2016. február 10., szerda

Nyugi, mindenképp tüntetünk

Megkezdődött a szokásos Fidesznyik szarkavarás. Fosnak a Fijjug február 13-tól, de nagyon. És minden okuk meg is van erre. Ne tessenek bedőlni a Narancstrükköknek, mondom, mi a helyzet, és mik a teendőink az egyes esetekben.




Egy hatalmas, sokféle társadalmi csoportot magába foglaló többtízezres tüntetés mindenképp megpecsételi a Rezsim sorsát. Százezres létszámnál akár azonnali Orbánűzés is lehet, ekkora tömeget, ha eltökélt, nem lehet megállítani. A miértet előző blogomban kifejtettem, aki még nem látta, tessenek IDE kattintani. De többtízezer is elég arra, hogy az azt otthonról, tévén néző milliók rájöjjenek: van miért fölkelni a fotelből, mert a Rezsim elvesztette a Nép támogatását. A Diktatúra sorsát ugyanis NEM a közvéleménykutatásokban mért pártszimpátiák határozzák meg, hanem a hallgatag többség cselekvése. És Ők csak akkor indulnak meg, ha már látják: remeg a Hatalom. Egy szombati hatalmas tüntetés elbúcsúztatja a Rezsimet, akár azonnal, akár egy lavina elindítójaként: kulcsfontosságú tehát, és azon MINDANNYIUNK elemi érdeke és kötelessége résztvenni, akik Köztársaságot akarnak. Az Orbánbanda nem hülye, Ők is tudják, hogy ami egy hete egyre nagyobb hullámokat vetve beindult, az a végüket jelentheti. Kínos gyorsasággal szabadultak meg egy államtitkártól, Tőlük ez nem megszokott, tele gatyabelsőre utal. Csakhát amiről azt gondolták: vezéráldozat, arról gyorsan kiderült: még parasztként sem fogadták el a pedagógusok. Helyes.


Úgyhogy jött a következő tipikus Orbántrükk. Azért lehet még mindig hatalmon a Geci, mert sikeresen irtja ki a társadalomból egymás iránt érzett szolidaritásunkat. Oszd meg és uralkodj, régi politikai szabály, és hatékony is mindaddig, amíg az elnyomottak hajlandóak magukat megosztani. Az elmúlt 6 dicsmentes évben egyenként végezték ki az egyes ágazatokat, és a többi ezt végignézte, remélve, hogy Ők nem kerülnek sorra. Aztán sorrakerültek. És mostanra mindenki. Jobb lett volna persze előbb megállítani az Országdúlást, de jobb későn, mint soha. És a tanárok mögé kezd minden ágazat felsorakozni, hogy velük együtt követelje szétrabolt és tönkretett szakmájának helyreállítását. És itt álljunk meg egy pillanatra. Ha egy Rezsim MINDEN ágazatot szétdúl, akkor az a Hatalom az Ország vezetésére összességében is alkalmatlan. Ha pedig az, márpedig azért csatlakoztak máris az egészségügyiek, a felsőoktatásiak, vegyészek, meg nagyjából mindenki, mert az, akkor ott az Ország vezetését caklipakli kell kirúgni, de villámsebesen. És pont úgy, ahogy mindenki szolidaritást vállal a tanárokkal, és megy velük, most a tanároknak is szolidaritást kell vállalni az értük kiálló mindenkivel. Mert CSAK ÍGY LEHET.


Orbánék viharsebesen kirúgták az államtitkárt, nesztek, gumicsont, és nem jött be. Oké, akkor jöhet az újabb játszma: különtárgyalás azzal, aki hajlandó erre. Hátha a lassan összágazati, össznemzeti fölhorgadást meg lehet osztani. Szalámitaktika, ismert Narancsmódszer, küzdjük le egyenként az ellenfelet, és akkor sosem kell legyőzhetetlen nagyságú sereggel szembenéznünk. Tisztességes, és az Orbáni módszertant értő ember ilyenkor persze le sem ül tárgyalni. Két dolog miatt nem. Egyrészt már maga a tárgyalás léte is elbizonytalanítja a demonstrálni készülőket, és a Narancsmédia gondoskodik róla, hogy úgy tűnjön: okafogyott a tüntetés, mert minden a legnagyobb rendben zajlik, lesz megállapodás, lehet a kasszához fáradni. Ám ez HAZUGSÁG, oly sokszor játszották el már, és mindig sikeresen, hogy könnyű rájönni: ezt nekünk, Demokratáknak nem szabad benyelnünk mégegyszer. A másik, ami miatt ilyen tárgyalásra nem szabad odamenni pedig ennyi: ez már NEM pedagógustüntetés. Oly sok ágazat csatlakozott és szervez, hogy ez már az Ország Tüntetése. És akkor is az, ha esetleg az Orbáni megosztási politika sikerrel jár, és a pedagógusok egy része benyelve a csalit visszahátrál.


Minden ágazat romokban, az egész Ország került kifosztásra és lerombolásra az elmúlt hat év alatt. És most minden kisemmizett szakma rájött: nincs tovább, MOST VAGY SOHA. Egyszerű dolog kivédeni Orbán trükkjét: nem szabad megosztani hagyni, amit az elmúlt hét összekovácsolt. Minden ágazat azért megy utcára, hogy a saját ügyeit rendezze, de mindegyik tudja: ezt CSAK ÚGY teheti meg, ha az összes többiét is rendezzük. Ez pedig csak egy módon lehetséges: az Orbán Rezsim megbuktatásával. Egy szúrágta, korhadó hajó süllyedését nem lehet megakadályozni azzal, ha a léceket újrafestjük, vagy szerzünk egy új árbocot, hófehér vitorlákkal közbeszerzéssel. NEM. Ez a hajó elsüllyed, itt nem kozmetikára, hanem sebészre van szükség. És új hajóra, új kapitánnyal, új tisztikarral, és ennek felépítését most szombaton lehet elkezdeni a Kossuth téren. A TÖRTÉNELMET nem lehet megállítani. Még egy-egy szereplő kiszállásával sem. A tüntetés ugyanis MINDIG a tüntetőkről szól. És ha azok nem akarnák megtartani, akik belekezdtek, akkor megtarthatja bárki helyettük, ugyanott, ugyanakkor. Jogszerű egy tüntetés helyszíni bejelentés alapján is, van ebben némi tapasztalatom. Úgyhogy tessenek készülni bátran szombatra, mert mint a címben mondtam:

Nyugi, mindenképp tüntetünk.


9 megjegyzés:

  1. Milyen országban élünk? Miért kell azt megköszönni a miskolci Gimnázium Igazgatójának, hogy leültek velük tárgyalni. Több éves probléma megoldatlan, a pedagógusok, diákok, szülők jelezték a gondokat. Egy pici engedményt kapnak a pedagógusok, vagyis ígértek nekik valamit. Nem ismerik a kormányunkat, akik még a saját maguk által hozott törvényeket sem tartják be. Ígéret… az semmi!
    Ezen a tárgyaláson nem esett szó a legfőbb szereplőről – a diákokról. Hol hangzott el az óraszám csökkentés, hogyan valósul meg a lexikális anyag csökkentése, hogyan tudják a tanulók önmagukat megvalósítani, a készségeiket fejleszteni, ha ugyanabból a könyvből kell tanulniuk, mint eddig. Maga a rendszer a hibás. A Klikre nincs semmi szükség, egy felesleges központi szertv.
    Megkérdőjelezte a kerekasztal részvevői közül valaki a nyílt levél hitelességét. Mások is aláírhatták, véleményt formálhattak. A kormány írásban történt nemzeti konzultációnak eredményét mi pedig fogadjuk el, ott nem történhetett semmiféle csalás.

    VálaszTörlés
  2. Olaj a tűzre. Éles helyzetekben derül ki, mennyire felkészült, határozott és eltökélt valaki valamely ügy képviseletében. Nem voltam ott, de a beszámolók és a közvetített riportok alapján úgy nézett ki a dolog, a pedagógus oldal nem volt elég offenzív, mondhatnám azt is, nem csapott az asztalra. Miközben az ellenérdekelt fél minden protokolláris és egyéb hatalomtechnikai eszközzel nekik esett. Nem volt jó húzás odamenni, mert alkalma nyílt Balog úrnak szentbeszédet tartania. Ebben a lelkész urak jók: győzködni arról, milyen út vezet az üdvösséghez. Gallóné taktikusan lépett. Látta előre, ezzel a húzásával a PDSZ kiesik a vezérszerepből, a PSZ viszont közelebb kerül a zászlóhoz, amit egyelőre a Herman Ottó Gimnázium visz az élen. A Herman Ottó Gimnáziumnak nincs pénze és apparátusa egy Kossuth téri nagygyűlés megszervezéséhez, tehát kénytelen elfogadni a PSZ „segítségét”. Gallóné viszont „törvényes”. Állandóan törvényekre és törvényes eljárásokra hivatkozik egy áltörvényeket kreáló rendszerben. Nagyon meg fog lepődni, amikor a Kossuthon kicsúszik a kezéből az irányítás. Pártpolitikától mentes, szakmai követeléseket megfogalmazó, méltóságteljes de a jövő nemzedék érdekében megfogalmazott határozott követeléseket hangoztató megmozdulásról fog végeérhetetlen körmondatokban mantrázni, egészen addig míg az „orbántakaroggy!” le nem söpri a színpadról. Nyilvánvalóan nem elég az embert eltakarítani, akinek a nevét nem mondjuk ki, de ez az imént idézett egyszerű követelés magában foglalja az egész rezsim eltüntetésének akarását az olyan tutyimutyi szakszervezeti „vezetőkkel” együtt mint Gallóné. Szigorúan tilos eljátszani a törvényességet egy törvénytelen rendszerben, mert akkor elismerjük annak "törvényességét".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Első felindulásom után némiképp lehiggadva, el tudok képzelni egy olyan szereposztást amelyben valaki "tárgyalgat" (pávatáncolgat) a hatalommal, miközben a többség utcai nyomásgyakorlás mellett azt figyeli, hogy miként teljesíti a lelkész a 25 pontos követelésüket.
      A jelenlegi ismeretek és a felállás mindezt lehetővé teszi, és még az emblematikus figurák arcvesztése is elkerülhető.
      Ha valóban sikerül tömegnek megjelennie 13-án a Kossuth téren akkor az „orbántakaroggy!”-ozást szerintem el kellene kerülni, mert az hiteltelenítené a pedagógusok (egészségügyiek, vegyészek, közlekedésiek...stb) jövő iránti SZAKMAI elhivatottságát.
      Ha nyugodt, higgadt de kitartó tömeg lesz jelen annak úgyis "....takarodás" lesz a vége. A nyugodt de tudatos erő sokkal fenyegetőbb és nehezebben provokálható mint egy szájaló kemény mag.

      Törlés
    2. T. Nemóvatos!
      Sajnos nem tudok egyetérteni. Mit értesz "kitartó" tömegen, meg tárgyalgatáson? Szerinted mennyien hajlandók kitartóan nyomást gyakorolni? Én nagyon remélem, hogy sokan leszünk. De abban nem bíznék, hogy abból a sokból érdemi tömeg akarna akárcsak napokat is a téren tölteni. Pontosan ez a rezsim célja: minél jobban elbizonytalanítani, felaprózni az ellenállást. Amit te felvázoltál, annál már sokkal több kell!

      Törlés
    3. Kedves R.Gábor!
      A "tárgyalgatást" a pávatáncnál bővebben nem fejteném ki, lényegében jelenlétet, a 25 pontos követelés teljesítésének kontrollját takarja.
      A kitartást pedig nem egybefüggő utcán töltött órákban, napokban gondolnám mérni, hanem jelentős (növekvő) tömeg azonnali utcai mozgósíthatóságában, bármikor amikor a "tárgyalgatók" a hatalom elpofátlanodását, a keddihez hasonló trükközését jelzik.

      Törlés
    4. T. Nemóvatos!
      OK, rendben.
      Bár az egyre nagyobb tömeg gyors, ismétlődő mozgósíthatóságában erősen kételkedek... sajnos.

      Törlés
  3. Tökéletesen egyetértek, ezért nem is folytatom, csupán újra hangsúlyozom a szombati jelenlét óriási fontosságát-elindult ! Ne hagyjuk dugába dőlni-nem lesz egyhamar ilyen esély ennek a csűrhének az eltakarítására.

    VálaszTörlés
  4. Ott basztad el, hogy Göncz temetésére beengedted őt...

    VálaszTörlés
  5. Mi mindenképp megyünk! Most, vagy ki tudja, mikor!

    VálaszTörlés