2014. december 5., péntek

Tömegoszlatás síppal, dobbal, nádihegedűvel

Oly szívesen belátnám mindannyiunk érdekében, hogy tévedtem a tegnapi NAV-tünti kapcsán előre leírtakban, de sajnos nem. Két hete 15 ezren voltak, most meg kétezren, sikerült a tömeget otthontartani, kösz Vágó Gábor, kösz LMP.




Mondom egy ideje, hogyha nem a minimálkonszenzusnál maradunk, mely szerint Orbántakarodj, és Európa, hanem elkezdenek különböző szervezők részérdekeket belecsomagolni a demonstrációkba, meg ennek részeként elutálni a pártszimpatizánsokat, akkor elfogy a Nép. Jelentem: elfogyott. Pedig volt dögivel médiahátszél, zene, tánc, mézesmadzag, de a kétezer, az tény, a korábbi ugyanilyen tematikánál a 15 ezer, az meg megint tény. 13 ezer ember maradt otthon, akik korábban ugyanilyen témában utcára mentek, és ezeket az embereket nem én tartottam távol, bocsi. Lehet nézegetni a Lánchídi képeket, szépek, pont kétezer ember látszik rajtuk. Olvasóim tudják, hogy mindig pontosan számolok tömegbecslésnél, mert később az alá vagy a fölélövés úgyis rámégne. Persze, akik ott voltak, azok szeretnék, ha ez egy Nagytünti lett volna, de nem az volt: ennél a magánnyugdíjak lenyúlása elleni tüntetés, amin a Nemes Balázs nem volt hajlandó fölszólalni, merthát egy Együtt önkormányzati képviselő is a szónokok között volt - meccsoda dráma -, szóval ennél az a tüntetés kétszer nagyobb volt minden csinnadratta és médiaallűr nélkül. Aki továbbra is szeretne hinni abban, hogy megvolt tegnap a világmegváltás, annak mutatok két képet.

Itt az első, tegnapról:


Egy sáv max 70 ember, van belőle 26, a teljes menet látható a felvezető zászlótól a zárózsaruk villogójáig. Hozzácsapva még a járdán sétálókat, meg némi jóindulatot megvan a 2000. Most mutatom a másik képet, az november 8-án készült ugyanott, egy korrupció-ellenes tüntetésen, aminek a felét az OGYM adta:


Ez itt az akkori médiahíradások szerint 500 ember. Akkor a két képet összenézve látszik, hogy a tegnapi tünti maximum négyszer annyi embert mozgatott meg, mint a korábbi agyonhallgatott, médiahiányos. Jééé, az megint kétezer. Szóval ez a tény, a két héttel ezelőtti 15 ezres NAV-tüntetéses Tömeg tegnapra kétezerre olvadt. Nagytüntiből Kistünti lett, mondhatni.


Félreértés ne essék, a kistüntikre is szükség van, hogy a láng ne hunyjon ki, de azt nem úgy kell elérni, hogy a Nagytüntiket amortizáljuk kicsivé, nemde. Mert CSAK kistüntikkel nem megyünk semmire, márpedig ha marad a pártok és szimpatizánsaik mérlegelés nélküli elutasítása, és a Kossuth tér elkerülése, akkor nem lesz több Nagytünti. Összefoghatnak bátran az összes korábbi Nagytüntetés szervezői, ha közösen mondanak hülyeségeket, akkor közösen fognak leégni egy párezer fős december 16-i demonstráción. Pedig nem kéne, ha meg valami előre látható, akkor tán célszerű azt figyelembe is venni. A Tömeg minimálkonszenzusa sokszor el lett skandálva: Orbántakarodj és Európa. Ennyi, nem más, nem több. Minél több magánprioritást akartok belecsomagolni, minél többektől határoljátok el magatokat, annál többen határolják magukat el Tőletek, mint az ábra mutatja. Vagy visszatértek a valódi minimálkonszenzushoz, és a Kossuth téri helyszínhez, vagy karácsonykor már emlékkönyvben mutogathatjátok egymásnak egykorvolt nagyságotokat. Aztán akkor majd márciusban újrakezdjük, mert a Nép már megmozdult, kár lenne Őket hazaküldenetek.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


19 megjegyzés:

  1. Gábor! Nagyon örüljünk,hogy tömeges tüntetés!!! :) De nem voltam ott,mert november 26-dikai szemszürke műtét utána kell pihenni !!! Akkor ott leszek karácsony utána vagy 2015 márciusában tüntetésen !!!

    VálaszTörlés
  2. aha, én nem várnék, ha lehet márciusig (ÉS MÉG MINDIG NEM VAGYOK ROBOT,DE LESZEK)

    VálaszTörlés
  3. A prognózisod figyelemreméltó, csak az a baj: Pont azok, akiknek meg kéne hallaniuk, látniuk, hová vezetnek a különérdekek, VAKOK ÉS SÜKETEK.

    Nwm látják a CÉLT, mert nem hallják meg a NÉPAKARAT HANGJÁT!
    Pedig az tisztán kicseng a "szónokverseny" botcsinálta szereplői közül!

    ORBÁNTAKAROGGGGY!!! EURÓPA!!!.

    Amíg nem találnak egy karizmatikus Vezetőt, aki mögé a TÖMEG úgy állhat be, hogy "Egy a tábor, több a zászló", - és minden ember megtalálja a neki tetsző szimbólumot, de nem tér el a KÖZAKARATTÓL, addig kár rombolni a morált "kistüntik" szervezésével. Mert ezek a félresikerült demonstrációk KONTRAPRODUKTÍV HATÁSSAL BÍRNAK!

    Elveszik a tömeg kedvét attól, hogy valamikor is az utcára menjenek.

    VálaszTörlés
  4. Szia Gábor! Tényleg olyan kétezren lehettek. Egy kicsit bénára sikerült az eleje, aztán a Karmeliták előtt már földobták kicsit. A Tamás fölszólalása még tetszett is. A Karancsiéba nem vagyok biztos...:( A kis fölszólalónak több segítségre lett volna szüksége. Igen, elmentek a térről szinte azonnal.
    Nem tudom, hogy miért, de tényleg kerülnek benneteket. A minap írtam, hogy talán az elején még a Gyurcsány támogatás nem tett jót az OGYM-nek, rajta ragadt, írom ezt úgy, hogy különben én is támogatójuk vagyok. Sajnos nagyon jól működött a fidesz karaktergyilkossága, még nagyon is tart. Ez már az OGYM "kabátja" lett úgy látom. Itt se hiányoltak egyetlen fikarcnyi pártot sem. Nekem olyan érzésem volt, nézve őket, hogy jól van, jön a tüntetés - esetleg késik kicsit, mint az ICI, de menetrendszerű lett, demokratikus, semmi hangoskodás és már ment is. Bár azt mondják, hogy langyos víz partot mos. Lehet, de az is lehet, hogy mégse?? Nem tudom azt, hogy miért nem akarnak egymással beszélni, leülni, egyeztetni? Ez baj. Nagy baj. De se beléjük verni, se kiverni belőlük nem lehet szerintem. Csak azt tudom leképzelni, hogy ahogy telik az idő, több eszük lesz, több dologgal szembesülnek, s kicsit legalább benő a fejüklágya. Kényszeríteni senkit, semmire sem lehet.....

    VálaszTörlés
  5. Ha a novemeber 8-i. kistüntetésen részt vettünk, akkor a tegnapi négyszer akkorán miért nem?
    A mérhetetlen korrupció elleni harc nem része Orbán leváltásának?
    El tudja valaki képzelni, hogy nagyvezér helyén maradhat, ha az általa irényított maffiaállam pillérei kidőlnek?

    VálaszTörlés
  6. Tegnap az ATV-ben egy elemző azt mondta,hogy volt a tér másik végén is egy csoportosulás,valami mókás vagy furcsa nevű tömörüléssel.Nem jó ha megosztják a tüntetést.
    Gábor nem gondolod,hogy valamiért elmennek mellettünk az események?Páriákká váltunk.
    Ha ezen nem lehet fordítani,akkor kárbavész a sok erőfeszítés,jószándék.Ma már az OHYM nem tud kovásza lenni az ellenállásnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Páriák vagyunk, nem váltunk azzá, eleve ez az alaphelyzet, innen indultunk. Csakhát hozzánk jönnek az emberek, máshonnan meg elmennek, és nem egy napra mentünk ki a térre. ;)

      Törlés
  7. Jó reggelt Gábor,Jó reggelt Ébredők!
    Csak egy szlogen jutott az eszembe, amit átvettek a tünti szervezők is:
    Magyarország jobban teljesít!
    Ehhez nincs mit hozzátenni, sajnos elég szomorú........
    Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!
    Hajrá Ébredők! (Kuszaszem és a többiek már a spájzban vannak)

    VálaszTörlés
  8. Tegnap ott voltam a téren (a Kossuthon is meg a Vértanúkén is), az érzéseim vegyesek, de abban azért biztos vagyok, hogy a Váradi András sátorban a két Gábornak (Sz. és V.) érdemes lenne egy komoly megbeszélést tartania. (hátha VG. nem lmp. hátha SZG. nem dk.)
    Talán ha túllépnének egymás politikai elő-életén és -ítéletén, összejöhetne a gyújtóláng és a gázhálózat, hogy beinduljon végre a kazán ami befűt Orbán gátlástalan, erkölcstelen, pökhendi, fennhéjázó, műveletlenül urizáló, kapzsi, álkeresztény, kétszínű, szegényellenes, ......álNemzeti, álEgyüttműködési; de sajnos Rendszerének.
    Megjegyzem: a "becsomagolt részérdekek" vonzerőt is jelenthetnek egy-egy "kistünti" közönségének, csak azt kellene fel és elismerni, hogy a demo végének és poénjának a helye a Kossuth tér kell legyen. Ez lehetne tán közös nevező és mindíg zenghetne az Orbántakarodj meg az Europa.

    VálaszTörlés
  9. Szia Tuareg!
    Már 3 nagy tüntin voltam a családdal.Nem történt semmi.Mi állunk ki azokért akiknek éhezik a gyereke.Mi hozzájuk képest kánaánban élünk,de nem vagyunk ezzel sem elégedettek.50%-os szinvonalesés volt a rablók miatt az én családomban is,pedig 1-ft-hitelem nincs,2-autót tartok fenn.Sajnos viszont nincs jövőképem,ezért tüntetek.Azért megy rosszabbul,mert a magyar megalkuvó,hazug,rosszindulatú,hiszékeny,buta,irígy,és nem áll ki magáért mert GYÁVA!Nem kell a duma a buszjegyről,meg hogy nincs pénz,akkor tüntess helyben,vagy fogj össze a többi szerencsétlennel és költözz be a polgármesteri hivatalba,vagy bármi.Én már ajánlottam az éhségmeneteseknek is.Senki nem mozdul.Lehúznám magam a Wc-n ha tűrném,hogy a gyermekem éhezzen,bármit elkövetnék,de legfőképp nem vártam volna meg,a nyomort.Ezért nem megyek tüntetni.Ha 2--4-millo embernek ez jó,hát legyen.Csak magamért állok ki.Tisztelet minden másképp gondolkodónak,aki azért vidéken is kiment.Üdv

    VálaszTörlés
  10. T. Gábor!

    "...Két hete 15 ezren voltak, most meg kétezren, sikerült a tömeget otthon tartani, kösz Vágó Gábor, kösz LMP." - ez idézet tőled.

    Baloldaliként nekem ezzel a mozgalmároskodással már eleve alapvető fenntartásaim vannak. Ennek már több esetben hangot is adtam, a "kutya" se figyelt oda.
    A fenntartás legfőbb oka, hogy nem látni, nem tudni, hogy ezek a "rendszerváltók" tulajdonképpen kik és egyáltalán mit akarnak. Az "orbántakaroggggy" és a "mocskosfidesz" ennek magyarázatául nem elegendő érv.
    Ezek jöhetnek bárhonnan, mert az ország az alapvető elégedetlenség állapotában van, Orbán a választások előtt semmit sem ígért és ezt következetesen be is tartja. A rezsicsökkentésre kiadott összegek többszörösét szedi be pl. az élelmiszerárakon keresztül.
    Az ország egyre jobban a teljes elszigetelődés állapotába kerül, az életkörülmények egyre nehezebbek és ezzel szemben a kiváltságos „csókosok” a mi kontónkra a kelleténél nagyobb léptékben gazdagodnak meg.
    A tüntetéseken ez a felháborodottság nem igazán látszik meg, pedig a nyomor, a korrupció elleni harc sokkal nagyobb létszámú tömeg részvételét feltételezné.
    Ez rendre elmarad, pontosan a "arctalansága" miatt. Emiatt sürgősen kell egy vezető, mert csak akkor válik el a "xar a májától". „Ki kivel van, ki kit és mit képvisel” - ez itt az egyetlen kérdés.
    Megkérdőjelezhetetlen a NET tüntetés sikere, mert az sikerrel zárult. Abban korra, nemre, életkorra, vallásra, társadalmi hovatartozásra tekintet nélkül szinte mindenki érintett volt.
    No de a többi? Még látszatra sem jöttek be azok az elképzeléseid, amit a blogogban - "orbánüzés" és még sorolhatnám címén" - előrevetítettél.
    Máig sem tudni, hogy a tüntetések szervezői kicsodák, nem tudni pontosan kinek a megbízásából szervezik - mert, hogy áll valaki mögöttük, az tuti - ezeket az eléggé alacsony színvonalon előadott, teljesen eredménytelen és tulajdonképpen egészségügyi sétába torkolló megmozdulásokat.
    A cél állítólag az lenne, hogy a NET tüntetésen megmozdult szép számú tömeget ezzel állandó mozgásba tartsa? A cél helyénvaló, csak hát hová lett a tömeg?
    Nem szaporítom tovább a szót. Befejezésül csak annyit szeretnék kérni, hogy a sok elvi támogatás - észosztás - mellett legalább egyszer mutassátok meg Ti OGYM-esek, hogy igazán hogyan kell ezt csinálni. Egyszer már leírtam és ez a véleményem mára sem változott, hogy a tömeg 10.000 fő felett kezdődik, az elrettentéshez ennek a 8-10-szerese szükségeltetik.
    Nem VG-t és az LM P-t kell kárhoztatni, mert őróluk legalább tudni lehet, hogy kicsodák és legalább megpróbáltak tenni valamit.

    VálaszTörlés
  11. Mióta tagként figyelemmel kísérem (és kint is voltam a helyi tüntin) az új mozgalmakat, mint OGYM, Új alkotmány, Sheperd... és általában egyet is értettem. Az utóbbi bejegyzések viszont nem tetszenek. Szerintem hiba szapulni a másképp tüntetőket, ráadásul olyantól, aki amúgy szövetséget akar. Ezzel ugyanazt csinálod, mint az ellenzék a választások előtt. Ha rosszul csinálják, és te jobban tudod, akkor akkor kell a lelkükre beszélni, amíg hajlandóak nem lesznek leülni és egyeztetni. A megosztottságot fokozni nem épp jó ötlet, márpedig most úgy tűnik, ez zajlik. Arról írtam korábban, hogy az ilyen tüntetéseknek nem sok értelme van, hiszen sem a tüntetők nem elég agilisak, sem a hatalom nem veszi komolyan, de az más, ha én írom, mintha te írod. Csak az olyan tüntetéseknek van értelmük, amilyen az volt, amiről nem akartak hazamenni az emberek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek az előttem szólóval.
      Hasonlóképp figyelem és amikor lehet részt veszek net, Közfelháborodás napja (az OGYM sátornál), NAV. Így van közvetlen tapasztalatom.
      Utóbbira munka után késve érkezve előbb az alagút tetejéről csináltam pár felvételt (https://www.facebook.com/video.php?v=960341597327902) A tömeg eleje a Hunyadi János úton már a várba tartott a többi még a Lánchíd pesti végén rendőrautók kíséretével zárta a sort.
      Igazán csak az zavar, hogy nem megy az összetartás, összefogás...még.
      De szükség VAN rá.
      Az elképzelések itt (is) nagyon jók (olvasom már a kezdetektől).
      A bírálatok mindenkiben megfogalmazódnak. Szükség van (és lesz) irányító személyre aki...ostor nélkül is összehozza és egyben tudja tartani a változást akarókat.
      Egyet akarunk!(?)

      Törlés
    2. Egyetértek Kovács Ernővel. Egyebet nem teszünk csak azokat szapuljuk, akik azért mégis csak próbálnak tenni valamit, nem is eredménytelenül. Mi még 2000 embert sem tudnánk mozgósítani egy tüntetésre.

      Törlés
  12. Rövid, tömör mondatokban hangoztatni, ami minden vagy majdnem minden embert érint!

    VálaszTörlés
  13. Ha pedig vezérre van szükség ajánlomm figyelmetekbe Németh Miklóst!

    VálaszTörlés
  14. Mi az, ami nem volt vállalható ebben a tüntetésben:

    http://youtu.be/1h0NDPnNC4M

    VálaszTörlés