2015. július 13., hétfő

Tények, fanatikusoknak

Közügyekkel az foglalkozzon, aki képes szembesülni a valósággal. A politika ugyanis elvileg erről szól: létező problémák felismeréséről, minél jobb megoldásáról, nem pedig azok elrejtéséről, önhipnózisról, tévhitekről, és fanatizmusról.




Előző cikkemben szembesítettem Gyurcsányt korábbi kijelentéseivel, lett is foganatja: egyrészt a fél magyar netvilág ronggyá olvasta, másrészt meg a DK fanatikusai megszállták minden fészbukos, meg egyéb felületeimet. Gréczy Zsolt pártszóvivő turbó üzemmódban posztolgatott, Gyurcsány Éva még privát üzenetben is szórakoztatott, meg vagy 100, többnyire egyébként passzív DK nick írta szanaszéjjel magát, többsége furcsamód ugyanolyan stílusban és tartalommal: mondhatni kevés kéz írt sok néven, láthatóan szervezetten. Engem roppant kevéssé érdekelnek a szuperszubjektív hülyeségek, a valóság annál inkább, amire meg aztán teljesen immunis vagyok, az a melyik közszereplőt kéne szeretnem, melyiket nem megközelítés. Sem a kisállatsimogatás, sem a ruhaosztogatás, sem a nyilvános babázás nem izgat, a politikában mindegyik a Néphülyítés eszköze, akként is kezelem. A Nép ne szeresse a politikusait, hanem tartsa féken Őket: kérje számon, rúgja ki, csakhát idáig el is kell jutnunk, nem kis munka lesz. Egy politikust csak és kizárólag az minősít, hogy mit tesz, és mit nem, a többi csak hablaty, amit egyelőre még az Ország bevesz, ha nem így lenne, Orbán már börtönben dekkolna, nem bársonyszékben, meg a többi hasonszőrű is, és nemcsak a kormánypártból. A Néphülyítés legjobb ellenszere pedig a tények folyamatos és fáradhatatlan felsorolása. Egy idő után a legelvakultabbak kivételével azért mindenki eljut a felismerésig, hogy nem sajtból van a Hold, hanem kőből, az meg nem annyira jóízű, mint azt sugallni akarják.


Úgyhogy tények következnek. Számok valódi, éles választási helyzetekből, és mostani adatok olyan közvéleménykutatóktól, akikről nehéz lenne kijelenteni, hogy Narancskötődésűek. Lássuk. Múltév áprilisában volt országgyűlési választás, ez több mint 15 hónap azóta eltelt időt jelent. Forró őszt, tüntetésdömpinggel, a kormány és pártjának destabilizálódását, tömeges szavazatvesztését. Az önhipnózisban élő pártfanatikusok sajátossága, hogy a kudarcokat azonnal elfelejtik, és megújult lendülettel futnak neki ugyanannak a falnak, amiről épp betört koponyával lepattantak. Az a választás pedig az ellenzék, vagy ahogy az illető pártok tagjai magukat tévesen nevezik: a baloldal nagy falnakszaladása volt. A VALÓSÁG úgy nézett ki, hogy a Fidesz kapott egy elég nagy részvételű - 62% - szavazáson 45 százalékot, az összefogott baloldal 26 százalékot, a Jobbik meg 20-at. Szavazatszámban ez úgy néz ki, hogy a Fidesznek 2,3 millió, az Összefogottaknak 1,3 millió, a Jobbiknak 1 millió valós szavazata volt. Szóval ez az alaphelyzet, innen indultunk, nézzük a konkrét erről szóló hivatalos adatokat képeken.



Ezekből persze egy dolgot nem tudunk meg: hogy az Összefogottakon belül az egyes résztvevők milyen belső arányokkal képviseltették magukat. Ám erre is tudunk következtetni, volt ugyanis az országgyűlési választás után röviddel egy európai uniós, ahol mindenki önállóan indult. Kisebb részvételű volt persze, ahogy szokott, de arra mégis alkalmas, hogy fölmérjük: mekkora volt az MSZP, a DK, az Együtt-PM - azóta szétváltak - egymáshoz képesti körülbelüli aránya. Rakom is föl ennek a képét, az eddigiek mind a Nemzeti Választási Iroda hivatalos eredménymegállapító közlései, ezek alapján osztották a mandátumokat, szóval hitelesek, nem érdemes megkérdőjelezni egyiket sem.









Ellenzéki körökben pedig a Mediánt szokás leginkább független közvéleménykutatóként elfogadni, néhány baki kivételével - mint Bokros mérése anno - pontosak szoktak lenni, úgyhogy most is Őket választottam a mai helyzet bemutatására. Májusi mérésük a legfrissebb, ahhoz annyit fűztek hozzá, hogy a szokásosnál mélyebb és alaposabb felmérést csináltak, hogy minél pontosabb legyen az eredmény. Nos, akkor a kovetkező kép a Medián legfrissebb közvéleménykutatása, tessék parancsolni.


Minden adatunk megvan ahhoz, hogy kellő lelki nyugalommal azokat összehasonlítsuk, és felsoroljuk a TÉNYEKET. Fájdalmasak lesznek, mondanám a fanatikusoknak, hogy ne is olvassák innen, de úgyis fogják, mert már vérben forog a szemük, utálják a táblázatokat, meg számokat, azokban ugyanis nem lehet hinni, csak megérteni azokat, vagy gyűlölni a közzétevőiket. Az egyszerűség kedvéért a legfontosabb megállapításokat pontokba szedem. Íme:

1. Az országggyűlési választáson résztvett 62%-nyi állampolgárral szemben ma mindössze 44 százalék szavazna bármelyik parlamenti pártra, 1,6 millió ember az akkor voksolók közül ezek egyikét sem hajlandó támogatni többé.

2. A Fidesz százalékosan csaknem ott áll, mint 2014-ben, de a lecsökkent aktivitás miatt a valóságban 700 ezer szavazót vesztett.

3. Az Összefogás pártjai együttesen százalékosan is vesztettek, de még többet buktak szavazatszámban: 1,3 millió szavazójukból maradt 1 millió, 300 ezerrel csökkent a támogatói körük.

4. A Jobbik százalékosan sokat erősödött, szavazatszámban kevésbé, de összességében már egyedül van annyira erős, mint az Összefogás pártjai együttesen.

5. Az európai uniós adatokból az Összefogás pártjainak egymáshoz képesti arányára megalapozottan mondható: a DK ugyanott áll, ahol 14 hónappal ezelőtt, az MSZP és az Együtt-PM pedig elvesztette szavazóinak egyharmadát.


Ezek a TÉNYEK. A Fidesz még mindig magasan vezet, fölzárkózik rá a Jobbik, az Összefogás folyamatosan fogy, a DK kizárólag az MSZP elvesztett szavazóiból táplálkozik, de abból is csak annyit, amit vargabetűi miatt a bizonytalanok közül elvesztett. És akkor most persze hozzáfűzhetnék pár következtetést a jövőre vonatkozóan, esélyekről, esélytelenségekről, 2018-ról, meg ilyesmi. De nem fogok. Legyen ez most egy ilyen blog: CSAK TÉNYEK, akinek esze van, úgyis fölfogja, mit jelent mindez, akinek meg nincs, az ne olvasson Tuareg Blogot. Egyébként meg, mint mindig:

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!



22 megjegyzés:

  1. A KÉRDÉSEM: .MIRE JÓ EZ? TE most akkor támogatod a demokratákat, vagy ütöd őket?...Az önhipnózisban élő fanatikusok sajátossága, hogy megindult lendülettel futnak neki ugyan annak a falnak. stimmel.. MERT: fidesz: 51%-ról...41%-ra,..jobbik:7%-ról..24%-ra..MSZP: 10%-ról..12%-ra..dk: 5%-ról..9%-ra......az összefogás pártjai pedig: cc15/20%-ról...25/27%-ra...a mellékelt táblázatok alapján..MERT: én a számokkal is elég jóban vagyok + a szövegértésem is kiváló. még az a szerencse, hogy a végén nem fűztél hozzá semmit. külön köszönöm. ;) ...már megszoktam a logót, és szívesebben olvastam volna az elmúlt hét NAP-os eseményeiről.mert én kedvelem a NAP-ot. elhiszed-e?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella. Tökéletesen igaza van. Kap is majd nem sokára hideget meg meleget, meg hogy Ön ehhez nem ért stb., A szokásos demagóg választ. Egyébként a kommentek már megritkultak. A kommentelők egyrésze ki lett tiltva, másik része meg már nem látja értelmét, hogy bármit is írjon. A Titanik robog előre, hogy közben jön a jéghegy? Az a jéghegy gondja. Reméleme érthető mire célzok.

      Törlés
    2. Gabi, mégsem vagy jóban a számokkal, mert ilyen adatok az általad is hivatkozott táblázatokban nincsenek...

      Törlés
    3. Kedves Gabriella! Azt honnan vetted, hogy az összefogás pártjai15/20%-on álltak, és ez az arány 25/27%-ra ment fel? Nekem a kiindulás alacsonynak, a mostani szám magasnak tűnik.
      A lényeg, hogy a Fidesz eddigi népszerűség-vesztését a Jobbik tudta kihasználni, az „ellenzék” stagnált, vagy talán kicsit csökkent is. Még ha el is fogadjuk, hogy az „ellenzék” demokrata (én a szkeptikusok közé tartozom), hogy (és mikor) lesz így a demokrácia és az alkotmányosság helyreállítva?

      Törlés
  2. A tények pedig tények maradnak attól, hogy ki hogyan értelmezi őket.
    Tegnap én is -újra- megtapasztaltam a Gyurcsányt imádók reakcióit, még jó, hogy itt a neten nincs lincselés, de bértollnok, meg egyebek azért lettem így is.... fura volt.
    Azt kezdem tapasztalni, hogy ezek az elvakult Gyurcsányisták rosszabbak még az Orbán-hívőknél is, legalábbis most. Pedig tartom a véleményem: egyik kutya, másik eb.

    VálaszTörlés
  3. Üdv mindenkinek!
    Speciel én is inkább a NAP ténykedéséről olvasnék (pl. hogy alakulnak a dolgok a mostani "kitelepülésen"). Nem akarok "beszólni", de ez a bejegyzés szerintem most tényleg felesleges volt. Azon kívül, hogy felsoroltad a tavalyi választási eredményeket (amikre még szerintem emlékszünk), meg a pár hónappal ezelőtti közvéleménykutatási-adatokat (amikkel meg szerintem tisztában vagyunk), lényegében semmiről nem szól. Amúgy igen, ahogy a címben írod,
    ezek tényleg tények, de attól még, hogy nem nő (nagyon) a DK népszerűsége, illetve az ellenzéké, még nem hiszem, hogy tömegeknek fog felnyílni a szemük (ahogy szeretnéd), tömegek fognak kiábrándulni belőlük meg elhinni, hogy Gyurcsány hazudott és hogy egy gazember (amiről kb. az előző poszt szólt ugye). Sőt, mivel a stílus kimondottan provokatív, így csak még inkább magadra haragítod a dékásokat (én amúgy nem vagyok az, csak Gyurcsánnyal szimpatizálok így a neten keresztül, de kis túlzással még nekem is "kinyílt a bicska a zsebemben", amikor a vérben forgó szemű, habzó szájú dékás-fanatikusok-részekhez értem, meg a turbó üzemmódban pattogó Gréczyhez stb.: mellesleg kíváncsiságból rápillantottam a fészbúk-oldalára, EGY posztban volt szó a gyurcsányozó-blogokról, de ott sem írt konkrétumot, szóval ezt a turbó móban posztolgatós-szövegedet egyáltalán nem értem.)
    Én tényleg kedvelem a blogodat, de szerintem jobban tennéd, ha a NAP-ra koncentrálnál, és kevesebb lenne a személyeskedés, gyurcsányozás-dékázás stb. (És nem, engem nem szervezett be senki, nem kaptam telefont senkitől, hogy bevédjem a Gyurcsányt, sőt, még csak tagja sem vagyok semmilyen DK-s fészbúk csoportnak, akármennyire is nehéz elhinni esetleg.)
    Üdv.: H. Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerű: ne vedd magadra, ami nem Neked szól ;)

      Törlés
  4. Egyre világosabb az álláspontod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem álláspont, hanem csak TÉNYEK: ez a "baloldal" megbukott. Végleg.

      Törlés
  5. Bosszantó, hogy amit előbb írtam ezek szerint ködbeveszett, mert nem tudtam, hogy előbb nevesíteni kell. Szóval senki nem tart pisztolyt a felyemhez, hogy Gyurcsányt védjem, nem is hívogat telefonon sem senki ezügyben. Képes vagyok magamtól is itéletet alkotni erről-arról. Ez az egyre inkább egyre erősödő féltékenységre mutató blogsorozat viszont nagyon nem tetszik és nem vezet jó irányba!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Onnan ismerhető föl a DK fanatikus legbiztosabban, hogy a közügyektől idegen terminológiát használ, magyarul: érzeleg ;)

      Törlés
  6. Még mindig igaz, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van és erre bizton építhet a kormányzó párt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi leszek, ezt hányan fogják föl, PuZsu :D

      Törlés
    2. Sokkal kevesebben, mint kéne!

      Törlés
  7. Úgylátszik feleslegesen írok bármit, értesítést sem kaptam. Nyilván nem nem tetszett amit írtam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint azt már többször írtam: a mindent ellepő trollfalka miatt a kommenteket előmoderációval engedem föl :)

      Törlés
  8. Mondjuk kedvelni egy csoportot, pártot, nem egyenlő a fan kifejezéssel, mivel az rajongót jelent tudomásom szerint. Azt, hogy a DK-t pártolók érzelegnének valahogy senkitől nem tapasztaltam. Igaz, hogy igen távol tartom magam minden nagyobb tömegű gyülekezéstől, eseménytől. A kommenteket olvasgatom, de azokból sem szűrtem le "érzelgésnek" nyomát sem, bár most már nem tudom mit is érthetsz érzelgés alatt. Inkább viszonylag józan gondolkodást tapasztaltam, ami ma elég ritka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenki más meg tapasztalja. Érzelmi motívumok emlegetése: ki kit szeret, gyűlöl, utál, sértett, megbántott ésatöbbi, Nálad meg: féltékenység emlegetése. Ezeknek köze nincs a valósághoz, egy dologra jók: elterelni a figyelmet a tárgytól. Jelzem, a Fidesz és a szcientológusok ismert érvelési technikája, rajtuk kívül csak DK-soktól tapasztaltam eddig.

      Törlés
    2. Én erre ma írtam egy választ, kiírta természetesen , hogy átnézés után lesz ez, vagy az. De semmi sem lett. Értesítés se.

      Törlés
    3. 10 perce értem haza Zalaegerszegről. Terepen vagyok, onnan nem netezek.

      Törlés
  9. Most meg is sértődök! Fideszhez, pláne scientológushoz hasonlítani! Ez valóban érzelem, hogy most sértődök, de nem érzelgés. A két szó értelme nem ugyanaz! A féltékenységet viszont én érzem az utóbbi időben a Tuareg írásokböl. Bocs! Ez is egy érzés. Azzal együtt elimerem, nyilván szélesebb a látóköröd!

    VálaszTörlés
  10. Bocs! Ha olykor türelmetlen vagyok, még járatlan vagyok az oldal működésében. További sikeres munkát persze!

    VálaszTörlés