2015. szeptember 25., péntek

Titkos tervek

A háború és a politika még civilizált országokban is nagyban hasonlít egymáshoz, közismert a mondás: előbbi az utóbbi folytatása más eszközökkel. És mindkettőre igaz: végül az nyer, akinek jobb Terve van. Lássuk, kié milyen.




Orbán Terve nem épp titkos, hisz jóideje tart a megvalósítása, a szemünk előtt bontakozott ki teljes valójában. Röviden összefoglalható: Zsigeri Terv, persze nem kitalálója, hanem a megvalósításában résztvevők részéről. A legalantasabb ösztönökre épít: kollektív gyűlölet, a magyarság történelmi kudarcaiból származó kisebbségi komplexus túlkompenzálása, turbómagyarkodás, népbutítás, agymosás. Sajnos sikeres, mert ebben Orbán roppant tehetséges: érzi, hogy a gyűlöletre áhítozó csoportok mit szeretnének hallani, és azt is tudja, hogy elegen vannak-e ahhoz, hogy általuk gyakorolhassa a Hatalmat. Soha eszébe sem jutott az Ország egészét szolgálni: patikamérlegen kiegyensúlyozta, hogy mennyi fanatikus követő és megfizetett zsoldos kell a választási győzelmekhez, ezt a nagyjából a Nép egyharmadát jelentő csoportot maga mellé vonzotta, azon az áron, hogy a másik kétharmadot víz alá nyomja. Megcsinálta, aprólékos, szisztematikus meló volt, másfél évtizedig tartott, és most Övé az Ország, ha a Nép nem is. Gondolná az ember, hogy ha egy Terv ennyire átlátszó, akkor az könnyen legyőzhető egy jobb ellentervvel. Hát igen, itt kezdődnek a bajok. Ha az ember végigelemzi az elmúlt évtizedet, akkor rájön: egyszerűen nem volt ellenterv. Rögtönzések, átmeneti, taktikai győzelmek voltak, de átfogó Terv Orbán ellensúlyozására és végül legyőzésére sehol sem volt.


Ezzel együtt nem gondolom, hogy a jelenlegi ellenzék ne rendelkezne tervekkel. Rendelkezik, bár a dolog jellege folytán azt nem osztják meg a nyilvánossággal, többnyire saját tagságukkal sem, ez még rendben is lenne, egy jó stratégia ha idő előtt kiderül, lehetetlenné teszi annak megvalósítását. Ám a különböző pártok tevékenységéből nem akkora varázslat kitalálni, hogy mi is a Tervük, pont ezt teszem most. Kezdjük tán az MSZP-vel, mint legnagyobb demokrata ellenzéki erővel. Illetve egy pillanat, kis kitérő, az érthetőség kedvéért: minden szervezetnek, így a politikaiaknak is van minimum két Terve. Az egyik a Győzelmi Terv, a másik a Megmaradási Terv. Előbbi arról szól, hogy mit szeretne a párt elérni, hogy céljait maradéktalanul megvalósíthassa, hisz alapvetően erre valók a politikai pártok: cselekvési programot kormányzással valóra váltani. Utóbbi meg arról, hogy mi kell a szervezet puszta létéhez: nem egy világmegváltás az ilyesmi, de egy párt sem hülye: létezni akar, bármi áron. És akkor vissza kezdőpártunkhoz, az MSZP-hez. Győzelmi Terve mostanra nem nagyon van, mikor az elnökségük tagjai zárt körben üldögélnek, aligha az a téma, hogyan is legyenek újra Horngyulai erejűek. Kockázatot nem vállalnak, kicsit így, kicsit úgy lavírozgatás folyik, a saját megmaradt szavazóbázisuknak játszanak, a maximum amire számítanak, az egy koalícióban való együttes demokrata kormányzás esetén pár minisztérium, oszt csókolom.


Azért is ily kisigényűek, mert ezzel a Megmaradási Tervüket is kielégítik: láthatóan elfogyott már minden szavazójuk a nettó törzsgárdán kívül, de az őstagok kitartanak, az meg elég lesz még jó ideig bármilyen választáson egy parlamenti frakcióhoz. Minek tehát kockáztatni, ha nyerni úgysem lehet, csak elveszni, és a saját szempontjukból igazuk is van. Ugorjunk most a PM-hez, mint legkisebb mért demokrata ellenzéki erőhöz. Karácsony Gergelyt személyesen is bírom, de asszem Zugló polgármesteri székének elnyerésével meg is érkezett a Neki való helyre. Sosem volt igazán pártpolitikus, inkább civil mentalitású, a jó polgármesterek meg ilyenek, szerintem beválik, és meg is választják majd önjogán újra. Már ha lesznek még ilyen választások, de ez más téma most. A lányok mellette - Szabó Timi, és Rebeka - önmagukban nem átütőek, és Karácsonynak szüksége is van rájuk a kerület vezetéséhez. Ugorjunk eggyel följebb, az Együtthöz. Az Ő Tervük nagyjából ennyi: Juhász Péter. Juhász oknyomozóként, aktivista civilként jól teszi a dolgát, Tömeget képes személye folytán megmozgatni, és az egyébként pártellenesek is megbocsátják Neki, hogy közben az Együtt alelnöke. A kérdés hosszabb távon csak az: vajon Juhász képes lesz-e feljebb tornászni az Együttöt, vagy az húzza le Őt. 


Lássuk az LMP-t. Schiffer elkúrta. Másfél éve változatlan a három parlamenti baloldali párt támogatottsága - illetve inkább fogy, de szinte mindegy -, és ebből Ő nem képes profitálni semmit. Aprópénzre váltotta kezdeti hitelességüket, kap kisebb-nagyobb szívességeket Orbántól - parlamenti frakció megadása törvénymódosítással a legdurvább, aláírásgyűjtéseknél is sok a hír az LMP-nek átadott Fideszes adatokról -, és azokat meg is hálálja. Lassan többet mutatkozik együtt Fideszes Górékkal, mint bárki mással, ez meg azért át is ment már a Népen: nagyjából helyes az a meghatározás, hogy a Fidesz Zöldtagozata. Győzelmi Terve valszeg azonos a Megmaradási Tervével: parlamenti lét, annak minden szervezeti és anyagi előnyével, aztán mérleg nyelvét játszani, ha esetleg az Élet úgy hozza. Jöjjön végül a Demokratikus Koalíció. Nekik van Győzelmi és Megmaradási Tervük is, gondolkodó embernek régóta lejön, hogy pontosan mit is csinálnak, és amögött milyen számítás áll. Tulajdonképpen megalakulásának körülményeiből következett a cél: a baloldal vezető pártjává válni, hisz kezdetben az MSZP elletétpárjaként határozta meg magát, mind erkölcsi, mind szervezeti kérdésekben.


Jó stratégia volt ez, kezdetben mozgósította is az MSZP-ből kiábrándult aktív ellenzékieket, és rengeteg olyat is, akik még semilyen párttal nem szimpatizáltak ezelőtt. Utcai aktivizmus fullgázzal, rendszerkritika, gyűltek az önkéntesek, csak idő kérdése volt, mikor csap át szavazótábor-növekedésbe a szervezeti erő. Aztán egyszercsak ezt a stratégiát megváltoztatták. Lett helyette az összefogás-összefogás-összefogás mantra, ami a kialakuló szimpatizánsi tábort elbizonytalanította: ha egyszer az MSZP-vel szemben határozzák meg erkölcseiket és céljaikat, akkor hogyan lehet mégis összebútorozni velük? Hogy mi állt ennek a hibás döntésnek a hátterében, sosem tudjuk meg: tán a Varjú László által a DK-ba behozott MSZP-mentalitás - ld. kis torta is torta, csak jusson belőle - tán Gyurcsány elfáradása, fene tudja. A tény annyi, hogy a DK már nem rendszerkritikus, korábbi önmagával szemben simán bennül a diktatúra parlamentjében, a Varjú László által összeválogatott önkormányzati képviselői nagyrészt részesei a Narancsönkormányzatok közbeszerzési mutyijainak


Érdemi és aktív politika helyett átállt a médiapolitizálásra, csakúgy sorjáznak az általuk nyitott látszatsemleges blogok - Európa Kávézó, Nyugati Fény, Kelet Narancs - az ATV is tolja Őket ezerrel Klubrádióstul, a fészbukon minden második poszt valami DK-s mém. Összefogás-összefogás-összefogás, valójában meg trójai faló taktika: a héten megszámoltam, a DK által kiadott, vagy terjesztett médiaanyagok egyharmada valamely más ellenzéki szervezet lejáratásáról szól. Persze főleg az MSZP-t ütik, jameg a civileket, náluk látnak még lenyúlható szavazókat. És aki ebből a kamuösszefogósdiból nem kér, mert megismerte az összefogás DK-s értelmezését, ami nagyjából ennyi: Hajráferi! Csakadéká!, az rögtön ellenséggé válik. A valóság az, hogy a DK éppúgy besimult a rendszerbe, mint az MSZP, sem erkölcsi, sem szervezeti szempontból nem különbözik Tőlük, illetve csak annyiban, hogy feleakkora. Bizonytalan, középen álló szavazóit rég elvesztette, kizárólag az MSZP-től való elszívásra játszik, de már ez sem sikeres: az elmúlt év közvéleménykutatási adatsora egyértelmű: a DK ottragadt a parlamenti küszöbnél, és már az MSZP-től sem képes újabb szavazók elhozására. Ezzel együtt az Ő Győzelmi Tervük továbbra is az összefogás mantrázásával a baloldal vezető erejévé válni, Megmaradási Tervük meg annyi: bent lenni a parlamentben és az önkormányzatokban. Utóbbi sikeres, az előző meg aligha lesz az. Hát nagyjából ennyi. Ja, hogy hol található Orbán ellen hatásos, az Ország érdekét szem előtt tartó Terv a felsorolt parlamenti erőknél?

Hát az nincs.


7 megjegyzés:

  1. Egyetértek a helyzetképpel, és milyen érdekes egybeesés, éppen most akadtam bele egy videóba, aminek a magyar címének ezt adtam: Mi Magyarok, nagyon elrontottunk valamit! ÉS ne csak a zászlókat nézzétek, az emberek arcát is, az ünnep, a pártok, a politika, végül is a demokrácia ünnepét.
    Azt gondolom, hogy mi Magyarok, nagyon elrontottunk valamit...
    Portugália, mint területileg, mint lakosságát tekintve, közel azonos nagyságú ország, mint mi vagyunk 10 400 000 lakosa van. Államformája: köztársaság. Parlamenti pártok:
    ____PSD – Szociáldemokrata párt
    ____PS – Szocialista Párt
    ____CDS/PP – Néppárt
    ____PCP – Portugál Kommunista Párt BE – Baloldali Blokk
    ____PEV – Zöld Párt
    https://www.youtube.com/watch?list=PLgcD-3_mcx5hHXDQSVPGCGdq13qM4h3tW&v=mcJCaBtSxkU

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, Portugália jó példa -nemrég volt szerencsém "testközelből" megtapasztalni Portugáliát ... a 70-es, 80-as évek Magyarországához hasonlítanám most, az emberek kedvesek, segítőkészek, fejlesztenek, törekednek előre, a turizmus fellendülőben, ... persze vannak súlyos problémáik és semmi sincs ingyen -pl. egészségügy- de nincs gyűlölködés- ... Salazar félfasiszta "uralkodása" 40 évig tartott és tavaly volt 40 éve, hogy "1974. április 25-án a hadsereg vértelen puccsal és a lakosság támogatásával, a szegfűs forradalomban megdöntötte az Estada Novót és új, demokratikus rendszert, a harmadik köztársaságot vezettek be." .. és ha ov diktátorocska el nem baltázza, akkor Magyarországnak is várnia kell még a Negyedik Magyar Köztársaságra kb 30 évet ... merthogy a "magyar emberek" nem fogják megdönteni ov.-t, az most igen csak biztosnak látszik ... https://hu.wikipedia.org/wiki/Portug%C3%A1lia_t%C3%B6rt%C3%A9nelme

      Törlés
  2. Két dolgot leszögeznék:

    1.) Orbán képes vezetni az országot és ezt teszi is (hogy? és hova? az egy külön kérdés)
    2.) Más személy és erő erre pillanatnyilag nincs.


    VálaszTörlés
  3. ..orbán tudatosan építette fel magát,25 éve elkiáltotta magát "ruszkik haza "a NÉP ezt akarta ,megkapta ,azóta is ebből élt ,a gazdasági válság alatt ,rájött ,hogy az energia nagy úr a magyarnak elég a zsíros kenyér s télen legyen meleg,vissza az oroszokhoz,azok adnak "meleget" az UNIÓ pedig mindent elő ír ,orbán nekiment az UNIÓ-nak ,nem kell a 3% hitelük ,inkább a piacról a 5-8% hitelből vergődik a NÉP,orbán az elmúlt 100 év kicsi-nagy diktátorainak --kun béla,stálin,hitler ,szálasi,rákosi,causescu" kottáiból" játszik .1998 -ban már elkezdte az embereit pozícióban tenni,ellenzékként is dolgozott rajta ,majd 2010 től rárontott az országra az ellenzéket kisöpörte a hatalomból ,--5 év után sem talált magára, a gond orbán s komiszárjai politikai ,gazdasági,pénzügyi vonalat hatalmukba kerítették,a dolgozók 60% -át nyomorba döntötték (közmunkás,minimálbéres) ,,annyi pénze sincs ,hogy beutazzon a városba(20km),,szavazáskor kis fát ,közmunkát ,talán pár ezer ft-ot,s oda szavaz !! Papiron van csak ellenzék azok is a saját pecsenyéjüket sütögetik.,amikor 2010ben orbán elvette a megtakarított pénzét a dolgozóknak 3000ez milliárd ft-ot s nekiment a rendőröknek,honvédeknek,tűzoltóknak s azt mondta nekik menjenek a bohócügyi miniszterhez panaszra , akkor nem volt egy tökös ember---mindenkinek ki kellett volna állni-- aki azt mondja ELÉG ebből a gazemberből ,el kell zavarni azonnal bandájával együtt,,ez elmaradt ,igaza lesz annak a komiszárnak aki azt mondta még 20 évre be van betonozva a fityess ,,56 os hőseink örök álmát megzavarja ,hogy újra diktatúra van Magyarországon s utódaik birkaként élnek !!

    VálaszTörlés
  4. Most off leszek, elnézést!
    Kérek egy megerősítést, vagy cáfolatot a Kocsis a Nőverő ügyben.
    A videón egyértelműen látszódik hogy elcsattan a pofon a fideszes vállalkozó részéről. Egyes hírek szerint a ponfont kapó hölgy a rendőrségen tagadja, hogy kapott volna!
    Most akkor megfenyegették? Amit videó bizonyít azt hogy lehet letagadni, ráadásul az elkövető is elismerte, bocsánatot is kért.
    Akkor ez most igat vagy kamu??? Számomra hihetetlen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy hülyeség ahogy van. Ennyire higgy az "egyes híreknek".

      Törlés