2014. május 18., vasárnap

A Nagy Állami Pénzmosoda

Néhány aktuális esemény miatt felfüggesztettem politikai tényfeltáró és programadó írásaimat, de akkor most fölveszem újra a fonalat. Legutóbbi cikkemben a magyar közélet erkölcseit lenullázó és munkahelyek százezreit elrabló Közbeszerzéssel foglalkoztam: Az igazi Magyar Átok - Közbeszerzés (katt a címre).

 

 


Innen megyünk most tovább. Leírtam a rendszer működésének pontos mechanizmusát, most egy kicsit továbblépünk abba az irányba, hogy megérthessük, hogy lehet ezt a mindent elborító fertőzést meggyógyítani. Egy helytálló egyszerűsítéssel kezdve: az Európai Uniós évi 2000 milliárd forint néhány állami közvetítő áttételével végül kijelölt magáncégeknél köt ki. Ezek a magáncégek kizárólag erre a feladatra jöttek létre, igazi céljuk maximalizálni a nekik átadott milliárdokból a Fidesznek visszajuttatandó pénzek nagyságát. Horribilis vállalási áron dolgoznak, miközben költségeiket minimalizálják, nem is kell más még mint néhány kiváló könyvelő, és a 2000 milliárd fele, évi 1000 milliárd úgy ahogy van, valós teljesítés nélkül eltűnik, mehet a Narancszsebekbe.

Fölmerül egy fontos kérdés: miért ilyen bonyolult rendszeren keresztül mossák ki az állam pénzét magánzsebekbe? Nem lenne egyszerűbb hatalmas állami vállalatokat létrehozni, az önkormányzatoknál meg intézményeket, és onnan kivenni a lóvét? Nem bizony. Az állami rezon ugyanis sokkal átláthatóbb, minden lehetséges manipuláció ellenére is. Ott minden kifizetésnek nyoma van, a dolgozók állami dolgozók, a bizonylati fegyelem sokkal erősebb, bármilyen adatot önkormányzati vagy országgyűlési képviselők kikérhetnek, sőt tulajdonképpen bárki közérdekű adatkéréssel. A rendszer áttekinthetősége miatt ott nagyságrendileg kevesebbet lehet csak lopni, és magas a tettenérés veszélye. Hogy példával érzékeltessem: az Átkosban is loptak, de az állami vállalatoknál lehetett benzint lopni, alkatrészeket, sok apróságot, de nem lehetett ellopni egész gyárépületeket, gyártósorokat, és ami a leglényegesebb: nem lehetett feketemunkások tömegeit éhbérért alkalmazni.


Szóval Fideszék a kapitalizmus viszonyai között valósították meg sikerrel a leghatékonyabb, legnagyobb lopási rátával járó állami pénzmosást, ehhez pedig a hozzájuk közvetlenül kötődő, de jellegük miatt nehezen ellenőrizhető magán óriáscégekre van szükségük. Természetesen egy komolyabb ellenőrzés akár a NAV, akár a munkaügyi, fogyasztóvédelmi, tisztiorvosi, egyéb hatóságok részéről átláthatóvá tudná tenni az egész gigamutyit, de ugye ezt magunk sem gondoljuk komolyan. Ezernyi példát láthatunk, hogy járnak azok a maradék becsületes emberek, akik megpróbálnának a hatóságok részéről feladatuknak megfelelően bármely ellenőrzést elvégezni. Előbb lesz a felmondásuk a kezükben, minthogy kilépnének az épületből az első ellenőrzés elindítására, és akkor még jószándékú voltam.

Szóval a Fideszállam igazi gazdasági alapját az általuk létrehozott magáncégek jelentik, a pénz ott halmozódik föl, az államapparátus csak annyira vesz részt a bizniszben, hogy minimális költséggel, minél gyorsabban és minél kisebb üzemi veszteséggel átpumpálja a pénzt az állami zsebből a Narancszsebekbe. A mű kész, az alkotó pihen, illetve a Kajmán Szigetek banktrezorjaiban halmozódnak az aranyrudak tonnái, amik valaha Európai Uniós polgárok adóbevételeiből Magyarország fejlesztésére szánt komoly adományok voltak. És akkor innentől tulajdonképpen egyszerű ám a megoldás. Ha az állam házából az ablakokon keresztül lapátolják ki a pénzt a külvilágba, ahol ott várják a zsákos emberek, és már viszik is ismeretlen és utolérhetetlen helyre, akkor be kell csukni az ablakokat nemde. És én, a liberális, aki a Kádár nosztalgiát elfogadhatatlannak tartom, most olyat fogok mondani, hogy beleszédülök. Egy megoldás van csak: államosítani.


Belül kell tartani a pénzt az állami rendszeren, ahol sokkal kevesebbet és nehezebben lehet lopni, és tettenérni is könnyű. Nagy önkormányzati intézményt vezettem, saját tapasztalatból mondom: az elvégzendő feladatok sokkal olcsóbban, sokkal jobb minőségben, és sokkal több normálisan fizetett dolgozóval valósíthatók meg, mint a külső cégek felé való pénzkivitellel. Egyébként magam épp itt vertem ki a biztosítékot annak idején, néhány konkrét Narancscég érdekeit oly mértékben sértettem, hogy megkezdték az általam létrehozott Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat szisztematikus tönkretételét a Fidesz politikusain keresztül. Az általunk elvégzett lakásfelújítás harmadannyiba, az útkarbantartás feleannyiba, a takarítás, kertészeti és egyéb karbantartási tevékenység szintén feleannyiba került, mint amikor azokat Fideszcégek végezték, a minőség ég és föld volt a mi javunkra, és 120 nyolckeres szegénynek tudtam hivatalos, normálisan megfizetett és megbecsült munkát adni, a Moszkva téri feketemunkásokkal dolgozó Narancscégekkel szemben.

Egy jól végiggondolt államosítás megtakarítaná az évi 1000 milliárd forintnyi pazarlást, 250 ezer megélhetést biztosító munkahelyet teremtene, és átláthatóvá tenné a pénzek útját az Európai Unió kasszájától az egyedi melós munkabéréig, munkaruhájáig, és vödréig. A Közbeszerzést demokratikus és becsületes kapitalista államokban hozták létre, és ott a tisztességes szabadverseny miatt be is hozza az árát. Magyarországon azonban kizárólag a Fideszállam érdekeit szolgálja, pont ellenkező hatást érve el, mint amit tőlünk nyugatra. Ha viszont ez van, akkor nekünk a hazai valóságra kell megoldást találni, és ha valami pont ellenkezőleg működik, mint máshol, akkor nekünk is pont ellenkező cselekvéseket kell végeznünk, hogy annak gátat vessünk. Én, a szabadverseny feltétlen híve, a liberális mondom ezt.

Államosítsunk.


19 megjegyzés:

  1. Szerintem meg ne államosítsunk, hanem adóztassunk meg minden gazdasági műveletet kiadáskor és bevételkor egyaránt. A mai számítógépes világban, már tökéletesen nyomon lehet követni, minden gazdasági műveletet, így azt is a mit a magáncég és azt is amit az állami gépezet mozgat.

    Minden adófajtát eltörölnék és csak a gazdasági művelet után fizettetném meg az adót (mondjuk 5%-ék), amit mindenkinek egy elkülönített számlára kell befizetnie minden hónap 15 és és a hónap utolsó napját követő 3 napon belül. Akinek ez a befizetése nem érkezik meg időben, az teljes vagyonelkobzásban részesülne az állam javára.

    Természetesen a gazdasági műveleteket (az eddig meglévő könyvelési számlákon kívül) egy külön e célra létrehozott számlán kell kronológiai sorrendben vezetni, a későbbi visszaellenőrzés céljából. A tőzsdei műveletek is ide tartoznak.

    Létre kell hozni, egy olyan céget (NAV-os hatáskörrel, de nem a NAV), amelyik ellenőrzi az egész rendszert.
    Ebben az esetben nem érdekel, hogy hova és kik között mozog az árú, (a pénz is árú cikk), de az adót fizetni kell. Két kivétel van az MNB által kibocsájtott friss pénz a gazdaságba, illetve a központilag adóbevételt elkönyvelt számláról a költségvetésben meghatározott összegben történő utalást, a költségvetésben meghatározott címzetthez való átutalásnál.Az természetes, hogy ezen gazdasági műveletek után felmerült költségek már nem az adómentes kategóriába tartoznak.

    VálaszTörlés
  2. Jesszus....cimbi attól óvjon az ég hogy te döntési helyzetbe juss.Látszik életedben nem volt még vállalkozásod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magamra vettem az általad közölteket, de ez nem érv, hanem maszatolás. Azt érzékelem belőle, hogy mint cégvezető, Te is híve vagy a "fekete" pénzmozgásnak.

      Törlés
  3. Jó ötlet. A fidesz államosít. Kétszeres fizetéssel még a nonprofit cégekből is ugyanannyit fog magánzsebekbe juttatni, mint amennyit átkozott multi vesz ki osztalék címén.

    Nem kell itt államosítás, államtalanítás kell.

    Tisztességes, demokratikus állama kell, amely a feladatát végzi és nem szupervállalat akar lenni.

    VálaszTörlés
  4. No ezeket az írásokat szeretem, mert ez a legfőbb baja ennek az országnak. A többi, bár az is rossz, de eltörpült ezek mellett. Amíg itt nem lesz rend, addig a többiről beszélni csak elterelő művelet. nagyjából meg érthető mire kell a pénz. Lesz nekik ennél még sz...bb időszakjuk, élni meg mégis csak kellene.

    VálaszTörlés
  5. Államosítsunk?
    De hisz fidesz állam van, akkor meg minek?
    Én egy korábbi cikkedben feszegetett becsületesség és tisztesség megteremtésére és honorálására szavazok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cikkírói dilemmám ilyen esetekben az, hogyha megírom egybe a cuccot, akkor az tanulmány méretű, és senki sem fogja elolvasni, így mindig csak lépésenként haladhatok. A következőben majd sok mindent tisztázok, de most még a gondolat maga, mint első látásra elfogadhatatlan valami, az a bedobott kő az ablakon. :)

      Törlés
    2. OK.
      Ablak betört, kő begyött, de neköm akko gyön csak be, ha a NÉP államáró van szó.
      Azé' mög tönni kő egy hangyányit.
      Reménykedve várom a folytatást, és ne feledd azért Mátékát, Ákoskát meg a többi megszólítottat sem.
      Erőt, egészséget hozzá.

      Törlés
  6. Gábor, hadd OFF-oljak egyet!

    OFF:
    Olvastad a "magyarok világszövetségének" (direkt a nemecsek) az úgymond nyilatkozatát Conchita Wurst-tal kapcsolatban?
    Hol lehet vajon elhatárolódni ettől hivatalosan és kimondani: gratulálok a győzelemhez és aszerint, amit ez az úgynevezett világszövetség képvisel - nem tartom magam magyarnak? Én a saját elgondolásom alapján vagyok európai magyar.

    Ég a pofámról a bőr. :((((

    ON

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel valszeg itt többen olvassák amit írtál, mint a magyarok világszövetségének valami cuccát bárhl, ezért már meg is tetted :)))

      Törlés
    2. Kismaci: Csatlakozom.

      Törlés
  7. http://index.hu/video/2014/05/18/zold_szofi/ - Kedves Gábor, erről mit gondol? Ez mi? Van aki mindenhez ért? Politikus és színész is? És ez most a kampány része? Vagy csak véletlen az időzítés?

    VálaszTörlés
  8. És az Állam, ha már az EU felé kötelezte el magát garantálja az egyébként mostanra EU-ba menekülő szakembereinek az eu-s színtű fizetésüket is???
    :O
    mer'osztakkor hajráá! Mint már párszor elmondtam: a korrupció megszüntetése és a korrekt munka ALAP DOKTRINÁJA a tudást elismerő TISZTESSÉGES FIZETÉS! Nehogy már megint a hülyék járjanak jól. Akik, míg a másik szorgalmát tanulással, szabadidejét diákmunkával, szülei pénzét, stb.. áldozta be a TUDÁSért, más a porban fetrengve rúgda a labdát, csövezett, diszkó WC-jben tolta a csajokat stbstb.. sverde

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kubában is jól élnek, mindenkinek van munkája, csak a havi fizetése 20 dollár.. :O
      50 dollárért bármi és BÁRKI eladó! :O :O :O sverde

      Törlés
    2. Előreszaladtál, bár próbáltam egyértelmű lenni: az államosítás terepe az EU Fejlesztési Pénzek felhasználási köre és SEMMI MÁS. Bármely más helyen a szabad vereny az indokolt. A Fidesz ott államosít, ahol nem kéne.

      Törlés
    3. Az államosítástól még a víz is kiver! Fújj!
      Te most egy nagy Állami Építőipari Vállalatra gondoltál amelyik csak az EU-s pénzek felhasználáséval épít? Hol voltál te a 80-as években? Amikor az Állami Vállalatok munkásai a Balatonnál építették a vállalat igazgatóinak villáit? Én dolgoztam az Állami Autópálya Építő Vállalatnál. Szerinted kit zavart az, hogy az építőanyagot és a munkásokat időnként "más" munkahelyre irányították? Az elkészült felépítménynél melyik revizor számolta meg utólag hány téglát és mennyi cementet építettek be? A mai napig meg tudom neked mutatni, hogy Hatvanban mely házak épültek fel teljesen ingyen az autópályáról átirányított fuvarokkal! Az akkor luxusnak számító épületgépészeti elemek pedig szalagkorlátként lettek leszámlázva!
      Az állami cégnek a legjobbak a pénzkimentésére! Semmivel se könnyebb betartatni a szabályokat állami cégnél vagy egy közbeszerzési folyamatnál.
      Jó az a közbeszerzés, csak átlátható módon és a törvényeket betartva kell működtetni!

      Törlés
  9. Már azon is sokat töprengtem, hogy az EU - s földalapú támogatáson, mért az állam keres? Mire is gondolok? A termelési költségekre, ad támogatást az EU. Ezt adó, egészségügyi, nyugdíj járulék terheli. De mért? Nem csak azt kellene terhelni, amit e pénz felhasználásával termel? Így, a támogatást is és a vele termelt bevételt is adóztatja az állam! Ez olyan, mint az adományok adóztatása. Ha én segíteni szeretném az éhező gyerekeket, akkor abból is lehúzza hasznát az állam. Így a támogatott, az államot is támogatja.
    Gusztustalan!

    VálaszTörlés
  10. Húzós de kiváló írás

    VálaszTörlés