2014. október 15., szerda

Ellenzéki pártmustra

Nézzük akkor az MSZP, a DK, az Együtt és a MoMa mostani szereplését. Azért csak Őket, mert most vasárnap végleg kiderült, hogy Fodor meg Schiffer valamije már Narancstagozat, továbbiakban az nevezze Őket ellenzéki pártoknak, aki belőlük él.




Az MSZP-vel kezdjük, mert kis ráhagyással még ellenzéki pártnak nevezhető. Már úgy összességében, néhány valódi környezetben is sikeresen és hitelesen politizáló polgármesterének köszönhetően. Botka, Tóth József a legismertebb arcok, szerencsére nem egyedül vannak, a kérdés annyi lesz: van-e akaratuk saját kezükbe venni a pártjukat, vagy otthagyják a Tóbiás-féle apparatcsik középszernek. Az MSZP fő tömege ugyanis nem a Botkákból és Tóthjózsikból áll, hanem az elveiket a megélhetésükre cserélt helyi csinovnyikokból, akik most ismét bekerültek mint ellenzéki képviselők az önkormányzatokba, és már épp tárgyalnak a többségi Narancsokkal hallgatásaik áráról. Emiatt az évtizede helyezkedő, fölfelé nyal lefelé tapos "elvű" apparatcsik-tömeg miatt vált teljesen hiteltelenné az MSZP, a népek ugyanis helyben mindvégig átélhették, hogy az önkormányzatokban nincs valódi ellenzék. Mostantól se lesz, kevés kivétellel minden olyan helyen, ahol Fideszes lett a polgármester, ugyanazok kerültek be képviselőnek a Szegfűk részéről, mint akik már korábban is ott voltak, és ugyanazt is fogják tenni, amiben szocializálódtak. A Narancstenyérből jutnak majd közbeszerzési, felügyelőbizottsági, tanácsadói helyek, eddig is jutottak, és a hála nem is maradt el. Ha Botka nem veszi a vállára a pártot, és nem húz egy éles vonalat, kitakarítva a rettenetes mennyiségű megélhetésit, akkor 2018-ra már nem marad MSZP.


Jöjjön a DK, ami magánemberként még mindig a szívem csücske, bár továbbra sem hallgat a tanácsaimra, pedig jó lenne. A Valóság ugyanis minden sikerpropaganda ellenére az, hogy a DK ezen a választáson a vártnál rosszabb eredményt ért el, és jószándék kell még ahhoz is, hogy azt mondjam: megrekedt. Az EP választáshoz képest ugyanis a mostani eredmény százalékosan tényszerűen rosszabb, ami azt jelenti, hogy az MSZP javára vesztett az utóbbi csaknem fél évben szavazókat. Pontosan leírtam korábban, miért hibás a DK részéről az állandóan kínosan ismételgetett összefogás-mantra: most csak a lényeget ismétlem meg. Ha egy párt azt akarja, hogy újnak, hitelesnek fogadják el, és lekaraktergyilkolt vezetőjét is megújultként tudják újra támogatni, akkor TILOS azokhoz állandóan visszakanyarodnia, akiktől kivált. Az MSZP volt szavazóin kívül a DK alig tudott új szavazókat nyerni, és ez töklogikus jóideje: az MSZP-ből végleg kiábrándult valamikori demokrata szavazók nem fognak Gyurcsány mögé állni, ha azt látják, hogy a végén megint az MSZP-nél kötnek ki. Én nem tudom, kik nyomják a Ferinek fél éve ezt az öngyilkos stratégiát, de csaxólok, hogy az eredménye pont az lett, amit előre jeleztem: megrekedés, nulla új szavazóval. Ha a DK csak azokon a helyeken közösködik az MSZP-vel, ahol valódi nyerésesély volt, és minden más helyen önállóan indul, akkor ma nem az lenne a közvélekedés, hogy a DK kezd Szegfű light-ba átmenni.


A DK elcseszett politikai stratégiájából profitált az MSZP, visszanyerve már a DK-hoz korábban átment szavazókat, de az Együtt-PM is tulajdonképpen azért maradt felszínen, mert határozottabban különült el a Szociktól, mint a DK. Tessenek végre fölfogni: NEM fognak többé a szavazók milliói olyan alakulatra szavazni, amelyik az MSZP-vel összeszövődik. Fognak viszont olyanokra, akik távolságot tartanak tőlük, és annál inkább, minél nagyobb és határozottabb ez a távolság. Egy esetben lehet ettől eltérés, amit följebb írtam: ha a Botka és Tóthjózsi vezette nyertes polgármesteri kör úgy dönt, hogy átveszi, és nettó kitakarítja a Szegfűt, akkor van jövője az MSZP-nek, és akkor másnak sem lesz halálos ölelés a velük való együttműködés. Bajnai kilépésével az Együtt-PM elvesztette a karakterét, ha a szavazatszámokat területi megoszlásban nézzük, akkor leginkább a volt SZDSZ-es tábortól kapták a voksaikat. Egyetlen népszerű politikusuk, Karácsony Gergely a PM, és nem az Együtt oldalán játszik, ráadásul megnyerte Zuglót polgármesterként, lesz ott dögivel dolga egy ideig, amíg rendberakja az elődök mocskát. Szigetvári alsóhangon fogalmazva sem egy vonzó karakter, akik az Együttre most leszavaztak, azok leginkább annak ellenére tették, hogy Szigetvári a Góré. Én az Együttben jövőt nem látok, de ha a DK tovább folytatja a Szegfűzést, akkor a szavazói mégiscsak az Együttnél fognak kikötni.


A választás egyetlen nyertes ellenzéki ereje a MoMa. Bokros 36 százalékos eredménye teljesen nyilvánvalóan meg fogja indítani pártjának erősödését, az meg nagyon jót fog tenni az ellenzéknek. Egy europer ellenzéknek ugyanis pont ugyanannyira szüksége van demokrata jobboldalra, mint baloldalra, vagy liberálisokra. Tömegével vannak olyan szavazók, akik soha nem szavaznának Orbánra, mert nem demokrata, de a baloldali pártokra sem, mert egyrészt baloldaliak, másrészt meg olyanok, amilyenek, lásd följebb. Az Ő pártjuk a MoMa, és minden egyes MoMa szimpatizáns a végelszámolásnál, mikor végre demokraták mennek majd autokraták ellen, a Mi táborunkat fogja erősíteni. Egy 10% körüli MoMa pont hozni lesz képes azt a szavazóbázist, ami ma még távolmarad a választásoktól. Remélem, hogy azok a politikusok, meg közírók, akik még mindig baloldaliznak, meg jobboldaliznak, egyszer majd kinövik ezt: Naraniában demokraták állnak autokratákkal szemben, és aki baloldalizik, meg jobboldalizik, az megosztja azt a jövendő erőt, amivel legyőzhetjük Orbánt. A MoMa villámstartját mindenben segíteni fogom, fogjuk, ha az MSZP kitakarítja magát, akkor Őket is, a DK önálló arcának visszanyerését szintén, az Együttel meg meglátjuk mi lesz. Az Ország Gyűlése Mozgalom teszi a dolgát: együttműködünk minden olyan erővel, amelyik megértette a vasárnapi választásokon a Nép által küldött üzenetet, és azt a tetteiben is láthatóvá teszi.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


25 megjegyzés:

  1. Így van!
    Csak annyit tennék hozzá, hogy az ideológiai (érdek) különbségeket csak ideiglenesen lehet hátrébb sorolni, eltüntetni semmiképpen nem. A közös cél (érdek) elérése miatt, mert csak ezután virágozhat bántatlanul százféle virág a réten. Akik ezt nem értik, azok semmit nem tudnak a világról!

    VálaszTörlés
  2. Gábor!

    Pontosan azt írtad le, hogy miért kell/kellene már elfelejtenünk a mai ellenzéki pártokat, miért lenne jobb végre túllépnünk rajtuk.

    A mai hatalmat éppen ez az ellenzék tartja fenn, mert a rendszeren belüli jelenlétük és működésük azt a látszatot kelti, mintha ebben az országban demokrácia lenne és nem pedig diktatúra. Rövidebben szólva: éppen ők a biodíszletei az áldemokráciának, éppen ők biztosítják a diktatúra fennmaradását, ezért valójában ők is csak ártanak a valódi demokratikus értékek érvényre jutásának!
    Akarva akaratlanul pedig ilyet nem tesz az, aki tisztában van ezzel...

    Könnyű belátni, ezzel ellentétben az OGYM egyáltalán nincs ínyére a mai rezsimnek, hogy a mi példánk is azt bizonyítja, a mai bajok orvoslását most már csak a parlamenten kívűli terepi ténykedéssel lehet és érdemes megoldani, azaz a rendszertől mindfüggetlenebbül.
    Mi éppen azt a fordított/deviáns logikát használjuk ki, amivel a mai hatalom él az általa létrehozott diktatúra fenntartása érdekében. Mivel számára muszáj az, hogy fenntartsa a látszatdemokráciát, így muszáj az is, hogy megtűrjön bennünket. Mi pedig, élve a szólás- és gyülekezés szabadságjogával, békés és törvényes Kossuth-téri jelenlétünkkel megpróbáljuk felnyitni az emberek szemét arra, hogy talán mégis az lenne a legjobb mindenkinek, ha mielőbb európai módon élne.

    El kellene felejtenünk 2018-at!
    Bokros Lajosnak is és minden demokratának is el kellene felejtenie azt, hogy ebben a diktatúrában bármikor is részt vegyen ugyan szabad, de nem tiszta választásokon! Mert ennek semmi értelme, mert ez törvényszerűen vezet ugyanolyan vereségekhez, mint amiket az idén is elszenvedtünk...
    A parlamentből a magukat demokratikusnak mondó pártokat szeretettel várjuk a téren. És csak az jöjjön, aki nem megy vissza!...

    Meg kell erőszakoljuk a normális gondolkodásunkat, mert deviáns hatalmat csak deviáns módon/eszköszökkel lehet elzavarni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maximálisan egyetértek.
      Lehet a DK Gábor szíve csücske, de tudomásul kéne venni, hogy még a bal oldali szavazók sem mind fogadják el Gyurcsány személyét. Akik akartak már átléptek a DK-ba a többiek meg ha ki is lépnek az MSZP-ből akkor sem fognak, inkább kívül maradnak. Meg kéne nézni a két párt tagságának létszámát.
      Nem tudom, hogy zajlott le ez a szakadás, mert nem voltam ott. Természetesen mind a két oldal a másikat okolja, de az tény hogy az MSZP ketté szakadása nem tett jót a bal oldalnak. Megkockáztatom ha nem történik meg lehet a választások sem ilyen eredménnyel zárulnak.Egyszerűen Gyurcsány személye nem comil fo. Ez van. lehet ezen rugózni, de hiába.
      Most megkapom, hogy azért mert én nem kedvelem, pedig DE. Csak hát a tények makacs dolgok.
      Persze ugyanez igaz az összes többi levitézlett politikusra is.Az emberek nem hülyék. Nem fogják elhinni, hogy "megújult aszocialista párt" (két hét alatt!) csak azért mert mondják nekik. A MOMÁt kivéve mindnek újra kéne szerveződnie vadonatúlj arcokkal, már amelyik képes rá. Amelyik meg nem az hulljon.

      Törlés
    2. Ne tegyünk úgy, mintha Bokros nem ugyanabban a cipőben járt volna, mint Gyurcsány.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  3. Jó reggelt Gábor!
    Én nem mindenben értek veled egyet. Itt ezen a választáson is, mint az áprilisin, az volt a tét, hogy mit választunk: diktatúrát vagy demokráciát? Ha ez eldöntötte és nép és a demokráciára szavaz, akkor kellett volna, kellene a pártoknak elgondolkodni, hogy mit akarnak, melyik népcsoporttal és hogyan. Amíg az Alkotmányt, a demokráciát nem állítják vissza a választási törvényekkel együtt, addig szerintem senkinek sincs min vitatkozni! Majd utána lehet/ettvolna! Most is ott volt 60 %-nyi választó, aki hallgatólagosan ugyan, de a Fideszre szavazott! Amíg ez így megy, nem lesz itt változás, esetleg abban, hogy Orbánt királlyá választják! Más: a MOMA sikere nem a párt sikere volt most, hanem Bokros tudása, személyisége. Semmi több. Aki hajlandó volt elmenni és az X-et behúzni, az Bokros szakmaiságára szavazott Tarlós ellenében, és kész. Aki a pártja miatt szavazott rá, az nagyon kevés, nem számottevő szavazó volt. Én így látom. Mást viszont nem látok, mert így a Fideszt az otthomaradók bebetonozták, még csak nem is a szavazói, hisz soha nem nyertek ennyire kevés szavazattal választást.
    A megoldást nem tudom, nem látom. Aki majd teheti - még van pénze rá - az elhúz az országból, mint a vadlibák, akár délnek is, csak el innen máshová. Aki marad, az pedig csak és kizárólag azzal fog törődni, hogy hogyan élje át vagy túl ezt a rémséget, hogy holnap is legyen közmunkája, s legalább egy szelet kenyér a gyerekének.
    Sajnos így látom:(

    VálaszTörlés
  4. " Bokros 36 százalékos eredménye teljesen nyilvánvalóan meg fogja indítani pártjának erősödését, az meg nagyon jót fog tenni az ellenzéknek."

    VálaszTörlés
  5. Jó reggelt Gábor, Jó reggelt Erőd!
    Gábor írása tényszerűen tárja fel a hiányosságokat. Próbál alternatívákat mutatni az embernek. Kérdés mennyire értik meg a lényegét.
    Kossuth téren az erődnél nap, mint nap meg kell küzdeni a narancsködösökkel, bekiabálnak és utána elmennek, annyi mersz nincs bennük hogy meg álljanak és elmondják a véleményüket, meghallgatva a másikét is. A mostani választások után már nem egyesével jönnek, hanem falkában és egyszerre kezdik el a mantrázást. Miért is akarjuk visszakapni a 2010-es alkotmányunkat, mikor most is demokrácia van mert itt vannak a csúf sátraikkal rontják ezt a csodálatos tér hangulatát. Mikor elmondod, hogy ez csak látszat akkor aztán elszabadul a pokol. Liluló fejjel ordibálnak nyomdafestéket nem tűrő szavakat.
    Közben a külföldi látogatok, angolok, franciák, németek, olaszok viszik a szórólapjainkat és olvasás után mutatják a "győzelem" jelét.
    Csak ennyi még a blog kiegészítéseként.
    Hajrá Magyarok ! Hajrá Köztársaság!
    Vivát O.GY.M.!

    VálaszTörlés
  6. Miért ilyen az ellenzék és az ő választási eredménye?
    Mert Orbán fenntart egy viszonylagos "béke állapotot" amelyben az ellenzéki pártoknak (főleg vezérkaraiknak) az egymástól való megkülönböztetés, ki a nagyobb, kié a jövő, ki a nagyobb "választási stratéga(?)"... a fontos.
    A NER elleni harc verbális kirohanásokban, hangzatos megnyilvánulásokban, ígéretekben ölt testet.
    A maffia állam közben fokozatosan és következetesen épül mind szervezetileg, mind gazdaságilag.
    Hozzászok(tak)nak az emberek a nyugdíjpénztárak megvédéséhez, a trafikok, földek, kaszinók átjátszásához, Kishantos bevegyszerezéséhez, emlékmű felállításához, nemsokára a városliget beépítéséhez, a "semmiből" gazdagodó gázszerelőkhöz, fideszes politikusokhoz.....majd a bankbetéthez jutás korlátozásához, nyugdíjak megadóztatásához....
    Az ellenzéki pártok egyetlen ilyen disznóság megakadályozása érdekében sem fogtak össze, az alaptörvényt "ünnepelni" sem engedték be a TÖMEGET az Operaházba (ellentétben a szurkolói ultrákkal akik 2006-ban egységesen csapatsálak és mezek viselése magyarán: megkülönböztetés nélkül gyújtották fel a tv székházat).
    És mivel a választó ezt látja vagy csak ösztönösen érzi, és mivel olyan lehetőség a szavazólapon nincs, hogy "FIDESZ-KDNP. ELLEN" ; otthon marad.
    (Budapesten most éppen lett volna csak hát" MOMA Bokros Lajos"-nak volt írva, de ezt a
    megfejtést meg nem magyarázták el --éppen a fentebb írt megkülönböztetési inger miatt--
    vagy kifejezetten ellene viselkedtek.)
    Már most is 2018-ig kérnek laufot maguknak, hogy majd akkor, de akkor isten bizony....
    A szegény embernek meg addig még de hányszor jön a tél, meleg ruha kell, meg ennivaló, tüzelő, emelkedő árak csökkenőnek reklámozott rezsi mellett....
    Lehet, hogy az időszerű rendszerváltás első lépése az lehetne, hogy az Orbán által fizetett többször is leszerepelt parlamenti ellenzék felszívódna?
    Merthogy ezekben annyi a politikailag korrekt módon megfogalmazott utálat meg tolerancia egymás iránt, hogy mi attól kódulunk.

    VálaszTörlés
  7. Az MSZP olyan mint az elefánt.Nehezen tanul és könnyen felejt.Mikor ébred fel a sok magát demokratikusnak mondott párt? Nem veszik észre,hogy ebben az évben 3x bünterttek a szavazópolgárok az együttműködés hiánya miatt azzal,hogy távol maradtak a szavazástól.. Mindazok akik az együttműködést az alá-fölé rendelésben látják, ostobák.Az együttműküdés az
    egymás melleti tevékenységet jelenti,fej-fej mellett.A magát demokratikusnak valló pártnak nem a tagjai egyéni boldogulását kell képviselni,hanem mindenkivel együttmüködve arra törekedni,hogy a jogállam ,az alkolmányos rend visszaálljon és ismét szabad választások legyenek.Szomorú,hogy ismét aktuálisak a márciusi ifjak követelérei. Ébresztő!!!

    VálaszTörlés
  8. Nálunk MSzP vezetésű lett a város újra. Örültünk mindnyájan, hogy Schwartz Béla megkezdhette a 4. ciklusát. A testületben is többsége van. A városban a Jobbik 3. "helyezést" ért el, csak egy fő jutott be, kompenzációs listáról. Hozzá kell tennem, hogy itt nem volt összefogás a DK-val. Sajnos, nem mondhatom azt, hogy ez a szocik hibájából történt. Ilyen is van. Legyen elég ennyi. Az "eredményünk"? Nincs DK-s a testületben. Az történt, amit páran megjósoltunk. A DK szimpatizánsok zöme (félve a választás elvesztésétől) a szocialista képviselőjelöltekre szavazott! Többen figyelmeztettük erre az illetékeseket, hogy ez lesz. Leszavaztak bennünket, nem hitték el. Ha hittek volna, együtt tarolt volna a két párt. Késő bánat. Tehát "az egyik szemem sír, a másik meg nevet." Azt hiszem, érthető, hogy írásod nem fogom terjeszteni a helyi DK oldalán. A helyi szocialistáknak meg csak gratulálni lehet. Meg is tettük néhányan a DK-ból.Szinte egyedül csinálták. Nem szabad ostorozni őket. Nehogy azt gondold, hogy Tóbiás, meg Szanyi a példa. A DK tagok, szimpatizánsok sem örülnek, hogy Fodort Gy.F. bevitte a parlamentbe. Annak sem, hogy Bokros mellé utolsó percben állt a DK. /Addig meg a farok....a kutyát./ Az, hogy a szocik nem, az érthető vhol, meg lehet magyarázni.(bele lehet inkább), de a DK sosem volt kimondottan baloldali párt. /Jó, az MSzP is Horn alatt volt./ Ennyi volt a véleményem. Lehet, nem találkozik a tiéddel, de volt már ilyen. :)) Megyek a Somlóra!

    VálaszTörlés
  9. Ez az első eset, hogy nem értek egyet Veled Gábor. A választások előtt azt mondtuk, hogy minden demokrata erőnek össze kéne fognia a fidesz ellenében.Számomra ez azt jelenti, hogy egy jelöltet kellett volna mindenhol támogatniuk.Ugyanúgy mint Bokros Lajos esetében. Éppen ezt rójuk fel Fodoréknek és Schiffernek, hogy nem tették meg- ergo nem támogatják a demokráciát.
    Most meg azt mondod, hogy miért nem különült el jobba a DK? Nem paradoxon ez?
    Nálunk a jelöltek mögé felsorakozott az MSZP, Dk, Együtt-PM,+ a Lokálpatrióták. Más kérdés hogy így se tudtak nyerni.
    Vagy valamit félre értettem? Kérlek magyarázd el!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anna, a nyerhető körzetekben maximális összefogás, a nem nyerhetőkben - az ország 80 százaléka - pedig külön indulás. Ezt írtam anno, ezt írtam most is. :)

      Törlés
  10. Nos itt a gond Gábor, hogy akik tehetnének valamit, azok el lesznek foglalva a polgármesterkedéssel.
    Van az mszp-ben egy arc, aki egész jókat mondogat, vagy inkább mondogatott, épp mint anno a fiatal Gyurcsány. Utóbb elhallgatott. Mi lehet vele? Valamivel elhallgattatták? Ja, ő Braun Róbert.
    Bokrosban az igazság, Bokrosban a vigasz. Ez igaz, s a remény is. De hogy lehetne elérni, hogy a legközelebbi tv-s nyilatkozataiban akárcsak egy szóval is, akár egy mellékmondatában, de megemlítse az OGyM-et? Vagy aláirattak vele egy papírt az ATV-ben is, hogy nem teszi?
    Megkérdezed tőle legközelebb Gábor?

    VálaszTörlés
  11. Te mondtad, hogy most már aztán öntsünk tiszta vizet a pohárba. Hát akkor öntsünk!

    VálaszTörlés
  12. Azt gondolom,hogy a FInESZes fijjug rablóbandájának jobbik keze,tudatosan maradt ki a sorból - nem véletlen - mert önnös érdekből hatalom ellenesek,de nem ellenzékiek!Ugyanakkor " mint a nép által küldött üzenet " megkerülhetetlen.
    A választói magatartás - remélhető - megváltoztatásában,jelentős feladat - és talán a legnehezebb - hogy a népek ne dőljenek be a "magyarok áldását " megtestesítő alattomos alakulatnak.Ma már egyértelműen " népmese " szinten magyarázzá be,az embereknek,hogy majd ők MEGVÉDIK a lakosságot az átkos posztkommunista baloldaltól,meg a harácsoló hatalomtól.Nem véletlenül fordult visszájára a roma szavazók hozzáállása,mert azok között is - egyre jobban - el tudják hinteni védőangyal " szerepüket ".A magyarok meg - sajnos - kinőttek a népmeséinkből,ezért ha nem tudnak élesen elhatárolódni a jó és rossz között,zavarukban hallgatnak - távol maradnak a választástól - döntésképtelenné válnak!Ezért aztán - megkockáztatom - az alattomosan lopakodó,de MAGYRSÁGOT,IGAZIT hirdető populista logika mentén keménynek,és mégis közvetlennek tűnő nemzetiszocialista pártnak a bázisa - főként vidéken - tovább erősödhet!

    VálaszTörlés
  13. Lehet itt bárkit ostorozni, valós vagy vélt sérelmekről beszélni, kollaborációval megvádolni egy dologban nem lehet vita. 2006 őszét követően a "bal"oldal majd később ellenzéki oldal nem nyert meg egyetlen választást sem.
    A tények magukért beszélnek.
    Ez hasonlatos a futtballban Marseille - 1969.dec 3. magyar-cseh 1:4 - után kialakult helyzetre, Végh Antal 1974-ben megírta a "Miért beteg a magyar futball" c.könyvét, ahol feltárta a katasztrófa okait és ma 40 év eltelte után a gyógyulásnak még a jelei sem látszanak.
    Na jó, most nem kaptunk ki a románoktól - ez már valami - de mégis!

    A politika egy más világ, de bizonyos összefüggések azért vannak. Aki futballmérkőzést vív az bizonyos értelemben "háborúzik", ahol fontos, hogy ki kit győz le. Mi egy hitehagyott népség vagyunk, aki nem hisz igazán még saját magában sem. A ellenfél odalán mindig legalább egy előny van, mert a "balsors" is ott játszik.
    Valamikor magam is nagy futballrajongó voltam. Nem múlhatott el olyan nemzetközi találkozó amit kihagytam volna. Jól emlékszem, hogy az elején mindig azért szorítottam, hogy mi rugjuk az első gólt, mert az növeli a csapat önbizalmát és akkor ebből még akár győzelem is lehet. Ez a spekulatív megközelítés úgy sacc/kb 77-80 %-ban bejött.
    Egy dologra viszont mindig képtelenek voltunk. Az esetek nagy %-ában ha padlóra kerültünk soha sem tudtunk felállni és ami a leglényegesebb, már megnyert mérkőzéseket vesztettünk el az utolsó percekben. A magyar ember képtelen megélni és elfogadni a vereséget. Nincs hite, kitartása és főleg idegrendszere (koncentrációkészsége) ahhoz, hogy maga alá gyűrje a már legyőzött ellenfelét.

    A demokratikus oldal most padlón van. Nagy kérdés, hogy fel tud-e állni onnan és ha sikerül is neki tud-e tömegeket maga mellé állítani.
    A pártok mai állapotát, megosztottságát tekintve ez az ekövetkező 25 évben nem lesz lehetséges. Egy esetben igen, ha a rendszer valami miatt összeomlik és a választók újra felébrednek jelenlegi kábultságukból.
    A kulcskérdés, hogy ilyen körülmények között mi lesz a fiatalokkal! Generációk fognak hazugságban felnőni. Ki lesz, aki meg tudja majd őket szólítani?
    Milyen őket célzó, számukra vonzó és mozgósításra alkalmas programok születhetnek?
    Ezt kellene a teljesen feleslegesnek látszó bűnbakkeresés helyett valakinek kitalálni!
    Ez a dolog úgy sacc/kb 75-80 %-ban bejött.

    VálaszTörlés
  14. Engedjetek meg nekem is,elmondani néhány gondolatot. Gábor eszmefuttatásával majdnem egyet is értek.De most, hogy a választások lezajlottak,már nem arról szól a kérdés,hogy demokrácia,vagy a diktatúra ellen szavazunk.Ez elmúlt ,és sajnos a szavazás eredménye ismert. Természetesen továbbra is fontos,hogy a demokrácia kerüljön előtérbe,de megszűnt a kényszer,és mindenki úgy küzd a demokráciáért ahogy a szíve diktálja.És igen a DK-nak meg kell szüntetni a szoros kapcsolatot az MSZP-vel ezzel egyet is értek.De azzal is,hogy szükség van minden demokratikus pártra így az MSZP-re is. Balogh Tibitől kérdem,hogy nála mit jelent az,hogy át kell lépni a mai ellenzéket? Számomra ez értelmezhetetlen.Miit ért ez alatt? Nem kell az MSZP,nem kell a DK,nem kell az Együtt stb.Mit kéne velük tenni? Elsöpörni őket? És mi lenne azokkal a szimpatizánsokkal akiknek meg kellenek ezek a pártok. Ma Bokros Lajos beszélt az ATV-be,és Ő is azt mondta,hogy bizony kell egy ütőképes torzsalkodásoktól mentes ellenzéki erő amely sikerrel válthatja le a Fideszt 2018-ban. Vagyis Bokros is azt mondja amit Gyurcsány,hogy kell egy nagy egységes ellenzék akire minden demokrata érzelmű ember tiszta szívvel szavazhat.Szóval egyetlen embert sem szabad elveszítenünk.Szükségünk van rá. Egyébként most is vastagon meg lehetett volna nyerni a választásokat akár áprilisban,akár most.Mert tulajdonképpen a vereség oka az alacsony részvétel volt.És itt a hiba ami mindegyik ellenzéki demokratikus pártnak felróható,hogy sem áprilisban,sem most nem volt képes ezeket a választókat megszólítani. Állítom ha a részvételi arány meghaladja a 67 %-ot már nem nyer a Fidesz.És bizony ez közös hibánk valamennyiünknek. A Fidesznek nincs tartaléka,de amennyi szavazója volt az mind elment szavazni.És ez a 43%-os részvételi arány is elég volt nekik,hogy újra,meg újra meglegyen a 2/3-uk.Elképesztő,hogy a demokratikus ellenzék szinte szó nélkül hagyta a Fidesz rengeteg botrányos ügyét.Szó nem esett Rogán Antal állandóan bővülő lakásáról,be nem vallott nyaralójáról,Kósa Lajos be nem vallott 100 milliót meghaladó lakásáról, a felépült debreceni házáról.Szó nélkül mentünk el amellett,hogy az V. kerületben nyertes polgármester Szentgyörgyvölgyi úr mutyizás útján jutott szinte nevetséges árért a lakásához.Szó nem esett arról,hogy Orbán stadiont épít a kertje alá, Simán elmentek amellett,hogy a Fidesz uralom alatt,padlóra tették az egészség ügyet,az oktatást.És ,hogy kb 3 millió embertől elloptak 3000 milliárd forintot.Pedig az RTL klub besegített most rendesen.Szóval a vereség oka többek közt az is,hogy agyon hallgattuk ezeket az ügyeket,és nem támadtuk őket nap mint nap.És a föld mutyiról, a trafik mutyiról szót sem ejtetem,pedig ezt is lehetett volna állandóan forszírozni.Csapni való kampányt folytattunk,azaz nem folytattunk kampányt szinte semmit.Akkor az több mint 4 millió nem szavazó,hogy mozdul meg? Ha mi ezekben az emberekben lévő tartalékainkat nem vesszük ki akkor 2018-ban sem várhatunk mást! Major Anna,azt hiszem,hogy a 100. olyan ember vagy akit arra kérek,hogy mondja el miért ez a nagy Gyurcsány utálat? Magyarázd már el,hogy mi Gyurcsány megbocsájthatatlan bűne,hogy így kéne utálni.És erre soha senki nem tudott érdemben választ adni! és ne gyere az Öszödi Beszéddel,mert az éppen nem hiba volt,hanem erény,mert volt egy ember aki kimondta,hogy szeretne tiszta lappal indulni,és nem hazudni tovább.Mi lett az eredmény? Éppen a saját pártja szúrta hátba,és Fidesz meg lekaraktergyilkolta. Gyanítom ,hogy Te sem tudod megmagyarázni mi Gyurcsány bűne..Szóval sok minden érthetetlen számomra,és azt sem értem,hogy miért egymást marjuk,és miért nem a Fideszbe harapunk bele? Amiről meg most nem írtam az nem azért van,mert a problémák végére értem,hanem most egy emésztésre ennyi elég lesz gondolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit én hallottam Gy. F.: Nagyon közel volt többek szerint a diktátorúsághoz, hátba támadta Medgyessy Pétert, s,t.b. Szerintem egyszerűen csak irigység volt minden ellenlábasában, mert több, és okosabb, mint ők együttvéve! Nekünk nem szabad azt csinálni, mint a fidesznek, mi nem "vas-tapsolhatunk" , nem szabad személyi kultuszt építenünk!

      Törlés
  15. Majdnem mindenben egyetértek veled, kivéve azt, hogy mire szavaztunk! Nem hiszem, hogy lenne olyan ember, aki diktatúrában szeretne élni! Sokuknak-gondolom-elég az, hogy legyen munkája, otthona, legyen mit ennie! Sokan azt sem tudják, hogy mi a különbség a liberális demokrácia, ill. az illiberális demokrácia között!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi különbség nincs. A diktatúrának a liberalizmus a melegágya...szabadság mások szabadságának a rovására... és semmi demokratikusat nem látok abban sem, hogy kijelölik kire szavazhatok... És nem mellesleg, törölném a választási rendszerből az induló pártok támogatását célzó állami pénzek juttatását. (ez is a szabadrablás egyik példája)

      Törlés
  16. Azt azért nem értem, hogy akkor, amikor a választási törvényből következően kényszerpályán mozog az egész ellenzék, miért kell személyeskedni, mikor fogjuk már tudomásul venni, hogy Gyurcsány Ferenc a FIDESZ és az MSZP áldozata! Miért kell még mindig annak rengeteg hazugságnak a hatására rájátszani! Bárhol olvasok kritikát Gyurcsány Ferencről, mindenhol a FIDESZ hazugságok köszönnek vissza és az MSZP-s árulások. Mi valódi baj Gyurcsánnyal? Mindenki fél tőle mert van elképzelése arról, hogy hogyan lehetne végre rendet, igazságot,teremteni ebben az országban? Mondja már meg valaki! Van más politikus aki ennyire szenvedélyesen szereti hazáját és a magyar népet? ...ha nem így lenne, nem politizálna, nem szorul rá... Csak azért nem szeretik, mert a FIDESZ kígyót-békát mondott rá... nem kellene azonosulni a Fidesz véleménnyel, hazugságokkal...és az árulókkal sem...támogatás nélkül még a legjobb politikus sem, főleg ha demokrata, tud csinálni semmit... ezért nem lehet a szemére vetni, hogy nem bizonyított, nem rajta múlott.... és nem ő vágta gallyra az országot, hanem Medgyessy, ( jól tette, hogy bírálta, ezt nem szeretik a vezetők, pedig ez vezeti rá őket, hogy tévúton járnak! Ez most is hiányzik! Ez nem jelentette azt, hogy ő túrta volna ki! Kongresszus döntött, Tollerék javaslatára)...és az MSZP elvtelen "politikája", a világgazdasági válságot sem ő idézte elő, csak erős volt a hatása nálunk...

    VálaszTörlés
  17. Gábor! Alaposan kiosztottad a "demokratikus" ellenzék apraját-nagyját, nem téve különbséget a tisztségviselők és párttagság közé. Ez a kritika nyilván nem vonatkozik a szimpatizánsokra. A hangadó, a közbeszédet uraló vezető személyek megérdemelnek minden elmarasztalást, de az ilyen általánosítás "Az MSZP fő tömege ugyanis nem a Botkákból és Tóthjózsikból áll, hanem az elveiket a megélhetésükre cserélt helyi csinovnyikokból, akik most ismét bekerültek mint ellenzéki képviselők az önkormányzatokba, és már épp tárgyalnak a többségi Narancsokkal hallgatásaik áráról.", hogyan segíthet egy majdani közös munkát? Ha meg igaz volna az állítás, akkor értelmetlen együttműködésre törekedni. Azt sem gondolom, hogy egy tizenötezer fős pártot harminc körüli sikeres polgármestere "kitakaríthatna". Az ellenzéki pártok megújulásához horizontálisan és vertikálisan is kezdeményezett és támogatott, átgondolt, felelős, becsületes munkát kell elvégezni. Bármelyik pártra igaz: a társadalmi, gazdasági, kulturális viszonyok valóságos helyzetének ismerete nélkül, csak vágyakat, tévutakat, vereségeket lehet előidézni. Ha nem tudom, hogy hol vagyok, hová igyekszem, akkor csak bolyongok. Amíg nem tesszük fel a kérdést és nem találjuk meg rá a helyes választ, meddő vállalkozás a módszereken, a szervezésen, személyi kérdéseken nyüglődni. A kérdés pedig az, mi az oka a polgári passzivitásnak, mi idézte elő? ( Itt most a „demokratikus” ellenzéki oldalról beszélek.) Demokratikus alatt nem a Fidesz által gyakorolt többségi diktatúrát értem, hanem a jogállam, ellensúlyok, autonómiák, kisebbségek, közösségek rendszerét, a személyes és kollektív szabadságjogok biztosítását. (Vagyis, ami a demokrácia hosszú fejlődéseként létrejött.) A Jobbik bevallottan nem demokratikus párt. A passzivitás fő oka az, hogy a rendszerváltás során, alkalmával és azóta is, becsapták a választókat. Ez a vasárnap otthon maradt négy és félmillió ember nem hiszi el, hogy a politika az ő érdekét képviseli, mint ahogy nem is képviseli. Igaz, hogy a Fidesz is valójában csak „politikai” többséggel rendelkezik, amely azt is jelenti, hogy legitimációs hiánya van, de ez a megszólított, egybetartott 2-2,5 milliós tábor a legnagyobb a magyar politikában, bőven elég a békés kormányzáshoz. Ha egy párt le akarja győzni a NER táborát, nem kerülhet meg néhány fontos kérdést.
    - A NER létszámát jóval meghaladó kört kell maga mellé állítania.
    - Melyik társadalmi réteg lehet ez a 3-3,5 milliós halmaz?
    - Mely intézkedések járultak hozzá, erősítették a Fidesz elfogadottságát?
    - A Fidesz mely intézkedései azok, melyek sértik a többségi társadalom érdekeit?
    - A rendszerváltás „demokratikus” kormányai, pártjai mit rontottak el?
    - Ha a hibák kijavítására választói felhatalmazást kapnának, mit és hogyan csinálnának másként?
    Végül egy megvalósítható, olyan elképzelés, program kidolgozása, mely elindítja Magyarországot a felemelkedés útján, a többség által támogatott, erősíti a nemzeti egységet, amely nem másoktól akar elvenni, amely mindenkit munkára ösztönöz.
    Négy és fél éve ötletel, nyüzsög, marakodik a semmin, a fent nevezett ellenzék, anélkül, hogy látna a pályán, elvégezné a kötelező munkáját és végre elkezdene hatékonyan politizálni. Ezeket a kérdéseket és a rá adott válaszokat az OGYM sem ugorhatja át. Ha jól értettem Balogh Tibit, amikor a pártokon való túllépésről beszél, az OGYM önálló megjelenésére, programja kidolgozására gondol. Igaza van! A következő négy év alatt sem lesz változás a hatalomért tülekedő gittegyletek politikájában, amelyben a közérdekről, a nép, az ország felemeléséről szó sincs.

    VálaszTörlés