2014. augusztus 25., hétfő

Újrafásítjuk a Kossuth teret

Mióta átépítették, pont olyan lett a Tér, mint amilyen Orbán országvíziója: sivár az embereknek, tetszetős a fényképezőgépnek. Látszatország látszatfőtere, ahová ember valóban csak turistaként megy be, mert egyébként a humánum kiirtásra került.




Ezek a Fideszfijjug kényesen ügyeltek arra, nehogy akárcsak egyetlen olyan hely is legyen, ahol szeretnél kicsit elücsörögni, netán még több barátoddal beszélgetni is pár órácskát. A 150 fa kiirtásáról már adtak hírt anno, volt is felháborodás, csak szerintem senki nem értette akkor még, hogy mi célt szolgált az akció. Mi már tudjuk: a Kossuth tér valójában a Hatalom Félelmének Tere lett. Ottélőként ismerjük már a Nap pályáját, ekként azt is, hogy a maradék fák hová vetnek árnyékot. Jelentem, kizárólag olyan helyekre, amik gyalogosforgalom elől elzárt területek. Hatalmas, kapunélküli focipályák kerültek kialakításra, naponta nyírják, öntözik a gyepet, de oda belépni tilos. Hosszú és széles virágágyások kerültek kialakításra, de persze azok is betonkeretek közé: belépni tilos. Egyáltalán: minden tilos, a Tiltások Országában az Ország Főtere tökéletes Jelképévé vált az elcseszett, embertelenné tett Hatalom-falanszternek.


Tisztán építészeti szempontból értékelték már sokan az Ország Főterét, és többségben voltak azok a vélemények, hogy jól sikerült az átépítés. Ja, lehet hogy látvány szempontjából rendben van a dolog, de látvány szempontjából a magyar közélet is rendben van: első ránézésre vannak választások, meg népképviselet, meg kormány, meg ellenzék, meg törvények, meg minden, csakhát látszat az egész. A mindennapok gyakorlata a lopakodó diktatúra fojtogató levegője, a hirtelen támadó közéleti viharok, a tűző nap és a szakadó eső, és pont ez tükröződik a Kossuth téren is. Még a Fidesznyikek is csak fényképeznek a Téren, aztán tíz perc után mennek tovább a dolgukra, mert valójában még Ők sem érzik jól magukat. Szóval a lényeg a lényeg: ezt a Teret kivégezték, emberi tartózkodásra alkalmatlanná tették, közösségi helyként megszüntetésre került.


Mivel azonban az Ország Gyűlése Mozgalom célja a Köztársaság, az élhető ország helyreállítása, ezért aztán mi is Jelképként fogjuk föl a Kossuth teret. És elkezdjük élettel megtölteni, elsősorban is emberekkel, de tömegesedésünk előrehaladtával szépen helyreállítjuk a Tér egykori rendeltetését: visszavisszük a humánumot az általunk birtokolt felületre. Épp a fák korábbi kiirtása miatt az egész Kossuth tér egy nagy szélcsatorna lett: a Dunán keletkező szeleket nem fogják föl fák, így nem ritkák a 100 kilométer/óra sebességű széllökések. Tegnap hajnalban ilyenből érkezett jópár, rombadöntve a sátortáborunkat, dehát nem mi lennénk mi, ha belenyugodnánk bármibe. Úgyhogy szépen újraépítettük az Erődöt, sőt, a drámát újratervezésre fölhasználva megkezdtük végleges infrastruktúránk kialakítását.


Áll már az első komoly rendezvénysátrunk, követi több is a héten, és ezek bizony már kibírják a Kossuth tér Mordori stílusra kivitelezett viharvalóságát is. És épp ennek kapcsán támadt egy gondolatom: az új, stabil sátrakat ki kell pányváznunk, és ezt a már álló elsőnél súlyzótárcsákkal oldottuk meg. Vagy 300 kilónyi konditerem-felszerelés biztosítja a viharvédelmet, és erre szükség is van, de lesz jobb megoldás: nagy virágládákat fogunk földdel megtölteni, és facsemetéket fogunk beléjük ültetni. Elnevezzük Őket nemzetünk nagy demokratáiról, Kossuthtól Széchenyin át Deákig, és felneveljük őket óvó gondoskodással. Önmagukban lesznek Mozgalmunk jelképei, ekként tüntetésünk segédeszközei, így nem megtiltható az elhelyezésük. Mikor pedig eljön, mert elhozzuk az Orbánrendszer végét, elültetjük majd azokat a Téren, hogy jóval később is emlékeztessenek minden arra járót: volt egy olyan időszak Hazánk történelmében, mikor a demokratáknak, és az Életnek csak virágládák jutottak a kősivatagban.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


18 megjegyzés:

  1. Gratulálok! A fa ületetés nagyon jó dolog:) Ahol lakom is átépítették a Fő-nek új névvel ellátott teret. Pont olyan kicsiben, mint a Kossuth tér: beton, járólap, műkő, szökúkút, virágok ágyásokban, van fa is ugyan, de annak árnyéka talán 15 éve múlva lesz. Hőguta nyáron az egész.:( Kopár, 40 fokban is rideg:( Nem tudom, hogy milyen fákra gondoltok. Én két magam nevelte kb. 40 cm -es tujával hozzá tudnék járulni az ügyhöz:)

    VálaszTörlés
  2. Jó reggelt Gábor, jó reggelt Tér Őrzők!
    Hatalmas munkát végeztettek meg lesz az eredménye. A virágláda nagyon jó ötlet. Vajon milyen facsemetére gondoltatok? Pl. gesztenye, tölgy? Évelő örökzöldekre? Talán akad az országban még olyan virágkertészet aki hozzájárul e nemes cél eléréséhez. A reklám ugyan most nem tenne jót nekik, de később ezerszer megtérülne.
    Hajrá Magyar Köztársaság!

    VálaszTörlés
  3. Gábor a gondolatod a demokratikus MAGYAR NÉP gondolata is.Én máris felajánlok 2 Tuja fát,de késöbb akár több csemete fával is is hozzá járulok,hogy ismét a MAGYAR NÉP főtere legyen a Parlament ellötti Kossuth Lajos tér.

    VálaszTörlés
  4. Zseniális ötlet a virágládába ültetett facsemete!

    VálaszTörlés
  5. Kitünő ötletnek tartom az ilyen fásítást. Amikor tehetem meg fogom saját szememmel is látogatni az erődöt. Sajnos egyelőre a műtétemre várok.

    VálaszTörlés
  6. Hajrá! Nagyszerű ötlet. Csemetét lehet vinni nektek?

    VálaszTörlés
  7. óriási,javaslok egyelőre mű fű szőnyeget hozzá,gyümölcs vagy tuja csemetével hozzájárulok

    VálaszTörlés
  8. Nem tud valaki bérlési lehetőséget, konténeres fára?

    VálaszTörlés
  9. Remek ötlet, de félek, hogy meg fogják tiltani valamilyen ostoba szöveggel, sőt ha összeülnek még törvényt is hozhatnak. Ez nekik nem okoz problémát:(((((

    VálaszTörlés
  10. Béláné Horváth Gondolom, veszprémi vagy. Azt is elcseszték alaposan. Lehet, uaz a cég csinálta. Még jó, hogy közel a kórház, mert lesz jó pár baleset télen. :(

    VálaszTörlés
  11. Az Ötlet remek, a műfű-javaslat alá...nem igazán. Helyette arra ügyeljetek, hogy a ládákban legyen virágcserépbetét (persze műanyag, azalatt pedig tálca). Ezt az esőzések miatt mondom, mert a tartó hamar elkorhad, a földes víz utat talál kifelé, lent- oldalt ( saját tapasztalat). S aztán nehogy kifogást tudjanak emelni a "sár" miatt. Csak tujákat javasolnék, de Ti tudjátok!

    VálaszTörlés
  12. Te jó ég...ez egyre bizarabb...térkövet nem szeditek fel?

    VálaszTörlés
  13. Én úgy tudtam, hogy a Tuaregek természetes lelőhelye a sivatag, ahol nincsenek tuják és fák csak kő és homok!

    VálaszTörlés
  14. Jo ötlet a faultetes es gratulalok a 200 fös csapathoz. Gabor, jo lenne mellözni a csunya szavakat. A komoly dolgokrol komolyan erdemes beszelni.

    VálaszTörlés
  15. A hétvégére egy kisméretű, saját ültetésű Ginkgo bilobát (páfrányfenyő magoncot) viszek (szept 6-ra) ha sikerül, valami edényben (ha nem, földlabdával, fóliazacskóban). Nőhet együtt a demokráciával...

    VálaszTörlés