2014. május 16., péntek

Orbán röhög a markába

Tegnapi és tegnapelőtti DK-val foglalkozó írásaim  után nézzük most kicsit nagyobb látószöggel ugyanazokat a közvéleménykutatási adatokat. Ugyanis nemcsak a DK van bajban, hanem az egész összefogott és aztán a választók által kiütött demokratikus ellenzék is szabadesésben zuhan.




Nem kell túl sok ész hozzá, csak némi objektivitás a baloldali nosztalgiák helyett, hogy lássuk: tökugyanaz történik, mint évtizede Lengyeloszágban. Van egy egykor nagy baloldali gyűjtőpárt, amelyik a Nép szemében erkölcsileg a hosszú évek alatt leamortizálódott, és egyre rosszabb választási eredményekkel, egyre kontraszelektáltabb káderállománnyal megy a megállíthatatlan vég felé. Mivel időbe telik, hogy végleg eltűnjön, az ebből a pártból hasznot húzó országos és helyi "politikusok" csak abban érdekeltek, hogy az elhullási időt meghosszabbítsák. Maguk is tudják, hogy vége lesz, de mivel ebből élnek, folyamatosan próbálják víz alá nyomni az esetlegesen kinövő újabb pártokat. Konkurencia nélkül ugyanis még elvegetálhatnak, esélyük már rég nincs a jobboldal leváltására, de amíg van bármekkora torta, azt szeletelgetik is szorgalmasan.

Ennek a következménye persze józan paraszti ésszel látható: új, friss demokrata pártok nélkül a zsugorodó baloldal szavazóit egyre nagyobb tömegben szívja föl a szélsőjobb, populista program némi rasszizmussal, kipróbált, bevált módszer. És aztán szépen eljut az egész zuhanó maradék baloldal a következő választásokig, ahol már egyszerűen be sem kerül a parlamentbe, és az ország lakossága mndösszesen két párt között dönti el a ki kormányozzon meccset: egy jobboldali és egy széljobbos párt között. Pont ez történt és történik egy évtizede Lengyelországban, szívtak is miatta eleget, mostanra kezd helyreállni náluk a normális működés. Nálunk is ugyanez a forgatókönyv megy 2010 óta. Van egy megrendült MSZP, ami folyamatosan veszti a támogatóit, de igazából 4 éven keresztül a fő feladatának a frissen keletkező ballib pártok megfojtását tekintette.


Gondolom ezt nem kell bizonyítani, mind a Demokratikus Koalíció, mind az Együtt megtapasztalta ezt a mentalitást és tevékenységet. Persze ennek aztán a választáson az a végeredménye, hogy a kinőni nem engedett újabb pártok képtelenek újabb szavazóréteget megszerezni, így mikor összefognak nem hoznak be ahhoz eleget a közösbe, hogy akár csak esély legyen a jobboldal legyőzésére. Azok a szavazótömegek viszont, akik várnak valami újra, az MSZP minden demokratikus erőt elnyomó politikája miatt más helyen találják meg kedvenc politikai erejüket: a szélsőjobbon. Lám-lám, csak tanulni kellene a történelemből, de úgy tűnik, vannak akiknek ez nem sikerül: pont ugyanaz a folyamat zajlik nálunk, mint Lengyelországban zajlott. Az MSZP ilyen magatartása pedig összesen két pártnak kedvez: a Fidesznek és a Jobbiknak. Orbánéknak azért, mert egy MSZP által évek alatt lenyomva tartott demoratikus oldal soha nem fogja tudni leváltani, a Jobbiknak meg azért, mert simán, különösebb munka nélkül is biztosított az erősödése.


A mostani közvéleménykutatások is ezt a trendet támasztják alá: esik tovább a demokratikus erők össztámogatása, erősödik a széljobb, már simán veri az MSZP-t is, a Fidesz meg lazán uralkodik, nagyjából annyi szavazattal, mint amennyi az összes többi pártnak együttesen van. Az, hogy az MSZP négyéve tartó ilyen tevékenysége pusztán önérdekű rövidlátás, vagy pedig egy a Fideszben írt forgatókönyv végrehajtása, arról már lehet vitatkozni. Bár Molnár Zsolt lemondása percekkel azután, hogy Ron Werber beköhögött az MSZP által vitt "furcsa", Fideszkímélő kampány háttértörténetéről, az több mint sokatmondó. Akik ugyanis abban a hitben voltak, hogy Puchék ezernyi Fidesszel kötött országos és helyi alkuja a múlté lehet, azoknak tán most felnyílik a szeme: nem személyfüggő az MSZP Fidesznek való lekötelezettsége, de még csak nem is korosztályfüggő.

Nem kell ezt túlragozni: a demokratikus ellenzék a lengyel példa zuhanórepülési pályájára állt. Az MSZP nem fog ebből fölébredni, nem is érdeke, egyszerűen. A többi demokratikus pártnak kell ezt megtenni, ha ugyanis nem teszik, és nem próbálják meg mielőbb átvenni az MSZP helyét a ballib szavazók körében, akkor a Jobbik tovább erősödve már az önkormányzati választáson is simán többet fog elérni, mint az összes demokratikus párt együtt. Szóval nembaj az, ha valakik nem értik a politika tömeglélektanát, meg stratégiáit, de legalább a történelemkönyvet föllapozhatnák, találnak benne Lengyelországon kívül is bőven elégséges példát, hogy megértsék, mi is folyik kishazánkban éppen. Lehet ezen nosztalgiázni, álmodozni a nagy baloldalról, aztán keserű lesz az ébredés. A Jobbik erősödének igazi okát MSZP-nek hívják, aztán ezt vagy belátja a demokratikus oldal, és aszerint cselekszik, vagy nem, akkor meg a következő tíz évre megszűnik létezni.

Felcsútról pedig kaján röhögés hallható.


32 megjegyzés:

  1. Egyetértek! Ugyanezt jósoltam meg a Legitim maffia c. könyvemben!!!

    VálaszTörlés
  2. Egy kérdés. Ennyire kevés lenne a valóban józanul gondolkodó, demokratikus szavazó? Abban az esetben, ha igen, akkor nem 10 évre dőlt el az ország politikai berendezkedésének sorsa, hanem többszörösére, szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanez a szavazótábor juttatta anno hatalomra az MSZP-SZDSZ-t is, nem velük van a hiba. A kínálattal.

      Törlés
    2. Egyrészt nincs túl sok valóban. Másrészt meg közülük sok ugyanúgy undorodik a teljes magyar baloldaltól is (igen, beleértve Ferit is), mint a jobboldaltól. Nem mennek el szavazni, ha ez a kínálat.
      Új emberek nélkül nem fog menni, de az új emberek megjelenését hátráltatja az, ha a régieknek újra és újra lehetőséget adunk. Sajnos ez a választás is egy elpuskázott lehetőség volt. A szocik (és Bajnai és Gyurcsány) megetették a híveket azzal, hogy ők valójában győzhetnek, pedig az egész csak az MSZP (,DK, Bajnai, Fodor, stb) túléléséről szólt s pontosan tudták, hogy semmi esélyük. Ellenben a szavazókkal, ők tudták, hogy a közvélemény-kutatásokra figyelni kell. Figyeltek is, mert ha bármikor olyan mérés született, ami számukra kedvező volt, azt rögtön elfogadták, abban nem kételkedtek egy pillanatig sem. Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy hülyét csináltak a szavazóikból.

      Ezt írja a blogger:
      "Van egy egykor nagy baloldali gyűjtőpárt, amelyik a Nép szemében erkölcsileg a hosszú évek alatt leamortizálódott, és egyre rosszabb választási eredményekkel, egyre kontraszelektáltabb káderállománnyal megy a megállíthatatlan vég felé. Mivel időbe telik, hogy végleg eltűnjön, az ebből a pártból hasznot húzó országos és helyi "politikusok" csak abban érdekeltek, hogy az elhullási időt meghosszabbítsák. Maguk is tudják, hogy vége lesz, de mivel ebből élnek, folyamatosan próbálják víz alá nyomni az esetlegesen kinövő újabb pártokat. Konkurencia nélkül ugyanis még elvegetálhatnak, esélyük már rég nincs a jobboldal leváltására, de amíg van bármekkora torta, azt szeletelgetik is szorgalmasan."

      Eddig ezzel a kis szövegrésszel értettem egyet leginkább ezen a blogon. Ebben benne van az, miért nem mentem el szavazni. Nem akartam hozzájárulni az MSZP (és haverjai) továbbéléséhez, és persze a Fideszt vagy a Jobbikot sem választottam volna. Csak én kiegészíteném azzal, hogy ez nem csak az MSZP-re igaz. A belőle (vagy az SZDSZ-ből) kivált pártok/emberek is mind onnan jönnek, a hitelességük semmivel sem nagyobb, mint a szociké. Lásd pl. Kuncze égését egyéniben.

      És a legszebb az, hogy ha ezt a választás előtt írtam le, akkor rögtön fidesznácinak lettem bélyegezve. Most meg látom, hogy lassan egyre többen belátják ezt. Nem teljes még a folyamat, még mindig sokan vannak, akik szerint vannak kivételek, de előbb-utóbb ők is belátják, a teljes magyar "baloldalt" egy az egyben, kivételek nélkül, mind el kell felejteni végre. És akkor talán a helyükön kialakul valami újabb, jobb. A Fidesz egyedül ettől félhetne, semmi mástól.

      Törlés
    3. Azt azért tegyük hozzá, hogy az MSZP-re sokan csak a vörös nosztalgia miatt szavaztak, nem azért, mert olyan nagy demokraták lennének. Mellesleg ennek a "demokrata" tábornak egy jelentős része most jobbikos. Ez hogy lehet? Elfelejtettek demokratának lenni?

      És a saját írásomhoz is hozzátennék annyit, hogy a teljes baloldal alatt a vezetőket értem. Természetesen nem kell az utolsó párttagig, önkormányzati képviselőig felszámolni mindent, de a vezetőknek menniük kell. Aki parlamenti képviselő, kormánytag, miniszter(elnök) volt, annak sosem lesz annyi hitele, hogy többmilliós tábort szedjen össze. Csak arra lesznek jók, hogy az ellenfeleik kampánytémává tegyék őket.

      Törlés
    4. És még egy utolsót. Ez nem annyira ide tartozik, inkább régebbi posztokhoz ill. olvasói reakciókhoz, de most már ide írom.

      Sokan a késői összefogást kárhoztatják, pedig a január utáni mérések megmutatták, hogy amint a teljes összefogás megtörtént, valamennyivel még vissza is esett az Összefogás együttes szavazóinak száma (hibahatáron belül), és növekedésnek indult az LMP és a Jobbik tábora (ezek viszont már egyértelműen). Tehát az összefogás nem jött be. Okokat feljebb leírtam. Akár külön, akár együtt indulnak, ezt a csapatot akkor is mindig az MSZP-SZDSZ párossal fogja azonosítani a nép.

      Ki erőltette leghangosabban az összefogást? Emlékeim szerint Gyurcsány. Csak azért említem ezt, mert most sokan áldozatként próbálják őt bemutatni, pedig ő követelte leginkább. Az MSZP szerintem megvolt nélküle is. És miért is követelte? Azt feljebb szintén leírtam, hogy a vereséggel végig tisztában kellett lenniük. Az egész összefogás parasztvakítás volt. Egy magyarázat marad. Az 5%-kal erősen küzdő DK-nak kellett az MSZP, hogy bevigye a vállán. Szóval lehet anyázni a szocikat, de könnyen lehet, hogy nélkülük a DK most nem ülne a Parlamentben, mert a legújabb mérések is azt mutatják, hogy nincs 5%-uk.

      Törlés
    5. De volt 7 % is! Akkor esett vissza, amikor az összefogást követelők nyomására megtörtént az összeborulás. Néhányan próbáltuk bírálni, de lehurrogtak bennünket, a DK nagyon jól haladt, amíg nem kellett neki Mesterházy mellett kampányolni "összefogás"-ból. Az Együtt PM is jobban tenné, ha nem fikázná a többi ellenzéki pártot, és nem ezzel próbálna újabb szavazókat gyűjteni. Nem jött be egyiknek sem a másik lejáratása. Inkább a programokat kellene nyomni a fórumokon, mert az emberek nem az ideológiákra kiváncsiak. Abból nem tudnak megélni.

      Törlés
    6. Még annyit az előző sorokhoz, hogy nem kellene Gyurcsánynak már előre vizionálni az önkormányzati választásra ismét összefogást. Valamint egy kicsit többet kellene foglalkozni az "egyszerűbb" réteg problémáival, vagyis nem az egyetemi tanulmányokkal, hanem a melós, és vidéki emberek megélhetésével, jövőjével. Nem csak egyetemeken lehet tovább tanulni, hanem SZAKMUNKÁSOK is kellenek! Az egyetem és a 8 általános között kellene más lehetőség is a fiataloknak. Kihalnak a régi szakmunkások, és nem dolgozhat mindenki egy gyártósor szalagján "operatőri" munkakörben. Vagyis ne legyen rákényszerítve egy fiatal, hogy robot legyen. Valahogy ezeket a gondolatokat kellene a választókhoz eljuttatni.

      Törlés
    7. A szakmunkásképzés lényegében emigránsképzés, hiszen az itteni szakmunkásbérek a létminimum közelében vannak, a külföldiek sokkal jobbak. A szakmunkás-munkanélküliség hatalmas, többszöröse a diplomásnak.

      Mint minden fejlett országban manapság, Magyarországon is problémát jelent, hogy az alacsony képzettségűek ritkán tudnak annyi értéket előállítani, amennyiért érdemes őket alkalmazni. Vagyis a gép olcsóbb a munkásnál. Ezért az alacsony képzettségűek tartós és tömeges munkanélkülisége Amerikától Japánig mindenütt ismert és növekvő probléma. Kivétel a szolgáltató szektor, ahol még sok munkalehetőség van, és a magas jövedelmű országokban magasabba a díjazás is: takarítás, bébiszitterkedés, ápolás stb.

      A fiatalok nincsenek rákényszerítve, hogy robotok legyenek. A diplomások nagy része megél itthon is, vagy külföldön még jobban. Szakmunkásból itthon nagyon kevés tud megélni, a többinek külföldön kell szerencsét próbálnia. Végül, a teljesen képzetlenek számára jó lehetőségek nyílnak külföldön, hiszen egy kis londoni mosogatással az itteni segély többszörösét lehet összeszedni.

      Az alacsonyan képzett réteg számára a kivándorlás nagy előnyöket kínál. Éppen ez volt az EU-tagság egyik fő ígérete: hogy bárki könnyen mehet dolgozni nyugatra. (Érdekes, hogy most, amikor ez megtörténik, ezt ugyanazok tragédiának tartják, akik korábban a szabad piacról papoltak, meg arról, hogy a munkaerő "nem elég mobil".)

      Nehéz elképzelni, mit tudna ígérni egy párt a fiatal szakmunkásoknak. Ha az angliainál vagy németeknél magasabb béreket, akkor az szerintem nem hangozna hitelesen.

      Törlés
  3. Gabriella Pásztorné
    Ezért figyelni kéne, és naprakészen reagálni is az mszp háza tájáról jött kijelentésekre is.Tegnap , vagy ma olvastam, hogy a leköszönő Molnár az önkormányzati választásokra még nagyobb összefogást vízionált. Időben kéne elhatárolódni az ilyen kijelentésektől is, mert napokra lebontva ki lehet mutatni az elhallgatás kártékony voltát.Nem akarom elhinni, hogy ezek a sajtóban megjelent mondatok nem ébresztik fel a DK-ban az elhatárolódás kényszerét.Az mszp láthatóan megint rá akar akaszkodni a DK hátára,és ebből a pozícióból fogja majd kritizálni is a DK-t, legyen bármilyen eredménye a választásnak! Gy. F. azt mondja hogy merjünk...És ők? Miért nem mernek ellentmondani, és határozottan állást foglalni az önkormányzati választásokra, hogy egyedül indulnak?Hiszen minden nap számít,azon kívül is hogy EU-s választások lesznek.Vagy hangoztatják az egyedül indulást, vagy már most elkönyvelhetik a kudarcot, ha összefognak bárkivel.Ezt ki nem látja be???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletesen egyetértek.

      Törlés
    2. Áprilisban is egyedül akart indulni a DK. Minden választókörzetben volt jelöltje. Én nem örültem annak, hogy az orrukat befogva nagy-kegyesen bevették a DK-t az összefogásba. És most, ha nem jut be a DK az EU-s parlamentbe, nem lesz a világ vége. Az sem volna nagy baj, ha az itthoni parlamentben sem lennének. Építeni kellene a pártot, mert hiába vannak sokan a fórumokon, egy újabb vereség többet árt, mintha el sem indultak volna. A DK pedig nem az MSZP hátán jutott be, hanem fordítva történt, kedves Névtelen.

      Törlés
    3. "Áprilisban is egyedül akart indulni a DK."

      Ehhez képest mégis Gyurcsány követelte az összefogást az összes rendezvényen, ahol felszólalt. Nem úgy tűnt, mint aki egyedül akarna indulni. A DK támogatottságát látva ez komoly hazárdjáték lett volna.

      "A DK pedig nem az MSZP hátán jutott be, hanem fordítva történt, kedves Névtelen."

      Látom, a hívő tagozat megérkezett. Tán csak nem azt akarod mondani, hogy a DK vitte be a hátán az MSZP-t? Tudom, a közvélemény-kutatások egyeseknek semmit sem jelentenek, hiába az eredmény rendszeresen őket igazolja, de azért ennyire ne legyünk már elvakultak! Nem kell túlértékelni egy törpepártot, csak mert a csodálatos Ferenc vezeti. Egyelőre még mindig az MSZP az egyetlen párt a baloldalon, amely biztos bejutó egy választáson. Az ő szavazóikat elcsábíthatja a DK vagy az E-PM is, de egyelőre még ez nem történt meg.

      Törlés
    4. a dk egyedül akart indulni! de a választási logika az összefogást írta elő.
      Partnerként lehetett volna összefogni, de így ahogy történt hülyeség volt! a dk részéről.
      A most zajló viták meg nemtelenek , mert az összefogással lett 10 egyéni választókerületi győztes 8+1+1 ami az összefogás nélkül bizonyosan nem lett volna!
      Itt igazolódott a gyurcsányi logika, de erre a dk csaknem ráment!
      arra pedig amit most a partnerek mondanak az meg méltatlan! (Bajnai, Hiller :) )
      Az összefogást januárban a mai eredmény ismeretében már persze senki sem kötötte volna meg, mert akkor a dk már jobban levált volna az mszp-ről és ma már nem lehetne az mszp --kdnp-jének tartani!

      Hogy a dk ne menjen bele az összefogásba a körülmények nagyon adottak voltak---az akkori szövegek pedig ...(unikum pl)

      Most pedig artikulálódni kell! Nincs semmi baj, ha 4%, ha 3% --2018-ra elválik, hogy a dk képviselte mondanivaló hány embert ér utol.
      a mondanivalójában a demokrata polgári liberális dominál-e vagy a baloldaliság--és az is miféle alapon(merthogy annak is van ortodox és normális változata---
      // a dk mszp-vel való küzdelme amúgyis azért van, mert a kapitalista termelési módot a dk nem érinti az mszp pedig megdönteni meghaladni akarja ---a fidesz pedig azt mondja --fennhangon--de mást csinál---csak a hangja száll az égig

      lilla-

      Törlés
    5. Lehet, hogy Bokrosék csinálták jól:(

      Törlés
  4. Nem pont ide tartozik, de:
    https://www.youtube.com/watch?v=sPE1iBzmMM0
    :D sverde

    VálaszTörlés
  5. Kiegészítésként:
    http://freagle.blog.hu/2014/05/12/a_vereseg_margojara

    VálaszTörlés
  6. Csak azt nem értem a fiatalok minek állnak be egy ilyen süllyedő pártba? Pl Kunhalmi Ágnes?
    Talán azt gondolják tart ameddig tart, de addig legalább jól élnek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kunhalmi az érettségijével hol kapna ilyen jó állást?

      Törlés
    2. Egyetértek! :-( Mekkora politikai tapasztalata lehet egy 27 éves nőnek érettségivel? valaki benyomta a hátán :-(

      Törlés
    3. Némethné érettségivel MINISZTER!
      kUNHALMI Ágnesnek csak a nyelvvizsga bizonyítványa kell ahhoz, hogy kézbe kapja a diplomáját.
      Kósa Lajosnak sincs meg a diplomája.

      Törlés
    4. "Némethné érettségivel MINISZTER! "

      Ettől még Kunhalminak nem lesz meg a diplomája. Ha nyertek volna a szocik, most könnyen lehetne ő is miniszter (sőt, akár oktatási miniszter) egy érettségivel. Akkor miben is különb a fideszeseknél?

      "kUNHALMI Ágnesnek csak a nyelvvizsga bizonyítványa kell ahhoz, hogy kézbe kapja a diplomáját. "

      Ezt tíz év alatt nem sikerült neki megoldania. Egyelőre érettséginél tart, ez a legmagasabb iskolai végzettsége. Tényleg ideális oktatáspolitikusnak.

      Törlés
  7. Érvényesnek tűnik elsőre a poszt logikája, csak az a baj vele, hogy szembe lehet vele állítani egy másik elméletet is, amely így hangzik: "a Mesterházy által megújított MSZP-t, amely 2012 közepére már majdnem holtversenyben volt a Fidesszel, tönkretette az, hogy a múlt figuráival (Gyurcsány, Bajnai) volt kénytelen összefogni. A Mesterházy-féle MSZP ma a legfiatalabb párt, míg a DK és az Együtt élén már elhasználódott politikusok állnak. Ha az MSZP világosan elhatárolódna a DK-tól és az Együttől, majd karakteresen baloldali programot hirdetne, meg tudna erősödni, ahogy az 2012-ig is sikerült."

    Tény, hogy amíg Bajnai érkezése és az összefogás nem zavart be, az MSZP már majdnem behozta népszerűségben a Fideszt. Aztán történt valami.

    Miért a DK-s verzióban higgyek, és miért ne az MSZP-sben? Gyurcsány miért a jövőt és nem a múltat képviseli? Stb. Ilyen kérdésekre kellene válaszolni, mert ezen sok múlik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, az addig kényszer mszp szavazókat lenyeste az együtt.

      Törlés
    2. Amíg az Együtt nem lépett színre, az MSZP népszerűbb volt az egész későbbi "összefogásnál". Az Együtt nemcsak elszívott néhány % szavazót az MSZP-től, hanem további néhány %-ot elriasztott magától a szavazástól is.

      A baloldali ellenzék utoljára 2012 nyarán tudta megszorítani a politikai versenyben a Fideszt: akkor, amikor még úgy tűnt, hogy megújult, vagyis nem hozza vissza a 2010 előtti időszak arcait. Aztán megszületett az összefogás, vagyis a 2010-es felállás, - micsoda meglepetés - 2010-es eredménnyel.

      Törlés
  8. Az elhasználódott politikusok mögött részben "elhasználódott" (i.e. idős) emberek állnak (főleg a DK-ban.) De egyre több fiatal is belép, támogatja a pártot. A DK tagjainak nagy része nem az Mszp-ből jött, hanem "civil", vagyis nem volt korábban egy pártnak sem tagja.
    Az Együtt 2014 tagságáról gyakorlatilag semmit sem lehet tudni, mióta felvették a PM-et a soraikba, az akcióik túlnyomó többsége ezektől a fiataloktól indul ki. A tagságukról gyakorlatilag semmit sem tudni... "kevercse" a Millának és a Szolidaritásnak+ a PM. Ha most be akarnék lépni a pártjukba, nem tudom, hova kellene fordulnom.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mesterházysta hipotézis szerint olyan sok ember számára elfogadhatatlan Gyurcsány és Bajnai, hogy amikor az MSZP összefogott velük, ezzel lerombolta a 2010-2012 során felépített népszerűségét és visszatért oda, ahonnan 2010-ben elindult. Ezzel szemben létezik a gyurcsányista hipotézis, mely szerint a DK potenciálisan egy nagyon népszerű párt, csak amíg van MSZP, addig az nem hagyja kibontakozni. Marad a kérdés: hogyan lehetne elmagyarázni egy kívülállónak (nem Gyurcsány-hívőnek és nem is Mesterházy-hívőnek), hogy a Gyurcsány-verzió felel meg a tényeknek és nem a Mesterházy-verzió?

      Az, hogy az alapszervezetekben hány húszéves gyakornok főzi a kávét, lényegtelen, és a szavazókat sem érdekli. A legfontosabb jelöltek kiléte számít.

      Törlés
  9. Az eredmény ismeretében sikeres volt az összefogás, mert az mszp 8 egyéni választókerületet a dk 1 az E-PM 1 képviselőt tudhatott megnyerni (másként 10-et biztosan nem sikerült volna--hisz a jobbik erősen a nyomában volt és a szétszavazás azt eredményezte volna --ez most több, mint hipotézis és történelmietlen magyarázkodás :) )

    A dk számára pedig bukás volt , mert ismét megerősítette, amit amúgy artikulálni akart, hogy NEM az mszp "kdnp"-je!
    Tapasztalatom az, hogy most is a dk kampányol erősen és látványosan, de az mszp is profitál belőle.
    Fordítva nincs így!

    egyébiránt amíg nem lesz nyugvópont a baloldaliság kérdésében
    (ki a baloldali? aki a kapitalista termelési mód keretei között a lehető legméltányosabbat mindenki számára==== vagy tudatos munkával megdönteni , meghaladni akarni azt(Szanyi , Tóbiás) addig duma az egész és légvár az mszp-s program)

    Ezért aztán a dk-nak és az mszp-nek gyorsan szét kell válnia, mert hiába azonosak az értékeik legnagyobb részben--az mszp nem tudja eldönteni a kérdést és a mindenkit magával ránt --nem csak a dk-t az E-PM-et is/ bár e téren még ők maguk se találták ki magukat/

    Amig ez a terméketlen vita zajlik--senki nem tud a csapdából előre lépni a =====baloldalinak nevezett==== formációban
    lilla-

    VálaszTörlés
  10. Kedves Tuareg,
    A tegnapi ipsos eredményeket is látta? Csak azért kérdezem, mert ott a DK jobb, mint az LMP és az Együtt... És ha már foglalkozunk a kutatási eredményekkel, akkor foglalkozhatnánk azzal is. Persze nem biztos, h bármelyikből is messzemenő következtetéseket kell levonni. De érdemes több intézet eredményeit nézni és nem csak egyet kiragadni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam, a három átlaga nem változtat azon, hogy mit kéne a DK-nak csinálni, hogy ne 4, hanem sima 5% fölötti legyen az eredmény...

      Törlés