2014. november 18., kedd

És akkor a Nép nem ment haza

Mivel tegnap délután 1 órától, a Szervezőkkel való első egyeztetés pillanatától, az első színpadelem fölrakása előttől a Kossuthon voltam, ahonnan éjfél körül, az utolsó tüntető távozása után jöttem el, tudom mi történt tegnap, és mi nem. Lássuk a Valóságot.




Elmondtam már párszor, elmondom újra: a Tömeg önálló élőlény, nem vezethető pórázon, saját akarata van, amit csak kiszolgálni lehet, de azzal szembemenni nem. Ritkán olvas az ember annyi hülyeséget, mint azt hajnal óta nekem sikerült, végignézve a különböző véleményeket, sajtótudósításoktól magukat mérvadónak gondoló ballib értelmiségiek fanyalgásáig. Aki azt hiszi, hogy másfél órányi Téren tartózkodás, a Tömeg, és a Valóság egy szűk szeletének ismeretében meg tudja ítélni az Egészet, az pont ugyanazt teszi, mint amilyen felületes észjárások alapján bukja rommá az Ellenzék az összes elérhető választást. Márpedig a tegnapi nappal kapcsolatban nem értékelés, hanem ítélkezés zajlik, az meg nem fogja megkönnyíteni Orbán eltávolítását, csaxólok. Nézzük először a szikár tényeket, ha meg akarjuk érteni, mi történt, csak ezt tehetjük, nem pedig a vágyálmok és utálkozások fura egyvelegéből elindulni, hogy megérkezzünk Sehovába. A TÉNYEK: most először a Kossuthon volt végre tömegtüntetés. Ismerve a Tér fizikai dimenzióit, 30 ezer ember gyűlt össze. A Tömeg nem valamiféle szakpolitikai célra, hanem Orbán ellen érkezett. A beszédek elhangzása és a demonstráció Szervezők általi lezárása után a Nép nem indult haza. A Tömeg egy része be akart menni a Parlamentbe, bár inkább jelképesen, mintsem valódi erőszakkal. Na, ezek a Tények, mehetünk tovább.


A Tömeg jóval nagyobb volt, mint az első netadós és a NAV-os tüntetésen, és kisebb, mint a második netadós, Erzsébet hídi tüntetésen. Sokat radikalizálódott, egy folyamat közepén tart, a célok és a hozzájuk használt spontán rigmusok kikristályosodtak: Orbán takarodj, Nem félünk, Európa. A szónokokat megintcsak lehet fikázni, de ezúttal kár lenne: végre nem lesimították a Nép hangját, mint a korábbi tüntetések szónokai tették, hanem eltalálták és kiszolgálták a közhangulatot. Ez már Orbántakarodj tüntetés volt, lehet az egyes beszélők konkrét mondanivalóján, stílusán, bármijén rugózni, csakhát akkor a fától nem látjuk az erdőt: egy demonstrációban a hangulat a lényeg, nem az egyes mondatok. És a Szervezők a beszédeikkel segítettek a Tömegnek a hangulat kialakításában, nem pedig elnyomták, vagy épp elterelték azt, tehát jól tették a dolgukat. Azon el lehet persze gondolkozni, hogy nem kellett volna-é még csinálni valamit a beszédek után, mondjuk tenni egy városi sétát, aztán vissza a Kossuthra: fene tudja. De egy biztos: ha nem marad magára a Tömeg, akkor sosem tudtuk volna meg a tegnapi nap legfontosabb eseményét: a Nép nem akart hazamenni. Aki tud arra példát, hogy az Orbán Rezsimben ott áll többtízezer ember még egy órát, miután hazaküldték, az most jelentkezzen, naugye. 


Unos untalan imételni fogom, míg csak szükséges: a Tömegnek önálló akarata van, amit csak becsatornázni lehet, de irányítani nem. A tegnapi Tömeg egy Majdnem Forradalom tömege volt: nem volt még meg benne az eltökéltség, hogy mindent együtt csináljon: az eleje megindult, de a zöme nem követte, ám ott maradt pszichológiai támogatást adni az elöl a rendőrsorfallal nyomakodóknak. Ez egy passzív-agresszív, és nem egy aktív-agresszív tömeg: már van akarata, de még nem jutott el a minden mindegy, vágjunk bele, lesz ami lesz érzületéig. Voltak, akik fölvetették, hogy miért nem vettem át a Tömeg felett az irányítást, hisz van december 31-ig engedélyünk, meg van hangosításunk is, itt volt az alkalom. Nem, kezitcsókolom, több szempontból sem volt itt az alkalom. Először is, a Tömeg elfért a Kossuth téren, fizikailag könnyen körbevehető volt, tehát az egységes karhatalmi föllépésnek nem volt akadálya: ilyenkor biztosítható menekülő útvonal, és a Tömeg oszlatható. Másodszor: pontos képem volt a közhangulatról. Még a rendezvény előtt dobogókból építettünk egy emelvényt, hogy láthassam az egész teret, másrészt meg minden korábbi rekordunkat megdöntve legalább 400 OGYM aktivista volt jelen, úgyhogy minden információt megkaptam minden pillanatban.


Ha csak annyit tettem volna, hogy bekapcsolom a hangosításunkat, és beleszólok egyetlen szót, máris kicsesztem volna a Tömeggel. Ugyanis ez azt jelentette volna, hogy átveszem a rendezvény további lebonyolítását, és mivel nekünk a központi, Nemzet Főtere elnevezésű területre és 5000 emberre van jóváhagyásunk, ezért a többi területen levő 25 ezer ember azonnal föloszlathatóvá vált volna. Ígyhát szépen kussban maradtam, bár sokan ösztökéltek, hogy most vagy soha, de ellenálltam, mert a továbbiaknak nem tett volna jót, ha a megszólalásom után 5 perccel már a rendőrség tömeget oszlat. Mivel nem tettem semmit, ezért egy önálló jogi kategória jött létre: a spontán népfelindulás nevű, amikor nincs szervező, nincs területi és tömegesedési korlát, és mégis jogszerű a tüntetés egésze. Ezt tettem, ha valaki meg akarja érteni a tér esti történéseit, ez alapján megértheti: a spontán tüntetés nem volt föloszlatható, így aztán a zsaruk is hosszú órákig is csak nyomakodtak, meg fölszólítottak, de oszlatni nem mertek, nem is tették. Összességében azt gondolom, hogy a tegnapi nap épp úgy volt jó, ahogy volt: tiszta már a tematika: Orbán takarodj. Erre a célre össze tud jönni egy hatalmas tömeg, és ez a Tömeg már nem akar hazamenni. A lélektannak vannak törvényszerűségei: a Nép akaratának kell érési időt hagyni, és három hét alatt eljutni a netadótól az Orbántakarodjig, az elég gyors tempó, érdemes ezt azért négy évnyi ellenzéki semmittevés után rögzíteni. Azzal zárom, amivel kezdtem, mert a tegnapi napnak ez az egyetlen igazán fontos momentuma: a Nép nem ment haza. Ezen tessenek a továbbiakban elgondolkodni.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


41 megjegyzés:

  1. Lehet. hogy a tömeg egy önálló lény. De ennek a lénynek nem volt agya, aki indulatainak formát, értelmes levezetést adott volna. Igazuk van azoknak, (Kuncze, Greczy), akik igaztalannak tartják, hogy a szónokok összemosták a rendszerváltás hibáit a Fidesz és főleg Orbán bűneivel.
    A tömeg egyébként nem volt erre vevő.
    Ez, hogy a tömegnek nincs egy igazi vezetője, ez is Orbán mesterműve. Aki vezetésre képes volt, az már részt vett a politikában, és a papagáj kommandó már lekaraktergyilkolta minannyiukat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy vélem, nem a fikázásnak van itt az ideje. Nincs mit csodálkozni azon, hogy ívbe foglalták az elmúlt 25 év szemétségeit, Tocsik ügy, székház ügy, horvátországi nyaraló vásárlás, Főkert jeep használata - természetesen szigorúan a hivatalos keresetből. Ne hunyjuk be a szemünket. Lopott itt ismert politikusaink zöme. Nem szűz lányok. Igen, ha már nem szórnak hamut a fejükre, akkor tűnjenek el. Gyalázatos volt a tegnap esti ATV fórum és szégyenletes volt Vágó és Magyar szereplése. Nem gyalázkodniuk és fikázniuk kellett volna, mert nem voltak kint a téren és pont olyan hamis képet sugalltak mint Bencsikék.Véleményük arra volt alkalmas, hogy akik ebből a műsorból kaptak információt erről a felemelő és lelkesítő eseményről, abszolút hamis képet kapjanak.

      Törlés
    2. De, itt van az ideje a fikázásnak, ugyanis azzal, hogy összemosták a Fidesz-uralmat az MSZP kormányzással, hogy összemossák a Jobbikot a szocikkal, az az elv, hogy mindegyik egyforma - na ez tartotta otthon az embereket.

      (És nem mondom, hogy a Szocik szentek - de lássuk be: SOKKAL inkább az emberek, a kisemberek kormánya voltak, mint ezek. Akik még nagyra is vannak a lopott vagyonukkal, olyan nímandok, mint Lézerke, aki életében a versenyszférában vagy máshol nem dolgozott és olyat képes kijelenteni, hogy annyit is ér...

      Összemosni Gyurcsányt, aki a legszükségesebben kívül egy fillér pénzt fel nem vett, a fizetését gyermekétkeztetésre adta egy alapítványnak, Orbánnal, aki azért, hogy több jövedelmet vihessen haza, behozta az egykulcsos adót és a családi adózást is a saját céljaira alakította át, na én ezt mondom valódi BŰNNEK.)

      Törlés
    3. Egyetértek TUAREG-gel! (y)
      Így maradhatott ez a tüntetés pártoktól független!

      Az nem összemosás, hogy a különböző pártok szimpatizánsai, azaz a tüntetők, kifejezték saját véleményüket!
      Hiszen csalódottak, mint mi mindannyian!
      Ez a békés egymás mellett tüntetés maga volt az összefogás!
      A rendszerváltás óta eltelt idő alatt nemcsak a FIDESZ, de az MSZP-SZDSZ kormányok is egészen mást ígértek, mint amit hatalomra kerülésük után tettek!
      Mintha csak összedolgoztak volna egy számukra közös cél érdekében!

      Emlékezzünk csak arra, hogy az MSZP-ben csalódott választók éppen ezért menekültek a következő szavazás alkalmával a hazug FIDESZ csapdájába!

      A FIDESZ pedig a választási szabályok átszervezésével gondoskodott arról, hogy többé esélyünk se maradjon a leváltásukra!

      Törlés
  2. Elfogadom amit írtál a tegnapi nappal kapcsolatban, de hosszabb távon, mégiscsak valami fazont, irányt, célt, forgatókönyvet kellene adni ennek az egész mozgalomnak, mert ez így, vezetők és koncepció nélkül káoszba és kifulladáshoz fog vezetni.
    És az OGYM mozgalom célja, tökéletes lehetne e mozgalom számára is.

    VálaszTörlés
  3. Legközelebb ki kell adni a jelszót:Fel Budára,Fel a Várba és átadni Ádernek a peticiót a kormány feloszlatására,mert nincs igazi NÉPKÉPVISELET a Kormányban. Vagy elkezdődhet az aláírás gyüjtés a Kormány lemondatására.Mindenki részvételére szükség van,civilek,szakszervezetek,egyesületek,pártok..Hajrá Magyarország,mert Magyarország maga a NÉP.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem is törvényesen ez a megoldás. Igaz nálunk a köztársasági elnöknek nincs kiterjedt jogköre, de arra van, hogy feloszlassa a parlamentet és ügyvivő kormányt nevezzen ki.
      De ne szaladjunk ennyire előre. Tegnap éjjel megnéztem még egyszer az atv ismétlést és aludtam is rá egyet. Mára kicsit másképp látom a dolgot. Igaza van Gábornak! Most a fiúk jól tették a dolgukat. Élére álltak a népakaratnak, nem megmondani akarták miért tüntessenek. És a tömeg nem akarja a politikusokat (most még egyiket sem) ezért nagyon jól tették, hogy távol maradtak.Persze hogy nem akarnak radikalizálódni. Az emberek békességben szeretnének élni és dolgozni. Meg is fogalmazták a felszólalók. Horváth András is megfogalmazta miit kéne a kormánynak tenni. Még mindig várjuk, hogy tegye meg! Ennél többet most nem lehetett tenni.

      Törlés
  4. A tüntetésen ott voltam. A lényeg! A szervetők becsapták és szarban hagyták a felhergelt népet!
    Az egyikük - Kiss Ábrahám Soma - a himnusz eléneklésére felszólítás helyetthelyett ezzel zárta a tüntetést (bárkinek is címezve... ) "....menjetek ti a picsába! A mai tüntetésnek vége!
    Majd a magára hagyott "Nép" szép lassan hazament! Akiket pedig ki kellett szorítani, azok jelentős része gyanítom, akár részt vehetett anno 2006-ban is.. Szintén a parlament előtt.

    VálaszTörlés
  5. Andrással egyetértve, ha tudjuk mit kell tegyünk, hogy "a tömegnek nincs egy igazi vezetője", hogy a bűnösöket (!!) nem lehet egybe mosni - hogy is mondjam :) - a vétkesen gondatlanokkal... akkor tegyük a dolgunkat! Ezt kell tegyük és az eredmény nem fog elmaradni!

    VálaszTörlés
  6. A tüntetés nyomán néhányan nyűglődni kezdtek az "összemosáson". Fölösleges! Az egész politikai elit rendszer váltás utáni teljesítménye csapnivaló. A szónokok csak a társadalom gondolkodó részének véleményét jelezték. Talán elemezni kellet volna, mi volt az oka az állampolgári passzivitásnak a választások során, milyen kreatív politika juttatta az embereket az apátiához közeli állapotba, melyből úgy tűnik ébredezik, természetesen most sem az ellenzéki oldal hatására. A duma, jelentéktelen sajtótájékoztatók, nevetséges, szégyentelen alkudozások a remélt konc körül, nem eredményeznek elismerést és megbecsülést. Ma is csak a "megújulás" dátumait tologatják. A tiszteletet, az elismerést ki kell vívni, sértődéssel nem lehet kizsarolni. Az idő múlik, a becsület fogy!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon akartam kimenni, de nem jött össze. Így hát fotel forradalmárként, nekem egy jött le az egészből, mintha valaki beleírt volna a tüntetés forgatókönyvébe valami olyat, hogy ezt a tömeget is meg kell osztani, mert így maradhat meg a jelenlegi rezsim úralma. A tüntetés lefolyásának két lehetséges forgató könyve van, békés vagy nem békés, nos a tegnapi befejezés inkább a nem békéshez sorolható, és ez utólagosan mindig előkaparható lesz a hír-tv és az echó-tv számára. A kérdésem az miért nem a korábbi tüntetések szervezői szervezték ezt a tüntetést is? Persze nem tudni mi lett volna a végkifejlett, de az biztos, hogy nem maradt volna magára a tömeg megvalósítható forgatókönyv nélkül. Mint írtam fotelből "kellett" forradalmárkondom, és ott az jött le, hogy a tünti hivatalos befejezése megvolt koreografálva, az a halk hívó szó, hogy gyertek sétálni, az azt jelentette hogy maradjatok és ebből következtetni lehetett arra, hogy lesz a közelben kemény mag is. Hát megtörtént, és most van miért fikázni Orbánéknak a tüntetés. A kérdéseim miért nem a régi szervezők csinálták a tüntit? És miért hagyták magukra az embereket ilyen átlátszó módon, hogy utána bármit lehessen mondani a tömegre.

    VálaszTörlés
  8. Az világos volt,hogy a " TÖMEG " nem egy fel nélküli giliszta.Most már az is világos,hogy az
    " egyszer használatos forradalmárok " mit sem érnek!Ezek a villanások,bizony nem érnek fel egy napkitöréssel,és inkább az egyre dagadó döbrögit / aki felcsúti / hizlalják tovább nevetésileg.Az meg aztán még világosabb,hogy bizony ezekkel az ellenzékiekkel " baj van,baj van,nagy baj van!"Mert " pártharcolni " egymásssal,sőt még párton belül is tudnak,de a többi,egy tál ocsút nem ér!Uraim, pardon, Igen tisztelt Kőhalmi Ágnes- vajon miért nem jött ki FEHÉR KENDŐVEL a fején? - és egyéb kormányváltani óhajtó - fejesek - tőlem,vagy Pista bácsitól Ópusztafüredről óhajtják kapni az " ÉSZT"?Lerágott gumicsont az " ÖSSZEFOGÁS "!/ Az MSZP-nél már szálka is alig!/De utoljára,október 12.-én nyilvánosan elhangzott az igény!EGY politikus-szakember szájából.
    Tegnap volt az - talán - utolsó pillanat amikor ki kellett volna jönni legalább két,KETTŐ politikusnak aki a még ott lévő nagy tömeggel a hátuk mögött - BÉKÉSEN - megakadályozhatták volna azt a törvényhozási dömpinget,ami sorsunk - bízom benne,és vagyunk még - időlegesen MEGPECSÉTELI!Mert Orbán Viktort EL KELL ZAVARNI!Meg lesz az óhaj....de hogyan?

    VálaszTörlés
  9. A blogban leírtakkal tökéletesen egyetértek. Különös tekintettel a hozzászólásokra, ideidézem mégegyszer, mert nem tudnám jobban megfogalmazni én sem:
    "Elmondtam már párszor, elmondom újra: a Tömeg önálló élőlény, nem vezethető pórázon, saját akarata van, amit csak kiszolgálni lehet, de azzal szembemenni nem. Ritkán olvas az ember annyi hülyeséget, mint azt hajnal óta nekem sikerült, végignézve a különböző véleményeket, sajtótudósításoktól magukat mérvadónak gondoló ballib értelmiségiek fanyalgásáig. Aki azt hiszi, hogy másfél órányi Téren tartózkodás, a Tömeg, és a Valóság egy szűk szeletének ismeretében meg tudja ítélni az Egészet, az pont ugyanazt teszi, mint amilyen felületes észjárások alapján bukja rommá az Ellenzék az összes elérhető választást. Márpedig a tegnapi nappal kapcsolatban nem értékelés, hanem ítélkezés zajlik, az meg nem fogja megkönnyíteni Orbán eltávolítását, csaxólok. Nézzük először a szikár tényeket, ha meg akarjuk érteni, mi történt, csak ezt tehetjük, nem pedig a vágyálmok és utálkozások fura egyvelegéből elindulni, hogy megérkezzünk Sehovába. A TÉNYEK: most először a Kossuthon volt végre tömegtüntetés. Ismerve a Tér fizikai dimenzióit, 30 ezer ember gyűlt össze. A Tömeg nem valamiféle szakpolitikai célra, hanem Orbán ellen érkezett. A beszédek elhangzása és a demonstráció Szervezők általi lezárása után a Nép nem indult haza. A Tömeg egy része be akart menni a Parlamentbe, bár inkább jelképesen, mintsem valódi erőszakkal. Na, ezek a Tények."

    VálaszTörlés
  10. Szerintem!
    A terepi tapasztalataim alapján, majd utólag megnézve: az álellenzéki ATV és benne Kuncze Gábor valójában a tüntetés ellen agitáltak, végig annak értelmetlenségéről beszéltek...
    Ugyanúgy, mint a helyszínen az a patkányember, aki arról győzködte a hátrébb állókat, hogy elöl csupán 14-15éves részeg gyerekek csinálják a balhét. Közben pedig friss/többszázas névjegykártyáit osztogatta, ja/érdekes, éppen volt nála ilyen (is)...
    Csak, hogy lássátok, hogyan is megy ez a "jóakarók" részéről (is)!

    VálaszTörlés
  11. Én nem készültem ott lenni, de ugyanazt éreztem, mint Te, Lajos! HALVASZÜLETETT ÖTLETNEK TARTOM az "analfabétákra" bízni a haza sorsának fordítását! Lehet a pártokat utálni vagy szeretni, de be kell látni: DEMOKRÁCIÁT CSINÁLNI PÁRTOK NÉLKÜL LEHETETLEN! És ami még nem tetszett: Azért, mert a jelenlegi uralkodó elit sorozatosan átbassza a Népet, nem lehet a HUSZONÖT ÉVET KITÖRÖLNI A TÖRTÉNELMÜNKBŐL! Ez az időszak tele van felemelő pillanatokkal és oltári nagy átverésekkel egyaránt. Nem lehet összemosni a különböző elitek hibáit! Nem volt szerencsés a HETEDIK HOZZÁSZÓLÓ kilétének titkolása: Karancsi százados a maga idejében is "kis hal" volt, amit a NAGYOK vagy megettek, vagy kiköptek! Talán sokan emlékeztek még a kisrendőrök sorozatos "öngyilkosságára" /tarkón lőtték MAGUKAT, ami fizikai képtelenség / mindazok, akik belekeveredtek az olajbotrány felderítésébe és "szálkát" jelentettek az akkori nagyhalak torkában. Az Ő hozzászólása, és maga az olajmaffia összemosása a mai történésekkel nem illett bele a képbe. És ami a döntő: HIÁNYZOTT EGY KARIZMATIKUS VEZETŐ, aki le tudta volna vezetni a tömeg feszültségét, kordában tartotta volna indulatait, járható utat mutatott volna a történéseknek. Így a szónokok után olyan lett a "kép", mint amikor a FEJNÉLKÜLI LOVAS CÉLTALANUL SZÁGULDOZIK A PUSZTÁBAN. Nem alakult ki egységes álláspont a SZERVEZŐK és a HALLGATÓSÁG között. Az pedig kimondottan gyávaságnak minősül, hogy a szervezők a bezárás után otthagyták, CSERBENHAGYTÁK a feltüzelt tömeget. Nekem is az az érzésem: EZZEL LEZÁRULT A CIVIL TÜNTETÉSEK JELENTŐSÉGE. Ember legyen a talpán az a szervező, aki még egyszer tömeget tud mozgósítani civil tüntetésre. Ilyen nagyot a Nép még a pártokban sem csalódott, mint tegnap egy analfabéta módon szervezett CIVIL TÜNTETÉSEN! Walaky nagyon hiányzott! Talán épp az a sokat szidott, karaktergyikkosságon átesett Gyurcsány Ferenc! Akinek van ugyan elutasítottsága, /nem kicsi/ de van KARIZMÁJA! Nekem ez jött le a tegnapi tüntetés láttán. És ezt mondták az ATV elemzői is, Magyar György, Vágó István, később Kuncze Gábor is. Hiányzott egy VEZETŐ, aki tudta volna a CÉLT, az ahhoz vezető járható UTAT ÉS MÓDOT, így a Nép nem érezte volna azt: MEGINT ÁTVÁGTÁK ŐKET A PALÁNKON! Egyetértek Lajossal: Ha Gyurcsány hív, OTT LESZEK.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel csak egyet tudok érteni,főleg az utolsó mondatoddal. Persze ez eddig is így volt, ha Ő hívott ott voltam.

      Törlés
    2. Minden gondolatoddal egyetértek.

      Törlés
  12. Ezt ugyan egy klubtársam bejegyzése után írtam, de ide is pászol.

    VálaszTörlés
  13. Kint voltam/tunk! Eljöttünk a végén - sajnálom.
    Lehet, hogy kellett volna egy vezető, aki tereli kicsit a társaságot, de...

    1. Ki a f.szom az Kuncze? Az, aki a sz.ros hatalomért (belügyminiszteri poszt) simán pofán köpte az embereket (összefekvés a szocikkal) és saját magát is, amikor Horn okkal kiosztotta, de nem mondott le. Az, akinek komoly szerepe van abban, hogy lenullázódott egy bő egymilliós párt, illetve, hogy a liberális ma már szitokszó?
    2. Felejtsük már el Fletót.......... is, kb. közös cellában a helye Orbánnal!
    3. Lehet mérleget hozni, vizsgálni ki, melyik párt okozott több kárt. Egy viszont tény: a többség az ÖSSZES pártban csalódott, vagy (majd) minden pártot vállalhatatlannak tart!
    4. Éppen a 25 év említésével jelezték a szónokok, hogy semmi közük az álbalos pártokhoz, s ahhoz, amivel Orbán és bandája igyekszik devalválni a tüntetéseket, az összefogást.

    VálaszTörlés
  14. Tuareg, tokeletes! Ott voltam, mar ott is kb ezt magyaraztam masoknak, minden szavad igy igaz. Folytatjuk. Elore.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Gábor!

    A fenti sorokon tűnődve eszembe jutott mi lenne ha az OGYM átalakulna Pártá és így megpróbálná Orbánt elzavarni a trónról!

    Szerintem nem rossz ötlet és ezt hallottam már másoktól is.

    Biztosan jobb Miniszterelnök lennél mint ez a senkiházi kiskirály aki csak uralkodni szeretne mindenki és minden felett!

    Kérlek fontold meg az ötletemet mert hiszek abban, hogy a te képességeiddel és józan eszeddel valamint hozzáértő szakemberekkel meg tudnád csinálni ha akarnád Te is!

    És ami a legfontosabb : ÉN ÉS SZERINTEM SOKAN TÁMOGATNÁNK ÉS SEGÍTENÉNK NEKED MINDENBEN!!!

    Baráti üdvözlettel.: Vágó József.

    VálaszTörlés
  16. Jó hogy megírtad Gábor, mert ebből tanulni kell. Magam is örülök, hogy a civil társadalom felébredt, a maga naivitásával, szervezetlenségével együtt. Benne persze az is, hogy mi a fenét tegyünk ekkora tömeggel. Jó megoldás volt az is, hogy az országban nem egy helyen folyt, mert a hatalom is megosztásra kényszerült, s az még egy plussz volt, hogy jó néhány európai városban is megszólaltak a kint élő magyarok (gondolom nekik nem kellett tartani a rendőrségektől). A hozzászólások is azt bizonyítják, sokan, sokféle kép élték meg a tegnapi napot. Más módon a kint lévők és más módon az otthon, tv előtt ülők. Én most egy kicsit szakmailag fogom elemezni. Tegnap olyan körben voltam (közel az GYM sátrához, ahol hason gondolkodásúak voltak, sőt jó néhány volt rendvédelmi kollégával. Ennek az volt a haszna, hogy a résztvevők közül azonnal kiszúrtuk, hogy kik azok (pl személyesen is ismertük őket) akik a mai rendvédelemhez tartoznak és elvegyültek civil ruhában a tömegben, hogy folyamatosan tájékoztatást adjanak a rendőrség vezetőinek a tömeg hangulatáról (még beszélgetni is sikerült egyikükkel-másikukkal, azt jelezvén nekünk, hogy szabadnaposak és ők is kifejezik elégedetlenségüket, melyet persze nem vettünk be.) Még a zsebes alosztályról is voltak emberek, melyből azt vontuk le, hogy tudtak róla, sokféle náció jöhet itt össze. Számomra a civilek közt is volt legalább kétféle csoportosulás a valós tüntetőkön kívül, akik sörös dobozukat a kezükben tartva egyre agresszívebb hangot hallattak és egy másik csoport, akik szabály szerűen hergelték az embereket a kordonon való áttörésre és a bemenetelre. Bizony, az alkoholtól már eléggé eláztatva. Arra már kevesebben figyeltek, hogy a rendőrség egy része a metró felé eső részen, szép csendben, fokozatosan felsorakoztak és folyamatosan, de lassan elindultak a sátrak felé, mint egy bezárva a teret, de utat hagyva a tér elhagyására. A rendőr sorfal előtt állók hősiesen tartották a frontot, de nem volt megszervezve a váltásuk. Az hogy hátulról neki tolják az elöl lévő rendőröknek, nem egy kényelmes helyzet. Te helyesen döntöttél, hogy nem vetted át, mert utána minden a fejedre hullott volna. Érteni véltem a szervezőket, hogy bejelentették a véget, mert így a felelősséget is levették magukról, bár az utolsó mondataik és a bejelentés utáni megszólalása az utolsó hozzászólónak, kellően felhergelte az embereket. Kérdés ez volt a cél, vagy csak simán nem ismerte a tömeg pszichózist. Az a hozzászólások egy részéből is kiderül, s van benne igazság, hisz a választási rendszer is így épül fel, hogy a pártokat kihagyni két dolog miatt sem célszerű: egy részt elvesztenek egy csomó támogatót (főleg ha ellenük hangolják a tömeget), másodsorban nem értik a demokráciát (nincs egy demokratikus ország sem, ahol csak a civilek testesítik meg a hatalmat). No és kitúrnak maguk közül jó néhány olyan embert, akit általában szeret, vagy elvisel a tömeg, s ráadásul tudná őket vezetni. Lényeg persze az, hogy lehet e még ilyen, vagy hasonló nagyságú tüntetést összehozni ilyen érték itéletek után, hisz, ha itt megoszlottak a vélemények, akkor a tömegben is ez lehetett az arány. Itt néhányan leírták, mit kellett volna tenni a beszédek után (pl lemondást követelő papírral a Várba menni, vagy a NAV-hoz, vagy a Fehér Házhoz), ráadásul egy órás ott maradás után talán még ütősebb lett volna, ha a szervezők bemondják (ezt akár a mi ismereteink nélkül is bejelenthették volna a rendőrségen és meglepetésként előadni nekünk). Persze a civil társadalom még nincs felkészülve az utánra, de vigyázni kell, hogy nehogy elkéssen annak megfogalmazásában. Végül, jó volt, de egy kis előre látással sokkal jobb is lehetett volna, s megmaradt volna annak lehetősége, hogy 1 hét múlva folytatás.

    VálaszTörlés
  17. ""1989-ben örököltünk egy gazdasági szerkezetet és egy mentális állapotot, mert semmi sem oldódik meg cezurával.

    Azót rendszert kellett volna váltani:

    a nagy állami szerepvállalás és újraelosztás helyett egy kapitalista jellegű---szabadversenyes és öngondoskodásba forduló irányba

    alacsony adók, és magasabb bérek és kisebb állami újraelosztás(másként kevesebb "ingyenesen" igénybe vehető szolgáltatás)

    (ennek volt egy eleme a magánnyugdíj rendszer--igen jól kiválasztva, mert így az időskori gondoskodás feltétele adott lett volna--hisz van egy átmeneti idő amikor ez is az is egymás mellett kell hogy működjék)

    Nos a népek és a pártok ezt sem fel nem fogták, se a megvalósítása irányába nem léptek --ide---oda huzakodtak--miközben az addigra felhalmozott tartalékok a semmibe folytak.

    semmi nem mozdult el máig.

    Most pedig ebben a leszegényedett állapotban tovább már nem halasztható az, hogy akkor döntsön is a közösség (az ország állampolgárai) most merre.

    Vissza az 1989. előttihez nem akar térni, mert ennek MA 1.5--2 millió kedvezményezettje van

    előre így nem tud menni, mert nincs rá tartaléka.

    (gondolj csak a tsz felszámolások után a mostani nyugdíjalapot nem szerző falun élő lakosságra)

    Szóval gyorsan kéne gondolkodni, mert egyre nehezebb lesz!

    Az a módi, hogy elveszem attól, akinek van--már nem elegendő, meg nem is járható út--pedig Orbán azzal a technikával élt túl eddig . És ezután mi lesz??""
    idehozom újra! Ha ezekre lesz válasz bárkitől, akkor lesz is a TÖMEGnek vezetője és iránya is!

    VálaszTörlés
  18. Maradéktalanul egyetértek az OGyM három programpontjával!
    Kedves Gábor, többször jeleztem tiszteletem és elismerésen…, de többször is vitattam a
    Nyet-adós tüntetéssel indult „forradalom”-mal kapcsolatos értékeléseidet…
    Jelentem: elcsesztük, Jelentem: nincs forradalmi helyzet…
    Hozzáteszem: S Z E R I N T E M és NAGYON SAJNÁLOM!
    Hol tarthatnánk ha..., ha..., ha-ha-ha?
    :-((((((((((( (van valami jele az elkeseredett röhelynek?)

    HA VALAMI AKCIÓ . . .? ! ? ! ? ! November 18-án már folytatódhattak volna az aláírások (utcákon, tereken, városokban, falvakban) egy olyan petícióra, amely követeli az államfőtől az Országgyűlés feloszlatását és
    O.V. csalárdan szerzett királyságának eltörlését:
    "mert 27 %-ra korlátlan teljhatalmat bitorolni, a 73 % ellenében... az nem OKÉ !!!"

    November 17-én este, a tüntetésen alig 500 aktivistával, azonnal mintegy 20-30 ezer aláírást gyűjthettünk volna be és legkevesebb 5.000 további üres aláírásgyűjtő lapot oszthattunk volna szét, a további gyűjtésre vállalkozók között...
    (Netán még, egy tiltakozó menet szélén haladó aktivisták további támogató több ezer aláírást is begyűjthettek volna a szimpatizáns "szájtátók" között...)

    Bocsánat! Nem utólag pofázok, nem utólag okoskodok.
    A kb. három hét története, személyes kommentjeimből válogatott változatlan szövegekkel, zanzásítva:
    http://www.jatektan.hu/netado_vege.html

    VálaszTörlés
  19. A tegnapi esemény egyetlen jelzővel is kifejezhető: - SZÁNALMAS!

    Gábor! A történéseknek az a tanulsága, hogy bátran lehet Orbán nélküli liberális demokráciát álmodni, de a megvalósításához az álomnál sokkal több kell; - mindenek előtt ÉSZ, ERŐ és BÁTORSÁG!
    Tegnap ezek közül csupán kettő hiányzott, az első és a harmadik.

    Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, akkor ilyen vállalkozásba még belekezdeni sem érdemes!

    VálaszTörlés
  20. Desokokosmegmondóember.. Nem azt kell itt értékelni, hogy a NÉP, ha nem tetszik neki valami végre nagy tömegben kivonul és érzékelteti nemtetszését? Miért kell azonnal tovább menni? Még nem sikerült megtalálni azt az EGY alkalmast, aki az élére állhat. Van akit a múltja miatt, van akit a generált negatív felhangok miatt, van akit a kellő széles ismeretség hiánya miatt.
    Miért akar itt mindenki rögtön aktust, mikor még a menyasszony neve sem ismert.. türelem. Valami elindult. És ez a lényeg. Jól tette, hogy nem szólt bele a mikrofonba.. akkor ma reggel attól lenne hangos minden média, hogy DE KI A F.SZOM AZ A SZABÓ GÁBOR?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg. Egyébként ki a f.szom az a Szabó Gábor? :)

      Törlés
    2. Az, akinek a csődbe vitt kocsmája Fb profilján Te épp a tiédet reklámozod, Pondrókám.. :D

      Törlés
    3. sverde!
      Pontosan SzG volt az, aki blogjában hetek, hónapok óta forradalmat vizionált.
      A másik. Te házat vagy személyiséget akarsz építeni? Mert ha házat, akkor azt tényleg az alapoknál kell elkezdeni és a tetővel befejezni. Ha személyiséget akkor viszont mindent a fejtől kell kezdeni és ha ott minden rendben van, akkor kaphat szerepet az összes többi.
      A te eléggé gyenge példáddal élve, hiába gyűlik össze egy nagyszámú vendégsereg, ha még nem is ismert a menyasszony ergo először kell egy menyasszony és utána jöhet a násznép.
      Azt mondod türelem kell. Ezt légy olyan kedves magyarázd el annak a közel négymillió létminimum alatt élőnek is, aki tegnap még abban reménykedett, hogy holnaptól jobb lesz az élete. A várakozásaikat nem én gerjesztettem!
      Tanulság; - ha nem tudsz biztosat, akkor ne ámíts másokat. Ehelyett inkább maradj csendben.
      ÉSZ nélkül az ERŐ semmit sem ér.

      Törlés
    4. Anyu, pihizz. Tényleg, SZG miért nem szólt a tömeghez a többi felszólaló mellett?

      Törlés
    5. csakafidesz?2014. november 18. 18:27
      Tuareg víziókat vázolt fel, nem a hivatalos forgatókönyvet.. A kettő azért nem ugyanaz..

      Komisszár2014. november 18. 20:56
      :P

      Törlés
  21. Ott voltam a tüntetésen, sok mindennel egyetértettem, de abban nem, hogy Orbánnal egy lapon lett megnevezve Bajni Gordon és Gyurcsány Ferenc. Ők voltak ketten, akik nem követtek el korrupciót, fizetésüket nem vették fel, és még a válság alatt sem a gazdagokat segítették, hanem próbálták a legkisebb áldozattal megoldani azt a nehéz helyzetet. Nem lehet egyenlőség jelet tenni Orbán diktatúrája és Bajnai, Gyurcsány kormányzásával kapcsolatban. Orbán úgy szerezte meg a hatalmat, hogy minden reformot meggátolva, Gyurcsány amortizálásával szerezte meg a hatalmát.

    VálaszTörlés
  22. Éppen így éreztem és gondoltam én is. És ebben nem a Nép volt a bűnös, hanem éppen a szervezők, felszólalók szájából hangzottak el ezek a szavak. Talán nekik sem ártana gondolkodmi: mit is akar az a NÉP, aki nem akart hazamenni.

    VálaszTörlés
  23. 1/ Ott voltam.
    2/ Ha valaki fanyalogni vagy fikázni akar, akkor abban aligha lehet megakadályozni - DE van rá egy régi bölcsesség, érdemes megfogadni: A kutya ugat, a karaván halad.. Hát haladni kell.. és ha megnézzük, akkor itt tömeg is volt, hangulat is volt, DE még nem mindenkit kapott el.. tehát nem érett meg a dolog annyira..
    3/ A fejlődés szemmellátható.. Nem ismétlem Gábor alapvetését.. DE nagyon pontos.. A tömeg már kezd alakulni, és ez terjed, terjedni fog..( Aki(k) ezt akadályozzák, bűnt követnek el.. a megosztásban amúgyis zseniális OV kottájából játszanak.. ahogy belpolitikánk aktorai/hatótényezői már vagy 2 évtizede.. amit nem kéne..) mégpedig úgy, hogy kiderül sokak számára, hogy igenis lehet tiltakozni, lehet erőt mutatni, lehet bátornak lenni - és ez vezet el oda, hogy rádöbbennek: KELL IS...
    4/ A folyamat elindult.. helyes irányt lehet adni.. DE ez sem fotelből, sem íróasztal mellől nem fog menni.. (az összemosás nekem sem tetszett.. DE tetszett volna ott lenni annak aki most itt ezen veri a nyálát, és ott felszólalni ÚGY, hogy az ne a hangulat ellen, hanem annak helyes irányba fordulásáért szóljon.. ne zavart, hanem érthető, követhető, elfogadható -OTT ÉS AKKOR ELFOGADHATÓ!! és hatásos, és egyben helyes irányt IS ad.. -nem tettétek.. dehát utólag okosságokat mondani könnyű...) Nem néptribunok, hanem megfontolt és hatásos vezető kell!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a tüntetőkkel volt a baj! Ezt már többször,minden írásomban leszögeztem.A szervezéssel,a szónokokkal,volt a baj.A tüntetők nem azt kapták amiért jöttek.Ők skandálták,hogy Orbán takarodj, Mocskos Fidesz,de a szónokok mintha nem hallották volna.Igen ilyen tömegnek vezető kell! Vajon itt volt vezető? Nem volt!!!!!!! És ha továbbra sem lesz akkor ennél többet nem érünk el!

      Törlés
  24. Egyáltalán nem a tüntetőkkel volt a baj! Ők megtették azt amit nekik meg kellett tenni.Skandáltak is rendesen,jelezve miért tüntetnek,mit akarnak.Ők nem az elmúlt 25 évet akarták kidobni az ablakon,hanem érzékelhetően az elmúlt majd öt évet. Egy tüntetés szervezése nagy felelősség,és nem elég az utcára vinni a tömeget,de nekik célokat kell felvázolni,biztatni,hogy tenni kell magukért,de az is a szervezők felelőssége,hogy a tömeget békésen hazavigye.Itt nem ez történt.Sajnos a tömeg csalódott volt,mert nem az történt amiért ők kimentek tüntetni.A Szónokok meg sem hallották mit akar a nép,és csak ragaszkodtak az ostoba beszédeikben,hogy a 25 évet kell kidobni. Nem a szervezőkön múlt,hogy nem történt baj,hanem azon,hogy ez a tömeg nem az a tömeg volt akik 2006-ban felgyújtották a TV székházat. Miközben az Orbán-rezsim elleni összes tiltakozás fontos, nem szeretem, ha összemossák az elmúlt 25 évet... Göncz Árpád nem Schmitt Pál. Gyurcsány Ferenc nem Orbán Viktor. Demszky Gábor nem Tarlós István. Bokros Lajos nem Varga Mihály. Kovács László nem Szíjjártó Péter. Antall József nem Vona Gábor. Horn Gyula nem Boross Péter. Szabó Iván nem Semjén Zsolt. Gráf József nem Torgyán József. Iványi Gábor nem Hegedűs Loránt. Magyar Bálint nem Balog Zoltán. Mécs Imre nem Wittner Mária. Molnár Csaba nem Navracsics Tibor. Rainer M. János nem Schmidt Mária. Vadai Ágnes nem Hende Csaba. Niedermüller Péter nem Morvai Krisztina. Lendvai Ildikó nem Rogán Antal. Békesi László nem Matolcsy György. Solt Pál nem Szájer Józsefné. Györgyi Kálmán nem Polt Péter. Hágelmayer István nem Domokos László. Majtényi László nem Szalai Annamária. Meddig soroljam?

    VálaszTörlés
  25. Gábor Nagyon tetszett az írásod. /Zsuzsa d.e. felolvasta még a sátorban. Itthon csak újra.../ Valami elindult. Ki kell várni, siettetni nem szabad. Azzal sok embert el lehetne riasztani. " Hamarmunka sosem jó." Szokták mondani. Az "összemosással" nem értünk egyet. S mivel ott voltam én is, uazokat a hibákat együtt láttuk, tapasztaltuk. Vki írta: párttá kéne alakulni. Ezt még nagyon korai kijelenteni. Ki kell várni, lesz-e rá igény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kell, hogy igény legyen rá. Mivel csak pártokra lehet szavazni. A szavazó lapon nincs olyan opció, hogy civil mozgalom. Legalábbis eddig.

      Törlés
  26. Ez egy tök jó tüntetés volt. Amatör volt, de a hangulat az jó volt. És ez csak a kezdet, tessék újabb tüntetéseket szervezni. Mindegy, hogy ki szervezi, a lényeg az, hogy miért. És ha a következö tüntetésre kijön az összes középiskolás, az összes egyetemista, az összes felháborodott ember, a baloldaliak, a jobboldaliak, a konzervatívok, a liberálisok, a nemzetiek, a mindenféle emberek és senki nem azt gondolja, hogy, ha õk mennek akkor én mem megyek, végülis egy közös országban élünk, akkor megtörténik az, hogy kicsi lesz a Kossuth tér és egyszer csak a parlament is kicsinek tünik majd mert akkora lesz a tömeg. És akkor a kicsi Viktor fejében is megszólal majd egy kicsi hang. Hogy b.meg, ezt tényleg elkúrtuk. Éljen a Köztársaság!

    VálaszTörlés