2014. december 25., csütörtök

Pártrasszizmus

Így neveztem el azt a folyamatot, ami létező pártjaink hibáit teljes pártellenességbe akarja valahogy fordítani, csakhát ez meg épp olyan, mintha egy cigány boltitolvajt elfogva a cigányokat tolvajoznánk le. Nem tiltjuk be az autót attól, hogy sok a baleset, hát akkor itt sem árt kicsit gondolkozni, hangulatkeltés helyett.




Szóval ácsi, Párt ám az amerikai Demokrata Párttól a brit Tory-kon át a német SPD-ig sokminden, meg azért azt is hozzáteszem, hogy mellesleg ezek a Pártok a világ jól élő részének országait vezetik, és nem tegnap óta, tehát valamicskét már csak letettek az asztalra, nemde. Vannak jó és rossz Pártok, jó és rossz autók, és attól, ha egy Trabant szétesik a Zember alatt, még nem tiltjuk be a Mercedest, nemdebár. Értem én, persze, hogy megy már a helyezkedés az Orbán utáni időkre, és megkezdődött máris az ilyen irányú Népbutítás, de csaxólok: előbb Orbánt kéne buktatni, hogy legyen Orbán utáni idő, mert enélkül nem lesz. Akik a Pártokat most fetisizálni kezdik, mint minden rossz okozóit, azok néhány valóban lelkes ideológus kivételével egyszerűen demagógiát alkalmaznak, megpróbálják a létező pártjaink elleni kiábrándultságot tömeg, majd később szavazatszerzésre fölhasználni. Ja, persze majd úgy, hogy mikor eljön az ideje, akkor párttá alakulnak, mert persze Ők is tudják, hogy sok bukott politikai rendszerkísérlet után csak egy maradt életképesen a placcon: a Pártrendszer.


A Párt, mint olyan ugyanis nem az Ördög maga, hanem csak egy szervezet, aminek épp lehetne kisbicikli az elnevezése, vagy gőzmozdony, tökmindegy, és valójában csak annyit jelent, hogy adott értékek és érdekek képviseletére emberek egy csoportja összefog és szervezetté formálja önmagát. Daimler az első kocsiját a konyhában ütötte össze, Bill Gates meg a garázsban programozgatott, de ha elmegyünk Kecskemétre megnézni a Mercedes gyárat, meg bekapcsoljuk a számítógépet és előjön a Windows, azért könnyű ám rádöbbennünk, hogy ezek nem lennének, ha bármelyikük a sufniban marad, és nem kezdi el szervezetté formálni a fejében lévő tudást. Az Élet törvényszerűsége az erők koncentrálása, nem egyenként kószálunk a mezőn, hanem társadalmat hoztunk létre, nem vadkecskét hajkurászunk, hogy aztán valahogy megfejhessük, hanem megvesszük a boltban a tejgyáraktól a cuccot, ugye. Ebből a politika sem kivétel, tessenek már kicsit elgondolkodni, mikor épp a társadalom egészének legnagyobb kérdéseit eldönteni hivatott embereknek akarjuk előírni, hogy az Élet, a társadalom erőkoncentrációs törvényeivel szembemenjenek.


De játsszuk le konkrét példán, tessék. Betiltjuk a pártokat, csak egyéni képviselők indulhatnak személyként az országgyűlési választáson. Már az indulásnál baj lesz: van egy jelölt, akinek temérdek pénze van, van egy másik, akinek meg kilóg a feneke a gatyóból. A gazdag belenyomja a kampányába a lóvét, a szegény meg járkál lakásról lakásra. Utóbbinak 50 ezer választót kéne darabra személyesen megtalálnia, nulla reklámhordozóval, nulla médiával, előző meg naponta bombázza az ajánlataival a lakosságot. Na, ki fog nyerni? Hát persze, hogy az, akié a lóvé, ekként a média is. Namost akkor szegény emberünk mit tehet, hisz elég okos, hogy előre gondolkodjon: elinduljon esélytelenül, vagy Ő is szerezzen pénzt? Ha utóbbi mellett dönt, és talál is vállalkozót, aki megfinanszírozza, akkor lesz esélye, csakhogy máris kiszolgáltatta magát egy másik, a választáson nem induló embernek, így nem önmagát és a választóit fogja elsősorban képviselni, ha bejut, hanem azt, akinek a pénzétől függ ez az egész műsor. Csakhogy ezt ám korrupciónak hívják, és pont ezt kéne elkerülnünk, nemdebár.


De menjünk tovább: ott a frissen megalakult parlament a 200 egyéni képviselővel. Kéne ugyebár valami Kormányt választani, mert mellesleg az államigazgatás országos rendszere naponta milliószámra hoz döntéseket, és kellenek emberek, akik a rendszer egyes ágazatait irányítják miniszterként. Ahhoz, hogy valaki miniszter legyen, meg kell szereznie 101 képviselő szavazatát a 200-ból, és elindul a folyosói szavazatgyűjtés. Tekintsünk el attól, hogy hónapokig nem lesz Kormány, annyit kibír az államigazgatás önműködése, de végül csak lesznek olyanok, akik mögé a parlamenti többség fölsorakozik. Sok pici egyéni képviselőt könnyebb ám megvásárolni, mint szervezett nagyobb csoportokat, csaxólok: az Ország leggazdagabb embere épp úgy dönt, hogy bevásárolja magának a minelnöki posztot, és szépen végigmegy mind a 200 egyéni képviselőn, és fölajánl nekik fejenként egymilliárd forintot. Ugye nem teccenek annyira naivak lenni, hogy elhiszik: a 200-ból nem fog megszédülni a többsége ennyi pénztől? A minelnök ismét csak a leggazdagabb lesz, Ő meg simán a többszörösét vissza fogja termelni a kiadott milliárdoknak az államkassza, tehát mindannyiunk rovására.


És akiket ebben a folyamatban megvett, azok aztán hűek maradnak hozzá később is, hisz nem hülye a minelnök, hogy az egymilliárdos képviselő-vásárlási díjért ne kérjen betartatható hűséget. Az a pár becsületes, aki meg nem fogadta el az egymilliárdot, ott lesz ellenzékben egy hatalmas többséggel szemben, és egyedül, mint az ujjam. Se lóvé, se szakértelem, se apparátus, olvasgathatja majd a törvényeket minden szakmában, de lövése nem lesz az esetek zömében, hogy miről is van szó, az előterjesztéseket ugyanis olyan minisztériumok teszik, ahol emberek ezreinek munkája adódik össze végtermékké, ezzel meg egy bármennyire okos és eltökélt ember sem versenyképes. Szóval az a helyzet, hogy a pártrendszer kiiktatása maga a korrupció: a gazdagok megveszik a képviselőket, és azokat többségi szavazógéppé formálják, és ha épp olyanjuk van, akkor kiírják erre a kialakult, és szervezett hálózatra, hogy Párt, oszt jónapot. Vagy nem írják ki, mert minek: egy frászt fog a kőgazdag hatalomgyakorló mindenféle belső választásokon megmérettetődni, mikor már egyszer megvette kilóra a képviselőket. Nakéremszépen, hát ilyen a politika, ha nincsnek pártok. Mondom ezt civilként. Józan civilként.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


35 megjegyzés:

  1. Már komolyan kezd aggasztani, hogy ennyire okos vagy.És ez nem volt vicc.
    Persze, a rend kedvéért tegyük hozzá, hogy te sem voltál mindig civil, józan civil.
    Azt meg hogy én a pártos mit gondolok nem itt írom le, hogy mit érzek azt meg sehol.

    VálaszTörlés
  2. A jelenlegi 106 választókörzetbe indíthatnak jelöltet a Pártok és bármely szervezetek, ha a választókörzet szavazati joggal bíró lakosságának létszámához viszonyítva 5%-os aláírás számot tud bemutatni.
    A választás során az első legtöbb szavazatot elérő KÉT FŐ kerül be képviselőnek a parlamentbe.
    A Pártok meg az országosan leadott érvényes szavazatok összesített száma alapján versenyeznek azért a lehetőségért, hogy a Köztársasági Elnök melyiket bízza meg Kormányalakítási feladattal. A pártlistát vezető személy a kijelölt Miniszterelnök személye az első fordulóban.
    A Parlamentbe nincs pártfrakció, csak a költségvetési témáknak megfelelően alakulnak Bizottságok, akik a Kormány által benyújtott törvényjavaslatokat kötelesek megtárgyalni és a Parlament nyilvánossága előtt értékelni annak tartalmát.Olyan, hogy képviselői magánindítvány törvény vonatkozásában megszűnik, csak a Kormány illetékese felé kezdeményezhet. Amennyiben Bizottság a kezdeményező, akkor a Kormánynak kötelező a témában törvénytervezetet alkotni és a Parlament elé vinni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy, valakikkel először a választói törvényt kéne rendbe tenni, ahhoz pedig először Alkotmány is kéne nem? Ahhoz pedig egy szakértői kormány minimum....

      Törlés
    2. Az Orbán Kormány békés elzavarásával, nem változnak meg automatikusan a törvények, ezért azokat kell használni, míg az új Parlament azokat meg nem változtatja. A választási törvényre viszont a Kormány hoz végrehajtási határozatot, így a 106 körzet marad, csak a szavazatok összeszámlálása és levezetése szabályai már Kormány hatáskörben van, így ideiglenesen azt megváltoztathatja, majd a Parlament véglegesítheti egy új választási törvénnyel.

      Törlés
  3. Jó reggelt!
    Gabriella! Pedig tényleg érdekelne a véleményed. Te is azt gondolod-e, hogy teljesen új pártot kéne létrehozni? Vagy éppen a meglévő pártokból és civilekből - szakértelmi alapon - létrehozni egy szakértői pártot? Ezt talán leírhatnád nem? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Úgy kell megalkotni a törvényeket, hogy egyetlen párt se élhessen vissza a helyzetével!Mert az mégsem járja, hogy néhány ember ráerőlteti akaratát a többségre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kellett már egy ilyen témájú írás, mert a civilek csak káoszt teremtenek és gyűlöletre uszítanak...ugyanis szereptévesztésben vannak...Nekik a pártszerveződéseket kellene támogatni!...csak nem úgy, ahogy mindhárom választáson tették...

      A korrupció akarat és lelkiismeret kérdése. Nem kötelező. De már a kísérletet is kizárással kellene szankcionálni! Ehhez viszont az érintetteknek kellene a törvényt megalkotni... De ők is a piacról élnek... :( Soha nem fognak ilyen törvényt mindannyian megszavazni.

      Törlés
  5. Nagyon sokan csalódtak a pártokban, mert nem a nép, hanem a saját egyéni, illetve pártérdekeiket helyezték előtérbe!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kellenének a pártok. Svájcban egyes emberek alkotják a kormányt, akiket a kantonok delegálnak. Magyarra lefordítva: megyénként egy normális embert küldhetnénk a Parlamentbe, akiknek az ott élők a munkájuk alapján bizalmat szavaznánk. Szerintem érdemes lenne a svájci modellt mélyebben tanulmányozni, ott nagyon jól működik a rendszer. A küldött delegált bármikor visszahívható, ha a "választói" nem elégedettek a munkájával. És azért valljuk be, vannak becsületes politikusaink is, csak ugye, a pártjuk alapján ítéli meg őket mindenki.

      Törlés
    2. Az egy-egy megyei ember mögött akkora hálózat van, amit nyugodtan nevezhetünk pártnak, csak nincs kiírva rá ;) És azért Svájc történelme elég speciális :D

      Törlés
  6. Ezt mgakadályozandó törvények által kell garantálni az elsődleges társadalmi érdekeket!

    VálaszTörlés
  7. Gábor, én nagyon erősen látom ezt a tendenciát. Például a 42 munkája is erre épül. Úgy vagyok, mint az emberek az ismeretlennel: nem nagyon hiszek abban, hogy az ő elképzelésük megvalósítható. Pl. ez az egész webes dolog. A magyar emberek jelentős részének még mindig nincs netje, pontosan annak a rétegnek, akik már láttak egy-két világégést és az oda vezető utat is. Elhangzott nemrég olyan is, hogy akinek nincs diplomája, ne szavazhasson. Nekem ezektől égnek áll a hajam. Nem tudom, mennyire ismered a vezetőiket, tagokat, de szerintem nem haladnak jó irányba, és ők a legfanatikusabb pártellenes webes uszítók. E-társadalom meg webkormányzás politikusok nélkül... Nem tudom, ki hogy van vele, számomra ez nonszensz, több okból is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerem Őket, az egykét lelkes ideológus köztük van, akiket kivételként megemlítettem. Nekik valódi hatásuk nincs a közgondolkodásra, egyfajta műhelymunka, az igazi, és hatásos uszítók a tüntésszervezők között vannak, mert Ők sokakat elérnek. Bár már nem többet, mi mondjuk én :D

      Törlés
  8. Tudjunk,hogy sem-sem elfogadjunk Fideszt,KDNP-t és Jobbikot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azokat nem, de ott sem az a baj, hogy pártok, hanem az, amilyen pártok: autokratikusak, európa és demokráciaellenesek. Európai értelemben véve valójában nem is pártok, hanem maffiák.

      Törlés
  9. Jó reggelt Ébredezők!
    Jó reggelt Gábor! Ütős megint az írásod, elgondolkoztató nagyon. Ha lesznek új pártok akkor ott is figyelni kell majd a tevékenységüket. Igazad van előbb rendet kell tenni, majd utána jöhetnek az új pártok, új célokkal. Akár mégúgy is, hogy civil szervezetből alakulnak át.
    De addig még egy kis időnek el kell telni.
    Hajrá Magyarok! Hajrá Köztársaság!
    Ébresztő Emberek! Vivát O.GY.M!

    VálaszTörlés
  10. Elovasva a blogot és a hozzászólásokat,most is az jött le nekem,hogy a jelenlegi ellenzéki pártok mintha replások volnának.Elöször is a Parlamentális demokrácia pártokból áll.Az elmúlt hónapokban a civilek megmozdulásaiban a vezetőknek nevezet egyének hermetikusan elzárkoztak a jelenlegi ellenzéki pártoktól.Ellenzéki pártoknak igenis ott van és lett volna helyük az elmúlt hónapokban a kormány ellenes megmozdulásokon párt zászlókkal és kítűzöjükkel.Ehelyett mélyen be döngölték a sárba Őket.Hatalmas óriási híba volt.Tudom igen nagy csalódás érte az embereket a három választásokon az ídén,ami természetesen engem is nagyon lsúlytott a választási hozzájárulásukhoz.Igenis a jövőben ott kell lenni a az ellenzéki pártoknak a saját zászlójukkal,kítűzöjükkel minden kormány ellenes megmozdúlásokon,így január 2. az Opera ellötti kormány ellenes demonstráción.

    VálaszTörlés
  11. Azt írod, a párt az, amikor értékek és érdekek képviseletére összefognak és szervezetet alakítanak. Na, pont itt a baj a fidesszel: nincsenek értékek (az álkeresztény rizsát meg a Horty-nosztalgiát hagyjuk), csak érdekek vannak. Ez különbözteti meg a pártot a maffiától.Ezért hívjuk maffiakormányzásnak.

    VálaszTörlés
  12. Ismét egy jó cikk, grat.
    A poszt utolsó két mondata alapján belátható, hogy a Fidesz nem párt. Ezt többen meg is írták a hozzászólásaikban, s én egyetértek ezzel.
    Értékalapú közösségek viszont kellenek, és talán tényleg jobb elnevezés lenne a kisbicikli vagy a gőzmozdony mert a "párt" szó elsősorban a vezetéseik -- nem a tagságuk (bár?), nem a szimpatizánsaik) magatartása miatt minimum gyanús.
    A demonstrációkon viselt és lengetett párt szimbólumoknak meg következményük van, meg hatásuk (vagy taszít vagy vonz) és ezzel számolni kell. Úgy hogy én a tiltásukról vagy a szorgalmazásukról szóló vitát kényes és felesleges feszültség keltésnek tartom.
    Talán ha nincsenek akkor kisebb a résztvevők címkézésének lehetősége és hangsúlyosabb lehet a fő cél:
    O. takaroggy!, Europa!, Demokrácia!
    Alig várom már, hogy néhány hiteles fazon kisbiciklizzen, vagy gőzmozdonyvezessen mert ez a karácsonyfa mögül kukkoló ápolt előbb utóbb tragédiát okoz az országnak.
    Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  13. Ez a büntetés a pártoknak,amiért elmulasztották az összefogás történelmi pillanatát és egymást karaktergyilkolászták. Ez vezetett a 3x-ros fityesz győzelemhez. Most már azonban ezt be kell fejezni..Aki nem látja a fáktól az erdőt,az vonuljon a partvonal mögé.Mikor értik meg a csökött agyuak,hogy a szeretem nem szeretem kérdés egymás iránt MÁSODLAGOS,Az együttműködés vezet a végső célhoz. Aki nem ezt teszi az fidesz bérenc.

    VálaszTörlés
  14. Boszorkány- csak,neked: -a pártok nem szakértelem, hanem azonos világnézet, ideológiai alap szerint szerveződnek- aztán szakértelem vagy van vagy nincs
    Létrehozni szakértői pártot? Szerintem nem lehet és nem is kell. Lehet , hogy szakértői átmeneti Kormányra gondoltál, Szerintem az sem kell. Előrehozott választás kellene, aminek kihívását a fidesz is felvállalja. De NEM FOGJA. Én már nagyon kevésnek és fáradtnak érzem magam ehhez az egészhez- legszívesebben elmennék a Holdra. Tehát leegyszerűsítem az életem, választok egyet és megyek utána. Ja ezt már megtettem.

    VálaszTörlés
  15. Azt gondolom, hogy első sorban emberek vagyunk. Amit érzünk, amit szeretnénk elérni, azt emberként, civilként szeretnénk. Hogy választottunk magunknak pártot, az másodlagos. Hogy nem ugyan azt a pártot választja mindenki, az harmadlagos.
    Az a lényeg, hogy nagyon sokan gondoljuk úgy: elég volt ebből, változást akarunk!
    Egymásért kell dolgoznunk, Magyarország újra ébredéséért, hogy lássák külföldön is, hogy nem a magyarok ilyenek, hanem az ország jelenlegi irányítói.
    Pártzászlók, jelvények a tüntetésekre? NEM! Emberek tízezrei a tüntetésekre, mert magunkért tüntetünk, a jobb életlehetőségekért, hogy külföldre ne élni menjenek a fiatalok, hanem csak tanulni, és legyen hová visszajönni nekik.
    Szombathelyen megértették, és egyetértenek a tüntetésszervezők, támogatók!
    A transzparenseken az üzeneteinket kell közvetítenünk, nem azt, hová köteleztük el magunkat.
    A tüntetések nem május 1-i felvonulások - honnan jöttek többen -, hanem az elégedetlenség egyik kifejezésmódjai. Persze, aki akarja, tűzzön jelvényt magára, azt, amelyiket jónak látja, vagy akár mindegyiket amivel szimpatizál! Sokunkat nem érdekel,.csak az, hogy ott van-e a tüntetésen!
    Azt, hogy ki folytatja az ország irányítását, nem a téren/tereken fog eldőlni!
    Szeretnék látni egyetlen egy olyan civilt a tüntetésszervezők között, akik nem voksoltak egyik választádon sem idén!
    Neki, nekik lehetne azt mondaniuk, hogy nem kellenek a pártok. A többinek nincs joga ehhez!
    Amíg ezen megy a cívódás, addig április feeling-em van!
    Egyet akarunk, vagy nem? Ha igen, akkor ne hatalomért való kűzdés legyen a háttérben, hanem a közös nevező mielőbbi megtalálását céloznám meg!
    Az OGYM alkalmas lett volna erre az elején, de sajnos azok az emberek már nincsenek a csoportban, akik szintén úgy látták mint én. :(
    Kívánom, hogy vonzzátok be Szilveszterre azokat a civileket, akikről fentebb írtam, és nem voltak szavazni!
    Nagyon-nagyon sokan vannak, és talán az OGYM-ben megtalálják a lehetőséget.
    A konfliktus keresőket, a másokat negatívsn piszkálókat meg dobjátok végre ki magatok közül, velük nem megy!
    Ez, az én idei utolsó hozzászólásom lehetőség hijján!
    Bízom abban, hogy felnyílik a szemetek, félreteszitek a sértődéseket, az építő kritikát gyakorló kilépő, vagy kizárt társakat megkövetik a krónikusan kötekedők, kizáratók, kiutálók, mert CSAK EGYÜTT SIKERÜLHET!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marianna, 20-an kiléptek ki kábé 2 ezren meg be. Én nem tudok a sorainkban krónikus kötekedőkről, arról viszont igen, hogy nagyon összeérett a csapat, és hatalmas belső erővel és energiával bír. Azt meg csak mondom, hogy egyébként ennek az elvi témájú cikknek most épp köze nem volt az OGYM-hez, nem arról szól :)

      Törlés
  16. H. Marianna, a te érvelésed szerint a pártok választói és aktivistái nem civilek, ezért nincs helyük a tüntetéseken.
    A legutóbbi felmérések szerint a demonstrációk résztvevőinek 80%-a valamelyik párt szimpatizánsa. Őket tehát kizárnád a tüntetésekből, ha a pártjuk zászlaját vinnék? Maradna mondjuk, 50 ezer helyett 5000 ember? Mennyire ésszerű ez?

    VálaszTörlés
  17. Szerintem is az együttműködés elsődleges, de legelőször elzavarni ill. méltó helyre küldeni ezt a korrupt, gerinctelen hazug fityesz kormányt, élén diktátorbánnal!!!!!!!! Azután felállítani egy szakértői kormányt, új alkotmányt megteremteni és valóban szabad választást kiírni Ehhez pedig együttműködés kell a civilek és a demokratikus pártok között!!!!!! 1 kormányváltó!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  18. A baj csak az, hogy ez a cikk is a pártlogika mentén íródott.
    Jó példa a Windowsé. Sokan gondolják - gondoljuk - hogy bár maradt volna a garázsban.
    Nem a felhasználókért van, kizárólag üzleti érdekek vezetik. Amikor egy új verzióról súlyos biztonsági hiba derül ki, van hogy egy év is majdnem eltelik a javításig (lásd pl. XP-sp2), amely ideig a felhasználók védtelenek. Amikor a Vista nem megy, akkor megszüntetik az addigra már (sp3-mal) jól működő, a felhasználók által megtanult, és jól beállított XP támogatását, csomó új platformot hoznak létre és terjesztenek el a netes alkalmazások közt, hogy azok már ne működjenek XP-n, hogy ezzel kényszerítsék rá őket az új megvásárlására. A visszajelzés rendszere nem működik, egy-egy egyéni igény gyakorlatilag meg se hallatszik a KÖZPONT-ban. Persze minden verziót újra meg kell vegyen a user, friisítési támogatásról ez a rendszer nem is hallott.
    Ehhez képest a Linux hálózatként működik, és a legtöbb felhasználói problémára választ ad. A kiderült biztonsági résre KÉT HÉT alatt született javítás. Mindez még a felhasználói programok szintjén is INGYEN. Ráadásul szvsz alap, hogy egy sokezerért vásárolt számítógép működni tudjon, legyen hozzá oprendszer, azt ne külön kelljen még megvenni. Mintha vennék egy autót motor nélkül. Nem sorolom, mert nem az operációs rendszerek vitája ez.
    De ha lefordítjuk ezt a pártok példájára: a pártok világát a Windows példázza, a civil hálózatok működését pedig a Linux.
    A pártokrácia magában hordozza a felsorolt negatívumok szükségszerű létét. Megint csak jó példa az említett országoké: a világ jól élő részét vezetik, de a példák nem egyike más országok rovására teszi ezt - persze ez az ő rendszerszintű problémájuk - viszont ők is szükségszerűen kénytelenek ezt tenni. Másrészt pedig arrafelé valóban kialakult egy jól működő választási és VISSZACSATOLÁSI rendszer.
    Nem utolsó sorban pedig a kampányfinanszírozás JELENLEGI rendszere az, amely magában hordozza, hogy csak a pártokon keresztül megy jól a képviselők bejutása. Ráadásul a pártfinanszírozás is a korrupció melegágya. Ügyes, ahogy a posztodban leírod a korrupció előbukkanását - de még egyszer nyomatékosan: ez a jelenlegi rendszer szerint lehetne valóban így.
    A kormányzásnak prdig a pártdirektíva határozottan rosszat tesz, azt már nem is akarom kifejteni semmennyire sem.
    Ha ezeket az alapvetéseket figyelmen kívül hagyom, akkor nem is rossz a cikk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha kísérlet képen beteszel egy ketrecbe (parlament) 200 egymástól teljesen független embert, akik korábban még fotón se látták egymást, azok mindegyike a saját akaratát akarja majd érvényesíteni 199 ellenében. Aztán hamar rájönnek, hogy egyedül nem megy. Először csak barátkoznak olyanokkal, akiknek majdnem hasonló az elképzelése a világról aztán beindul egy erőteljes klikkesedési folyamat melynek végeredményeképpen kialakul max 4 érdekcsoport, mely csoportokon belül adott kérdésekben konszenzusra jutnak.

      Az egészet kívülről nézők (választók) meg már nem az egyéni szereplőket fogják nézni, hanem csoportokkal fognak szimpatizálni.

      A bulváros világ felé nyitott olvasók, hamar ráolvassák a történetre, hogy ez olyan, mint a Való Világ, pedig a parlamentben se menne ez másképp. A valóságban, ha beküldenénk 200 független képviselőt a parlamentbe, nem kellene a ciklus végéig várni, hogy a kialakult csoportok papíron is szövetséget alkossanak és a következő választáson már a választók nem csak a személyre szavaznának, hanem az is az érdeklődés középpontjába kerülne, hogy mely érdekcsoportba fog tartozni a jelölt.

      Azaz ismét kialakulna a pártrendszer!!

      Törlés
  19. Zorbán már okozott hazánknak nagy tragédiát, sajnos a legnagyobb tragédia lehetősége is benne van, amíg le nem fogják a kezét.

    VálaszTörlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  21. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  22. Ismét egy józan írás, kedved Gábor! Szükség van rá...

    VálaszTörlés
  23. Nagyon jól fogalmazol még 8-állt.iskolámmal is tudom értelmezni!Sok sikert mutass utat a toprongóknak a kereszteződésben!Köszi,hogy létezel!

    VálaszTörlés
  24. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés