2016. január 27., szerda

Kritikus tömeg

Forradalomhoz kritikus tömeg kell. Nagyjából 100 ezer ember a Kossuth téren és környékén, egy időben, egy helyen, egyakarattal, eltökélten. És persze olyanok által vezetve, akik tudják is, mit és hogyan lehet terepen tenni.




A kritikus tömeg fogalmát sokan ismerik, akik nem, azoknak röviden elmagyarázom. A szó a fizikából jön, de a kémiától a társadalomtudományokig mindenütt ugyanazt jelenti: valamiből olyan mennyiség koncentrálódik, hogy az minőségileg más reakcióhoz vezet. Tessenek a legismertebb példára, az atombombára gondolni. Ha van egyidőben egy helyen elégséges hasadóanyag, akkor abból robbanás lesz. Ha nincs, akkor meg csak folyamatos maghasadás, ezt használják az atomerőművekben energiatermelésre. Gondolom e példát a ma Magyarországára átfordítva érthető: itt bizony robbanás kell, máshogy nem fog menni. Az ilyen folyamatot a politikában FORRADALOMNAK hívják. Van belőle sokféle, békés, nembékés, véres, vértelen, hogy melyik zajlik aztán, az a szembenálló felek erőarányaitól és eltökéltségétől függ. Ha nagy, és eltökélt a Tömeg, akkor a karhatalom kénytelen átállni, először részeiben, aztán egészében, mert tudja: egy tűzparancs gyilkossá teszi Őket, és a nagy és eltökélt Tömeg bevállalja a kezdeti áldozatokat, aztán annál dühösebben takarítja el az útjában levőket. Ezek ismert folyamatok, bármennyire is ijesztőnek és kaotikusnak tűnnek, valójában NEM azok. Épp annyira törvényszerűségek által meghatározottak, mint a fizika, vagy a kémia hasonló történései. Atommagot, molekulát vagy embert ily szempontból pont ugyanolyannak kell tekintenünk.


Ha a Tömeg és a Karhatalom néz egymással farkasszemet, akkor mindkét oldal számol. A Tömeg vezetői is tudják, mennyi az elég ahhoz, hogy az egyenruhások minimum félreálljanak, bocsittsevagyunk, és a fegyveresek is tudják, mekkora az a Tömeg aminél nem kell félreállniuk. Higgadt fejek számolgatnak zűrzavarosnak tűnő helyzetben, olyanok, akiknek van tapasztalata, hogy átlássák a káoszt, és akkor is tudjanak mérlegelni, mikor az lehetetlennek tűnik. És persze olyanok is kellenek, akik az első sorban vállalják a kezdőáldozat szerepét, mert elhivatottságuk erősebb a puszta életösztönnél. Szóval, röviden, az van, amit a címsorban írtam: 100 ezer ember, Kossuth tér és környéke, eltökélten, jól szervezve, vezetve. És Orbán Sopronkőhidán ébred. És még az alkotmányosság sem dől meg, jééé. És akkor persze jön a kérdés: HOGYAN érhető el a kritikus tömeg? Hát pont úgy, mint ahogy az atombomba létrehozásánál. Nem kell létező törvényszerűségeket újra feltalálni. Rövid kis történet, az érthetőség miatt. Mikor az USA a világháború során az atombombáját fejlesztette, nagyjából mindent tudtak már arról, hogy is fog működni a dolog. Csak egy dolgot nem voltak képesek összehozni: hogyan lehet roppant rövid idő alatt összesűríteni elégséges mennyiségű hasadóanyagot egy kis térbe. Na, jött egy matematikus, megoldotta, az atombomba meg meglett.


A 100 ezer Kossuth térinél két lépcső lesz. Először is magát a hasadóanyagot kell a kellő mennyiségben összegyűjteni. Hogy LEGYEN 100 ezernyi ember, aki hajlandó mozdulni, ha kell. Ezt a célt szolgálja MINDEN demokrata terepaktivitás, akció, tüntetés, mindegy, hogy Bokros Lajos, Sándor Mária, Juhász Péter, vagy akár a Demokrata Ellenállás csinálja. Ezt a fázist én ÉBRESZTÉSNEK nevezem. Hogy az emberek lássák, vannak társaik, akikhez csatlakozhatnak, akik nem félnek, akiknek a példáját lehet követni. Az Orbán Rezsim öngyilkos politikát folytat, rég elvesztette a mértéket, és abból a hamis illúzióból táplálkozik, amiket a közvéleménykutatások mutatnak. Hogy Ők a többség. NEM, nem Ők a többség. Ők csak a létező, és a mérésekbe bekerülő parlamenti pártokkal szemben vannak fölényben, a TÁRSADALOMMAL szemben azonban ijesztő kisebbségben vannak. Mert épp azok, akik egyszercsak megindulnak, mert a tökük végleg tele lesz, épp azok NEM a soha meg nem tartásra kerülő szabad választásokra készülnek. Ők vagy otthon gubbasztanak, vagy megindulnak, más politikai aktivitást nem tanusítanak. De mikor egyszercsak igen, na akkor ott FORRADALOM lesz. És minél később történik mindez, és minél spontánabbul, annál kontrollálatlanabbul, erőszakba torkollva fog lezajlani.


Kellenek Sándor Mária, és más ágazatok ellenállásai. Kellenek a Bokros Lajos által összehozott civileket és parlamenti pártokat egyidőben egy helyre vivő tüntetések. És kellenek akciók, polgári engedetlenségek, és állandó tüntetések, melyek gyülekezési gócpontként működnek. Ezek mind hatnak, és ha jó a koordináció, egyirányba hatnak, és egymást erősítik. A FORRADALOM megtörténik, mert törvényszerű, pusztán az ideje a kérdéses. Ha sikerül az egyes gócpontoknak egymással kommunikálni, összehangolni, akkor korábban, kevesebb áldozattal, ha meg nem, akkor brutálisan. 2014 az összehangolatlan, önérdekű tömegtüntetéseké volt. Eltűnt mostanra a legtöbb akkori főszereplő, a történelem mindig igazságot tesz. Ez is csak idő kérdése. Új szereplők vannak, láthatóan összehangoltabban lehet együttdolgozni velük. Persze látjuk: nem mindenki érti meg az idők szavát, a DK azóta már saját háziblogján bevallotta, hogy tudatosan nem szólította föl híveit a Bokros-tüntetésen való részvételre. Dehát ez van, túl lehet ezen lépni, aki kimarad, lemarad, MINDENKI más meg teszi tovább a dolgát. Ez a tavasz, ha jól csináljuk, sorfordító lehet. Terep, cselekvés, bátorság, őszinteség, együttműködés. Ezek a kulcsszavaink. és persze még egy.

Köztársaság.

   

1 megjegyzés:

  1. A vasárnapi 3000 ember nem érte el a kritikus tömeg hatását. Szerintem még is csak váratlan volt, hogy ennyien mentek utcára. Jövő héten a pedagógusok Miskolcon tüntetnek. Váratlan lenne a kormány számára, ha a vidéki megmozduláson is hasonló létszámmal lennének a tüntetők. Ez sem kritikus tömeg, mégis azt mutatja, hogy vidéken is megváltozott a kormányzással kapcsolatban az emberek véleménye. Nyugodtan lehetne csatlakoznia az egészségügyben dolgozóknak is, a tanulóknak is, sőt mindenkinek, aki elégedetlen ennek a kormánynak a munkájával. Az, hogy vidék - még nagyobb hatása lenne az elégséges hasadó anyagnak, ha összejönne 3-5000-es tömeg. Ez már számít vidéken. Én debreceni vagyok, innen is indultak már el jó kezdeményezések. Sőt mi csatlakozunk a miskolciak kezdeményezéséhez. Mi alatt értem azt a csoportot, akiket a Quaestor az MNB tudtával meglopott, Szijjártó Minisztériuma pedig ki vette előlünk a készpénzt. A robbanásnak előbb vagy utóbb be kell következnie. Azért a békés forradalomra jobban vágyunk.

    VálaszTörlés