2014. augusztus 9., szombat

Az első 24 óra

Tegnap megalapítottuk a Kossuth téren az Ország Gyűlése Mozgalmat. Nem írtam még cikket 24 órás nonstop ébrenlét végén, most kiderül, milyenre sikerül, majd a végén elolvasom, hátha kisül belőle valami olvasható.




Napközben persze hazajöhettem volna szunyni egyet, de mivel szervezett spontaneitással gördült az egész nap, ezért nem akartam belőle egy percre sem kiszállni. Most viszont itt az ideje az élmények leírásának, aztán egy 3 órás alvás, és irány vissza a Kossuth tér, a Demokrácia Erődje. Az Ország Gyűlése Mozgalom fészbukos csoportjának minden tagja, és akik kijöttek a Térre hozzánk, vasárnap éjfélig Alapítónak minősülnek, amit egy személyes kézfogással és aláírással igazolok. Ebből aztán persze azt is tudjuk, hogy 297 Alapítónk lett a nap folyamán, és per pillanat is a Téren 30-an vannak. Három feladatunk van a következő napokban: először is megkezdtük a Mozgalom országos szervezetének kialakítását: hét regionális csoportot állítottunk föl, Ők pedig megválasztották saját vezetőiket. Innentől már könnyebb lesz a szervezés, átléptük a net kereteit, jönnek a személyes ismeretségeken alapuló terjesztési, erősödési melók. Kerültek már föl a netre beszámolók, sajtósunk, tagjaink teszik a dolgukat, én még nem néztem meg ezeket, majd mindjárt.


Második feladatunk a Demokrácia Erődjének fölépítése. Tekintettel arra, hogy a törvényes határidő nagyjából utolsó órájában sikerült meghozni egy újabb Főkapitányi Végzést, így természetesen mérlegelnem kellett, milyen kockázatot vállalva, milyen úton menjünk tovább. Teccenek emlékezni: volt már egy önégető Főkapitányi Végzés, amit a Bíróság a sorokon áthallatszó halk kacarászással dobott vissza: érdemi határozat kell, nem kamuszöveg. Ehhez képest a Főkapitány nem hajtotta végre a Bíróság döntését: ugyanazt a korábbi tohuvabohut írta le szószerint, és ismét nem sikerült kiizadnia magából semilyen döntést: sem tiltás, sem tudomásulvétel. Ehelyett a következő szöveg virít a Végzésen: "az eljárást megszüntetem". Kösz, Főkapitány Uram, csakhát Téged Bíróság kötelezett arra, hogy tilts, vagy tudomásulvégy, más lehetőséget nem adott. Ez az "eljárást megszüntetem" duma, ez pedig pont annyit ér, mintha annyi szerepelne ott: kiselefánt a cseresznyefán. Egyszerűen értelmetlen végzés, mi a fenét lehet kezdeni azzal, ha nem arra válaszolnak, mint amit kérdeznek.


A jogi helyzet egyértelmű: ha nem történik tiltás 48 órán belül, akkor a rendezvény tudomásulvettnek minősül. És a Bíróság arra utasította a Főkapitányt, hogy érdemben döntsön: tilt, vagy tudomásulvesz. Persze ugyanaz a helyzet mint korábban: tiltásra törvényi alap nincs, azt mind kivédtük, tudomásul nem veheti, mert akkor a Narancsfőnökök szomorúak és bosszúállóak lesznek, az meg nem segíti elő a karriert. Így aztán maradt a leggázabb verzió: Budapest Rendőrfőkapitánya nettó szembement a Bíróság döntésével, és nemcsak egy ponton. Természetesen a sátrainkba vannak beleakadva: nagyon szeretnék gyülekezést tiltó okként megjelölni a sátrat, csakhát erre persze nincs törvényes lehetőségük. Majd a nap folyamán később, meg fogom írni a Bíróság felé az újabb felülvizsgálati kérelmet, amit majd frissítésként föl is rakok, és aztán már nem lesz újabb kör. Marha kíváncsi leszek, hogy létezik-e Magyarországon olyan Bíróság, mely egy Rendőrfőnök akaratát egy korábbi Bírósági Végzéssel szemben helybenhagyja.


Merthát a harmadik tennivalónk épp ez: létünkkkel és működésünkkel folyamatosan bizonyítani, hogy Magyarország már nem jogállam. És ahhoz, hogy ezt sikerrel tehessük, nekünk minden pillanatban ragaszkodnunk kell a törvényességhez, hogy minél kontrasztosabb legyen a Hatalom törvényekfelettisége. Nem hiszem, hogy egészen a tegnapi napig bárki gondolt volna arra, hogy már itt tartunk: egy Rendőrfönök magasról tesz az Őt kötelező Bírósági végzésre, sőt tudatosan ellenszegül vele. Mostantól viszont már tudjuk, hogy de, bizony ez megtörtént, ennek papírjai a kezemben vannak, fehéren-feketén. Szóval most azt játsszuk, hogy mi maradéktalanul törvényesek vagyunk: jogszerű gyülekezést tartunk, és nem telepítettük le a sátrainkat, és egyéb jószágainkat. Belakjuk a sétányt a Kossuth szobor mellett, és megvárjuk a Főtér elfoglalásával a legkésőbb szerdán meghozandó végső Bírói Végzést. Kezdeti fázisunkban ezt még úgyis megtehetjük, az ismerkedés, szervezkedés megy, hogy mire áll majd a Demokrácia Erődje, addigra minél erősebb és összecsiszolódottabb legyen a csapat. Ennyit röviden a mai napról, és köszönöm Mindannyiótoknak, hogy ma eljöttetek, és mostantól a nap 24 órájában ottvagyunk és várunk Titeket.

Elindultunk. 


35 megjegyzés:

  1. Hát ez karcsú...nem nagyon vitte át az ingerküszöböt.Mint az várható volt...sajnálom.

    VálaszTörlés
  2. Minden kezdet nehéz. Várd ki a végét.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Jó reggelt Mindenkinek! Az első nap történésének a lényegét a hitelesen megiró Gábornak hatalamas lájk. A kezdetektől késő éjszakáig ott voltam mint résztvevő. A csoport tagjai fegyelmezetten várták a kialakulásban lévő helyzetet. Durva atrocitás nem érte a csoportot. Az emberek kezdeti félelme lassan feloldódott, majd átment baráti jó kedvű beszélgetésbe. Szóval a félőknek csak annyit üzenek innen, hogy sétáljanak ki a Kossuth térre és csatlakozzanak a csoporthoz. Húzzunk bele, hisz nincs miért félnünk................

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert eredményes győzelmet ! vigyázzatok egymásra Csak így tovább!!

      Törlés
  5. Akkor Szerdától már nem majomkodhat veletek?

    VálaszTörlés
  6. Kedves "úttörők", ha emlékeztek még: Előre!
    Remélem, hogy mára többen figyelnek, s nem lévén mindenkinek munkanap, hogy többen lesztek kint! Én drukkolni tudok csak. Azért kérlek, hogy, ha valaki tud, net-en jelentkezzen, ne legyünk sokáig "tudatlan kukák" :)
    Sok erőt, kitartást nektek. Én innen csak köszönni tudom!

    VálaszTörlés
  7. Tegnapi hír, hogy a Kormány pénzügyi zárolása, a Belügyminisztériumnál, a Rendőrséget sújtja leginkább.
    Tehát eleve már megint a Rendőrség a "bűnös" azért, mert a Kormány ellen "megmozdulás" lehetséges a Kossuth téren!

    VálaszTörlés
  8. ..Nem tudtam ott lenni köztettek ,de drukkoltam Nektek ,hosszú lesz az út ,de a végén hálás lesz a NÉP ,hogy felébresztettétek..

    VálaszTörlés
  9. "Minden kezdet nehéz." Szokták mondani. Ki fog ez klasszul alakulni és terjedni. Örültem, hogy vidékről is többen jöttek. Azt gondolom/tudjuk, ebben nagy szerep vár ránk nyugdíjasokra, hiszen nekünk van a legkevesebb vesztenivalónk, és a legtöbb időnk. :) A jövő héten megyek néhány napra/éjszakára. Voltak/vannak/lennének rajtam kívül is még bevállalós hölgyek ? (Ajánlanék az alvászavarral küzdő, baloldali demokratikus elveket valló hölgyeknek 1-2 Kossuth téri csendes,beszélgetéses, ismerkedéssel összekötött, átvirrasztott éjszakát. :) /Nappal barátoknál ki tudom pihenni magam./

    VálaszTörlés
  10. Sajnos nem látom a fő cél érdekében elszánt "nagy demokraták " csatlakozását! Részletekbe menő csatározásokat kezdenek, amik rendre elhalnak, holott, a fő cél elérésével minden fontos részlet orvosolható lenne! További sok sikert !

    VálaszTörlés
  11. Picit nekem is kezd elegem lenni a "sajnos nem tudok veletek lenni, de drukkolok" szövegekből. Ezekkel már tele van a padlás. Az nem igaz, hogy valaki legalább egyszer ne tudna eljutni a Kossuth térre ha nagyon akar.Ha Szombathelyről, Nyíregyházáról is el tudtak jönni...
    Nem arról van szó, hogy folyamatosan ott kell lenni! Elég néhány órácskát. A kemény mag meg mindig ott lesz. Nekik jár a nagy köszönet.

    VálaszTörlés
  12. Kocsis Máté bugyutának tartja az ellenzéket. Egyébként, most önkormányzati választások jönnek.

    VálaszTörlés
  13. Rimán Edina Józsefváros jegyzője. Azt mondják gyereket vár.

    VálaszTörlés
  14. Válaszok
    1. Azt beszélik az emberek, hogy önkormányzati választások jönnek. Vagy majd csak utána fogsz vele foglalkozni?

      Törlés
  15. Kocsis Máté, aki tudja a frankót. A szerencsétlen, nem méltó a sajnálatra sem. Elég vagy eltűnik?

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gábor!
    Ez mind szép, 10 nap után nem is rossz eredmény. De!
    Azért arról is beszélni kéne, hogy mekkora rendőri készültség volt a környéken! Mert ez egyrészt mutatja, mekkora a pánik uralkodik narancsvidéken, de másrészt rávilágít arra, hogy sokan miért maradtak távol. A megjelentek döntő többsége nyugdíjas korú volt, aktív korút elvétve lehetett látni. Sajnos a felvonultatott rendőri technika alapján feltételezhető, hogy akinek lehet, megpróbálnak "utánanyúlni", és sajnos ilyen létszámnál nagyon könnyű az azonosítás. Nem gyávaságból nem maradtam ott, hanem sajnos a munkahelyem biztonsága miatt. Nekem, és gondolom, sokaknak, csak ez a munkahelyük van, ennek elvesztése beláthatatlan következményekkel járna. Én bejártam a környező utcákat is, és mondhatom, profi volt a biztosítás. Minden irányból azonnal zárni lehetett emberrel, technikával a teret, ráadásul tartalékban még legalább 60 ember állt készenlétben minden létező biztonságtechnikai felszereléssel a Szabadság téren, a kisbuszokban dekkolók számáról pedig fogalmam sincs.
    Szóval, amíg nem lesz sokkal nagyobb, biztonságot adó tömeg, addig szerintem az aktív dolgozók távol fognak maradni, ahogy én is. Sajnálom, hogy így kellett döntenem, de a létbiztonság fontosabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Révész Gábor: Nem csak a leírtak miatt, hanem az időpont is korai volt az aktivaknak. A lányom is , a párom is később csatlakozott a társasághoz. De azért ott voltak, és jól érezték magukat.

      Törlés
    2. Ez mind igaz amiről R.G. ír.
      Idő kell, hogy az a lehetőség ami Tuareg és Társai jóvoltából megnyílt ismert legyen a változtatni akarók előtt.
      A rendőri jelenlét nem csak a kamerázásuk miatt elijesztő hanem azért is mert a mai napig nincs hivatalos álláspontja a szervnek, így egy rendőri beavatkozás lehetősége a levegőben lóg.
      Ez a körülmény nem csak aktív munkavállalókat, de akár még más civil szerveződéseket is távol tarthat.
      Elismerésem a téren lévőknek.

      Törlés
  17. Kedves Gábor!
    Okos telefonnal pár perces tudósítást készíthetsz, a Youtub-ra tedd fel, ide bemásolod, a saját hangod, a saját képeddel ennél jobb reklám, mozgósítás a mesében sincs,óránként állapotfrissítést csinálsz, és egész napra itt vagy, jobb, mint a tv híradó, az ritkábban van,itt bármikor elérhető vagy.
    Egy tv riportban az megy le, amit a szerkesztő enged, itt meg az, amit Te jónak látsz.És ez hiteles.

    VálaszTörlés
  18. Szemelyesen reszt venni nem tudok. Anyagi tamogatasomra szamithat a mozgalom. Es Magyarorszag.
    A hiradast en is hianyolom -- olyan erzesem van, hogy nem terjed az OGYM hire...
    Ezert nagyon jo ötletnek tartom a youtub-ot...
    Kulönben csak a Tuareg blogra szamithatok -- de Gabor nem tud allandoan ideirni, hogy tajekoztasson minket, a helyszinen nem jelen levöket.

    VálaszTörlés
  19. "Akik az igazság sírjára köveket hengergetnek,azok nem hisznek Magyarország feltámadásában.Mert Magyarország igazsága csak az igazság Magyarországa lehet"/Juhász Gyula/

    VálaszTörlés
  20. Kedves Gábor!
    Engedj meg még egy gondolatot!
    Tudod, abban a helyzetben, amikor a neten, egy blogon keresztül szerveződik egy jó és előremutató kezdeményezés, akkor a mai világban nem elég egy bejegyzést írni reggel, és utána rá sem nézni az oldalra egész nap. Én tudom, hogy a szervezés nagyon sok időt és energiát kíván, de a kommunikáció legalább olyan fontos! Most fél hat van, és semmi információ nem került fel reggel óta! Azok, akik még kivárnak, vagy megerősítésre várnak, csak itt kaphatnák meg, de semmi!
    Nem akarok a dolgaidba beleszólni, csak javasolnám a sokkal folyamatosabb kommunikációt!

    VálaszTörlés
  21. Van már saját áramfejlesztőnk, stabil hangosításunk, asztal, szék, laptopok és net. Lassan összeáll a működés, ekként a folyamatos tájékoztatás is :)

    VálaszTörlés
  22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  23. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  24. Hát nemzetközi politikai elemzőnek ne menj el.:)

    VálaszTörlés
  25. Ha kint élsz és mégis párhuzamot vonsz akkor még rosszabb. Persze facebook...csak hát Magyarország nem Egyiptom. Hálisten. Itt még fényévekre vagyunk egy "akkora" nyomortól, munkanélküliségtől és elégedetlenségtől.

    VálaszTörlés
  26. Szerintem a vártnál nagyobb a tüntetők létszáma! Este 10-kor még mindíg 8-an beszélgetnek a tér padjain!
    Nappal már majdnem lemondott Orbán Viktor!
    Mikor megérezte milyen jófajta szalonnát kockázgatnak a demonstrálók, mint jó paraszt gyerek bármit megtenne egy falat szalonnáért hagymával, ezért majdnem lemondta az egyik ötperces programját.
    Biztos, hogy jó úton jártok, holnap próbálkozzatok kobásszal, az működni fog!
    Ha meg nem mond le holnap se akkor se csüggedjetek, friss levegőn, jó időben garden partyztok közel a vízparthoz. És mindezt jó társaságban! Csak ezért megéri, hogy ott vagytok!
    Én ugyan ezt csináltam ma este, csak nem nálatok, hanem egy másik utcában egy romkocsmában.

    VálaszTörlés
  27. Ahogy néztem inkább kezd vidám nyugdíjas piknikre hasonlítani a dolog, ami persze tök jó, de ettől nem hinném hogy beijednek a Fiúk. Gondolom már nem Készenlétis rohamosztagosokkal néztek szemet, miután a rendőrök is látták, hogy ártalmatlanok vagytok.:)

    VálaszTörlés