2017. április 5., szerda

Orbán vagy CEU, az itt a kérdés

Vagy mondhatnám Hegylakós stílusban is: csak egy maradhat. Amíg Orbán van, addig nem lesz CEU, mert a Diktátor így működik. Jó lesz ezt felfogni.




A tegnapi tüntetés - főleg a vége, a Kossuthon - biztató volt, de sajnos kezd bejönni a rosszabbik forgatókönyv. Az, amit már oly sokszor láttunk, és mindig ugyanúgy kudarchoz vezetett. Minden tiszteletem az Ifjaké, akik a CEU-tüntetéseket szervezik. Nem az a probléma, hogy ne lenne klassz, amit csinálnak. A probléma az, hogy töredékét nem hozzák ki ebből a felhorgadó népharagból, mint megtehetnék. Ha a tegnapi tüntetést eleve a Kossuthra szervezik, minimum kétszer annyian lettek volna a demonstrálók, mint így, és a tegnap estét Orbán gumivá fosott naciban forgolódva töltötte volna.


Nagyjából 2 ezer ember ment át a Nádor utcai élőlánctól a Kossuthra, és még ez is elég volt ahhoz, hogy egy pillanatra felvillanjon a változás szikrája. Ha 20 ezer ember lett volna, ami egy későbbi kezdési időponttal - hogy a munkából jövők is odaérjenek -, és az eleve nagyobb vonzerővel bíró Kossuth téri helyszínnel simán összejön, akkor ott bizony tényleg ultimátumot kap a Rezsim. A tüntetők minősége kiváló, harcos, elszánt fiatalok, de a mennyiség kevés. És nem azért, mert egyébként ne lehetnének sokkal többen. Lehetnének, lesznek is, ha a szervezők odafigyelnek kicsit, és elkerülik a korábbi nagytüntetések hibáit.


Egyre inkább meggyőződésem, hogy az egész CEU Ügy egyetlen dologról szól: Orbán találkozni akar Trumppal. Reménykedett benne, hogy majd a friss Elnök meghívja Őt, és ezáltal kiemeli a keleteurópai homályzónából világpolitikai tényezővé, de nem ez történt. Pont ugyanúgy leszarja, mint elődei, az USÁ-ból nézve a merjünk nagyok lenni Magyarországa egy légypiszok a földgömbön. Egy anyahajó többe kerül, mint a Magyar Honvédség teljes éves költségvetése, aztán ennyit a nagyságrendekről. Szóval a világpolitikai tényezővé válni akaró Orbán most megpróbál erőszakkal Trump mellé ülni, legalább pár vágókép erejéig.


Csakhát az USA nem úgy játszik, mint azt a Felcsúti Geci elképzeli. Nem fogja fogadni a Zsebdiktátort Trump, így aztán nem marad más út Orbán számára, mint aláíratni Áderrel a CEU-törvényt. Áder egyszerű végrehajtó, aláír, ha a Gazda azt akarja, nem ír alá, ha meg azt, kivár, ha az a parancs, és siet, ha meg az. Ha az Ifjak Áder aláírására várnak, akkor belesétálnak Orbán játékszabályainak szövevényébe. El fog halni a tűz, eltűnik egy történelmi lehetőség. Tessenek egy hétvégi, mindenki számára előre tervezhető időpontra a Kossuth térre tenni egy nagy tüntetést. Tényleg nagy lesz. Tán hatalmas. Mert amit a címben írtam: igaz. Vagy Orbán, vagy CEU.

Tessék választani.


4 megjegyzés:

  1. Kedves Tuareg! Tegnap este a híreket olvasva pont ugyanez jutott az eszembe, hogy az egész CEU hercehurca célja az, hogy Orbán találkozni akar Trumppal, mert azt még meg lehetett magyarázni a fideszbirkáknak, hogy Obama liberális, tehát ellenség, Ezért nem fogadta soha Orbánt, azt meg a fideszbirkák már rég elfelejtették, hogy anno Bush sem fogadta Orbánt, pedig Bush konzervatív, most viszont nagyon él bennük, hogy Orbán hogyan ajnározta Trumpot, így valamit produkálni akar, különben égés lesz a vége.
    Erre Te ma reggelre leírod szinte ugyanezt :)
    Úgy látszik mindkettőnknél ugyanazok a gondolatok fogalmazódnak meg :)
    De ezzel Orbánnak vissza fog nyalni a fagyi, mert már nem csak az USA nagykövetségének az ügyvivője tiltakozott, hanem pár napja az USA külügyminisztériuma is, úgyhogy akármennyire nem szereti a Trump adminisztráció magát Sorost, attól függetlenül a szabadságjogokat (az oktatás szabadságát is beleértve) tiszteletben tartják, tetejében azt is nagyon jól tudják, hogy hogy a CEU nem Soros-ügynököket képez, hanem színvonalas szakembereket.
    Úgyhogy szerintem Trump sem lesz kíváncsi egy Közép-Európa-i diktátorpalántácskára, főleg úgy, hogy az USA alkotmánya szerint nem is rá tartozna az oktatással kapcsolatos megegyezés, hanem ott a különböző államok hatásköre ez, tehát Orbánnak New York állammal kellene egyezkedni, nem pedig Trumppal.

    VálaszTörlés
  2. Reménykedem, hogy a nemzetközi vélemények is biztositsák, hogy nagy legyen következő tüntetés és az tényleg jobban szervezett legyen. Nem sétálni kell már, irány a Kossuth tér.

    VálaszTörlés
  3. Az a baj, hogy orbán egy egész országgal játszik kénye-kedvére szinte semmi ellenhatás nélkül, mert sajnos bármennyire örültünk is a fiataloknak amit alkottak az valóban kevés volt. Ilyen alkalmakat kellene megragadni másoknak is, hogy megmutassák nem tetszésüket. Most jöhettek volna a BKV, az egészségügy dolgozói a civil szervezetek és még hosszan sorolhatnám, de nem jöttek. Nem értem miért nem értik, miért nem látják az emberek a jövendő vonzatát, a lépcsőzetesen teljes diktatúra veszélyét. Nem értem miért nem hiszik el, miért nem néznek távolabbra, hogy az a célja a kormánynak, hogy kirúgjon minket az UNIÓ. Majd azt fogja mondani a kormány, ...tessék mi nem akartunk kilépni, ők rúgtak ki... De ha így lesz meg fogom érteni az UNIÓ-t. Lassan az egész világ ellenérzéssel gondol ránk és joggal..habár merem remélni, (igaz a visszajelzések a külföldi lapokból is látszik) hogy kicsit érzik is, hogy a kormány nem egyenlő Magyarország népével. De sok helyen a világban érezni fogják a magyar munkavállalók és nem csak a tegnapi CEU ellehetetlenítés, hanem az előzmények hatását is, sajnos. Úgy érzem, hogy teljes sebességgel rohanunk a vesztünkbe és nem lesz megállás ha nem fog össze a magyar.

    VálaszTörlés