2017. március 14., kedd

Kacsacsa

Bejárta a netet egy cikk, amelyben az új büntetőeljárási törvényről írnak, mondván: jön a totális politikai terror. Csakhát a hír nem igaz. Kacsa. Sőt. Kacsacsa.




Az rendben van, hogy fogorvosként, az ellenem indított rahedli, karaktergyilkossági szándékú büntetőperben magamat kellett védenem, így kiképződtem büntetőjogból, értek valamelyest hozzá. Az nincs rendben, hogy ezt a cáfoló cikket egy muszáj-jogásznak kell megírnia, és nem egy gyakorló büntetőügyvéd magyarázza el a népnek, hogy hülyeséget olvasott éppen. Értem én, és saját bőrömön megtapasztaltam, hogy itt valóban diktatúra van, de sokkal ügyesebb és finomabban hangolt, minthogy ily kemény eszközökkel takarítsák el az ellenzékieket, mint ami a cikkben foglaltatott. Egy fenét. Orbán fönntartja a demokrácia látszatát, hatalmának jellege gazdaságilélektani és kommunikációs, óvakodik a direkt erőszaktól, mert az népszerűtlen és visszaüthet.


Mielőtt kicsit mélyebben belemegyek - nem nagyon, mert könnyen érthető - annyit előre jelzek: a büntető törvénykönyv módosítása jó régóta tart, és végigment ezernyi szakmai egyeztetésen. A legutóbbi hírek, februárból, arról szólnak, hogy azzal minden parlamenti párt egyetértett, így konszenzussal megy a T. Ház elé. Hatályba lépése is 2018 június, így aztán aligha valami roppant sürgős nyílt terrorlépésről van szó, nemde. Mondom: az orbáni diktatúra egyszerűen nem így működik. Ésakkor a lényegre. Azt írja a cikk, hogy mostantól mindenkit tárgyalás nélkül el lehet ítélni, bármikor és bármiért. A gond csak abban van, hogy ez nem igaz. A cikk írója vagy nagyon nagyot akart mondani, vagy egyszerűen csak nem olvasta el, amiről írt. Ugyanis szó sincs ilyesmiről.


Bizonyos, kisebb súlyú ügytípusokban a bíróság megkapja a jogot, hogy tárgyalás nélkül döntsön. Ám ha a terhelt - aki ellen az ügy folyik - a döntéssel nem ért egyet, akkor 8 napon belül ezt jelzi a bíróságnak, és ezesetben lesz tárgyalás. És onnantól pont olyan tárgyalás lesz, mint eddig volt, és onnantól már valóban vádlottnak hívják a delikvenst, mert addig csak terheltnek. Mert a szóhasználattal is problémája volt a cikknek. Szóval annyi változik, hogy kisebb súlyú ügyekben lehet tárgyalás nélkül végzést hozni, de ha az a terheltnek nem tetszik, akkor tárgyalást kér, és kötelezően meg is kapja. Ésakkor ennyit erről. Nettó kacsa.


Értsük meg: Orbánék nem így dolgoznak. Szükségük van az európai pénzekre, abból fejlesztik saját céghátterülket, biztosítják, hogy lassan az Ő tulajdonukba kerül az ország. Ezért a törvényeket betűszerint a demokrácia határáig feszítik, vagy kicsit azon is túl, de sosem hoznak nyílt, erőszakos diktatúrákra jellemző jogszabályokat. Hatalmuk fönntartásához ugyanis nincs szükségük nyílt terrorra, sem jogi, sem erőszakszervi módszerekkel. Nincs ugyanis olyan ellenzék, amely elégséges utcai mozgósítóerővel rendelkezne ahhoz, hogy egy forradalom veszélyét valósnak tarthassák az ország urai. Bőven elég a gazdaságilélektani és kommunikációs módszer, láthatóan a Zemberek többsége ebből is ért. Az más kérdés, mi lesz akkor, ha lesz valódi ellenzék. De erre majd akkor visszatérünk. Ez a hír azonban, mint mondtam:

Kacsa.

2 megjegyzés:

  1. A falopások miatt túlterhelt biróságokat tehermentesitik. Baracska tele van olyan elitéltekkel, akik a szabálysértési birságot nem tudták megfizetni. (Olyan súlyos bűncselekményeket is ide számitva, hogy nem volt a biciklin csengő. Vagy valaki tévedésből bejelentett előre egy flah mob-ot.) Erre minek birói itélet? Dutyiba a nymorulttal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az általad írtak mind szabálysértési ügyek, nem büntetőeljárás. Két különböző dologról van szó.

      Törlés