2014. november 7., péntek

Revolúció helyett evolúció

Akik kiüthették volna Orbánt, nem tették, spongyát rá, lépjünk túl Rajtuk, az események is épp ezt teszik. Nézzük inkább, milyen úton kell továbbmennünk, hogy ha már a KO elmaradt, legalább leléptethessük a Felcsúti Banditát.




A dolgunk tulajdonképpen végtelenül egyszerű: tüntetni minél többször, minél több helyen, és az egyes tüntető csoportokat megfelelő időzítéssel összekapcsolni. Minden egyes demonstráció lehetőséget ad a csatlakozásra mindazoknak, akik nem akarnak a fellobbanás után visszaaludni, és ahogy a közeljövő tüntetési menetrendjét elnézem, maradtunk elegen ahhoz, hogy újraszerveződjünk. Hatalmas a nyomás az Orbánbandán: az USA kitiltási botrány nem került le a napirendről, az EU sem épp buksitsimogat, az elmúlt évek gazdasági katasztrófapolitikája pedig épp elégségesen kiürítette az államkasszát ahhoz, hogy a Narancsok öngyilkos költségvetési döntésekre kényszerüljenek. A legtöbb társadalmi réteg arcba lesz most gyalulva: már senkinek nem maradt olyan tartaléka, amiből le lehetne merülni és kibekkelni Őket. Itt bizony már a puszta lét lesz a tét legtöbbünknek, és ez a jövendő eseményeket meghatározza majd. Orbán másfél héttel ezelőtt már megroggyant, ha a 100 ezres tüntetést múlt kedden nem városnézésre viszik a budai hegyekbe, hanem a Parlamenthez, akkor most már az Alkotmányozó Nemzetgyűlésről meg az átmeneti kormányról beszélgetnénk, de mindegy már, haladjunk. KO helyett megsorozás, egy menet helyett több, lényeg a lényeg, ki kell most már szorítani a szuszt a Narancsfiakból, és több hiba nem fér bele.


Fönn kell tartani a tüzet, mindenáron, ha több helyen, és a korábbihoz képest kisebb lángon is, de égnie kell, hogy muníciót, bátorságot adjon mindenki másnak, aki még nem mert eddig utcára menni. Nem mindenki Terminátor, jobb is, mert különben egymást is kinyiffantanánk a tesztoszterongőzben, de azért sok lúd előbb-utóbb legyőzi a disznót, és utóbbi esetünkben akár szó szerint is vehető. Minél több a tüntetés, és minél többen vesznek azokon részt, annál inkább megoszlik a Hatalom figyelme, és annál inkább elbizonytalanodnak annak szolgái is. Orbánék fortélyos félelmet gerjesztő hatalomgyakorlási módszerét épp az roppantja össze, ha elégséges számban, és minden honfitársunk számára láthatóan sokan vannak azok, akik ebből a bűvkörből már kiléptek. Heti többtízezer embert országszerte nem lehet már megfigyelni, munkahelyi vagy egyéb szankcióknak alávetni, mert erre más nincs kapacitása Narancséknak, pláne ha a végrehajtó apparátus is egyre bizonytalanabbá válik a végkimenetelt illetően. Hisz Orbánék állama nem más mint opportunisták és megélhetésiek gyülekezete: olyan habitusú emberek gyűltek össze náluk többségében, akik eladták a lelküket a biztos egzisztenciáért cserébe. Csakhát ez a típus ez ilyen, és akkor is az marad, ha épp a Hatalom csúcsa remegni kezd: nem megy a szomszédba egy kis árulásért, ha a jövőjét is biztonságban szeretné tudni. 


Tessenek tüntetéseket szervezni, mindenütt, mindig, ha 100-an, akkor 100-an, ha ezren, akkor meg ezren. Tessenek figyelni a már létező demonstrációkat, és csatlakozni, és különösen figyelni a legtömegesebbnek tűnőkre: oda meg aztán mindenképp menni kell, egyszerűen azért mert fontos, hogy a demósorozatnak legyenek kiugró csomópontjai. Gyakorlatra lefordítva: a következő időszak két legnépesebb tüntetésének a NAV székháznál tartandó most vasárnapi, és a Kossuth téren megrendezésre kerülő november 17-i tüntetés látszik. Meghívóik ITT és ITT, ezek tematikája és helyszíne az, aminek a legtöbb értelme van. Utóbbival egynapon van ugyan még Gulyásparti is elvben, de mint tudjuk, maguk sem döntötték el, hogy megtartják-e egyáltalán, bejelentve sincs még, és teljes a pangás. Van egy nagyon hasznos fészbuk csoport, ahol a tüntetni szándékozók megtalálják csokorba szedve, hogy hová is érdemes menni, és mikor, ez pedig ITT található. Holnap pedig saját tüntetésünkre hívom meg minden olvasómat a Kossuth térre délután ötre: ott kezdünk, majd csatlakozunk a József Nádor téren 6-kor kezdődő másik demonstrációhoz, és velük együtt teszünk egy nagy sétát a városban, majd visszatérünk együtt a Kossuth térre. Saját tüntetésünk meghívója ITT, a 6-kor a Nádoron kezdődő demóé pedig ITT.


Egy fontos dologról a tüntetések és azok szervezői kapcsán még mindenképp szólnom kell. Magam azt gondolom, hogy a Magyar Köztársaságra nincs ma nagyobb veszély, mint az Orbán Rezsim. A tüntetési kavalkádban lehetnek olyan szervezők, akiknek széljobbos, vagy szélbalos kötődései vannak, amik normál esetben kizárnák az együttműködést. De most épp olyan időszakot élünk, ami minden, csak nem normális: mindaddig, amíg egy tüntetés tematikája Orbánellenes, nem fogom nézni, hogy a szervezői korábban mit és merre tettek. Ha előkerül a cigányozás, a zsidózás, meg az árpádsáv, akkor persze onnan csinálunk egy hátraarcot, de egyelőre úgy tűnik, hogy mindenki érti, hogy itt most csak egy Cél a fontos: hogy a Zsarnok menjen, és minél gyorsabban menjen. Szép tézis az, hogy Forradalmat valamiért kell csinálni, csakhát hamis tézis: egy Forradalomhoz bizony az egész Nép kell, világnézettől, egyéb kötődésektől függetlenül. Ha valaki most neveket kezd el bedobálni, meg pártokat a közösbe, azzal nem tömegesít, hanem elriaszt. Mindenkire szükségünk van Orbán ellen, és ha majd azzal megleszünk, akkor össze lehet ülni és a frissen visszatért szabad levegőből nagyokat szippantva értelmesen és kompromisszumkészen lehet újraírni a jövőnket. Most azt kell néznünk, ami összeköt, az pedig ennyi: Magyarok vagyunk, és elegünk van Orbánból.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!



28 megjegyzés:

  1. Jó reggelt Gábor, jó reggelt Erőd!
    Igen túl kell lépni a sikertelenségen, most egy közös cél kell hogy lebegjen a szemek előtt. 2015 költségvetése, ahol csak azok élhetnek majd, akik közel ülnek a húsos fazékhoz. A többiek (nyolc millió ) pedig az árokból fog küzdeni a mindennapi életükért, a gyerekeikért, az idősekért. Habár a narancsködös "nyögdijas" nem fogja belátni hogy tévedett, fogja mondani tovább a betanult mantrát. Ezért is kell minél több embernek elmenni a meghirdetett demókra és felemelni a szavaikat.
    Hajrá Magyarok, Hajrá Köztársaság!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzska kedves! Sokadszorra mondom: az hogy valaki nyugdíjas, még nem biztos, hogy hülye is! Bocs, hogy ilyen nyersen fogalmazok. De már teljesen tele van a hócipőm, hogy a nyugdíjas, már szitokszó lett, a butaság, és a fideszfan megfelelője. Azt gondolom sokadmagammal nem éppen ebbe a kategóriába tartozom!

      Törlés
    2. Javaslat: régóta figyelem ezt a rengeteg szétaprózott "tüntetést". Tuareg véleményéhez csatlakozva, azt mondom, minden tüntit szigorúan össze KELL egyeztetni, egyébként bakfitty az egész.
      Egyelőre ezt tartanám legfontosabbnak.
      Megjegyzés: sajnálom, hogy a közlekedést már tönkretették, így nem lehetek ott.
      De lélekben veletek....

      Törlés
  2. Jó reggelt Gábor!
    Napok óta engem is ez a gondolat foglalkoztat. Látogatom is az általad összegyűjtött oldalakat, s biztos, hogy nem közörömükre, de írok is oda többször. Az szoktam kifejteni, hogy jó ez a sok megmozdulás, de nem egymásra kéne szervezni, hanem együtt (tudom a szó! meg az összefogás :( lejáratódva teljesen:( ) De mégis azt kéne a sok külön szervezőnek megérteni,hogy ez mindannyiunk érdeke, hogy ezt mindannyiunkért kell tenni. Nem az az érdekes, hogy ki szervezi??? A célnak szentesíteni kéne az eszközt! Az eszköz most nekünk csak a tiltakozás, az utca, a tér lehet, s értelme csakis akkor van, ha együtt tesszük, hogy lássa a regnáló rezsim, hogy nem és nem tetszik a rendszer. Ebbe a rendszerbe sok minden belefér, a net, az oktatás, a cafetéria, az élelmiszer- felügyeleti díj, a korrupció, a NAV és még lehetne sorolni sorban az ügyeket tovább, tovább! Szóval ott kell - kellene - lenni minden olyan embernek akik ezekért szót emelnek. Nem egymás ellen, egymásért!!! S ITT A HANGSÚLY: EGYMÁSÉRT!!!!
    Remélem minél többen olvasák írásodat és megértik Orbán és kormánya az ellenfél, nem a különböző helyeken és időkben hangjukat hallató csoportok külön győzelme, mert azzal nem megyünk semmire!

    VálaszTörlés
  3. "...mindaddig, amíg egy tüntetés tematikája Orbánellenes, nem fogom nézni, hogy a szervezői korábban mit és merre tettek. Ha előkerül a cigányozás, a zsidózás, meg az árpádsáv, akkor persze onnan csinálunk egy hátraarcot, de egyelőre úgy tűnik, hogy mindenki érti, hogy itt most csak egy Cél a fontos: hogy a Zsarnok menjen, és minél gyorsabban menjen. Szép tézis az, hogy Forradalmat valamiért kell csinálni, csakhát hamis tézis: egy Forradalomhoz bizony az egész Nép kell, világnézettől, egyéb kötődésektől függetlenül. Ha valaki most neveket kezd el bedobálni, meg pártokat a közösbe, azzal nem tömegesít, hanem elriaszt. Mindenkire szükségünk van Orbán ellen, és ha majd azzal megleszünk, akkor össze lehet ülni és a frissen visszatért szabad levegőből nagyokat szippantva értelmesen és kompromisszumkészen lehet újraírni a jövőnket. Most azt kell néznünk, ami összeköt, az pedig ennyi: Magyarok vagyunk, és elegünk van Orbánból."
    Ezzel abszolut nem értek egyet. Nincs jelentősége, csak hogy tudd.

    VálaszTörlés
  4. napról napra, embertől emberig, lépésről lépésre...

    VálaszTörlés
  5. Katalin
    Amit idéztél a blogból, azokkal én sem értek egyet. Nem kell egy forradalomhoz az egész nép. (Olyan nem is lehet, mert akkor ki ellen is? :)) ) Elég a többség. A minőségi többség. S a kötődésektől, a most ideiglenesen félretett/elrejtett céloktól sem szabad elvonatkoztatni. Személy szerint úgy érzem, ezekhez a szervezőkhöz nem köt semmi, az "azonosság" meg annyi, hogy magyar állampolgárok vagyunk. Az nekem édeskevés. Ha bármelyik ellenzéki párt szervezne tüntetést (a Jobbik kiv.) v. civil csoportosulás, elmennék. Olyanra viszont semmiképpen, ahol csak remélni lehet, hogy nem kerül elő árpádsávos....stb. Abban reménykedem, hogy azért többen ugyanígy gondolják, mint akik nem. Mivel én sem értek egyet, Gábornak ezt az írását nem terjesztem.

    VálaszTörlés
  6. A forradalom napjai mindig zavarosak szoknak lenni. Azok akik a nyugalmasabb időkben is képesek voltak elfogadottságot szerezni a gondolataiknak, a zavarosban pláne ügyesen halásznak. A Gábor által említett fogalmakat, jelképeket átmenetileg nem esik nehezükre visszatartani.
    A jó szándékú ámde gyanútlan forradalmár könnyen úgy járhat, hogy a visszatért szabad levegőből az erőszakosabbak majd többet szippantanak és neki megint csak a szívás marad.
    Úgyhogy az együttműködők gondoljanak arra is, hogy a győzelem esetén is együtt tudnak-e működni mert különben jön az ellenforradalom, a megtorlással amiben a jelenlegi hatalom nagy örömét lelné.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nemóvatos
      Igaz. Láttuk/tapasztaltuk, ügyes halászok. Így az csak a végén derül majd ki, hogy a levegőben sok volt a káros összetevő már az elején, melyről sokan azt gondolták, ózondússá válik a végére.

      Törlés
  7. Nem az "akárkik", a mindenképpen tüntetők között látom a tömegesedéshez szükséges embereket...Sokkal nehezebb elérni, de szerintem erre szövetkeztünk az OGYM megalakulásakor, hogy az általunk megfogalmazott és képviselt demokrata minimum követőivel kell leváltatni , hatalmától megfosztani ezt a kormányt. Ennek a második és harmadik demokratikus lépése a garanciája, hogy a szélsőjobb nem jut ahhoz a szerephez, amelyet nagyon is óhajt. S most mindenféle trükkökkel, köntösben tüntetni indul érte...ezután következhet nemóvatos negativ víziója, amelyet senki sem akarhat!

    VálaszTörlés
  8. Ne legyetek már olyan finnyásak, "fontolva haladók" ! Ha egyszer - talán - beindul valami a diktatúra ellen, nem ildomos fanyalogva válogatni, hogy te jöhetsz, te meg nem !. Nemes cél, jó ügy érdekében szabad akár az ördöggel is cimborálni, csak kontroll alatt kell tartani. Ez kellő elkötelezettség, következetesség és szervezés kérdése.
    Churcill, az antikommunista habozás nélkül kezet fogott Sztálinnal a közös cél érdekében, majd.... Mi magunk, több mint száz évig - 896-1000 - igen jól megéltünk abból, hogy bár ördögként, de hol ennek hol annak szüksége volt ránk. Aztán muszály volt konszolidálni,államot alapitani Szt.Istvánnak... De Gaulle-nak sem csipte a szemét, hogy a nagyon zavaros 60-as évek Franciaországában a rendteremtéshez az Union Corse-t, a francia alvilágot vette igénybe.
    stb.... Fel a fejjel ! Ki is irta hogy " bátrak voltak akik mertek.."?

    VálaszTörlés
  9. Ha a netadó marad a "hívó szó", és ennek kapcsán kellene beszédet mondani, én valami ilyesmit mondanék:

    Miért verte ki a netadó a biztoítékot?

    Borítékolható volt, hogy az elvakult kormányzat előbb-utóbb olyan dolgot tesz, mely az embereket az utcára viszi - de miért pont az internet-adó volt ez a szikra?

    Azt hiszem, a válasz egyszerű. Az Internet ma nem csak egy technikai eszköz, hanem jelkép is,sok mindennek a szimbóluma

    Demokrácia
    Bárki, bármikor nyithat, írhat blogot, megírhatja a véleményét a nemétől, bőrszínétől, pártállásától, vagyoni helyzetétől függetlenül. Az Internet a demokrácia szimbóluma.
    A netadó támadás a demokrácia ellen.

    Családok
    A sok százezer külföldre "tántorgott" magyar a kapcsolatot a családjával, szeretteivel az Internet segítségével tudja csak tartani a nagyon magas egyéb kommunikációs költségek, utazási költségek miatt. Bár a megtakarítás értéke kisebb, de az országon belüli kommunikáció legfőbb eszköze is ma már az Internet.
    A netadó támadás a családok ellen

    Fiatalok
    A könnyűzenét, filmet jellemzően a fiatalság tölti le az internetről, a kapcsolatot egymással ma döntő módon a Facebookon tartják. Az Internet ma a fiatalság szimbóluma is.
    A netadó támadás a fiatalok ellen.

    Idősek
    Egyre több embernek - főleg nyugdíjasnak - az Internet az egyetlen kommunikációs lehetősége és kapcsolata a külvilággal, ahonnén támaszt, segítséget kaphatnak.
    A netadó támadás az idősek ellen.


    Megélhetés
    Nagyon sok dolgozó, vállalkozó, kisvállalkozó munkaeszköze az Internet. Irodát, boltot, vállalkozást lehet nyitni viszonylag olcsón az Iterneten és némileg enyhítei lehet vele a munkanélküliségen. Sokunknak az Internet a munka szimbóluma is.
    A netadó támadás a dolgozók, a munka, a megélhetés ellen.


    Művelődés
    Az Internet gyorsan s elérhető áron hozza hozzánk közel a kultúrát, szórakozást. Meglátogathatjuk segítségével az egyiptomi piramisokat és a BL meccseket egyaránt, elolvashatjuk a világ legjobb könyveit, folyóiratait és megcsodálhatjuk a Louvre kincseit is minimális költséggel. Az internet a műveődés szimóluma is.
    A netadó támadás a kultúra elen.


    Egészség
    Magyarország élelmiszer-szemétteleppé vált.Borzasztóan sok az egészségünket támadó bolti termék, nagyon sok a bennünket érő stressz és egyéb környezeti ártalom. A lakosság döntő többsége az Internetet használja egészségügyi felviágosítás, életmód-tanácsadás, problémamegoldás céljából.
    A netadó támadás az egészség ellen.

    Szólás-szabadság
    A véleményünket szabadon elmondhatjuk, megírhatjuk az Interneten (egyenlőre még) cenzúra és fizikális korlátozás nélkül. Az Internet a vélemény-nyilvánítás, a szólás-szabadság szimbóluma is.
    A netadó támadás a szólás szabadsága ellen.

    A jövő
    Egyre többet és többen használjuk az Internetet, egyre több funkció kerül át a világhálóra. Lakossági ügyintézés, oktatás, vásárlás, egészségügyi szolgáltatás, televízió, mozi, könyvtár, turizmus - és az online-szolgáltatások száma egyre csak nő. Az Internet ma már a JÖVŐ szimbóluma is.
    A netadó támadás a jövö ellen.

    Az internet Magyarországon nagyon drága. Valamennyien fizetünk érte, döntöen adózott jövedelemből. Az internetezés megsarcolása nagyon erősen bántja az igazság-érzetünket is.

    Összefoglalva: az internet-adó támadás a demokrácia, a családok, a fiatalok, az idősek, a megélhetés, a művelődés, a tanulás, az egészség, a szólás-szabadság, a jövő és az igazságérzetünk ellen.




    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor, egyetértek,
      ez olyan, amit magam is várnék a tüntetés szónokaitól!

      1. De milyen és melyik tüntetésen?

      2. Orbán teljes (ha álságosnak is tűnő) visszavonulásával okafogyottá próbálja degradálni a Nyet-adós tüntetést.

      3. Megindult a szervezők lejáratása... (Sajnálatosan a korábbi támogatói oldalakon is.)

      4. Az is kérdés: mennyien rettentek vissza attól, hogy felerősödött a türelmetlenek hangja "O.V. takarodj!". Magam, úgy látom, hogy tévedésben vannak, akik azt hiszik, hogy már mi diktálhatunk...

      5. Nekem, kezdettől (4 éve) az az álláspontom, hogy a civilek "forradalom nélkül is képesek elzavarni Orbánt", ha egyetlen (a szabad választást!!!) követeléssel, egységesen lépnek fel.

      Ha érdekel, itt van részletezve az aktuális, nov. 5-ig átélt infóimra aktualizálva:

      http://www.jatektan.hu/netado3.html

      Az "iskolapélda" rész felét erről a blogról Tőled, Sas Tibitől plagizáltam.
      :-)

      Törlés
    2. Kedves Nagylaci!

      Jó lenne, ha azok akik valami közös ügyön tevékenykednek, minél többet tudnának egymástól "plagizálni".

      Az itt Általad leírt 5 ponttal kapcsolatban a következőket gondolom:

      1) Szerintem az október 28.-i tüntetés csak "előjáték" volt. Avagy "előrengés". Minden jelentős, fontos folyamatnak a természetben van egy "elő-"eseménye.
      Én úgy gondolom, hogy az igazi "rengés" kb. március 15.-én lesz, avagy arra kell időzíteni a "rengetést". Talán addigra kialakul egy szellemi vezető csapat. Talán addigra nagyon sok embernek kinyílik a szeme.
      Én mindenesetre 28.-án elkezdtem vágni a kormány centijét ( az fb oldalamon megtekithető, kéretik megosztani) - és ez pont március 15.-én fogy el. Érdekes véletlen.. Nekem nagyon szimpatikus a Márciusi Ifjak tevékenysége és ez szerintem sokunkak még ma is eléggé romantikus mozgató erő, példa tud lenni. Ígéretemhez híven dolgizom a 12 pont (Mit kíván a magyar nemzet?) aktualizálásán. még nem végeztem vele, de hamarosan készen leszek és "vitára bocsájtom".
      Gyerekkoromban nagyon szerettem a kokárdát - de ezt ellopták tőlünk. Most itt a lehetőség, hogy visszavegyük a hatalomtól a nép jelképét. Március 15.-én vissza lehetne adni (többek között) a magyar zászló és a kokárda becsületét.

      2) Lesznek még tüntetések. A kormányzat egyre jobban belegabalyodik a saját hazugságaiba, és hibát hibára halmoz.

      3) A több tüntetés nyomán kialakul egy komoy és "harcedzett" szervező réteg, akik majd összefognak. Először zűrös lesz a dolog, de tisztulni fog a kép. Letisztul a vezetés.

      4) A problémák miatt nőni fog a kormányzó maffián belül is a széthúzás. Megindul a belső bomlás - és egyre gyengébbek lesznek. Egyre több "kormányzat közeli szereplő" fog csatlakozni a civil mozgalomhoz. A külföldi támogatottság is nőni fog.

      5) Semmi olyan (bár jogos) követeléssel nem szabad előállni, ami a civil társadalmat megosztaná, és ami az emberek számára nem érthető, nem egyértelmű és nem világos. Időbe telik, míg az emberek meghallanak és megértenek dolgokat, és eljutnak az aktív cselekvésig. Ez még kis dolgokban is így van. Nagyon lassú és nehéz folyamat megvátozni és megváltoztatni magunkat és a véleményünket.

      A vezetőknek nagyon komoly marketing tevékenységet kell végezniük - de most könnyebb, mint a rendszerváltás idején. A lengyel Szolidaritás szervezet például lakásokban, családonként és azok hálózataként, illegalitásban szerveződött - és sikerrel! Akkor nem volt még Internet erre a célra.

      (Sajnos a billentyűzetem sokor kihagy, biztosan maradt a szövegben néhány hiba.)

      Üdv
      Tibor

      Törlés
    3. Bár jól látnád és beteljesülne a jóslatod Tibi!

      Politikai marketingben abszolút profi a O.V. Ma már talán nem uralja a gondolkodósabb hírkövetők közhangulatotát, de (a 100 ezer egyszeri ellenére) sikerrel tartja passzivitásban/érdektelenségben a tömeget. Azért kaptunk csak levegőt, mert (a túlnyert választások utáni magabiztosságukban) hibáztak.

      1. Nem tudom, hogy mennyire vagyok naprakészen tájékozott, de láttam egy október 20-án kelt hivatalos (valami megyei) levél hitelesnek tűnő képét, ami dec.20-ra jelez „Békemenetet”, vagy valami „szeretet-demonstációt” a résztvevők megvendégelésével. (Ez, még a Nyet-adós szervezkedésünk előtti infó, de… feltételezhető, hogy ott van a rezsim „talonjában”.)

      2. Tegnap azt is láttam, hogy újra rakosgatják ki az óriásplakátokat („rezsi…”, „…jobban teljesít") Feltehető, hogy már elindult a kormányzati elle-nkampány. Különben mi másért most(?), hogy éppen harmadszorra is győztek???

      3. Figyelem a media-reakciókat, kormánynyilatkozatokat… és úgy látom, hogy már ki vannak osztva a szerepek: lejárató-mocskolódó, megértő-magyarázkodó, szimpátiakeltő. (Kinél, melyik csoportra 'a la carte' melyik hat.)

      4. Az ellen-taktika most is a megosztásra irányul, és némi összeesküvés-elméletként az sem kizárható, hogy provokatív rendezvények is lehetségesek. Egyelőre feltehető, hogy a rezsim belső egységét igyekeznek megszilárdítani. (Pl. feltételezem, hogy Tartósnak a mi megmozdulásunk hullámán sikerült „kikényszerítenie” a főpolgármesteri vétó elfogadását.)

      5. Ha szétaprózódunk egyenként szétszednek. Az ellenzéki pártok közül talán a DK volt eddig a legtaktikusabb, kvázi ilyen nyilatkozatokkal: „ez civilmozgalom, támogatjuk, de nem pártlogónk nélkül”. A több ellenzéki pártnál ezt én nem tapasztaltam.

      6. Ja és forradalmi hangulatot sem tudok jelenteni:
      A 2,5 milliós városban Zuglóból-Deák tér (metró, aztán gyalogosan) pesti oldali Dunakorzó, Váci utca, Kossuth, Rákóczi, Blaha… Becsülten 2-3 ezer embert figyelgettem: andalog, siet, párok, gyerekesek, mosolygós, gondterhelt, (23 koldus mellett még csak fejelfordítások sem!) közös általános benyomásom (csúnya, hogy első benyomásból, prekoncepcióhoz, előítéletből következtek, de van némi tapasztalatom, amire alapozva azt látom, hogy) ezek bizony leszarják a politikát és fogalmuk nincs arról, hogy kik és miért akarnak tüntetni… Egyszerűen: élnek. Élik az életüket.
      :-(

      Törlés
    4. Szervusz Laci!

      Nekem a sok éves marketing tapasztalatomból ami leginkább leszűrődött: a marketing eredménye csak átmeneti! Hiába jó a marketing, ha a termék vagy szolgáltatás roszz minőségű! Ha jó is a marketing, először sokan érdeklődnek, sokan megveszik a terméket - de aztán a helyzet gyökeresen megvátozik, és a reklamálók száma növekszik meg ugrásszerűen.

      A jelenlegi kormányzat terméke/szolgáltatása csak nagyon kevés emberek jó - és egyre többnek rossz. Az új törvények, rendelkezések, "szolgáltatások" egyre rosszabak lesznek. Hamarosan már nem lehet marketinggel elfedni a termék hibáit :)

      Okosaknak kell lennünk, és fel kell készülnünk egy jobb termékkel. Ilyen egyszerű! Legyünk türelmesek és szárítsuk a puskaport.

      Olvstam a blogodat. Az a helyzet, hogy tartalmával (kiáltvány included) 100%-ig egyetértek - de nagyon nehéz átlátni és megérteni amit írsz. Letisztultabb, egyszerű fogalmazással (higgadtabban :) ) kellene tálalni az Általad leírtakat.

      Kellemes hétvégét kívánok - és ugye megosztod majd a kormány-centit? Ma este is vágni fogom.

      Üdv
      Tibor

      Törlés
    5. Kedves Tibor, a Játéktanon nagyon "kakukktojás" a politika. Nagylaciként pedig nincs kivel megosztanom, nem gyűjtök ismerősöket. (Így lehet, hogy a priviben írtat, az ismeretleneid között találod csak meg.)
      A marketinges fejtegetésedhez: nincs ellentmondásunk, csak összekötöm két gondolatodat: a jól bereklámozott mindaddig piacon marad, amíg nem jelenik meg jobb versenytársa. (A sok gagyi versenytárs hoppon marad.) Különösen akkor, ha a minőségellenőrzés kritériumait nem a felhasználó, hanem az ellenőrzött határozza meg.

      A higgadtsággal tényleg gondom van. A mondanivalóm pedig azért is adható át nehezen, mert előzményekre épül és nincs rá érzékem, hogy mennyire menjek le békába úgy, hogy ne riasszam el a tájékozottakat sem. Ettől lesz zavaros.
      És ezért nem lennék jó marketinges.
      :-(
      Jóccakát!
      :-)

      Törlés
    6. Kedves Nagylaci!
      Szerencsére csak korlátozottan van igazad: jó termék marad fent a marketing által addig, míg nincs nála jobb a piacon. Rossz termék nem marad fent :) Minden terméknek van életciklus-görbéje, akár jó, akár rossz a termék - de a rosszé jóval rövidebb. Új termék bevezetésére legalkalmasabb az a periódus, amikor a régi termék görbéje már leszálló ágban van. És most ez a helyzet.
      Jóéjt Neked is.

      Törlés
    7. Ebben Te vagy a profi, a "korlátozottan"-nal kiegyezek.
      Barátsággal, Nagylaci

      Törlés
    8. Kösz a megelőlegezett bizalmat - nem vagyok igazán profi sajnos.
      Amiért viszont írok: sok kormányváltó, jobbító szándékú weboldal van, nem tudom, melyik a leghatékonyabb. Listát kellene esetleg vezetni ezekről?

      Törlés
  10. Attól tartok, hogy a kommentelők közül páran félreértették Gábort. Nem kell az egész népet megmozdítani, de igen is van egy közös minimum, ami mentén a különböző tüntetések összehangolhatók, amivel egyet lehet érteni. Aki csak a NAV botrány miatt szervez tüntetést annak résztvevői miért nem mehetnének el az Internet adó ellen tüntek tüntetésére és mi miért nem támogathatjuk mind kettőt. Gábor fenti írásával teljes mértékben egyetértek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A NAV botrány elleni tüntetéssel magam azért értek egyet, mert olyan aktuális téma, ami közvetlenül kapcsolható a Nyet-adóhoz.
      Eldönthetetlen kérdésem az, hogy milyen konkrét tárgyú / követelésű tüntetések következnének, pontosabban mik még azok amik mögé el is jönnek sokan-sokan.

      Én, arra jutottam, hogy egyetlen nagy-tömegű rendezvény lenne hatékony, amelyen azonnal összejön 100-150 ezer aláírás az előre hozott szabad választások kiírását követelve, mert:
      az nem OKÉ, hogy 27 % teljhatalmat, minden korlátozás nélküli 2/3-ot jelentsen, a 73 %-os többség ellen!!!

      Törlés
    2. Mert létezik olyan szabály, hogy bizonyos számú, ezt követelő aláírás esetén előrehozott választást kell tartani?
      Egy ilyen demonstratív aláírásgyűjtésre simán összegyűlnének az emberek a kellő mennyiségben. Hiszen elérhető célt látnának, biztosított lenne a siker élménye.
      Marketinggel operálni veszélyes (jó ha nem önámítás) ha nincs igazán ÉRTHETŐ, VONZÓ és ELÉRHETŐ cél amiért akár napokig is érdemes az utcán lenni. (a netadó ilyen volt de kiherélték, Vidát meg nem lemondatni hanem elszámoltatni kellene a beosztott meg felettes vezetőivel együtt)
      Pillanatnyilag ebből van hiány. Ezért hullámzó a lelkesedés és a részvétel is a tüntetéseken.



      Törlés
  11. Tuareg, értem én, hogy mit akarsz. De hová vezet?
    A jelenlegi kormány nem jó! De az előző sem volt jó! Hogy melyik a rosszabb nem tudom. De azt tudom, hogy én nem az Orbán kormány mindenáron való leváltásában vagyok érdekelt, hanem abban, hogy egy jobb kormány kerüljön a helyére. Addig, amíg nem látom azt a politikai erőt, amelytől elvárhatom a kormányzás minőségi javulását, nincs miért tüntetnem. Nekem az nem elég, ha egy másik rossz kormány jön a jelenlegi rossz helyett.

    VálaszTörlés
  12. Vida Ildikó nem tud angolul??? Ez most komoly?
    Hogy a f*****ba lehet, hogy angol nyelv ismerete nélkül tesznek valakit a NAV élére?
    Külföldi számlákat angolul írják keziccsókolom!

    VálaszTörlés