2014. május 23., péntek

Holtverseny a gusztustalansági versenyben

Régebbi olvasóim tudják, hogy gyakran szoktam konkrét Nyolcker példákat hozni a politikai korrupcióra és gerinctelenségre. Valahogy úgy alakult, hogy kerületembe fújta össze a szél a politika szemetét, így aztán mindig adnak témát ezek a kinézetükben fiatal, ám lelkükben már teljesen kiégett politikai csinovnyikok.





Hogy a kerület polgármestere, Kocsis Máté az egyik kedvenc célpontom, azt gondolom nem kell bizonygatnom, annyit írtam már a dolgairól, hogy lassan tényleg ideje lesz önálló dossziéba rendezni a Blogon ezeket az írásokat. De nálunk, a Nyolckerben nemcsak a Fidesz villantja meg a politika legalját, hanem az első látásra ellenzékinek tűnő, ám Kocsis leghívebb szolgáiként működő LMP és MSZP is. Az LMP-t az általam már országosan is elhíresített Jakabfy Tamás képviseli az önkormányzatban, jelenleg az EP Listájuk 5. helyén tanyázik, az MSZP-t meg az a Komássy Ákos kerületi pártelnök, szintén önkormányzati képviselő, aki sokévnyi folyamatos árulásával ügyesen a Narancsok kezére játszotta az ősbalos Nyolckert az országgyűlési választáson, megalapozva ezzel Orbán parlamenti kétharmadát. Olvasóim már képben vannak a két megélhetési bérellenzékivel kapcsolatban, jellemükről újat nem is tudok mondani, csak újabb konkrét gusztusmentes megnyilvánulásaiknak adok egy kis közfigyelmet.


Szóval annyit mégiscsak el kell mondanom friss Olvasóim miatt, hogy pártállásuk ne tévesszen meg senkit: mindkét delikvens Kocsis Máté fizetett tanácsadója, havi 250 ezres tiszteletdíjat kapnak folyamatos árulásukért. És akkor ezekből jöjjön egy újabb gyönyörűen fejlett példány. A Nyolcker egyik közismert, emblematikus helye a Teleki téri Piac. Anekdoták, könyvek, filmek kötődnek hozzá, de az idők folyamán az állapota annyira leromlott, hogy a teljes újjáépítése elkerülhetetlenné vált. 2010-ben Kocsis Mátéék úgy döntöttek, hogy legyen ledózerolva a régi, a piacosok egy része kerüljön át egy ideiglenes bódévárosba, és telekeladásból beszedett 400 millió forintból legyen is meg az új piac két éven belül, legkésőbb 2012. őszére. Ez így rendben is volt, nem kell kisajtolni a kerület szűkös költségvetéséből pluszösszegeket, a telekeladás fedezi a teljes építési költséget, hajrá, minden párt, minden politikai szereplő támogatta is az elképzelést.


Csakhogy közben Kocsis beletévedt a nagypályás parlamenti pártpolitikába, és megtanulta a Főnarancsoktól, hogy nem olcsón, hanem drágán kell építkezni, mert abból lehet a sok lóvét visszajuttatni, így aztán meg is indult a költségek növelése. Gondolná az ember, hogy ilyenkor majd az ellenzék nekiesik Kocsisnak, fölhívja a figyelmet, hogy itt bizony százmilliós közpénz-lenyúlás készül, és minden rendelkezésre álló módon próbálja a lakosságot föllázítani a herdálás megakadályozására. Meghát nem csak az összeg folyamatos növelése, meg a határidő elcsúsztatásának megkezdése itt a baj, hanem az is, hogy sem Kocsisnak, sem Komássysnak, sem Jakbfynak egy percre eszébe nem jutott, hogy nyolckeres munkaerő alkalmazására kéne garanciát teremteni az építkezés során, mert ha valahol drámai a munkanélküliség, és a nyomor miatt elszabadult a bűnözés, akkor az épp a Nyolckerben van. Pedig gondoskodtam róla cikkekben, személyes megbeszéléseken, tüntetésekkel, mindenféle módon, hogy a kerület szegényeinek ilyen igényét a tudomásukra hozzam. Mint akkorra már lemondott intézményvezető egykori beosztottaimmal készíttettem egy gyorstervezetet, hogy kizárólag kerületi munkáskezekkel, saját egykori városüzemeltetési intézményem kivitelezésében mennyibe is kerülne az Új Piac megépítése.

Belefért volna 400 millió forintba, minimum 100 kerületi szegénynek adott volna tisztességes munkát, és készen lett volna időben. De lesöpörték az asztalról. Még 2011-ben először, aztán 2012-ben másodszor. Hogy miért is tették ezt? Jó okuk volt rá. Megkapták Kocsistól a tanácsadói lóvékat, és nemcsak hogy beültek a Fidesznyik közbeszerzési mutyi csúcsszervébe, a kerületi Közbeszerzési Bizottságba, hanem oly bizalmat kaptak Kocsis Mátétól, hogy ott egyenesen ellenzéki többség lehetett MSZP vezetéssel. Próbáltam Nekik azt is elmagyarázni, hogy ha résztvesznek a Fidesznyik közbeszerzésben, akkor ugyanolyan bűnössé válnak a mutyizásban, mint a Narancsok, és utóbbiaknak csak épp erre kellenek, hogy elháríthassák majd a felelősséget, mikor eljön a számonkérés ideje, de persze az én megélhetési műellenzéki haverjaim ezt is elhárították.


Szóval a lényeg az, hogy két héttel ezelőtt lett végül átadva az új Teleki téri Piac, két év csúszással. A 400 millió forint helyett 1 milliárdba került. Az építkezésen kerületi munkaerő max. csak Moszkva téren toborzott éhbérért dolgozó feketemunkásként vehetett részt. És mindezeket a döntéseket, a város lakóinak kisemmizését, 600 millió forint közpénz elpazarlását, 2 év csúszást legalább ugyanannyira köszönhetjük Komássy Ákos kerületi MSZP Elnöknek, és Jakabfy Tamás kerületi LMP Főnöknek, mint Kocsiséknak. Ha nem hagyják magukat megvenni, akkor Kocsis rákényszerült volna egy olcsóbb, és helyi munkaerőt alkalmazó, gyorsabb megoldásra. Schiffer azt mondja: álbaloldali a mostani ellenzék, és Ők, az LMP az igazi baloldal. Schiffer részben igazat mond, részben hazudik. Részben igazat mond, mert e történetből könnyen megítélhetően a Nyolcer MSZP bizony álbaloldali, de ugyanakkor hazudik is, mert saját pártja, az LMP helyi működése épp ugyannyira antibaloldali.

Szegények kisemmizve, 600 millió közpénz elherdálva Narancscégeknek közbeszerzéssel, piaci kiskereskedők nagyobb részének kicsinálása a két évnyi építkezési csúszással. És ezt biz nem a Narancsoknak köszönhetjük, hanem a valódi álbalodalnak. Kösz LMP, kösz MSZP, a kerület lakossága meghálálja ezt Nektek nemsokára.

Az önkormányzati választáson.


13 megjegyzés:

  1. 400 millióból ugyan ezt a csarnokot lehetett volna felépíteni? Vagy az egy másik terv volt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem értek közbeszerzéshez, ez úgy zajlik, hogy a kiírásnak melléklete a komplett építési tervdokumentáció és arra adnak a résztvevők árajánlatot, hogy menniyiért építik fel?

      Törlés
    2. Igen, de nem kellett volna közbeszereztetni...

      Törlés
    3. Igen, es a Kozbeszerzesi Bizottsag donti el hogy melyik palyazonak adja a munkat. Lehet olyan megoldas is, hogy ugyanaz a ceg kesziti el a terveket is, mint amelyik a kivitelezesre palyazik. Elvileg a bizottsag a legkedvezobb ajanlatot fogadja el, legalabbis igy kellene lennie. De nagyon sokszor az ugy mar elore le van zsirozva, mar a palyazatot ugy irjak ki (ha adnak a formara legalabb) hogy csak egy bizonyos palyazo. vagy egy nagyon szuk kor legyen megfelelo a feladatra. Es sokszor meg nem is lehet megtudni, hogy miert ez vagy az nyert.

      Törlés
    4. Pedig amelyik cég a 400 millás kalkulációt adta az is valami csókos lehet mert másképp nem kapott volna ilyen fontos megbizatást.

      Törlés
  2. Mert akkor ez tényleg nagy gáz! Azzal kellett volna felépíttetni aki a legelső 400 milliós kalkulációt kihozta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De azon Ők, nem kerestekvolna! Naná, hogy úgy írták ki, hogy nekik is megérje! :(

      Törlés
  3. Mekkora összegtől kötelező kiírni egy ilyen típusú építkezésnél közbeszerzést? sverde

    VálaszTörlés
  4. Ez így m ost nyílt pályázat útján került meghirdetésre?

    VálaszTörlés
  5. "Kösz LMP, kösz MSZP, a kerület lakossága meghálálja ezt Nektek nemsokára."

    Akkor miért írtad egy korábbi, mátés cikkedben, hogy K.M. még ezt a választást megnyeri? Vagy rosszul emlékszem?
    Lehet, hogy (mégis) Tuareg lesz a kerület élén?

    A piac ügy nyilvánvaló svindli, a két álellenzéki fazon a helyén, ugorgyunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lesz majd Tuareg a kerület élén, de nem 2014-ben, mert annyit elért a Komássy gyerek, hogy még teljes ellenzéki indulással sem lehetne most megverni Mátékát. De nem is szabad összefogással indulni, mert hosszabb távon az a DK-nak, mint későbbi váltópártnak hitelvesztést okozna. Komássy is, meg Jakabfy is megy a politikai süllyesztőbe ősszel, tisztul a terep, onnantól már csak egy célpontot kell kiiktatnom: Kocsist. És nem megy végig a ciklusa. :)

      Törlés
    2. Köszönöm és drukkolok.

      Törlés