2014. október 14., kedd

Az illiberalizmus álliberális kollaboránsai

Kis nyelvi játék sose árt, bár a téma nagyon is komoly: helyzetelemző és kiútkereső írásaim közé rendszeresen beillesztek egyet-egyet, hogy lássuk, kik is építgetik ostoba szorgalommal Orbán teljhatalmát magukat ellenzékinek álcázva.




Az Orbánszolgák legnyilvánvalóbbja Fodor Gábor, ez az önkormányzati választás után már a legnaivabbaknak is leesett végre. Viktorunk egykori szobatársának anno, SZDSZ Elnökké válása után első léptei a régi baráthoz vezettek, aztán gyorsan tett egy Gyurcsány-buktatási kísérletet. Áprilisban hálából a Feri bevitte az Összefogásba, hogy aztán friss parlamenti képviselőként ne üljön be a DK frakciójába, lehetetlenné téve annak megalakítását, majd javaslatot tett az önkormányzati választásra a többes-ajánlás rendszerére, amit még a Fidesz által összerakott Országos Választási Bizottság is a csalások melegágyának tartott, de persze Fodor javaslatára a Fidesz örömmel megszavazta mégis. Hiába no, jól jön az olyan "ellenzéki", aki mindig a megfelelő időben tesz egy olyan gesztust a Felcsúti Gazdának, amivel jól beakaszthat az amúgysem túl izmos parlamenti ellenzéknek. Az önkormányzati választáson viselt dolgaik meg frissek, aligha kell azokra emlékeztetnem bárkit: egy nyilvánvalóan teljesen esélytelen főpolgármester-jelöltet benntartani csak az összdemokrata jelölt gyengítésére és Tarlós erősítésére jó, másra nem.


Persze nemcsak a főpolgármesteri szinten játszották Kéknarancs játékukat: a 7. kerületben azért nincs demokrata képviselőtestületi többség, mert pont annyi hiányzott volna, amit a Fodoremberek elvittek. És van rá jópár más példa is, lényeg a lényeg: szorgalmasan végzik az álliberálisok az Orbán által tusványoson meghirdetett illeberális állam alapjainak lerakását. Fodor pártja csak a nevében liberális, de valós tevékenységét tekintve egyszerű narancstagozat: egyszerűbb Őket Kéknarancsoknak nevezni, ne égessük tovább amúgy is diszkreditált szavunkat. A liberális, az olyan mint a Kuncze, vagy a Demszky, akik ennél a választásnál is hírnevükhöz és világnézetükhöz hűen cselekedtek: fölsorakozva az összdemokrata jelölt mögé. A Kéknarancs, az meg olyan mint a Fodor, és akkor térjünk is rá kevésbé látható segítőire. Nem egyedül végzi a dolgát, az ellenzék porítására szóló megbízása klassz kis kapcsolati háló kiépítését igényli, és aki kicsit figyelt az utóbbi hónapokban, az láthatta, amint a háló csomópontjai szépen kirajzolódnak.


Hell Nagy István DK-ból való kilépése környékén kirajzolódott egy kör, amelyik fokozódó mértékben kezdte segíteni Fodor épülését. Zoltai Andrea a Szabadság téri szobrot használta a csendes építkezésre: minden pártot ott nemkívánatosnak nyilvánítva egyedül a Kéknarancsokat várta mindig tárt karokkal. Az összekötő Fodor felé a netszerte hírhedt Rózsa Misi volt, Kamugabi jobbkeze, és ebbe a körbe kapcsolódott be egykét korábbi és mostani, első ránézésre liberális újságíró. Mostanra persze Zoltai Andreának a Szobor már nem lényeges, néha vasárnaponként arra jár egyet pár barátnőjével, a valódi állandó tiltakozást az Eleven Emlékmű tartja fönn - nagy respekt ezért -, akik annál többen vannak, minél kevesebbet jár ki Zoltai és Rózsa Misi. Mondjuk Andreánk mindenkit Fideszbérencező habitusának nem tett jót, hogy épp az Ő édesapja, Zoltai Gusztáv lett Lázár János Főnarancs sokmilliós fizetésű tanácsadója, de ugorjunk is tovább, mert van ennél érdekesebb szál is.


Az egész, Szobor ürügyén létrehozott Kéknarancs Csapat ugyanis húzott egy remeket: Rózsa Misi polgármester-jelölt vezetésével elindult a XX. kerületben az önkormányzati választáson. Hogy miért ott, hát igazából a fene sem tudja, mert az egyéni képviselőjelöltek még csak nem is ott laknak. Bár némi józan ésszel rájöhetünk: Szabados Ákos szocipolgármester vezeti a kerületet, egyike volt az ismétlésre esélyes demokrata jelölteknek, akik mögé az ellenzék is simán fölsorakozott. És Orbán érdeke nyilvánvaló: ott kell gyengíteniük az ellenzéket, ahol annak a legtöbb esélye van nyerni. Eljátszották ezt Miskolcon Pásztor Alberttel, sajnos sikerrel, de a XX. kerület lett volna a másik ilyen koncentrált célpont: itt azonban nem sikerült. A kerületi szavazók átláttak a szitán és megsemmisítették az oda koncentrált Kéknarancsokat. Valószínűleg az egész választás országosan legmegalázóbb vereségét szenvedték itt el kedves kis kollaboránsaink: Rózsa Misi, a Kéknarancsok polgármester-jelöltjeként mindösszesen 96 (nem elírás: kilencvenhat) darab szavazatot kapott. Ez fél százalékos eredmény.


Főpolgármester-jelöltjük, a Bodnár nevű úriember ugyebár 2%-ot kapott, míg a XX. kerületi koncentrátum csak fél százalékot, annak negyedét. Magyarul a kerületiek olyannyira átláttak a Rózsa Misi féle Banda machinációján, hogy még a Bodnárra szavazók közül is csak minden negyedik volt hajlandó a kezét beszennyezni miattuk egy ikszeléssel. És akár zárhatnánk is ezt a történetet, de sajnos van még két dolog. Az egyik: ebben a Kéknarancs Brigádban két olyan ember is résztvett, akiket valaha liberálisnak tartottak: Török Monika ex-, és Szele Tamás jelenlegi újságíró. Mindketten Rózsa Misi vezénylete alatt, a Fodorpárt önkormányzati képviselőjelöltjeiként indultak. Megsemmisítő eredményeket értek el, egy kisebb társasházban több szavazó van, mint amennyit ők 5000 fős szavazókörzeteikben elértek: úgy tűnik, még helyben lakó olvasóik sem szavaztak rájuk, annyira gáz volt a sztori. És miközben konkrét tetteikkel próbálták megakadályozni a demokraták XX. kerületi győzelmét, aközben meg cikkekben siratják az ellenzéket, elég gyomorforgatóan átlátszó történet.


És végül jöjjön a legutolsó, és leggusztustalanabb elem ebben a Fodor-Rózsamisi-Törökmoni-Szeletomi történetben. Ők, mindösszesen 10 Kéknarancs jelölttel 166 szavazatot kaptak a választáson. Csakhogy ez épp a harmada, mint amennyi ajánlás kellett ahhoz, hogy egyáltalán elindulhassanak. 500 ajánlást kellett leadniuk, hogy jelöltként a szavazólapra fölkerüljenek, és ezekután 166 szavazattal végeztek. Teccikértei, ugye? 334 olyan ember lakik a XX. kerületben, akik elvileg ajánlották Őket, de aztán nem rájuk szavaztak. És akkor térjünk vissza Fodor egykori parlamenti javaslatára a többes-ajánlásokról, amit a Fidesz oly boldogan szavazott meg. Ha ez a többes ajánlás nem létezett volna, a Rózsa-Török-Szele Kéknarancs tengely nem tudott volna elindulni a demokraták ellen. És az igazi kérdés az: vajon az a 334 ember, aki Őket úgy ajánlotta, hogy aztán nem rájuk szavazott, ezek az emberek vajon az első ajánlásukat, amit aztán szavazattá is formáltak, vajon kire adták? Mert aligha a demokratákra, ez józan ésszel egyértelmű, nem lett volna érdeke senkinek a saját igazi jelöltjét megfúrni szándékozó másikat is bejelölni. És akkor tegyük föl a kérdést: kiknek is állt érdekében megakadályozni a demokraták XX. kerületi győzelmét? Nougye. Hát ezért nevezem Kéknarancsoknak ezeket az embereket és a pártjukat. Elég volt a kollaboránsokból.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok! 

43 megjegyzés:

  1. Jó reggelt Gábor!
    Tulajdonképen amit leírtál, azzal mind egyetértek! De, tudod, nekem mindig van de!
    Lehet ezt a választást is az ellenzékinek magát tartó ilyen emberekre kenni, bár nem is kell kenni, nagy részük is van benne. De talán azokra is lehetne, akik a fotel kényelmét választották a szavazás helyet, mert orrukat befogva, a pártokat hibáztatva otthon maradt. Ők is választottak! A Köztársaság helyett Orbán a diktatúrájával! No, majd jön még rájuk is egy kis dér, nem csak az árokparton ülő, várakozó tömegnek! Aztán még jöhet ide a magát értelmiségnek mondó, a tutit megíró Krémer úr és a hozzá hasonlóak! Ma a Galamusban jelent meg írása, melyre ez volt a válaszom:
    "Krémer úr, csak az első bekezdésig olvastam írását, nem is akartam tovább! Mert nekem már akkor elegem lett! Nem ment el választani, mert úgy ítélte meg, hogy nem olyan a választék, mely Önnek tetszene! Hát ! Gratulálok az ízléséhez! Engem meg pont az a tömeg idegesít, akik ezt tették. Azt olvasom mindenhol, hogy az értelmiségnek kéne már utat mutatni, stb. Hát... szép az út, melyet Ön is képvisel. Ön sem értette meg, hogy nem a pártok között kell választani, hanem a demokrácia és az egyre inkább elhatalmasodó diktatúra között!!!! Így Ön most tettével a diktatúra mellett tette le voksát. Ön nem azok közül való - gondolom - mint Mari néni és Józsi bácsi falun, aki nem mert másra szavazni, mert nem jut neki közmunka! Azokat megértem, mert élni valahogy nekik is kell. Ön ezzel szemben hozzájuk képest még bizony jól él - valószínűleg. De majd akkor is gondolkodjon el, miért nem ment el szavazni, ha majd Ön alatt is elindul lefelé, az árok partja felé a lavina.... Akkor is inkább válogatna, vagy elmenne szavazni???? Hja! És még egy dolog: akkor majd Ön a külföldet fogja választani, mert még Ön majd azt is megteheti, nem úgy, mint Mari néni...."
    Szóval ezért az a véleményem, hogy a liberálisok is hibásak, mint a többi ellenzéki párt szó se róla....
    No, de aki a fotelban üléssel is a diktatúrára szavazott, azok talán nem ugyanolyan hibásak??? Szerintem igen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Béláné!
      Most egyre inkább úgy néz ki, hogy 2018-ban már olyan választási szabályok lesznek, mint a kádári időkben. Akkor is el fog menni szavazni?

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Szabad közbeszólnom?
      Bartus utolsó, cikkbeli mondata említi Bokrost.
      Krémer úr -mint demokrata értelmiségi- ezen a lehetőségen azért elgondolkozhatott volna mielőtt az otthonmaradásról dönt.
      Hogy 2018-ban hogyan lesz a szavazás, azt meg ki tudja. Bár mikcso felvetése is egy lehetséges opció hála a posztban bemutatott "szőke hercegnek" is.

      Törlés
    4. Tavasszal én is azt mondtam, aki nem megy el választani, az utána egy szót se szóljon! Most azt kérdezem, ha csak egy jelölt van, az is fideszes, akkor kire szavazzon az, aki nem akarja őt? Mert itt nálunk ez volt!

      Törlés
    5. Nalunk is csak egy darab fideszes polgarmester jelolt volt (az eddigi), de azert elmentem szavazni. Harom szavazo lap volt, a polgarmester jeloltit athuztam (ezzel ervenytelenne valt), a masik ketton tudtam szavazni. A testuletbe volt olyan fuggetlen akit ismerek es szeretek es a part listan igazan volt ele valasztek :)

      Törlés
  2. Ja és Önnek is ajánlom a Bartus cikket! Legalább 90%-ban igaz!

    http://nepszava.com/2014/10/uncategorized/bartus-laszlo-takarodjatok.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bartus kétségtelenül jó, felkészült újságíró, de csak újságíró.
      Aki szereti a könyörtelen radikalizmusát, túlzásait az olvassa.
      A gyakran felbukkanó aljas szövegeit én már nem tolerálom.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Gábor! Teljesen egyetértek azzal amit a Fodor Gábor féle kék narancsokról írtál! Sőt nagyon is örülök annak,hogy Fodorékat élesen megkülönböztetted az igazi liberálisoktól,például,éppen Kuncze Gábortól,és Demszky Gábortól! mert Ők liberálisok,és szerintem nagyon is szükség van a liberalizmusra,de nem mindegy, hogy ki képviseli az eszmét.Fodor az nem azt képviseli az tuti! Továbbiakban meg csatlakozom Horváth Bélánéhoz aki mélységesen elítéli azokat az egyébként zömmel szegény, nem választókat.Pedig nekik nincs munkájuk,nincs,holnapjuk,nincs semmijük, azon négymillió ember közé tartoznak akik máról holnapra élnek,és esélyük sincs,hogy Orbán rendszere alatt valamit is javuljon a helyzetük.És akkor nincs idejük,hogy elmenjenek szavazni? Egy félóra elég,hogy legalább megpróbáljanak tenni valamit a saját érdekükben.Erre nem veszik a fáradságot,hogy felemeljék fáradt feneküket a fotelból,és elmenjenek szavazni? És már hallom is ,hogy azért nem szavaztak,mert nem volt kire szavazniuk.Még ezt az érvelést alá is írnám,mert lehet ,hogy nem láttak olyat akire szavaztak volna.De hogy olyan volt aki ellen tudtak volna szavazni az holt ziher.Mert a nem szavazásukkal annak segítettek aki azt mondta ,"hogy akinek semmije sincs az annyit is ér!" És akkor ezeket tartják a hatalomba? Még ha nem tetszik is az ellenzék,már csak ezért is a Fidesz ellen szavaztam volna a helyükbe.De ez csak rossz duma a részükről.Majd meglátjátok,hogyha megtudjuk,hogy az 1700 milliárd milyen további megszorításokat tartalmaz ,majd legelsőnek azok sírnak,mint a fürdős ....., akik nem mentek el szavazni.Mert abban biztosak lehetünk,hogy az 1700 milliárdot a kisemberek fogják megszívni de nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már bejelentették, a szoc. ellátásokat fogják átszervezni - ezt tudjuk mit jelent -
      A segély szót eltörlik - még lehet, hogy nem csak a szót -. A GYES szóból is eltörlik.

      Törlés
    2. Pontosan Sandor! Teljesen felfoghatatlan, kiveve ha elfogadjuk, hogy az orszagban jo 4 millio ember elkepesztoen tudatlan, erdektelen, kozonyos es lusta. Nem konnyu lenyelni.

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Mikcso
    Ajánlanám én is mindenkinek Bartus László cikkét, egyetértve a 90% igazsággal. Keményen fogalmaz? Igen, de igazat mond, és minek köntörfalazni. Gábor sem teszi. Íme a példa! Nincs mit finomítani Fodor, Zoltay, Rózsa...stb dolgain. Akik még nem jöttek volna rá, azoknak így kell felnyitni a szemüket." Addig nem lesz itt normális ország, ameddig az emberek nem ismerik fel, hogy kik és mi okozza a nyomorukat." /PuPu/ Ehhez meg idő kell. Van, aki magától jön rá, van akit rá kell ébreszteni, van, aki a saját zsebén keresztül döbben rá előbb utóbb, van akit nem érdekel, mert nincs gondja, akad, aki belefásult, akit meg lehet venni, aki félti a családja megélhetését...lehetne még sorolni. Fogadjuk el azt is, hogy voltak olyanok is, akik azt mondták, nincs választék a számukra. Elegük van az ún.balosok marakodásából, összefogásra képtelenségéből, hatalmon is voltak már, nem akarják őket mégegyszer, mert úgy látják, csak addig kell a választó kegye, amíg bejuttatja őket, utána meg tesznek a képviseletükre.Példát mutattak? Na, legyünk őszinték! Vannak kivételek, nagy tisztelet nekik, nem is akármilyen eredményt értek el. Nem kellett összefogás, ellenjelölt is lehetett.Tudjuk, hogy az önkorm.-i választás személyekről szól. A választó nem hülye.Ott él. És igen, joga van a választónak úgy döntenie, hogy nem vesz részt rajta. Már pedig ha nem akar, hiába nevezzük birkának, fotelforradalmárnak...stb akkor nem is fog elmenni. Mert neki egyik jelölt sem tetszik. Aki meg jó lenne, azt nem indították, vagy nem indult. Nem birka, nyuszi,meg hosszúnyelvű...stb. (Ilyen is van természetesen.) Ha a lakóhelyemen nem olyan polgármestert és képv.jelölteket indítottak volna, akikre felnézek a munkájuk miatt, nem mentem volna el én sem. Óvatosan a jelzőkkel! Hagyjunk a bizonytalanoknak, és a választás után meg elbizonytalanodóknak időt!

    VálaszTörlés
  7. Újra próbálkozom a bejegyzéssel. Valami rejtélyes dolog miatt (csak nem előre cenzúrázzák és csak az jelenhet meg, ami a szerzőnek és csapatának éppen teszik?) az előző hozzászólás nem jelent meg.
    Az, aki még a saját nevét sem vállalja írásiban, annak nincs erkölcsi alapja bárkit is minősíteni. Főleg egy egész szervezet minősíteni, holott csak néhány embert ismer közülük. Milyen demokrata az, aki törli a hozzászólásokat? Van ahol nem kötelesség a hitelesség, hiszen a fanatikusokat ez nem érdekli. Találók a magyar közmondások, pl ez: Az kiabál a legjobban, akinek a háza ég. (szerintem ez a bejegyzés is törölve lesz)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát kedves Beus! Ön sem vállalja a nevét ugye?

      Törlés
    2. De igen, vállalom, csak a google-val jelentkeztem be, ahol ez jelenik meg. Beus. Egyébként minden írásomat a valódi nevemen publikálok: Mezriczky Beáta, Várpalotai Hírhatár és a véleményemet is vállalom.

      Törlés
    3. Beus, Téged úgy küldtek nyilván, hogy ily informálatlan vagy. Nem cenzúrázok, mint arról Blogom féléves fennállása óta meggyőződhetett soktízezer ember. Nevem pedig közismert, és minden cikkem alatt megtalálható. Ha ezzel az alapossággal csinálod a Hírhatárt, inkább hagyd abba. Köszi :)

      Törlés
    4. Csak egy kicsit visszanézve három bejegyzést találtam, amit a szerző - feltételezem, hogy a cikk írója és nem a hozzászóló - eltávolított. Ha küldtek volna, biztosan nem szólok hozzá, bármennyire is elképzelhetetlen számodra, léteznek olyanok, akiknek önálló véleménye volt, van és lesz. Ahhoz pedig, hogy mit csinálok és mit hagyok abba, ahhoz a te véleményed és ajánlásod a legkevesebbet sem számít.

      Törlés
    5. Kedves Beus!
      Én is Google fiókkal jelentkezem be, de akkor még nem látszik a nicknevem.
      Megírom a kommentet, másolom, mentem jegyzettömbbe, vagy csak vágólapra, aztán küldöm, mert elsőre nem megy el, viszont akkor már jön a nicknév.
      Akkor beillesztem, igazolom, hogy nem vagyok robot és már sikeresen közzé is tettem. Kicsit bonyolult, de ha így működik... Valószínű ezért tűnik úgy, hogy törölve lett a hozzászólása / od.
      Tuareg meg jó ember, akármiért nem távolít el egy kommentet.
      Én már több különféle Hírhatár cikkeit olvastam, tetszeni szoktak, szóval kommentelj itt is bátran, a szélsőséges megnyilvánulások lesznek csak törölve.

      Törlés
  8. Szia Tuareg! Holnap a Zöldnarancsokról írsz? Schifferék is megédemelnének egy írást a dõlt kéményû BetyárCsárdival együtt :-)

    VálaszTörlés
  9. Akkor még egyszer (sokadjára) leírom, hogy először jelentkezzetek be a google-be és utána kezdjétek el bepötyögni, amit szeretnétek.
    Gyengébbeknek:
    Ha nem vagy bejelentkezve a google-be, akkor üss be egy karaktert, majd válaszd ki a google fiókodat, belépés és utána írd be, hogy mit szeretnél.
    Aki sokat bénázik, az mentse le vágólapra a szövegét, mielőtt a közzététel gombra kattintana.

    Ha a megjegyzés ablaka alatt nem azt látod, hogy "Megjegyzés írása mint:" és a jobb alsó sarokban, hogy "Értesítést kérek": akkor elveszik a szöveg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerűbb ám cenzort kiáltani, mint beismerni saját tájékozatlanságunkat. Igaz Beus?

      Törlés
    2. Nos, ahogy olvasom és tapasztalom, nem is olyan egyszerű a hozzászólás. Ha én beismerem azt, hogy bénáztam az első beírással, akkor Tuareg is beismeri, hogy csak egy rosszindulatú feltételezés a kéknarancs brigád?

      Törlés
  10. Grund,
    elsőre nekem sem ment, ki kellett tapasztalnom. Ne cikizd ezért Beust.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De azért, gondolom, nem sírtad tele a netet és nem kezdtél vad cikizésekbe..

      .Mi pedig azóta is epedve várjuk várjuk Beus véleményét az aktuális témáról, amelyet eddig még nem sikerült megtudni:))) Ilyenkor én sajnos röhögök... nagyon:)))

      Törlés
    2. Ha kiröhögted magad, esetleg gondolkozhatsz is. Nem olyan ördöngősség, hidd el, csak meg kell próbálni. Néha még az is szórakoztató. ;)

      Törlés
    3. Tehát, ha jól értettem, asta epedve várja a véleményemet, hát nem váratom tovább. Végre elcsendesedett a család, még figyelni is tudok arra, amit írok és olvasok.
      Tuareg azt írja: Az Orbánszolgák legnyilvánvalóbbja Fodor Gábor, ez az önkormányzati választás után már a legnaivabbaknak is leesett végre. – Nem, kedves Tuareg, ez kizárólag a Te véleményed, nem közölheted tényként.
      A Gyurcsány-buktatási kísérlet mellé egy fotót tettél be. Nahát, ki van a háttérben? Mintha Gulyás Joe lenne, aki az Együtt egyik alapító tagja. Biztosan csak véletlenül odatévedt és az egészhez semmi köze nem volt. De repüljünk vissza egy hangyányit régebbre, csak néhány emlékeztető kérdés erejéig a Gyurcsány buktatási kísérlet elé. Hogyan is lett miniszterelnök Gyurcsány? Mi is történt Medgyesivel? Hogyan is sikerült Gyurcsánynak a miniszterelnöki székbe kerülni? Ki támogatta őt?
      Áprilisban hálából a Feri bevitte az Összefogásba – írja Tuareg. Lehet, hogy erre gondolt? Kötve hiszem. Inkább talán Fodort egy hálátlan dögnek gondolhatja, amiért nem ült be a frakciójukba?
      Megint lépjünk kicsit vissza az időben!
      Fodor Gábor 2008-ban lemondott a miniszteri posztról – ahogy a többi miniszter is – és felbomlott az MSZP-SZDSZ koalíció. Vajon miért? 2006-ban, amikor saját párttársai kiszivárogtatták Gyurcsány beszédét – amivel szerintem semmi baj nem volt, végre tiszta lappal akart indulni – eszébe sem jutott lemondani a miniszterelnökségről. A koalíciós partner véleménye megoszlott ebben a témában. Abban viszont nem, hogy az SZDSZ-szel való tárgyalásai során mindent megígért, liberálisabbnak mutatta magát a liberálisoknál, aztán amikor szavazásra kerültek a témák, akkor már köszönőviszonyban sem volt a döntés a megbeszéltekkel. Nem kis feszültséget okozott ezzel. Biztosan több magyarázata is van a dolognak, hadd emeljek ki két lehetséges változatot: vagy nem mondott igazat Gyurcsány a tárgyalások során vagy nem volt erős ahhoz, hogy az általa megígérteket a pártján keresztül vigye. Bár amikor bizalmi szavazást kért, megkapta a többséget.
      A többes ajánlásról csak annyit, hogy ha nem fogadják be Fodor javaslatát és az országgyűlési választástól eltérően nincs többes ajánlás, akkor nem csak a Liberálisok, hanem minden bizonnyal pl. a MOMA sem tudta volna összegyűjteni a szükséges ajánlásokat. Vagyis Bokros nagy valószínűséggel nem lehetett volna főpolgármester jelölt. Ha megnézzük a megyei listákat, akkor az látszik, hogy komoly gondjai lettek volna az Együttnek is, de a DK sem tudott volna ennyi jelöltet indítani. Tehát, ha azt állítjuk, hogy a Liberálisoknak nem sikerült volna jelöltet állítani, akkor bizony a többieknek sem annyit, mint így.
      Miért is nem álltak be a Liberálisok egy elbénázott kampány mögé? Mert a legtöbb helyen nem is tárgyaltak velük, egyszerűen semmibe vették őket az egyeztetés alatt. Ha – ahogy mondták először – a liberálisok többet visznek, mint hoznak, akkor miért is kellettek volna a végén feltakarni? Miért is álltak volna be egy olyan kampánystáb mögé, akik korábban már több kampányt elbuktak – nem kicsit, nagyon (Szigetvári 2008 szociális népszavazás, 2010 MSZP kampány, 2014. összefogás kampány) – és most is az utolsó pillanatban arculatot váltottak? Akik egy klasszikusan jobb oldali gazdasági modellt (ami ettől még nem rossz) nyomtak le a baloldalinak mondott pártok és szavazók torkán?
      A Szabadság téri liberális kisajátításról pedig csak annyit, hogy beszédet mondtak ott többek között – a Liberális Popper Gáboron és Fodor Gáboron kívül – például Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Gréczy Zsolt, volt ott Lendvai Ildikó (nagyon sokszor privát emberként), Horváth Csaba és Újhelyi István is. Emlékezetes volt Benedek Márton megjelenése, de olvastam arról, hogy Bokros Lajos vagy Karácsony Gergely is járt ott. Tehát ez a rész ismét csak vetítés, kedves Tuareg.
      (Egy posztban nem fér ki, ezért folytatom a következővel)

      Törlés
    4. Mivel a budapesti és miskolci viszonyokat nem ismerem, ezért nem tudnék róla csak közvetett és mások elmondásából ismerteket leírni, ezért ebben nem megyek bele. De ha ebben a részben is hasonló módón jártál el, mint a korábbiakban, akkor jó okom van feltételezni – és nem kinyilatkoztatni -, hogy nem sok igazságod vagyon abban, amit leírtál.
      A végére csupán egy személyes megjegyzés: nem tudok fanatikus lenni és nem is szeretem őket. Orbánt éppúgy nem tudnám imádni, mint Gyurcsányt vagy (úristen, ki számít most a legfőbb mszp-snek?) egykor Mesterházyt, Bajnait, így Fodort sem. Nyilván nem szorul az én védelmemre Fodor Gábor és nem is mondom azt, hogy ő „a liberális”, de elvitathatatlan tőle a liberális gondolkodás.

      Törlés
    5. Mindez roppant izgalmas, ám a poszt tényanyagához nagyjából annyi köze van, mint a pingvinek szerelmi életének. Az általad írt nagyrészt ide sem tartozó témákról írt blogjaimat megtalálod ha visszakeresel, kicsit mélyebb tényanyaggal, mint amiket itt leírtál...

      Törlés
    6. Elkéstél kicsit Beus! Ezt már senki nem fogja olvasni, de csak, hogy ne hidd nem gondolkodtam rajta, hát röviden:

      A sok-sok kérdést teljesen hiába tetted föl, már rég túlhaladottak. Most egyetlen fontos kérdés van: hogyan lehet megállítani a diktatúrába fordulást és személyi kultuszt? Minden részlet kérdést csak ez után és ezen az alapon lehet és szabad megválaszolni.

      Te sem, ahogy Fodor sem ( legyünk vele jóindulatúak) nem értitek, hogy a mostani helyzetben egy demokratának semmi egyéb meggondolása nem lehet, semmi nem lehet fontosabb, mint a demokrácia helyreállítása. Ehhez megfelelő alázat és igen, néha önfeláldozás is szükséges. A jövő politikusa az lesz, aki ennek megfelelően tesz és cselekszik.
      Fodor szép szövegeitől a gyomrom forog. Megint csak legyünk vele jóindulatúak: egy valóságtól elrugaszkodott széplélek. És legyünk rosszindulatúak: egy lecsúszott, teljesen súlytalan és erkölcsileg is megroggyant ember. Kiégett. Ő a múlt. Megjegyzem éles helyzetben is rendkívül erőtlen és tehetségtelen politikusnak bizonyult.
      Nem állítom, mert nem állíthatom, hogy szándékosan okoz kárt, de a józan ész és a logika azt súgja, hogy emögött önös piti érdekek állnak... az ok mindegy is. A végeredmény a kár okozás.
      Mellesleg pedig a többes jelölés adott alkalmat arra, hogy a kamupártok létre jöhessenek és szétszórják a szavazókat. Ördögi terv... és kinek az érdeke?
      Nem tisztem Fodort megítélni...ítél majd a történelem...de a megítélés alapja minden politikus esetében az lesz, ki hogyan állt a fent leírt kérdéshez.

      A mai helyzet megoldása ( már leírtam itt is, csak az újaknak) csak egy lehet: a kiegyezés. Az ellenségeskedés, a gyűlölködés, a megosztottság megszüntetése. Az egyetlen, ma igazán fontos cél érdekében való őszinte együttműködés.
      Ezért figyelem én is az OGYM ténykedését, amely a kiegyenlítődés irányába próbál mozdulni.
      Mondom mindezt liberálisként ( nem fodori!) Ezért tudom ma elképzelni én is a MoMa előre törését, amely lehet hogy számomra is hamarosan az egyetlen választható párttá lehet. De lehet, hogy alakul egy másik párt, lesz egy politikus, aki képes lesz megérteni a feladatot. Hogy a demokrácia újra építése csak etápokban érhető el...
      Mégsem lett rövid:)

      Törlés
    7. Nagyon örülök Asta, hogy végigolvastad (talán nem röhögve :P) amit írtam. sokban egyet tudok érteni Veled. A kérdések lehet, hogy meghaladottak, de szükségesek, hogy tudjuk, mi miért történik. Tényleg a demokrácia visszaállítása lenne a legfontosabb. A cél világos és azonos, ahogy az önfeláldozás szükségessége is, de az útjában nem értünk egyet. Hogy Fodorról hogyan vélekedsz, nyilván szíved joga, szerintem nem ő okozza a legtöbb kárt a demokráciához vezető úton. Nyilván történelmi távlatban tisztábban kirajzolódik majd minden mai politikus szerepe. a megoldásban, az őszinte együttműködésben maximálisan egyetértek. De régi emberekkel, régi módszerekkel csak a régi eredményt érhetjük el. Az nem fog menni, hogy egyik maradhat, a másik nem. Az OGYM Tuareg működésével - nézzük csak meg ismét ezt az írását! - egyáltalán nem a kiegyenlítődés irányába mutat. Sajnos. Tele van gőgös kinyilatkoztatásokkal, a válasza pedig lesajnáló nagyképűséggel. (többek között ebbe a stílusba bukott bele az SZDSZ) Így nem fog menni. Nem állítom, hogy Tuareg minden írását olvastam, régebben többet, mostanra egyre kevesebbet. Szerintem a demokrácia építését a közös pontok hangsúlyozásával kellene erősíteni. Azt keresni, ami összeköt és nem azt, ami elválaszt és főleg nem másokat gyalázni és árulónak kikiáltani.

      Törlés
    8. Tudod Beus, amikor a választások előestéjéhez közel tóbiás "nem ismeri Falus dr.-t" pártja főpolgármester jelöltjét, később arra buzditja pártjának tagjait hogy ne szavazzanak az új közös jelöltre, Bokrosra, majd a választások után hatalmas sikerként könyveli el hogy legyőzték a DK-t, ... amikor, az a fodor, akit Fletó áprilisban berimánkodott a közösbe, nem ül be ötödiknek az Együtt-, vagy a DK-hoz, hogy frakciót alkotva eredményesebbek legyenek az országgyülésben, szóval ez a fodor fontosabbnak tartja hogy most, a választás előtt kezdjen "pártépitésbe" s nem a demokratikus oldal ESÉLYES jelöltjét igyekszik erősiteni azzal, hogy visszalép a főpolgármester jelöléstől, rendesen meglódul az ember fantáziája az okokat keresve.
      Racionális magyarázat erre nem nagyon van, ha mégis, az elszomoritó.

      Mert ha ésszel nem fogják föl hogy ezzel a fidesznek segitenek akkor azért, ha meg felfogták és tudatosan teszik, főleg azért alkalmatlanok és kivetni-valók a demokratikus oldalról.

      Ezek után én semmilyen kivetnivalót nem találok Tuareg reagálásában, sem tartalmilag, sem a stilusát illetően. Hidd el lehetett volna kevésbé árnyalt is.

      Törlés
    9. Hogy ki kinek mit köszönhet a múltból és a mából - ahogy azt előzőleg felvetettem - tanulságos. A bal oldalnak két héttel a választás előtti főpolgármester jelölt cserével annyival esélye volt, mint mókusnak az erdőtűzben. Nem Fodoron múlott. Akit, ha valaki utál is, akkor is illik nagybetűvel írni a nevét. Ehhez a marakodó "baloldalhoz" pedig jobb nem tartozni, mert csak fröcsögni és mocskolódni tudnak évek óta, közben a pozíciókra és a több közpénzre hajtanak. Na erre kellett volna nekik Fodor is. Tuareg és pl. Góbé válaszaiból egyértelműen leszűrtem a tanulságot: nem érdemes figyelmet fordítani sem Tuaregre sem az OGYM, mert nem megegyezést, hanem ellenséget keresnek. Ez pedig a gyávák fegyvere.

      Törlés
  11. Na tessék ! Az én írásom is eltünt az éterben, most már csak az a kérdés, hogy én voltam béna, vagy eltüntették a hozzászólásomat? DE MIUTÁN A gÁBOR AZ ELŐBB KÖZÖLTE,HOGY NEMSZOKOTT ILYET TNNI, ÉS ÉN HISZEK nEKI, VALÓSZINŰLEG ÉN VOLTAM BALFÉK!

    VálaszTörlés
  12. tEHÁT KEDVES bEUS NE GONDOLJ MINDJÁRT ROSSZRA, LÁTOD VANNAK A TECHNIKA ÖRDÖGÉNEK HÚZÁSAI!

    VálaszTörlés
  13. A Hírszerzés ősidők óta része a politikának. Szerintem most is. Sok módszere van. Ilyen az agent provocateur, akinek az ellenfél bomlasztása a feladata. Nem nyomoztam utána, de gondolom a magyar politikai életnek is a része. Vannak naiv és tudatos, amatör és profi, ügyes és ügyetlen provokatőrök. Egyik ismertető jelük, amiről fel lehet ismerni Őket az az, hogy túljátszák a szerepüket. Egy igazi politikus mindig konszenzusra törekszik, hisz ugyanabból a társadalomból származik, mint ellenfele, csak Ő délről nézi ugyanazt, amit a másik északról. Javasolnám a vitatkozóknak, hogy tegyenek különbséget azok között az emberek között, akik vezetni szeretnék a társadalmat, illetve azok között, akik uralkodi szeretnének a társadalmon. Az utóbbiak érthető módon érdekeltek a társadalom megosztásában. A társadalmat vezetni szándékozók pedig abban érdekeltek, hogy a cél elérése érdekében minnél több erőforrást egyesítsenek. Ne legyen az embereknek olyan csoportja, akik azt érzi, hogy kimaradtak valamiből. A FIDESZ is ezt hirdeti, miközben, mindhárom szavazáson kiderült, hogy az ország, a magyar társadalom több, mint a felét nem érdekli ez az igyekezet. Közönbös. Nem gondolom, hogy Fodor Gábor ennek az állapotnak az erősítésében érdekelt, HISZ RÁ PEDIG AZ JELLEMZŐ, HOGY AZT SZERETNÉ ELHITETNI, Ő KÜLÖNBÖZIK. Nagyon szomorú lennék, ha az derülne ki, hogy Ő nem más csak egy agent provocateur.

    VálaszTörlés
  14. Beus ! fodort nem utálom, megvetem. A logikádat viszont nem értem : eszerint fodor azért csatlakozott a semmirevaló, marakodó baloldalhoz, hogy poziciókhoz meg közpénzhez juttassa őket...? Ez hogy van ? Bokros szereplése, valóban nem CSAK fodoron múlott. Az mszp és a pm minősithetetlen hozzáállásához képest igen jó eredményt ért el. De ezek okos fiúk előre nem tudhatták az eredményt, a lehetősséggel élni, az esélyt megadni kellett volna. Ennek elmulasztását nem lehet elkenni.
    Ellenséget pedig szerintem senki nem keres, de vajon lehet-e barát, szövetséges aki félrelökve a kinyujtott kezet, tevéssel vagy mulasztással az ellenfélnek kedvez ?

    VálaszTörlés
  15. Esély csak akkor lett volna, ha az elején megegyeznek. Akkor viszont nemcsak Budapesten, de vidéken is ellökték a liberálisokat, kizárták a tárgyalásokból és folyamatosan köpködték őket. Abban az állítólag kinyújtott kézben bizony kés volt. Aztán mikor Falusból hülyét csináltak (nem ezt érdemelte), akkor lenyomták a torkukon Bokrost. És elő akarták húzni a skatulyából a liberálisokat, mert az ő szavaztuk is kellett volna. Ez tisztességes demokrata vonás? Számomra nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beus! Láthatólag te is beszállsz ebbe a marakodásba. Nem tudom miért próbálod mosdatni Fodort? Nem is értem. Valamikor régen Fodort nagyra értékeltem... többet mutatott ( szép kerek mondatokban), mint amit ért. Számomra ez derült ki az évek folyamán. A mostani szereplése pedig kritikán aluli.
      Persze nem rajta múlt.. rajta szinte semmi sem múlt.. ahhoz ő ma már túlságosan súlytalan. Pillesúlyú:)
      Ő csak egy azok sorában, akik valamiféle fejre állított logika mentén beszéltek Bokros előtérbe helyezése ellen, mintha a verseny a már előre elcseszett jelölt állítással egyébként is el nem dőlt volna... Bokros kármentésként jelent meg. Ha mindenki támogatta volna, az eredmények tükrében is, lett volna esélye a győzelemre. Akkor most szerinted kinek volt igaza? Én bizony szükségesnek tartom kimondani, hogy azok, akik a biztos bukás kontra minimális esély a győzelemre lehetőségek közül az előbbit választották, se nem demokraták, se nem okosak,, ellenben politikusnak totálisan alkalmatlanok avagy az ügy árulói.
      Ezt most egy új korszak elején szükséges világosan látni és nem maszatolni. Világosan és akár durván is tükröt kell tartani.

      Ami az OGYM-t illeti, kezdetektől figyelemmel kísértem és mind ez ideig nem tapasztaltam olyasmit, amiről beszélsz. Igaz a fogalmazás nem olyan szépséges, mint Fodoré, ellenben világos, lényegre törő és főleg érthető és világos mindenki számára. Pont ilyen beszéd kell most az ébresztőhöz. Észre kellene végre venni és hirdetni, hogy ma már nem bal-jobb ellentétről van szó, most nem a pártok önös érdekeiről kell gondolkodni, majd annak is lejön az ideje. Most csak a célt kellene szem előtt tartani. Aki nem azt teszi, kárt okoz. Egy illiberális államban tán előbb egy liberális államot kéne felépíteni, nem pedig légvárakat. A nagy dumák ideje lejárt.

      Törlés
    2. Nem akarom Fodort mosdatni. Ha Gyurcsányt szidnák, akkor mellette állnék ki, (ahogy ezt sem szégyelltem) hogy ne öntsünk sz@rt a nyakába. Ez egyszerűen kultúra kérdése. Ha Bokros helyett bárki mást állítottak volna - akár Bodnárt, akár Tuareget,- kb ugyanennyit hozott volna. Ennyi a fanatikusan balra szavazók aránya, akik elhiszik, hogy "ottfönt" jobban tudják. Hogy tükröt kell tartani, egyetértek. De azt hiszem, a demokratát nem azonosan definiáljuk. Számomra nem fér bele a demokrata fogalmába a kirekesztés, a másik magát demokratának tartó bemocskolása, nem fér bele más véleményének lenézése és az sem, hogy "majdénmegmondomatutit - tecsakbólogass". Szóval a demokrácia nem azért a legmélyebb válságban, mert Orbán kiirtotta, hanem azért, mert a magát baloldalinak tartók közül sokból hiányzik. Ezért van az, hogy a kormánypárt nem a bal oldaltól, hanem a liberalizmustól, a szabad gondolkodástól fél legjobban, tehát ezt szeretné megszüntetni. Tudom, hogy a kormánypárt szeretné, ha megszűnne a gondolkodás és birka módjára teljesítenék az utasításait. De a magát ellenzékinek mondó formáció miért azt várja el, hogy gondolkodás nélkül kövesse őket bárki is? Mitől olyan biztos, hogy csak ő tudja a tutit? Hol van az alázat?

      Törlés
  16. Egy demokratát csak egyféleképpen lehet definiálni:) Demokrata az, aki elfogadja a megkülönböztetés nélküli véleményformálás jogát...röviden.
    Ez nem jelenti azt, hogy egy demokrata ne vitatkozhatna egy másik demokratával, sőt. Akár le is kicsinyelheti, akár a maga részéről ki is rekesztheti a barátai köréből. A demokráciába bőven belefér a legélesebb vita is. A nem demokrata az, aki elhallgattatja a véleményt nyilvánítót. Pl. nem hagyja szóhoz jutni a médiában, vagy fenyegetettségi érzetet kelt abban, aki ellentétes nézeteket vall.
    Amiről te beszélsz csak részlet kérdés. Jó modor, tisztesség stb. fogalom körébe tartozik. Mindenkinek joga van a véleményére, legfeljebb nincs igaza.

    Abban pedig végképp nem értek egyet, hogy pl. egy Bodnár (brrr) ugyanannyit hozott volna, mint Bokros. Bizonyíték erre, hogy Bokros 2 hét alatt többet hozott, mint az összes futottak még jelölt. És nem azért, mert birkák szavazók, éppen hogy azért, mert nem birkák a szavazók. Bokrost önmaga jogán alkalmasnak ítélték, miközben a többieket ( különösen Falust) meg alkalmatlannak. Ez ilyen egyszerű, szerintem, nem kell ebbe semmi mást belemagyarázni. A demokrata oldalon egyszerűen fellélegeztek sokan, hogy a sok alkalmatlan után végre egy alkalmasra szavazhattak.
    Az a bizonyos ellenzéki formáció jól elvan a maga homokozójában és buzgón építgette és építgeti továbbra is a csinos kis homokvárait:) Realitás érzéke a nulla fele konvergál...

    VálaszTörlés