2015. november 2., hétfő

Miért pont Kocsis?

Akik nem, vagy csak nagyon felületesen ismernek, azt gondolják: valamiféle bosszúhadjáratot folytatok a Kisficsúr ellen, megtorlandó saját sérelmeimet. Akik meg valóban tudják, ki vagyok, vigyorognak egyet, aztán max ennyit mondanak: baromság.




Kocsis Máté közszereplő, politikacsináló, a Fidesz Szócsöve és a Nyolcker polgármestere. Ha nem ez volna, nem bántanám, mert minek. Akkor sem ütném, ha jól csinálná, amiket csinál, de ez eleve kizárt: aki a Narancsmaffiában szerepet vállal, akármekkorát, az jó ember nem lehet. Mátéka pedig nem is akármilyen szerepet visz náluk, épp most lett budapesti elnök, de erre majd még visszatérek, mert új pozíciója inkább a bukás előszele, mint előrelépésé. Szóval az Ő folyamatos támadása részemről semmiféle érzelmi háttérrel nem bír, egészen más oka van. Ha úgy tetszik: stratégiai megfontolás. Az ellenség gyenge pontját kell ütni, márpedig a Fidesz ellenség, és Kocsis a leggyengébb pontjuk. Az külön szerencsém, hogy mivel 5 éven át barátok és munkatársak voltunk, ezért aztán meglehetősen ismerem, így célzottan is tudok rajta találatokat elérni. De ha nem így lenne, akkor is Őt találtam volna meg: annyira irritáló, annyira hamis, hogy nagyon Orbánhívőnek kell ahhoz lenni, hogy elviselhető legyen. És mondok egy furcsát: azért ennyire visszataszító, mert nem igazi Fidesznyik.


Asszem ezt el kell magyaráznom, mert elsőre elég meglepő állítás. Pedig igaz. Mikor 2006-ban megismerkedtünk - Ő a nyolckeres Fidesz frakcióban ült pártonkívüli képviselőként, én meg az SZDSZ frakcióját vezettem ugyanott -, nem volt a Sráccal semmi baj. Helyi szinteken lehet, és sokszor érdemes is különbséget tenni az ellenoldali politikai szereplők között, mert ha egy kalap alá vesszük Őket, max annyit érünk el, hogy blokkban fognak támadni. Bonyolult helyzetet szült a 2006-os önkormányzati választás a kerületben: a polgármesteri poszt az SZDSZ-é volt, de a képviselőtestületi többséget a Fidesz adta. Ez egy elég kemény helyzet, egy fejlődő kerületet leállíthat, megbéníthat egy ilyen leosztás, ilyenkor aztán valamelyik irányba el kell dönteni a meccset. A polgármesteri széket birtokló politikai erő megpróbálja az ellenoldali többséget szétszedni, a többség meg a polgármestert befenyíteni, vagy megvásárolni. Az én feladatom az SZDSZ gyakorlati vezetőjeként az előbbi volt: keresni olyan Fideszest, akire ráépíthetünk egy Narancsokat szétszedő stratégiát. Mátéka újfiú volt, nem Ő volt a Góré a kerületi Fideszben, nem is Őt akarták fölépíteni. Gondoltam, ha Őt kiemeljük, akkor egy újabb erőcsoportot tudunk a Fideszeseken belül összerakni, és azzal kettévágni Őket, megszüntetve így a többségüket.


Úgyhogy pont ezt tettem. Csécseinek - az SZDSZ-es polgármester - azt javasoltam: jelölje alpolgármesternek Kocsist, mert így erőpozícióba kerül, köré meg segítünk fölépíteni valós hatáskörök odatelepítésével egy hatalmi központot, ami majd a Fidesznyikek egy részét leválasztja a saját korábbi vezetőikről. Írtam már erről elég alaposan, most csak röviden annyit: sikeres volt a projekt, két éven belül a Fidesz kettészakadt, és a kerületet egy nagykoalíció irányította: SZDSZ, MSZP és a Fidesz Kocsishoz pártolt fele. Jó két év következett, konszenzusos és nyílt kormányzás folyt, az előző években elindult korrupciós folyamatokat is sikerült visszafordítani. Ennek leglátványosabb eleme volt, mikor a fővárosi parkolást uraló Fidesz óriáscéget - Centrum Parkoló Kft. - a kerületből kirúgtuk, tele is volt vele a sajtó, elég meglepő volt, hogy épp Kocsis távolítja el a Narancsmaffia sokszázmilliós helyi kirendeltségét. Pedig megtörtént, lehet visszaolvasni, és nem is volt konfliktusmentes, ott ültem pár telefonbeszélgetésnél, mikor Mátékát épp Főfidesznyikek fegyelmezték. De hiába, az általa, mint csendben elfogadott nagykoalíciós vezető által végigvitt folyamat megállíthatatlan volt, a Narancsmaffia meg kénytelen volt belenyugodni: nem akart egy nyerésesélyes polgármesterjelöltjétől megszabadulni.


Szóval Kocsis abban a két évben kiváló volt, mind vezetőként, mind emberként. Azt már Olvasóim tudják, hogy mindig jóelőre tervezek, nem rögtönözni szoktam. A Terv annyi volt: 2010-ben Kocsist szépen elindítja a Fidesz, elnyeri a polgármesteri széket, aztán kis idő múlva fogja magát, és otthagyja a Fideszt, pusza Vitya. Ja, persze, tudom, ez a Fidesz nettó átverése, dehát az ellenséggel szemben, ha az egyébként túlerőben van, a gerillamódszerek tudnak csak működni. Ebbe a Tervbe egy homokszem hullt mindössze, de aztán fergeteggé erősödött. Bekerült Mátéka a Parlamentbe is, és az akkor már önálló hatalmi rendszerét kiépítő Lázár kinézte magának jobbkéznek. Megtette az addig általa vezetett Rendészeti Bizottság Elnökének, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjának, Frakcióvezető-helyettesnek. És ettől Mátéka megrészegült. Hirtelen túl nagy ember lett, és ezt úgy élte meg, hogy a Fidesznek köszönheti. Úgyhogy korábbi Tervünket felülírta, és megkezdődött elfideszesedése. Innentől persze nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb ütközni fogunk, ami aztán 2012 elején be is következett. Én számonkértem rajta folyamatosan korábbi erkölcseit és elveit, Ő meg egyre inkább elmenekült a szembesítések elől.


Mikor bejelentettem a távozásomat, mégegyszer, utoljára, előbújt belőle az Ember. Hetekig győzködött, hogy maradjak, gondolom nem akart elszakadni saját múltjának egy humánus darabjától. Csakhát nem volt ahhoz elég bátor, hogy visszatérjen eredeti teendőinkhez, a Narancsot választotta a Nyolcker helyett, ez pedig nem bocsánatos bűn. És akkor ezekután tessenek megérteni: Kocsisban ott van az Ember, ami egy Lázárban, Rogánban, meg a tipikus született Gecikben sosem volt. Ha úgy tetszik: Kocsis egy Muszájgeci, aki ahhoz, hogy magasra íveljen és gyorsan, kénytelen lett fölvenni a Maffia viselkedési normáit. Akik igazán ismerik, mindig látják rajta a bizonyításkényszeres feszengést, amit most a melegügy az Őt közelebbről nem ismerők számára is megmutatott. Egy igazi Geci leszarja magasról, hogy mit mondanak róla, de Mátéka egyszerűen képtelen ezen túlemelkedni. És igen, pont ez a gyenge pontja. Nagyon magasra jutott, de szerepet játszik, és az annyira ránőtt, hogy már képtelen belőle kilépni. Ez a kettősség pedig lassan, de biztosan fölemészti. Kíméletlenségnek tűnhet, hogy ütöm-vágom, de mondom: ebben csak annyi a személyes, hogy ismerem a gyenge pontját, de a motiváció merőben racionális.


A Fidesz Diktatúrát épít, amelyik párt pedig ilyesmit tesz, az nem politikai ellenfél, hanem eltakarítandó ellenség. És ebben nincs kivétel. Hiába bújik meg valahol mélyen Kocsisban egykori önmaga, amit tesz, az elősegíti az Orbán Rezsim terjedését. Tehát ellenség. És ráadásul a leggyöngébb láncszem. Rengeteg hibát követ el, épp kettőssége miatt, és azt mind ki is kell használni. Ugyanis rajta keresztül két rossz választás elé állítható az Állampárt: vagy elengedi a kezét, és akkor a Maffiát összetartó "úgyis megvédünk" biztonsága omlik össze a Narancsok fejében, vagy kiáll mellette, és ezzel saját magának okoz egyre nagyobb kárt. És itt térek vissza Mátéka budapesti elnökségére. Teccenek tudni, ki volt előtte ebben a pozícióban? Ugyehogy NEM. Azért nem, mert ez csak egy formális pozíció a Fideszben, nincs valódi hatalom hozzákapcsolva. A Narancsok szervezeti fölépítésében választókerületi elnökök és régiófőnökök vannak, utóbbiak nem választott, hanem Orbán által kinevezett, Kubatov keze elá rendelt apparatcsikok. Kocsis budapesti elnöki posztja egy kamu: a Kádár Rendszerben az ilyesmit úgy mondták: érdemei elismerése mellett más, fontos beosztásba helyezték. A Nép meg tudta: az illető megbukott. Az augusztusi nőverés óta Kocsist levették a képernyőről, Pártszócsőként megszűnt létezni. Hogy hivatalosan is leváltják-e, az már más kérdés. Meglátjuk. A lényeg ennyi: Kocsis sebezhető, tehát rajta keresztül a Fidesz eredményesen támadható.

Ezért teszem, amit teszek.


10 megjegyzés:

  1. Most a per kapcsán az összes tudósításból, egy folyamatosan rettegő, ideges, bizonytalan embert láttam, aki próbálta az ellenkezőjét mutatni magáról csak nem sikerült neki.
    Minél inkább mutatni akar magáról egy stabil képet, annál inkább az látszik, hogy instabil.

    VálaszTörlés
  2. Semmit sem kell szégyellni , mindenki az ami , de az igazságért kár fel jelentgetni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki jelentgetett itt fel és kit?
      Ungárnak volt egy kijelentése, több helyen és sokféleképpen (én pl. élő adásban ezt az ATV-ben láttam, hallottam tőle), majd erre Kocsis beperelte.
      Ez volt a történet.

      Törlés
  3. Tisztelt Tuareg, Szabó úr! Kedvelem az írásait, mindennap érdeklődve olvasom, DE mivel a mobiltelefonom jelzésrendszerét ennél halkabbra már nem tudom állítani., teljesen kikapcsolni természetesen nem akarom ejszakára, így megpróbálom arra kérni, hogy ne kezdje a blogolást minden áldott reggel, szombat-vasárnap is 5.30- kor, mert erre riadok jóideje. Nem mindenki koránkelő, én főleg nem, mert este későig olvasok, tévézek. Nem értem miért lényeges már félhatkor riasztani a világot. Elnézést a kérésért, de nem szivesen válnék meg a blogtól. Üdvózlettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehetős olvasótáborom minden egyes tagjának más időpont lenne a jó, jadd kérjem azt, hogy saját blogom írásait saját magam írva azt saját három évnyi megszokásom alapján tehessem. :)

      Törlés
    2. Szabó honvéd, vigyázz!!!! Kérj engedélyt írni és osztani!!!!
      Az engedélyt megadom! :D :D :D
      ÉN!!!! :)
      Pihenj! :P

      Törlés
    3. Mért jelzi ki a mobilja, hogy mikor ír a Tuareg cikket?....:-o
      Én azt sem tudom, hogyan lehet ilyet előidézni egy telefonban... sőt, tán még nem is volt valaha a kezemben olyan telefon, ami erre alkalmas.
      Itt több lépés/döntés eredménye, hogy önnél ilyen van, kérem, az egyik ponton máshogy dönteni...

      Törlés
  4. Ez a cím nem létező, ami a sárga mezőben megjelent. Az e.mail címre kérek választ.

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem, felesleges volt elmondani egy barátról, belső taktikákról. Saját magát is csak sarazza az ember..
    Ha nem tudja senki, hogy mi volt, akkor is kibuktak azok a szerencsétlen megnyilvánulások, szlalomozások a nyilvánosság előtt, amit végzett, és kérdés, milyen politikai hatásra, megfelelési kényszerrel, ami sokunk sajátja...
    Sok riport készült vele, érezték a kívülállók, jó szeműek, vájt fülűek a csúszkálást, mellébeszéléseket.
    Azt olvastam, hogy előtte inkább jobboldali volt, nem hiszem, hogy nem falból vállalkozott a felfelé buktatásba.
    Nem hiszem, hogy az SzDSz jobban tetszett volna neki, fenn akart maradni.
    Agilis embernek látszott, még azt is megérezte talán, hogy merre kell fordulnia, kiket kell hátrahagynia, talán barátságot nem gyorsan felrúgva..
    Csécsei, Isten nyugosztalja, volt neki is hibája néhány, talán Kocsisnak az sem tetszett, de valóban nem lehet szemére hányni, hogy az erősebb kutyához húzott végül.
    2010 előtt már sok ember fordult az előző évek után büntiből, dacból, megvezetve a szirénhangoktól, mesterségesen szított káoszhangulattól a sokat ígérgető, tüntető kétszer vesztes, kormányhoz nagyon igyekvő szíp emberhez és sokat ígérő csapatához..
    Az SzDSz is nagyon szétesett sajnos, a rendszerváltáskori önmagától, eredeti emberektől távolabb, és nem volt türelmes, korrekt és okos sokszor, saját koalíciós partnerével sem - ami kívülről nem látszott szépnek.
    Egy olyan kormány amelyik a holdudvarának két kézzel szórja a közpénzt, hogy jutalmazza őket, megnyerje, vagy kedvezményhez juttassa őket különböző törvényeivel, intézkedésekkel, pályázatokkal - nem rossz a fiatal igyekvőknek.

    VálaszTörlés
  6. Azért csak kell a kettős életre való hajlam ehhez, nem? Vagy azt mondod, meg se nősült volna, ha nincs a "fideszes nyomás"? A felesége milyen ember, hogy ilyenbe belement?...

    VálaszTörlés