2014. november 15., szombat

Európa! Európa! Európa!

Ha tudni akarjuk, mit akar a Tömeg, csak oda kell rá figyelnünk: a spontán skandált jelszavak megmondják nekünk. Ezekből meg négy van: Orbán takarodj!, Fideszmaffia!, Torkig vagyunk!, és ami lehet, hogy sokakat meglep, de attól még tény: Európa!



Tegnap írtam arról, hogy a Tömeg egy önálló élőlény: vannak korlátai, hogy mit tehetünk meg Vele és mit nem. Szervezők, szónokok mondanak kiváló, vagy kevésbé kiváló beszédeket, elmondanak olyan kulcsmondatokat, kiemelnek olyan téziseket, amiket Ők fontosnak gondolnak. Aztán a Tömeg meg vagy rezonál rájuk, vagy nem: volt a netadó kapcsán a Nem hagyjuk!, a NAV kapcsán a Mondjon le!, de ezek a Nép radikalizálódásával egyszerűen meghaladásra kerültek: az idő, és a kollektív tudat túllépett rajtuk. Tüntetésekben járatos, vagy az utóbbi időkben azzá vált tízezrek igazolhatják: az igazi jelszavak, hívóigék azok, amik a Tömegben keletkeznek. Ott ugyanis, a menetelés, meg álldogálás közben a Nép a szónokokkal egyidejűleg önmagát is szórakoztatja. Rengeteg a beszólás, bekiabálás, néha üvöltünk, néha röhögünk, ha úgy tetszik, a gondolatok spontán szabad versenye zajlik. És nagyon kevés az olyan hívószó, ami a Tömegben azonnal rezonál, és skandálása önmagától megindul: de nekünk, akik meg akarjuk érteni a tüntetések igazi mozgatórugóit, azok valódi Célját, épp ezekre a jelszavakra kell igazán odafigyelnünk, mert ezek mutatják meg az igazi Népakaratot.


Ma délután kettőkor leszek a Klubrádióban Rózsa Péter "Balkanyar" című egyórás műsorának vendégeként, beszélgetőtársam Várady Zsolt, a netadós és a NAV-os tüntetés egyik szónoka. Szerdán volt a fölvétel, jó kis vita kerekedett köztünk épp a Tömeg valódi Célját illetően, de egy dologban maximálisan egyetértettünk: a mostani tüntetések legmeglepőbb motívuma, hogy annak egyik spontán jelszava lett Európa. Még márciusban volt egy olyan nagymintás közvéleménykutatás, amelyik a magyarok Európa iránt táplált érzéseit térképezte föl, és meglepő eredményt hozott: a Nép több mint kétharmada Európa-párti. Közkeletű az a tévedés, hogy a mi kis provinciális hazánk utálná a tőlünk nyugatra fekvő szomszédainkat: nem, egyértelműen kiderült, hogy nem utálja, sőt, csak az éppen akkor zajló választási kampány zajában igazából senkit nem kavart föl ez a fontos tény. Írtam ugyan e tárgyban akkor pár Blogot, rábeszélendő az ellenzéki pártokat, hogy álljanak bele gyorsan a tematikába, ráadásul Ukrajna kapcsán még adódott is a lehetőség a Nyugat és Kelet ellentétpárjának hiteles bemutatására. Dehát nem hallgattak rám, illetve nem eléggé, fölkapták kicsit a témát, aztán visszatértek a rezsicsökkentéses főtengelyre pro és kontra, mint láttuk: nem sok sikerrel.


Persze más ugyanannak a leányzónak a fekvése, ha épp sietünk máshová, vagy épp ráérünk. Most nincs választási kampány, most tüntetések vannak, és a Népakarat elég tömeges és hangos ahhoz, hogy a megbukott pártstratégák is elgondolkodjanak Európa kérdéskörén. A mostani, döntően az Ifjúságból álló, és általuk dominált Tömeg ugyanis kitalálta önmagának Európát, és ugyanolyan lelkesen kiabálja, mint az Orbán takarodjot. Annyira eltökélten, hogy az eddigi demonstrációk egyetlen valóban tömegesen forró pillanata is Európa kapcsán robbant ki a Kossuth téren a 100 ezres Erzsébet hídi tüntetés után. A spontán a Parlamenthez megérkezett ötezres tömeg kemény magja ugyanis úgy döntött, hogy a Parlamentre ki kéne végre tűzni az EU zászlaját. A Lendvai utcánál lezajlott páremberes dobálózás kismiska volt ahhoz képest, mintha 5000 ember egyszerre megindul EU lobogót kitűzni a Kossuthon, a rendőrsorfalon keresztül. Az OGYM mikrofonján keresztül sikerült lebeszélnünk a téren levők döntő többségét, elmondtuk páran, hogy nem a zászló a lényeg, hanem az, hogy maga a Parlament váljon európaivá, de azért párszázan egy kicsit nyomakodtak a zsarukkal, szerencsére semelyik oldal nem lépte túl az érzékeny agresszióhatárt.


Szóval értsük meg: ha egy tízezres tömeg annyit mond, és hangosan és sokszor: Európa!, akkor azt komolyan mondja, mert komolyan is gondolja. Ha a tömeg kemény magjának pedig ez annyira fontos, hogy csaknem fizikai erőszakig megy el, hogy akaratát érvényesítse, akkor ott nagyon figyelnünk kell, mert ott nagyon komoly spontán értékválasztás zajlik éppen. Mondtam, mondom, és mondani fogom sokszor: ha a Tömeg vezetői más jelszavakra akarják rávenni a Népet, mint amit az skandálással kifejezve önálló entitásként akar, akkor a Tömeg marad, a szervezők meg mennek a levesbe. Orbán takarodj, Fideszmaffia, Torkig vagyunk - ez tőlünk, az OGYM-től érkezett meg a Néphez, és rezonál is rendesen -, és Európa. A hétfői lehetséges eseményekről tegnap írt víziómat nagyjából úgy szórták szét a neten, mint egy Justin Bieber-Miley Cyrus pornóvideót, tehát valamit eléggé elkaptam a tömeghangulatból. És a cikkem végén tettem is egy konkrét javaslatot az Orbán utáni idők forgatókönyvére, abban erős szerepet adva az Európai Uniónak a szükséges átmeneti időszak levezénylésében. Voltak, akik nem értették, miért teszem ezt: mostmár akkor tudjátok, Olvasóim és Barátaim: a Tömeg Európát akar, a mi dolgunk pedig annyi, hogy ezt az akaratát tudomásul vegyük, és eszerint cselekedjünk. Mert Európa mi vagyunk.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!




















15 megjegyzés:

  1. A franc egye meg, már megint igazad van! :)

    VálaszTörlés
  2. Minden szavaddal egyetértek..Félelmetes és felemelő érzés a tömeg részesének lenni.Kezdik érteni az emberek,hogy a tömegnek sorsfordító ereje lehet. s ezt épp a kormányon lévők nem érzik. Egyre agresszivebbek,támadók,A saját szavazó táboruk is mintha ébredezne.Meg kell találni hozzájuk is a hívó szót. A pártoknak is félre kell tenni a pártoskodást és a tömeggel egyesülni.Ez lesz az igazi siker.Magyarok a határon túl,vállaljatok szolidaritást az anyaországi társadalommal és szervezzetek szimpátia tüntetést,hallassátok hangotok bizonyítva,hogy nem vagytok megvehetők.
    Hajrá Magyarország,Hajrá Köztársaság

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek gondolataiddal, miszerint "félre a pártoskodást", egyesülést a tömeggel !

      Törlés
    2. Én ezt a "félre a pártoskodást" azért meggondolnám. Egy európai társadalomban pártokra szükség van. Esetleg nem pont azokra, mint a mai magyar választék, de szükség van. Kérdés: elkerülheti-e az Ország Gyűlése és a demokratikus ellenzék többi mozgalma azt, hogy párttá alakuljan, vagy létrehozzák azokat a pártokat, amelyek a mozgalmak politikai képviseletét vállalják. A "tömeg" akarata egyelőre az, hogy Orbán takarodj! Ez nem túl komplikált és a jelenlegi szervezeti rendszer adekvát módon el tudja látni ennek az üzenetnek a - politikai - képviseletét. De mi lesz akkor, ha majd egy romokban álló ország újjáépítését kell megszervezni? Rábízzuk majd a tömegre?

      Törlés
  3. Jó reggelt Gábor! Nekem csak az álmaimban szerepelnek az általad említett "Európa" fölfigyelése ezekre a dolgokra: ti akartátok ezt, mi halljuk, meghallgattuk, oldjátok meg, egyétek, amit főztetek, vagy főzzetek újra ehető ételt....Még most is 2,5 - 3 millió ember támogatja őket, s legalább ennyi van még most is "éljük túl valahogy..." kómában. S ez bizony nagyon sok! :(

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Jó reggelt Gábor, Jó reggelt Ébredezők!
    Hétfőig még van idő, hogy a narancsködben élő mindent elhiszek tömeg is észre vegye, hogy ez már komoly dolog. Komoly 2015-ös költségvetés elé néznek, akik eddig még ellavíroztak most már bajban vannak. Széleskörű tiltakozó ember tömeggel találják magukat szemben. Európához tartozás a cél, nem pedig Kelethez.
    Az Ország kirablása után csak Európa áll mellettünk. Kényszerből külföldön vállalók is megszervezték a befogadó országokban az ellenállást. Csatlakoznak az itthoniak mellé.
    Még két nap van hétfőig............. lehet gondolkodni............ el lehet dönteni, mit szeretnénk.
    Hajrá Magyarok! Hajrá Köztársaság!
    Hajrá EURÓPA!

    VálaszTörlés
  6. Hát mit is mondjak! Gábor! Az írásaid fenomenálisak, látszik, hogy tiszta szívvel és épp ésszel látod a dolgokat! A baj csupán annyi, hogy ezt én már kb. 2011 óta jósolom, hogy más módja nem lesz a kormány elzavarásának, minthogy kimenni az utcára, kritikus tömeglétszámban, az egész országban, és ne csak sétálgassunk, sörözzünk és zenét hallgassunk, hanem ahogy leírtad, tevőlegesen tegyünk az új köztársaságért. Amikor velünk, korkedvezményesekkel megtették azt, amit sokan nem akartak elhinni, hogy megtehetik, és sokan máig sem ébredtek még fel a rémálomból, már akkor látható volt, hogy ha velünk meg tudják tenni, akkor bedarálják a teljes lakosságot, így vagy úgy, de nyomorba döntik a lakosság túlnyomó többségét, a munkásokat, vállalkozókat, szolgáltatókat. Így is lett!!! Azonban a mérhetetlen pénz és hataloméhség ezután sem csillapodott bennük, és most már láthatóan az elit alsó szintjét is kapargálják, hogy egy pár száz fős elit irányíthasson és kaparinthasson meg minden vagyont, ami csak létezik még ebben az országban! Na ezt nem szabad tovább hagyni. Én megmondom őszintét, hajlandó vagyok a végletekig is elmenni egy általad felvázolt menetrendben, mert enélkül újra csak az lesz, ami az összes tüntetésen volt, megunjuk és hazamegyünk oszt jónapot, minden megy tovább a régiben. Varga Mihály is megmondta, hogy már hozzászokott a tüntetésekhez, azaz nyilvánvaló, hogy nem érdekli! Sem őt, sem mást! Itt ott enged majd a kormány? Persze, hiszen ezt akarja, ez a forgatókönyv. De máshol 3-4x-esen majd bevasalja ami itt ott kiesik. Láthatjuk a napok történéseit!

    Szóval ha lehet javaslat, a hétfői tüntetés tartson addig, amíg a kormányt és teljes sleppjét, valamint az ugyanilyen törvénytelen önkormányzati vezetőket, képviselőket el nem takarítjuk! Működni fog az ország, csak elő kell szedni és ideiglenesen odaültetni a megfelelő szakembereket! Csak ne hagyjuk, hogy létező vagy feltörekvő pártok teret törjenek maguknak a Fidesz bukásából! Mert elbuktak, csak még próbálkoznak menteni a menthetőt! De már késő!

    Polgártársak! Zemberek! Munkások és nyugdíjasok! Nem szabad tovább bedőlni a folyamatos hazugságoknak, tereléseknek és a hírek elhallgatásának! Tájékozódjon mindenki a hétvégén, nézzen bele a pénztárcájába, és döntse el neki mi a jó! Az újabb és újabb adók tömkelege, vagy egy élhető, Európához tartozó KÖZTÁRSASÁG létrehozása, pártoktól, pártkatonáktól mentes valódi népképviselet létrehozása! Én nagyon is javasolnám a törvények, alkotmány és minden olyan intézkedés során a népszavazást (kötelező jelleggel) amely a társadalmat érinti! Legyen az polgári-, büntető-, adózási törvény, vagy bármi! Nem kerül ez milliárdokba, egyszerűen a szakemberek készítsék elő megfelelő hatástanulmányokkal a törvényeket, és adjunk 1 hetet a törvény megszavazásának, elsősorban hitelesített adatokkal, online, aztán aki nem teheti, annak személyesen az önkormányzatoknál! Távolmaradás csak igazolt és indokolt esetben lehetséges! IGEN-NEM-TARTÓZKODOM! De szavazzon mindenki! A rendszer megvan hozzá, csak használni kéne! ÜGYFÉLKAPU! Nem kell itt titkosan, névtelenül szavazni! Egyszerűen tiszteletben kell tartani mindenki véleményét és nem üldözni azután! Mert sokan és sokfélék vagyunk, de ettől még lehet úgy élni, hogy a társadalom valós többsge dönt egy-egy kérdésről, nem pedig a 40% 41%-a, ami elég a 2/3-hoz!

    Tehát utcára hétfőn minden jóérzésű magyarnak! Ahogy látom lesz helyszín bőven az országban, aki nem tud utazni! Javaslom továbbá, hogy minden városban a tüntetések helyén oldják meg az online közvetítést a BP-e eseményekről, mert köztudottan a köztévé semmit sem ad belőle, max egy összefoglalót a későbbi híradásokban! ATV - LIVESTREAM! Mindenki tudja azonnal, hogy mi a dolga, ha a Kossuth téren végre elkezdődik valami! Az új Köztársaság felépítése, az illegitim kormány és vezetés lemondatása! HAJRÁ!

    Elnézést ha hosszú voltam, de remélem nem unalmas!

    VálaszTörlés
  7. tegyük hát fel hogy igy lehet. De akkor azt is fel kell tennünk hogy nem lehet igy. Hogy nem lehet pont igy. Pont azért mert a tümeg fékezhetetlen, ellenőrizhetettlen. És kisiklik. És valaki a tömegből, majd rögtön aztán valakik a tömegből, majd nagyon sokak a tömegből saját kéjeiket, vagy szükségleteiket is megpróbálják ugy futtában kielégiteni. És törni kezdenek, gyujtogatni, rabolni, és akkor a rendőrségnek, akármilyen kevesen is vannak, kötelessége ellenálni ennek. Vagy, ha nem is lesz fosztogatás, rongálás, a tüntetés forradalomba fut át, az meg soha, de pont soha nem megy áldozatok nélkül. Sem ártatlan áldozatok, sem revansizmus áldozatai nélkül, ha máskép nem is hát koncepciós perekkel. Tehát, ha a feltételezés eleje bejön, nem jöhet be a közepe, vége. Ha meg azt kivánjuk (igenis azt kivánjukj) hogy a közepe, vége jöjjön be, nem kezdődhet ugy hogy ellenőrizhetetlen tömegek kezdjék el. Mert hogy bejöjjön a közepe-vége is, a Tömegnek nem csak akarata, de JELLEME is kell hogy legyen, hogy ÖNMAGÁT tudja ellenőrizni, türtőztetni, jobb belátásra birni. Persze hogy el lehet érni ezt is, de csak ugy hogy MIELŐTT a tüntetésekre invitálnánk őket megvilágositjuk nekik hogy mivel is jár az őrület, bárki is teszi, és MI A TÜNTETES LÉNYEGE. Az hogy maga a gondolkodásmód, a hozzáállásmód változzon, hogy változhasson a RENDSZER is. Nem az emberek, a RENDSZER. Erre készek vagytok-e, erre fölkészültetek-e, és erre fölkészitettétek-e A TÖMEGET. Arra hogy ne TÖMEG legyen, hanem VÁLTOZTATÓ TEST, ORGANIZMUS amely együttműködés nélkül sejtekre hullik és belehal ? végkép belehal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ácsi-ácsi... Nananana... A 2006-os tömeg összetételéhez képest most minőségi a különbség. Kötve hiszem, hogy felgyújtaná bárki is bármelyik várost a provokátorok kivételével, akiket a rendőrök simán ki tudnának emelni, ha akarnák.
      Viszont itt kell megjegyeznem, hogy fura volt Szegeden a jobbikos, árpádsávos alakokat látnom, hisz pont Szeged volt a példa rá, hogy milyen amikor a jobbik a fidesszel kokettál.
      Bár a DK is elég lagymatag az utóbbi hónapokban. Többet vártam tőlük.
      Az E14PM disznósajt (ahogy PuPu nevezte) pedig kezd széthullani.

      Szükség lenne már egy hiteles, valódi civil alapokra felépülő és aktív pártra.

      Törlés
  8. Nagy a felelőssége a szervezőknek, a szónokoknak egyaránt.
    Fontosnak tartom, hogy a demonstrációnak legyen egy elérhető, kézzelfogható célja is a rendszerváltás folyamatának visszavonhatatlan elindításán túl.
    Mert ugye az nem kérdés, hogy hétfőn a NER leváltásának folyamatát akarjuk elindítani. Vagy felgyorsítani?
    És ez a kézzelfogható, látható cél --ha úgy tetszik SIKERÉLMÉNY-- lehetne:

    AZ EU.-S ZÁSZLÓ KITŰZÉSÉNEK és OTT TARTÁSÁNAK ELÉRÉSE A PARLAMENT ÉPÜLETÉRE ÉS AZ ÜLÉSTEREMBE.

    A tömeg ezután (de csak ezután) felmért és megmutatott ereje tudatában akár nyugodtan haza is mehetne és készülhetne a következő elérhető cél kikényszerítésére.

    VálaszTörlés
  9. Novák Janó !
    Jó hogy itt vagy, mert Farkaspista felvetését szerintem nagyon komolyan kell venni. A megmozdulás tisztaságát, és mederben tartását illik a magának a mozgalomnak megoldani, főleg mert nem csak a magukról megfeledkező heves ifjoncokra, meg a balhét kedvelőkre, de provokációra is alappal számitani lehet. Bizonyára felétek sem felejtették el egymást a ner-alázott sors-, és bajtársak, s hétfő este sokak lesznek ott. Kellő szervezettséggel hatásosabban lehet megkérni a duhajokat, hogy az arcról a sálat, fejről a kapucni vegyék le, vagy menjenek haza, mert az este nem róluk szól.
    Félő ha eldurvul a helyzet, egész Budapestet müveleti területté nyilvánitják.

    VálaszTörlés
  10. Figyeljéetek a felbérelt FIDESZ provokátorokat, és időben le kell szerelni őket!

    VálaszTörlés
  11. Arra nagyon kell figyelni, hogy ne torkolljon erőszakba a tüntetés!

    VálaszTörlés