2014. november 1., szombat

Nektek tényleg jó az Orbán Rezsim?

Ha a Nettüntetések szervezőbrigádja tegnap előre szól, hogy némi zavart felkonferálás után technobuli lesz, akkor tán jobb lett volna a Nekik gyűjtött lóvét a Tankcsapdának adni, annak legalább lett volna húzása, meg mondanivalója. Mert ennek nem volt.




Tessenek bátran elolvasni, mit gondol a Nép erről a tegnapi attrakcióról: némi iróniával azt is mondhatnám, hogy nem sült el a Gulyáságyú. Eleve a meghívó is hamis volt, láthatóan abból a kottából meg a Tömeg nem is akart énekelni: örömünnepet ülni, mert Orbán hátralépett egy lépést, tán kis túlzásnak tűnik. Namost vagy az van, hogy Gulyás Márton meg Gulyás Balázs - menetközben kiderült persze, hogy a többiek csak biodíszlet - nem Orbánisztánban él, vagy az van, hogy beszartak kedden a tömeg nagyságától és hangulatától. Bár abban a 200 tüntetőben, akik tegnap a Gulyásparti után maguktól, és a szervezők kifejezett kérése ellenére átjöttek a Kossuth térre, ennél sokkal rosszabb verziók is fölmerültek. Az Erzsébet hídon kedden átment 100 ezer, meg a tegnapi Nádortéri 5000 között ugyanis épp 20-szoros a különbség, és ennek nem az egynapos szervezési idő az oka: tele volt a net a tüntetési meghívókkal. Az a Valóság, hogy a keddi tüntetés Tömegének épp egyhuszad része gondolta azt, hogy van ok az ünneplésre, az elsöprő, 95%-os többsége meg nem. Annak a max. ötven embernek, aki a tüntetők gyorsított hazazavarása után ott maradt táncikálni a színpadnál, biztos jó napja volt, bár ahogy elnézem a személyeket, meg a fílinget, inkább a KISZ építőtáborok záróbulijának nosztalgiáját élték át üdvözült mosollyal.


Próbáltam én időt nyerni a Gulyásoknak, hátha fölismerik mi volna a valódi feladatuk, dehát nem ismerték föl, a Valóság most épp túllép rajtuk, köszönjük, akár lehettetek volna Nagyemberek is. De ahhoz át kellett volna lépnetek saját árnyékotokat, nem pedig kis villanófény után gyorsan visszahúzódni annak biztonságába. Merthát persze tudjuk: színház az egész világ, de azért Gulyás Marci ebben jártas csapata tegnap még azt a részét is azzá alakította, ami eredetileg békés forradalom irányába indult. Mert csaxólok: a keddi 100 ezer az többségében nem a netadó, hanem az Orbán Rezsim ellen ment már. A jelszavak elárulják, mit akar a Nép, és bár a szervezők mindig próbálták valahogy netadóra szűkíteni a tematikát, csakhát a Tömeg az meg állandóan Orbántakarodjozott. És a netadó időleges elhalasztásával, meg a büdösbogarazó Dajcstompi nemzetileg történő konzultálásával Orbán nem eltakarodott, hanem épp hangosan röhög. Tudjátok Srácok, akik kifejezett kérésetek ellenére tegnap a Kossuth térre átjöttek, mondhatni a csalódott kemény mag, Ők olyasmiket gondoltak, hogy megfélemlítettek, vagy megvettek Benneteket. Mert más racionális indokot nehéz lenne ám találni arra, hogy szerintetek az egész Országot erkölcsi, társadalmi és gazdasági téren rombadöntő Orbán Rezsimmel csak a netadó volt a bibi, de az most épp nincs, úgyhogy átlépünk békésen a holnapba egy kis tücc-tücc háttérzajjal.


Annyit elértetek, hogy holnap meg holnapután, meg még egy ideig valóban nem lesz Forradalom, se békésen, se békétlenül. A neten egyszerre van dühödt üvöltés és döbbent csend: valami olyan érzület, mint a rendvédelmis, vagy az Operánál tartott tüntetés másnapján: menjetek haza békével, majd egyszer találkozunk, talán, vagy valami, de siessetek, nehogy bajunk essen. Már megint jöttek valakik, akiknek ahhoz elég tehetségük volt, hogy nagy tömeget gyűjtsenek, de ahhoz már nem, hogy azzal merjenek is valamit kezdeni. Volt egy Tömegetek, de elárultátok, mondhatni: elqúrtátok, de csúnyán. Ha nekem nem hiszitek el, akkor nézegessétek a tegnapi meg a keddi képeket: Ti tegnap a Nádoron voltatok, a Tömeg meg otthon. Csakhát ez meg nem így megy ám: tegnapi cikkemig bloggerként, meg az Ország Gyűlése Mozgalom vezetőjeként is csitítottam a leállásotok miatt beindult spontán szerveződéseket. Gondoltam, maradjon egyben a Tömeg, maradjon Mögöttetek fölsorakozva, és majdcsak tudjátok mit lehet és kell tennetek. De tegnap világossá vált mindenki számára, hogy vagy nem tudjátok, vagy nagyon is tudjátok, és egyik verzió rosszabb mint a másik. A körétek szervezett és fönntartott konszenzust tegnap elporlasztottátok, innentől akkor jöjjenek a bátrabbak, az őszintébbek. Akik nem egy esetlegesen netadómentes Orbánisztánban, hanem egy Orbánmentes Köztársaságban akarnak élni.


Most egy ideig nem lesz 100 ezer ember az utcán, az elintéztétek a tegnapi Gulyáspartival: az ismét csalódott tömeg nehezen mozdul újra, ha épp átbaszták már megint. De ha nem megy egy vezetéssel egy nagy tömeg Orbántűzni, akkor majd megy sok kisebb, aztán a kezdeményezések csak összeérnek az idők során. Mozog a Vidék, mozog azért Budapest is, és innentől a magam és az OGYM feladata megváltozott: minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatunk minden Orbánellenes demonstrációt. Holnap hatkor demonstráció a Kossuth téren - nem én szervezem, nyugi, továbbra sem akarom "lenyúlni" a dolgokat -, jöjjön oda mindenki, aki túl tudja magát tenni a Gulyásparti csalódásán, és hajlandó újra kiengedni a szellemet a palackból a friss bedugaszolás ellenére is. Aztán emelkedjenek ki a Tömegből azok az Emberek, akik nem ijednek meg, ha ezrek állnak mögöttük, és nem kezdenek el ünnepelni, mikor még nincs is mit. Mert félreértés ne essék: tegnap nem Ti győztetek Srácok, hanem Orbán. Kimosta a biobarna nadrágját, és most hátradőlve épp cinikus röhögéssel tervezgeti a legújabb stadionját az üzletfeleivel. Csakhát közben továbbra sem tudjuk, mi történt Váradi András Alcsúti Juhásszal, hány százmilliárdos lesz a következő népnyomorító adócsomag, kik számlázzák a sokszoros árú közbeszerzéseket, megatöbbi. Mert nem Orbán ment el, csak Ti, Srácok, pedig fordítva jobb lett volna. Ez van, gudbáj, és akkor holnap este 6 óra, Kossuth tér.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


56 megjegyzés:

  1. Gábor, 'feljén találtad a szöget megint!
    Csak azt nem tudom, hogy miért nem hallgatnak rád, ránk ezek a jóemberek, ha már belekezdtek, vagy inkább bele se kezdtek volna...

    VálaszTörlés
  2. Jó reggelt Gábor!
    Reméltem, hogy ilyen téma lesz a cikkedben! Már Orbán bejelentése után írtam, hogy hahó!!! Hát értelmezni kéne a mondatát!!! Nem azt mondta, hogy nem lesz net-adó, hanem azt, hogy nem így, nem ebben a formában, de majd később lesz! Aztán valaki elmagyarázta a tüntetés szervezőinek a mondatot, de még az után is bizony, hogy nagyon bizonytalanok voltak. Nem volt erő a tegnap esti hívásra, s még "az Isten adta nép" is elhitte! :( Miért???:(((( A beszéd első része rendben volt, hogy az egyik csata előjátékában sikeresek voltunk, no de utána????????? AJJAJJJ! :( Igen csalódtam, én is csalódtam. Én kevesebb ember jelenlétével is elintultam volna a "körútra", mert a : "gyerek velünk", s a többi adó, mely ugyanúgy nem a padlóra, hanem a bányász béke alsó fertálya alá küldi a népet - értette volna a hívást és sokan csatlakoztak volna még hozzájuk! Szóval egy előjátékot megnyerni lehet, de még ha csatát nyertek volna, akkor is messze van a háború megnyerése! Tehát nem szabad hagyni, folytatni és folytatni kell, mert ebből így csak egy kis parázs fog látszani, s ha nincs fújtató, soha nem lesz belőle rendes láng, mely elsöpri a fideszt! Ébresztő kedves szervezők! Ha már fölkeltettetek sok ember, ti miért mentek vissza szunyókálni???????????

    VálaszTörlés
  3. Jó reggelt Gábor! Jó reggelt Ébredezők!
    A cikkel kapcsolatban csak annyi, hogy no comment. Az Ébredező vezetőknél elfogyott a bátorság, elfogyott a hitelesség. A sok csalódott fiatal most megint azt fogja mondani és éreztetni, hogy kár a politikával foglalkoznia.
    Mert mit lát, azt hogy egy kis lépés után örömünnep van. A nagy lépést már nem teszik meg. Félnek a felelősségtől félnek a következményektől.
    Köszönjük hogy eljátszottátok a fiatalok hitét és tenni akarását.
    Hajrá Magyarok! Hajrá Köztársaság!
    Hajrá O.GY.M!

    VálaszTörlés
  4. Nem értettem, hogy miért ez a kincstári lelkesedés. nem győztünk. Nemcsak a net-adóval nem vagyunk elégedettek, hanem most már az egész úgy sz@r, ahogy van. Sőt! Ezt az emberek egy kisebb része (sajnos!) már régen tudja, és most kedden volt egy olyan szép pillanat, amikor ennek végre komoly jelét is adta.Ha ebben nem lesz egy dinamikus fejlődés, akkor más utat kell keresnünk. Egy biztos: nem állhatunk meg semmiképpen.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó, nagyon összeszedett, nagyon fontos írás!
    Petrits Viktória Porhintés 1.: Az internetadó nincs visszavonva. Ott van a költségvetési törvényjavaslatban, betervezett bevételként. Ezt a pénzt a költségvetés be fogja szedni. Nem az lesz a neve, hogy internetadó, hanem mondjuk a "telekommunikációs cégek különadójának az internetforgalomból származó bevétel után járó része." Nem gigabyteonként fogják kivetni, hanem fogják a netszolgáltatók tavalyi forgalmát és megnézik, hány százalékot kell ahhoz kiszabni, hogy pont bejöjjön a tervezett 25 milliárd forint.
    Porhintés 2.: Ezt a netszolgáltatók át fogják hárítani. Vagy úgy, hogy kivesznek két népszerű csatornát az ötezer forintos csomagból és átrakják a nyolcezresbe (így fog tenni a UPC, a Telekom) a kicsik pedig nem fognak kapacitást bővíteni, ugyanannyi pénzért kevesebbet fognak szolgáltatni. Vagy egész egyszerűen bevezetnek valamilyen kezelési költséget, ahogy a bankok is tették.
    Porhintés 3.: A Nemzeti Konzultáció a Békemenet levelező tagozata. Körülbelül másfélmilliárd forintért (igen, a te adódból) ki fognak postázni több millió levelet, olyan kérdésekkel, amelyeknek az lesz a kicsengése, hogy a netszolgáltatók gonoszak és lopnak, akarod-e hogy a kormány piros latexcsizmás néninek öltözve elfenekelje őket? Ki lesz adva az ország összes fidesz-irodájának, hogy legalább 2-300.000 levélnek vissza kell jönni. Az se baj, ha a Fidesz-iroda adja postára (most szorozd be szépen mondjuk a 200.000 db levelet 300 forint sima belföldi feladási díjjal és találd ki, hogy kinek az adójából fogják ezt fizetni)
    Ezek után ki fog állni Orbán Viktor, valamikor jövő február elején, és közölni fogja, hogy az emberek akarják az internetadót. Szerinted akarják?
    Porhintés 4.: Orbán Viktor ma hatalmas extraprofitokról beszélt. Internetet szolgáltatni valóban jó üzlet (a világon mindenütt az). Nálunk azért különösen jó üzlet, mert megengedik a szolgáltatóknak, hogy felosszák egymás közt a területeket, és megakadályozzák a normális árversenyt. Ezt egész Európában az uniós versenyjog tiltja, és akit rajtakapnak, megbüntetik. Nálunk nem.
    Nem kellene inkább Orbán Viktornak azon dolgozni, hogy itt is európai módon menjenek a dolgok?

    VálaszTörlés
  6. Nem vagyok egy Tóbiás-fan, de ezúttal ő ragadta meg a lényeget, amikor közölte: Orbán bejelentette, hogy LESZ NETADÓ:Mert annak, amit elmondott a Nemzetvezető Nertestvér, bizony az volt a tartalma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem meg, Tóbiásnak és az összes ellenzéki politikusnak (ebben a témában!!!) csak annyit kellett volna mondania:
      "nem fogjuk pártsikernek tekinteni ennek a civil összefogásnak az eredményességét!"

      Esetleg még: "támogatjuk és figyelünk, hogyan csinálják, mert úgy tűnik: mi is tanulhatunk belőle, hogyan lehet túllépni a megosztottságon, egy közös cél érdekében...")

      Azt magyarázgatni, hogy nincs elvetve az internet-adó ötlete, csak más néven akarják majd ránk nyomni, a hülye is felismeri a nyilatkozatokból. Ehhez nincs szükség Tóbiás szereplésére.
      :-(

      Törlés
    2. Nagy Laci-nak a válaszára válaszolva. Én sem vagyok Tóbiás-fan, de tudatom veled, hogy Tóbiás magyar állampolgár és bármilyen Magyaországot éritő kérdésbe alanyi jogon bármikor hozzászólhat.
      Ki vagy te, hogy minden felhatalmazás nélkül szelektálsz?

      Törlés
    3. [csakafidesz:] és Te ki vagy?
      Én, a teljes nevemmel, mindenhol aláírva, leinformálhatóan, (akár nyugdíjam megvonásával is büntethetőlegesen, stb.) …

      Egyébként, többnyire nem arra vagyok kíváncsi ki mondja, hanem a tartalommal és érvekkel szoktam vitatkozni.

      1. Én, úgy kezdtem: „szerintem” Idézlek: „alanyi jogon bármikor hozzászólhatok”

      2. Tóbiás nem magyar állampolgári minőségében „nyilatkozott”.
      (Amúgy meg, tartalmilag ez talán nem is nyilatkozat.)

      3. Amit írtam, (mint véleményt) annak van logikai tartalma, ami persze vitatható.
      (Nem azt kértem, hogy „kussoljon”, hanem azt, hogy ne piszkítson bele egy civil kezdeményezésbe, hanem inkább segítsen megtartanunk a pártérdek nélküli jelleget.)

      4. Egyszersmind benne volt a kritikám a most éppen Tóbiás vezette párt felé is.

      5. A „szelektálsz” szóhasználatodat az általam írottakra nem tudom értelmezni.

      Tudatom Veled, hogy bizonyos szint felett, a tartalommal és az érvekkel vitatkozunk.
      Erre próbáltam a fentiekkel némi példát mutatni...
      :-(


      Törlés
    4. Kérdezed, hogy én ki vagyok,
      Nem több és nem kevesebb, mint egy olyan jóbarát, aki ugyan a nevét nem adja, de kitartóan küzd a demokratikus Magyarországért és az emberek boldogulásáért.
      Én úgy gondolom, hogy a pártok együttműködésére a későbbiekben szükség lesz, ezért elfogadhatónak tatom, hogy közvetve beleszóljanak az események alakulásába.
      Ez természetesen azt is jelenti, hogy arccal nem vesznek részt a megmozdulásokon, de a szervezőket kívülről segítik a lebonyolításban.
      Ilyen "szegényházi" módon nem lehet eredményesnek lenni.
      Nekem ez a véleményem.

      Törlés
  7. Nem igazán tudom mi értelme van ezt az egészet ilyen körítéssel tárgyalni. Akik tegnap elmentek, NEM ünnepelni mentek. Nagyon fontos az azonnali reakció arra, amikor a kormány hülyének nézi az embereket. Sajnos a szervezők hibáztak a címválasztásban, elhamarkodottan ünneplésnek aposztrofálták, de később javították.
    Amit itt teszel ezen az oldalon az sokkal károsabb mint bármilyen kormányzati próbálkozás. Belülről ásod a frontvonalat és ezzel megkönnyíted az Orbán rezsim dolgát. Tisztelhetnéd annyira azt az 500 embert, még ha nem is 100000 hogy nem nézed le a jóhiszeműségüket és tenni akarásukat. Nem ünnepelni voltak ott. Azért voltak ott, hogy megmutassák, nem lehet minket hülyének nézni.
    Értem amit mondani akarsz, alapvetően egyet is értek, de nálam most ezzel az egész cikkel nagyon mellé lőttél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig hidd el ezzel az egésszel nagyon sokat ártottak a szervezők! Ha valaki ennyi embert az utcára szólít akkor annak legyen terve arra is hogy ha az elégedetlenség túl nő az eredeti célon net-adó eltörlése, ami tudjuk jól csak egy jelkép, akkor mit lép? Elég szégyen lenne a magyarokra nézve ha csak ezért mentek volna ki. Miközben tombol a korrupció, csalás, szabad rablás, emberek megfélemlítése. Meggyőződésem hogy nem csak ezért mentek. Lehet azt mondani, hogy ha elégedtlenek a fidesz kormányzásával, miért nem váltották le választásokkal? Azért mert épp olyan elégedetlenek voltak a korábban kormányzókkal is. És hiába osztódtak különböző pártokra (majd fogtak össze) az emberek pontosan tudják, hogy EZEK UGYANAZOK. Most viszont elhitték a fiataloknak, hogy "lehet más a politika", de nagyot csalódtak és egyhamar senkinek se fognak hinni és sehova se fognak menni. Legfeljebb külföldre el. Amíg még lehet.

      Törlés
    2. A szervezők legutóbb valóban nem a legjobb döntést hozták.
      Még botladoznak, de jó szándékkal. Segíteni kell őket továbbra is.
      Aki kiment legutóbb, nem a pezsgőbontás miatt ment.
      Kevesen voltak, kevesebben mint akár másnap lehettek volna. Sokan akkor értesültek már (pl én is) amikor már nem lett volna alkalom odaérni.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  8. Én vágom továbbra is a Kormány centijét. 28.-án kezdtem el... Fontos lenne egy karizmatikus és hiteles vezető, aki meg tudja szervezni nem csak a jelent, de a jövőt is.
    Nálam ennek a kormánynak max. 145 napja van hátra. Nem élek Magyarországon, de amiben lehet segítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom miből gondolod, de bár csak igazad lenne.Ha rajtam múlott volna már nem ők lennének kormányon.

      Törlés
  9. Kedves Gábor, nagyon sajnálom, de azt kell mondanom, hogy megérdemeljük.
    Mélységesen tisztelem az erőfeszítéseiteket, de én azt látom, hogy ez a NET-adós lehetőség megint el lett cseszve.
    Lehet, hogy nem tudok mindent a részletekről, de én nem az FB főszervezőket hibáztatom.
    Voltaképpen, a tömeg hátrált ki (pontosabban szóródott szét) mögülük.

    Egyet Neked is be kell látnod: 20.000 fősnél kisebb utcai tiltakozásokat röhögve-könnyedén lekezel a direkt irányítású kormány-media. Hat napig újra láttam egy komoly esélyt, (előbb a Hálón, aztán ha elegen összejöttünk, akkor…) és amit tehettem, bele raktam kb. 100 óra melót is…

    Ha érdekel mások gondolatsora is és rászánsz 15 percet, itt az összefoglalóm…, ill. az, hogy miért szálltam ki:

    http://www.jatektan.hu/netado2.html

    Ha mégsem olvasod el, akkor röviden:
    nem vagyunk okosabbak, vagy jobbak a pártjainknál.
    Kölcsönösen megérdemeljük egymást.
    :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvastam írásodat. Sok igazság van benne. A végkövetkeztetéssel azonban nem értek egyet. Az hogy egy heterogén tömegből mindenki mást akar ez teljesen természetes. Az viszont hogy pártok akik (elméletileg) egységes ideológia alapján szerveződnek és közösen elfogadott programjuk van ahelyett hogy az ország érdekében dolgoznának egymással civakodnak az elfogadhatatlan. A nép pedig ennek az áldozata. Ha nincsenek hiteles vezetők nem tud mit tenni. Legfeljebb kitermeli magából, de ez hosszú idő.

      Törlés
    2. A pártok olyanok-amilyenek, de ugye nem írhatók le.
      Előttük, (azok egyetértésének hiányában) nekünk a civileknek kellene a pályát vízszintes egyenletesre lesimítani.
      Szerintem ez, a racionálisan védhető, prioritás, ami mögé a civileknek fel kellene sorakozni: szabad, korrekt, a kialakult helyzetnek megfelelő kétfordulós választás, ami azonban (erőszakmenetesen) törvényesen csak két lépcsőben érhető el.

      Ha megmaradna a nyílt és aktív párt-támogatás nélküli mozgalom, ha nem ijesztjük el az ébredezőket..., ha mi magunk nem húzunk 5 felé, akkor most összerendeződhetett volna egy félmilliós, a kormány-media agymosását felismerő tömeg, ami néhány hónap alatt megháromszorozódva kikényszeríthette volna az előre hozott választást.

      Itt, ekkor jöhetett volna be egy, a még mindig pártpreferencia nélküli civilnyilatkozat,

      ( valami ilyesmi >>> http://www.jatektan.hu/nyilatkozat.html )

      már 1,5 millió aláírással... aminek következménye: egyetlen hónapra felálló olyan kormány, amely kiírja a kétfordulóst, ... aztán???

      ... aztán, igen nagy valószínűséggel kompromisszumos (túldominált párt nélküli) demokratikus szakértő kormányzáshoz vezet.
      (Nem lenne jó kormányzás, de ezerszer jobb, mint ami ma történik.)
      Újra kell tanulnunk a demokráciát!

      Törlés
  10. Így kell hozzáálni ehhez a rezsimhez:
    http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alkotmanyos_jogunk_torvenyt_szegni_interju_voros_imre_volt_alkotmanybiroval_jogaszprofesszorral

    VálaszTörlés
  11. Valami ELLEN viszonylag könnyű mozgósítani, ha az a valami sok embert zavar, de valamiÉRT mozgósítani már sokkal nehezebb - mert az emberek mást és mást akarnak. Ha a zene éjszaka nagyon hangos, akkor sok embert lehet ellene mozgósítani, de hogy "szép halkan" milyen zene szóljon, az már megosztja a potenciális hallgatóságot, hiszen mindenkinek más és más az ízlése.

    Olyan cél kell, ami nem megoszt, hanem egyesít. Ilyent elég nehéz találni, de ha mégis van ilyen, akkor talán a Márciusi Ifjak 12 pontja lehet ilyen, a "Mit kíván a magyar nemzet". Ennek sok pontja ma is aktuális, néhány pontját viszont módosítani/aktualizálni kell a jelen helyzethez.

    A viszonyok természetesen sokal bonyolultabbak, de a célokat egyszerűen, közérthetően, egyértelműen és röviden kell megfogalmazni. Esetleg erről lehetne itt a blogon egy témát kezdeni "Mit kíván a magyar nemzet" címmel, és közösen megfogalmazni azokat a célokat, amikért már érdemes és lehet kormányváltást kívánó tömegeket megmozgatni. A következő hozzászólásomban szívesen leírom az eredeti 12 pontot és egy esetlegesen lehetséges aktualizált változatát közös megvitatásra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javaslom csak akkor írd le a 12 pontot ha már az OGYM 3 pontját ismered és kevésnek vagy túl bonyolultnak ítéled.
      De ajánlhatom a MOMA áprilisi választás előtti javaslatát is. Nagyon hasonló

      Törlés
    2. Kedves Tibor, lelkesítő lehet egy-egy 12-pontos követelés, de abban is vannak prioritások!
      A Te példád kapcsán: 1. egységesen követeljük, a "szép halkan"-t, aztán 3. vegyük észre hogy az a demokratikus, ha a "mit", már szavazással választjuk ki, aminek az eredményét elfogadjuk. Ja! Ami még hozzá tartozik és a legfontosabb: 2(!) a széles megosztottság miatt, két fordulós legyen a választás... (És semmiképpen nem olyan, hogy egyetlen nóta uralja a nyilvánosságot!)

      (Esetleg, nézz bele a korábbi bejegyzéseimbe.)

      Törlés
    3. Kedves Nemóvatos: köszönöm tanácsodat, megnézem amit javasolsz és átgondolom. Egy picit a helyzet azért elszomorít: úgy látszik, nem ért el hozzám az OGYM és a MOMA marketingje, mert utána kell néznem, nekem kell keresnem a "program pontokat".
      Szóval az első tanulság: nagyon professzionális marketingre lenne szükségeünk- függetlenül az üzenet tartalmától. Ne kelljen keresgélnie azoknak, akik csatlakozni szeretnének egy jó ügyhöz.

      Kedves Nagylaci!
      Azt olvastam valahol, hogy "intelligencia=tolerancia". Én például ha látnék 12 pontot, és 9-10-zel egyetértenék, akkor már el tudnám fogadni. Kérdés, hogy ez általánosságban is igaz-e? Mindenki ennyire "toleráns", avagy az összes ponttal egyet kell-e érteni, hogy valami mozgósító erejű legyen?

      Törlés
    4. Passssz!
      Én, csak megpróbáltam a jónak tartott példádat egy megvalósítható programra lefordítani.
      :-(

      Törlés
    5. Kedves Nagylaci!
      Elolvastam a 2 javasolt véleményedet, tetszenek a benne foglaltak . Ha jól látom, Te inkább az "eszközöket" írtad - le. de én még csak ott tartok, hogy a "célokat" próbálom összegyűjteni, röviden megfogalmazni.

      Törlés
    6. Ja! Ezt a "intelligenciás" 12-pontot is belehelyezve a program folytatásába:

      4. amikor első körben szavazunk a nótára, akkor annak eredményét ismerve, összeállíthatók (megegyezhetnek egymással) azok a nótacsokrok akik már közösen kínálják fel a műsorukat a második szavazási körben.

      Törlés
    7. Oké, a dolog "hogyanja" így kézenfekvőnek tűnik.
      Nemóvatos javasolta, hogy az OGYM 3 pontját (is) olvassam el. Azóta keresem, de NEM TALÁLOM! Hol olvasható el?

      Törlés
    8. 1. Orbán Viktor és a mostani kormány lemondatása!
      2. A 2010-es alkotmányos rend visszaállítása!
      3. Új, tiszta választás kiírása!

      http://www.orszaggyulese.hu/
      :-)

      Törlés
    9. Nagylaci!
      Köszönöm, hogy megelőztél Tibor felé.

      Úgy tűnik a hívó szavak választására lesz idő.
      https://www.facebook.com/nemnemulunkel

      Bár mint mondják a tett halála az okoskodás.
      És a "Netadó" mint hívószó aktualitása nem múlt el. Bármennyire is ezt sugallták tegnap a szónokok. A fenti három cél egyébként hívószónak sem utolsó.

      Törlés
    10. Kedves [nemóvatos]!
      Neked is ajánlom (régi-régi bosszankodásom, de OGyM 1.2.3-ra aktualizálható):

      http://www.jatektan.hu/jatektan/____2012_006/nyerostrategia.pdf

      Törlés
  12. Én csak megkérdezném.. Mivel tegnap oly sokan kritizáltak, amiért azt mondtam, joggal ünnepelhet a Gulyás csapat, elvégre 25 éve példátlan módon egész jól szervezetten 100ezer emberrel tüntetést tudott szervezni, és azzal valamiféle (ha csak parasztvakítás is az okosok szerint) nyomást gyakorolt a Kormányra. ..szóval a kérdés: HA valóban adva van ez a 100ezer ember, és nem csak az internet miatt ment ki az utcára, és Gulyásék valóban megijedtek, vagy meghátráltak vagy akármi, AKKOR MIÉRT NEM FOGJA ÖSSZE ÉS VEZETI EZEKET AZ EMBEREKET VALAKI MÁS? Mert ez is egy megoldás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert a hívó szó, ami felébresztett (korábban nem érdeklődő) sokakat az a NET-adó volt.
      A mással is elégedetlen tömeg pedig már könnyen megosztható, és nem is tud választani önjelölt vezérek közül, csak a kicsi balhék maradnak.

      Ha veszed a fáradtságot, úgy gondolom megérted, miért és hogyan gondolom:

      http://www.jatektan.hu/netado2.html

      Törlés
    2. Elolvastam ..és akkor mi lehet itt a megoldás? Mert azért ez a 100ezer ember azért adva van. Nincs más közös hívószó?

      Törlés
    3. Miért nem világos amit írtam? Tudom, hogy hosszú (képeket meg a trendi ellenére, soha nem teszek bele az írásaimba,) de kérlek, olvasd újra és értelmezd az alábbiak környezetét:

      "Elgondolkoztam ugyanis, hogyan lehetséges a folytatás, a követelések fokozatos bővítése. Olyan egyszerűnek tűnt: a tüntetők személyes sértettsége a hamis tájékoztatás miatt, a közös élmény összetartó ereje, a közös dac, az egységes düh. Ez az, amivel úgy lehet fenntartani az elszántságot, a mozgósításra hajlandóságot és kibővíteni a követelést...
      ...
      A fideszmedia hibájából megsértett tüntetőknek egy újabb, kibővített ("valóságot mutató, igazmondó közmédiát!") követelésre történő ráhangolása: 10.28-i második tüntetésen elmaradt... ,

      Helyette spontán bekiabálásokra induló korántsem egységes skandálások... kivették a szervezők kezéből az irányítást

      Felbomlott a 250.000-500.000-es (!) egység. Kb. ennyien biztosan voltak, akik követték az eseményeket, de most már az a 100.000 legaktívabb is szétaprózódik.

      Törlés
    4. ..továbbra is azt kérdem, szerinted: a valóságot mutató, igazmondó közmédián és az interneten kívül nincs más közös hívószó? (a közös dac, élmény, düh már csak hozomány)

      Törlés
    5. Kedves [sverde], hát hogyne lenne? 500 tételes sérelemlistából válogathatunk!

      Csak előbb ezt (lehetett) kellett volna kihasználni, az egységes aktuális érintettség miatt... A Netadó várható okafogyottsága esetére előkészített promt azonnali folytatás...

      Az a lényeg, hogy tömeg nélkül nem megy. (Különösen O.V. esetén, aki egyedül a tömegtől a nem általa manipulált közhangulattól fél.)
      A tömeg pedig nagy általánosságban apolitikus, többnyire a kormány-mediaból tájékozódik, el van foglalva a napi személyes problémákkal, élményekkel, nyugalmat akar, alkalmazkodik, "élni kell", stb. DE! ami a legjellemzőbb, finoman fogalmazva: "nem túl okos és könnyen manipulálható... "
      Ez utóbbiak miatt kell nagyon hatásos, a megosztottságot elkerülő hívószavakat választani.
      Mi az ami nem réteg-sérelem? (Szolidaritásra gondolni sem merek a maii Mo-n.)
      Mi az ami mögé kritika és fanyalgás nélkül egységesen oda lehet állni?

      Csak egyetlen példa: amikor az EU-hoz mentek a bíró-nyugdíjazásos panaszok, stb. nem kaphatott volna inkább prioritást a diktált választási törvény elleni tiltakozás?

      lásd pl.: http://www.jatektan.hu/jatektan/____2012_006/nyerostrategia.pdf






      Törlés
    6. Kedves Nagylaci, de ha most csak egy lehetne.. mint fent írtad a tömeg megoszthatóságának elkerülése végett.. az mi lehetne ebből az 500 sérelemből? Van biztos befutó?

      Törlés
  13. Bevallom, látszik is az eddigi válaszaimon, hogy nem tudok másik "befutót" kiválasztani és nem tudtam tovább lépni annál, hogy "hazug media"... és nagyon sajnálom, hogy a promt aktualitását
    elvesztettük, mert sorban szinte minden ráfűzhető:

    ... most újra tapasztaljátok, hogy nincs korrekt média-tájékoztatás Mo-on. Ugyanúgy, ahogy a mi tiltakozásunkról hazudnak, az sem igaz, hogy "a kormány jobban teljesít”, nincs „nemzeti együttműködés”, hazugság a „nép akarta”, ostoba birkának nézve minket rázzák előttünk a rezsicsökkentés kolompját, miközben naponta a világ legdrágább forgalmi adóját fizetjük... stb.

    A Nyetadóval és a tiltakozó gyűléseinkkel kapcsolatban is hazudik, most is pont úgy manipulál, ahogy már ezt ötödik éve folyamatosan.

    Rágalmaznak minket, hogy vandálok vagyunk, csak a balhés élményért tüntetünk, stb.
    Mi tudjuk, hogy mi az igazság, jó okunk van amiért tüntetünk!
    A hazugság ellentéte többnyire az igazság: NEM A BALHÉÉRT TÜNTETÜNK! Éppúgy, ahogy bemosták az agyakba, hogy mindenért '"az emútt nyóc év" felelős, (miközben ma sokaknak rosszabb, mint akkor volt), úgy fogunk bele kerülni az évkönyvekbe, mint "CIVIL MEGMOZDULÁSNAK ÁLCÁZOTT POLITIKAI VANDALIZMUS ???"

    Innen már csak egy pirinyó logikai ugrás, de csak kisebb (gondolkodni képes) körökben ajánlanám: Belegondoltatok pl. abba, hogy mit tudtok pl. Gyurcsányról, azon kívül, hogy "hazug szemkilövető"? Vagy Bajnairól azon kívül, hogy "libás"?
    Devizahitelesek! Emlékeztek rá mekkora volt a havi törlesztő-részletetek Bajnaiék alatt? és a villanyszámlátok? Ugye tudjátok, hogy kinek az érdeke hazudni, az igazat elhallgatni? A hazug ember állításainak többnyire az ellentéte igaz... Gondolkodjatok! Ki és kik alakították ki bennetek ezeket a fújolásos feltételes reflexeket?

    VálaszTörlés
  14. Bocsánat, hogy belepiszkítottam, itt-ott indulatból is kiírva magamból a mérgemet!
    Jóccakát! Barátsággal, Nagylaci

    VálaszTörlés
  15. Hadd legyen földhözragadt: késő ősszel/télen nem lehet két naponta tüntetni! Magam is megfáztam és tudtam, hogy a harmadikra nem megyek el. Ez nem az ügy elárulása. Viszont szó volt egy november ötödikei megmozdulásról, az meg lesz tartva? Más: valóban, ez már nem csak a 'netről szól!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Nagylaci! Kedves Nemóvatos!

    Köszönöm a segítséget, az OGYM 3 pontját és a MOMA 16 pontját (mely az 5-ös számmal kezdődik !) megtaláltam, összevetem a Márciusi Ifjak 12 pontjával.
    Számomra a 12 pont nagyon hatásosnak, meggyőzőnek és serkentőnek tűnik, ezért gondolnám ezt tekinteni alapnak és aktualizálni.
    A 12 pont ugye arról szól, hogy az ifjúság érzett/tapasztalt egy külső elnyomást, és ez ellen lépett fel. Mi érzünk egy belső elnyomást, és ez ellen lépünk fel.

    Az 500 sélrelem az túl sok egy felhívásba, de érdemes lenne ténylegesen egy listát csinálni erről.

    Hamarosan jelentkezem a 12 pont aktualizált változatával, talán lehet alapja egy vitának és egy konkrét program kidolgozásának.

    VálaszTörlés
  17. Ez nem ünneplés volt, hanem tehetségtelen szervezők által "összerittyentett" nagy semmi.
    Ez a "folytatjuk" dolog teljesen vagylagos. Két lehetőség van; - vagy igen, vagy nem. Ez attól függ, hogy lesz-e valaki, aki ennek a láthatóan elégedetlen és megmozdulni hajlandó tömegnek programot ad.
    Az kevés, hogy előre a NET-adó eltörléséért!
    Gondolj vissza - itt nem hangzott el még egyetlen értelmes beszéd sem, nem jelent meg senki, aki civil, de mellette eléggé közismert is.
    Ez a dobálózás a jelszavakkal, a tömeg lelkesítése és hergelése szükséges, de nem elégséges. Ennél sokkalta több kell.
    A sikeres folytatáshoz az előkészítés és lebonyolítás színvonalát is emelni kell. Akik most ezt a munkát csinálják szerintem kevesek ehhez. A szervezőmunkát csinálják ők, de az irányításba vonjanak be olyan embereket is, akik jelenlétükkel, mondanivalójukkal és előadásmódjukkal náluk meggyőzőbbek tudnak lenni.

    VálaszTörlés
  18. Tökéletesen igazad van Gábor!
    De érdeklődéssel olvastam a hozzászólók között kialakult vitát, véleménycserét is és örömmel tapasztaltam, hogy tartalmas, indulatmentes párbeszéd alakult ki. Nagylacinak sok mindenben igaza van, a közmédia kérdésében is. Elvégre nem véletlenül emlegetik az utóbbi időkben negyedik hatalmi ágként a médiát és bizony erre egyedül a Fidesz érzett/repült rá, láthatjuk milyen sikerrel. A tüntetésekre visszatérve, úgy tűnik ezek dinamikájukat veszítették, szerintem a szervezők tapasztalansága miatt. Fontos a hívószó, de még fontosabb az elérendő cél kitűzése, deklarálása, a továbblépés lehetőségeit is számba véve. (Köztes célnak nagyon is megfelelnének az OGYM 3 pontjában megfogalmazottak.) A szervezők meg nézzenek tömegek mozgatásában járatos, tapasztalt emberek után és ha ilyet csak valamelyik ellenzéki párt holdudvarában találnak, nem kell finnyáskodni, be kell vonni a munkába. Ne féltsék a "szüzességüket", mert Orbán ellenében finomkodással nem fognak/fogunk semmit sem elérni.

    VálaszTörlés
  19. Grund
    Azzal nem teljesen értek egyet veled, hogy a "nézzenek a tömegek mozgatásában járatos, tapasztalt emberek után, és ha ilyet csak valamelyik ellenzéki párt holdudvarában találnak, nem kell finnyáskodni...." Nos, ha úgy gondolod, hogy a háttérből, akkor igen. Mondok rá példát. Több nagyvárosban ezeket a tüntetéseket az ellenzéki pártok szervezték, de "civil ruhában". Segítséget adva, összefogva, felkérve a civil szervezetek vezetőit rövid, lelkesítő beszédek elmondására, gyújtóhangú kérdések feltevésére... Azokat, akikkel a választáson együtt indultak. Együtt vesztettek, vagy nyertek. Ez nagyon fontos! Sok helyen mondtam már, amíg a képviselőink bent szórakáznak / nincs jobb szó / a parlamentben, senki nem bízik bennük. Amíg játszóházként használják a szavazást, "aki bújt, aki nem" játékkal vonulgatnak ki és be, és (előre tudva, hogy lesöprik) módosítgatóznak...Ugyan már! Majd ha be sem lépnek a munkahelyükre, így tiltakozva sok minden ellen...talán. Addig semmi keresnivalójuk a választóik között egyetlen demonstráción sem. Mindnyájan látjuk, ez a tüntetéssorozat már túlnőtt a netadón. Azt is, hogy kell a hívószó, kell a vezető. Aki rátermett. Civilnek, feddhetetlennek kell lennie, és... látszania is! Ne legyen kikezdhető! Biztosan van ilyen, csak meg kell találni. A holdudvarban? Nem hinném. Lehet, hogy túl pesszimista vagyok, de akik már parlamenti képviselők...Több csoport szervez megmozdulásokat? Igen, össze kell őket "hozni" egy közös, elemi céllal. Az OGYM 3 pontját mindenki el tudja fogadni, sokan úgy véljük. Lehet akár több hívó mondat is. Rövidek, hangzatosak. Akár jelmondatok is. Volna pár ötletem. nem tudom, olvastátok-e ma, hogy Orbán le akarja csökkenteni a gimnáziumok számát a jelenlegi felére a szakközépiskolák javára. Ott meg ugyibár a közismereti tárgyak számát...hm...nem éppen emelték. Lehet rá legyinteni, hogy attól még senki nem tiltja, hogy oda jelentkezzenek a gyermekeink, unokáink. Nem, de meghatározhatják pl, hogy 4,5-es átlag alatt nem lehet felvételizni. Vagy a pontszámokat. Ennyi. Remélem, a szülők is hamarosan megjelennek a demonstrációkon. Az igaz teljes mértékben, hogy " Orbán ellenében finomkodással nem fogunk semmit elérni." Szervezkedjünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika Anikó Benkő de úgy gondolom, Mindannyiunkhoz
      :-)
      Sokat tépelődtem magam is, lehet-e még sikerünk. Változatlanul úgy látom, hogy nov. 17-ig korlátozódni kellene a NET-adó s követelésre. (Lásd alább hosszabban.)

      Az OGYM 1,2,3 -ból is csak annyit tartok belátható időn belül megvalósíthatónak, hogy egy tömeges helyszíni "töredék-nemzeti" konzultáción, nov. 17-én, összegyűjthető 100-150 ezer aláírója egy olyan követelésnek, hogy

      "egy előre hozott választással bizonyítsa be a rezsim (a polgároktól kérjen bizalmi szavazást?) , hogy valóban a nemzeti együttműködés kormánya. Mert 27 %-nyi támogatás eredményezhet 2/3-os többséget, de nem adhat korlátlan hatalmat 73 % ellenében.
      A továbbiakra pedig , aktualizálható:
      http://www.jatektan.hu/nyilatkozat.html

      Törlés
    2. Kedves Marika Anikó Benkő!
      Persze, hogy a háttérből való segítést, közreműködést tartom én is célravezetőnek a pártokhoz tartozó emberek részéről. És szerintem az országgyűlési képviselőiken kívül is vannak szakemberei a demokratikus oldalnak, sőt! Azt meg nem tartom szerencsésnek, hogy általánosítasz a képviselők magatartása alapján és ez alapján eleve kizársz egyébként értékes embereket az együttműködésből csak azért, mert "pártember".

      Törlés
  20. Leltározzatok velem, hogy kik és miért is gyűltünk össze:

    1. Rengetegen azok, akik most, a NET-adó miatt, tiltakoznak életükben először egy átgondolatlan, ostoba törvényjavaslat ellen… (Igen, sőt a kezdetben a „Ft/GB” tarifa ellen, majd a „max. 700 Ft/hó háztartásokként” ellen,… stb.)

    2. Nagyon sokan azok, akik úgy általában követik a politikát és meg-meg hallanak ellenzéki kritikákat is. Közöttük, itt többségben azok, akiknek kezd nem tetszeni a rendszer és a Net-adóra, mint egy, a sérelemlistára felvett, újabb rendszerhibaként tekintenek; és vannak itt jó néhányan(?) olyan kormánypártiak is, akik rendszert inkább támogatják, mint kritizálják, akiknek csak ez a NET-adó az ,amit visszavonatnának.

    3. Sokan-sokan vagyunk politikailag tájékozottabbak, akik bár racionálisan gondolkodunk és látjuk a hibákat, de alaposabb jogi-, közgazdasági-, stb. ismeretek nélkül csak okoskodunk, morgolódunk, dühösen mondogatjuk a magunkét. Soknak van pártpreferenciája, de sokan csalódtak már az egyik, a másik, a … pártban is.

    4. Számos aktív, leginkább ellenzéki párttag is és pártmunkás is bejelentkezett ide civilként, akik mindeddig tiszteletben tartották, hogy logóikat, zászlóikat a tüntetéseinken nem lobogtathatják..

    Nos, én úgy becsülöm , hogy a fenti 4 csoport, alapvetően legalább 6, nagyon jól elhatárolható érdekcsoport akkor is, ha a pártszimpátiáknál csak kormány és ellenzéki megosztást veszem figyelembe.

    A tüntetés FB-ján gyülekeznek a különböző érdekcsoportok érdeklődi. Annyi biztos, hogy a keményebb ellenzékiek „Orbán takarodj” követelése a békésebb többséget elriasztja és azok is nagyon sokan vannak, akik azt vallják, hogy ha már összejöttünk, akkor miért állnánk meg a NET-adónál, amikor vannak sokkal nagyobb sérelmek és rendszerhibák is.

    Vagy az egyik, vagy a másik csoport végleg távozzon? Netán kisebb csoportokra oszló tüntetéseken ki-ki válassza meg céljait, had röhögjön a kormány, hogy „most akkor ezek mit is akarnak?”

    Magam látok egy középutat, amit pont a kormány-media (ma is folyó) manipulációira felépíthető.

    Valójában a NET-adó visszavonása az egyetlen közös cél, ami kapcsolódólag nyomatékosítható : „Követeljük! Eddig sem kérdeztek meg róla, ezután meg már mi nem akarunk erről konzultálni!”

    A végleges visszavonás kikényszerítéséről O.V. ravasz-magabiztos rádiónyilatkozata után belátható, hogy csak egy legalább 250.000-es tömeg közös demonstrációjával sikerülhet.

    Ezért, a szétaprózódott utcai megmozdulásokat le kellene állítani és a gyülekező oldalon is mellőzni a radikális commenteket, amik helyett a kormány-media hamisságaira kellene fókuszálni.
    (A türelmetlenek észrevehetnék, hogy mennyire paradox az állításuk: „lelohad a tüntetési kedv”! Kinek a kedve? Az aktívabb, többet követelőké biztosan nem, hiszen alig várják, hogy végre történjen valami. Akik meg már ott voltak egy tüntetésen, és elégedettek voltak, biztosan eljönnek majd újra is. A kevésbé aktív többség persze nem kétnaponként! Még csak hetenként sem. Akkor, amikor van tétje. Egyszerre nagy-nagy erőt felmutatni, (mert ugye élményben is ez az igazi).

    Nov.17-én már békésen szétválhatnak az érdekcsoportok.

    Arra időzítve, akkor már, miért ne kaphatnának lehetőséget program befejezésére az aktívabb ellenzékiek? A program mintegy ¾-ben idézetekkel / kivetítővel előadható-bemutatható, hogyan tájékoztatott félre tüntetésünkről a lakáj-media, ezzel bevezetve, hogy éppen úgy, ahogy már ötödik éve mossa az agyunkat, stb., és hogyan lett a 27 %-ból teljhatalmú 2/3, stb.
    Ilyesmi gondolatsorral átköthető a folytatás egy aláírásgyűjtéshez az előre hozott választásokért… Semmi kényszer (,de a felfokozható a protest-hangulatban), aki egyet ért, az aláírja…

    VálaszTörlés
  21. http://www.jatektan.hu/nyilatkozat.html

    Ha betévedtél ide és netán átböngészted, értelmezted ...

    Miközben kritizáljuk a politikusokat, vegyük észre, hogy milyen nehéz közös nevezőre jutni, még a legvitathatatlanabbnak látszó ügyekben is.

    VálaszTörlés
  22. Azért kicsit kissebb mellénnyel is lehetne! Nem? Ezek a srácok csak kivittek annyi embert az utcára, amit az utóbbi tíz évben senkinek nem sikerült. A Tuareg sátraknál a Kossuth téren mért nem gyülekezik ennyi. Szóval nem fikázni kellene a hibákat, hanem segíteni, erősíteni ezt a hirtelen összerendeződést. És legfőképpen nem fikázni a szervezőket. Inkább segiteni! Százezer ember, aki a szervezők hívására az utcára megy, hatalmas felelősség a szervezőknek is. Dumálni mindig könnyebb, mint tenni valamit. Okosnak lenni utólag meg még könnyebb, mint előre tervezni. A legjobb lenne ezt a "elqurtátok" stílust elkerülni. A saját oldalt feszabdalni. Ellenségeket önmagunkon belül gyártani. Mert ebben mindenki az élen jár! Aok a srácok legalább megpróbaltak kicsit másképp. Tessék, ott amlehetőség, 17-én folytatni. Meg lett hírdetve. Dumálni, fikázni, lekicsinyelni, hibáztatni, hibákat keresni és azokra mutogatni mindig könnyebb. A legkönnyebb!

    VálaszTörlés