2015. október 17., szombat

Értelem vagy érzelem?

Persze, tudom magam is, hogy az ember nem más, mint értelmi szósszal nyakonöntött érzelemkáosz, de azért mégiscsak az agykérgünk miatt nőttünk ki az állatvilágból. Szeretni, gyűlölni az állatok is tudnak, de úgy gondolkodni, tervezni, mint a mi fajunk, bizony egyik sem.




Naja, az más kérdés, hogy aztán ezt a kivételes képességünket jóra, vagy rosszra használjuk, bár ez is nézőpont kérdése. De ne bonyolítsuk addig a problémát, míg megoldhatatlanná válik, koncentráljunk a lényegre. Ez itt politikai elemző blog, nem szociálpszichológiai tanulmánykötet, úgyhogy se Maslowi piramis, se Tayloriánus tanok nem kerülnek kifejtésre, annál inkább azok gyakorlati következményei. Mégpedig kies honunkra vonatkoztatva, merthát a társadalmi törvényszerűségek éppoly erősek, mint a fizikaiak, akkor is érvényesülnek, ha nem akarjuk, jobb tehát megérteni, és fölhasználni Őket, mintsem behunyni a szemünket, hátha elmúlnak. Nem múlnak el, és többek közt épp emiatt üldögél békésen röhögve Orbán az egész Maffiájával együtt a nyakunkon. És fog is, ha a demokraták képtelenek lesznek az értelmet az érzelmek fölé helyezni. Márpedig terepen, neten sokfelé járkálva az a tapasztalatom, hogy majdnem ugyanannyira gyakori a közélet érzelmi megélése a demokrata oldali szimpatizánsok között, mint a Vérnarancsoknál, vagy a Jobbiknál.


Orbán sajnos zseniális tömeglélektanász: érzelmi alapú politikával egyszerűen legyőzhetetlen. És lehet birkázni a Népet - ami egy baromság, már ha demokraták csinálják -, de azt nem árt fejben tartani: a politika feladata a létező Nép boldogítása, nem pedig lecserélése. Szóval a Nép adott, és nem birka, a probléma lényege az, hogy súlyos érzelmi nyomás alatt tartják jóideje, amivel szemben nincs ellennyomaték. Érzelmi jellegű kontrázással is meg lehet persze próbálkozni, de nem lesz sikeres: ebben a műfajban Orbán kivételes tehetség, jobb ezt benyelni, mint újra meg újra megszívni, nemde. Úgyhogy marad az értelmi megközelítés. Tudom, sziszifuszi meló, épp azért, mert az emberek hajlamosak érzelegni egy jót, mert kevésbé fárasztó, mint végiggondolni néhány összefüggést, és aztán aszerint cselekedni. De egyszerűen nincs más út. Frodó is boldogabb lett volna, ha a Gyűrűt bedobhatja valamelyik útszéli kútba, és elmúlik Mordor hatalma, csakhát nem ez volt a törvényszerűség: azért bizony meg kellett küzdeni, rengeteg áldozatot hozva, bátran, kitartóan. 


Orbán hatalmának forrása az a nagyjából egymillió ember, aki Messiásként tekint rá. Van perpillanat kétmillió szavazója, de ennek fele egyszerű zsoldos: üzletfelek, akik a Fidesz regnálásával jól járnak. A közbeszerzéseket kapók, a vasárnapi boltbezárások nyertesei, a multiellenes hadjáratok hazai haszonhúzói, az új trafikosok, megatöbbi hasonló. De nem az egymillió megvehető szavazón múlik a Fidesz ereje, mert az még verhető. Hanem azon az egymillió hívőn, akiket ha Orbán a kormányzásával éhenhalaszt, akkor is boldogan, a Keresztapának állított házioltáron lehelik ki a lelküket. Őket elvenni Tőle nem lehet, szőröstül-bőrösül bekapta mindet. És mi, demokraták, Őket nevezzük hívőknek, fanatikusoknak, satöbbi. Csakhát ugyanennek a mentalitásnak demokraták között is csaknem ekkora a tábora. Nézzünk is néhány TÉNYT, amin egyértelművé válik: az ellenzéki oldalon is ugyanilyen elterjedt a közügyi hitélet, mint odaát. A legkárosabb ilyen tök irracionálisan ismételgetett móka, ennyi: Összefogást! Jól hangzik, nemmondom, nagyjából úgy, mint Orbántól a "Haza nem lehet ellenzékben". De sajnos annyit is ér.


Összefogni közös célokra kell, közös elvek képviseletének megerősítésére. Ezért van az, hogy a paraszt tudja: nem fogok be beteg, vagy épp döglött lovat a szekér elé, mert az nem segíti, hanem ellehetetleníti az utazást. Számszerűen persze lehet, hogy a menni akaró és tudó négylábúakat befogó kétlovas szekeret fel lehet turbózni négyesfogatra, de ha a pluszkettő ló sánta, vagy épp kimúlt, akkor az NEM a haladás irányába hat, nemde. Tényszerűen mostanra Hazánkban egy már nem is annyira csendes Diktatúra épült ki, és napról napra továbbterjeszkedik. Ezzel szemben valóban összefogásra lesz szükség, de csak olyanok között, akik ezt a Diktatúrát ellenségüknek tekintik, és el akarják takarítani. Mégis hogy gondolják azok, akik minden értelmes gondolatra csak annyit bírnak válaszolni: Ősszefogást!, hogyan lehet a tüzet a vízzel egybegyúrni? Mire fogjon össze a terepen állandó kockázatokat vállaló civilszféra a parlamenti "ellenzékkel"? Közös üldögélésre, együtt hazudva a puszta ottani jelenléttel a Diktatúrát Köztársaságnak? Egy Diktatúra ellen, annak megbuktatására azok foghatnak össze eredményesen, akik annak fönntartásában sem politikai, sem gazdasági, sem kommunikációs kollaborációt nem végeznek.


Magyarul: kint össze lehet fogni, mert a Diktatúrát csak UTCÁN lehet megbuktatni, de odabenn nem. Aztán ezzel kapcsolatban a másik önhazugság: matekilag mire is lenne jó egy parlamenti pártos összefogás? A bent üldögélők amúgyis súlyosan elbukott három tavalyi választás után nemhogy erősödtek volna, de további 300 ezer szavazót vesztettek, és a trend ez, nem pedig ennek ellenkezője. 4 millió ember otthon ül, és éppúgy elutasítja Ezeket, mint Amazokat. Azt teccenek gondolni, hogy akik önmagukban tökhiteltelenek, majd összefogva hitelesebbek lesznek? Miért is? Semmiért. A 4 millió NEM FOG ÖSSZE az összvissz egymilliónyi parlamenti ellenzéki szavazóbázissal, tessenek ezt fölfogni, jobb most, mint soha. De az egymilliónyi maradék bázis is libeg rendesen: jobbhíján kitartanak eredeti pártjuk mellett, de mint az látható, tüntetni velük már nem mennek ki: egyik nosztalgiapárt sem tud már mozgósítani értelmezhető tömeget. Egyébként meg mire is kéne a pártok összefogása? Választások lesznek? Lesznek egy frászt. Se holnap, se holnapután, se 2018-ban. Illetve csak egy esetben tartja meg azokat a teljhatalmú Keresztapa: ha nyilvánvaló lesz előre, hogy szénné nyeri magát. Egyébként ez ma is így lenne, rém kellemetlen.


Van egy bábellenzék, amelyik parlamenti jelenlétével hazudja a világ felé demokráciának a Diktatúrát. Ez a bábellenzék már esélytelen bármire, választások nem lesznek, utcára vinni a Népet, forradalmat csinálni totál képtelen, és folyamatosan veszti el maradék szavazóit és aktivistáit. Na, egy mondatban összefoglaltam a TÉNYEKET. És előre látom, hogy ahogy majd szétterjed a neten ez az írásom, jönnek majd százszámra a fészbukon a kommentek: akkor is összefogást! Csakhát azzal kezdtem: az ilyen, a valóságot értelmezni, elfogadni képtelen érzelmi megközelítés az, amiért Orbán hatalmon van, ugyanis az Ő hívei épp így tesznek. Márpedig ha Orbánt akarunk űzni, akkor a valóságot kell először fölfognunk, hogy aztán azt hitelesen el is tudjuk mondani annak a 4 millió embernek, akik otthon azt várják, hogy legyen már valami hiteles alternatíva a mindenoldali hazugsággyárak helyett. Kedves Demokrata Barátom! A helyzet az, hogy vagy sikerül átlépned a saját árnyékodat a jövőnk érdekében, és látni a VALÓSÁGOT, vagy nem vagy egy fikarcnyival sem jobb Orbán híveinél. Bocs, de ez van.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


9 megjegyzés:

  1. Az ellenzék nem fog kijönni a parlamentből, hanem elfogadja, hogy bábozzanak vele.
    Szak(mai)szervezetek egy általános sztrájkkal meg tudnák buktatni a jelenlegi hatalmat csak hát az a probléma, hogy milyen erő (látható alakulat) és milyen irányba vezetné aztán az országot.
    Amíg ez nem látszik addig marad Orbán és a 38% a fotelokban.

    VálaszTörlés
  2. Csak annyiban vitatkoznék Gábor, hogy drgenya semmiben nem zseniális, legfeljebb a tanácsadói. Ő egy tőről metszett bunkó, unintelligens, psziho- és szociopata. Valószínű az idióta agyában hatalmas a gonoszság és zür-zavar. Rá még az "ő" sem mondható, csak az "ez".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz. Nem lehet sem érzelmi sem értelmi síkon leváltani. Egyetlen mód, szembesíteni a választási ígéreteivel és amíg a teljesítésnek híja van addig egy árva petákot sem adni a kezeibe. Sem adót sem járulékot vagy ahogy nevezi mindegy.Csendes elégedetlenség ? Vagy becsületes munkára való ösztönzés ?

      Törlés
  3. Kimondottan zavarnak azok a megjegyzések, amik arra vonatkoznak, hogy a parlamenti ellenzéki pártok képviselői, csak arra jók, hogy a Diktatúrát, demokráciának lehessen "eladni".

    Tegyük fel, hogy valamelyik (mszp, dk, együtt) párt úgy dönt, hogy visszahívja képviselőit. Na ez lenne igazán jó Orbánéknak, hisz semmit sem kéne tenni azért, hogy a Fidesz-KDNP-nek azonnal meglegyen a 2/3-os többsége és kénye kedve szerint változtathatná meg a törvényeket.

    Ekkor ténylegesen elmaradnának a választások!

    Aki akarja széles e hazában és a világon, az úgyis tudja, hogy Diktarúra van már Magyarországon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így is kénye kedve szerint változtatja, minden törvényjavaslatuk egy héten belül átmegy kétharmaddal. Úgyhogy a Műellenzéknek csak kára van, haszna semmi. Dehát nem véletlenül vesztették el teljesen a szavazóbázisukat...

      Törlés
  4. Nézzük először az esélyeket:
    Korábban Magyarországon hozzávetőlegesen 8 millió szavazóképes polgárt tartottak számon. Az elmúlt 25 év parlamenti választásait elemezve az látható, hogy az első Fidesz hatalomra kerüléskor (1998) sokan, 43,3% nem mentek el szavazni. Ekkor a Fidesznek mindössze 1.260 ezres volt a szavazóbázisa. Amikor a 2002-ben az MSZP/SZDSZ győzött, akkor 29% nem ment el szavazni, viszont a Fidesz bázisa a Kisgazdák és az MDF eltüntetésével 2.306 ezerre nőtt. (Ez az 29% azt jelenti, hogy egy kiélezett állapot képes megmozgatni a szavazókat!) Jelenleg azonban a kb. 5 milliós aktív hazai szavazóbázisból a Fidesz fanok száma 2,5 millió fő, amit erősít még az országhatáron kívüli külföldi beszavazó. Viszont az esélyeket továbbgyengíti a külföldre menekült kb. félmillió értelmes munkavállaló szavazathiánya. Az általad említett 44%-ból kb 10% megy majd el választani. Ugyanis tradicionálisan 30-34 % egyáltalán nem gyakorolja a haza iránti kötelességét és ez a szám, a politikai apátiába süllyedt nemzetünkben egyre csak növekszik. Ezek sajnos tények. Ilyen kondíciók mellett nem egyszerű egy választási győzelem. Ehhez évek, brutális munka (leginkább felvilágosító munka) kell, egy óriási hálózat működtetésével és egy teljesen biztos, hekkerekkel védett informális rendszerrel. Mindehhez pedig nagyon-nagyon sok pénz és szabadidő kell.
    Másodszor nézzük, mi történne egy esetleges győzelem esetén:
    A Fidesz és korábban az MSZP által érdemtelenül milliomossá / milliárdossá tett réteg vajon hogyan számolható fel jogi eszközökkel? Vajon milyen válogatott módszerekkel fogják foggal-körömmel védeni a megszerzett (ellopott) vagyonkákat? Mennyire lehet sikeres egy jogot tiszteletben tartó, enyhe parlamentáris többségben lévő politikai szervezet az államba beépített Fidesz-MSZP maffia összefonódások ellen? 2000 novemberében a Polt Péter és bűnsegédei által megtorpedózott parlamenti olajbizottság lezárása az intő jel arra, hogy a hatalomba beemelt személyes ellenérdek miféle aljasságra képes az ország ellenében.
    Ezzel nem azt mondom, hogy nem szabad próbálkozni vagy, hogy fel kell adni, de tisztán kell látni, láttatni az esélyeket és lehetőségeket. Nincs rosszabb a hitét vesztett embereknél, melyet a feleslegesen túlzásba vitt tüntetések létszámának leépülése is bizonyít.

    VálaszTörlés
  5. Budapest egyetlen női főpolgármesterjelöltjeként, uyanez a tapasztalatom a gyakorlatban. Mindenki sáros, az én esetemben a kollaboráns bábellnzék olyannyira, hogy saját magát heréli ki, hogy ne lásson napvilágot a keserű valóság. A második választást csalata el a Fidesz az összefogdósódi ellenzék segítségével, aktív közreműködésével. Ugy is fogalmazhatnék, eladták a menyasszonyt. Jól jelzi a rab magyar sajtó morális csődjét, hogy az általam szervezett sajtótájékoztatómra, egy Századvég által képzett, MUOSZ vezetőségbe törő AVH-s óvódást küldtek 30-45 perc késéssel. Kiváló óvóda pedagógusként ( OSZTV, 1993, Tokaj ) nekem van türelmen, de a 100%-os hatékonysággal dolgozó magyar titkosszolgálathoz ( Nográdi György, Európa Pont) elfogyott a türelmem. Lehet hogy , sőt biztos, hogy Orbán nagyon g@ci ( Simicska ), de az ellenzék ( parlamenti ) nagyon baci ( Fürst, A38 , 2015. szeptember 8.)Karanténba velük! A bábellenzék leváltása nélkül Orbán 2018-ban is mindent visz, miközben Magyraországon lassan az utolsó lekapcsolja a villanyt! ( Márai )

    VálaszTörlés
  6. ..amíg nem lesz egy olyan ember (tökös magyar),aki mögé az ellenzék pártvezetői , tagjai s a pártonkívüliek --ők sokan vannak-- felsorakozzanak , addig orbánt --még 100 évesen sem--nem lehet elmozdítani,most nincs olyan "legény" a láthatáron,akit elfogadna egységesen a NÉP többsége , én úgy látom inkább nyomorog ,de kivárja azt az embert ..nehéz évek elé néz a Magyar-Nemzet 70-80 %,,kérem az Istent vigyázzon a Magyarra ,másban már nem bízhatunk !!


    VálaszTörlés