2014. május 9., péntek

MSZP, Jobbik, DK...

Folytatom a reggeli írást, felszabadulva a láthatóan hitéleti keretek között mozgó Szociaktivisták meggyőzésének vágya alól. Nem maradt Velük beszélnivalóm, amit tudtam elmondtam, amit akartak, vagy képesek voltak megérteni, megtették, oszt ennyi. Vitatkozni szeretek, de ennyire azért nem.




Nézzük röviden mindhárom címben szereplő párt adottságait és ebből adódó esélyeit. Kezdjük az MSZP-vel. Egyrészt alapvető tévedésben van, aki azt hiszi, utálom Őket. Fenét, kormányoztam velük együtt négy évet a Nyolckerben, együttműködtem velük ellenzékben további 8 évet, ismerem Őket. És mivel tudom, milyenek voltak régen, és bőven rálátok, mivé váltak mostanra, ezért mondom minden érzelem nélkül: a Szegfűnek vége. Semmiféle tartalékkal nem rendelkeznek, szervezeti kultúrájukban az aktív ellenzéki tevékenység már a tiltott kategóriába esik, mert veszélyezteti az államigazgatás különböző helyein szerzett pozícióikat. Ha változni akarnának, saját magukat tennék munkanélkülivé, ugyanis többségük abból él, hogy úgy csinál, mintha politizálna, de a Fidesz az adófizetők pénzéből csak addig dotálja Őket, amíg csak úgy csinálnak.

Erkölcsükben, intellektusukban nincs különbség az első meg a második vonal között, jól elvannak egymással, legföljebb a maguk köré rakott acélkarám határai között vívnak egy kicsit, hogy a fogyó tortából melyik erőcsoportnak jusson több. Soha nem kerülhet hatalomra az MSZP-ben olyan vezetés, amelyik értékelvű ellenzéki politikát akarna csinálni, ennek pont akkora az esélye, mintha kannibálok választanának vegetariánust törzsfőnökké. Van még képviselőcsoportjuk a Parlamentben, lesz még jó sok helyen önkormányzati ellenzéki helyük, de a szavazóbázisuk tovább töpörödik. Nagyjából a négy év alatt lesüppednek a parlamenti küszöb köré, a szavazóik elvándorolnak esélyesebb erők felé. Az EP választás tétje számukra a legnagyobb: ha most elveri Őket a Jobbik, akkor azonnal elhagyja a Szegfűt az a szavazótábor-rész, akik az MSZP-től várják a széljobbtól való védelmet. Pont ugyanaz fog velük történni, mint a 2009-es EP Választáson az SZDSZ-szel: a szavazóik megérzik az elmúlás szagát.


A Jobbikkal kapcsolatban a netes reakciókból kettőre válaszolok itt. Az első az identitásukkal kapcsolatos: Ők náci párt. Igaz. Ma még. Bár a Gaudi Sztori után már egy kicsit kevésbé az, és napról napra, apró lépésenként fognak konszolidálódni. Vona ugyanis Orbán típusú hatalom-technokrata. Lassan lecseréli a szavazóbázisát, és a nagy szavazótömegek a baloldalon vannak. Programjukból rendpárti, de nem náci programot fog csinálni, megtartja annak néhány burkoltan, de nem nyilvánvalóan rasszista elemét, de egyre inkább a baloldali értékek felé fog mozogni. Ugyanis választást akar nyerni, jobb ezt most tisztán látni, mint később átélni. Széljobbról meg választást nyerni nem lehet, sok ideológiát Vonában ne tessenek keresni, vagy csak épp annyit, mint Orbánban.

A másik ilyen felvetés az, hogy nincs is programjuk, és nincs országos kiépítettségük. Hajjaj, de még mennyire hogy van. Az egyetlen párt, amelyik az elmúlt négyévben elvitte a Vidéki Magyarországnak a személyes kontaktus erejét és a mondanivalót. Mindenütt ott vannak, a kocsmáros többnyire az Ő emberük, de persze nem a kocsmáros itt a lényeg, hanem a teljes kiépítettségű, a faluk mindegyikébe benyúló hálózatuk. Akik abban reménykednek, hogy nem fogják tudni majd összeegyeztetni a mostani szavazóbázisukat a közben egyre növekvő újjal, azok tévednek. A kemény magjuk tekintélyelvű, és nagyjából pont mindegy nekik, hogy épp milyen uniformisban virítanak. Egy kisebb részük majd lázadozik, aztán elszeparálódik és eltűnik. Vona majd a megfelő időben kihirdeti, hogy Ők mostantól keresztényszociális párt, és nagyjából akkor le is fog zárulni a szavazótábor egységesítése. Javaslom tájékozódni a Jobbik programjával kapcsolatban, mielőtt kijelentjük, hogy nincs, de ha van, akkor az katyvasz. Nem, nem az. Nem a mi szájízünk szerint való, de a Vidék Magyarországának láthatóan bejön. Mint a választás megmutatta, ugyebár.


A DK sorsa önmaga döntésén múlik. Ha az EP választás után nem húz azonnali és kemény határt az MSZP felé, akkor megáll ott, ahol most van, és a feltörekvő pártok vagy fölfelé mennek, vagy megsemmisülnek. Az önkormányzati választás nem az ország, hanem a DK sorsát fogja eldönteni. Ha néhány technikai jellegű együttinduláson - Angyalföld, Szeged, esetleg független főpolgijelölt közös támogatása - túllép, és általános megállapodást köt a Szegfűvel, akkor vége a dalnak. Onnantól ugyanis pont annyira válik hiteltelenné, mint az MSZP vált. És a politikában bizony nem mindegy, hogy ki mondja azt, amit mond. A választók ugyanis föl fogják tenni azt a kellemetlen kérdést együttindulásnál, hogy miben is különbözik a DK a Szocialistáktól. És újra össze fogják kapcsolni a Ferit, meg a további politikusi és aktivista garnitúrát az MSZP-vel, és akkor hirtelen azt a kérdést kéne még megválaszolni, hogy minek is vált ki a DK az MSZP-ből, ha egy gyékényen árulnak.

Gyurcsány lassan le tudja magáról mosni az MSZP-ben ráragasztott bélyeget, de ha mégegyszer összefog velük, akkor frissen megteremtett hitelét nullázza le. És onnantól már valóban nem lesz újrakezdési lehetőség. Újabb összefogás esetén lesz egy újabb, még katasztrofálisabb országos léptékű önkormányzati vereség, de ennek a baloldalnak az lesz a végső. A kereslet-kínálat törvényeit el kell fogadni, akár tetszik, akár nem. Van a baloldalon milliós nagyságrendű kereslet, ha a DK sasszézgat, akkor majd a Jobbik kitölti az űrt. Vona ugyanis tudja, hogy a 2018-as választás megnyerésének szavazattömege hol található, remélem a Feri is. Az EP választás csak annyiban fontos a DK számára, hogy ha sikerül bejuttatni képviselőt az EP-be, akkor erősebb lélektani pozícióból lehet majd a baloldali tömeget megszólítani. Nagyjából az derül ki május 25-én, hogy mennyit ártott a DK-nak az országgyűlési összefogás. Ártott, nem is keveset, reméljük maradt még annyi megbocsájtás a szimpatizánsokban, hogy letegyék mégegyszer a voksot arra a pártra, amelyik egyediségével, önállóságával, és nem az összeborulásával tudta maga mellé állítani Őket.

Hát így.


12 megjegyzés:

  1. Mit írtam az előzőhöz , itt is igaz :)

    VálaszTörlés
  2. Az MSZP-ről még annyit, hogy hallottátok, hogy Kovács már a DK-t erősíti az uniós kampányban? http://hetivalasz.hu/itthon/gyurcsanyeknak-kampanyol-kovacs-laszlo-az-mszp-exelnoke-76511/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Hiszen jól üzengettek egymásnak. Először Mesterházy, aztán a KR-ban Kovács!
      Nem vagyok nagy Kovács hívő egyéb ügyei miatt, de tapasztalata szerintem van. Igazából az MSZP-ben még Lendvai Ildikó az, akit szívesen meghallgatok. Valahol után jön a sorban Kovács, persze mondom vannak azért vele gondjaim a DK kiválása kapcsán is, meg azért neki is vannak ügyei, mit a szemére lehetne vetni, ha nem is olyan mint Molnár Zs.-nak, de ügyei vannak....

      Törlés
  3. Szerény véleményem szerint Kovácsot talán ki is lehetne hagyni.

    VálaszTörlés
  4. A ciki az lesz ha a DK nem kap 5 %-ot sem mert akkor a Feri lemond.

    VálaszTörlés
  5. Persze hogy lemond---de aztán lesz új szavazás! :)
    Így is úgy is!

    Egyébiránt Kovács László nem erősíti a dk-t csak személyesen jó a kapcsolat a normális emberek között--és így történt a vendégség! Hogy országos ügy lett ebből?! Nos az is a fidesz ékverési kisérlet példája.
    A történet ennyi és nem több :)

    VálaszTörlés
  6. József Gönczi
    44 perce · Szerkesztve
    Holnap kiköltözök a nyári lakba.Sokan felkapják erre a fejüket,hogy milyen jó megy ennek a .....1989-ben az egyik Belgyógyász főorvos ajánlására vetem,színte ingyen.Ígen azóta Paradicsomi Édenkertre fejlesztettem mindent a saját erőmből a kis rokkant nyugíjamból.Hozzá kell teni,mikor leszázalékoltak 38 éves voltam.Sajnos a politika ott is jelen lesz,mivel víszem magammal a modemes laptoppomat,mivel ott nincs vezetéke internet.Sajnos itt Facebookos tevékenységem igen víssza fogott.A 24 saját alapítású demokratikus csoportomba ettől fűggetlenül igen nagy teljesítménnyel müködnek,köszönve a nagy megosztok megtalálták ezeket a csopotokat.Mindenek az oka,hogy Húsvét elött volt egy kemény beírásom.Ezzel nem lenne baj,hísz naponta több száz ilyen beírások vannak.Baj ott kezdödöt,hogy a HÍR TV ebből fabrikált egy olyan híranyagot,amely nem volt ígaz amit én írtam,magyarúl meghekkelték olyan formán,hogy a DK-át is belekeverték.Ami a legszörnyübb volt,hogy Molnár Csaba fotoját rátették.Tehát aljasító,lejárató hamis híranyag volt a DK felé.A DK legfelső vezetése elhatárolódott mindezektől.Útasítást adtak ki a választó kerület elnőkének,hogy azonnal zárjanak ki a DK soraiból.A kizárásom Nagy Péntekre esett volna,amit a ez elnököm modósitott Húsvét utánra.A rögtönzött Etikai Bízotság a kizárásom megszavazásánál senki nem nyújtotta fel a kezét,ezért az elnők közölte,hogy akor is ki kell zárjanak,mert ez felsőbb vezetési útasítás.Igen.Életem legnagyobb csalódása volt ez a kizárás,mivel nem gyözödött meg a DK legfelső vezetése a hír valódiságáról.Fontos az volt,hogy az EU EP válsztását ne zavarja meg az ilyen esett.Tehát engem nem mint ember néztek,hanem mint eszközt.Ez határozottan kimondom nem más mint diktatorikus eljárás.A DK vezetése nem mérlegelt,hanem döntött.Természetesen,mint az alapszervezetünk egyik legnagyobb aktivistája nagyon gondolkodóvá tett engem és nejemet,ezek után elmenjük e szavazni az EP választásokra.Ha elmennénk akor kire szavazunk?Csak a DK jöhetett volna számításba,de ezek után???????A kórházban voltam és egyetllen egy DK aktivista és vezetőségi tag nem hívott fel,vagy látogatott meg.Ez mérhetetlenül el
    szomoritott,hogy egyáltalán hogy jutottam ebbe a pártba.Az őszinteség az,hogy egyetlen egy emberért tévedtem ide,a neve Gyurcsány Ferenc.Igen nagyon csalódtam bene is,hogy ennyi munkát energiát nem beszélve a kis nyugdíjamból az útólsót is oda adtuk a DK alapszervezetünket,hogy egy ütő képes csapatot létre hozuk.Létre is hoztuk a semmiből,mert a DK-nak nem volt pénze.Írodát hoztunk létre itt Nyíregyházán.Bebutoroztuk,működésé tettük,mindezt a kis nyugdajam hozzájárulásával is.De nem adom fel.Most egy alulról szervezödő új ellenzéki erőt akarunk létre hozni,mert ez az ellenzék bízonyitotta,hogy totális béna.
    Tetszik · · Megosztom
    József Gönczi és további 5 ember kedveli ezt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jocó! Azt nem tudod, hogy ki az a vadbarom aki ezt az oldalt adminisztrálja?
      A neve: Demokratikus Koalíció Barátai
      Itt található: https://www.facebook.com/groups/111037988944335/
      Kéne szólni nekik, hogy nevezzék már át a valós tartalomnak megfelelően, pl. erre:
      Demokraták Hitvány Ellenfelei

      Törlés
    2. A hírhedt Dániel Péter, nicknevén Vörös Dani... Kiléptem onnan, full bekattant szegény.

      Törlés
  7. Válaszok
    1. Fogok majd róluk is írni, meg Bokrosékról is. :)

      Törlés