2016. május 4., szerda

Csipetnyi náculás

Valóban, épp csak csipetnyi. Vonától, vagy épp új alelnök-jelöltjétől, Toroczkaitól megszokott. Épp azért zárja ki minden demokrata a velük való bármilyen szintű együttműködést, mert nácik. Illetve tegnaptól változott a helyzet. Nemkicsit.




Európában, ahová tudtommal igyekszünk, egyszerű a bánásmód a széljobbal: senki soha nem kokettál velük. Sem jobboldali, sem baloldali, sem liberális nem ül le egy asztalhoz rasszistákkal, fasisztákkal, Hitler önjelölt utódaival és követőikkel. A kérdés kezelése államonként csak annyiban különböző, hogy van ahol nettó betiltják őket, van ahol megtűrik a politikai palettán a szólásszabadság jegyében, de minden pillanatban jelzik: megtűrésről van szó, és semmi másról. Képzeljünk el egy Merkelt, egy Tony Blairt, egy Barrosot, amint latolgatja, hogy milyen kérdésben kéne taktikai együttműködésre lépni a nácikkal. Na, erről van szó. Hogy elképzelhetetlen. Azért államférfiak, államnők a felsoroltak, mert ELVI politikát folytatnak, és az elvek egyik legmélyebben kőbe vésett sora így szól: NÁCIKKAL SOHA.


Magyarország persze nem Európa, erről van némi benyomatunk, de tegnapig aszittem, azért oda tartunk. Márhogy rajtam kívül azok is, akik egyébként mindig erről beszélnek. Számomra természetes, hogy ahová tartozni szeretnénk, azok erkölcseit és gondolkodásmódját követjük, hisz mi szeretnénk oda tartozni, nem a Nyugat a Vadkelethez. Csakhát olvastam tegnap egy interjút. Szó szerint idézem annak kulcsmondatait, tessék: "Előfordulhat, hogy a három nagy blokk – a baloldali ellenzék, a Jobbik és a Fidesz-KDNP – egyike sem szerzi meg a voksok 50 százalékát, s nyílt koalíciót sem köthetnek egymással. Megjegyzem: egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a 2/3-os törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők."


Sokan olvasták eredetiben, én is mellékelem, tessék IDE klikkelni, nem szövegösszefüggésből kiemelt manipuláció az idézet, az egyértelmű. Három nagy blokk: Fidesz, baloldal, Jobbik. Nyílt koalíció nem köthető, de a 2/3-os törvények lebontása érdekében csendes meg igen. A Jobbikkal. A baloldalnak. Gratulálok. Ha most föltenném kérdésként, ki mondhatott ekkora eszement, antieurópai baromságot, rájönnél, Kedves Olvasóm? Nem hiszem, ha csak tegnap már nem szembesültél ugyanezzel az interjúval. Nem húzom tovább: ezt itt Gyurcsány mondta. Szószerint. Akinek kétségei vannak, megnyugtathatom: a HírTV-ben is ezt mondta, és ha a neten körbe tetszenek nézni, akkor pártjának korifeusai épp magyarázni akarják. Ugyanezt. Vannak persze rossz mondatai politikusoknak, csakhát nem lényegtelen, hogy mennyi, és milyen ügyekben. A rossz mondatok ismétlődése ugyanis rossz gondolatokat takar. 


Gyurcsány a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogna a Jobbikkal. Na persze nem nyilvánosan, nem szokott Ő ilyesmit, csak úgy csendben, lapítva. Érdekes egy szitu lenne, mikor a demokráciát, mint társadalmi rendszert elvető, oroszimádó, EU-ellenes, fajgyűlölő, cigányokat, zsidókat deportálni akaró Jobbikkal együtt bont kétharmados törvényeket Miferink. Merthát azokat úgy lehet lebontani, ha teszünk a helyére valamit. Például Alkotmányt. Ugye el tudják képzelni, mi lenne abban az Alkotmányban. Ahhoz képest még a fidesznyik Alaptörvény is liberális alapvetés. Nem, Ferikém. Nem így kell. Ki kell jönni a Parlamentből, utcára hívni a demokratákat, nem választásokkal hitegetni, és minden mindegy alapon már a Jobbikkal is kokettálni. Tod, ideje lenne befejezned az ámokfutásodat. Egyszerűbben is mondhatom. Mondom is.

Elmész Te a picsába.


16 megjegyzés:

  1. A mondatok arról árulkodnak, hogy az elmúlt időközi választásokon történt választói viselkedést elemezte Egyáltalán nem arról beszélt, hogy a PÁRTOK szintjén jönne létre ilyen összefogás a választásokra.
    Arról van szó szerintem, hogy a választási körzetekben a demokratikus pártoknak olyan személyek kijelölésében kell megegyezni, aki még esetleg a Jobbik szavazói is érdemesnek tartják, (hogy a saját jelöltjük helyett) átszavaznak a demokratikus jelöltre.
    Helyben nincs akkora különbség a pártszimpatizánsok között, mint az országos megjelenésben látszik. Bizony, ha a PÁRTVEZETÉSEK kívánják megmondani, a helyiek helyett, hogy kit támogassanak szavazataikkal, mint helyi jelölt, az bizony nem fog menni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem választási, hanem parlamenti összefogásról van szó, ez egyértelmű a szövegből.

      Törlés
    2. Ha javasolhatok egy kissé higgadtabb mérlegelést:
      http://hvg.hu/itthon/20160503_Cegledi_Mi_ok_valasztas_
      Egyébként én sem bánnám ha GYF-et végre és még időben meg tudná haladni valaki. Sajnos Ő csak a jobboldalt katalizálja.

      Törlés
    3. László Mészáros
      Valóban nem a pártok közti majdani választási együttműködésről beszélt Gyurcsány. Hanem a választói viselkedésről, azt elemezte pár szóval.. Érdemes elolvasni Bauer Tamás ma megjelent írását, melyben egy hozzászólásra reagál hosszabban. Az meg várható volt, hogy Gyurcsány szavait, mondatait félreértelmezik, félre fogják magyarázni. Egyetértek Bauer Tamással, felesleges volt Gyurcsánynak ezt egyáltalán szóba hoznia. Találgatnia, hogy a választók hogyan fognak majd szavazni... az erősebb felé... Azt nem mondta ki, hogy szóba kerülhet a későbbiek során más, szorosabb kapcsolat is a pártok között. Választási együttműködés?? Baloldal és a szélsőjobb közt?? Nincs az az (igazi) demokratikus baloldali érzelmű, aki erre kényszerítené a pártját. Sőt, tiltakozna, ha netán a pártja vezetőségében ez felmerülne. De... nem kell ettől tartanunk. A legjobban a Jobbik tiltakozna ellene. ( Már meg is tették.) Nevetséges! Csak nézzük meg a DK és a Jobbik támogatottsága közti különbséget. Már leírtam máshol jó párszor: az 1-1 közös ügyek menti megmozdulás, 1-1 közös cél miatt az együtt-szavazás a parlamentben nem azt jelenti, hogy később választási együttműködést fog kötni több, homlokegyenest más elveket valló párt. Az előbbi más demokratikus ország parlamentjében is elő szokott fordulni, míg az utóbbi nem.
      Ajánlom Bauer Tamás mai írását.
      Nem biztos, hogy jóvá lesz hagyva, amit írtam.

      Törlés
  2. Gábor ! Átléptél egy határt, mely szerint sokkal inkább vagy "szélső jobbos" mint Vona és csapata !Gyűlölködésed rosszabb, mint bármelyik náci tette, mert rombolja a lelket ! Adtam nektek 10 000 forintot, mert hittem abban hogy a demokrácia egy kis morzsáját hozzátok létre ! Megbántam, mert antidemokratikus gyűlöletre használjátok !GÁBOR ! MENJ TE A PICSÁBA !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasd elé Bauer Tamás írását, pont azt írja, mint én. Biztos Ő is Jobbikos. Ja nem. Csak értelme ember, Te meg sötét vagy, mint a negro éjszaka egy néger szájában az alagútban.

      Törlés
    2. Ja, itt a Bauer cikk, olvass, tanulj, ne írj inkább...

      https://www.facebook.com/notes/bauer-tam%C3%A1s/%C3%BAjra-technikai-koal%C3%ADci%C3%B3/1141953935825130

      Törlés
  3. Gyurcsány mondatai a somogyi nyilatkozatában:

    ". Szerintem biztosan szerveződik együttműködés a következő országgyűlési képviselő választások előtt, ha nem is olyan, mint 2014-ben volt. De lehet, mindegy, mit mondunk majd, mert a tapasztalatok szerint az emberek – úgy Tapolcán, mint Salgótarjánban is – előbb balról jobbra, majd jobbról balra átszavaznak a legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltre. Bekövetkezhet tehát az, amire nem gondolt Orbán Viktor, hogy a centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás. Előfordulhat, hogy a három nagy blokk – a baloldali ellenzék, a Jobbik és a Fidesz-KDNP – egyike sem szerzi meg a voksok 50 százalékát, s nyílt koalíciót sem köthetnek egymással. Megjegyzem: egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a 2/3-os törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők. Lehet, hogy nagyon fura véget ér majd a mai rendszer."

    VálaszTörlés
  4. Gábor, nem szeretek úgy vitatkozni senkivel se, hogy a reagálásom, "majd később jelenik meg, ha jóváhagytad".

    Valamit nagyon félreakarsz magyarázni, ez a Te dolgod, bár nem hiszem, hogy ez célravezető lest.

    Továbbra is olvaslak és osztom az írásaidat, de csak a saját idővonalamon fűzök hozzá megjegyzést ha szükségét érzem, hogy az ott olvasók tudják a véleményemet akkor is, ha nem értek veled egyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jóváhagyás fél éve így van, és a trollsereg miatt csak így működik. Félre meg pont annyira magyarázom, mint Bauer Tamás: pont ugyanarra a következtetésre jutott, mint én.

      Törlés
  5. A fentiekben én az elvi és a praktikusan célravezető politizálási mód híveinek vitáját látom felsejleni.
    Gábor és Bauer T. kötődése számomra érthető. Gyurcsánynak a másik lehetőség mellett van "látomása" (mellesleg a Fidesz is ezt műveli).
    Hogy ez utóbbi beteljesül-e (lesz-e náculás?) az nem csak Bauer kérdéseire adható válaszokon múlik hanem azon is,...."hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről"....
    Üzenem a tisztelt publikumnak: amíg a képviselők visszahívhatatlanok addig az ő pártjaik paktumjain fog múlni, hogy a "látomásos" parlamenti erőviszonyok esetén egy-egy konkrét törvénnyel mi lesz.
    "Nyomás" 4 évente van, ha van.
    Ezért talán nem érdemes itt és most összeuszulni.
    Megjegyzem: felmerült bennem, hogy a blog moderálási gyakorlata esetleg nem csak a trollokat tartja távol?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Időnként tartok bolondok napját, olyankor beengedem Őket, akkor látszik, mire föl is kell fönntartani a szűrőpajzsot. Érdemi kritikát soha nem szűrök, az itt van. A kommentek 95 százaléka a többtucatnyi fészbukos felületre érkezik, ott nézz körbe, látni fogsz bőven mindenfélét ;)

      Törlés
  6. Nácikkal nem szabad együttműködni. Soha, semmikor, semmilyen formában!

    VálaszTörlés
  7. "...elméssz te a picsába..." yessss (Hajrá Tuareg)

    VálaszTörlés

  8. Akkor fussunk neki még egyszer:

    http://nol.hu/belfold/a-fidesz-a-jobbik-soft-valtozata-gyurcsany-egyikbol-sem-ker-1614281

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két idézet két különböző időben és helyről ugyan attól a személytől, ugyanazon témában:
      "Megjegyzem: egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a 2/3-os törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők." (GYF)

      "– Tehát a Fidesz feje fölött átnyúló baloldali-jobbikos nagykoalícióra nem lát esélyt?" (riporter)
      "– Teljes mértékben kizárom. Mindaz, amit Magyarországról, emberi méltóságról, Európáról, szabadságról gondolunk, az tűz és víz. Hát hogy a csudába lehetne együttműködni?" (GYF)

      Lári-fári, locsi-fecsi, politikai térfoglalás (minden áron szereplés?) és még mindig a legjobbnak mondható a mi oldalunkon (alternatíva híján).
      ????????????

      Törlés