2014. november 25., kedd

Kinn is vagyok, benn is vagyok, jajjj de nagyon boldog vagyok...

Navajon kikről szólhat a mai cikk ilyen címmel? Igen, harcedzett olvasótáboromtól elvárható már, hogy rögtön vegye az adást: parlamenti ellenzéki pártjaink a téma. Merthát parlamentáris demokráciában benn kell ülni, de "illiberális demokráciában" meg egyenesen tilos. Merthogy hitelesítik a Bábszínházat, ugyebár.




Persze arról lemondtam már, hogy az érintett pártok odafigyeljenek másra is, mint saját közvetlen érdekeikre: utóbbi egyéves történetük tele van elmulasztott lehetőségekkel. Csakhát én meg szeretek időben szólni, végülis olvasóim ahhoz szoktak hozzá, hogy nem utólag politologizálok jópénzér, rögzítve az addigra nyilvánvalót, hanem előre. Aztán lehet utána fölfedezni, hogy bizony láthatóak voltak a tettek és nemtettek következményei, így az utólagos mosakodások tragikomédiába fordulnak. Mielőtt előjönne a hátsóagyakból a vád: nem voltam bojkottpárti a parlamenti választásokon, mert egyrészt meg kellett próbálni, másrészt meg a magyar választóközönség nem olyan tudatos, hogy komolyan vegyen és betartson egy távolmaradási kampányt. Ha valaki nem hiszi, akkor olvassa el anno írt cikkemet, amit Bartus Lászlónak címeztem: íme. Csakhát eljött a tusványosi Orbánbeszéd, az "illiberális demokráciáról", ami a kellő fordítóprogrammal értelmezve ennyit jelentett: diktatúra és szabadrablás. És rajtunk, az Ország Gyűlése Mozgalmon kívül a gyakorlatban senki sem reagált semmit: mindenki kiadott egy sajtónyilatkozatot, aztán mentek vissza a Balcsira lábat lógatni, ahelyett, hogy velünk együtt azonnal állandó tüntetésbe kezdtek volna a Kossuth téren, a Parlamenttel szemben. Mondom: szemben, merthát a parlamentben nem lehet egy nemparlamentáris rendszernek ellenállni, az gondolom a kevéssé vájtfülűeknek is egyértelmű.


Orbán a maga módján szavahihető: ha Ő azt mondja, hogy elege van a liberális demokráciából, akkor azt nyugodtan lehet szószerint venni: az elmúlt 110 nap történelme a bizonyíték. Akit megleptek ezek a fejlemények, az iratkozzon ki a szövegértési, de méginkább a politikai iskolából. Ha akkor velünk együtt az összes mostanra aktívvá vált civil, meg pártszerű valamicsoda azonnal reagált volna, és tömegesen, most nem kapkodnánk elkésve a fejünket az épp soronkövetkező Fideszmocsokság láttán. De nem baj, megmozdultak azért, ha későn is, de legalább nem soha, az is valami, bár télen nehezebb lesz az időjárási, meg ünneplési körülmények között Orbántűzni, mint egy időben adott széles társadalmi reakcióval lehetett volna nagyjából mostanra. Remélem lesz aki tanul ebből, mert bár a hídon akkor kell átmenni, ha oda elérkezünk, de ennek föltétele, hogy földerítsük előre a terepet, nehogy aztán híd-, és gázlómentesen áradó folyóhoz érjünk végül. De lényeg a lényeg: a Nép az utcán van, és nem tűnik olyannak a móka, mintha varázsütésre elmúlna ez az Orbán számára egyedül veszélyes új közösségi szokás. Némi józan ésszel ugyanis könnyen belátható, hogy a Fidesz gyors népszerűségvesztése nem a parlamenti ellenzék intellektuális radikalizmusának köszönhető, ugye milyen szépen körbeírtam a látványos ködszurkálást


Nem kedveskéim, a parlamentáris demokráciákban dőlnek el a dolgok a parlamentben, a diktatúrákban meg az utcán. Így aztán mindazok, akik még a mostani helyzetben is ragaszkodnak a bársonyszékes laptopjukhoz, azok biz ezzel azt mondják: ez még itt parlamentáris demokrácia. Nem, nem az, csaxólok, ha nem teccettek volna eddig észrevenni. A Nép látja ezt, azért van utcán, az ellenzéki pártok képviselői meg nem látják, ezért ülnek még bent. Ilyen helyzetben meg aztán ne tessenek meglepődni, ha a tüntetések szervezői nemkívánatosnak minősítenek regnáló politikai erőket és politikusokat. Nem, továbbra sem az elmúlt 25 év sommás, és különbségtétel-mentes elutasítása a járható út, mert az igazságtalan lenne: de bizony azok, akik a parlamentben ülnek parlamentarizmus hiányában, azok aligha válhatnak az utcán levő Nép vezéreivé. Úgyhogy ideje eldönteni, kikhez is tartoztok, korlátozottan tisztelt parlamenti ellenzéki pártok: a diktatúra bábszínházához, vagy a Néphez. Kinn is, benn is nem megy, tudjátok, a hamvas lánykák sem a piroslámpás házban találhatók, ha meg mégis, akkor az csak a Madam által szervezett performansz. Ha kijöttök, visszanyerhettek sokat a hitelességetekből, ha meg bentmaradtok, akkor fél év múlva ember nem lesz, aki közösködni akarna veletek, magamat is beleértve.


Aki hülyét akar magából csinálni, az persze verje az asztalt az újpesti választási eredménnyel: meccsoda hatalmas győzelem volt... Volt a frászt: áprilishoz képest 8 ezer akkori ellenzéki szavazóval kevesebb ment el, és csak azért lett kiütéses az eredmény, mert a Fidesznyikek meg egyáltalán nem voltak hajlandók szavazni. Kizárólag utóbbiaknak köszönhető a "siker", az Ő távolmaradásuk meg a döbbenetes Orbán-ámokfutás, meg a hatalmas ellenzéki demonstrációk látványának következménye, és semmi másé. Lehet még Veszprémre is várni, mindig van ürügy az elvi döntések elodázására, de ugye azt nem gondolja senki komolyan, hogy Orbánék nem vesznek meg pár perc alatt egy Jobbikost, vagy LMP-st, ha kétharmadra van szükségük. Ja, mégegy dolog tisztázandó: egyáltalán nem vagyok pártellenes, nem is voltam, nem is leszek: egy modern demokrácia elképzelhetetlen pártok nélkül. Nem a pártokkal van a baj általában, hanem azokkal a pártokkal, akik folyamatosan belesimulnak egy nemparlamentáris nemdemokrácia keretrendszerébe, és mindig találnak valami kamuindokot, hogy miért is teszik ezt. Önkormányzati választás, Újpest, aztán Veszprém, Orbán majd lemondatja valamelyik képviselőjét, hogy utána is legyen majd újabb választás, mert amíg ilyenek lesznek, addig falszöveg is lesz azok fontosságáról. Nem, tanult kollégáim, ezek a választások nem fontosak. Ma az utca a fontos, és ha erre gyorsan nem ébredtek rá, akkor nem jár majd arra a királyfi, hogy Csipkerózsikát ébredésre csókolja. Vagy utca, vagy bársonyszék, ez itt a kérdés.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok! 


22 megjegyzés:

  1. Jó reggelt Gábor! Jó reggelt Demokratikus Erőd!
    Lényegre törő az írás. Igen vannak akik a meleg bársonyszékből hátradőlve nézik az eseményeket és vannak azok akik az utcán hidegben mondják mondanivalójukat.
    A bábok zsinórjai már összegabalyodtok most éppen a bogozásnál tartanak. Most kell elővenni
    az ollót és elvágni a zsinórokat.
    Hajrá Magyarok! Hajrá Köztársaság!
    Hajrá O.GY.M.!

    VálaszTörlés
  2. Ha lenne bennük kurázsi, már a megalakulás után kijöttek volna a házból az ellenzékiek, mert akár ott vannak akaár nem, egyre megy!

    VálaszTörlés
  3. A törvényhozásba egyáltalán nincs beleszólásuk, és azért,hogy néha-néha feltegyenek egy kérdést az illetékesnek , semmi értelme úgy tenni mintha képviselnék a szavazóikat. Ők csak a maguk jólétét képviseloik, mindegy hogy milyen áron! És csodálkoznak ha ezt a nép közli velük!

    VálaszTörlés
  4. Ezek magasról letojják a nép érdekeit, megélhetési politikusok egytő-egyig!

    VálaszTörlés
  5. Mostz aztán van aggódás, mert mi lesz velük ha ne adj Isten dolgozni kell nekik!

    VálaszTörlés
  6. Így igaz.Megint tolni az időt,elodázni a tetteket,ez megy 25-éve.Már kurvára unalmas.Ilyen dolgok és ilyen emberek miatt tart itt ez az ország.Majd 2016-ban(Gyurcsány) aztán várjuk meg 2018-at mert nem erősödött meg a pártom.Nem,ezt már nem bírja ki a nép.Aki éhes az most akar enni és nem 2016-ban.Megint az elégedetlenség farvizén akarnak fennmaradni,kihasználni a helyzetet.Gerinctelen mind,a piros lap nekik is jár!Szerintem. Minden jót.

    VálaszTörlés
  7. Inkább talán bent, mert..
    A pártok szükségességét és kizárólagos politikai illetékességét, leginkább a pártok megmondó emberei és vezetői mantrázzák. Így-úgy fűzve a szót igyekeznek bizonytalanságot kelteni a formálódó mozgalmakban valamint azok iránt.
    Gyanítom közös érdekük a FENNMARADÁSUK és megélhetési profizmusuk okán. (Kivétel néhány ingyé szolgáló államférfi.)
    A képviselői "szabad mandátumot", a visszahívhatatlanságot vajh kik találták ki és védik?
    Látható és érezhető, hogy ez így nincs jól.
    Most már az utcának kell tennie a dolgát.
    A parlamentre, a kormányra és a politikai elitre csak annyiban szükséges figyelnie a formálódó és egységesülő közösségeknek, amennyire erőt, lelkesedést, és érveket meríthetnek az említettek szemétségeiből, bénázásaiból és az esetleges helyes cselekedeteiből.

    VálaszTörlés
  8. Csak egy választás lehet minden demokratának,lehet az pártfüggő,vagy civil.

    UTCA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  9. Emlékezzetek!
    A közelmúltban cserben hagyott Kunigunda utcaiakra, az ózdi éhezők gyalogmenetére, az elszalasztott opera-házi helyzetre! Emlékezzetek az idei három megalázó választásra, ahol a hatalmi kapzsiság előbbre való volt mint a haza.
    emlékezzetek

    VálaszTörlés
  10. DEMOKRATIKUS ELLENZÉK VAGYTOK? GyERTEK KI!!!!!!
    Hajrá Magyarország

    VálaszTörlés
  11. A Nép szólít Benneteket.Ma tüntetés álljatok ki a Kossuth térre.

    VálaszTörlés
  12. Gábor Tényleg "szépen körülírtad a ködszurkálást." Tudod jól, már többször reklamáltam uezt, nemcsupán hsz-ban, hanem illetékes helyen is. A legutóbbi letaglózó ( és nevetséges ) válaszról írtam ez előbb "kívül". Állj már az élre, mert hiába várunk! S tudjuk, a fiatalok tapasztalatlanok, kellene a segítség nekik. Különben...tudjuk, mibe fordulhat ez az egész megmozdulás. S azt nem akarhatja senki. Pupu is pont erről írt tegnap. Na, osztogatom.

    VálaszTörlés
  13. Marika Anikó Benkő, támogatom az ötleted, és én is felvetettem már ezt Gábornak, csak nem direktbe. Hajrá!

    VálaszTörlés
  14. Kedves Gábor.

    No comment.
    Aki ebből nem ért annak jó ez így ahogy van.

    Hajrá Köztársaság! Hajrá OGYM!!!

    VálaszTörlés
  15. Ezzel most maximálisan egyetértek. Szóltunk már eleget. Még mindig nem késő kijönni, de már nem sokáig. Nem lehet megvárni egy politikusnak amikor már kockázat mentesen oda lehet állni a tömegek élére, mert akkor már késő. Akkor a fidesz bandával együtt ők is el lesznek söpörve.

    VálaszTörlés
  16. Kérdés :
    1.Ki és miféle pénzből fogja finanszírozni a működést, ha bármely párt lemond a pártként számára járó állami támogatásról?
    2.Mi a társadalom igénye?
    a. nyugatos nyugodt polgári
    b. más (ezért volt a szónok CCCP feliratú pólóban legutóbb
    Ha a b. -t választjuk, akkor mi a módja
    """A felelős, a társadalomnak felelős kormányzás, amelynek a célja az, hogy a diszfunkcionális privát érvényesülési stratégiákat a közösségnek hasznos érvényesülési stratégiákkal váltsa fel, úgy, hogy ezt nem erőszakkal, hanem közmegegyezéssel, meggyőzés és egyéni tapasztalat útján éri el.""

    Amíg ezek nem tiszták , addig csak zúgolódás az egész--és majd kialakul.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mandátumokról való lemondásnak mi köze is a pártok választási eredmény alapján kapott állami támogatásához? Semmi. A nyugatosságról meg már a tömeg döntött: Európa. Ha lesznek valódi kérdéseid, tedd föl bátran.

      Törlés
  17. Kedves Gábor, bocsánat, de nincs rá jobb-kifejezőbb minősítésem:
    „tele a tököm az okosokkal”!

    Ebben az országban, ma már minden "nemzeti"... a trafikoktól az adóhivatalig!
    Nos, azt kell látnom, hogy az ostobaságunk is „nemzeti”. Ezernyi okos, még több okoskodó megmondó civil szajkózza a maga igazságait, leleplezéseit, követeléseit, kelti a hullámokat amelyek aztán rendre ki fogják oltani egymást…, mert ahányan annyi felé, az helyett, hogy végre felismernék a különböző sérelmek közös gyökerét.

    Az OGyM három pontja logikus, stratégiailag helyes, és pontosan megjelöli a napi aktivitással nem politizáló (különböző sérelemcsoportokba „tömörülő”) civilek feladatát.

    „lemondatás, alkotmányos rend visszaállítása, tiszta választás”

    Kérdés a hogyan! Tényleg úgy gondolod, hogy néhány akár napi ezres tüntiktől megijed a hatalom és azonnal lemond? Aztán, hogyan is lenne ebből alkotmányos rend? (Civilek , okos-bűntelen fiatalok kezdenének alkotmányozni, adószabályokat, stb. összerakni? A tiszta választás, még tán összejöhetne pl.: a 2010-es szerint kétfordulósan, de ehhez is 2/3-os törvényhozás kell. Ugye nem hiszed, hogy ez elvárható a jelenlegi hatalomtól?)

    Megint említed a bojkottot elutasító érveidet. Magam is 2-3 éve pofázok különböző fórumokon. Sok jelentősége nincsen, de ma már be kellene látnod, hogy Te tévedtél.
    Vitatkozni persze csak akkor, ha előtte elolvasod:
    http://www.jatektan.hu/jatektan/2011_010/strategia_2.html
    http://www.jatektan.hu/jatektan/____2012_006/strategia_2.pdf
    http://www.jatektan.hu/jatektan/____2012_006/nyerostrategia.pdf
    Nem egyetlen hónap, hanem két év volt a bojkott-ultimátumra, a határozott fellépésre, a „nép, a tömeg, a civilek”meggyőzésére. A lényeg tömören: „Ha igaz az, hogy lehetne nyerni a választáson és még a hatalomátadás is megtörténne, akkor a bojkott-stratégia is működik. Ámha, az előző nem sikerülhet, akkor az aktív bojkott stratégiája még mindig működhet, ami megfordítva nem igaz. Ha a bojkott nem sikeres, akkor a részvétellel sem lehetett volna sikert elérni. Arról nem is beszélve, hogy egy pici többségi kormányzás biztosan haszontalan bukta.

    Szerintem most is hibát követsz el, pontosabban Te is lemondasz egy lehetőségről. Az én becslésem szerint már legkevesebb 100.000 aláírásnál tartanánk, akik egyéni sérelmeiken túl is nézve, felismerve a sérelmek közös okát: elutasítják a 27 % teljhatalmát és követelve az előre hozott választás kiírását.
    Tudom, könnyű pofázni, de semmi ilyet nem látok, csak a „forradalmi káoszt”. Mindegyik szórványos tüntetésen hallani a takarodj kórust is… Az adott témájú tünti szónokai az helyett, hogy a másik vonalat ekéznék, rámutatnának arra a közösre, hogy az adott sérelem alapvető oka, az egyeztetés nélküli, a gátlástalanul 2/3-ra hivatkozó hatalmi törvénygyár…
    Miért nem gyűjtik az aláírásokat… Minden tüntetésen, egységesen, NEM OKÉ A 2/3 teljhatalma, követeljük az új választásokat!!!
    Persze, kell a megfogalmazáshoz egy jogász, sokszorosítás, aktivisták, begyűjtés-szervezés, stb. (Aztán ugye legalábbis az elején, kivédhetetlen, hogy több tízezren duplán-triplán is alá fogják írni…, de egy teherautónyi biztosan összejönne néhány hónap alatt.)

    Hány aláírás kellene Ádernek, hogy komolyan vegye? Ha félmillió sem elég, akkor ott a következő közös egyszeri ultra nagy-gyűlés követelése: Áder azonnal „mongyon le”!
    (folyt.köv.)

    VálaszTörlés
  18. (folyt.)
    Egyetértek ugyanis Veled. Dühös és tehetetlen vagyok, de kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy jogilag nem illegitim az Alaptörvény, stb.
    Az eltörléshez tehát 2/3 kell!
    A „bebetonozós” helyzet kivédéséhez és az „aknamentesítéshez” is kell a 2/3.

    Az is belátható, hogy mai megosztott országban kétfordulós választás nélkül nem lehetséges korrekt mérése a „többségi népakaratnak” és a nyertes koalíció is csak egyszeri többséggel lenne majdan képes „szakértői” kormány alakítására.

    Következésképpen, kell egy olyan rövid terninusos átmenet, ami 2/3-os és nagyjából rendbe teszi a torzót.
    Ez a kétharmad csak úgy érhető el, ha a civilek kényszerítenek ki egy ellenzéki összefogást… IGEN ÖSSZEFOGÁST!
    … olyan összefogást, amelynek a egyetlen programja a néhány hónapon belüli lemondás és új választások kiírása, miután S.O.S. felfüggeszti az egypárti Alaptörvényt és az indokolatlanul 2/3-osra betonozott jogszabályokat többségire változtatja, vagy hatályon kívül helyezi és deklarálja, hogy a 2/3-os jelző nem számszerűséget, hanem egyeztetési kényszert jelent. Megegyezés hiányában pedig:… Népszavazást! Nem a képviseletben elért 2/3-ot, hanem a szavazásra jogosultak határozott többségi támogatását, mert az képtelenség, ha 27 %-os támogatással 20-50 éves hatású elkötelezettségek vállalhatók. (Különösen nem olyan témákban, amelyek a 27 %-ot elérők kampányában nem is lettek előre jelezve.)

    Tudom megint hosszú vagyok!
    Én is csak egyike azoknak, akik a „na most megmondom a tutit”.

    1. De megkérdezem: Ki az aki nem támogatná egy tisztességes felmérését a valós népakaratnak?

    2. A promt kérdés pedig egyszerű: támogatod-e O.V. reszimjét, vagy inkább elküldenéd?
    Becslésem szerint: 1,5-2 milló ellenében 4-5 milliónyian elküldenénk.

    3. Következős kérdés, a hogyan tovább?
    Ebben viszont nagyon megosztottak vagyunk, de biztosan van többségi álláspont, amit a meglévő, az új tagokkal bővülő, és az újonnan alakuló pártok programjaiból választhatnánk. Kétfordulósan, szabadon, demokratikusan.

    VálaszTörlés
  19. A magánynyugdíj pénztári tüntetésen megjelentek szónokok "ellenzéki" parlamenti pártok képviseletében is. (Nemes Balázs emiatt nem is mondta - ordította - el a hangberendezéseket amortizáló beszédét).

    Vagyis lehet kint is bent is. Lesznek/vannak olyan köpönyegforgatók, akik most válnak civil kezdemónyezést támogató forradalmárokká.

    Mi a teendő velük?

    VálaszTörlés
  20. A parlamenti ellenzék egyszerűen zavarodott, azaz tanácstalan ebben a szerepben ami felkínálódott számára.Lemondani a zsíros megélhetésről ( jövedelem, védettség) és elképzelések hiányában vállalkozni valami békében kevéssé ismert kockázata. Van is meg van is mentségük. mivel sejtelmük sincs a folytatásról.

    VálaszTörlés