értékekről, normákról hősökrül, hagyományokról (a kultúra rétegei). Enélkül csak számháború, felszíni változás, de lényegi megújulás nem lesz. Köszönöm, hoyg elolvasta, a bloghoz pedig gratulálok, bírom, hogy eléggé indulatos, de ugyanakkor tud tárgyszerű lenni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó és találó írás! És tetszik a hozzászólók véleménye is! Köszönöm, hogy olvashattam! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszett az írása!

    VálaszTörlés
  4. .. tökéletes írás .. anno a Mesterházy oldalán tettem fel kérdéseket, és azokat rendre moderálták, csak a gyűlölködő és tejes mértékben a céljaikat szolgálókat hagyták bent .. na félre értés ne essék, nem vagyok MSZP-s, mindig is DK párti voltam, de engedtessék meg, ha már választás van, lehessenek kérdéseim .. nem lehettek .. az összefogást elleneztem, de Gyurcsány és a győzelem reménye miatt szavaztam rájuk .. és akkor is, most is Gyurcsányt láttam az esélyesnek ..

    VálaszTörlés
  5. A blog ismét bizonyította, a szakmai hozzáértésedet, a segítőkészségedet és elszánt elköteleződésedet a DK és amit Gyurcsányon keresztül megtestesít, a demokrácia iránt! Gyakorlati tanácsaidat tartom a legjobbaknak, mert szükség van a megmérettetésre, és nagy szükség van egy stabil DK-s bázis kiépítésére, lelkes aktivistákkal, elkötelezett emberekkel!

    VálaszTörlés
  6. "
    Az előző négy évben az MSZP domináns pozícióban volt, és azzal visszaélt. Önérdeke miatt megakadályozta a szabad versenyt, ezzel pedig lehetetlenné tette, hogy új politikai erők választók százezreinek támogatását elnyerhessék." Ekkora butaságot még Selmeczy Gabriella se szokott mondani. Ez hasonló gondolat, mint a kevés gyerek születéséért a meg nem született gyerekeket hibáztatni.
    Az elmúlt négy év hatalomgyakorlása arról szólt, hogy kifizessék a szolgálókat és olyan rendszert építsenek ki, amelyik lehetőséget teremt a valós cél és tevékenység elfedésére. A 2/3-os győzelmben a közszolgálati és az egyéb lakáj média ( HÍR TV, ECHO TV, INFÓ és Lánchíd rádió mellé a  megyei, a helyi, lapok, TV-k és rádiók) és a lapjaik ( Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Heti Válasz stb.) segítségének, a félelemkeltésnek Arthur J. Finkelsteinnek és George E. Birnbaumnak, a Fidesz kommunikációs stratégáinak és egy FIDESZ-re szabott választási rendszernek nagyobb szerepe volt, mint a demokratikus ellenzék tötyörészésének és hibáinak. következményeként.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyértelműen szoktam fogalmazni: az ellenzéki oldalon belüli versenyről szól a cikk, Selmeczi Gabriella valszeg megértette volna.

      Törlés
  7. Van jó pár DK-s ismerősöm, mindegyik úgy véli, hogy Gyurcsánynak és a DK-nak több esélye lett volna külön. De vajon ezt alátámasztja bármi is azon kívül, hogy aki DK-s, az ebben reménykedik?
    Bár elsőre úgy tűnhet, provokatív a kérdésem, de valójában nem annak szánom. Csak érdekel, mit gondoltok erről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Gigi.
      Gyakorlatilag - szerintem - a keményvonalas(abb) DK-sok (a maradék 5-10%) maradt otthon, akik nem akartak erre szavazni.
      Szerintem a választások napjára, ha Gyurcsány és a DK egyedül indul, bőven-bőven 10% felett, sőt a 15%-ot se tartom kizártnak - kaptak volna.

      Én nem tartottam hitelesnek Gyurcsány Atillázását és Gordonozását...
      És csak azért szavaztam erre a formációra, mert kormányváltást akartam és tudom: a szocik fél kézzel is jobban kormányozTAK.

      Hogy most Mesterházy mit csinálna, nem tudom. A nagy öregeket kiutálta. Még azt is lehetségesnek tartom, hogy beleülne a készbe...

      Törlés
    2. Giginek: lett volna okom azt mondani miért is ne indult volna el a DK egyedul-de én is ugy láttam ahogy a régi barátaim és még sokan mások egyutt akartuk az osszefogást ami nem szerelem hanem egy egyuttmukodés keretén belul megszerezni a tobb helyet-csak azt kellett volna tobbeknek megérteni nem mindegy hány képviselo van az emberek azt nézik mennyit keresnek--mindenkinek adva van a lehetoség miért kell állandoan a másik keresetét nézni ez csak abban a helyzetben valos ha az jogtalan és már o se tudja hány négyzetméteren lakik, hány hektár foldon nem dolgozik stb.én azt szerettem volna ha tobb képviselonk lett volna és nagyobb hanggal képviselhettek volna bennunket a Parlamentben.Pl én Gogos Zoltán hozzáállását nagyon szerettem hallgatni a hozzáértése nagyon szimpatizált nekem mégis nem lehetett hallani igazi vitát a Parlamentben mert a tobbség igy intézte.Az hogy most Mesterházyt ekézik nem oldodik meg semmi egy másik talán az lesz az elnok de a tobbi -----egyszer tanulnák meg akkjor beszélik és azt ami szukséges azontul semmi ----zárt ajtok kozott és kész----zárjanak már ossze

      Törlés
  8. Alig találtam meg ezt a blogot, a jóváros megszűntetése után. Nem ártana terjeszteni, mert a következő kemény időkben nagy szükség lesz rá, szerintem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gábor, hogy lehet felvenni a blogodat a követendők közé? Bocs, hogy itt ezzel offolok, de elfelejtettem, hogy kell. :(

      Törlés
    2. Jobb fönn találod a "Feliratkozást". Oda írd be az emiled címét, és onnantól vagy és vagyok :)

      Törlés
  9. Tuareg
    Nem állom meg, hogy ne tudassam. Lehet bármit csinálni, de a jogot nem lehet figyelmen kívül hagyni.
    Ez a biztosíték, hogy emberi módon, megalázások, és becsapások nélkül tudjunk élni.
    Bár Bartust ki nem állhatod, van abban nagyon sok igazság, amit ír.
    Parancsolj, okulásul.
    http://nepszava.com/2014/04/velemeny/bartus-laszlo-a-jog-elarulasa.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes tévedésben vagy, a bojkottmániáján kívül semmi bajom a Bartussal. :)

      Törlés
    2. Elolvastam, sajnos ez is csak a bojkott-rögeszme egyik nyúlványa. Mielőbbi jobbulást a szerzőnek. Ha Bartus képtelen fölfogni, hogy magyarországon nem lehet sikeres bojkottot szervezni, az nem az ország hibája, hanem az Övé.

      Törlés
  10. Mint mindig, most is szuper az írás.

    VálaszTörlés
  11. "És mi arra születtünk, hogy a Föld sebeit begyógyítsuk életünkön át, életünkön át,
    Arra születtünk, hogy mindig menjünk, meg ne álljunk induljunk tovább, induljunk tovább..."

    VálaszTörlés
  12. Gábor addig amíg az mszp nem képes átlépni saját magán nem képes kitenni a soraiból a rövidlátó kiskirályait ,mert van egy jó pár belőlük .
    Ezt a mostani vonalat fogják tovább vinni .
    Csak egy példa a saját pártja tett keresztbe anno Szentendrén az mszpés polgár mesternek így került a fideszes a helyére , amikor kérdő lettek vonva az volt a válasz hogy ők fentről jobban tudják mi kell nekünk .Mint Öszöd esetében is . no ezek után nem voltam hajlandó velük politizálni .

    Üdv : Kunigunda .

    VálaszTörlés
  13. Nos, az kiderült, hogy ez az összefogás igazán nem sikeres. Ez kétségtelen tény, bár sokan- beleértve szabó Gábort és jómagamat is- támogattuk őket a választások előtt. a verseny jó dolog, bár az összefogás is lehetne vonzó, új politikai tartalommal megtöltött pártok között.
    Csak halkan kérdezem: Gábor, hol maradt a választási előrejelzés kiértékelése? Amikor olvastam ezt a prognózist, akkor valahogy gyökeresen mást láttam benne,mint ténylegesen bekövetkezett....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már 7-én, azaz a választás másnapján írtam ezt, itt.

      http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/04/mar-holnap-van-tenyek-es-tevedesek.html

      Törlés
    2. Magam egyébként minden létező érvvel és írással egészen a Simon Ügyig az önálló indulást támogattam február 9-ig, itt az első írásom, amelyben elfogadtam az Összefogás létét, és támogatni kezdtem a győzelem elősegítése érdekében:

      http://jovaros.blog.hu/2014/02/09/sima_ugy_420

      Minden korábbi írásom a belépés ellen érvelt.

      Törlés
  14. Kíváncsi leszek mi lesz ha esetleg mégis a Botka veszi át a stafétabotot...akkor mit mondasz?

    VálaszTörlés
  15. A DK-nak át kell át kell vennie a vezetést,képes rá.A leírtakkal egyet értek,igaz mind ez kőkemény meló.

    VálaszTörlés
  16. Az a határozott véleményem, hogy Orbán & Co. nem tud elképzelni olyan helyzetet, melyben nekik önként át kellene adniuk a hatalmat holmi "demokratikus ellenzéknek".

    Hiszen ők "A Nemzet", bármiféle ú.n. "demokratikus ellenzék" pedig csupa libsikomenista, nemzetidegen hazaáruló - márpedig igazi Hazaffyak részéről már a hatalomról való lemondás is, hát még annak átadása a hazaárulók bandájának: maga lenne a hazaárulás "non plus ultra"-ja, amit ők (természetesen) soha nem lesznek hajlandóak elkövetni...

    Tegyük fel ezek után, hogy valamilyen demokratikus ellenzéki konstelláció a következő választásokon (valami csoda folytán) megszerzi magának a parlamenti helyek akár 70-75%-át. Ha hsz.-nyitó állításom igaz, akkor az alábbi eseménysorok valamelyikére számíthatunk majd leginkább:

    1.
    a. Orbánék megtagadják a hatalom átadását, és azonnal bevezetik a rendkívüli állapotot;
    b. Csak egy idő után, és szórványosan jelentkező tömeg(?)megmozdulások;
    c. Ezekkel szemben egyre nagyobb (egy idő után: fegyveres) erőszak bevetése;
    d. Ha még ez sem törné le a megmozdulások erejét: összecsapások, némi vérontással, polgárháborús veszéllyel;
    e. Egy esetleges polgárháború végkimenetelét pedig az dönti majd el, hogy az orbánisták vagy a demokraták tudják-e maguk mellett a nagyobb/ütőképesebb fegyveres erőt. :-(

    2.
    a. Orbánék megtagadják a hatalom átadását, de nem vezetik be a rendkívüli állapotot;
    b. Azonnali, és sokfelé jelentkező tömeg(!)megmozdulások;
    c. Rendkívüli állapot bevezetése, fegyveres erőszak alkalmazása a megmozdulásokkal szemben;
    d. Mivel ez csak olajat önt a demokratikus ellenállás tüzére: polgárháborúba torkolló összecsapások, rengeteg vérontással;
    e. A polgárháború végkimenetelét pedig az dönti majd el, hogy az orbánisták vagy a demokraták tudják-e maguk mellett a nagyobb/ütőképesebb fegyveres erőt. :-(

    Tanulság: ha a fenti gondolatmenet igaz, akkor a demokratikus ellenzéknek gyakorlatilag akkor lehet majd csak esélye a hatalom átvételére az orbánistáktól, ha nagyobb/ütőképesebb fegyveres erőt tudhatnak maguk mellett, mint azok...

    :-((

    VálaszTörlés