2017. május 4., csütörtök

Rohad a Narancs

De nagyon. Három hónap alatt félmillió szavazót veszteni, az nem babazsúr. Értsük meg, miért történt, hogy lássuk, mi fog történni.
Várható volt, hogy beindul a Fidesztábor mállása. Többször előrejeleztem, így aztán könnyen meg is tudom mondani, miért történt, hisz épp most igazolódnak vissza korábbi állításaim. Három dolog miatt apad a Narancsáradat. Először is: az utcai politika megmutatta erejét. A magyar, pláne ha Fidesznyik, szereti az erőt. Orbán ezt az érzést próbálja híveinek megadni, de tehetetlen, ha vele SZEMBEN mennek utcára akkora tömegek, amekkorákat Ő már nem tud megmozgatni. Visszanyal épp a fagyi, helyes. A Tömegek hatalmas voltának látványa, és a rengeteg fiatal arc azt mutatja meg: a jövő tényleg elkezdődött, de pont nem úgy, ahogy Orbán próbálja vizionálni.


Ráadásul az elmúlt időben közölt más közvéleménykutatásokból kiderült: hazánkfiainak kétharmada Európa-párti, és négyszeresére nőtt azok száma, akik tartanak az orosz befolyástól. És akkor innentől tulképp roppant egyszerű a képlet. A Nép közvélekedésével még Orbán sem mehet szembe. Belelőni európaiságunk egyik jelképébe, a CEU-ba, plakátkampányt indítani Brüsszel ellen, ezek ellentétesek a nép döntő többségének érzéseivel. Megúszhatta volna épp a Felcsúti a huszárkalandot, de az egyetemisták elkapták. Utcára tódultak, mi, közép-, és időskorúak velük mentünk, így aztán az egyik oldalon ott volt egy ruszkipárti Diktátor egymagában, a másikon meg Európa-párti, és Putyinellenes tömegek.


Kíváncsi leszek, hogy próbálja meg a számára halálos trendet Orbán megállítani. Nem folytathatja azt az irányt, ami elporlasztja a szavazóbázisát, de ezer szálon kötődik Putyinhoz, tehát onnan sem lehet oly könnyen leszakadni. Trump és az EU meg épp az utóbbi időben mutatta meg a Gecinek, hogy beleunt a pávatáncba. Érzésem szerint csak kármentési munkákra lesz képes Orbán. Támogatókat nyerni a mostanában vitt témáival nem tud, ez pont most lett mindenki számára nyilvánvaló, legföljebb arra törekedhet, hogy minél kevesebbet veszítsen még. De ez sem egyszerű dolog, hiszen ha CEU-ügyben visszavonul, akkor erőtlennek tűnik, és az ismét nem használ majd a szavazótáborának. Csapdába manőverezte magát, egyelőre nem látom, hogy tudna ebből jól kijönni.


A trendeknek megvan ugyanis az a jó tulajdonságuk, hogy önmagukat is képesek felerősíteni. Ha a Fidesztábor azt látja, hogy épp fogyásnak indult, és nagy tempóban, akkor biz elbizonytalanodik, és felgyorsul a leépülés. És ezek jó hírek a demokraták számára. Ami viszont nem az: a Fidesz elvesztett szavazóinak fele a Jobbiknál landolt. Másik fele a demokrata ellenzéknél, annak is az új, fiatal alakulatainál. Utóbbi tökjó, előbbi azonban kezelendő gond. És kezelhető is, szerencsére. Nem kell mást tennünk, mint újra és újra elmondani: a Jobbik NEM őzikesimogató váltóerő, hanem ugyanolyan Európa-ellenes diktatúrapárti egylet, erős orosz kapcsokkal, mit a Fidesz. És bizony nácik, nem kisállatbarátok. De azért most egy kicsit örüljünk, mert van rá okunk.

Rohad a Narancs.


9 megjegyzés:

 1. Még jobban fel fog erősödni a migrénesezés.

  VálaszTörlés
 2. Erdekes, a mult heti Zavecz es Republikon kutatast nem irtad meg, vajon miert? :)
  http://index.hu/belfold/2017/04/27/fidesz_jobbik_mszp_momentum_felmeres_zavecz_republikon/

  Egyszeruen az a helyzet, hogy a median eddig mindig felulmerte a Fideszt, most meg "beallt a sorba". Pontosan ugyanez a helyzet, mint 13ban, amikor megjelent Bajnai, es az elso honapban valamelyik 20 szazalekra merte az Egyuttet, de csak azert, mert abban a honapban ok mertek egyedul. A kovetkezo honapban mar ok is 8-10 szazalekra mertek, ahogy a tobbi.
  Itt az osszesito tablazat:
  http://kozvelemenykutatok.hu/wp-content/uploads/2013/06/jelenlegi_trend-40.jpg

  Mondjuk nem tudom, miert irok ilyeneket, en a magam reszerol szivesen olvasok toled olyanokat, mint 2014ben a valasztas napjan, ahol meg a 13 oras reszveteli adatoknal is biztos voltal a kormanyvaltasban :))))

  VálaszTörlés
 3. Egy kicsit jobban kellene "tolnod" a MoMosokat..
  Tudod.
  Ők a jövő..
  :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem épp eléggé tolja Gábor és mi is ott voltunk vele a tüntetésen.

   Törlés
 4. Nem csak MOMO-sok vannak, hanem úgy általában az européer fiatalok, pl. Gulyásék és sok sok civil, no meg azok szülei, rokonai. Az emberek nem hülyék, csak lassan esik le nekik a tantusz, de ha a gyerekeik a szülőknek küldik a pénzt, a nagyszülők meg nem látják az unokákat, mert itt nem lehet élni, egyszer csak meggondolják magukat: nem ilyen országot akarnak. A józan paraszti ész csak előjön. Itt tényleg a jobbik elleni kampányt kell még erősiteni, mert azok nagyon ott vannak évek óta vidéken. Nem könnyű, de nem lehetetlen.

  VálaszTörlés
 5. Demokratákok..
  Ne féljetek.
  A zsobbik-"papirtigris".
  A MoMot meg valami csoda 'kozmopolota'csaj trenirozza,aki màr a 'foximaxin' is hasitott,azert sikerültek a 'beszédek ' ujszadeszosra.
  A Fekete Győr meg nagyon hasonlit a Konchita Wurstra-ebből még probléma lehet,mindig túltoljàk a "melegjogokat"..
  :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  2. Ejnye-bejnye, a fo ideologiai treneruket kihagytad: a volt szadeszos, jelenleg republikon fonok Toth Csaba is ott legyeskedik korulottuk...
   :)

   Törlés
  3. A nő a lényeg-a Szanyival összevitatkozva elküldték egymast a 'picába'..
   A férje tán "ingatlan nagybefektető"-a pedigré tehàt teljesen rendben..
   :)

   Törlés