2016. november 10., csütörtök

Érzelmi alapon

Mikor épp nincs világháború, akkor a világpolitika legfontosabb eseményeinek egyike az amerikai elnökválasztás. Úgyhogy írni kell róla, még akkor is, ha egyébként nem igazán akaródzik.




Jó szokásommal ellentétben elolvastam egy rakás véleményt más közíróktól Trump győzelmével kapcsolatban. Így aztán teljes a zűrzavar a fejemben, ami persze nem baj, tisztul majd a kép idővel. Úgyhogy jelen pillanatban nem tudok semmi frankót mondani arról, hogy mi lesz most a világgal, meg velünk. Abban azért biztos vagyok, hogy Amerika jóval kisebb szarban van Trump elnökségével is, mint amekkorában mi a kies hazánkban per pillanat. Életképes, begyakorlott demokrácia, valóban független hatalmi ágakkal, hát most terhelési próba jön, kibírják, aztán majd korrigálnak. Számomra amúgyis mindig fontosabbak a mozgatórugók, a háttérben meglévő rejtett összefüggések, mint a konkrét események. Eljövendő történéseket ugyanis akkor lehet előrejelezni, ha a folyamatokat értjük, erre szoktam koncentrálni, és Olvasóim is leginkább ezért Olvasóim.


Úgyhogy lássuk, mi az, amiről bizton merem állítani: Trump megválasztásának alapjául szolgáltak. Két ilyen jelenség van: az egyik az érzelmi alapú döntés, a másik pedig a kisebb rossz tézisének összeomlása. Nem újdonság, hogy az emberi társadalom ciklusokban működik. A gazdasági válságok jelentik a ciklus egyik origóját, a világháborúk a másikat. Nagybazmegek után egy időre kijózanodik az emberiség, megpróbálja megérteni, mi történt, merthát hatalmasak a veszteségek emberben, anyagi javakban. Olyankor még a közügyek iránt legkevésbé fogékonyak is hajlandóak végiggondolni pár alapösszefüggést, hisz saját veszteségeik olyan érzelmi sokkot jelentenek, ami egy időre kiemeli Őket védett intimszférájukból. Aztán ahogy egyre távolabb kerülünk az armageddontól, úgy merülnek feledésbe az egykor végiggondolt gondolatok, és szabadul el megint az érzelmi alapú hozzáállás a rációhoz képest.


A világ bonyolult hely, és egyre inkább az lesz. A technológiai fejlődés, a demokráciák összetett egyensúlyai, az információs társadalom hatalmas zaja az emberek többségét megijesztik. Keresik az egyszerű megoldásokat, és amire kereslet van, arra keletkezik kínálat is. Ha egyszerű igazságokat akartok, kaptok, nesztek, mondja a jó demagóg, aztán ad is, olyat, hogy később a fal adja a másikat. A többségnek épp elég saját életének, családjának menedzselése a bonyolult világban, így aztán közügyekben inkább behunyja a szemét, becsukja a fülét, és kikapcsolja az agyát. Keres magának valami politikusnak látszót, és elhiszi Neki, amit az mond. Átruházza a gondolkodás jogát valakire, aztán onnantól kitart mellette jóban-rosszban. Még akkor is, ha az illető folyamatosan ellentmondásba keveredik önmagával, hazudik, mindent elkúr, amit el lehet. Merthát a polgártársnak önmagával kéne elszámolnia, ha belátná: tévedett, alkalmatlan emberre bízta közügyi képviseletét.


Ez egy rettenetes csapda. Ugyanezt szívjuk mi is, merthát ha honfitársaink zöme hitéleti alapon, érzelmi szinten foglalkozik közügyekkel, akkor az értelmi alapon ezt tevők kisebbségben maradnak. És hiába sokunk összefüggéseket megmutató, a tényekre koncentráló felvilágosító munkája, ha az igény a valóságra nem válik többségi igénnyé. Rajongótáborok vannak, tiszta rockzene a magyar politika, kár, hogy hamis a nóta. Orbán, Gyurcsány csak méretében különböző fanklubja ellepi a netet, és nyomatják a nyilvánvalóan mélyegyszerű féligazságaikat, még a gondolkodókat is elriasztva a világháló használatától ostoba agresszivitásukkal. Visszataszító az egész, néha az emberben föltámad egy gondolat, hogy ez még mindig ugyanaz a faj-e. Aztán persze türelemre intem magam, arra gondolok, ha csak egy embert sikerül visszahoznom a gondolkodás talajára, már nem volt fölösleges a rengeteg meló.


Ésakkor most kéne valami okosat mondanom, nemde. Valami megoldást, hogyan lehet a saját magánvilágába zárkózó, érzelmi alapon közügyező embert onnan kihozni. Nem tudom. Iskolával, oktatásba illesztve, motiváló módon a demokrácia, a jogállam alapelveit. A tömegmédia önszabályozásával: kicsit kevesebb valóságshow, kicsit több történelem, lehetőleg dramatizált formában, hogy meg is nézzék. Meg persze rengeteg aprómunka a magamfajta közíróktól, fáradhatatlanul, nagyjából tényleg azon az alapon: ha egy lelket megmentek, már megérte. Szóval csoda nincs, csak rengeteg meló, folyamatosan. De ahogy látom, erre egyre kevesebben vállalkoznak, nemcsak a polgárok fáradnak el, hanem a polgárok népművelését vállalók is. Pedig nem szabad. A kitartó aprómunka helyett ugyanis csak egy dolog van, mint följebb írtam már, ami képes a társadalmat a ráció útjára vinni. A háború.

Elkerülendő, gondolom.


10 megjegyzés:

  1. Igazad van, sajnos megint....Elképesztő az orbánhívők aroganciája, mentalitása, még családon belül is.... Tegnapelőtt történt, hogy a sógorom, beszélgetésnek nem mondhatnám, mert olyan fideszessel még nem találkoztam, aki beszélgetni tud. Csak ordítani. De azt az utca végén is hallják..Kizárólag az M1-és a hörcsög tv a tájékozódási pont , az életükben..".Mindenki más hazudik, és ezekért a mocskolódásokért, a kádár rendszerben, már agyon is lőtték volna a zembereket... Mert, méghogy nincs sajtószabadság.....Mert, németországban nem írják meg azokat a rémségeket, amiket ő a mindenegyben blogban+ mittom én , a kuruc ínfón olvas..".Csak példaként írom ezt a két oldalt...Nem véletlen a kisbetű...Nem lehet ezeknek az egyedeknek, még a szavába sem vágni....Ordítanak... Buták, mint a föld...Az tette be a kaput, mikor odáig jutott, hogy a kis unokahúgunk is kapott ingyen tüdőt, és kuss legyen mindenkinek.....Ennek fogalmam sincs, hogy mi köze orbánchoz, de itt a színvonal....Na akkor közöltem, hogy most megyek el hazulról, csak ordibáljon egyedül.... Ide süllyedt az ország. Nem csodálkozom a ridiküllel felfegyverzett mamákon, ütő -rugdosó papákon.... S , mindezt a kersztényi erkölcs, a hazaffyság ernyője alatt....Gyomorforgató világban élünk...

    VálaszTörlés
  2. Az eretnekeket meg kell égetni!

    És egy időben meglehetős gyakorisággal csinálták is.

    VálaszTörlés
  3. Emlékszik még valaki Nixonra és a Watergate-re?

    VálaszTörlés
  4. Nekem ezzel a választással kapcsolatban, rossz előérzeteim vannak. Valószínűleg meg fog romlani az EU és USA között a viszony. Szabad utat kap a radikalizálódás, erősödni fog a konfliktusok erőből való megoldása. Magyarország és Lengyelország kelt felé fog tolódni!

    VálaszTörlés
  5. Értelmi alapon nehéz politizálni, mert ehhez olyan sok információ megszerzése és feldolgozása szükséges, melyhez az átlagembernek sem ideje, sem ereje nincs . Ha nem látom át a politikai indítékokat, társadalmi gazdasági összefüggéseket , marad az érzelmi döntés. Ennek fő hátránya az, hogy a sok elhintett gyűlölet , negatív érzés mérgezi az emberek lelkét. Ez visszahat testünkre is, azért olyan rossz az egészségi állapotunk

    VálaszTörlés
  6. "A gazdasági válságok jelentik a ciklus egyik origóját, a világháborúk a másikat." Ez a mondat a fogalmazás hevében születhetett, merthogy a koordináta rendszerben csak egy origó van, ott ahol a két tengely egymást metszi.
    Ettől még az egész persze nagyon igaz.

    VálaszTörlés
  7. Sok embert a pénz vezérel. Ha az egyik párt alatt tőzsde krach van, akkor a másikhoz húz, aztán vissza. Nem is érzelmi alapon dönt, a pénztárcája alapján. Elvették a 13. havi nyugdíjat? Na akkor mehetnek a levesbe. Hogy azt nem a saját zsebükbe tömték? Mindegy, ezek is lopnak- azok is.
    Aztán beleragadnak az önigazolásba, mert hogy jól döntöttek. Jól? Két rosszból nincs mit választani. Meg kell keresni azt a rendszert, ami tényleg demokratikus. Trumphot4 év múlva leváltják, hacsak addigra fel nem robbantja a bolygót!

    VálaszTörlés
  8. Az oktatásra ne számíts, most verik szét még azt is, ami eddig jó volt benne. Ez már csak arra alkalmas, hogy agyatlan zombik jöjjenek ki belőle (ezt most rendszerszinten értem, feltételezem, hogy helyi szinten, nagyszerű emberek közreműködésével vannak nagyszerű kivételek is). Meg kellene valahogy tanítani a gyerekeket (elsősorban őket, de a felnőtteket is) gondolkodni, mérlegelni, dönteni, és legfőképpen: a döntésekért felelősséget vállalni!
    Másik, amire gondolok, hogy rombolni a hülye is tud – ezért félek attól, hogy egy Trump-szerű demagóg lett a világ legerősebb hatalmának (is) a vezetője. Ezek a figurák könnyű helyzetben vannak, mert teljesen gátlástalanok, míg ellenfeleik elvek szerint működnek. Mégsem szabad szerintem feladni ezeket az elveket, hanem sürgősen meg kell tanulni megvédeni őket. A jelek szerint nem csak nálunk, hanem az egész világon!

    VálaszTörlés
  9. Úgy érzem már háborúzunk! DE, ez még nem elég! Szét kell rombolni mindent, hogy újra lehessen építkezni! Több milliárd embert ki kell nyírni, a maradékkal megteremteni a kedvezményezettek kiszolgálást! Szép, új világ!

    VálaszTörlés
  10. Az az érzésem, hozs az amerikai férfiak nem is elnököt választottak, hanem first lady-t!
    http://24.hu/app/uploads/2016/03/melaniatrumpad.jpg

    VálaszTörlés