2014. december 18., csütörtök

A Kossuth téri tüntetés háttere

Minden tüntetésnek vannak tanulságai, a kedd estének is, sőt. Aztán lehet azokból valóban tanulni, vagy lehet figyelmen kívül hagyni, én most leírom mi történt, aztán mindenki leveszi majd belőle magának azt, amit fontosnak tart.




A József nádor téri kezdés rendben volt, valahol 5 ezer körül lehetett az induló menet létszáma. Ez folyamatosan duzzadt, mire a Kossuthoz ért a Tömeg, megvolt a tízezer, a szokásos számolási technikámmal dolgoztam, az OGYM emelvényéről belátni az egész teret. A gondok ott kezdődtek, ahol mindig szoktak, ha a szervezők nem pont azt csinálják, amit mondanak. Korábban el akarták kerülni a Kossuth teret, a Szalai utcában akartak zárni, de aztán a részvételüket jelzők nyomására ezen még a rendezvény előtt módosítottak: végül csak a Kossuth tér lett a végállomás. Ezekről persze korábban is írtam már: vagy figyelembe veszik a szervezők a Nép akaratát, vagy a Nép otthagyja Őket: a Tömeg már korábban eldöntötte, hogy a Kossuth tér a megfelelő tüntetési helyszín, hát célszerű ezt jól bevésni minden szervezőnek. De vissza a menethez: a szűk utcákon vezetett tömeg belassult, föltorlódott, ismét csak ismerős szitu: nagy tömeget széles utakon kell vezetni, határozott céllal. Így aztán a tüntetők fele inkább gyorsabb útvonalat választott és nekirugaszkodott a Kossuth térnek, gondolván, úgyis oda írták ki a végpontot, akkor ott bevárják Őket.


Na, mi meg az Ország Gyűlése Mozgalom sátrainál láttuk, ahogy dől befelé a Nép a térre, közben meg kaptuk a jelzéseket, hogy a menet még távol van. Persze a tisztességes magatartás a szervezők részéről az lenne, hogy egy Kossuth téri érkezési ponttal hirdetett tüntetést, ami épp a helyszín miatt vonz nagyobb tömeget, azt a Kossuthon tartsanak meg, ne az Alkotmány utcában, mert az nem a Kossuth tér, nemde. Így aztán megint a szokásos helyzetben találtuk magunkat: a Nép a Kossuthon, ahová hívták, a szervezők meg sehol. Fogtam a mikrofont és elmondtam, hogy türelem, a tömeg másik fele még menetel, meg fog majd érkezni, és a színpad az Alkotmány utcai bejáratnál lesz, oda tessenek átmenni. Mikor ezt elmondtam, nagyjából 3 ezren voltak már a Téren, páran el is indultak, de a többség nem mozdult: Ők a Parlamenthez jöttek, a Kossuthra, mert oda hívták Őket, ezért jöttek. Meg is kezdődött a spontán tüntetés, párszáz ifjabb harcostárs a Parlament lépcsőjénél megkezdte az Orbántakarodjot, mondhatni: megszólalt a Nép Hangja.


Megérkezett a menet, annak is nagy része eleve bejött a Kossuthra, így aztán megint beélesítettem az OGYM technikáját, és mégegyszer elmondtam, hogy a beszédek az Alkotmány utcai színpadnál lesznek, tessenek odamenni, és arra fordulni. Jött rohanva egy szervező, mondta, hogy mondjuk be mégegyszer, odaadtam Neki a mikrofont, hajrá, mondd be, én már kétszer bemondtam. Így aztán Ő is bemondta, de a Tömeg nem igazán reagált, és most finom voltam. Élőben, közelről néztük végig, amint a tüntetés kezd szétesni, mert a szervezők Alkotmány utcai színpada, az ugyebár továbbra sem a Kossuth tér, hanem onnan nagyjából 50 méter, így aztán volt egy 1000 fős csapat az Alkotmány utcánál, vagy 6000-en a Kossuthon, a többiek meg ideoda mentek. Tettem egy utolsó kísérletet a zűrzavar gatyába rázására, átmentem az Alkotmány utcai színpad mögé, és beszéltem a szervezőkkel. Mondtam Nekik, hogy ott a Tömeg a Kossuthon, és a felszólítás ellenére nem mozdul onnan, hát akkor tessenek tán bejönni a térre, ott az OGYM kivilágított pódiuma, hangosítása, tessenek azt használni bátran.


Aszonták a Srácok, hogy nem, jó lesz ez, mindjárt összeszedik a saját hangosításukat, csak technikai a zavar, és kezdenek, és a Nép majd úgyis átjön. Jeleztem Nekik, hogy már többször elmondtuk a Tömegnek, hogy ide jöjjenek, az Alkotmány utcához, de nem mozdul, tán jó lenne a Népnek megfelelni, hamár egyértelmű, hogy mit akar. Nem, rendben tudomásul vettem, nem kell az OGYM színpad, a hangosítás, inkább szerelnek még kicsit, és majdcsak a Nép mégiscsak átmegy a Kossuthról hozzájuk. Hát, nem ment. Viszont a spontán tüntetés egyre tömegesebb lett, már több ezren vettek részt a skandálásban. Így aztán mikor a szervezők végül beélesítették a hangosítást, akkor az volt a helyzet, hogy volt egy Kossuth téri spontán tüntetés, a szervezők meg beszédeket mondtak az Alkotmány utcában. Jelzem, a spontán tüntetés keményebb magja meg se hallotta a Parlament lépcsőinél, mit kiabálnak Neki az Alkotmány utcából, onnan az 150 méter, és a dübörgő Orbántakarodj, és Európa skandálás közben elég esélytelen a távolból tematizálni a cselekvéseket, nemde. 


A tény az, hogy amíg az Alkotmány utcában a beszédeket végigmondták, nagyjából a Nép fele haza is ment. Mi, az OGYM Sátrainál meg tartottuk magunkat a mindenkori alapelvünkhöz: nem avatkozunk be egy tüntetés menetébe, pedig erős volt a késztetés, hogy valahogy onnan, a Kossuth térről, a saját hangosításunkat használva ott tartsuk a Népet, ami épp elindul hazafelé. Nehéz döntés, de betartottuk a csendszabályt, kár hogy a szervezők nem jöttek be, a lehetőséget megadtam Nekik, hogy onnan beszéljenek a Néphez, ahol azt hallják is, és át is élik, ugyanis a szónokoknak a Tömeg közepén a helye, nem a látótáv legszélén. Na mindegy, mire az Alkotmány utcánál befejezték a szövegeket, maradtunk nagyjából 5 ezren, mondtam magam is egy beszédet, tán sikerült is ezzel a további hazamenést megakadályozni. Szóval nem kéne ismét és már sokadszor szószerint megvezetni a Népet, mert nem lesz hálás érte. Akkor írjatok ki tüntetést a Kossuth térre, ha valóban ott is tartjátok a tüntetést, mert már kezdem unni, hogy állandóan nekünk kell valahogy helyrehozni a szitut. Na, elsőre ennyit, ez történt, ennyi történt, mindenki okulására. Aki meg valódi Kossuth teres tüntetésre akar jönni, várjuk december 31-én az Orbánbúcsúztató Szilveszteren.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


20 megjegyzés:

  1. Gábor,
    Fogalmam sincs mi az oka annak, hogy a média így hallgat Rólatok. Nem tudom, de gondolom így lesz ez Szilveszter éjszakáján is. Nem tudunk sajnos ott lenni, de valamiképp szívesen követnénk (biztos vagyok benne, nem csak mi) az eseményeket. Valamiképp esetleg megoldható lenne? Pld. http://www.ustream.tv/ vagy valami más platformon?
    És ha már itt tartunk, véleményed szerint (de lehet bárki más véleménye is) mire ez az agyonhallgatás?
    Megj.: Lehet én vagyok buta, tájékozatlan de igazán nem értem...

    Veletek vagyunk, Hajrá Köztársaság!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hívd fel Kálmán Olgát és kérdezd meg. Én kétszer próbáltam, nem kapcsolták. Hátha te erőszakosabb vagy és sikeresebb! 😀

      Törlés
    2. Csatlakoznék Zotya kéréséhez innen Albániából.

      Törlés
    3. Lehet, hogy az új és a kifordított "SAJTÓ" "PRESSE" köpenyek már készenlétben vannak, csak még a régi gazda jobban fizet és a tulajdonos nem engedélyezi az új ruházat viselését.

      Törlés
    4. Az Orbánbúcsúztató Szilveszter már az eddigi jelentkezések alapján is akkora esemény lesz, hogy nehezen tudják elkerülni a közvetítését ;)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Jó reggelt Gábor, Jó reggelt Erőd!
    Megtört a csend, újra olvasni lehet a blogod. Sokat beszélgettünk a fenti szituról. Megint csak az jött le, hogy hiába hívnak meg embereket a demokra, ha nem a megfelelő helyen mondják el beszédüket.
    Talán nagyobbat is szólhattak volna, ha nem makacskodnak és elfogadják a felkínált lehetőséget. De hát a hónapok óta agyonhallgatott kínosan került, összevágott riportokból még mindig nem lehetett látni az O.GY.M. sátrait. Pedig ők minden tüntetésen ott vannak, csendben teszik a dolgukat.
    A mostaninál is hasonló volt a helyzet, a paprika sprayel lefújt operatőr, a vérző fejű fiatalok ott találtak menedéket és elsősegélyt is. Természetesen erről sem esett szó.
    Mert amiről nem beszélünk az nincs.
    Gábor által elmondott beszéd pedig nagyon tetszett az ott lévő embereknek, lüktetett a tér beszédközben.
    Várunk benneteket 2014. december 31-én 18 órától egy jó kis szilveszteri bulira, mert mienk a tér és még nem kell fizetni sem érte.
    Hajrá Köztársaság, Hajrá Magyarok!
    Hajrá O.GY.M!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van.
      Örülök nagyon, hogy megszületett ez a blogbejegyzés. Mert már aggódtam. Aggódtam azért, mert a tegnapelőtti tüntetés képsorait nézve nem láttam az OGYM sátrait. Régebbi tüntetések közvetítésénél feltűnt (már amikor a Kossuth téren volt az adott tüntetés), de most nem. Aztán másnap, azaz tegnap meg nem volt blogbejegyzés, már azt hittem innen a távolból, hogy valami baj van.
      De ezek szerint szerencsére nincsen semmi gond, megnyugodtam :)
      Hajrá Köztársaság, Hajrá Magyarok!

      Törlés
  4. Sziasztok.

    Röviden ennyi, Gábor pontosan leírta.
    Amíg a szervezések így lesznek, és csakazért sem fogunk össze addig érdemi változás sem lesz, sajnos!
    Pedig engem nagyon zavar, hogy a Zorbán van még mindig hatalmon!!!!

    HAJRÁ KÖZTÁRSASÁG!!! HAJRÁ OGYM!!!

    VálaszTörlés
  5. Volt "szerencsénk" szombathelyi szervezőknek beszélnünk az egyik országos szervezővel. Sajnos meg kellett állapítanunk, hogy maguk srm tudják igazán, mit is akarnak, vagy nagyon is tudják, ám nem tudják befolyásolni a hozzánk hasonlókat, akik nem fogadjuk el, a központosított irányítást. Be kellene már látniuk, hogy addig,.amíg közös a cél, összhangra kell törekedni, nem széthúzásra.
    Meglátjuk! Talán sikerül! Mert ha nem, amkor qva világ lesz itt hamarosan, és nem biztos, hogy mi jövünk ki jól belőle! :(

    VálaszTörlés
  6. Bizony az is érdekes (árulkodó??? vagy csak elgondolkodtató??), hogy az OGYM bemondta a másik színpad helyét, műsorát, és hogy oda át kéne menni, de a másik színpadról a végén ugyanez nem történt meg.. Tehát mégsem a Kossuth térre tervezték a végét.. Értem én, hogy a felelősséget nem akarják vállalni a Parlament előtti történésekért.. azért úgy is lehetett volna, hogy az általuk rendezett dolgoknak ott vége, viszont van egy flashmob a Kossuth téren, ahhoz lehet csatlakozni - annak, aki akar.. mert sokan akartak.. és az az érzésem, hogy a jövőben ezek aránya nőni fog..
    MÁS: az Orbánbúcsúztató Szilveszterre én szokásomhoz hven közel 300 kilométerről megyek.. sokan ezt nem tudják megtenni.. DE vidéken is lehetne ilyeneket szervezni.. a mienk a nagy, akezdeményező, a többi segítségével meg ORSZÁGOS LEHET a dolog.. Tehát a vidékiek is részesei lehetnének így.. ???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet országos, mert Pécsen lesz szilveszter és újévi fogadalom
      Orbánbúcsuztató!
      2014. december 31. 18:00-kor
      Most Mi jövünk! – Újévi fogadalom
      2015. január 2., 18:00
      Pécs, Széchenyi tér lehet másutt is! :)

      Törlés
  7. Gábor!
    Én ott voltam kedden 6-tól. Már a kezdés sem volt jó. És egy óra múlva hazamentem, mert meguntam. Én értem a szervezők egyet ide-egyet oda hezitálását, de ebből semmi nem fog kisülni! Semmi bajom a fogyatékkal élőkkel, de biztos, hogy per pillanat ez a legnagyobb gondunk? Biztos, hogy egy lelkésznek kell bibliatörténetet magyaráznia a tüntetőknek? Nincs széles egy hazában egy olyan ember, aki papír nélkül el tudna mondani egy 10 perces lelkesítő szöveget? Csak olyanok vannak, akik papírból. előre megírt szöveget nyökögnek vissza száz melléolvasással? Én még hallottam Marosánt beszélni! Na igen, úgy fel lehet szítani a lángot. De így, ahogy ezek a mostani szónokok makognak...
    Otthagytam a József Nádor teret, és elsétáltam a Kossuth térre, az OGYM sátrához. Megint csak azt kell mondanom, hogy értem én a passzivitást, de ez nem vezet sehova. Ketten ténferegtünk a sátor előtt, mellett, hallgattuk, hogy magyarázol két embernek a tömeglélektanról. de pl. minket nem szólított meg senki, nem kérdezte meg senki, hogy hé, barátom, nem akarsz csatlakozni?
    Tudom, hogy ezer dolgod van, de azt sem tartom szerencsésnek, hogy vasárnap óta csak ma jelentkeztél új bejegyzéssel. Ha nem többet, de öt mondatot írnod kéne azokon a napokon is, amikor nincs lehetőséged hosszú bejegyzés megírására. Mégpedig azért, hogy azok, akik a blogoddal kelnek, ne aggódjanak miattad, a mozgalom miatt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két nap pihi volt, föl kellett lélekben készülnöm mindarra, ami mostantól következik, és be kellett indítanom az Orbánbúcsúztató Szilvesztert, ez kötött le, azért nem volt blog. Mostantól megint van ;)

      Meghát volt közben ez is ;)

      https://www.facebook.com/video.php?v=759903197397015

      Törlés
    2. Miért mondod, hogy nincs egy ember, aki papír nélkül el tudna mondani egy néhány perces lelkesítő szöveget? Ha ott voltál kedd este a Kossuth téren, hallhattál ilyet! Tudod ki volt az?

      Törlés
  8. Amit Tuareg leírt az pontos, aki ott volt az átélhette.
    Véleményem szerint: amíg a tüntetés(eket) szervezők nem tudnak --és jelenleg nem tudnak-- annyi embert ténylegesen (nem csak a neten lájkolva) mozgósítani, hogy a tömeg beborítsa a Kossuth teret, a környező utcák csatlakozó részét és körbevegye a parlamentet, addig jobb lenne ha nem a térre füllentenék akár a gyülekezést akár a demonstráció végét. Pláne ha a parlament fizikai értelemben is üres.
    Tapasztalva a parlament lépcsőjénél már két alkalommal történteket, előbb-utóbb az OGYM. Demokrácia Erődjére húzzák a bajt. Amit a hatalom már alig vár és a Tábort el fogja takarítani.
    Gábor! Ezek a srácok jó szándékú, jó eszű, iskolázott lelkes amatőrök. Terep tapasztalatuk nincs, a tömeg elé kézzel fogható, elégedettséget okozó célt kitűzni eddig nem tudtak.
    Nem leszólva a netadó (lehet csak átmeneti) megakasztásának érdemét, de ott a tömeg mérete mindenkit meglepett és ez volt ami hatott.
    A hatalomnak ez lett a mérce. Ez legyen a Kossuth térnek is.
    Az emberek az azóta tudatosan arcukba nyomott pofátlanságok, a felszínre került simlik miatt abban reménykednek, hogy hátha megint sokan leszünk.
    Hát legyünk sokan és a Parlamenthez akkor menjünk ha ott tenni is tudunk valami hasznosat a Köztársaságért.
    Lehet, hogy nem este és nem ünnepnapon.

    VálaszTörlés
  9. ... a teljes történethez még az is hozzátartozik, mikor délután a sátraink elől megláttuk az Alkotmány utca végénél épülő a színpadot, akkor ketten odamentünk megkérdezni: miért nem a Téren csinálják ugyanezt? Emiatt az ott dolgozó színpadépítők ismét leegyeztették telefonon a Szervezőkkel: biztos, hogy az Alkotmány utcában kell felállítani a színpadot?
    A válasz: igen, mert a rendőrség is oda adott ki engedélyt...

    VálaszTörlés
  10. Mint a tüntetés résztvevője, pontosan úgy láttam az egészet, ahogy Gábor leírta. További gond, h télidőben nem szabad 3 órás tüntetést szervezni, de rövidet ütőset.

    VálaszTörlés
  11. Írtam egy hsz-t a nyílt levélhez. Eltűnt. Csak azok a hsz-ek maradhatnak, amik vállveregetősek? Hol van tt a szólásszabadság? Hová tűnt ebből a blogból a prulalizmus? Vagy talán soha nem is volt? Félve kérdezem meg.

    VálaszTörlés